Furuviksparkens vara eller icke vara?

Bildkälla: Stella pictures // Furuviksparkens hemsida

Funderar på att campa vid FURUVIKSPARKEN någon dag i helgen. Har du varit där, är det mysigt och kul för barnen? // Magdalena Graaf

Magdalena Graaf skrev tidigare i veckan om att hon funderade på att besöka Furuviksparken, och undrade om det var kul och mysigt för barnen.
Vissa av hennes läsare skrev kommentarer och rekommenderade parken, men majoriteten av dem var kritiska till ett besök på parken efter den aprymning som skedde i våras och som ledde till att fyra chimpanser skjuts till döds efter att ha lyckats rymma från sitt hägn.

Det första inläggets kommentarsfält ledde till ett ett andra, där Magdalena tar upp hur hon ser på kritiken och på den bojkott som många föreslår. 

Ska man då bojkotta hela koncernen? Kolmården, Gröna Lund, Skara mm ? Då ska ingen få gå dit heller?

MYCKET Illa skött med aporna av ansvariga på plats. Jag grät floder, och jag hoppas att de skyldiga utreds ordentligt och ställs till svars.
[…]

Men likadant var det ju på Eskilstuna zoo för ett par år sedan. De skärpte till sig, och jag campade där i två dagar utan arga utrop från massan

JAG VILL STÖTTA alla arbetsmöjligheter, alla pirriga 15-åringar som får sitt första sommarjobb via parken. Alla i omnejd som har fasta jobb, kan försörja sina familjer och ge oss andra möjligheten att ha det kul med våra.
[…]

Alla är av olika åsikter. Jag väljer alltid att utvärdera och försöka förlåta
Ska vi bojkotta all sång på Skansen? Där finns det det djur oxå
Att inga fler djur ska komma till skada är vårat allas mål och förhoppning.
Är det inte kul att så många cirkusar har djurfritt? BRA utveckling. Vi är på väg åt rätt riktning. // Magdalena Graaf

Under det inlägget lät kommentarsfältet en smula annorlunda, där många stöttar Magdalenas inställning och bemötande av kritiken.

Vad tycker ni om det här?

82 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Håller med Magdalena.
    har valt att inte ta del av debatten kring detta, men det jag vet är schimpanser är bland det farligaste djuren.
    Bojkott leder sällan till nåt bra, det drabbar bara befolkningen, människors lön och levende.

      Farligaste djuren, schimpanserna? Tillåt mig att småle?
      Djur ska inte hållas i bur för människans skull punkt slut!!!

        Nej men det gäller ju alla djurparker.

        Det stämmer faktiskt, en stressad och uppjagad schimpans är livsfarlig för människor och skulle hellre gå in i t ex ett björn eller varghägn än ett schimpanshägn . Sen håller jag med dig om att vi inte ska ha vilda djur instängda för människors nöje.

          Ja det gick ju så bra sist någon var inne i ett varghägn…

            Nej det gjorde det inte men sa aldrig att vargar är helt ofarliga bara att om jag var tvungen att välja så skulle jag välja varghägnet.

        Ditt nedlåtande småleende skulle troligen försvinna samtidigt som en schimpans slet av ditt ansikte ? se apan Travis

          Nu får man kanske skilja på apor uppfödda med människor, dom här var dessutom väldigt unga en del och var som småbarn.

            Är du apexpert?

              Japp, dessutom är alla djur även människor livsfarliga, inte sitter vi i bur för det.

            De är schimpanser. De är inte små hundvalpar bara för att de vuxit upp med människor runt sig.

          Jag tänkte också det. Alla som håller med om att schimpanser inte är ett av de farligaste djuren på planeten förstår inte vad de är kapabla till. Jag hoppar hellre in i en flock vargar än att möta en arg schimpans

          Finns hundar som slitit av ansikten. Ska vi skjuta alla lösa hundar vi ser?

        Alltså ja, chimpanser är ett av världens farligaste djur ja?

      Jag har också tänbkt så. Reaktionerna hade blivit helt annorlunda om en stressad chimpans bitit ansiktet av/dödat en människa i parken. Vilket inte alls varit orimligt.

      Däremot tycker jag de kunde agerat annorlunda, försökt söva dem istället för att skjuta dem. I en djurpark är jag ganska övertygad om att man har tillgång till vapen som laddas med sömnmedel.

