En chokladbollsregel jag kan skriva under på…

Om det finns chokladbollar på restaurangerna vi äter på så är det standard att jag alltid börjar med en sådan. Det är min guilty pleasure!

80/20, en regel som jag brukar följa när det kommer till att äta hälsosamt. Men när det kommer till chokladbollar är det alltid 100! 🤭 // Annica Englund

Detsamma gäller lussekatter, de får man också äta när som helst och hur många man vill.
Livet är ju inget kul om det bara är regler hela tiden. Hela poängen med att bli vuxen är ju för att kunna förstöra aptiten med godis för middag och baklängesmiddag och börja med dessert, eller hur?
Det och att få stanna uppe huuuuur länge man vill, även andra kvällar som inte är nyårsafton.

Jag vet inte om jag har fler sådana ”vuxensanktionerade” regelbrott?
Saxar brukar jag inte springa med, och badkruka som jag är så badar jag heller inte direkt efter att ätit, men jag har för mig att jag läste någonstans att den enda anledningen till att det regeln finns, är för att de vuxna inte ville gå från bordet för att ha koll på de badade barnen, och att man då bara hittade på den här regeln?
Är det någon annan som hört detta, och om ja – är jag i så fall sist på bollen? Igen?

63 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Nej jag har också hört att den hittades på av just den anledningen du skriver om. Vad som är sant vet jag inte. Däremot så körde min mamma alltid med det när jag och min brorsa var barn och vi var på stranden. Efter maten fick vi inte hoppa i direkt. Fast hon sa alltid att det var för att vi inte skulle få kramp.

   Så sa min mamma med, även när jag var äldre, så hon ville att jag skulle vänta typ en timme efter maten även när jag skulle åka och bada med kompisar, haha, så uppenbarligen trodde i vart fall hon på det själv med. 😀

    Vi var också tvungna att vänta en timme.

   Det är ju så dom sa, man får kramp om man badar direkt efter maten. Man måste vänta en timme.

  Pärlsocker på chokladboll borde dock vara kriminellt hehe

   Så gott ju! 😄

   Verkligen!

   godare med kokos…

    Verkligen inte.

   Om det fanns en ogilla knapp nu! Pärlsocker är bäst. Hatar konditorier som envisas med kokos haha

  Tyvärr tillämpar jag lördagsgodis oavsett dag i veckan 🙈 inte alltid såklart, men ofta pratar jag med mig själv såhär ”du är ju faktiskt vuxen, det spelar ingen roll om det är lördag eller tisdag, köp en påse du” 😂

   Haha the lyx of being vuxen! Igår behövde jag lite närhet med mina barn så jag förslog en tripp till godisbutiken och filmmys i soffan. 16-åringen svarade med ”men det är ju inte lördag idag!”
   (Vi har inte infört fredagsmys som begrepp i vårt hus.)

    I min familj när jag växte upp var det chips/popcorn/ostbågar som fredagsmys och sen på lördagen var det lördagsgodis 😎

     Så kör vi här hemma med barnen också :)😍

  Hemmagjorda chokladbollar med rikligt med pärlsocker på 😍 skulle kunna sluta äta allt annat i världen för mammas chokladbollar. Och detsamma säger mina barn. Och det sa säkert min mamma också då receptet är efter hennes mamma.

   Kan man få receptet? 😊

    Mitt tips är att byta ut en del av smöret till Odense nougat 🤤

    Haha var tvungen att googla chokladbollens historia. Den kommer från 40-talet. Hade nån romantisk idé att det var ett recept som sträckte sig lika långt tillbaka som vi fick tillgång till kakao och socker. Och när jag ändå googlade så kollade jag standardrecept på chokladbollar och det verkar vara just ett sånt. Men jag får ändå alltid en massa komplimanger för det och min man äter hellre mina än sin mammas.

    100 gram smör
    3/4 dl socker
    2 1/2dl havregryn
    3 msk kakao
    3 tsk vaniljsocker
    Kallt kaffe efter tycke och smak och rullas förstås i pärlsocker

    Jag använder bara smör aldrig margarin. Bara vaniljsocker, aldrig vanillin osv.

