Girl math del 2

Igår skrev jag om Isabellas ”girl math” om designväskor, och nu har även Dasha Girine och Alexandra Nilsson tagit upp samma sak i sin podd. 
”Girl math”? Det får ju inte kvinnor att framstå i så där briljant dager, utan mer som några som har extrem otur när de tänker, särskitl när det handlar om pengar?
Som att alla kvinnor vore våp, som är enklare att lura med siffror och pengar, än det är att stjäla godis från ett barn.

De här man önskar att någon skulle damma fram ett håll käften-svar i stil med det här:

Är det det nya, att kvinnor ska ha en ”släng” av dyskalkyli?
Kan vi snälla sluta med det och höja ribban ett snäpp?

70 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Vadå våp? Betyder inte det typ fjollig…?

   Nej mer osjälvständig.

    ” Vad betyder våp?
    (vanligen om kvinna, nedsättande) enfaldig och sjåpig person, fjolla, ’gås’ || -et;
    pl. =, best. pl. -en”

     Vad betyder våp?
     1. ängslig person
     2. (huvudsakligen om kvinnor) person som är osjälvständig, sjåpig och naiv, används med vissa sexuella undertoner

      Verkar betyda en hel del olika beroende på kontext! 🤷🏻‍♀️

       En lite korkad brud alltså.

  Jag är ekonom men kan ändå ish hålla med vissa saker och tycker det är roligt! Man kan vara kvinna och ha koll på ekonomi samtidigt som man har humor och självdistans att kunna kuldriva om girl math. Allt behöver inte vara superduperseriöst alltid.

   Haha jaaa men eller hur, det där med att rea = tjäna pengar är ju närmast fakta, i vart fall om man i annat fall hade köpt saken till fullpris (och ja, sparat pengar är väl i så fall ett mer korrekt uttryck, men tjäna pengar säger man ju med självdistans och humor).

   Jag förutsätter att jargongen om girl math är ett sätt att avdramatisera det konstanta förlöjligandet av kvinnor vars intressen på något sätt är relaterat till konsumtion (som det i många fall är då stil och mode är något som roar många kvinnor).

   Detta är måhända en i sammanhanget långdragen analys, men den närmast reflexmässiga bimbofieringen av sig själv och det egna intresset är gissningsvis en mer eller mindre försvarsreaktion, då man väl insett trötta kommentarer i vissa fall bemöts bäst med att man istället för att lägga sin energi på att återkommande förklara och/eller försvara sig, bli ledsen eller arg, helt enkelt distanserar sig från den andres kvinnofientliga fördomar (oberoende av om de uttrycks av en kvinna eller man) genom att man istället gör sig lustig över den andres fullständigt opåkallade insinuationer om att man är ytlig och/eller ointelligent, osv.

  Har inte fått bilden av att detta får kvinnor att se ”dumma” ut, inte heller ”girl dinner ” Detta är mer sätt att ”äga” det kvinnliga/feminina typ.
  Såg en TikTok där några killar pratade om att det avundas hur tjejer får tråkiga saker att bli charmigt.

   Tycker definitivt girl math får tjejer att se dumma ut, man gör sig ju dum med flit

    Men är ju alltid uppenbart att de skämtar? Är ju ingen som är helt gravallvarlig och verkar tro att det på riktigt är sant. Jag skrattar åt det, och skulle kunna skämta såhär. Men är inte dum för det och tror inte någon kommer tro det heller, om jag inte typ säger det med jätteallvarlig röst och verkligen låtsas tro på det 😅 fast nä inte ens då haha

  En annan grej jag tycker är märkligt med ”girl math” och ”girl dinner” är att de heter ”girl”. Varför infantiliserar kvinnor sig själva på det här viset? Jag är ingen girl.

  Boy dinner låter som något man serverar sin toddlare, inte något en vuxen man äter.

   Mmm, eller saker som fortfarande benämns med prefixet ”dam”. Urk. Dambindor, damfrisör etc. Det låter så märkligt.

    Dam är ju ändå mer rimligt än flicka. Flickbinda, flickfrisör, flickmiddag.

     Flickfotograf…

    Tycker du att herrklocka låter märkligt också? Herrparfym? Jag tycker det är lite kul att ordet dam får hänga med fortfarande i språket.

     Herrar använder i regel inte bindor.

