Brief om Vanja Wikströms ”World of Alidia”

 

Bildkälla: SvD

Svenska Dagbladet kallar det för ett ”haveri” och det finns väl ingen som kan säga emot det, tänker jag.
Har du inte så bra koll på det här ämnet så kan du läsa här och här – två inlägg jag skrev för ett tag sedan.

För den som vill hänga med i realtid så rekommenderar jag det här nya Instagramkontot som drivs och en eller flera personer med GOD insyn i den här branschen, och som satt tänderna i alltsammans.
De har postat ett par inlägg redan, bland annat det här:

Jag undrar verkligen om Vanja och Niklas tror att de bara kan lalla vidare från det här?
Som kontot här ovan skriver – allt börjar och slutar på Flashback, och i det här fallet stämmer nog det alldeles utmärkt.
Flashbacktråden om det här är minst sagt matnyttig!


Tillägg:
Här är ett konto till som tagit upp det här:

165 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Men är det ingen som har polisanmält den här bluffen?

      Är väl ofta så att många skäms över att dom gått på en sån här sak.

      Vi var ändå många som kunde sniffa oss till en scam redan från början.

      Vet inte om det faller under något rent brottsligt. En hel del av vad som gjorts längs resans gång (tex i hemlighet köpa de egna NFTerna för att hålla uppe priset på andrahandsmarknaden, sedan använda det höga priset på andrahandsmarknaden som ett säljargument) är inte ok i tex aktiemarknaden som är mer reglerad. Men krypto är ju än så länge mer oreglerat.

        Lagen är inte svart/vit och jag hoppas att man påbörjar en förundersökning som leder till åtal, om inte annat för att pröva existerande lagrum. Min personliga åsikt är att hon betett sig bedrägligt, sedan är det svårt att avgöra om det var hennes avsikt eller om det är en konsekvens av att Vanja inte har tillräckligt med kunskap.
        Sensmoralen är dock att inte ta ekonomiska råd från en outbildad influenser. Vanja har ingen utbildning efter gymnasiet, där hon pluggade till yrkesmusiker.

          I de blogginlägg jag har läst av Vanja har hon ju tydligt markerat att hon ger ekonomisk rådgivning (antar att hon måste skriva ut det) och att man inte ska investera/satsa mer än man har råd att förlora då NFT är en högriskinvestering. Förvisso sade hon också att det här skulle vara värt det ändå för alla fördelar men i just det avseendet var det väl knappast bedrägligt?

            Det bedrägliga ligger i vad pengarna som kom in, de tre miljonerna, vad de använts till när ingen skulle avlönas. Sedan tycker du inte att det är aningen bedrägligt att utge sig för att kunna ge ekonomisk rådgivning när man inte har någon som helt relevant kunskap i ämnet?
            Att ta affärsråd från en outbildad influenser kan bara sluta på ett sätt.

              Var ett ”inte” som försvann där förmodligen. Tror ”Annan anonym” egentligen menade att skriva att Vanja tydligt markerat att hon INTE ger ekonomisk rådgivning.

            Tycker också att det bedrägliga var vad de lovade. De la alltid till en brasklapp när det gällde värdeutvecklingen av nftn men de var aldrig tal om att det kanske skulle bli ett space. Det skulle man få. Det fick ingen.

              Exakt, hon skrev uttryckligen att den fysiska huben skulle bli av oavsett hur det gick ( och blev sur när det ifrågasattes).

      Börjar lukta blondinbella.

    Snyggt Camilla, ett bra inlägg nu när det varit brist på tid för att göra något mer djuplodande här. Vet att det blivit mycket OT-postning om detta av oss som nördat in oss på det i de andra inläggens kommentarsfält. Blir lätt så då det är så knäppt och upprörande på så många sätt. fint att du delar så att detta kan fortsätta granskas och folk kan läsa mer…

    Här skriver hon ju att alla jobbar utan lön men har svarat tidigare på frågan om vart pengarna tagit vägen att de gått till löner…?
    Eller har de gått till ett hus på Gotland?

      Tänkte också på det..

      Osmakligt på så många sätt. Skulle aldrig i livet spendera semestern i en sommarstuga som jag finansierat genom att blåsa folk. Skulle liksom inte kunna sova gott. Även fara rädd för att någon fysiskt skulle söka upp mig.
      Oklart om hon har råd att ha kvar huset ? Blondinbella o margaux har ju banat väg o rutschkanan är extremt brant. Ska Niklas försörja dem på sin sjukpenning? Han är ju så illa däran att han bara orkar kolla serier.

      Borde ju absolut fungera som fysisk ersättare. Eller, folk får nöja sig…
      Det här är din karma, Vanja – har följt DITT BETEENDE och tillvägagångssätt ett tag nu.

    Alltså förlåt en 27-årig gamling, men vad sjutton handlar det om? Vad är NFT, holders? Jag fattar att någon (Vanja) skapat något som inte gick så bra, men alla dessa svåra ord – är det ord gemene man känner till?

      Läs inläggen jag länkar till, där jag gjort mitt pedagogiskt bästa för att reda ut det här. Det är snurrigt!:-)

      Vanja sålde alltså digitala bilder, nft. De som köpte är en holder. Eller de som sen köpte i andra hand, de som innehar en nft kanske är bättre uttryckt.
      De kan prata med varandra i en chatgrupp, discord.
      Hon lovade att alla holders skulle få tillgång till en fysisk plats i Stockholm. Typ coworking space där event och föreläsningar osv kunde hållas. (Värt mycket i Stockholm.)
      Sen skulle man få rabatter, events, nätverk.
      Metaverse tänk typ 3D värld på internet osv.
      Bidde inte många tummar och nu är det nerlagt.
      Under tiden har de fakturerat det här bolaget när vanja skrivit om det på sin blogg. Köpt och sålt själva och till sina barn på ett fiffigt sätt. Lovat skänka till välgörenhet som inte bidde mer än 500 sek till en annan välgörenhet osv.
      Får det mesta annat i influenser svängen att blekna.

        Tack för en bra förklaring. Det jag undrar är hur kan det inte vara bedrägeri? Om man lovar folk (förutom de digitala bilderna) en kontorsplats, rabatter etc. Folk investerar och sedan uppstår inget av det. Hur kan det inte vara bedrägeri? Om man säljer något och sedan finns det inte?
        Tror definitivt pengarna gått till nytt hus på Gotland. Hoppas det blir en förundersökning och att de följer pengarna.

          Jag gissar att det är bedrägeri.

        🤣🤣🤣🤣🤣 asså HUR jävla korkade är inte vissa människor, bara av att läsa förklaringen till vad detta är, ble jag sömnig! Va e det som händer i denna värld???

        Det jag inte förstår alls, vad skulle de prata om?

      NFT står för Non fungible token, vilket inte gör det mer begripligt. Men det är en slags digital produkt. Man köper/säljer NFTer med hjälp av kryptovalutor (även om det numera finns tjänster där man kan betala med kort för en NFT, men då köper den tjänsten först kryptovaluta och sen NFTn åt en, typ).

      NFT:er säljs i kollektioner av varierande storlek, till exempel kan ett projekt ha 10 000 NFTer. De som köper NFTerna, får åtkomst till whatever just det projektet erbjuder. Holders, innebär helt enkelt NFT-innehavare (alltså att man köpt en/flera NFTer i ett projekt).

