Som att skända kanelbullens dag

I morgon är det kanelbullens dag – trots att jag anser att varje dag kan vara kanelbullens dag, eller lussekattens dag – och med anledning av det har Paula Rosas postat ett inlägg som hon helt tillägnar kanelen. 
Hon bjuder på åtta av sina bästa kanelrecept och förutom kanelbulle och äppelpaj så kan jag på rak arm inte komma på fler recept i vilka jag använder kanel.
Innan du läser vidare eller klickar dig in på hennes blogg, hur många favoritrecept har du som du kan komma på och som innehåller kanel?
Eller är det bara jag som borde vidga kanelvyerna en smula?
Det enda jag kan komma på som jag använt kanel till förutom bullar och paj är för att skrämma bort flygmyror, men det räknas nog inte…

Min syrra skickade det här till mig igår, och det är alltså ett sätt att ”fuskbaka” kanelbullar genom att bara skiva en färdigrullad deg med guck och allt. Eventuellt måste du pensla och sockra bullarna själv med det är också allt.
Det där är hur man ”bakar” kanelbullar i USA, bortsett från att man täcker alltihop med glasyr istället för socker, och det är enligt mig att skända kanelbullebakat i grunden.

Med det sagt så kommer jag prova att baka Paulas ”kanelbullemums” som såg alldeles fantastiska ut.

119 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Ingen Mousakka utan kanel!

    Moussaka är väldans gott!

    Jag har kanel på gröten, i varm choklad och i köttfärssås bl.a. Tycker det är gott!

      Exakt dessa tre för mig med!

    Bullarna på översta bilden verkar ha varit med om den mytomspunna tävlingen ”runkbulle”

      Går inte att inte tänka på det😳

      Va 😝

        Var till r…. bulle blä.

        Runkbulle is a Swedish national sport where young men gather together. They then form a circle, put a biscuit in the middle of the circle, lower their pants and start to masturbate on the biscuit. The only rule there is that the last one to come has to eat the biscuit.

        Lite hederlig bukkake med andra ord.

          Gick det inte att förklara på svenska?

            Kopierade väl från google. Behöver du översättning?

              Nej men jag förvånas att någon behöver kopiera in från Google för att kunna beskriva vad runkbulle är. Speciellt att lewis behövde det.

                Och jag är förvånad över gnället.

                  Var inte det

            Det var engelskan du hakade upp sig på och inte att det kallas för en svensk nationalsport,
            Det är saxat från första träffen om man söker på nätet och fann den ganska rolig.

              Du ska nog inte ta min fråga så allvarligt. Förstod att du kopierade in texten eftersom du antagligen inte hade tagit det på engelska annars😜

                (Precis som att jag inte tog din beskrivning av nationalsporten runkbullen så seriöst heller även om det inte framgick tydligt 😊)

          Det där hade jag gärna sluppit höra. Jisses!

            Känslig?😂 ganska kul, tvivlar på att det är något som förekommer dock

    Idag säljer ica kanelbullar för 5 kr styck!

      Vilken Ica? Hemköp har också bullar för 5kr denna vecka ☺️

        Dom brukar även ha wienerbröd och annat för 5 kr. Typ croissanter.

    Varför dränka i frosting?

      Amerikaner…

      Förstör allt enligt mig. En kanelbulle är en kanelbulle och skall vara just det och ingen djkla mazarinbulle med kanel i..

      För att det är sjukt gott!

        Eller hur!! Håller med och önskade att de fanns att köpa i Sverige.

      Det är inte frosting

        Det är visst frosting!

          Det ser mer ut som frosting än icing.

        😂

    Morotskaka är det väl kanel i? På tal om något är godare än kanelbullar alltså (förlåt).

    Äter du inte kanel på gröt? Havre, risgryn, mannagryn… det åker kanel på allt här. På yoghurt och kvarg, ja allt som är ”frukost” har jag kanel. Lite kanel i kaffefiltret till jul, i pumpapaj, i grytor – inte minst långkok eller linsgrytor med kokosmjölk. Osv. Kanel är nog min mest använda krydda efter salt & peppar.