        Djurparken var ju stängd, inga besökare där.

          Nej men skötare och andra arbetare är väl också människor?

            Det var deras slarv som gjorde att aporna kom ut.

      Människan är det farligaste djuret.

    Kanske dags att avveckla hela idén med zoo..

      Det beror väl på hur man gör det. Djuren som bor i djurparker nu skulle ju inte överleva i det fria förmodligen, och jag tror att djur ändå kan ha ett bra liv även på djurparker bara man gör det ordentligt och skapar bra förutsättningar.

        En djurpark kan aldrig tillgodose det behov de flesta av de inspärrade djuren har.

          Sett till t.ex utrymmen.

    Tycker djurparker känns lite omodernt.

    Rätt eller fel, jag har iaf tagit ett aktivt val att aldrig mer gå på någon djurpark/zoo efter det hemska som hände i Furuvik. Det fick mig att inse hur sjukt det är att ha djur inspärrade i burar för människors nöje.

      Ja det är sjukt. Folk är för lata och för snåla för att åka iväg se djur i sina naturliga miljöer ?

        Inte mycket bättre att det är massa bilar och människor i deras naturliga miljö. Varför måste vi åka och glo på djur alls annat än de man naturligt stöter på i naturen. Får inte vara ifred någonstans de stackrarna.

        Ja alla kan ju åka till Kongo, Rwanda (som Läckberg) och Borneo och titta istället.

    Inte för att det är jätteviktigt men aporna rymde inte i våras utan i december.

    Skippa djurparker och upplev Grönan och Liseberg istället.
    Eloge till Slottsskogen i Gbg där getter och får kan gå undan när de inte vill bli klappade eller socialisera. Bättre med tamdjur som barnfamiljer kan interagera med istf djur som inte alls får ut ngt av att vara i hägn (tigrar, björnar, schimpanser, lejon etc).

      Går du på grönan så stöttar du en koncern som håller djurparker likt Furuvik och Kolmården.

        Om man går till grönan/Liseberg/ställen utan djur i bur istället så kommer koncernerna tvingas att förstå att djurparker är omoderna. Eftersom pengar styr så kommer koncernerna att avveckla burar och satsa på interaktiva upplevelser utan vilda djur i bur.

        Ditt argument förstår jag inte alls. Det är ju som att säga att vegetarianer bör bojkotta alla affärer som säljer kött.

          Nej det är inte alls samma sak. Men visst, fortsätt stötta djurparkerna du.

            I mina ögon är det exakt samma sak. Varför tycker inte du det? Vad ligger skillnaden egentligen?

            Behöver man alltid gå till det extrema för att det ska vara legitimt?
            Kan man inte bara få stötta nöjesfält och välja bort djurparker?
            Det är inte som att en koncerner sysslar med Robin Hood politik och samlar allt i en pott för att sedan omfördela sitt kapital lika mellan deras olika dotterbolag. Går ett bolag i megaförlust år efter år så kommer det antingen att avvecklas eller förändras till något som kunderna vill ha.

            Precis som mataffärer. Börjar folk att välja bort kött och köpa dubbla mängden grönsaker kommer ju butikerna inte fortsätta i samma spår. De kommer inte beställa samma mängd de alltid gjort. De kommer inte låta grönsaksdisken gapa tom i veckoslutet och samtidigt köpa in kött som behövs kastas för att det inte hinner säljas. De kommer dra ner på köttinköpen och öka grönsaksutbudet.

              Du behöver inte bli arg bara för att vi tycker olika. Du stöttar en koncern genom att gå på deras parker, i min mening så stöttar du då deras djurparker. Det är lite som att gå på Furuvik men mena att det är okej för man åker bara i karusellerna och kollar inte på djuren när man är där. Men du behöver inte hålla med mig.

                Blev jag arg? Det var mer än vad jag visste. Hur ska jag skriva för att ”låta” mindre arg? Jag försöker bara vara konkret.