      I Vanjas fall marknadsförde de bl.a. att deras holders (de som köpt deras NFTer) skulle få tillfång till en fysisk medlemsklubb i Stockholm, med bl.a. co-workingspace och workshops osv.

        Ja eller enklast förklarat MLM (Multilevel marketing) för det är exakt samma upplägg.

          Nej det går inte att göra en rak jämförelse på det sättet. Om vi tar Vanjas projekt som exempel: OM de hade startat ett sådant där coworking-space, då hade nog en hel del personer tyckt att de fått värde för det de betalat för sin NFT och varit nöjda så (och inte känt behov av att sälja/få tillbaka pengar, för de hade fått ut något för sin investering). MLM går ju starkt ut på att värva/få in nya.

          Men många NFTprojekt har inte så bra utility (utility = vad projekt erbjuder sina holders), och då kanske den enda egentliga fördelen med NFTn är en eventuell värdeökning. Och visst, i sådant fall blir det lite av ett slags MLM-upplägg.

            Jag är en av de som följt Vanja sen start och blev förblindad . Jag köpte då endast en Nft strax över 1000kr. För detta e pengar jag kan bli av med även om det e surt. Däremot e det så jävla irriterande att de går från ”dåligt ekonomiskt problem med FK”. Till att kunna köpa ut ett hus på Gotland o totalrenovera detta o upptäcka att ”gud va skönt det e att va ute”. Så sjukt hur folk lever isolerade i sin söderbubbla i stan o inte känner på riktiga livet.

            Jag känner mig helt klart blåst men det fulaste har nog varit tystnaden, allla vet det inte går framåt men inga ifrågasättande kommentarer släpps fram. Det skulle visa en mognad o respekt gentemot oss. Och inte skylla allt på att man va för tidig. För det e inte endast det som ligger bakom detta enligt mig

          MLM är nåt annat, det går ut på att man tjänar pengar genom att värva medlemmar. Detta var ett vanligt scam 🙂

            De har varit på gång länge nu(skämt men detta inlägg passar inte så bra idag)!
            https://www.instagram.com/p/g0B91kRD2K/?igshid=MzRlODBiNWFlZA==

              Jag dör 😳

      En del som möjliggjort att fler kunnat bli bedragna av detta (förutom Vanjas trovärdighet/förtroendekapital och att man aktivt vänt sig till nybörjare) är just att man tror att man behöver kunna nåt om det tekniska här för att förstå det. NFT:er är bilder som man äger rättighetr till, det tekniska handlar om hur tekniken gör det extra tydligt att visa att man äger bilden. DET behöver man inte förstå nåt av för att få koll på det här projektet! Tänk istället på de här NFT:erna som ett slags digitala samlarkort. Vanja gjorde en kollektion av digitala samlarkort, och sa att den som ägde ett av dessa samlarkort skulle få tillgång till en medlemsklubb som skulle ha otroliga förmåner. (egen lokal i Stockholm, massa roliga event, ett enormt nätverk både socialt och professionellt, med mera). Projektet marknadsfördes mycket hårt både i den egna bloggen och i traditionell media. Tanken för att tjäna pengar på projektet var att värdet på samlarkorten skulle gå upp eftersom den här medlemsklubben skulle vara så otrolig att alla ville få tillgång till den. Vanja skulle få royalty på andrahandsförsäljningen av samlarkorten, och eftersom värdet skulle vara så högt skull det vara den inkomsten från andrahandsförsäljningen som drev runt hela verksamheten.

      Man tjänade mindre pengar än vad man trott och kollektionen med kort sålde inte slut. Det bidrog till att planerna inte kunde genomföras som planerat. MEN: här hade projektet kunnat sluta. De hade kunnat betala tillbaka pengar till de som köpt samlarkort och säga att det inte blev som man tänkt sig. eller åtminstone i ett tidigt skede skala ner och backa och säga att det var en felbedömning.
      istället fortsatte den aggressiva marknadsföringen. Vanja och hennes partner (och business partner) Niklas köpte bland annat upp samlarkort privat från andrahandsmarknaden, för att priset skulle hållas högt. De använde sedan detta som ett säljargument för att deras produkt var värdefull: ”Priset ligger högt på andrahandsmarknaden, eftersom folk tycker så mycket om sina samlarkort”. De avlönade sig själva under lång tid från projektet trots att man inte hade fått budget för att realisera sina planer. De lovade nya planer istället för de ursprungliga för att visa att projektet fortfarande var levande. Så sent som i maj uppgav de att de inte hade några planer på atts luta och att även om marknaden är dålig just nu så kommer deras projekt vara livskraftigt.

      Totalt har man fått in nästan 3 miljoner, realiserat nästan inget av det man lovat för de här pengarna, och sedan flyttat de här pengarna till ett annat eget bolag. Projektet stängdes ned efter att ägarna tagit 3 månader semester och att det i slutet av den började komma obekväma frågor om ekonomin i projektet. DÅ skrev Vanja ett långt inlägg där hon beskrev att det varit ”tufft ända från start”.

      Konceptet NFT är alltså en minimal del av vad som är intressant eller viktigt här – det har hjälpt till att skapa rökridåer och minska graden av granskning. Flytten av pengar mellan bolag, Vanja och Niclas bedrägliga historier och beteenden, är det intressanta.

        Imponerad av ditt engagemang. Ska ta en kopp kaffe på lunchen här och försöka sätta mig in i det här.

          haha, vet inte om det var ironiskt eller inte! Jag har ett annat liv, men är jävligt duktig på att läsa in mig på ämnen och sammanfatta dem i mitt vanliga liv. och nu när jag råkat vara hemma pga av en lunginflammation när det här brakade lös som värst är detta perfekt sysselsättning!

            Verkligen inte ironi! ❤️

        Vad bra förklarat, nu fattar t.om. jag! 😁 Tack 🌹

        Håller helt med 12.28 bra sammanfattning som går att läsa. Jag hoppas att detta kommer att granskas vidare i officiella kanaler och att tidningar kommer att skriva om det för att varna andra att inte investera i denna typ av projekt.

        Heltidsanställda forskare som blev till 500 kr till ME forksning, trots att man ändå fick in flera miljoner kronor.

        500 kr. Helt sjukt.

          Att de inte själva kunde kasta in några slantar för sjukdomen givet alla omständigheter är ju…….. ja, jag är mållös.

          Det där var ju något la till sen som en framtida plan för att låta ambitösa, framgånsrika och goda. När de lanserade WoA var det att 5% av intäkterna från royalites på andrahandsförsäljning skulle doneras till Hjärnfornden/ME forskning. Så, 500 kr är väl ungefär med att de fick in 11,000 kr på det.

        Tack för en bra sammanfattning!

        Tack Rödtunga, nu slapp jag läsa den långa flashbacktråden!
        Vad är det för sjukdom Niklas har? Har han postcovid eller MS?