      Jag äter inte gröt. 😁

      Oj det var ett flitigt användande av kanel, tror jag själv inte ens har någon kanel hemma 🙈

    Den amerikanska stilen med frosting är sjukt god. Jag köpte Cinabons som man kan grädda hemma man får med frostingen i en separat påse som man häller över.
    Man fattar verkligen varför amerikaner är så feta, maten i livsmedelsbutiker men också i restauranger är så fet, salt, söt och farligt god. Det är svårt att stå emot! Måste alltid banta en månad innan jag åker till USA så jag ska kunna glufsa i mig alla processade hemskheter utan att bli tjock.

      Jag ogillar amerikansk mat av samma anledning som du gillar den, kanelbullen med frostingen blir bara för söt, mat är inte god när den är för fet. Att amerikaner är så överviktiga är för i övrigt inte för att maten är så god utan för att folk inte har råd eller tid (mat utan tillsatser är ofta dyrare och folk jobbar så mkt att de inte har tid att laga riktig mat) att äta nyttigare och ta hand om sin hälsa. Fetma är en folksjukdom där låg socioekonomisk status är den största riskfaktorn där.

        Är inte helt övertygad om att det där stämmer. Jag har svårt att tro att ris och bönor är så dyrt i Usa. Det är inte dyrt någonstans i världen, och ändå väljer folk att äta på McDonalds trots dålig ekonomi och övervikt. Rotfrukter och baljväxter har hög näringstäthet och kostar faktiskt mindre än onyttig mat.

          Ok. Jag väljer att tro på det här istället för att moralisera om att fattiga är bara lata som äter McDonalds istället för bönor.

          https://www.medicalnewstoday.com/articles/obesity-and-poverty#obesity-paradox

            Det där förklarar ju bara hur det blivit så = inte fakta att det är dyrt med nyttig mat. Det stämmer helt klart att det går fort och är enkelt och även billigt att äta skräp MEN man kan också laga nyttig mat snabbt och billigt. Dock är det kanske mer motiverande och roligt att laga sin egen mat om man kan välja fritt bland alla ingredienser och hamnar man i en situation där man ”måste” äta ute så är McDonalds och liknande såklart billigare och ger mer kalorier än något nyttigare ställe. Men ris och böngryta kommer alltid vara billigast och betydligt nyttigare än pommes.

              Precis så. Såg en dokumentär där man besökte Puerto Ricos fattigaste landsdel där folk ändå levde länge och höll sig friska högt upp i åldrarna. Deras kost hade tre grundingredienser: majs, bönor och squash.
              Hela Puerto Rico använder bara 1/10 av vad USA använder i sjukvårdskostnader, och ändå är folket friskare. Jag köper inte att hälsosam mat är dyrare. Det stämmer inte. Det är klart att man måste äta en herrans massa bönor om man vill komma upp till över 3000kcal om dagen, vilket är vad en genomsnittsamerikan äter, men…ingen behöver äta så mycket. Att äta mindre är också ett sätt att minska sina matkostnader.

                Du måste nog använda många toarullar efter så mycket bönor 😂

            Länken motsätter inte vad Henrietta säger, det handlar inte om moraliserande utan om brist på kunskap. Det går att köpa billig (och snabblagad) mat i usa också, men det är lättare att köpa färdigmat än att utbilda sig i vad kroppen behöver och hur man billigt tillgodoser behoven.

              Åk till en ensamstående mamma med två låglönejobb som snittar 12-14 timmars arbetsdagar, som har två lediga dagar på en månad, som bor i en food desert och håll en liten föreläsning om att hon inte förstår att bönor är nyttigt. Det finns gott om studier på det här, folk är inte överviktiga för att de inte förstår att ris är nyttigare än pommes, det är andra faktorer som spelar in. Det är därför det är ett så stort problem, vore det bara kunskap skulle det vara lätt löst.

                Men det finns gott om riktigt feta människor i västvärlden som inte är ensamstående med dubbla jobb. Övervikt finns även hos en stor del av välbärgade i väst. Vad är deras ursäkt? Det verkar som att dom behöver en föreläsning.

