Sanna Guidetti om ätstörda influencers

Det gör mig genuint glad varje gång en stor influencers pratar om det här ämnet, nämligen vilken typ av innehåll influencers lägger upp när det kommer till mat, och mängden mat de påstår sig äta på sina sociala medier. 
Sanna Guidetti arbetar för närvarande på en hälsoapp, och medverkar i Alexander Pärleros podd ”Framgångspodden” där hon säger att det är en omöjlighet för vissa influencers att äta all den mat de postar bilder på, när de samtidigt ser ut som de gör. Antingen så stoppar de fingrarna i halsen, eller så har de fotat någon annans mat. Hon trycker även på att föräldrar till barn och ungdomar som följer öppet ätstörda influencers har ett ansvar för hur och att de faktiskt pratar med dem om det här.

Jag gissar på att det är Bianca Ingrosso hon syftar på här, för hon är den enda influencern jag känner till som brukar posta mängder av matbilder på Instastory, samtidigt som hon öppet pratar om att hon har bulimi, vilket innebär att hon kräks upp det hon äter.

100 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Bulimi behöver inte innebära att man kräks. Man kan kompensera hetsätning med svält också.

   Tack, gick in på kommentarsfältet för att skriva samma sak.

   Precis! Eller med träning. Så många som tror att man måste kräkas för att ha bulimi.

    Eller laxeringsmedel

    då är det ortorexi

     Ortorexi är ingen klinisk diagnos. Och behöver inte involvera hetsätning, handlar mer om ett sjukligt fokus på att träna mycket och äta extremt ”rent”/nyttigt. (Obs har ingen källa, killgissar.)

      Det stämmer även om det i fler vetenskapliga artiklar benämns som Ortorexi Nervosa. Det skulle inte förvåna mig ett dyft om det inom några år ses som patologiskt, med tanke på de tvångsmässiga komponenterna osv. som individen ägnar sig åt och hur mycket det påverkar den i dess vardag.

     Bulimi kan även ha träning som kompensatoriskt beteende. En person med Anorexia Nervosa, kan också träna mycket, utan att ha Ortorexi.

     Du kan inte se till en sak och sedan tvärt avfärda det gällande andra diagnoser. När det kommer till det patologiska, går mycket in i vartannat.

   Kräkning, laxermedel eller överdriven träning räknas som kompensatoriska beteenden vid bulimi, självsvält räknas inte som ett kompensatoriskt beteende.

    Nä, men fasta ses som ett kompensatoriskt beteende i kontexten av en satt bulimi-diagnos.

    Fastan används ibland som ett verktyg av individen med Bulimi, för att kompensera vid en hetsätningsperiod eller något enstaka hetsätningstillfälle. Vissa tror att om en individ har Bulimi, då kräks den efter varje måltid och det gör inte alla. Det varierar hur ätstörningen tar sig i uttryck och i vilken utsträckning. Vid stress och mer ångestpåslag, kan sjukdomssymptomen tillta. En del tolkar det som att de har blivit bättre i sin ätstörning, när de har perioder där symptomen inte är lika närvarande. Dock är det under perioder när individen har något bättre mental hälsa. Här kan även anhöriga få för sig att någon har blivit bättre i sin sjukdom för personen kanske inte har kräkts eller haft andra kompensatoriska beteenden under en dag/vecka/månad och den har inte heller ägnat sig åt hetsätning, under den perioden. Mental ohälsa läker inte ut huxflux och det blir väldigt farligt att prata om ett tillfrisknande som bara dök upp från ingenstans. Många menar väl men förstår inte hur farligt det blir när de talar om så här allvarlig psykisk ohälsa med noll kunskap!!

  Om jag är på en restaurang och vill lyfta utåt hur fantastisk jag tycker maten är, så är det väl inte jättekonstigt att fota alla tallrikar på bordet? Eller? För att visa maten. Måste jag ha ätit av maten för att få lägga ut en bild? Skillnad om bilderna visar när man låtsas stoppa maten i munnen…. Eller är jag helt ute och cyklar? Förstår inte problemet. Man fattar väl att om nån är på middag och lägger upp bild på 10 olika rätter, att personen inte har tryckt i sig allt själv? Tycker det är jättesmart att beställa in många rätter till hela bordet, sen tar man det man vill, om det så är en msk eller om man väljer att äta mer. Bara vi svenskar som sitter på restaurang med en egen tallrik framför sig……

   Fast jo.. varför måste man fota allas tallrikar?

    Se ovan. För att man vill visa vad god mat restaurangen har?

     Tänk om vi förr tagit upp våra Konica Pop och fotat allt vi åt…Det gjorde vi inte, men maten var god ändå.🤔

      Mycket som var annorlunda förr….. saker utvecklas.

       Inte alltid åt rätt håll

   Och vad är det för fel och sitta med en tallrik framför sig? Bara vi svenskar… räcker det inte att andra skäller på oss svenskar, du måste själv göra det oxå?

    Åh herregud. Nä det var bara för att göra en poäng – sorry. Bättre poäng är – de som lägger ut matbilder, var har de påstått att de äter upp all mat?

   Nu diskuteras det väl inte ifall man också fotar kompisens mat. Utan att man t.ex. sitter på pizzeria med en kompis med varsin stor pizza framför sig. Sedan äter båda tre tuggor var och slänger resten, men ger sken av att man ätit en hel pizza. När de facto en halv pizza hade räckt till båda.

    Nämn en som gör det

     Okej, dåligt exempel. En kanelbulle var då.

     Okej, dåligt exempel. En kanelbulle då?

