Sarah Dawn Finer och Linnea Claeson tar ton för utsatta kvinnor

Bildkälla

I sommar kommer 12 000 kvinnor och flickor i världen att dödas av en partner eller familjemedlem. Och så många fler lever i ständig oro. De stunder då vi spenderar mer tid i hemmet är för många de som är allra värst. Bakom varje siffra finns en människa med en egen historia.
[…]

För att lyfta detta gör vi @sdfinerofficial och @linneaclaesonden ikoniska sommarsången Uti vår hage (som sägs ha en hemlig kvinnokamp och gammalt abortrecept dold i texten…) ?‍♀️❤️
Med detta har vi skapat en tillhörande akut Swishinsamling mot mäns våld till förmån för den internationella organisationen @kvinnatillkvinna som vi är goodwillambassadörer för.// Sarah Dawn Finer och Linnea Claeson

Att spela in en låt för ett specifikt syfte är ingenting jag hade trott skulle komma från Linnea Claeson, men nu har det alltså hänt. 
Hon och den rutinerade musikern Sarah Dawn Finer har spelat in låten ”Uti vår hage” för att uppmärksamma det våld som flickor och kvinnor utsätts för dagligen. De har även startat en akut swishinsamling till förmån för den internationella organisationen ”kvinnatillkvinna” som duon är goodwillambassadörer för.
Blire Mello nästa nu då för Claeson?

Men ja, skämt åsido...
Sommaren och semestertiden utgör ibland ett värre fängelse för utsatta kvinnor (och andra också så klart), eftersom de då tvingas spendera mer tid tillsammans med sin våldsverkare, när de inte har fristaden av ett arbete att gå till – eller för våldverkaren att gå till.
Kvinnojouren Blenda har samlat tips och råd om vad man kan göra om man misstänker att någon far illa i en relation, om du exempelvis är en vän/släkting eller en kollega.

Tips för civilkurage

  • Var nyfiken

  • Våga ringa polisen

  • Lita på magkänslan

  • Titta inte åt andra hållet

  • Våga hjälpa och våga bry dig

 

56 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    OT men Kenzas update om renoveringen av sommarhuset. Vem sjutton har de anlitat som inte har någon känsla för den typen av förändringar? Takkuporna ser definitivt inte ut att höra till husets helhet.

      Smaken är som baken ingen nyhet! ?

      Tycker det blev riktigt bra.

    Fint och SÅ viktigt!!

    Usch klarar inte av LC. Hon vill bara synas själv bakom en mask av ”aktivism”

      Usch, vad elaka ni är. Ni klarar inte att hon är så oerhört vacker. Och framförallt har ett hjärta av guld.

        Hjärta av guld?? Genom att kapitalisera järnet ur feminism/kvinnofrågor/utsatthet? Yeah, riktigt fräscht

    Har svårt för Linnéa, men detta budskap är så otroligt viktigt så jag väljer att bortse från det.

    OT, men vart har Paow tagit vägen?

      Samt: jag vill höra mer om Zobel! Hur går det för honom?

        Jag med! Fattar inte varför det tog slut med Marie. Dom verkade ju passa som handen i handsken tillsammans. Flyttade väl ihop för inte alls länge sen

          Vadå, ibland funkar det bsra inte. Han kanske hade för bråttom

        Zobel är i Miami och lever livet.

          Nä han är hemma

      Barcelona men ska till Stockholm idag, jobbar på att skapa en ny insta asap.

    Kan någon som är mer kunnig än jag förklara varför man ska ringa polisen? Tänker om kvinnan är för rädd för att göra det valet själv borde hon bli ännu mera rädd om någon gör det valet åt henne när hon inte är redo? Jag som utomstående hade varit rädd att göra det valet åt någon annan för man vet inte vad det innebär eller vad det kommer leda till.

