Isabella Löwengrip om att läsa bibeln för barn

Dels så vill jag läsa den själv (för sannolikheten att jag kommer att läsa vuxenbibeln är låg) men framförallt så ska jag läsa den med barnen. Barnen vet att ingen av oss vuxna (eller släkt) har en tro i hemmet men att känna till bibeln i stora drag ser jag som allmänbildning. Det ska bli kul att högläsa! // Isabella Löwengrip

2016 slog sig LL-förlaget och Svenska bibelsällskapet sina påsar ihop för att skriva en förenklad version av bibeln, då en barnversionen ansåg som på tok för enkel. 
Journalisten och författaren Hanna Wallsten, som arbetat som reporter på Kyrkans tidning i elva år satte sig för att gå igenom hela Nya testamentet vers för vers för att korta ner och förenkla krångliga formuleringar.
Om inte de låter som ett kul jobb så vet inte jag!! Bryta ner bibeln, vers för vers… 😉

När jag skriver det här så kom jag på om en liknande sak som jag ska tipsa er om. Jag har använt Storytel i säkert mer än 10 år – ingen betald reklam alltså – och de har precis släppt en massa korta dokumentära avsnitt i tre eller fyra delar, och som bygger på böcker om någonting, ofta true crime.
Så…har man inte riktigt tid eller ro att läsa de faktiska böckerna så kan mam lyssna på dessa, som mer sammanfattar de olika böckerna, och ofta medverkar författarna till böckerna i dokumentärerna som experter.

Här är ett par stycken:

80 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Diskoteksbranden…Får en klump i magen när jag hör om den. Många jag kände omkom i den branden. Tanken var att jag också skulle dit men mamma tyckte att jag var alldeles för ung (14 år gammal). Fruktansvärd tragedi för så många familjer…

      ❤️

      ❤️💔❤️

    Tack för tipset!

      Angående ljudböckerna, låter ju i princip som avsnitten från rättegångspodden. Har du redan lyssnat på dem Camilla? Annars rekommenderar jag det ännu mer!

        Jag rekommenderar att man läser om kritiken som rättegångspodden har fått av anhöriga innan man poppar upp popcornen för att lyssna.

    Är det en ny variant av Barnens bibel? Eller den kanske inte finns längre? Eller är det det som avses med ”då en barnversionen ansåg som på tok för enkel.”?

      Den Hanna Wallsten översatte var inte en barnbibel utan Nya Testamentet med ett enkelt språk. För vuxna alltså, som behöver ett enklare språk. Tex om svenska inte är ens förstaspråk.

        tycker det är att fega ur att bara inkludera nya testamentet. gamla är juicy!

    Nu vet jag inte vilken version Isabella har valt, men tänker det kan vara bra att informera om att det finns en uppsjö av förenklade biblar och biblar för barn. Och många som är betydligt nyare än den som är bild på här 😅

      Den bästa är i min mening den som kom för ett par år sedan, Barnens Bästa Bibel. Skulle rekommendera den framför alla andra barnbiblar. Fantastiskt fina illustrationer också.

      Hon valde en lättläst, skriven av Hanna Wallsten, alltså inte den som Camilla lagt upp bild på (vilket bara gör det förvirrande)

        Men Isabella lade ju upp en bild på samma bok som på Camillas bild.

          Ok, då är jag ännu mer förvirrad

    Kan man se om Bianca tappar följare? Även schönberg efter alla pro-ana inlägg?

      Bianca varvar gröna och röda sifror den senaste tiden, medan Hanna Schönberg är idel grönt och har ökat med 43 230 följare de senaste 30 dagarna.

        HUR har hon ökat 43k? Sinnessjukt. Vad har hon gjort?

        Är det riktiga följare eller köpta?

          Klart de är köpta.

          Tror inte Camilla hade nämnt henne alls om de var köpta följare.. hon har väl gjort något (eller någon hon känner kanske) som ökar trafiken.

        HUR kan Hanna Schönberg få så många följare på så kort tid?