                Vilken härskarteknik. Mrs Statham var väl inte ett dugg arg? Ni debatterar och båda argumenterar för sin sak. Det måste du kunna klara om du ger dig in i det

          Jag håller med dig. Jag är vegetarian men köper vegetariska produkter från företag som även säljer kött. Det skulle bli ett himla snävt utbud annars. Men jag bidrar ju till efterfrågan på vegetariska produkter och inte på kött och skulle inte säga att jag därmed stöttar köttindustrin per se. Så jag förstår vad du menar här, att man genom att gå på ställen utan djur inte bidrar till efterfrågan på de ställen som HAR djur. Liknelsen är relevant.

            Skulle du handla din vegetariska mat på Ica om de i lokalen bredvid bedrev Ica zoo? Annars faller jämförelsen platt.

              Nej, jämförelsen med att de säljer kött funkar bättre. Att gå på nöjesfält utan djur i bur signalerar tydligt vad man stöttar och efterfrågar.

                Nej, det är en platt jämförelse som inte alls är samma sak. Parks and resorts bedriver zoo och djurparker. Gå på gröna Lund bäst du vill, men du vet ju vilka som står bakom det och vad de i sin tur tjänar pengar på.

                  Det är inte ett enda bolag som driver alla anläggningar. Det är enskilda företag. Aktiebolaget Gröna Lunds Tivoli Är ett bolag, Aktiebolaget Furuviksparken är ett helt annat företag. Sedan ägs dem av Tidstrand Holding AB, men där slutar liksom likheterna.
                  Om du köper en dammsugare från Electrolux tar ju inte du och bidrar till att Astra Zeneca säljer mer mediciner, att Epiroc gräver större tunnlar snabbare eller att Saab säljer mer bilar.

                  Vill man förändra saker så gör man det effektivast genom att stötta och utveckla det som är bra. Inte genom att försöka få en hel koncern att gå i konkurs.

                  Om folk skulle sluta gå till Furuvik och istället besöka Gröna Lund skulle det innebära att Aktiebolaget Furuviksparken skulle tappa omsättning och gå i förlust. Aktiebolaget Gröna Lunds Tivoli skulle däremot öka sin omsättning och gå i vinst. Vilket då ger en signal till Tidstrand Holding AB att Gröna Lund gör något rätt, något som Furuvik inte alls gör. Och eftersom pengar styr skulle det då tvinga Furuvik att bli mer lik Gröna Lund.

                  Förstår du hur det hänger ihop?

      Har inte slottsskogen pingviner eller har jag fått för mig det?

        Stämmer. Pingviner och sälar.

        Ja, de har det inte lika bra som getterna ochär inte den typen av tamdjur jag pratade om. De skulle behöva MYCKET större ytor.

      Är det inte en djurpark också nuförtiden?

    Tycker det är sjukt bra att folk reagerar. Förhoppningsvis blir reaktionerna desamma om någon berättar att hen ska åka till Kolmården också. Jag hoppas att djurparker snart försvinner!

    Den enda djurparken jag sätter en fot på är Nordens Ark. Dom gör ett fantastiskt arbete och är SÅ noga med att djuren har det bra och djuren är inte där för vår underhållning. När jag var liten älskade jag Parken Zoo i Eskilstuna, skulle jag gå dit idag skulle jag nog deppa ihop.

      För ca 20 år sen fanns det engagerade och närvarande zoologer på PZ, sen slutade de och efter kom skandalerna. Vet inte hur det ser ut nu, men hur de behandlade bland annat de gamla gibbonaporna Tarzan och Jane har jag inte besökt dem… Så deppigt.

        Lite mer än 20 år sen inser jag nu.
        Jag är ju äldre än jag tror ?

        Senaste gången jag var där var nog för kanske 12 år sen, när jag tänker tillbaka på det nu så var det alldeles för många djur i för små hägn och så många djur som inte helt trivs i vårat klimat. Sen alla skandaler som varit efteråt… fyfan alltså. Aldrig igen!

    Håller faktiskt med Magdalena för en gångs skull.
    Ja, det som hände med chimpanserna hade kanske kunnat undvikas, och fick en tråkig utgång. MEN folk i debatten beter ju sig som om det var barn som arkebuserades på bästa sändningstid. Det var fortfarande vilda djur som avlivades, djur som kan bli riktigt farliga och som man aldrig kan lita på.
    Blir bara fånigt när folk ska bojkotta för minsta lilla.