      Om det inte innebär att man ska ringa när man hör eller ser något själv. Då förstår jag att man ska ringa. Men jag tolkade kanske det fel och tänkte att man skulle ringa om man misstänkte beroende på beteende hos den utsatte eller att den utsatte anförtrott sig.

        ja men det handlar väl om man ser eller hör något. om du bara misstänker att någon far illa så kan du alltid ringa en kvinnorjour och få råd om hur du kan agera.

        en nära vän till mig var utsatt för våld i sin relation. hon sa att våldet i sig var en sak, men det var nästan lika hemskt att åka hiss med grannarna dagen efter och veta att de måste ha hört något utan att agerat. det sitter kvar i mig och jag har lovat mig själv att våga göra något om jag hör våld från grannarna.

          Exakt detta! Jag har varit i en våldsam relation tidigare och det som verkligen sitter kvar i mig är grannarna som aldrig gjorde något. Inte en knack på dörren, inget samtal till polisen, ingenting. Trots att de definitivt har hört. Tänker också på Wilma i Uddevalla där grannarna vittnade om höga skrik och dunsar men trots det inte gjorde något där och då. Har lovat mig själv att aldrig vara den grannen.

        Tänker att det är under pågående misshandel man ska ringa.

      Men bättre ringa änn att kvinnan far illa. Politikerna gör alldeles för lite. I dag ska någon bränna en koran och där är massa poliser. Hur många kommer när en kvinna är i nöd. Särskilt utsatta är kvinnor i förorter. Männen tar över och kvinnor ska lyda. Vi lever i ett modernt samhälle men ändå styr visa män med hjärnhand. Över fruar och döttrar. Det är så fel!!

    Linnea Claesson?
    Hon har ju bränt ut sig totalt så hennes förtroendekapital är väl ungefär noll?

      Ja hon hade man inte vänt sig till i ett seriöst samarbete. Inte efter alla hennes lögner.

    OT- har Linn och Simon gjort slut? Får de vibbar av deras Instagram

      nej dom bara gör så för att folk ska spekulera the end

    Jag förstår vad många menar när de säger ”hon hade kunnat vara någons mamma/syster/barn” osv.

    Problemet med det synsättet är att ingenstans underhåller man det faktum att kvinnan som utsätts för våld har ett egenvärde. 100 % frånkopplat till andra individer! Det som istället framhålls är hennes funktion för hennes närstående. Hur lyfter de i så fall fram vikten av att värna om kvinnor som inte har några närstående, men som blir utsatta för våld av sin manliga partner?

    Det synsättet landar lite i samma mentalitet som förövarens syn på kvinnan, att hon finns till för att tillgodose behov som han/(andra har). Vid ytterst få tillfällen ser man att den våldsutsatta kvinnan benämns som sin egen och när det ibland lyfts fram görs det ofta av en kvinna i hennes närhet, att kvinnan var mångfasetterad…en människa med rätt till liv och egen vilja.

    S.D.F. hade kunnat välja någon mer tillförlitlig till det här samarbetet! Ämnet är för viktigt för att dra in oseriösa och självförhärligande personer.

      Man menar väl att det kan vara precis vem som helst, det är inte en särskild sorts människor som utsätts för våld av sin partner utan det kan vara din mamma, syster, arbetskamrat, ja – vem som helst som ser ut att ha ett helt vanligt liv. Den som misshandlar brukar ju inte direkt skylta med det utåt.

        Man kan väl förvänta sig att vettiga människor inte har samma mentalitet som en våldsutövare!? Kvinnans egenvärde ska inte behöva förklaras för folk rent generellt, även om den som utsätter henne för våld anser att hennes liv inte är vårt något utöver att tillfredsställa hans ”behov” och sjuka nycker.

        Det blir lika skevt som att media gång på gång envisas med att skriva ”kvinna död efter misstänkt slag mot huvudet”. Det står i princip aldrig i rubriken ”Man häktad efter misstanke om slag mot nu död kvinnas huvud”. Ser du skillnaden i de här olika narrativen?