          Hon försöker nog nå 1 miljon jäkligt snabbt… så lömsk tjej det där

            Äh, bry er inte om dem om ni stör er (vänligt menat).

            De kommer inte att ändra sig hur mycket frågan ens tas upp – det har varit samma diskussion i decennier. Det blir inte bättre.

            Följ andra influencers och tänk på er själva och vad ni mår bra av att följa ❤️

    Jösses!

      Jesus

    Det är väl jättebra att läsa in sig på bibelberättelserna på en övergripande nivå. Det måste vara så många literära referenser som går en förbi utan den allmänbildningen.

      För småbarn/yngre barn? Hur kommer det sig, när vi lever i ett sekulärt land? Anser du att barn ska läsa in sig på annan religion också eller är det bara de kristna värderingarna de ska ha med sig i sina ryggsäckar för allmänbildningen?

      Personligen anser jag att religion är något som någons barn kan få bekanta sig med, som tonåringar eller som vuxna om det intresset finns. Det finns en uppsjö saker som är viktigare att lära barn bl.a. att kunna stava till *litterär* för allmänbildningens skull 😉

      Ja, jag är en skitst*vel ibland, men ni överlever säkert!

        Jag säger bara att det är många literära och kulturella referenser som är svåra att fånga utan övergripande bibel läsning. Och många av dessa kommer ur Gamla testamentet så därmed kan du väl tolka in judendom och islam också? Nu tänkte jag mest på Isabella själv när jag sa att det var bra att läsa in sig…men ser faktiskt inget problem med att barn får läsa barnens bibel. Fick jag med och det blev en god ateist av mig ändå.

          Och tack för korrekturläsningen. Är verkligen inte min starka sida.

          Nu läser kanske ingen detta såhär dagen efter.

          Men jag blev också en god ateist, jag valde att delta i bibelskola för att bilda mig en uppfattning (vägrade konfirmation eftersom alla gjorde det för pengarna då) och kunde sen konstatera att allt var sagor som i århundraden använts för att ursäkta död och annat elände.

        Men att bli bekant med en kultur (där religion/er ingår) är väl inte samma sak som att inviga någon i en religon? Och att lära sig mer om olika religioner behöver ju inte stå i motsats till att lära sig stava..! Tror dessutom att du inte riktigt begriper vad som menas med ett sekulärt samhälle…

          Du har rätt. Jag har ingen aning om innebörden. Snälla lär mig!!!

            Sekulär och sekulär, man sjunger fortfarande psalmer i skolan och man ser kvarlevor från ett kristet samhälle söndagar är röda dagar och sen även andra kristna högtider där man får ledigt från skola så barn kommer i kontakt med kristendom i skolan och livet innan tonåren också. Kan tycka det är bra att prata om andra religioner utanför de abrahimitska också för att ge en liten mer nyanserad allmänbildning. Jag hade böcker om gamla testamentet och asagudarna som liten, vissa av historierna är intressanta att läsa. Man måste inte lära ut det som sanning då mycket av det blivit motbevisat såklart men som historier och sagor varför inte.

        Jag tycker du har fel där. Det är viktigt att lära sig om ALLA religioner och kulturer för att förstå sina medmänniskor, sin historia, andras historia och skillnaden mellan kultur och religion.
        Ta judisk religion tillexempel – viktigt att veta vad det handlar om för att förstå historia, vad de utsatts för och varför vissa krig utspelat/utspelar sig. Samma med islam – om man läser koranen och bibeln så ser man mer likheter än skillnader. Vilket jag tycker är viktigt, att förstå att vi har mer saker gemensamt än vad som skiljer oss åt .

          Koranen säger iofs att bibeln är korrupt, och att man ska döda judar och kristna. Det är även missförstånd om bibelns personer i koranen där Mohammed har förväxlat människor.

          Men någonstans måste man ju börja och speciellt när det gäller barn är det väl bra att börja med religionen där man själv finns och sedan utöka med de andra större religionerna vilket de ju får från skolan. Man kan dessutom inte lära sig om ALLA religioner då det finns hur många som helst och speciellt med alla förgreningar eller hur tänkte du där egentligen?

