Katrin Zytomierska stäms av Abba

Eller egentligen inte av Abba, utan av de som representerar Abba, men visst blev rubriken effektfull?

Bildkälla: Foto:Roger Tillberg/STELLA PICTURES // STELLA PICTURES Bilden är ett montage

Skivbolagen Polar Music AB, och musikförläggarna Universal Music Publishing AB har stämt Katrin Zytomierska och Clean Eating AB för brott mot upphovsrättslagstiftningen efter att Katrin använt låter ”The Winner Takes it all” i ett reklaminlägg för Clean Eatings produkter. Stämningen inkom den 24/7 2023.
Polar äger inspelningen och Universal förlagsrättigheterna. De kallar ”rättighetsinnehavarna” i det här inlägget.
Enligt stämningsansökan ska Katrin Zytomierska använt ”The Winner takes it all” den 16 augusti 2022 i ett 15 sekunder långt videoklipp på sitt personliga Instagramkonto med 170 000 följare, där hon gjorde reklam för Clean Eatings produkter.
Katrin hade markerat inlägget som reklam för Clean Eatings produkter, vilket innebär att det har ett kommersellt syfte med avsikt att kommersiellt främja företaget. I början av klippet ses Clean Eatings logga och texten ”Nyhet hos oss”. I slutet på klippet hänvisas tittare till Clean Eatings hemsida med texten ”Läs mer på Clean Eating”.
Klippet låg upp mellan den 16-23 augusti 2022, och togs ner först när rättighetsinnehavarna krävde detta.

Bildkälla: Stämningsansökan

Sedan klippet togs ner har Katrin konsekvent undlåtit sig att betala det krav på skadestånd som kommit från både Polar och Universal. Initialt låg kravet på ett symboliskt skadestånd på 50 000 kr, men Katrin bestred det efter att hon först tagit bort det aktuella videoklippet.
Den 3 oktober 2022 meddelade Katrin och Clean Eating att de bestrider ersättningskravet samt storleken på beloppet. Katrin är kort och gott inte sugen på att betala någon ersättning till rättighetsinnehavarna.
Den 28 april 2023 meddelar Polar och Universal via brev att de kräver Katrin Zytomierska och Clean Eating på 150 000 kr, istället för de 200 000 kr som kravet initialt utgjorde. De ansåg sig berättigade ett skadestånd på 200 000 sek x 2, men gick med på att acceptera den lägre ersättningen på 150 000 sek x 2.
De fick överhuvudtaget inget svar från Katrin eller Clean Eating här, så nu har de skickat in en stämningsansökan till Patent och Marknadsdomstolen där de kräver ersättning på 100 000 kr var från Katrin och Clean Eating, som även krävs på de båda parternas juridiska kostnader som brukar meddelas efter avslutad rättegångsförhandling. Den slutgiltiga summan som krävs av Clean Eating och Katrin Zytomierska i stämningensansökan – som är det senaste som skett – är totalt 200 000 sek. 

Är det inte marknaddföringslagstiftningen så är det upphovsrättslagstiftningen som stökar för Katrin Zytomierska. 
Can’t catch a break, som Ross Geller skulle ha sagt.

Jag har sökt Katrin Zytomierska för en kommentar men hon har valt att inte återkomma.Tekniskt sett är det Clean Eating AB som stäms, men för den reklam som Katrin Zytomierska gjorde på sitt personliga konto, i egenskap av företagets ägare.Jag fick ett mail med stämningsansökans dagboksblad, och vände mig till tingsrätten för att få ut hela stämningen. För den som är nyfiken. 🙂

45 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Kan inte minnas vad jag gjorde 32:a Augusti förra året, någon annan?

   Det är ganska mörkt. Kommer inte ihåg vad jag gjorde den 30 februari heller 😱

   Hade augusti ens 32 dagar förra året? Kanske därför du inte minns? 😂❤️
   /love

    Öh? Va?

    Swoosh

  Var beloppet initialt 50000 kr eller 200000 kr..?

   Ja står lite konstigt.

   Money money money
   Must be funny
   In the influencers world

   Jag tror att det är såhär det gått till
   Någongång mellan den 16-23 augusti 2022 blev Clean Eating stämda på 50.000kr. Det kravet bestreds.

   Då tog Polar och Universal och krävde 400.000kr. (Oklart om det är 200.000 gånger två för att de stämmer både Katrin och Clean Eating, eller om det är för att Polar vill ha 200.000 och Universal 200.000)
   Det bestreds den 3 oktober.

