Djerf Avenue anklagas för att ha tagit ner microinfluencers innehåll

Matilda Djerf har inaktiverat sitt personliga konto på Tiktok efter att det riktats kritik mot hennes företag efter att flera små kreatörer fått sina inlägg nertagna. Anledningen till detta ska vara för att deras videos anmälts för att antingen innehålla piratkopior på Djerf Avenues plagg eller mönster, eller där Djerf Avenues plagg använts som inspiration, men där man istället visar upp och/eller länkar till billigare alternativ.
Man har alltså gått på de enskilda microinfluencernas konton, och givit dem copyright strikes vilket i slutändan kan leda till bland annat avstängning från plattformen, och/eller indragna funktioner.

Djerf Avenue postade det här inlägget på både Tiktok och Instagram där de informerar om att de anlitat en tredjepart, ett företag med uppgift att bevaka företagets immateriella rättigheter (IP/Intellectual property)  så som mönster (print) och designs. 
Tyvärr har detta gått ut över enskilda kreatörer och Djerf Avenue har nu uppmanat företaget att enbart agera mot försäljarna av dessa kopior, och inte mot enskilda kreatörer på Tiktok. De kommer istället kontakta kreatörer eller de ansvariga för konton som postar kopior av deras produkter för en dialog.
Djerf Avenue skriver även att de kommer personliga kontakta alla kreatörer som drabbats av anmälningar och bestraffats av Tiktok under helgen.

37 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Död åt centrerad text i långa stycken (speciellt i sånt smalt stycke!). Så jobbigt att läsa!

    MVH, kanske något petig med skyller på att jag jobbar som grafisk formgivare.

      Styrkekram.

      Håller absolut med.

      Inte är det läsarvänligt i alla fall. Det är som att många tror att formatering bara är en kul grej för att variera utseendet då och då.

    Det har även dykt upp många videos om det faktum att Djerf Avenue kopierar vintageplagg som Matilda burit i många år men nu gjort själva och säljer trippelt så dyrt

      Jag har fattat det rätta att MD har burit plagg från andra märken i flera år, kopierat det och nu går på alla som liknar hennes plagg?

    Om man köpt en piratkopia och visar upp den offentligt online tycker jag man får vara beredd på att konsekvensen kan vara att företaget som kopierats vidtar åtgärder.

      Håller helt med dig!

      Kollade bara lite snabbt på TikTok men min uppfattning är att det inte rör sig om några piratkopior? Utan liknande kläder från andra märken. Matilda har själv burit liknande kläder innan hennes märke kom till…

        Alltså som exempel är en beige trenchcoat inte så jävla unikt.

      Vad är egentligen skillnaden på piratkopior och dupes?

        jag tänker att dupes är något som liknar i utseende men inte utger sig för att vara äkta vara. Medan kopior utger sig för att vara äkta, tex använder loggan för det man kopierar.

    Varför ska hon få skit för detta? Tycker det är helt rimligt gjort av Matilda.

    Existerar det ens någon unik kläddesign nuförtiden? Kan det inte lika gärna vara så att Djerf designat något som liknar något som redan finns? Sök på något du köpt och det kommer upp variationer i det oändliga. Nu är jag inte så insatt i hennes design så jag kanske eldar på i onödan.
    En logga eller ett konstnärligt mönster är det givetvis annorlunda med.

    Ot : Jag gillar Molly Rustas , men jag kan inte stå ut med det åmande i hennes senaste samarbete med Bikbok. Sen förstår jag inte varför reklamen i bikini görs utomhus när ALLA vet hur sviiinkallt det är just nu

    Meanwhile in Israel….

      Om det är det enda man får bry sig om så kanske du borde pausa läsandet av detta bloggen ett tag och läsa om lite viktigare saker.

      Samtidigt i Palestina…

      Mm det pågår kriser och krig i flera ställen i världen utan att de flesta här bryr sig om det. Men så fort de gäller Israeler då ska hela livet pausas.