      Fast den fyraåriga chimpansen var ju lika mogen som en fyraårig människa. Experter förstår inte hur de kunde avliva honom på det sättet.

    Personligen känner jag att en bojkott av dem är helt befogad. Det begicks så många fel under aprymningen från start till slut att djurskydd och Länsstyrelsen verkligen borde syna verksamheten i sömmarna.
    När djurskötarna och ledningen inte kan hantera sina djur på ett säkert sätt inger det noll förtroende. Det handlar ju inte om vilda djur utan om djur som är i fångenskap och kanske även har vuxit upp i fångenskap det handlar om,djur som omges av människor och borde om allt hade stått rätt till även ha haft en förtroenderelation med sina skötare. Min åsikt är att hade aporna mått bra och varit trygga så hade de med enkelhet kunnat matats,mutats och fångats in utan att ha behövt utsättas för något som helst trauma. Apor hör dessutom till de djur som har högst IQ. Om djurskötarna är obildade,oengagerade och rädda för djuren (respekt ska man alltid ha oavsett det gäller en hund el en apa) så brister det i omvårdnaden och djuren har det inte bra där.

      Välskriven kommentar! Tack!

      Nej det är ju fortfarande djur det handlar om. Om en tiger hade rymt och potentiellt kunna tagit sig ut till människor, hade man fortfarande kunnat muta och greja då? Det handlade ju om något som hade kunnat bli farligt och tyvärr går ju människor före, oavsett vad man tycker om det.

        En tiger hade man i första hand beroende på situation försökt söva vilket hade varit alternativ 2 att använda på aporna.

          Varför var inte det alternativ 1 när det gällde aporna?

            För att det tar tid att söva och således är det en ganska värdelös lösning i akuta situationer

              Dr hade inte tillräckligt hemma enligt dem själva

            De hade väl inte ”material” för det vilket också styrker inkompetensen.

      Det är väl just det här som är problemet tänker jag. Bara för att de föds upp i fångenskap betyder det inte att de är lämpade att ha som ”sällskapsdjur”. Därför är det helt galet att förvänta sig att dessa inspärrade djur ska bete sig precis som man vill i varenda situation…

    Har läst 20 kommentarer hittills och majoriteten är emot djurparker/zoon. Det gör mig glad. Så bör inte djur leva eller behandlas. Hoppas att fler och fler inser detta och att djurparker blir nåt som fanns förr, likadant som att röka i bilen med barnen i baksätet. Nåt som man gjorde förr tills folk insåg hur fel det var/är. Vill man se vilda djur kan man se på nåt naturprogram.

    Är Samir Badran med i unik fast härvan?

      Nej

      Samir vill tydligen in i rampljuset igen, dom har ju spelat in en låt. Samir & Viktor ska alltså släppa en låt snart, så det blir ännu en comeback för dom, och det var väntat.

        Ja han måste ju försörja sig….

    Tycker de största hycklarna är de som kastar sig över folk som åker till Furuvik (eller kastar massa skit på artister som uppträder där) och sen själva åker till Skansen och Kolmården. Då har man ju noll moral själv men älskar att trycka till andra.

    Kan ngn stoppa mig från att kolla på uppdateringarna från Livets fest ? läser aldrig inlägg från fd frisören annars så varför nu. För att se vilken av alla Ellos klänningar hon och Universum har på sig på festen? Nej, dessa syns ju bara på bilder från reklaminläggen. Aldrig i real life. Kanske för att se hur JF ser ut egentligen när det inte är egna filtrerade bilder. Tacksam iaf att hon delar med sig av livets fest ? alla är så tacksamma ?

    Vi är såna hycklare när det gäller djur. Man förfasas över djurparker där djuren ändå behandlas förhållandevis väl, några döda chimpanser väcker enormt mycket mer avsky än de hundratusentals djur som slaktas under vidriga former varje år. Det är så lätt att bojkotta djurparksbesöket, men så svårt att välja bort köttet. Det är så märkligt att bara det faktum att djuren SMAKAR gott gör det så lätt att acceptera och rationalisera bort.

      Stegvis hoppas man ju att det ska bli så att folk inser hur vidrig kött- och mjölkindustrin är och bojkotta även den. Först var det cirkusar med djur, nu djurparker, hoppas att det är nästa ögonöppnare. Det är svårt att bryta folks vanor och slakt och uppfödning syns ju inte ”in your face” på samma sätt som apatiska djur i små hägn eller elefanter och apor på cirkus.