        Kvinnan får utrymme som sin egen individ och mannen hålls ansvarig för sina handlingar. Kvinnan beskrivs inte i exempel nr.2 som någon som huxflux fått något i huvudet från ingenstans. En del vill inte att man skriver så, för det kan verka anklagande mot mannen, men statistiken är tydlig. Dödligt våld eller våld rent generellt mot kvinnor är av en manlig närstående (oftast en partner). Majoriteten av gångerna är det inte en älg, utan en man som står för skadorna på en våldsutsatt kvinna! Våldet är kopplat till brister hos våldsutövaren och det beror ej på kvinnan som blir utsatt. Även om många tror att bara han träffar en ny kvinna så lugnar han ner sig och beter sig bra i en relation (som om våldet berodde på föregående kvinnliga partner och ej mannens maktutövning osv.)!

        Våldsutövaren däremot där ska man ha klart för sig att det kan vara exakt vem som helst. Genom att lägga förklaringen på kvinnan (”hon är någons…”, är att problematisera och skuldbelägga våldsoffret. Detta är inte kopplat till att ”förstå” att vilken kvinna som helst kan drabbas! Det är att osynliggöra våldsutövaren! Det är dags att det synsättet vänds och att ansvaret för våldet hamnar på rätt individ.

    På tal om utsatta kvinnor, jag kräks på denna kommentar:
    Han är oerhört ledsen, arg och besviken. Han fyllde 18 år fyra dagar innan den här händelsen. Han hade maximal otur. Hade detta hänt helgen innan så hade han som de andra fått en helt annan påföljd, säger Ewa Wressmark.

    Så säger hon om en av fem som gruppvåldtog en tjej i Malmö i höstas. Fy fan vilken jävla kommentar. Nej han hade inte otur, men tjejen som blev våldtagen hade otur att Sverige tagit in fem våldtäktsmän i landet.

      Vidrig kommentar , hur tänkte hon där? ? (om fler än jag undrar, citat från: P3 Krim en radiodokumentär om gruppvåldtäkten. I den uttalar sig 18-åringens advokat Ewa Wressmark, som även är ledamot i Centerpartiets kretsstyrelse i Malmö och vice ordförande för Centerkvinnorna i Malmö, om sin klient som hon anser blivit alldeles för hårt straffad för den grova våldtäkten.)

        Tack att du förtydligade ?? Jag tänkte inte på det i min kommentar, blev bara så upprörd.

        Det är tyvärr inte alls ovanligt att även kvinnor visar mer omtanke för pojkar/män som utsätter flickor/kvinnor. Det tragiska är att konsekvensen av pojken/mannens handlande anses av många mycket värre, än brottet han har begått mot flickan/kvinnan.

        En första tanke är att det ska bli skönt när de här bakåtsträvarna går i pension, men sen blir man syster när man inser att de har indoktrinerat sina barn med den här smörjan. Således blir vi o samhället inte av med den här usla och farliga kvinnosynen.

      Den här masspsykosen verkar hålla i sig… Ibland undrar man om man ens hört rätt när vissa uttalar sig. ?

        Ja att man som kvinna kan uttrycka sig så. Även om hon försvarar svinet så borde hon kunnat uttryckt sig annorlunda.

        Jag mår illa av all jävla ondska och dumhet som finns. Jag blir så ledsen när jag tänker på allt den tjejen fick utstå. Vad alla tjejer och kvinnor i världen får stå ut med. Sen bli hånad i rättssalen av förövarna och deras familjer. Medan hon har fått flytta och byta namn, traumatiserad för alltid. Nej fy fan.

      Jag hörde den kommentaren igår i en podd och blev orimligt jävla förbannad. Hade HAN maximal otur? Så fullkomligt sinnessjukt resonemang.

        Ja precis, det stod att det var från podden i artikeln.
        Jag exploderar också snart av ilska. Prata om asets jävla otur.

      Och nu har dom förbrukat sin rätt att vara här och ska skickas hem med sin vidriga kvinnosyn.

        Nej dom ska vi såklart behålla. Kan ju vara fara för dom att resa tillbaka. Bättre att utvisa en barnfamilj för att den hårt arbetande pappan tagit ut för lite semesterdagar.

        Etniskt svenska pojkar/män våldtar också flickor/kvinnor. Vad föreslår du där? Ditt synsätt hjälper inga personer av kvinnligt kön.

