Aftonbladet lämnar X (tidigare Twitter)

Det 6 september slutade det komma inlägg från Aftonbladet på plattformen X (tidigare Twitter) och nu visar det sig att tystnaden kommer bli en permanent sådan. 
Orsaken ska, enligt Martin Schori, ställföreträdande ansvarig utgivare för Aftonbladet, vara att ”plattformens utveckling” har gjort att de inte längre vinner på att vara kvar, enligt ett uttalande till P1s Kulturnytt.

På plattformen gottar sig många åt nyheten och spekulerar kring om det är Elon Musks utökning av ”yttrandefriheten” som lett till detta. Att Aftonbladets journalister inte längre får stå oemotsagda på plattformen.
Själv använder jag mig inte av X (Twitter) överhuvudtaget och berörs inte av varken namnbyten eller annat.

Är det någon här inne som får sina primära nyheter via X (Twitter) och olika nyhetskonton?

35 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Nej varför skulle man in där för att kolla nyheter? aftonbladet.se funkar jättebra. Lite som att gå över ån för att hämta vatten.

   Jodå men många vill kommentera och läsa andras kommentarer, hur otroligt det kan låta. 🙂

    Precis, man går ju in där för att läsa nyheterna, man vill delta/läsa diskussionen kring den.

     Går ju inte in där*

   ”Varför skulle man studera vid ett universitet för att lära sig saker? Pekböcker funkar jättebra”

    Vad menar du att Aftonbladets nyheter lär en om man läser dom på Twitter istället för på hemsidan? Det var ju också en jämförelse 😂😂

     Aftonbladet är pekboken. Twitter erbjuder nyheter från väldigt många källor.

      Tror inte du förstår kommentaren du svarat på? Anonym (inte jag) sa att det var onödigt för hen att gå in på Aftonbladets twitter/X-konto för att läsa aftonbladets nyheter, det blir bara ett extrasteg. Hen pratade alltså inte om X som helhet. Där kan man väl säga att antalet bra nyhetskällor på X minskar stadigt samtidigt som desinformation och extremism ökar kraftigt så skulle inte säga att det är ett toppenställe att utgå från när man hämtar sin info. Man får lätt en skev världsbild.

  Jag kan tänka mig att när folk skriver saker de inte gillar så får det vara. Men jag är inte säker på att det är det. Men kanske de tycker folk är fula i mun. Inte håller med och så där.

  Twitter är inte min premiära nyhetskälla, men det är absolut min favorit bland sociala medier. Tycker det är tråkigt om det försvinner eller förändras så pass mycket att det inte alls är sig likt mera. Gillar att det är textbaserat. Tycker korta texter är både mest informativa och roligast. Ogillar TikTok-fieringen av alla plattformar. Vill inte ha rörlig bild och prat! Låt mig läsa i fred! 😅

  Någon som vet varför man inte längre, om man själv inte har ett konto, kan se andra twitterkonton? Det har man alltid kunnat förut men utan att kunna kommentera själv.

   Eller snarare, man kan plötsligt se alla konton igen MEN BARA RÅGAMLA tweets från flera år sen? Inget i kronologisk ordning längre?!

    Det är ju visst i kronologisk ordning? Är du inne i flödet ”för dig” eller flödet ”följer”? Flödet i ”följer” är kronologiskt.

     Jo, om man har ett eget twitterkonto. Då stämmer det som du skriver. Men förr har man kunnat se en persons alla tweets i kronologisk ordning även utan att vara inloggade. Det har Elon Musk tagit bort vilket innebär att utan inloggning ser du en persons mest populära tweets endast, oavsett om den är från 2014. Antagligen ett knep för att få folk att skapa användare!

      Det började redan innan Elon musk, och var anledningen till att jag skaffade mig ett konto för två år sen typ.

  Elon Musk lät ju sitt ego gå före allt annat och lyssnade inte på de med kunskap inom området, så vet inte hur folk förväntar sig att det ska gå för Twitter/X.

   ”De med kunskap” 🥲 Dom som inte inte ville låta ordet vara fritt. Nej tack. Det går bra ändå. Många är väldigt nöjda också. Tänka sig.

   PS: Läser aldrig svar

  Föredrar dagstidningen jag får i brevlådan.

   Jag gillar den fysiska tidningen också men föredrar ändå digitala lösningar. Mycket händer ju och en tryckt tidning är daterad så snart den är just tryckt.

   Älskar bra uppdateringslösningar av de medier jag gillar. Typ SVT, TV4, BBC, CNN & DW. Blev typ sugen på nyheter nu! 😅

    Ja men det som händer just nu står ju i nästa tidning. Om det inte händer stoooora rubriker gör det ingenting att läsa om saker mer ingående dagen efter.