   Men hallå! Dela med dig 🤩

   Vad är receptet?😍

   Min mamma gör de godaste chokladbollarna. Vanliga receptet från påsen med havregryn men mixa grynen till ett fint mjöl och kokosflingor på, inte pärlsocker. Mmmummms

  Man lever bara en gång så det där löjliga påhittet att ”få” äta saker är sinnessjukt. Hur mycket ni än undviker att äta goda grejer och hur mycket ni än springer på gym så kommer ni att åldras och dö. Memento mori för fan!

   Många som är ätstörda i detta land.

    Man är inte ätstörd för att man inte proppar i sig godsaker så fort man känner för det. Att åldras och dö är en sak, att åldras och dö i förtid pga taskigt leverne är en helt annan.

     Du kommer dö ändå

      Ja, det skrev jag ju.

     Du kan dö i förtid även med ett sunt leverne. Vad är vitsen med ett långt liv om man ändå inte ska njuta och ha det gott på vägen?

      Läs en gång till och försök förstå vad jag skriver. Ditt svar har absolut ingenting med min kommentar att göra.

   Man kan äta allt – med måtta. Överäter man finns risken att bli överviktig och/eller sjuk/få krämpor. Har varit där och sedan ”ätit mig ur krisen” genom bättre mat i måttliga mängder och fysisk rörelse. Idag frisk 😍

   Håller helt med dig! Idag åt jag ett paket kakor till frukost.

   Nja, jag vill helst undvika att leva med de krämpor som sannolikt kommer med ett osunt leverne. Kroppen ska hålla i många år så jag väljer att ta,hand om den. Det är inte snällt mot en själv att proppa i sig onyttigheter för ofta.

    Jag tänker tvärtom. Jag kan bli påkörd av en buss imorgon. Då har jag ingen glädje av att jag åt morötter till fredagsmyset. Däremot hade jag glädje av att jag njöt av en god chokladkaka och ett gott glas vin.

     J men den glädjen spelar ändå ingen roll när du är död

      Vad spelar ett ”hälsosamt liv” för roll när du död då?
      Sjuk kan man bli oavsett ”hälsosam” eller inte. Dessutom ogillar jag hur flera här inne kopplar hälsosamt med att man skippar chips/godis/kakor osv och bara tränar samt äter bra. Det är inte att vara hälsosam. Att vara hälsosam är att göra/äta allt med måtta. Lagom at its finest liksom.

   Ibland tänker jag på berättelser jag hört. Till exempel om damer på ålderdomshem som vägrar dricka näringsdryck för att de inte vill bli tjocka. Eller kvinnorna på Titanic som hoppade över efterrätten.

   ”Springa på gym” kan man ju göra av flera anledningar. För att det är kul, till exempel.

   För egen del handlar det om att jag inte mår bra av att äta ”hursomhelst”. Känner mig ganska snabbt i obalans av alkohol, för mycket socker, koffein, ’tung’ mat, läsk och kolsyrat osv. Tror inte jag är ensam om det.

   Tant Röd, HELT RÄTT! De ska va gôtt å leva annars kan de kvetta (galenskaparna och after shave)

  Som vuxen får man äta hela sockerkakssmeten om man vill istället för att bara slicka skålen men sorgligt nog är det inte alls lika lockande längre ☹️

   Haha jag älskade att slicka skålen med smält choklad när mamma bakade men det var ju så lite kvar bara. Ibland nu smälter jag en hel skål choklad och äter med sked. Mycket godare än att äta själva chokladkakan.

   AnnaL
   Började skratta när jag läste din kommentar. Precis så upplever jag det också 😄

   Mm, råa ägg och knastrigt socker! Haha, usch.

    Gillade du inte Äggtoddy, gjorde man flera dagar i veckan. Pappa blev galen att äggen försvann och sa det var farligt med så mycket ägg i veckan pga kolesterolet. Fast vissa hade vi ju slängt ut från balkongen på folk också. Det var busigt på 70talet😉

  ”Man ska inte bada när man just ätit”
  Ja, det har nog många hört som barn. Och sedan själva sagt som föräldrar.
  I minst hundra år har barn fått höra det och sedan uttråkade fått avvakta klartecken att det går att bada igen.
  Den som vill fördjupa sig har en del läsning här:
  https://www.faktoider.nu/eftermiddagsbad.html

   Berättade för en man från Portugal en gång att det var en skröna att man fick kramp av att bada direkt när man ätit. Han blev riktigt förbannad, för så var det inte. Hans mamma hade sagt det till honom när han växte upp, och det var minsann sant. Man FÅR kramp om man badar direkt efter maten. Så inte bara i Sverige.