        Antar att det beror på om föräldrarna är troende eller inte, icketroende ser väl som du säger kanske inte så mycket värde i det.

      Precis så är det. Bibelns berättelser är helt enkelt allmänbildning och har för mig (och tydligen heller inte för kloka Isabella) något att göra med religion. Och som du skriver kommer man att sakna förståelse för stora delar av både den klassiska och den samtida litteraturen om man inte har med sig Bibeln i bagaget. Själv har jag som ateist läst den från pärm till pärm – inte några omarbetade eller förkortade upplagor.

        Hur menar du att bibelns berättelser inte har med religion att göra?

    Som Bibelvetare med en magister i ämnet så måste jag ändå säga att det oerhört kul att översätta och titta på Bibeln vers för vers 😁 Oerhört svårt eftersom originalspråken är så olikt vårt eget, men också en rolig utmaning. Att däremot förenkla språket låter ju kanske inte lika kul, men jag kan se ett syfte om det finns en specifik målgrupp.

      Jag håller med (också teolog), men det finns definitivt ett behov av en översättning riktad till människor med ex språkstörningar, intellektuell funktionsnedsättning eller en svag svenska rent generellt.

      En nyfiken fråga, vad gör att du utbildat dig till bibelvetare istället för teolog eller präst?

        Jag är Anonym 20:45, så inte den du frågar, men eftersom jag också läst teologi (med inriktning på Gamla testamentet) utan att satsa på vare sig en akademisk karriär eller prästtjänst, kan jag ändå svara på varför jag valde att studera teologi: det är helt enkelt skitkul! Alla ämnen jag gillar i ett (språk, historia, arkeologi, litteraturvetenskap, psykologi, etnologi etc) och jag tycker generellt att det är kul att analysera och fundera över texter. Jag är också kristen och vill därför lära känna Gud mer genom Bibelns texter. Teologi blir därför en slags hobby som samtidigt hela mitt liv kretsar kring. Jag behöver inte jobba med det, det är ändå grymt kul!

        Och här har du en som valde religionshistoria (med lite bibelvetenskap också)🙋🏼‍♀️
        Religionsvetenskap är det intressantaste jag vet. Att bli präst är endast relevant för en del av alla som läser religionsvetenskap.

          Kan tillägga också att jag inte är ett dugg religiös, det är det också långt ifrån alla som studerar ämnet som är.

        Jag är både präst och bibelvetare/exeget 🙂

        Men man behöver alltså en magister för att bli präst ändå, och mitt huvudämne var alltså bibelvetenskap med inriktning språklig GT (alltså hebreiska). Sen har jag fortsatt att studera inom samma ämne. Superkul!

    Hej Bloggbevakning! I Therese Lindgrens senaste video skriver hon att du, Camilla antar jag berättade vart hennes stuga låg offentligt så nu vill hon inte berätta om deras nya hus. Kommentar på det?

      Jag trodde vi avhandlade det igår, men vi kör igen.
      Jag delade ingenting hon inte själv delat för sina en miljon följare och sedan skrevs adressen ut i kommentarsfältet, vilket jag raderade direkt.

        Hej igen, okej jag förstår. Är sällan inne här så jag trodde jag kom med en nyhet.

        Vad är det för struntprat från hennes sida? Tycker det förtjänar ett eget inlägg.

          Håller med, speciellt när hon far med osanning 🥴 Therese alltså! Men det kanske uppmanar till spekulation om adress i kommentarsfältet här?

            Med tanke på all den information hon själv delar kring deras nya hus – och som bland annat Expressen skrivit en långt artikel om – så tar det ungefär fyra och en halv sekund att hitta vilket hus det rör sig om.
            Det hon håller på med är alltså rent trams, och enbart för att hon är sur på mig.

              Wow du reflekterar verkligen inte alls över konsekvenserna av dina inlägg? Att tänka några steg till vad din publicering kan leda till. Precis det du själv är så snabb att kritisera andra om.