   Den 28 april 2023 sänks beloppet till 300.000kr (150.000kr gånger två)
   Det kravet blev inte besvarat.

   Så nu är stämningen på 200.000kr plus rättegångskostnader.

   Men jag vet inte riktigt. Sammanfattningen är rätt rörigt

    Kraven som skickats mellan parterna och som Clean Eating inte bemött var ett försök från Polar och Universal att hålla det hela utanför domstol, men när dessa krav inte bemöttes så gjorde Polar och Universal ett rättsligt ärende av det hela genom att skicka in en stämningsansökan där de kräver totalt 200 000 kr.

    Tack för förtydligandet!

    Nu blev det både rörigt och fel. Stämningen inkom till Stockholms tingsrätt 2023-07-24. I augusti 2022 fick rättighetsinnehavarna reda på att Clean Eating gjort ett olovligt intrång genom att använda 15s av the winner takes it all i sin marknadsföring av företagets produkter. Dessutom har Clean Eating kampanjen varit ett samarbete i i Katrins personliga IG som vid tidpunkten den 16 augusti var öppet för alla IG användare. Kampanjen togs bort först efter att rättighetsinnehavaren krävt detta.
    Sedan är det lite rörigt i Camillas text, men det verkar som att man redan under 2022 skickade en faktura för att hon nyttjat låten i sin marknadsföring. Detta är helt rimligt. Katrin valde att bestrida. Under våren 2023 verkar man skickat ett nytt krav, nu på ett högre belopp. Slutligen ruttnade rättighetsinnehavaren och har nu stämt både företaget clean eating och personen bakom IG kontot som körde kampanjen, dvs Katrin Zytomierska.

  Hon är ju mer än lovligt korkad. Tror hon att hon slipper undan när hon skiter i att svara?

   Att tro att man kan använda Abbas musik olovandes i reklamsammanhang och komma undan med det är mer än lovligt korkad upphöjt en biljon typ. De är VÄLDIGT petnoga med rättigheterna till sin musik, enda artist som fått sampla Abba är Madonna. Clean eating kommer få pytsa vare sig de svarar på mejl eller inte.

    De är väldigt noga med vilka som får sampla musiken och Madonna fick kämpa väldigt mycket för att få sampla ”Gimme! Gimme! Gimme!”. Däremot stämmer det inte att hon är den enda som fått lov att sampla. Det är bortåt 200 (inte riktigt) samplingar av ABBA-låtar. Man vet att någon är riiiik, när de hade kunnat tjäna multum på att låta andra artister sampla deras musik, men nekar majoriteten som ber om det.

  Varför gör det här mig glad

   För att hon tror hon kan göra precis som hon vill.

   Samma här! Kände mig plötsligt riktigt euforisk i min skadeglädje här.

  Det är inte bara rubriken du gjort effektfull, hela inlägget är ju kryddat och vinklat för att bli effektfullt.

  Katrin Zytomierska stäms av ABBA
  Fast egentligen inte av Abba, utan av de som representerar Abba. Och egentligen inte heller Katrin, utan bara Clean Eating AB.

  Det är lite lustigt att du ibland gör stor skillnad på influencern/maktpersonen/ influenserns företag. Så pass stor att du vägrar diskutera med folk som inte gör din gränsdragning.
  Men i andra fall blandas det ihop hejvilt, där det inte alls är lika viktigt. Med flit, för att se folk skapa sidospår där de snackar skit om allt med personen i fråga?

   Jag har uppdaterat och förhoppningsvis förtydligat texten en smula. 🙂

   Fast i det här fallet är ju Katrin ansvarig i alla led.

    Du måste lära dig skilja på rena privatpersoner och offentliga varumärken eller makthavare för att vi ska kunna ha en konversation om det här.

     Men det finns inga rena privatpersoner i sammanhanget…?

     Mrs S/
     ”Du måste lära dig…” herregud vilken härskarteknik. Bete dig människa!

