Var finns Zlatan på Medieakademins lista?

Journalisten Terje M Carlsson har postat ett inlägg på X (tidigare Twitter) där han ifrågasätter Medieakademins Maktbarometer på flera punkter, där han bland annat undrar varför Zlatan inte finns med på listorna över makthavare,  med sina 63 miljoner följare på Instagram.
Carlsson kritiserar även metoden där YouTubers själva bidrar med underlag och information för mätningen, och ifrågasätter hur pålitlig den egentligen är.
Hur gick det förra gången vi litade på en influencers påstådda siffror? *host* Isabella Löwengrip *host*

Är det här någonting ni reagerar på eller tar ni listor som den här med en klackspark? Är den egentligen bara intressant för de som finns med på dem?

Medieakademin besvarar kritiken så här:

Det är viktigt att framhålla att Medieakademin inte bedriver forskning eller att Maktabrometern är en absolut vetenskap. Maktbarometern är ett försök att begripliggöra en ny medievärld och hitta jämförbara datapunkter som bättre hjälper oss förstå vilka som lyckas på nya, digitala plattformar. Vi är ödmjuka för att det är en oändligt stor uppgift att för en liten ideell förening och de skevheter och fel det kan innebära. Men med stor transparens kring vad vi mäter och vad vårt syfte är tror vi att det tillför tillräckligt mycket för att bidra till en ökad förståelse om en förändrad medievärld.

Tillägg:
Svaret om Zlatan syns om man är inloggad på x, men inte annars verkar det som.

Också viktigt framhålla att vi alltså inte utgår från att influencers egna uppgifter om svenskhet är vetenskap, de är en del av flera mätpunkter vi använder.
Vi skriver detta utförligt i metoden!

21 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Det är ju lite olyckligt att de kallar sig MedieAKADEMIN om de inte bedriver forskning… Är ju lite det som ligger i ordet akademi.

    Jättebra att förhålla sig kritisk till hur insamling av data för denna typ av jämförelser går till, samt att uppmana andra att göra detsamma, men… Zlatan? Är förvisso inte något superdedikerat fan av Zlatan så är den första att erkänna att jag har otroligt dålig koll på vad han pysslar med, men knappt varken hört eller läst Zlatans namn i något sammanhang alls på flera år. Har han fortfarande så stort inflytande? Blev bara överraskad över att just hans namn används som exempel.

      Pga alla hans följare?

    Zlatan är överhajpad🤷🏻‍♀️

      Till skillnad från många andra på listan?

    Zlatan må ha många följare men han kanske inte får så många kommentarer och likes i förhållande till antalet följare det är nämligen det som mäts – antal likes och kommentarer per post, reels och storys mäts inte utan bara instagram-poster, likadant är det antagligen på de andra kanalerna, men man ska nog ta det med en nypa salt ändå. Tror dock jag såg Zlatan på en av listorna.

      Han har grymt många följare och likes på instagram.

    Zlatan❤️

    På Isabellas blogg står fortfarande nedan – är inte detta extremt missvisande?

    Isabellas resa börjar när hon som 14-åring flyttade hemifrån och skapade sin blogg. Som pionjär byggde hon upp det som idag är nordens största plattform med 1,5 miljoner följare världen över. Isabellas blogg kan idag läsas på fyra språk.

    Isabella är inte bara en förebild inom den digitala eran. Hon är en framgångsrik entreprenör och driver bland annat Sveriges snabbast växande skönhetsföretag. Idag har hon 50 anställda och en total omsättning på 100 miljoner kronor inom de olika bolag hon är verksam i.

      Isabella har svarat på detta tidigare i en kommentar på sin blogg, hon vet tydligen inte hur man ändrar texten! Låter lite märkligt att någon som bloggat hela sitt liv och har det som sitt heltidsjobb inte vet att man går in via sina sidor i wordpress och ändrar, tar väl inte ens 5 minuter att leta fram.

      Bloggar räknas inte in i mediabarometern. Det spelar väl ingen roll att det står kvar, så missvisande är det väl inte för man märker väl att den inte finns på fyra olika språk längre, och då när texten skrevs så hade hon väl cirka 1.5 miljoner följare/läsare kanske.

        Några 1,5 miljoner läsare har hon aldrig haft. Det var ju bl.a det hon ljög om.

          Jo hon har haft runt 1- 1.5 milj läsare vid tillfällen tidigare och det innebär ju att det finns cirka 1.5 milj läsare som ibland läser bloggen, sedan att hon slängt in ett ”unika” och ”veckan” vid tillfälle var fel och det var det som ansågs vara lögn. Hennes kanaler ihop var tidigare totalt cirka 1.5 m följare dessutom – så la många ihop tidigare, en del gör det fortfarande ibland t.ex Lundell. I texten på Isabellas blogg står det 1,5 m följare.

            Stollis tittar fram ibland…

    Jag är mikroinfluencer inom ett väldigt nischat community och har blivit kontaktad av medieakademin minst tre år i rad då de bett om att få ta del av mina siffror bland svenska följare. Pga livet, massa jobb och att mina sociala medier är en hobby jag mest tjänar en extra fickpeng på har mina kanaler blivit mindre och mindre de senaste åren och jag kan för mitt liv inte begripa vad de vill med mina siffror till. Fick två DM på Instagram med förfrågan om mina siffror i år, pallade inte ens med att svara

      Åh kan man få följa dig?

    Det är bara intressant för dom på listorna..

    Den här ”analysen” från Medieakademien är ytterst knapphändig och har till stor del spelat ut sitt syfte. Klart intressant att analysera och lista makthavare men de parametrar den här mätningen baseras på är ytliga, till stor del irrelevanta och, som skrivs här, lätta att blåsa upp och fejka. Tycker att Emmanuel Karlsten är vettig och intressant men att han går i bräschen för denna är under hans värdighet och får en att ifrågasätta hans trovärdighet och djupanalys i andra frågor.

    En intressant sak är ju att Mauri var på typ plats 13 för största makthavare på INSTAGRAM. Han har inte gjort ett enda inlägg på Instagram i år ens? Sjukt mäktigt!

    Du missade klistra in Medieakademins svar? Zlatans placering ligger helt öppet, och han ligger på plats 105.
    https://twitter.com/medieakademin/status/1709169620970529089
    Det vi mäter är ju svenskt inflytande, varför Zlatan – med enorm internationellt publik – inte toppar varje lista (liksom inte HM eller Zara Larsson).

      Det var inte medvetet, jag trodde jag fick med allt i det senaste mailet. Ber om ursäkt för det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.