  Jag har försökt mig på Twitter flera gånger men har aldrig fastnat. Sist jag avinstallerade appen var för att jag fick notiser om inlägg där unga kvinnor skrivit om hur mycket de legat… inte intressant alls och jag förstår inte varför jag fick upp just sånt, inte så att jag varit in på deras sidor innan dess 🤔

  Ja, jag har använt twitter flitigt och har ca 5000 följare, men det blir ju svårare och svårare att använda pga alla idioter och Musks jävla påhitt. Jag och många i mitt flöde är mer aktiva på Bluesky nu istället.

   Har du en kod?

   Idioterna kanske tycker du är idioten. Det är bra att ni sitter någon annanstans där ni kan vara trygga med att tycka samma saker. Elon är en riktigt taskig mört 🙁 Grina lite.

   PS: Läser aldrig svar

  Enshittification skördar ännu ett offer (Twitter-X)

  Har läst att många forskare också lämnar plattformen. Jag hoppas att man kan samlas kring något nytt och sunt på sikt. Dagens X är inte vad intentionen med plattformen var tidigare. Man får acceptera det och förhoppningsvis fortsätta någon annanstans. Det hoppas jag i alla fall, eftersom den kunskapen man kan få via kunniga personer behövs.

   Jag följer en drös forskare på X. De är högst aktiva där. Flera från Harvard och Max Planck bland annat.

  När ska det talas om fjortisen Alexandra Bring som tex nyligen beställde HAVREGRYNSGRÖT och äggröra på Foodora.. vad är det för fel på influencers?! Varför denna sjuka konsumtion? Gör en egen jäkla gröt liksom

  Va? Heter inte twitter twitter längre?

  Jag är intresserad av amerikansk politik och typ random medianyheter och hängde mycket på twitter fram till i somras. Det var/är en bra kanal för att snabbt bli ganska påläst om nyheter som sker nu, ganska ofta det kändes som det var ett öagg på allt från sex timmar till kanske tre dagar/en vecka mot svenska nyhetsflödet+ att man fick rätt bred input, folk berättade om händelsen som var där, några journalister rapporterade om den via snabba trådar och allmänt folk kunde komma in med åsikter. Högt och lågt helt enkelt.

  Skriver dåtid för jag pallade inte längre och stängde av mitt konto i somras, det är för mycket konstigt där nu, för mycket galningar som promotas och de som hänger kvar nu (”båda sidor”) är liksom de argaste och för mig minst givande. På det har du Musk som själv promotar konspirationsteorier (tycker grövsta exemplet var när han spred den uppenbara lögnen om att attacken mot Nancy Pelosis hem och man var en del i en kärleksrelation mellan hennes man och förövaren, vilket såklart inte stämde) men också konstigheterna som att han skruvade om algoritmen så plötsligt var hans alla inlägg över hela tidslinjen så man behövde sätta honom på mute. Äh jag vet inte, det kröp helt enkelt över från att vara en ganska kul plattform till att bli en ganska tråkig plattform och jag insåg att twitter kostade mig mer i energi än vad det gav så jag stängde ner. Såg också att ”inläsningen” (att man inte längre kunde läsa tweets – typ – oinloggat) gjorde att klimatet genast blev aggressivare också.

  Jag är ju bara en person, men någonstans så representerar jag en grupp som satt lite halvt intresserade på plattformen och som nu inte längre är kvar – kanske får de in fler användare från ”andra sidan” av spektrat då, men min bild är att de tappar ganska mycket av vanligt folk som inte är extrema åt vänster eller höger, och jag tror de är lite korkade som firar att typ Aftonbladet slutar vara på plattformen, ja, grattis, ni slipper en nyhetskanal ni inte gillar men vad säger det om det generella intresset av plattformen från ”legacymedia” och i fortsättningen intresset från ”vanliga” organisationer att köpa annonsplats på plattformen? Att några miljoner twitterbluekonton som dessutom släns så mycket över att de betalar att de döljer sitt medlemskap snart är de enda som är kvar, är det verkligen starten på Musks ”X-all-things”app som han tror ska ha 20% av finansiella marknaden inom kort? Haha

   släns = skäms:)

  ”Inte längre får stå oemotsagda”? Det har alltid gått att säga emot på Twitter, vad det än har handlat om. Det som händer nu är att plattformen översvämmas av högerextrema troll på ett helt nytt sätt. Det är demokratifarligt och du sprider högerextrema konspirationsteorier vidare med den formuleringen.

   Camilla sprider inte högerextrema konspirationsteorier vidare med den formuleringen. Herregud 😂

    Jo det tycker nog jag. Varför ens ge trollen utrymme?

   Det har nått en ny nivå av dårskap på X. Många ”vanliga” konton ger som sagt upp med. Jag loggade tidigare in flera ggr om dagen. Nu orkar jag knappt läsa.

   Har ett mediumstort konto så för min del är det mitt intresse för samhällsfrågor och politik som fått mig dit, men det ryms ävev ”flams och trams” med personer/kontot jag känner eller har närmare kontakt med. Det förekommer ju även att par uppstår via X eller nya vänner. Finns ”Tweetups” man kan gå på och ta en öl med andra man har kontakt och då lära känna varandra utanför plattformen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.