          Vem har sagt annat? Men självklart ska invandare som våldtar utvisas. Är du så sjuk så du tycker annat??

          Vad ska vi har kvar våldtäktsmän i landet för? Du är fasiken en skam för kvinnor med ditt resonemang. Om man kunde utvisa svenska våldtäktsmän skulle jag vara för det också.

          Skulle vara intressant höra ditt synsätt. Överfallsvåldtäkter ökade med massinvandringen. För det är det inte sagt att svenska män inte våldtar, för det gör dom också.

          Ditt synsätt är att låta alla vara kvar? Är det inte bättre vi blir kvitt så många våldtäktsmän som det går?
          Jo. Du hjälper inte kvinnor ett dugg med din naiva syn.

      Gud ja… jag hörde det uttalandet i en podd och blev så obeskrivligt förbannad. HUR kan man som kvinna uttala sig på det sättet? Jävla känslolösa människa.

        Och om jag inte minns helt fel är kvinnan advokat.

          Ja hon försvarar en av svinen som våldtog.

      ”Hade detta hänt helgen innan”.

      Det var inget som bara ”hände”. Han har liksom inte snubblat eller något där slumpen var inblandad. Han begick ett brott och han visste att han var över 18. Nu har han fem år på sig att inse vilket jävla svin han är.

        Ja ett avskyvärt vidrigt brott. Den där försvarsadvokaten är en skam. Att man ens som kvinna vill ta våldtäktsmän i försvar.

      Jag vet inte, som försvarsadvokat är det väl rimligt att framföra sin klients åsikt och känslor? Hon säger väl inte att HON är ledsen och besviken över det?

      Hur skulle det se ut om hon la till ”…men själv tycker jag att det är rätt åt honom, jag vill att straffet ska vara ännu hårdare egentligen!”

      Tycker det är viktigt med rätten till en advokat som för ens talan utan att färga sina uttalanden med egna känslor och åsikter.

        Obs att jag inte hört/läst mer än kommentaren här, hon kanske visst säger att hon tycker straffet är för hårt…? Ber om ursäkt i såna fall!

          Ja hon tycker straffet är för hårt, och det var hennes ord med extrem otur. Även om man är försvarsadvokat är det så jävla sjukt sagt om en överfallsgruppvåldtäkt.

            Försvarsadvokatens jobb är att sörja för att konsekvenserna blir bästa möjliga för sin klient utifrån förutsättningarna.

            Det ingår ju också i deras uppdrag att lyfta olika, för klienten gynnsamma, vinklar av situationen – och det är förmodligen det som hon försöker göra här. Att några dagar gör sådan skillnad på straffet, när gärningen ju är densamma, kan väl lite kreativt beskrivas som ”otur”.

            Det kan bli väldigt tokigt om försvarsadvokater förväntades bryta sitt uppdrag att se till klientens bästa och vinkla till dennes fördel på alla tänkbara sätt när de för klientens talan i olika sammanhang…

            Jag tycker inte det är fel av försvarsadvokaten att uttrycka sig så om sin klient, men nog tror jag att vissa är mindre skickliga på att hitta gynnsamma vinklar och det här låter uppenbarligen illa i mångas öron (hon menar ju inte att gärningen var något som råkade hända, men visst kan det låta så!).

            Det är säkert inte lätt att vända på alla vrår för någon som gjort något avskyvärt, men det är ändå en rättighet vi har och som jag tycker vi ska värna om. Domaren behöver inte köpa försvarets synvinklar, samhället behöver det inte heller, men alla som står åtalade har rätt att försvaras av någon som på alla tänkbara sätt försöker få den bästa tänkbara utgången för en själv. Jag vill ha det så. Andra aktörer i samhället får döma och fördöma, men försvarsadvokaten har en helt annan uppgift!

        Att han hade extrem otur låter dock som hennes åsikt?

    Bara väntar på ett inlägg om Linn och Simon. De är nog inte ett par längre

      Jädra tjat det var om dom då….

      & ett inlägg om love island-bebisen….

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.