      Ett försök till en enkel förklaring: en NFT i det här fallet är typ ett digitalt samlarkort. Du köper ett kort”konstverk” för typ 1500:- med förhoppningen att just ditt kort ska öka i värde. Tänk pokemon fast utan något spel kring och för vuxna istället för för barn 🙂 En holder är helt enkelt en som köpt, en som äger ”håller” ett samlarkort. Själva nft/kryptodelen är egentligen inte någon stor grej just här, det säkerställer bara att man kan bevisa att man faktiskt äger det eller det samlarkortet.

      De som ägde ett kort (holders) blev lovade en hel drös av grejer, vissa saker som hölls (något event i vintras typ) och vissa saker som inte hölls (,fysisk lokal är väl det mest återkommande brutna löftet).

      Samlarkortens värde sätts av marknaden, vill många köpa just ”world of alidia” och kanske samla alla som har en fisksvans så stiger ju dessa i värde men som de allra flesta såna här projekt så försvinner värdet snabbt när ingen förutom de som redan har är intresserade av att köpa nya. Detta var något Vanja och Niklas noterade och under en period blåste de upp värdet på samlingen genom att själva köpa samlarkort som låg ute till försäljning via anonyma konton. Det gör, som i ett pyramidspel, att det ser ut som att det finns mer värde än vad det finns och att allt verkar legit. Det är en av många väldigt fula saker som skett i just det här fallet.

      Jag har sagt det i många andra inlägg också, men just att hela upplägget låter KRÅNGLIGT och TRÅKIGT är något jag tror de utnyttjat för att de potentiella köparna helt enkelt ska lita på Vanja och Niklas ord snarare än att förstå vad de ger sig in på, deras förklaringar är alltid alltid mycket krångligare än vad de behöver vara, så även nu när de ”förklarar” varför allt gått åt skogen. Det är också så de alltid bemött kritik, men då också misstänkliggjort vem som nu än kommer med kritiken. Det har varit ett ”vi mot dom”-tänk och kritiserar/ifrågasätter du så blir du en av ”dom”.

        så blir du en av ”dom” även om du är en holder eller annars varit positiv. Vanja framförallt har ju skrivit långa inlägg med mängder av hjärtan och smileys där de legitima frågorna ofta bara besvaras med mer ”web3.0, pionjärer, NFT-royalties, opennsea, token” bla bla för att personen som frågat ska känna sig lite korkad som inte förstår och nöja sig med det ”tack för svar det låter som jag har lite att läsa på men vad bra att du svarade så utförligt” typ kunde man se dyka upp i discorden det lilla jag var inne o kikade där. Mitt egna agg mot det här är just att det syntes på lång väg vad de höll på att göra samtidigt som de gick på en tekniskt svag och därmed utsatt målgrupp som de också låtsades att de ville hjälpa. Tycker det är väldigt fult och jag tycker därför också inte att det är så konstigt att folk gick på det, de har ju följt Vanja i år säkert och hon har ju en persona av att jobba för de här sakerna så det var nog svårt för de att se igenom det här samtidigt som de höll upp alla de här potentiella vinsterna som deltagarna i projektet skulle få ta del av.

          ….eller hur, de var tydliga med att de vände sig just till folk som inte hade någon koll sedan innan och ville ”hjälpa” dem att börja investera. De hade liksom enligt sig själva ambitionen att utbilda. Men egentligen hade de nog bara ambitionen att tjäna rejält med pengar själva.

        (lyckades skicka iväg lite tidigt därav dubbelinlägg 😀 )

    Och i bloggen godkänner hon inte kommentarer som är negativa (och inte avslutas med VAD MODIGA ÄNDÅ! etc). Jag väntar fortfarande på att min ska bli godkänd där jag bland annat skrev att ”det som verkar för bra för att vara sant väldigt ofta är det”.

      Fast varför skulle hon det? Hade jag inte heller gjort om jag scammat en massa folk 🤷🏼‍♀️

        Då kan man ju se det beteendet som ett tecken på att lurendrejeri har ägt rum

    *Wikström, inte Wickström

    Är inte speciellt insatt i varken kryptovärlden eller i sjukdomen ME. Men nog verkar det lite konstigt att Niklas vara SÅ dålig så länge och de sökt sympati för honom som inte kan jobba och för Vanja som drar lasset hemma själv. Sen när de lyckas köpa ett hus på Gotland (pga tvivelaktiga affärer..?) så vips mår han plötsligt bättre och kan ha en jättehärlig och aktiv sommar….

      Och där spekuleras det ju att nästa projekt blir att försöka lära ut till ME-sjuka hur man blir frisk. en viktiga aspekt av att granska detta: att det inte ska komma nya bedrägerier från samma par…

        Precis det jag befara. Efter att ha tjänat pengar dels på grund av ME via WOA så går N & V nu vidare för att blåsa sjuka och anhöriga på mer pengar via hjärnprogram då N helt plötsligt är frisk.

        Jag har skrivit kommentarer på hennes blogg men inget släpps igenom. Och då har jag inte skrivit otrevligt utan ifrågasatt på ett sätt där hon borde släppa fram kommentaren.

        Det här måste lyftas fram för Niklas och Vanja har använt sig av ME för att tjäna stora pengar. Jag tycker så synd om alla som ”investerade”, jag var själv nära att göra det men min magkänsla sa något annat ganska snabbt. Jag kände att något skavde och inte stod rätt till samt att jag tyckte att det var lite för stor sammankoppling med ME. Idag är jag glad att jag återigen lyssnade på magkänslan.

        Nu fasar jag för vilka pengar V & N kommer tjäna på ME-sjuka och anhöriga med översättningen på hjärnprogrammet. Nästa bluff och båg och tyvärr kommer många betala för det för N har en stor följarskara som nästan är sektliknande på hans Instagram. Inte blir man frisk av att tänka på ett hus på Gotland? Känns som att detta snarare var en del av deras pengaplan, tyvärr.

          Verkligen! Och så frustrerande att ”gammal media” inte kommer att veta om WoA för det var tech sidorna som skrev om det och nu är det hälsa gänget som ska skriva om ME projektet. Och alla som då inte läser Flashback eller här kommer tro att här är det ett snällt par som vill bidra.

            Dock verkar ju alla program för att bli frisk från en sjukdom som inte erbjuds av vården som scam direkt.

            Hoppas verkligen alla vet att det aldrig är något man ska betala för.

            Mvh läkare

    Var inte Isabella Löwengrip väldigt imponerad av NFT ett tag har jag för mig och hyllade det som en bra investering?

      Nft i sig betyder inte bedrägerier.

      Nä, det var väl kryptovaluta om jag kommer ihåg rätt

      Ja. ”Jag tänker att handla med NFT:er är ett nytt sätt att investera pengar – Som ett alternativ till börsen.” Så uttryckte om sig för ett år sedan.

    Snyggt Camilla 👌 Nu faller korthuset

    Varför ska kvinnoprojekt alltid vara nåt sånt här konstprojekt-flum? Och man sen blir förvånad när man inte lyckas bli rik på det. Herrejävlar. Vad sägs om att kavla upp ärmarna och jobba istället och visa att kvinnor kan?

      NFT-scams är iofs ett väldigt mansdominerat lurendrejeri. Det är märkligt det där, både män och kvinnor startar usla projekt och företag som havererar men på något sätt så är det bara kvinnors haverier som ska göras till en kvinnogrej. Och visa att kvinnor kan? Vi har väl ändå kommit längre än så att vi måste visa att vi kan, finns ju otaliga exempel på lyckade projekt och företag startade och drivna av kvinnor. De som inte redan sett att kvinnor kan kommer aldrig att göra det oavsett.