      Jag skulle vilja ta tillfälle i akt och hänvisa till det här: https://nyheter24.se/bloggbevakning/2023/07/05/sneaky-sneaky-2/

      Och då specifikt kommentaren som skrevs 2023-07-05 13:35

       Du verkar driva någon form av personlig vendetta mot Camilla och bloggbevakning. Dina utspel är konstiga och den enda förklaring som ger mening är att du själv är en influenser och inte vill hålla dig till de regler som gäller för alla andra.
       Det inlägg du länkar till visar på hur influensers och i detta fallet en kändis gör allt för att bända på reglerna. Men i fallet allsång på skansen är det mest upprörande Svts undfallenhet att adressera problemet särskilt eftersom alla vuxna i Sverige finansierar deras verksamhet via skattsedeln. Att Pernilla Wahlgren inte kan stänga sina IG samarbeten under den korta perioden som hon leder allsång på skansen är enbart löjligt och girigheten lyser i hennes ögon.
       Katrin har valt att använda musik utan att först be om lov hos den som äger rätten till musiken. Rent teknisk är det stöld. Tycker du verkligen att det är ok eller skiljer du på person och person?

        😂😂😂
        Det var en specifik kommentar, inte innehållet i inlägget.
        Det hade du förstått om du läst vad jag skrev 🫶

         Det trodde jag faktiskt framkom av min kommentar. Så det kan bli.

   Jag trodde inte man kunde stämma juridiska personer (företag), utan bara den ansvarige personen? Men det kanske bara är brottmål? (Och brottmål stämmer man väl inte- utan en åklagare väcker åtal?) Någon faktiskt utbildad jurist som vill förklara för en lekman?

    Du kan stämma en juridisk person. Om du stämmer en fysisk person så vänder du dig till Tingsrätten där personen är folkbokförd och om du stämmer en juridisk person så vänder du dig till Tingsrätten där företaget har sitt huvudkontor.

    Ett företag kan inte begå brott enligt brottsbalken (brottsbalken är en lag som har alla brotten som mord, misshandel, förtal, stöld, etc). Om något begått ett brott väcker åklagare åtal och den åtalade har rätt till en försvarsadvokat. Men den som råkat ut för brottet kan samtidigt också själv kräva skadestånd.

    Man kan däremot stämma ett företag för andra saker, tex för att få skadestånd som i det här fallet. clean eating kan ha brutit mot en lag som säger att man inte får ta andras musik hur som helst, och då kan abba-företaget ha rätt till skadestånd. Man kan alltså bryta mot lagar eller avtal som gör att någon kan stämma en, trots att man inte begått ett brottsbalksbrott.

  Ja för det är Camillas blogg och här bestämmer hon. Så det är bara att gilla läget!

  Men fattar inte vem som helst att man inte kan använda andras musik hur som helst? Dumfan.

   Tydligen inte.

   Är inte så smart så skulle kanske också kunnat göra den missen… Det är väl okej att använda låtar i stories på Instagram? Men antar att det är för att hennes samarbete tolkas som reklam och då gäller andra regler än om hon lade upp en bild från ett café typ?

   Tycker helt ärligt att det är lite girigt av skivbolaget att kräva ett så stort belopp för ett klipp (15 s) som ändå plockats ner, men alternativet är väl att andra Influencers aldrig skulle lära sig att respektera upphovsrätten

  Blandar sek och kr. Var konsekvent när du skriver

   Förstod du inte?

  Finns det någon som kommer ihåg Magnus och Brasses Manuscensorerna?
  Tror de flyttat hit.

  Oj det var hårt, mycket pengar, alltid bäst att svara och betala direkt.

  Nämen är det karma som kommit på besök?

  Fiskoljan som skyddade mot covid-19, vitet på 1.2 miljoner kronor för dom mystiskt bortsprungna reklammarkeringarna och nu det här. Reklam verkar inte vara Katrins starkaste sida.

   Handlar nog mer om att hon tycker att regler inte gäller henne och att hon kan göra som hon vill.

  Har man råd att köpa en krossmoped till sin son på 12-13års dagen har man råd med att betala sina skulder.
  Jag undrar vad hände med det där med om el cykeln som bingo gjorde tydligt reklam för både på sina stories och instainlägg cykeln som gick i 120km i timmen minns att han även tagga deras namn undra om han har skattat på det eller om det blev ett köp. Men hela inlägget och på stories var det som ett reklam. Som han bland annat har gjort för clean eating varje gång han dricker en dryck så taggar han det utan att reklam göra det

  Rätt åt henne. Hoppas hon får betala 200.000.

  Var väl inte Gimme som Madonna samplade?

   Jo, det var det. Till låten ”Hung Up”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.