   Du kan säkert kalla det middag med kärringarna om känner dig kränkt av girl

    😂

    🤣😂

    Jag fattar vad du menar, men jag är så trött på att folk säger ”men gör/säg inte så om du blir kränkt av det då!” Fattar att det är ett skämt osv, men för mig låter det som barnungar på skolgården i mellanstadiet typ. Inte kul och börjar bli väldigt tjatigt helt enkelt.

     Men det är ju bara vad du tycker. Jag håller inte med och kommer alltså inte anpassa mitt språkbruk efter din åsikt.

      TS här. Man får reflektera över trender, språk och kultur utan att vara varken kränkt eller tvinga någon att ändra sitt språk. Personligen hade jag hoppats att kommentaren skulle leda till intressanta reflektioner, men det var tydligen helt fel.

      Nu ska jag äta kärringmat!

       Jag är inte samma som kallade sig kränkt, men jag håller inte med om att ordet girl innebär att vi kvinnor infantiliserar oss själva. Långt ifrån faktiskt, precis som jag inte tycker att män infantiliserar sig själva när de ska på ”grabbkväll”.

       Jag tycker heller inte att din ursprungskommentar öppnade upp för intressanta reflektioner. Att formulera en åsikt som om det skulle vara fakta gör sällan det.

      Haha ja det är min åsikt? Vad trodde du det var 😅

    Tanterna låter bättre 😁

    Var på en entrepenadmässa i helgen. Massa stora konstruktionsfordon, lyftkran osv. Så hör jag en snubbe i 40-års ålder säga till några kunder, också i 40-års ålder, i sin monter: ”gå du in där så kan tösarna…”. Brukar inte bli kränkt men då kände jag, vad fasiken?! Tösarna?! De var vuxna professionella kvinnor iaf vad jag kunde bedöma.

   Om så inte en man äter ”boy dinner” som du skriver, inte heller måste du som vid benämning kvinna, känna dig vid ordet ”girl”. Boy/man, girl/kvinna. Beroende på stadie i livet eller vad faasen man känner som passar. Enkelt så!

  Förlåt men om man uppfattar girl math som nedsättande mot kvinnor så har man förmodligen lite lätt autism eller något annat som gör det svårt att förstå viss humor.

  Någon som fortfarande följer kjos podd? Själv har jag slutat.. va tycker ni?

   Nope. För mig var det Elin som gjorde podden intressant. Tycker synd om Ida som kämpar på, men jag bryr mig helt enkelt för lite om henne för att vilja lyssna på hennes åsikter och takes på saker.

   Lyssnade ibland när Elin var med. Men har inte lyssnat sedan även om jag gillar Ida. Hon är ju inte IdaElin längre och måste ta sig fram m egen personlighet. Hon är ju influenser nu
   Följer henne på insta och önskar henne lycka till med kändisskapet.

   Vad hände med pengarna som samlades in för Elins cancerbehandling i Tyskland? Var väl flera hundra tusen kronor? Fick familjen de pengarna eller donerades de till cancerfonden?

   Lyssnade ganska länge efter det att Elin gick bort, tyckte väl att vissa samtal var mer intressanta än andra. Sedan hon startade sin egen podd har jag dessvärre tappat intresset, nu är den som vilken intervjupodd som helst. Undrar för övrigt vad hennes turné ska gå ut på, inte greppat det helt?

  Girl math är ju kul. Och sant. Det handlar inte om att göra narr av sig själv eller kvinnor.

   Sant?

    Har sett många videor om girl math och kan relatera till tankesättet. Samma med mina kompisar. That is all.

  För mig är girl math när en tjej vill ha det ena och det andra men har varken pengarna eller är villig att göra jobbet själv. Alltså förväntar sig att mannen löser det, på nåt sätt.

   För dig kanske det är så , men det är inte så trenden grundar sig på. Det är ju just det, att tjejer betalar ALLT men ändå känns det i vissa situationer som att det är gratis.

   Då har du nog missuppfattat.

   Haha det är alltid så roligt när folk säger så. Är det inte märkligt att sätta helt egna definitioner på etablerade uttryck och tycka att det är rimligt?

    Jag hade faktiskt ingen aning om att ”girl math” var ett etablerat uttryck. Har ingen Instagram eller TikTok så har inte hängt med. Men jag håller med om att man inte kan hitta på egna definitioner på ord, för språk spelar roll.

     Tjejmatte har ju varit ett begrepp innan insta och tiktok blev populärt.
     Jag har aldrig hört det i humorsammanhangcutan mer nedvärderande.
     Japp, är 45 år.