      Män är ju sjukt mycket mer benägna att använda sig av riskfyllda metoder för att tjäna pengar. De som kavlar upp armarna och jobbar hårt på vanliga jobb är iofs i högre grad kvinnor.

      Däremot har ju Vanja försökt kapitalisera på feminism (i gott sällskap av många män som äger företag som marknadsför sig som ”feministiska”).

      Men vad är det med ditt illa dolda kvinnoförakt.

    Alla vet ju om att NFT.s är det moderna pyramidspelet.

      Tydligen inte alla. Men lite förbluffande att folk kan vara så naiva.

    Vad kostade de här NFT-mojängerna? Tänker att de måste tjänat rätt ordentligt om de lyckades köpa en Gotlandskåk.

      de fick in 2,7 miljoner

    Tre miljoner är i och för sig tre miljoner men det är inte jättemycket heller. Och absolut inte så mycket att det borde vara värt det som händer nu.
    Sedan att det skulle rikta sig till kvinnor, varför då?
    Kvinnor är mer lättlurade, förstår inte, vill stå upp för systerskapet?
    Bara det gör det ju skumt från början.

      Det blev ett hus på Gotland så nog är det inte ”bara” 3 miljoner?

      Det som gör mig mest förbannad är att N & V har använt sig av ME-sjukdomen för att i media få med sig köpare av WOA, det är genomruttet.

        Läste på Flashback att huset har parkslide i trädgården. Någon som vet om det stämmer?

          Det stämmer! Hon fick frågan under tidigare inlägg från följare som såg att det var parkslide och hon bekräftade det men sa att ”de inte var oroliga” typ.

          Karma!! Hahaha!

      Vanja har ju varit influencer i många år och haft andra företag/projekt (Babyloonz, Glammom osv) som har varit helt reko och inte konstiga på något vis. Hon har byggt upp en lojal följarskara genom åren som har fått följa familjen och Niklas sjukdom samt hennes vardag som ”ensamstående”. Alltså har hon haft ett högt förtroende bland sina läsare som litat på henne när hon lanserade World of Alidia. Detta har hon utnyttjat genom att driva en stenhård säljkampanj som grundat sig i woman empowerment, att kvinnor ska ge sig in och få sin del av den manliga marknaden inom krypto/NFT. Mycket fomo, typ köper du inte nu missar du chansen att bli rik-känsla.

        Hon skrev också att hon satte sitt varumärke och namn på spel, vilket man ju torkar som att det är en säker sak att investera i.

    Jag har bara en fråga.. kanske har missuppfattat men, bilderna, var kommer dom ifrån? Vem är konstnären bakom?

      Fanny Schultz har gjort bilderna. Undrar vad hon tycker om det här idag😳

        Okej tack.
        Det var lite det jag tänkte på, vad tänker konstnären nu?

        Fanny har inte något på sin hemsida eller instagram om WOA-projektet, så hon tycker i alla fall att det inte är värdefullt att ha med på sin resumé.

      V och N anlitade en konstnär för att göra bilderna. Men NFTer (i de flesta fall) är inte x antal unika separata konstverk. Utan konstnären gör olika ”traits” alltså ”delar”/drag. T.ex. kanske den gör 20 olika frisyrer, 15 olika hattar, 18 olika klädesplagg, 5 olika nyanser av hudfärg, osv osv. Sen slumpas de olika dragen ihop med hjälp av dataprogram, och så kommer x antal olika mixade konstverk ut.

    Det måste ju vara bedrägeri att säga: ”köp detta så får ni detta” och sedan inte leverera det som lovats?

    Sedan fattar jag inte en grej. Säg att A köpte en NFT för 3000 kr och så HADE de ökat i värde och A säljer till B för 4500 kr.
    Då har ju A tjänat in 1500 kr. Men dessa pengar är väl A:s pengar?
    Hur skulle Vanja och Niklas tjäna på andrahandsmarknaden?

      Två sätt:
      1. Andrahandsmarknaden för NFT:er ger royalty till den som en gång lanserade NFT:n för varje andrahandsförsäljning. Ungefär som upphovsmännen får betalt när en låt spelas på radio. Det här systemet för nft:er har förändrats lite under året sedan World of Alidia lanserades, och det är en av ursäkterna Vanja och Niclas använder för varför deras projekt inte fungerade. Det stämmer dock INTE: det går fortfarande för NFT-projekt att få dessa royalities och Vanja och Niclas WoA-projekt hade ingen andrahandsförsäljning när de här ändringarna skedde, så de var inte avgörande.

      2. Vanja och Niclas hade köpt egna NFT:er från projektet som de hoppades skulle stiga i värde. Då skulle de tjäna pengar på att sälja av dem. (Senare köpte de dock NFT:er från projektet i hemlighet, främst för att manipulera priset på andrahandsmarknaden…)

        Ok tack, men vem/vad betalar dessa royalties?
        Förlåt för en dum fråga kanske 😅

          Ingen dum fråga. 🙂 Om du köper en NFT för 1000 kr (eller ja man handlar ju med kryptovalutor, men vi säger motsvarande 1000 kr). Sen säljer du den för 1500 kr, på en marknadsplats för NFT:er (den vanligaste heter Opensea, men det finns många olika). Då får du inte ut 1500 kr. Du får ut 1500 kr minus marknadsplatsens eventuella avgift, och minus projektets royalty.

          Detta är inget man som köpare/säljare själv aktivt måste utföra en handling för att betala in, utan det sker automatiskt. Och avgifter/royalty betalar man även om man säljer med förlust, alltså för mindre än det man själv köpte för. Marknadsplatsers avgifter, och royalties, är alltid en viss procentandel av försäljningssumman.

            Tack för svaret ❤️

          Absolut ingen dum fråga. Det är genom att få folk att känna sig dumma/okunniga om krypto som det här projektet har kunnat pågå så länge, med så mycket konstigheter, utan större granskningar.
          OBS på att jag faktiskt inte heller är en kryptoexpert, så någon får gärna korrigera mig om jag har missuppfattat det. Men när en NFT säljs på andrahandsmarknaden, så går en procent av det man köper den för alltid till ursprungsskaparen. Så om jag köper en NFT för 1000 kronor och en royalty är satt på 10%, så går 900 kronor till säljaren (den som äger och säljer vidare NFT:n just nu) och 100 kronor till skaparen.
          Och ändringen som skedde som Vanja hänvisar till är att en av de stora marknadsplatserna för ”second hand”-försäljning av NFT:er ändrade sina villkor, så att det gick att göra det valfritt att ha royalty eller inte. Men vad jag förstått skulle det dels varit tekniskt möjligt att se till att det inte blev valfritt, dels finns det andra marknadsplattformar. Det är så de NFT-projekt som fortsätter rulla löst problemet. Men ska villigt erkänna att jag här inte är riktigt lika inläst. (Till skillnad från Vanja och Niclas är jag inte en självutnämnd utbildare i NFT och krypto!)

            Tack för svaret ❤️

    Samlarkort !??!?

    Och nu har de en villa på Gotland.