    De flesta som tycker det är fasansfullt att du skyldiga djur dödas äter utan betänkligheter både oskyldiga kycklingar, grisar och kor t ex. Människan är av naturen rätt hycklande och bör vara försiktig med att döma andra.

    Förlåt men ”bojkotta all sång på Skansen” låter rimligt. Inte nån, känd eller okänd, gäst eller personal får nånsin ta ton där.

    Nej till alla Djurparker! Djur hör inte hemma i bur.. inte ett dugg konstigt att djur vill rymma, eftersom de tvingade att leva under det förhållandet bara för att människor vill tjäna lite pengar. Googla Lolita (orca) hon har levt i den lilla poolen i 52 år hur kan ens människor betala för att se en show? Djur över hela världen far illa både tama och vilda pga människan som ständigt är på jakt efter pengar, makt och land.

    Vidrigt! Det som hände i Furuviksparken gör att jag aldrig kommer sätta min fot i en djurpark igen.

    Djur i bur-Big NO NO‼️ Furuviksparken i synnerhet, ska läggas ner!
    Och att ”ska vi bojkotta Gröna Lund”bla bla bla…., nej gör inte det om dom inte börjar hålla djur instängda!
    Dessa djur, som i de flesta fall köps eller byts, många utan andra kontroller än ägarnas ord, infångas vilda eller tillbringar hela sitt liv (föds) i olika burar.
    Det tas sällan hänsyn till familjer eller band djur emellan när djuren säljs och de flesta djur som lever på djurparker är djupt deprimerade eller traumatiserade.
    Stäng ALLA djurparker! Inget djurhar det ”bra” på zoo, vissa har det sämre (det som blir skjutna t.ex)

    Kan hända att detta blir upprepning av vissa inlägg här men gör ett försök iaf.
    En bojkott skulle varit bättre på plats då Ing Marie lämnade Furuviksparken för flera år sedan – det var då kunskapen och relationen till dessa fantastiska djur försvann. En bojkott av enbart Furuviksparken skulle inte få korrekt effekt eftersom koncernen Park Resorts Scandinavia AB fortfarande kan fortsätta med sitt kapitaliserande på djur via Kolmården, det en bojkott leder till i detta fall är flertalet unga arbetslösa i regionen – tyvärr, så är samhället, hen vill göra rätt men det blir lätt fel på andra hållet.

    Djurparker kan vara till för att bevara och rädda utrotningshotade djur.
    I bra miljöer med stora ytor.
    Inte för att vi ska gå och titta på.
    Men vad jag inte förstår är att Maggans kommentarsfält svämmar över av negativa kommentarer medan andra kan åka utan ett ord från nån.

      En djurpark kommer alltid vara till för att människor ska gå och titta, det kommer alltid vara prio ett.

      Det du pratar om heter djurreservat.

    Jag förstår att det är många som är skeptiska till djurparker. Men vissa av dom har, som exempelvis Noaks ark och Kolmården, en uppgift att bevara olika utrotningshotade arter. Genom uppfödning och sätta ut i naturen utan så mycket mänsklig kontakt som möjligt.
    Men om vi ska stänga alla djurparker försvinner den möjligheten. Och annars vad gör vi med alla djuren som bor hela sina liv där? Dom vet ju inget annat.

      Enig. När vi tänker på djurparker tänker vi ofta på kommersiella nöjesparker i stil med Sea World som inte har ett särskilt uppdrag att föda upp och vårda utrotningshotade djur (i samarbete med internationella djurparker).

      Oftast behandlas djuren väl av utbildad personal, ibland sker misstag och ibland bryts det aktivt mot lagstiftningen, men det finns en lagstiftning och den är rätt hård. Djurparker har i många fall varit essentiella i arbetet för att bevara utrotningshotade djur. All heder till djurrättsorganisationer, men ibland har de fel i sin bedömning.

      Var alltid kritisk mot djurparkens syfte! Men läs på om deras uppdrag innan ni beslutar er för att bojkotta samtliga verksamheter. Kräver lite mer arbete av oss som konsumenter, men det är vi väl vuxna nog att klara av väl?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.