   Då har du missuppfattat allt, både tiktok-trenden och riktiga livet…

  särskitl = särskilt

   Bra att du poängterade det. Trodde ett tag att hon menade fruktsallad.

    Ja det var exakt det jag trodde, hon hade väl bara otur när hon tänkte 🙂

  Kan kvinnor bara få ha lite roligt och skämta på sin egen bekostnad ibland utan att det ska problematiseras och analyseras i all evighet… uppenbarligen känner många kvinnor igen sig i hur man ibland tänker ologiskt kring sitt spenderande och prick alla videor jag har sett om det är gjorde av kvinnor för kvinnor. Kan vi få ha kul någon gång eller måste vi alltid vara i en evig problematisering kring vår existens?

   Kan man inte ha kul på annat sätt än att göra sig mer korkad än man förhoppningsvis är? Det är skillnad på att skämta på egen bekostnad än att spela dum

    Nej vi kan verkligen inte ha kul på något annat sätt 💔

     Girl-kul 😬

   Gör väl även män dock? Herregud vad de kan räkna konstigt när det gäller att spendera pengar. Är ju därför det känns något nedvärderande.. är liksom inte något som kvinnor generellt gör.

   Girl math är inte korkat, bara ett mer kreativt sätt att tänka än på det lite mer typiska manliga sättet. Hade en sambo som tyckte jag var idiot när jag kom hem med dubbelt så mycket kläder som jag tänkt köpa bara för att det var rea. Brände inte ett öre mer än jag tänkt men gjorde en massa fynd. Så han frågar om du får två BMW för priset av en slår du till då. Ja han var kanske inte den vassaste kniven…självklart svarade jag men behöver bara en så säljer den andra för fullt pris minus värdeminskningen.

  Förlår Camilla, jag kanske är gränslös, men skulle man kunna få efterfråga en liten ”Öppet Spår”-vecka? 😃 Det var så roligt sist, och det känns som att jag och många med mig saknade ffa ”Öppet spår” förrförra helgen.

  Obs: Bara en förfrågan, så klart ❤️

   Det räcker alltså inte med typ 4 dagars öppet spår?

    Behövs minst det dubbla, 8 eller fler.

    Sorry not sorry, men jag tycker om ”Öppet spår” 🌸 Det var bara en fråga, inte ett påpekande att Camilla är undermålig.

    Du verkar vara en genuint otrevlig person.

  OT.. Men vilka är det ni pratar om i podden? Den ”kända” tjejen som är ihop med en kriminell.. Så nyfiken 😅

   Läs de två senaste öppet spår om de inte raderats

   En tjej som är med i en podd-trio med mörkt långt hår och två katter 🙂

  Tycker det är kul och har hög igenkänningsfaktor, typ man vill ha nån speciell grej och försöker intala sig själv att det jämnar ut sig för att man gjorde x tidigare.

  Om jag förhandlar ner nåt inköp till jobbet brukar jag säga till vår ekonomichef att jag precis tjänat pengar även om jag är fullt medveten om att det inte är så?

  Högst upp på listan av saker att bli noll upprörd över.

   Tror du missat lite.

  Tyckte att girl math var roligt till en början, men det är något som skaver med uttrycket. Trots att jag känna igen mig i tankesättet blir ändå känslan att det är förminskande att hela tiden framhäva ”thihi, tjejer är så korkade och fattar inte ekonomi”. Det befäster liksom bilden av männen som ansvariga för ekonomin både i samhället och i hemmet.

  Stonetag kan ha bra tips, men jag retar mig på att hon inte har koll på ”gratis” och ”på köpet”. Hon skriver ofta att man får saker gratis när det handlar om att exempelvis få en handduk på köpet om man handlar för 1200kr. Mycket tjejmatte där, men helt seriöst utan humor.

  Varför fortsätter du att ge dom där två toxic tanterna luft? Dasha och Kissie är cancer och ingen i min ålder ser upp till dom. Dom känns så otroligt ofräscha i allt dom gör. Riktiga boomers.

   that escalated quickly

   Men gud jag ryggade verkligen tillbaka av att du använde ordet cancer på det sättet, så grovt. Mvh mesproppan 🥹 Men ja, ville egentligen bara fråga hur gammal du är?

   Asså jag gillar verkligen inte dessa två och tror inte att Alexandra publicerat en reel eller ide som hon kommit på själv på flera år… MEN att kalla dem cancer var grovt. Man säger inte så, skärpning!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.