    Det är ju en bra affärsidé om den första verklighetsoförankrade idéen inte höll vatten. Herregud, jag vill inte.

    Alla kändisar som satt på hennes event och stolta fick varsin NTF… Att inte fler var skeptiska från början. Det lät för bra för att vara sant.

    En grej jag skrev unde ren annan tråd men som jag känner ändå kan vara viktig att få med: En sak jag hittat, förra året kom det ju fram att v&n hade köpt en del woas under nya anonyma konton, dessa verkar de ha bytt namn på nu (gamla länkar funkar inte) men jag TROR det här är ena: https://opensea.io/0x7dF3D2ffc835b4DE280C4f8b0bd60900D9337727/activity – om det stämmer så sålde de woas från det konto för tre månader sen och försökte sälja (la ut för ”listing”) hela samlingen bara för en månad sen. Vill igen säga att jag inte är 100% på att det verkligen är rätt konto, men det ser verkligen så ut om man tittar på när det skapades och vilken aktivitet som varit från kontot samt vad det äger för NFTs. Gissar att det är det som var ”flower girlish” eller vad det hette, men de har som sagt tagit bort namnen på kontona (varför har de gjort det om allt är som det ska vara med de kontona?)

    ”Vad spelar det för roll?” – jo om de försöker sälja av innehavet när de vet att WOAsen kommer krascha inom kort (vilket de som ansvariga ju hade full koll på) så är det ju jäkligt fult att lura på någon annan stackare sina woa:s. Känns som ett sätt att få ut några sista hundralappar/tusenlappar från den publik som redan känner sig lurade av dom…

    (Det jag tror är mr_whale kontot, det andra kontot, verkar dock stått still hela den här tiden så vet inte vad det betyder, kanske är det mer ihopkopplat än det andra eller så har de bara glömt av det eller något, lite oklart)

      Bra spanat!

      Får backa från det här – det där är inte flower-girlish kontot, det tömdes under vintern, och mr_whale har stått still sen dess så det är kanske inget superspännande med de kontona (förutom att de uppenbarligen manipulerade värdet av kollektionen via dem, men det är ju ett år gamla nyheter så det är väl inte många som bryr sig om längre 😉 )

    Man kanske skulle kunna säga att det är en slags egen (sämre) version av typ Kickstarter. På Kickstarter kan man stödja ett projekt genom att förhandsboka en produkt. När ett visst antal produkter bokats (/en viss summa kapital uppnåtts) så betalar man det man lovat, så skaparna bakom projektet ska kunna sätta igång produktionen av produkterna för att sedan leverera dessa till köparna. Ett sätt att skaffa kapital för ett projekt/ett företag helt enkelt.

    WoA har fungerat liknande fast sämre och mer opålitligt. Iom att köparna betalar direkt för att någon gång kunna få tillgång till det projektet utlovar, men alltså utan att det finns ett specifikt mål som måste uppnås innan det står klart att det finns tillräckligt med kapital för att genomföra projektet. Det är ju såklart omöjligt att WoA skulle kunna tillhandahålla alla de saker som utlovades, kanske aldrig om de inte ens uppnår minimum för att ens starta det och verkligen inte i längden. För alla köper ju en gång och det ska ge livslångt medlemskap, då blir det ju inga fler intäkter tillslut och det var det enda sättet att generera kapital.

      Det fanns – i teoerin – möjliga källor till intäkter utöver dessa engångssummor. Andrahandsförsäljningen av NFT:er ger ett slags royalty, som är en procent av det pris NFT:erna säljs för. Hade man med andra ord lyckats få upp värdet på NFT:erna rejält, med en andrahandsmarknad där de då säljs för stora summor, hade det gett stora royalty-intäkter till projektet som hade kunnat användas för att driva det vidare.

      Sedan finns det många bitar man kan kritisera både i hur sannolikt detta skulle vara och framförallt hur rimligt projektet bedrivits efter det. Dessutom var en viktig införsäljningspoäng Vanja och Niclas gjorde att ALLA pengar skulle återinvesteras i projektet för att göra det så otroligt bra – medan det nu ser ut som att de plockat ut stora delar av det de fick in till sig själva.

      Nej det är inte riktigt samma sak som Kickstarter. För NFTer kan säljas vidare på andrahandsmarknaden, och då får ett projekt royalty (en viss procentandel av försäljningssumman). WoA hade hoppats kunna leva på royalty (vilket många framgångsrika projekt kan). Vanja skyller en del av misslyckandet på att Opensea (den vanligaste handelsplatsen för NFTer) tog bort möjligheten för projekt att ta ut obligatorisk royalty, i februari i år.

      Men detta stämmer inte. Openseas besked gällde bara i vissa fall – kopplat till tekniken bakom varje projekt. Eventuellt hade det gått att publicera om WoA med ”rätt” teknik och fortsätta ta ut royalty. Många projekt har startas efter februari, och har obligatorisk royaltybetalning för andrahands-säljarna.

      Men oavsett vad Opensea gör så finns det flera andra handelsplatser för NFTer, där man fortfarande kan ta ut royalty. WoA hade kunnat välja att använda dem. Dessutom har WoA sagt att de skulle bygga en egen handelsplats – och då hade de kunnat ta ut vilken avgift de vill. Men detta väljer Vanja att inte nämna, varje gång hon skyller på Openseas hemska beslut att förhindra royalties…

        Nej, det är klart det är inte samma sak. Jag försökte bara likna med något som kanske är lite lättare att greppa, gällande själva finansieringen alltså för att få igång projektet.

        Ja, Opensea är det ju verkligen inte som är problemet. Enligt WoAs resultat för 2022 fick de in nästan 2.9 miljoner i försäljning av NFTs och 11k i royalties. Niklas själv skrev (senare, inte innan folk köpte) att startkostnaden för bara den fysiska ”hubben” skulle vara 4-5 miljoner och sedan kosta drygt 500k i månaden att driva. Och detta var bara hubben, inte alla andra förmåner. Så med eller utan Opanseas ändring, eller om de flyttat till en annan handelsplats, var de ju inte i närheten av att kunna leverera vad som utlovats.

        Och knappas några som kommer fortsätta köpa NFTs i någon större omfattning under 2023 när de inte kunnat levera något efter alla försäljningarna 2022.

    Jag har redan skrivit i en annan tråd att jag har svårt att förstå hur någon kunde gå på detta bondfångeri, tycker det var ganska lätt att genomskåda. Tycker överlag att många kvinnor stödjer bolag som riktar sig till kvinnor med feministiska budskap s k ”femwashing” alldeles för lätt. Breakit har gjort en väldigt lång men läsvärd artikel om det där bland annat Estrids ”feministiska rakhyvlar” och Stronger tas upp. Så när företag påstår sig stödja kvinnor, kolla så det inte är män som enbart använder feministiska budskap som ”alla kroppar är vackra” för att tjäna pengar på systerskap som ligger bakom.
    https://www.breakit.se/artikel/29080/mannen-bygger-miljardbolag-pa-feminism-kvinnor-kammar-hem-noll

    Det folk helst hade velat ha, var det lokalen?

    För 3 miljoner hade de kunnat skaffa en lokal i Stockholm för 50 000 kr/mån och det hade räckt i 5 år.
    För 25 000 kr/mån hade lokalen räckt i 10 år.

