Om att ”investera” i märkesväskor

Jag spelade in en podd med Avanza idag och vi skulle prata om ”girl math”. Alltså att kvinnor köper väskor som investering. Jag tog med mig denna LV-väska dagen till ära. Den är säkert 13 år. Modellen har faktiskt ökat i värde. Men jag har slarvat bort kvitto och äkthetsbevis så då vet jag inte vad värdet skulle vara. Och det är väl just precis det – Ska man ”investera” i väskor så behöver man i princip ha dom inlåsta – Oanvända. En chanelväska som man ställer på marken ibland och har insidan färgad av en läppspenna utan lock säljs liksom inte lika dyrt…. (note to self)…

Trots att väskor HAR gått upp i värde så är det inget jag rekommenderar, håll dig till fonder, aktier, sparkonto med höga räntor och amortering. Väskor får liksom vara en bonus… :- ) // Isabella Löwengrip

Uppfriskande med någon som säger så här om påståendena att det skulle vara en investering att köpa en ny märkesväska. 
Isabella har gästat en podd för att prata om ämnet och säger att ”om man nu ska ”investera” i väskor så bör man hålla dem inlåsta och absolut inte använda dem, för minsta lilla slitage sänker så klart värdet på dem.
Det finns säkerligen väskor som ökar i värde, som de från Hermés, men det måste väl ändå vara undantaget som bekräftar regeln?

Hur kul är det, att köpa en dyr väska och sen stoppa den i bankvalvet eller ha ett väskmuseum bakom tjocka glasrutor hemma att beundra på avstånd?
Det är det kanske? Som att investera i konst?

49 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Jag brukar köpa och sälja designerväskor, så att jag kan byta till en ny väska när jag känner för det. Det blir som ett kretslopp. De flesta av mina väskor har jag sålt för originalpriset eller litet mindre, någon av dem med liten vinst. Köper oftast mina väskor via Vestiaire collective (second hand). Rekommenderar att göra såhär om man är intresserad av att skaffa ett litet sortiment av designerväskor. Ser det inte som en investering, mest kul att kunna skaffa väskor jag har drömt om! 😄

      Säljer du också genom Vestair?

        Har sålt via Vestiaire, men mest via Facebookgrupper för designervaror. 😊

      Vestiaire är bäst!

      Jag har också köpt o sålt vintage designerväskor utifrån vad jag vill ha. Har man koll på vad priset ska vara och hur man ser att det är äkta så går det att köra nära nog plus-minus-noll eller gå med en mindre vinst trots att man använt väskan. Riktigt kul ju!
      Det känns ju också bra att väskan kommer vidare till någon annan för ytterligare upplevelser.

      Ja, om du bara köper begagnade väskor och främsta syftet är att du vill ha x väska under y tidsperiod. Vestiair och andra consignment stores tar ju typ 30% av priset och att sälja helt själv tar mycket tid med många oseriösa köpare. Vill man ha max avkastning och minst besvär är väskor knappast en bra investering. Det där är bara något man säger till sig själv och andra för att rättfärdiga att man slösar pengar på svindyra väskor! 😂 Been there, done that. Hade ett rum fullt med väskor och skor värda en halv förmögenhet.

    Isabella har uppenbarligen aldrig sålt eller investerat i en märkesväska, utan bara köpt (vilket är stor skillnad). Hon har inte ens ha koll på att borttappat kvitto inte är ett problem på LV, det är bara att gå till butiken och säga sitt namn så ser dem ens köphistorik.
    Jag har ett stort intresse i detta, och har bland annat en välanvänd LV väska som jag köpte ny för 5000 kr för 13 år sen, som idag säljs för 22 000 kr, ligger runt 15-18 000 på andrahands marknaden. Säljer jag den idag (som sagt välanvänd) så får jag alltså igen mina pengar gånger 3. För 3 år sen investerade jag i en Prada som jag var ganska säker på skulle öka snabbt i värde, den har idag gått upp 200% i pris. Även den kan jag sälja med vinst, trots att jag använt den massor.

    Så jo detta är visst en grej men Bella har i vanlig ordning ingen koll på vad hon pratar om utan bara förlitar sig på att alla antar att hon har koll.

      Du kan inte räkna rakt av, utan måste även förhålla sig till kronans värde under de 13 åren. Jag var på väg att ställa upp det matematiskt och räkna ut procenten åt dig, men i princip ingen här intresserar sig för sånt, så jag håller här.

      Även om du skulle kunna räkna rakt av är 17000:- en riktigt risig profit under 13 år! Du hade fått mer om du hade pantat låt oss säga, 5 burkar per dag!

        Älskar ditt svar!

        Jag skulle vara jätteintresserad av att veta mer om kronans utveckling de senaste 13 åren så visa gärna upp uträkningen.