                  Åk till USA och besök en matvaruaffär är mitt tips.

                    Känns rätt onödigt, när någon bara kan berätta för mig varför folk med lite pengar väljer att köpa onyttig mat när nyttig är billigare.
                    Man behöver inte ens köpa färska grönsaker om det känns för dyrt. Det finns hur mycket som helst sånt i frysdisken, med samma näringsinnehåll och billigare pris.

                      För att det ÄR billigt. Nyttigt är svindyrt i usa

                  Nu försöker du bevisa din poäng genom att byta område när du blivit motbevisad….
                  Bara för att det är lätt här och i vissa delar av USA att få tag på nyttig o billig mat, betyder det inte att det är så för den stora massan där.
                  /Ej föregående Anonym

                    Okej, men vad har en svensk för ursäkt för att vara fet?
                    Jag pratar om hela västvärlden där typ 50% av befolkningen är överviktiga eller feta, och nån drar en vals om ensamstående mammor med dubbla jobb i en food desert. Jaha, spännande…och irrelevant i typ alla andra fall. Även här i Sverige sägs det att socioekonomin spelar roll när det kommer till vad folk väljer att äta och vad dom har för BMI. Vilket är märkligt då baljväxter och rotfrukter är billigare än Donken.

                  Snälla rara! Sluta tro att du kan föreläsa bort människors eskapism och det som ger en del individer ”trygghet” och dövar deras emotioner. Läs på istället för att tjata om att föreläsa bort fetma/övervikt för de som har det. Det är så okunnigt och naivt att tro att du har löst någonting eller att problemet handlar om okunskap. Korkat att tro att de med fetma/övervikt är korkade och inte har förstånd gällande hur de ska äta för en välmående kropp med en normvikt.

                  Du låter enbart som en person med total avsaknad av kunskap kring det här ämnet. Det är fruktansvärt komplex många gånger och du har även helt utelämnat att det ibland kan ha en medicinsk orsak.

                Läste du länken du själv postade?

            Va i USA i somras, roadtrip med bilen. Det både sambon och jag tyckte va att det är väldigt dyrt i USA. Snabbmaten likaså, donken va inte alls så billigt som folk målar upp det, dyrare där än i Sverige. I mataffärer likaså, va ändå på billiga men svin dyrt!

          Många fattiga områden har överhuvudtaget inga bra mataffärer, Donken är det som finns att tillgå. Finns hur många studier som helst, handlar inte om åsikter.

            Om endast donken finns att tillgå så att man måste äta frukost lunch och middag där så lär det dels bli väldigt dyrt, dels ta mycket tid. De måste väl kunna beställa ris och liknande eller går inte det heller? Hur många McDonalds finns då om alla måste äta där? Finns andra kedjor? Och som sagt, måste ju bli skitdyrt att köpa all sin mat där så då borde ju de fattiga där vara väldigt smala eftersom middag hemlagat kostar ungefär som en cheeseburgare, hur har de här fattiga människorna råd att äta sig tjocka på McDonalds? Så många frågor.

          Inte i usa. Grönsaker o frukt är dyrt. Skräpmat billigt

            Blir nog svindyrt i de flesta länder i västvärlden om man ska äta en diet baserad på frukt och grönsaker, alltså självklart blir det dyrare att göra en smoothie gjord på färsk frukt och bär jämfört med rostat bröd med sylt tex. Men det är ju inte det enda alternativet, man kan ju även äta gröt. Som ett exempel alltså, man behöver faktiskt inte äta en massa frukt och vad gäller grönsaker så finns fryst, på burk, som komplement till en diet baserat på spannmål, baljväxter och lite kött till exempel. Kanske inte perfekt men bättre än skräpmat.

        Har inte så mycket med råd och tid att göra utan snarare intelligens. IQ-nivån och socioekonomisk status är tätt sammanlänkade. Fattiga människor är i allmänhet inte smarta nog att göra långsiktigt bra val. Nu kommer många bli jättearga men det är sant. Vill man ta tag i fattigdom och dess effekter måste man börja med att reda ut hur stora grupper med lägre IQ kan leva drägliga liv utan att halka efter hopplöst. Men den diskussionen är vi inte redo för.