    Varför räckte inte pengarna till ens en lokal? ”Det bidde inga byxor, det bidde ingenting”?

      En viktig poäng här. Det här är inte en historia som är: ”vi fick inte in tillräckligt mycket pengar, så det gick inte”. Det är vad Vanja och Niclas försöker göra till narrativet.
      Istället är det en historia om hur man får in mindre pengar än man tänkt sig, låtsas som att det inte är ett problem, ljuger om nya planer som inte heller är realistiska utifrån vad man fått in, manipulerar andrahandsmarknaden genom hemliga inköp av sin egen produkt för att få den att se efterfrågad ur, lovar inför release att man ska återinvestera alla pengar i projektet för att upprätthålla dess värde men istället betalar ut lön till sig själva, eventuellt fakturerar sig själva för samarbeten, och flyttar ut de sista pengarna till ett annat av sina bolag. Detta medan man hela tiden upprätthåller andan av att det här är ett hjärteprojekt man satsar på livslångt och att man håller i det till andra sidan av den dåliga marknaden. Först när frågor om det ekonomiska dyker upp bestämmer man sig för att akut stänga ner projektet och dess chattkanal, och motivera detta med att marknaden var dålig och det har varit tufft redan från början.

      För de pengar de hade, hade det varit möjligt att göra betydligt mer för att upprätthålla projektets värde.

      Det bidde ju en stuga på Gotland !! Kul om alla faktiskt åker dit och använder som den utlovade lokal !!!

    Till er som kommenterar att de köpt hus på Gotland för pengarna de fått in i bolaget, undrar jag hur ni tror att detta gått till? Privata utgifter kan inte redovisas i ett bolag, det tror jag de flesta förstår. De har heller inte tagit någon utdelning från bolaget. Maximal utdelning 2022 uppgick ändå bara till 30 tkr, så långt ifrån de 3 miljoner som diskuteras här.

      Var är de 3 miljonerna?

        Tittar på man årsredovisningen för 2022:

        https://krafman.se/Bolag/GetAnnualReport

        Nettoomsättning 2,6 miljoner
        Rörelsekostnader -2,7 miljoner
        Rörelseresultat – 0,1 miljon

          Kan inte rörelsekostnaderna innehålla utbetalningar till deras andra bolag? Typ om de fakturerat från sig själva för marknadsföring…

            Ja, det är möjligt. Moderbolagets nettoomsättning 2022 var 2,4 miljoner, så allt skulle i princip kunna vara fakturerat till WoA.

          Ja men VAD gick pengarna till?

            Löner mestadels. Ca 1.6 miljoner.

            För vad? Efter launch är det ju knappast något direkt arbete som utförts, verkligen inte för de summor lön som betalats ut.

            Till vem? Enligt Vanja så arbetar alla i WoA utan lön och ideellt. Så…?

            Restrerande av kostnaderna har vart set up konstnader (en liten del), en WoA weekend (en liten del), ”samarbeten” och marknadsföring (som skulle kunna ha fakturerats via Vanjas företag).

              Som tillägg, det är baserat på den budget för WoA 2022 som Camilla publicerat tidigare. Så med reservation för att det inte stämmer gentemot det faktiska resultatet helt förmodligen. Men i stora drag bör de fortfarande ha lagt majoriteten av det på lön skulle jag tro.

              Precis, så borde ju bli bedrägeri. Pengarna de fick in gick INTE till det de sagt att de skulle göra.

              WoA hade dock inga anställda 2022, så i så fall har löner fakturerats från moderbolaget, som har 2 anställda.

                Nej, det har de inte. Förmodligen har Vanja och Nicklas faktuerat WoA via sitt gemensamma företag, både för arbete (det som utgör löner i budgeten) och potentiellt för marknadsföring. Sedan tagit ut löner från sitt gemensamma företag (lönekostnader på ca. 1 miljoner för två anställda under 2022, så ungefär en bruttolön på 44,300 kr/person i månaden) och möjligen tagit en hel del av sina kostnader via företaget också är min gissning, som de allra flesta gör med sådant upplägg.

                  Bruttolönen per person blir drygt 30 000 kr per månad, eftersom sociala avgifter på 31,42% ingår i lönekostnader.

                    Ja, kollade lite för snabbt. Blir 33k typ per person.

                  Får Niclas ha jobb och vara sjukpensionär samtidigt ?

                Glömde skriva att det är ju fortfarande väldigt oärligt att säga att alla inom WoA jobbar utan lön och ideellt. Tekniskt sett stämmer det ju på så sätt att WoA inte har någon anställd och därmed inga personalkostnader. Men löner har ju ändå fakturerats, bara att det syns inte lika tydligt.

      Det frågar jag mig också..

      Rekommenderar denna sida med frågor om projektets ekonomi, som ställdes i discorden förra veckan men som V och N valde att inte svara på, innan de utan förvarning stängde ner discorden. https://woaholder.wordpress.com/2023/08/19/world-of-alidia-fragor-till-vanja-och-niklas/

      Exempelvis fråga 3 och 7, är några av frågorna som skulle kunna ge svar på dina frågor… Förutom att de flyttar pengar mellan bolag (WoA och sitt egna bolag) så har eth (kryptovalutan ethereum) tagits ut från projektets budget, utan tydlig redovisning vem som tagit emot pengarna. Osv osv…

      Det finns en del oklara saker kring ekonomin i WoA.
      WoA har gett ett ”koncernbidrag” på ungefär 350 000 till Vanjas och Niclas andra bolag, Wikström Malmqvist AB. Det finns även misstankar att man via det bolaget fakturerat WoA för när Vanja skrivit om WoA i sina sociala medier, och att det skulle gå under posten på typ 170 000 som är för marknadsföring. Wikström Malmqvist AB har gjort ett enormt bra år och tagit utdelning på över 800 000 kronor.

      Jag tror personligen inte att de cashat huset utan att de tagit ett lån, och vem vet vad som stått för kontantinsatsen.. De har själva sagt att pengarna kommer från ”sparpengar” samt att de fått stöd från Niclas mamma. Men även detta går ju inte ihop med hur projektet marknadsfördes: Vanja har gått ut i intervjuer och sagt att de plöjer ner ALLA sina sparpengar i WoA. Hon har även sagt att allt skulle återinvesteras i projektet för att verkligen se till att värde upprätthålls med alla möjliga medel. Hur man än vrider och vänder på det går inte historien ihop, och att ha råd, tid och energi med detta hus på Gotland sticker onekligen i ögonen med den beskrivning av det engagemang man skulle lägga ner i detta.

        Dessutom: det var när arga frågor kring ekonomin i projektet började dyka upp som allt akut stängdes ned. Det indikerar också att här är det något som inte går rätt till. Här finns de frågor som holders (köpare av NFT:erna) ville ställa till Niclas och Vanja och som fick hela projektet och dess chattkanal att omedelbart stängas ned: https://woaholder.wordpress.com/2023/08/19/world-of-alidia-fragor-till-vanja-och-niklas/

        Utdelningen lämnades dock 2021, det vill säga innan WoA hade bildats.