        Jag köpte en chanelväska i ungefär samma veva som Lemon köpte sin väska och ville utifrån min hobbykunskap tro att SEK då var starkare gentemot Euron (som jag handlade i) jämfört mot idag.

      Här kan man räkna om hur mycket 5 000:- år 2010 motsvarar i dagens penningvärde. Svaret är ca 6 700:-.
      https://www.scb.se/hitta-statistik/sverige-i-siffror/prisomraknaren/

        Sååå till kaxfian ///, jag har alltså tjänat minst 10 000 kr på att äga en LV väska som jag kunnat nyttja under tiden. Och du vill få mig att känna mig dum för det? 🙂

        Dessutom resonerar du kring pant på ett sätt som att pantkronan man får ut inte skulle ha betalats in av en innan. Pantinkomster är plus minus noll, men det blir kanske plus om man räknar på ett girl math sätt? 🥰

          Inte om man hittar burkar och därmed inte betalat panten själv.

          Men du har inte tjänat nåt förrän du verkligen har sålt den. Det gäller ju att hitta en köpare, och värdet på väskor kan gå ner.

          Girl math? För att tjejer inte kan matte eller?

            Haha men gud. Ni kan ju googla innan ni hugger, om ni inte har koll på uttryck.

      Det är inte mycket på 13 år. Men om du köpte för att du verkligen ville ha väskan och råkar göra en vinst på köpet så toppen!

    Så jäkla meningslös konsumtion,influencers har för mycket pengar och är totalt världsfrånvnda.

      Är det ok med meningslös konsumtion om man inte är influenser? Typ högtalare, större tv, kraffs på Ullared/ Dollar Store- ser nämligen folk bära proppfulla kassar med skum inredning bla. När är konsumtion som inte är mat meningslös menar du? Vi har ju väldigt mycket prylbutiker i landet som går runt år efter år tex

        Nej,det är förkastligt också.

    Vad är det som händer hos Familjen Annorlunda-familjen Ilmrud? De öppnade aktiebolag år 2021 men nu är bolaget under likvidation pga att de ej lämnat in första årets årsredovisning till Bolagsverket. Det är inte direkt rocket science att göra en årsredovisning i ett litet privat tvåmannabolag skulle jag säga, klarar man inte av det så kan man ju ta hjälp av en redovisningskonsult, som mig 🙂
    De hade ju för övrigt varken registrerat sig för moms eller som arbetsgivare, fast det är sjukt mycket förmånligare skattemässigt att ha AB än enskild firma.
    Utöver det så äger de fortfarande inte sin villa, har betalningsanmärkningar båda två, han har haft en ganska rejäl utmätning på lönen och det gjordes utmätningsförsök hos dem för ett par år sedan, utan att få in något, då hennes mammas man står både på huset och bilen.
    Hon hade ändå en ganska bra inkomst 2021 men tydligen inte tillräcklig. Dags att sluta lalla runt och istället se över sina utgifter?

      Det här var intressant. Låter som en jobbig sits.

        Ja, eller hur. Jag fattar inte riktigt hur han kunde ha en sån jäkla stor löneutmätning med så många barn (jobbade på samma företag som honom förut, så har sett utmätningen på papper)
        Skulderna måste vara gigantiska, särskilt om man råkar ut för utmätningsförsök?
        I ett sånt läge skulle jag lätt pria att driva ett AB istället för att köra enskild firma som hon gör, allt för att få behålla så mycket som möjligt efter skatt. Fattar verkligen inte varför man lägger 25.000 på att bilda AB för att sedan bara skita i det.

        Lite roligt också att jämföra inkomster, en annan Familjen Annorlunda-mamma, Carola Wetterholm, har typ 140.000:- i taxerad inkomst. Hon gör svinmycket reklam, väldigt omodernt att boosta konsumtion.
        Madeleine Ilmrud gör inte alls mycket reklam, hon hade typ 745.000 i taxerad inkomst 2021.
        Undrar vem som tar upp det som ska tas upp i deklarationen? Plats för ett gräv Camilla Gervide?

          Eller Mirka som hoppade av studierna till uska för att CSN-bidraget var slut sedan säger hon i intervju på Tv4 att hon tjänar en bra månadslön på OF, varför inte fortsätta plugga och få en utbildning?

          Tycker du har gjort ett bra gräv själv faktiskt. Kan tänka mig att detta kanske är något Camilla ej kan skriva om med tanke på alla barn och att det kan tyda på att människor mår dåligt dvs är sköra…

            Ja, antagligen mår de väldigt dåligt så klart, kass ekonomi tär ju verkligen.

    Själv har jag min gamla Åhléns-väska inköpt 2017, vareviga dag året runt. Kostade 449:-
    Skulle vara kul att köpa något dyrare då dom alltid är lite snyggare förstås. Men den här duger fint och är inte ens sliten.🥰

      Love You 💕 Och menar att den här väskhysterin är rena tramset.