          Nej, i ett land som USA bestäms din socioekonomiska status nästan uteslutande av vilken socioekonomisk status dina föräldrar har. Ditt IQ (så länge det ligger inom normalspannet vilket det gör för de allra flesta oavsett klass) spelar ingen roll, det som spelar roll är att ha föräldrar som har råd att betala för din utbildning, ha en ok sjukförsäkring, leva under trygga förhållanden där du kan fokusera på din framtid osv. Systemet är designat för att hålla folk kvar i fattigdom, de är inte där för att de är dumma, de är där för att landet hålls upp av billig arbetskraft.

            Men det är ju absolut inte sant.

              Berätta vad som är sant då? Min uppfattning och kännedom är precis det som den första anonym berättar. Finns massor av dokumentärer och studier som stödjer detta.

              Det är välkänt och sant att USA har låg intergenerationell mobilitet, som det kallas. IQ har väldigt lite med matvanor att göra, däremot klass. Det handlar nog mer om vad som är socialt acceptabelt i de kretsar man umgås.

              Jag har gjort en klassresa. All mat vi äter nu är hemlagad från grunden, och näringsrik/nyttig. När jag träffade en tjejkompis från uppväxten och hon ville ta en fika på Donken fick jag lite chock, haha, för ingen i mina nuvarande kretsar skulle tänka tanken att fika där. God muffins dock 😂

            Så är det. Och klyftorna gör sitt för ytterligheter, de i lågskiktet, blir de som äter sk.comfort food, medans toppskiktet suger på isbitar & gröna smoothies på väg till sina skönhetsbehandlingar. Har den största respekt för låginkomstagare där, födda in i det samhällsskiktet, som lyckas hålla en hyfsat hälsosam och positiv livsstil. Vi lär hamna i liknande sits så småningom, här hemma, ifall det vi är mitt i nu, eskalerar ytterligare..

          Men vilken märklig och fördomsfull slutsats! Jag tänker att om nu personer med lägre socioekonomisk status presterar sämre på IQ-test (om det nu ens finns den typen av forskning som talar för det) gör det just på grund av att personer i denna grupp inte har praktiserat logiskt tänkande i lika hög utsträckning som de i gruppen med högre socioekonomisk status. Men det handlar om förutsättningar och pluggerfarenhet och ingen medfödd intelligens!

          Angående långsiktiga val är det inte så lätt att ex spara pengar på banken för några år framåt om allt man behöver just nu är att se till att ekonomin går runt dag för dag. Handlar inte heller om intelligens utan om förutsättningar!

            Det handlar visst om medfödd intelligens.
            Det är därför som exempelvis judar och östasiater presterar så bra,oavsett SES.
            Problemet är att så fort någon nämner IQ reagerar folk med reptilhjärnan och tror att diskussionen handlar om att människor med lägre intelligens skulle vara mindre värda. Men så är det givetvis inte. Tvärtom kommer det aldrig funka att minska,fattigdom i väst om man inte tar med intelligens i beräkningen.

              Ska du börja prata om skallmätning härnäst? För det du skriver är lika föråldrat.
              Du låter som ett troll.

              Men äter judar bättre? Är de smalare? Vi måste börja mäta judar…. Ehhh nej förrästen 🙃

          Men har de verkligen så mycket lägre iq att de inte förmår ta goda långsiktiga beslut. Känns ändå som det ska en mild funktionsnedsättning till för det.

          Släpp tanken om att tjocka människor är korkade. Du framför enbart en tanke som visar på din egen låga intelligens.

        Jag tror faktiskt att viss mat skapar ett slags beroende. I den mest onyttiga snabbmaten och snacksen har tillverkarna kommit fram till en perfekt balans mellan fett och socker, som gör att en mänsklig hjärna går igång på det. Så det börjar med att man inte har tid och pengar att laga nyttig mat, och när man ett tag ätit snabbmat och chips dagligen så slutar man tycka ”vanlig” mat är god, för den har inte den där perfekta söt-feta smaken som tillsatser och typ corn syrup har…

    Före pandemin fast det ställen i stockholm där dom serverade kanelbulle med vaniljsås över. Hon bara hällde på utan att fråga och det var hemskt.