          Ja, det verkar du ha rätt i Sofia, det verkar jag ha missat. Skulle bara bli glad om det hela är mindre tveksamt än vad det verkar. I så fall tänker jag dock att det klokaste för deras del vore att svara på de ställda frågorna – finns bra svar och tydliggöranden skulle det gynna dem så mycket när det gäller den ekonomiska biten.

          Fast i bokslutet 2022 för ”moderbolaget” är ju utdelning med, ca 800 000 kr om jag minns rätt?

        Nej precis, tror absolut inte heller de cashat huset, tveksamt om det fanns tillräckligt för det, men skulle också bli för tydligt att de gjorde så. Men som du säger, genom att fakturera WoA för marknadsföring och annat har de kunnat få in mycket på sitt företag. Skulle även gissa att de fakturerat WoA för löner/arbete via sitt företag. I resultatet för 2022 står det inget på anställda eller personalkostnader ser det ut som, men budgeten för 2022 uppger ca. 1.6 miljoner i löner. Så dessa löner har därmed förmodligen fakturerats via deras företag.

        Utdelning de plockat från företaget kan ha utgjort en stor del av deras handpenning för att kunna få lånet. Sen är det ganska lätt att betala för saker via företaget för att slippa ta ut och på så sätt inte behöva skatta i samma utsträckning som vid en utdelning eller att betala ut en lön. Speciellt iom att Vanja är influencer, i princip det mesta i ens liv kan man argumentera är en företagskostand.

      Om man ägnar de 3 miljonerna till att köpa reklam i den privata bloggen. Dela ut löner (verkar dock oklart vilka om några som fått lön) samt skickar koncernbidrag till sitt privata företag så kan man. Även om de sen inte ta utdelning i sitt företag samma år som koncernbidraget gick dit kan det ha påverkat hur bra deras andra bolag gick och därmed möjlighet till lån osv.

      Vanja har i bloggen tidigare närmast stoltserat med att de inte sparar utan lever upp sina pengar. Unna sig i vardagen osv. Så att de ska ha lagt sparpengar på huset håller inte.

      En möjlig (del)förklaring Värdet på etherium gick upp från mint till att krypto skickades ut. Därför vilseledande vad som anges i årsredovisningen om omsättning.

    Förstår fortf inte så mkt sv detta men det där att alltså 500 futtiga kronor till Hjärnfonden, det säger allt.

      Håller med! Jag som själv är ME sjuk blir så ledsen.

    Men det där eventet förra året. 😂😂 Så jäkla dåligt. Sitta och pyssla, lite vr och goodiebags. Hur kan folk har gått på detta? Skulden ligger hos V och N men att man inte synar det i sömmarna. Känns så Utah pyramidspel.

    Ett mycket bra blogginlägg från en som köpte NFT-er från Vanja och Niklas, hur det hela utvecklades från början till slut:
    https://woaholder.wordpress.com/2023/08/21/hur-kommer-det-sig-att-en-akademiker-och-smabarnsmamma-borjar-handla-med-krypto/

      Wow. Otrolig sammanfattning!

    Hur ställer sig de influencers, mediapersonligheter och journalister (!) som var med på olika event och hjälpte till att sprida ordet? Bland annat på denna lunch där man såg Lotta Gray, Irena Pozar, Asabea Britton, Claudia Galli Concha med flera:
    https://vanjawikstrom.motherhood.se/world-of-alidia/grymma-brudar-nft-snack-pa-arets-brokigaste-influencerlunch/

    Sedan var ju Vanja med ett antal ”seriösa” poddar, bland annat ”Ekonomi på riktigt” med Charlie och Mathias. Där hade man ju också velat ha en uppföljning och kanske en varning…

      Håller med om att en uppdatering i podden vore bra, men precis som de som köpte NTFer så tycker jag inte man kan ställa ett större ansvar på namnen du nämner då de också blev lurade. De som ska ta ansvar här är Vanja och Niklas.

      Vill ha fler inlägg om det här. Detta är definitivt en av de största svenska influenserskandaler, får IL/Margaux att blekna.

        Håller med, speciellt eftersom iallfall det inlägg som länkades till verkar vara innan försäljningen ens satte igång. Så det var liksom precis innan riktiga starten. Ganska rimligt att gå på ett event man är inbjuden på inför en projektlansering, som säkert lät jätteintressant. Ingen inbjuden kunde ju veta på förhhand exakt vad det skulle handla om eller hur det skulle gå sen.

      Oj, detta inlägget har inte åldrats väl… 😂

    Tror också att det är lite strategi från hennes sida att först skriva att det är nerlagt och sen direkt efter lägga upp två ”vanliga” blogginlägg. Är väl mest de senaste folk läser tänker jag

      Ja gud absolut. Sopa under mattan och gå vidare

      Självklart.TACK LIVET!!!!

    Jag blir uppriktigt sagt ledsen av Vanjas totala nonchalans. Vad hände med tjejer som lyfter varandra? Jag trodde på henne och nu skiter hon i oss. Allt var lögn, ingen transparens, inte en enda rimlig fråga har fått ett svar, hon måste verkligen hata oss följare/tjejgänget som hängde i discorden. Vad har jag gjort dig Vanja?

    Man undrar ju om det här påverkar vanjas business i bloggen Instagram osv framöver? Vad hände med margaux tex? Har hon återhämtat sina samarbeten? Ofta studsar ju influensers tillbaka från ”skandaler” rätt fort.
    Kommer vanja göra det? Hur många av följarna köpte nfts?

    Alla som köpte en nft ska enligt Skatteverket deklarera efter som de i praktiken köpt/sålt i valutan Etherium. Men det har de inte förklarat. En läsare frågade Vanja på bloggen i vintras och då svarade V att ingen deklaration behövdes innan man ev sålde din Nft. Men det stämmer inte, svaret finns bara en googling bort med V vilseleder så nu har de flesta holders även begått skattebrott! Toppen!

      En annan holder svarade till och med på vanjas svar där och skrev ”fast Thomasine (deras egen expert) sa i discorden att varje köp av nfts måste deklareras” varpå Vanja då svarade ”jaha men då kör vi på det svaret”. Men det har hon uppenbarligen glömt nu och uppmuntrar ännu en gång till skattebrott. Vet ni varför hon gör det? För att Vanja aldrig har handlat med krypto eller nfter själv. I lalindas och Nina & valeries podcast skulle hon framstå som någon slags Crypto Queen men kom istället med flera faktafel. Pinsamt!

    Alltså varför är de bara inte transparenta med intäkter och utgifter om det inte finns något fuffens bakom det hela????

    Men finns det ingen som är duktig på/jobbar med juridik som vet om deras bolag kan anmälas. De har ju ljugit om allt möjligt här.

    Ironin i att hon är vänsterpartist som hävdar att alla blåa är vidriga och inte tänker med hjärtat utan bara med plånboken 😂

      Vanja är inte vänsterpartist, hon röstade Centerpartiet.