        Ja men det där är något helt annat. För det där är inte köp du gjort i syfte med att det ska generera en värdeökning. Så det är lite som att jämföra ett aktieköp med ett inköp av typ en kruka? Ba ”Aktier? Nä själv köpte jag en kruka för mina pengar och mår bra av det”, sure men det är inte samma sak.

      Min sista salstenta för VT23, då bar jag in mina böcker i en IKEA-kasse. Få saker sväljer så mycket som den och den håller bra! Dessutom är det bara nyrika som pratar hål i huvudet på andra om sina nyinköpta väskor och vad väskorna kostar.

        Jag tejpar fast böckerna på min kropp med silvertejp.

          😄

      Du menar att dom dyrare alltid är snyggare?
      Verkligen inte säger jag.

        Jo kvalitet är snyggare. Material, sömmar osv

      Jag har också en från Åhléns som min ex man köpte till mig på alla hjärtansdag 2003!!
      Älskar den fortfarande men nu har mina döttrar lagt beslag på den och jag får be om lov att få låna den 🙂

    Det finns ju många investeringsalternativ om man så vill – väskor, fastigheter, muminmuggar för att nämna några. Skulle inte påstå att någon metod är så särskilt bra om man inte vet vad man håller på med, men om man investerar medvetet så finns säkert potentiella vinster att göra. Nu är jag inte ett dugg insatt i marknaden kring märkesväskor, men jag kan tänka mig att det ligger mycket varsamhet och vård bakom en väska som ska sparas i flera år för att sedan säljas dyrare. Marknaden kommer trots allt ofta med konkurrens, och jag har svårt att se hur slit-och-släng-väskan med pestofläckar i botten skulle vara förstahandsvalet.

    Och just där tror jag att många influencers placerar sig. Hittar en fin kalasdyr väska, använder den flitigt och förklarar bort det med att ”den är en investering” utan att egentligen ha gjort någon som helst research. Det blir bara ett onödigt uttalande. Köp väskan för att du vill och kan, det är dina pengar.

    Någon mer som läste i morse att showbondens man Hannes syster var anmäld saknad?

    Nu hittar jag inget. Vet någon något?

      Var det hon i Pauliström i Småland? I så fall har hon hittats.

        Tack nu hittade jag det. Hon var funnen.

    När folk säger ”det är en investering” om en dyr väska så tror jag inte det ska tolkas bokstavligt. Det som menas är inte att en dyr väska är likställd en aktie, en fastighet eller andra typiska, finansiella investeringar. Det som egentligen menas är väl typ ”väskan är dyr men jag kanske kan få tillbaks en hel del pengar som jag säljer den i framtiden” vilket i jämförelse med en billig väska anses vara ett smartare köp av vissa.

    Jag har själv ganska många dyra väskor men det har inte med pengar att göra, har blivit mer som en samlargrej där jag uppskattar hantverket och designen, precis som folk gör med klockor, porslin, glas etc. Tycker det är tråkigt och dumt med folk som ska idiotförklara en när man köper en dyr väska, som om man gått på all konsumtionshets som finns. Lite enspårigt liksom, tänk ett varv till!

    Aldrig i livet jag skulle köpa så dyra väskor. Inte ens om jag hade pengar.
    Jag ANVÄNDER mina väskor ( som kostar 200-300kr). Har några olika att skifta med och de står sig flera år.
    Att köpa en väska för att sen sälja för att ev värdet är kvar eller ökat, vad är vitsen med det?
    Finns annat att satsa pengarna på än STELA, hårda och ofta fula designerväskor.
    OM ni inte vet var ni ska göra av med pengarna, ni som har för mycket tydligen, skänk till välgörenhet istället.

      Och du kan köpa EN väska för 200 i stället för flera och sen skänka det du hade lagt på de övriga. Att du vill kunna byta väska är också onödig konsumtion.

    När Erik Saades flickvän grät för väskan för 100.000 kr så kanske hon egentligen grät för vad hon skulle kunna använt summan till
    ..

    Off Topic. Men hur går det för Bingos och Julias tv-serie? Hur ser tittarsifforna ut?

    Och hur många har ens Prime? Känner verkligen ingen som har tjänsten.

      Jag har prime (eller ja.. jag använder en kompis) men jag tittar inte på bingo och Julia.

        jag har prime på riktigt (betalar för den själv ;)) – kollar inte på bing och julia.

    Isabella är den sista jag skulle ta råd av med tanke på antalet konkurser och blåsningar hon har bakom sig.
    Jag förstår inte ens att folk väljer att följa henne eller att hon får mycket uppmärksamhet i media. Såna som hon som lever på skattebetalarnas bekostnad ska inte få uppmärksamhet.

    Borde inte Paulette vara gipsad som en mumie vid det här laget med tanke på alla kroppsskador han åsamkar sig?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.