                Jo då, en sådan publicerade jag på Instagram igår. Du hittar den där i några timmar till.

                  Nu blev jag nyfiken, kollade din insta men såg inget om Therese Lindgrens hus. Du borde skriva ett eget inlägg om detta som en annan påpekade.

    Jag tror att Isabella vill läsa denna enklare version för sin egen del. Som en del av den kommande Isabella, ministern och kanske statsministern. Bra att kunna prata med Uffes fru som är präst, fast hon tar den lättlästa versionen.

      Det är rätt svårt att sätta sig och läsa Bibeln från pärm till pärm utan vägledning så jag tycker verkligen inte att det är något att skämmas över.

        Håller med, det är ett bra ställe att börja.

      Precis, Bellas nya persona, politikern och blivande ministern hos Uffe-Puffe!

        Tror mer att det är en väg in i de kretsarna mer än att hon faktiskt vill in i politiken på riktigt. Trevligt att kunna namedroppa bland nya bekantskaper och sådär.

          Namedroppa bibliska citat? Hos vem går det hem?

            Nej men inte Gud, menar att hon minsann är kompis med självaste statsministern!

          Vem ska hon namedroppa, Gud?

            Inte för att vara den som är den, men nog förekommer det lite fler namn i bibeln än ”Gud”.

              Ja, Kungaböckerna är ju bara massor av namn på kungar och deras mödrar. Och 30% som gör gott i herrens ögon och 70% som gör ont i herrens ögon.

      Ja hon skrev ju att hon vill läsa den själv ”Dels så vill jag läsa den själv (för sannolikheten att jag kommer att läsa vuxenbibeln är låg)”

      Isabella hade ju iförsig att bli statsminister som mål en sisådär 10 – 15 år sedan

      Hi, hi!

    Isabella är så tråkig nuförtiden. Saknar gamla Bella.

      Gamla Bella finns där, tro mig, hon väntar bara på rätt tillfälle. Excelarket…

    Precis den där utgåvan hade vi hemma när jag var barn, liksom vi hade Grekisk mytologi och Nordisk mytologi. Min mamma tyckte att det var del av allmänbildningen. Jag älskade Bibelns berättelser för barn och började sedan läsa den vanliga Bibeln i 11-12-årsåldern och blev så småningom kristen utan att någon annan i min familj var det. Men utöver att jag tror att det är andligt nyttigt att läsa Bibeln, så tycker jag faktiskt att man bör känna till de viktigaste berättelserna i Gamla och Nya testamentet i rent allmänbildningssyfte. Det är en tolkningsnyckel till mycket västerländsk konst, musik och litteratur.

      Ja det går ju inte att komma ifrån att bibeln influerar vår kultur och i första hand börjar man väl att bilda dig kring det som ligger närmast en själv och påverkat oss mest. Har man ett stort intresse kan man såklart läsa in sig på djupet om andra religioner också men det är ju utöver den basala allmänbildningen.

        Religionskunskap är ett otroligt viktigt ämne då det ger en förståelse av kulturer runtom i världen och hur vi influerat varandra. Att förstå varandra minskar risken för konflikter.

    Rent språkligt var detta ett bottennapp, Camilla!

    Gillar man tecknat så vill jag tipsa om en toppenserie med bibelns berättelser på youtube, väldigt spännande och dramatiserat om man gillar sådant här är första delen: https://youtu.be/zXhG-3VhZbA

    Funkar åt både vuxna och barn, på engelska.

    CAMILLA, kan du snälla skriva om det faktum att Lojsan filmar sin dotter när hon sitter och bajsar & tycker att detta är super content i senaste vloggen………..?

      Men snälla hon filmar henne i nån sekund..

        Som 40 000 pers sen tittar på

    Belsabub söker sponssamarbete med Svenska Kyrkan. Tjugo precent av kollekten ska till hennes och Paulettes fickor. In god we trust and in dollar we believe.

    Hon har ju barnasinnet kvar Isabella. I dag gör hon återigen content på att Paul har spillt ner sig (Instagram). Det är tydligen vansinnigt roligt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.