      Gick du dit flera gånger och fick din bulle dränkt utan att säga till? Eller sa du till första gången och fick en ny? Alternativet är väl att du tog emot bullen, surade och väntade några år för att spy ut det på en skvallerblogg.

        Men snälla. Anonym berättar bara en mer eller mindre oseriös historia. Du spyr ju också ur dig (otrevliga) åsikter i en svallerblogg nu. Vilket jag iofs tycker att vi alla ska få göra då det är ett kommentarsfält men tänker också tycka till. Gnäll på dig.

        Var du du som hällde över såsen? 🤣🤣

        Jese, du kanske inte ska uttala dig om att andra surar 😅 får man inte ta upp saker som hänt bara för det gått ett antal år eller vad är grejen?

        😂 men raring. Jag var där en gång och beställde kaffe och en bulle. Och inte med vaniljsås. Och det gick du i taket för? wow

          Då är det väl bara att lämna tillbaka den? Inget att tänka på flera år efteråt.

      Detta hände mig fast med typ apelsinmarmelad/sylt. Beställde en kanelbulle som såg god ut, utan förvarning och innan jag hann reagerade slevade servitrisen en matsked marmelad över bullen. Bisarrt.

        Fast du lämnade väl bara tillbaka den?

    I matväg är det väldigt gott i en marockansk gryta med nöt eller lamm, torkade aprikoser, myntayoghurt och couscous. Perfekt höstmat. Annars brukar jag ha det i/på havregrynsgröt (givetvis på risgrynsgröt också), med banan och bär. Kanelhjärtan är en god småkaka också. Och så givetvis till allt man kan göra med äpplen: ugnsbakade eller stekta klyftor med glass, äppelkräm eller -sylt, äppelkaka och -muffins. Ett tips är också att ha i lite kanel när man brygger kaffe, eller pudra på sin skummade mjölk på cappuccinon eller varm choklad. En annan god varm dryck är barn äppelmust med kanelstång i (en skvätt calvados är inte fel).

    Morotsmarmelad med kanel
    Kanelkladdkaka
    Äppelkaka med kanel

    M.m

    Jag brukar göra den här soppan med kanel och kardemumma, jättegod!
    https://www.ica.se/recept/kottfarssoppa-med-kardemumma-688037/

    Risgrynsgröt
    Pajer
    Läckande bilkylare samt att stoppa myrstråk. Ja det är det jag använder kanel till. 🙂

    Mina föräldrar har lite kanel i när de gör hemmagjorda köttbullar! Sjukt gott 😍

    Vi äter alltid Jødekager på jul. Väldig trevlig och kanelig småkaka.

      Min gammelmoster använde alltid det försvenskade ordet ”judekakor”, minns att jag blev så chockad av nån anledning när jag hörde det första gången =)

        Det namnet har kakorna i min gamla ”Sju sorters kakor” från Ica.

    Pho-soppa

    Kanel är också en toppenkrydda i mat! T.ex. i carnitas (mexikanska tacos), spanska köttbullar (albondigas) eller en indisk paneer butter masala. Jag använder också ofta kanel till muffins eller doppa smördegsstjärnor i kanelblandat socker. Åh vad hungrig jag blev nu!

    Moussaka, gröt och overnight-oats använder jag kanel i, vad jag kommer på på rak arm. Ibland i någon chili-gryta eller i en mjölk-drink. Eller värmer appelklyftor i ugnen med kanel på – mums 🙂

      Äter råa äppelklyftor och pudrar kanel över.

    På den där färdiga trodde jag att det stod kanelbulleskit

    det var samma färg som på en pepparkaka, men det är väl kanel i dem med..

    vill inte ha det där glasyret, en riktigt fin kanelbulle vill jag, inte glass på heller

      😂

      Läste också kanelbulleskit! Trodde det skulle vara flera kommentarer om det, men vi kanske har konstiga hjärnor 😅

        lol läste också kannelbulleskit 😂

        Jag också!