        Jag har inte sagt något om att saker ska pausas. Jag kan bara känna att när sånt händer i världen så kan man se såna här nyheter ur ett annat perspektiv. För en vecka sen hade jag kanske brytt mig mer och tyckt synd om Djerf-gänget, men just nu känns det så… extremt oviktigt.

          Vardagliga saker måste fortsatt pågå i de odrabbade länderna. Lider med både palestina och Israel, framförallt med alla oskyldiga barn och djur, men jag måste fortfarande gå till jobbet och hämta barn från skolan – precis som Matilda fortfarande måste sköta sitt företag och allt som kommer med det. Antar att även du har levt på som vanligt idag och kan ha två tankar i huvudet samtidigt?

          Ja du har rätt i att tycka o känna så. Men ska hon inte skriva nåt alls utom det som händer där nere då? Hennes levebröd bla att hålla bloggen och andra medier levande.

          Jag tänker att man kan ha två tankar i huvudet samtidigt. Det ena behöver inte utesluta det andra.

            Varför ska en bloggbevakning skriva om palestina vs israel? NYHETERNA gör det? Ska C skriva om det så måste hon skriva om varenda grej som pågår i världen. Jag läser inte BB för att läsa om all tragik som pågår, det har jag nyheterna för, här vill jag läsa om icke-viktigt skit (förlåt Camilla, hoppas du förstår vad jag menar).

              Jag förstår helt vad du menar. 🙂

          För en vecka sedan var det fortfarande krig i Ukraina, och katastrofer i många andra länder i världen. I jämförelse hade det här varit extremt oviktigt även då. Det blev inte mindre oviktigt bara för att just Israel också blivit attackerat.

    Och hon har designat kläder för sitt märke som hon har kopierat från andra märken?

    https://vm.tiktok.com/ZGJ3hjGdD/

      Tack ”Banana” för informativ video. Nu fattar jag bättre…🙏

    Nu fattar man lite vad Monas Universum menade med allt runt Vid din sida: https://youtu.be/WZiB-HMCrwg?si=SU_IJHYy8e5cY8X7

      Det gjorde man för längesen

    Hon blir ganska hårt kritiserad nu av amerikanare på TikTok. Både för detta men också den hemska kvaliten som hon har på kläderna och skyhöga priser. Hon har liksom bokstavligen skapat kläder från andra designers, härmat helt vanliga kläder som en ljusblå skjorta, beige trenchcoat osv och nu claimar hon att folk gör piratkopior på “HENNES” plagg?😂 ryktena om hur hon är som människa egentligen verkar stämma om det är såhär högt hon tror om sig själv..

      Men handlar det inte om att det är deras mönster som kopierats, de med olika bär och frukter? Inte att någon annan släppt en blå skjorta eller beige trenchcoat, utan riktiga mönster som de faktiskt tagit copyright på och äger. Då tycker jag att det är helt rätt att reagera, men så klart inte gå på enskilda microinfluencers utan företaget som då säljer kopiorna.

        Men vadå man kan väl inte ha copyrights på frukter? Så ingen annan har någonsin haft körsbär på kläder? Nä det håller inte alls!

          Jo, ett mönster kan skyddas. Kolla upp lite basic juridik innan du kommer med dina egna åsikter som fakta. 🙂

        Såg den här TikToken förut. Har inte kollat upp om det är sant eller inte, men intressant information.

        https://www.tiktok.com/@thejackieaccount/video/7288014749177253166?lang=sv-SE

      Finns det någon känd person som folk inte hört ett elakt rykte om 🤷🏼‍♀️

    Som flera påpekat på TikTok är det här bär och fruktmönstret inte så unikt, gissar företaget fått inspiration av någon osv osv osv (som det blir). Sen verkar det ju öppnat för en våg av kritik mot klädernas kvalité, pris, brist på originalitet och hur de hanterat kritiken genom att stänga ner TikTok och radera kritiska kommentarer friskt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.