  Behreppet ”Guilty pleasure” används inte vid rätt tillfällen av svenskar. Det handlar egentligen om musiksmak man skäms för, tex. när jag var ung på det coola (tyckte vi) 90talet skulle man dölja om man lyssnade på ocool musik.

   Mitt guilty pleasure var Spice Girls. Jag vågade inte stå för inköpet själv där på 90-talet när de släppte sin andra skriva, så jag bad att få cd-skivan inslagen så det skulle se ut som en present. 🙂

    Haha, jag gjorde exakt samma när jag köpte Take That’s album 😂 Killen i musikaffären var dessutom det snyggaste jag sett..

     😂😂😂

    Haha! Den körde jag också när jag på en o samma gång köpte både N’Syncs skiva och Savage Garden. Jag skämdes när killen i kassan verkligen ansträngde sig och gjorde ett superfint paket med massa snören i olika färger 🙈😂

   Uppenbarligen använder du det inte heller korrekt. Det är def inte öronmärkt för musik.

   ”When “guilty pleasure” first appeared in the New York Times, in 1860, it was used to describe a brothel.”
   Andra källan var att det användes från 1700talet. Bara googla ”origin term guilty pleasure”

    Oki, jag är väl präglad av 90talet då det var rätt vanligt och ganska kul att diskutera kring musiksmak 😊.

  Glass är något jag alltid unnar mig, det är nog tamejfan det godaste jag vet! I alla slags former också! Med sås och strössel 😍

  Ah, älskar Nogger. Finns i stor bytta också, Rocky Road är också god. Tycker det är godare med chokladbollar med kokos på, lite kaffe i och kylskåpskalla🙂

  Älskar choklad/pärlsockerbollar…
  Bakar helst själv, riktigt smör och de ska vara små rullade i pärlsocker.

  Dom man köper i affär/bageri är nästan alltid enorma med så mycket socker inuti att det knastrar i tänderna.

   Mmm minns när jag pluggade i Luleå och de sålde chokladpaltar på studentfiket. Chokladbollar stora som paltar😍😍😍 precis lagom storlek

   Pärlsocker knastrar dock alltid i tänderna. Kokos ska det vara, så klart.

  Förr påstods det att man fick kramp om man badade efter maten vilket är en myt. Många sa det säkert för att slippa resa sig direkt, men det skulle inte förvåna mig om vissa trodde på det. Har själv aldrig fått höra det, den enda myten jag minns var att man fick fyrkantiga ögon om man satt vid datorn för länge. Men den gick jag inte på ens som liten, alternativt kunde jag offra ögonformen för stallet.se.

  Fick aldrig höra det med att vänta med att bada från min mamma men hon älskade att bada lika mycket hon. Sen lyssnade vi barn också på att vi inte skulle hoppa i vattnet igen innan alla ätit upp och var redo. Hade dock en kompis med ofta som sa det med kramp och att hennes mamma sagt det. Kompisen var ofta med oss och badade och vi badade aldrig med hennes familj så jag fattade rätt snabbt ändå när jag var liten att det var bullshit.

  Mycket kan man säga om Espresso House, men deras chokladbollar kalla är otroliga 😍

   Måste testa dom! På E house.

  Jag tycker att vi som vuxit upp med ”vänta en timme efter maten”-lögnen borde få ett saftigt skadestånd av staten för det lidande vi utsatts för. Tänk vad många bad vi lurats på, rena tortyren varma sommardagar! Och ingen auktoritet sa att det var lögn, i stället spreds den via alla informationskanaler. Kom igen nu, Kristersson – dags att betala!

  Jag fick lära mig av en lärare som var sjuksköterska att man ökar risken att få blindtarmsinflammation om man äter mycket hårda kärnor/frön (t.ex. sväljer kärnorna i vattenmelon). Jag litade på det och på jobbet ett antal år senare kom detta upp och en kollega blev väldigt tveksam till sanningshalten. Vi lommade iväg till vår gastrospecialist samt kirurg, och han skrattade en stund innan han sa att nej, det stämmer absolut inte! …Varje gång jag äter vattenmelon tänker jag ändå lite på ”tänk om det ökar risken?” haha…

  Godaste chokladbollarna gör man genom att mixa havregrynen först. Doppar sedan bollarna i smält choklad och rullar dem i antigen kokosflingor, pärlsocker eller olika hackade nötter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.