    Älskar kanel! Kanel och socker ihop är det godaste som finns och jag älskar
    Morotskaka
    Äppelpaj
    Pepparkakor
    Pannkakor
    Fattiga riddare
    Kolasnittar med kanel

    Och allt med ”pumpkin spice”
    Pannkakor
    Pumpkin spice lathe
    Pumpkin pie

    Alltid lite kanel i degen till söta pajer!

      Glömde ju den uppenbara kanelbullen!

      Klassisk Kanelbulle och kanelbulle med frostig. Det finns plats för allt! Måste förbereda för att göra en panna med kanelbullar till imorgon som jag kan skicka in i ugnen och sedan bre över cream cheese frostig. JAG ÄLSKAR KANEL!!!!!

    Pressbyrån har börjat sälja lussekatter!!

      Hemköp med!

      Jag köpte semlor på ICA förra veckan 😃

      Men så himla tråkigt. Det är som med allt tjat om julkalendrar som började i slutet av september. Varför liksom?

        För att det är gott och man har längtat sedan förra julen. Det går ju faktiskt att vänta med att köpa om man tycker att det är för tidigt.

      Lidl har börjar med julcholad-och kakor m.fl!

    Mkt kanel i grekisk mat! Mm, blev sugen på stifado och kokkinisto nu!

    Alltså, Pillsbury cookie dough är absolut livsfarlig!! Det är alltså färdig kakdeg i rulle/korv som man bara skivar och lägger på plåt och gräddar. OM man inte ätit upp degen rå dessförinnan. Det är nästan omöjligt att låta bli, den är så infernaliskt god!! Jag kan tänka mig att deras cinnabun dough är minst lika galet god….. Köp den inte!! Det blir inga bullar, bara en massa magknip av all rå deg…..

    Kanel är gott i kaffe (kardemumma likaså) och bullar, tycker jag. Brukar inte kanel användas i det indiska köket också? 🤔

      Möjligt – mig veterligen används det ofta i det afrikanska köket.

        Kommer jag bli typ lynchad om jag säger att jag inte är superförtjust i kanelbullar 😅? Vaniljbullar däremot 🤤.

        Brukar ha lite kanel i kryddan när jag gör Gyros, äppelpaj/kaka (väljer hellre någon annan kaka dock)… pepparkakor! Det gillar jag! 🤣

          Ursäkta, vet inte varför det blev ett svar… skulle vara en egen tråd.

      Absolut, jag har kanel i indisk linsgryta som jag brukar göra.

    Jag använder kanel när jag gör Tikka Masala.

    Potatismos. På riktigt alltså. Potatismos med kanel och fiskpinnar. Gott!

      Nej men fy. Inte kanel i mat. I filmjölk är det jättegott, och i kakor osv.

        Jag vet. Men skulle ta chilipulver en gång, såg bara färgen på kryddan och trodde jag tog chilipulver men det var kanel, märkte det för sent, och det var faktiskt gott. Annars vill jag inte ha kanel i mat. Lika lite som frukt hör hemma i mat🤢

    Kanelbullar
    Pepparkakor
    Kanelhjärtan
    Kanelkaka
    Äppelpaj
    Äppelkaka
    Morotskaka
    Plommonpaj
    Pumpkin pie
    Bakad rabarber
    Plommonkompott
    Stekta äpplen med kanel
    Overnight oats med kanel
    Yoghurt med bär/banan, nötter och kanel
    Riskaka med crunchy peanutbutter, mosad banan och kanel
    Dadlar rollade i kanel
    Proteinbollar med kanel
    Bärsmoothie med kanel
    Äppelpajsmoothie
    Som krydda till kött/kyckling
    I teblandningar
    Jag kunde nog komma på betydligt mer men det här är vad som äta regelbundet här hemma 😅

    Alltid lite kanel i köttbullarna till jul

    I pannkakssmeten! Supergott 😍

    Kanel i kaffet! Särskilt med vispad grädde också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.