      Hon är absolut INTE vänsterpartist! Hon har röstat på Liberalerna och Centerpartiet vad jag kan se…

        Var går detta att läsa?🙂

    https://www.breakit.se/artikel/37390/vanja-wikstrom-om-world-of-alidia-det-ar-ett-gift-vi-har-blivit-motarbetade-fran-borjan Aha, hörni, Vanja och Niklas har hittat bovarna i dramat- det var inte alls projektledningen, lögnerna eller bortslösade pengar,det var flashbacktråden, kritiska frågor och allra mest (de nämner det säkert fyra gånger) det ”svårengagerade” communityt! Alla holders fel att de inte fick fart på det, att det var så enkelt! Det kommer nog tas emot väl av de som känner sig lurade, att de helt enkelt borde engagerat sig mer…

      Saknade lite vassare frågor från reportern, samtidigt så blir det ju VÄLDIGT tydligt vilka de här paret är nu när de fick ”prata av sig”..

      Och Flashbacks fel… om man ska vara så modern att man tom slänger sig med web3 osv osv så kanske man måste ha en affärsidé som klarar en flashback tråd.

        Men alltså, FB-tråden är ju sjukt sansad i jämförelse med typ.,.. alla andra trådar. Har de någonsin läst i andra trådar där? Att skylla detta haveri på Flashback är ju patetiskt.

      Men snälla nån. Det är så pinsamt låg nivå så jag får ta fram skämskudden!

      Skön stil att kasta sitt eget community under bussen! Lite extra förnedring

    Underbar läsning – karma kallas detta borderlineVanja du är över

    Vanja har inte tappat några följare, så det här engagerar nog bara ett fåtal och har snart blåst över. Räcker att klicka ut några riktig snajdiga outfits och göttiga frukostmackor…

      Det är så hemskt. De har stulit pengar och kommer undan med det. Alla måste avfölja Vanja nu!!!!

    Fy fan för Vanja och Nicklas. Vadå vi vi ingen jättebra start?! En sjukskriven person med ME och sjukpenning frågar Vanja om även personen kan investera. Vilket jävla vidrigt svar Vanja ger. Läs hela svaret i instagram kontot Sanningenomwoa.

    Hon skulle sagt se till att spara till en buffert först. Sen spara i trygga fonder eller aktier. För det är jävligt stor skillnad att ex spara i Spiltan fonder/aktier än Vanja och Nicklas Woa. Hoppas Vanja och Nicklas blir anmälda för detta.

      Personen frågar så sent som våren 2023.

    En grej jag har svårt att släppa är det här med cashen (oväntat)…
    På frågan var pengarna hamnat så säger de ungefär: Löner, startupkostnader (grafik, hemsida, smarta kontrakt etc), aktiviteter (inkl gåvor till holders) och marknadsföring. Om vi räknar lite på det här. De fick in typ 150 ETH, 2’700’000 miljoner SEK.

    20 gick till löner till de två discordmoderatorerna, det vet vi från överföringar så vi kan gissa att V&N tog ut lika mycket, och de andra medarbetarna som bara var inne korta stunder kanske brände 5 ETH då. Sen är det grafiken, resterande startupkostnader, aktiviteter, metaverse och lite annat, så om vi stolpar upp det får vi:

    150 (2.7 miljoner SEK) från start
    -20 Lön (362’000 SEK) (för de två som jobbade)
    -20 (362’000 SEK) Lön (för v&n), uppskattning
    -5 (90’000 SEK) Strölöner, uppskattning
    -10 (181’000 SEK) Grafik, uppskattning
    -10 (181’000 SEK) Metaverse, uppskattning
    -10 (181’000 SEK) Aktiviteter, uppskattning
    -10 (181’000 SEK) hosting, hemsida, kontrakt etc, uppskattning
    -??? (??? SEK) ..Marknadsföring?

    Har säkert överdrivit någon och underdrivit någon annan post, men i runda slängar. 85 ETH bränt, och 65 kvar, typ 1.2 miljoner SEK. Har de lagt nästan 1.2 miljoner på marknadsföring? Eller är det någon rejäl post jag missat? Något som https://woaholder.wordpress.com/2023/08/21/arsredovisningen/ har tagit reda på är att – ojdå, Vanja har visst ökat sin omsättning i samarbeten på sitt (och Niklas) andra bolag med ungefär en miljon. Jag vet att det är en av de stående frågorna från holders – hur mycket har Vanja fakturerat för att marknadsföra WOA och visst ser det ut att de här siffrorna matchar ganska bra? Det är ju såklart inte säkert att de fakturerat något alls, men då skulle det ju inte vara en fråga som är särskilt svår att svara på kan man tycka. På frågan vissa ställer ”hur tror ni att de skulle finansierat huset med hjälp av WOA, det är ju inte så att de bara kan plocka ut pengar från WOA va?” så skulle det här såklart kunna vara ett svar, för från Wikström/Malmqvist AB har de plockat ut drygt 840’000 (också spaning via https://woaholder.wordpress.com/2023/08/21/arsredovisningen/)…

      Kan du inte lägga in den här budgetkommentaren på Flashback (om du inte redan gjort det). Tänker att det här bb-inlägget börjar ju sjunka nedåt i bb-flödet nu när det kommer andra bb-inlägg, så inte lika många hittar hit.

      Och PS Camilla infon i budgetkommentaren ovan vore guld om du har med i din kommande granskning. <3

        Tack för snäll kommentar 😀 Dock så la precis ”sanningenomwoa”-kontot på instagram ut ett inlägg som går in i mer detalj och bättre efterforskat än mina gissade siffror så jag kan bara rekommendera alla att kika in på det istället, en spoiler är att min chansning att de fakturerat för vanjas marknadsföring blir bekräftad av inga mindre än vanja o niklas själva, och dessutom – vanja säger att hon sagt upp alla sina andra samarbeten för året vilket är intressant när hon alltså kan dra in mer på samarbeten än tidigare när hon bara fakturerar WOA. Haha, alltså, GIRIGHETEN är ju helt otrolig, de hade ju absolut kunnat komma undan om de ”bara” fakturerat ett par hundratusen eller så, men nu när det verkar vara en av de absolut största kostnadsställena så blir det ju så uppenbart att ingen väl kan försvara beteendet?

      Vanja skrev i en (nu borttagen) kommentar på instagram att alla i WoA jobbar mer eller mindre ideellt och att endast väldigt små löner/ersättningar betalats ut. Det var en kommentar som svar till ”medagboken” men den är som sagt borttagen nu.

        Haha, ja, och på ”sanningenomwoa”-kontot har de lagt ut en bild där lönekostnader för 2022 var, enligt Niklas, på 1.6 miljoner, så då kan man undra var de drar sin ”ideellt-arbete”gräns haha

    Vanja är tydligen gammal popstjärna! https://www.youtube.com/watch?v=kqZj7Tsd05U

    Huset kostade 2000 000 om jag inte ser fel. Det gick att få fram ganska lätt. Antingen har de tagit lån och antagligen betalat kontantinsats med pengar från Woa, eller betalat huset kontant vilket känns mindre troligt (?) men fullt möjligt. Då skulle de ha cirka 900.000 kvar till metaverse, event och betalning till konstnär etc. Då finns inte mycket kvar att investera i själva WoA och eftersom försäljningen gick utför stannade intäkterna av. Jag hade själv discorden då jag tyckte Woa var ett spännande projekt men märkte att aktiviteten var skrämmande låg…inte ens deras anställda Amanda var aktiv under sommaren. Det tar ju inte lång tid att skriva några rader i en discord.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.