    Nja, Bianca gavs som exempel. Har aldrig sett henne påstå att hon skrapar tallrikarna hon fotar……

     Har du inte hört henne säga att hon brukar slicka din tallrik? Och äta andras mat som de inte orkar äta. Det har jag hört henne säga iaf.

    Det är dock inte rimligt att trycka 1300 kalorier på en gång.

     Vadå ”det är omöjligt att inte gå upp i vikt av all mat”? Förstår att detta är ovanligt men jag kan äta vad jag vill/hur mycket jag vill utan att gå upp ett gram. Så funkar min kropp och det finns säkert fler där ute som är likadana

      Du kan använda annat namn än ”T” och stå för dina egna åsikter…..

       Heter alltid T här lol 🙂

   Det är väl bättre att tala om hur maten smakar än att visa en bild på den.

    🤣

    Själv inspireras jag mer av bilder än text. Kanske därför de flesta kokböcker innehåller bilder? Inredningstidningar, mattidningar mm. Bilder används väldigt ofta för att visa vad man pratar om…. eller?

    Om du inte vill se bilder på mat, bara text, så kanske Instagram är fel forum för dig?

   Har sett influencers på restauranger runtom Stockholm. Det är konstigt att de fotar allas mat. Det är ännu konstigare när de beställer in tre olika maträtter att dela på (som vanligt folk hade ätit själva) och fem st fotar maten och ingen äter.

   Tror du fattar skillnaden mellan människor som äter på restaurang någon gång då och då med de som maniskt och konstant postar bullar, bakverk, mat MAT MAT MAT?!?!?!?!?!

    Vissa har ju ekonomin att äta ute 7 dagar i veckan..

    Känner att Bloggbevakning har blivit typ Flashback 2.0 i människor som inte har nåt annat att göra än att spy galla över allt och alla bakom skärmen. Var lite gladare människor och njut av att ni gör det ni själva tycker är bra och mysigt. Sluta reta upp er på allt o alla. Orkar inte med den här sidan mer. Puss.

     Klara Tanby lär ju ha en unik ämnesomsättning i alla fall. Precis blivit mamma, tränar aldrig, trycker kebab, pizza, utemat, flera fikor dagligen och flera glassar VARJE kväll framför tvn.. men ändå smal som en sticka. Där undrar man verkligen, med tanke på att de flesta som närmar sig 30 ändå inte kan äta som om de var 15 utan att gå upp i vikt? Men det är väl ren ”tur”!

      Fast hon ammar ju? 🤔

      Du vet att hon inte heter Klara Tanby va? TanByKlara, eftersom hon jobbade med spraytan förut.

       Eftersom hon alltid omskrivs som TanbyKlara och inte TanByKlara började jag också fundera på om hon hette Tanby/Tänby ett tag. Fast jag liksom hade ”fattat” från början att det var nån form av solbränna det handlade om.

        Tänby låter väl som ett helt legit efternamn? 😁

      Hon gymmar ju en hel del dock med personlig tränare.

      Intuitiv ätning. Look it up. Folk som äter vad de vill blir sällan tjocka.

  Finns väl fler, vet inte om hon syftar på Bianca, dom är vänner via rosanna. Ida w är oxå mager det förstår ju av varför när man ser vad hon äter . Jag va själv mager ända upp till 40 men jag åt som 17 och mycket skräpmat, inga sallader men inte heller pasta. Sen skadade jag mig och nu är det väl hormoner. Mer normalviktig nu och glad över det.

   Ida är smal för hon är vegan

    Får huvudvärk av okunskapen. Att man är vegan är inte lika med att svälta sig själv eller nåt.

    1) Mig veterligen är Ida inte ens längre vegan. Hon har börjat äta mjölk och ägg. Kan ha fel dock.

    2) Det finns tjocka veganer. Det finns smala veganer.

    3) Det finns tjocka allätare. Det finns smala allätare.

    Allt är relativt.

    Nja, är nog snarare så att hon äter ”rätt”. Men önskar att det var så dock, jag är också vegan nämligen men är en sucker för snabbmat och snacks (och mat överlag) så jag har inte gått ner ett gram sedan jag började äta 100% växtbaserat för typ sju år sedan 😂😂

    Man är smal för att man äter mindre än man gör av med (eller gener), inte beroende på var maten kommer ifrån.

     Okunskapen…😂😂

    Gick upp massor i vikt de åren då jag endast åt vegankost. Jag blev aldrig riktigt mätt! Chips och väldigt mycket övrigt snacks och godis går utmärkt att äta för en vegan. Pizza och annat junk också så just vegan=smal är fullständigt fel.

     Absolut, men nu är inte det som Ida äter. Hon äter för lite protein, har inga muskler

  Nån som lyssnat på podden? Vad svarar hon på frågan angående ”trekantsparet”?

   Ingenting

    Vadå ingenting..? Hon säger ju tydligt att det inte är dom som är trekantsparet.

     Det har hon redan sagt för längesen

      Nu var ju frågan om hon hade kommenterat det i podden inte vad hon har sagt eller inte sagt tidigare.

     Och att hon inte kommenterat det för att det är så larvigt.

     Det är klart som tusan att de är det paret. Finns hur mycket som helst som förklarar för det. Hon dementerar det bara för att deras familjer inte ska få veta, men då kanske man ska sluta skoja och pika om trekanter och att Sanna är lesbisk i deras podd hela tiden.

      Mycket möjligt, men det betyder ändå inte att de två är paret som har haft en trekant. Tror att en del skulle bli chockade om de visste vilka kända och okända personer som testat att ha trekant eller som har det relativt regelbundet.

      Vad är det som är spännande egentligen med saken?

  Fint att Gröna Lund fortsätter fokusera på influencers och ”kändisar” när de håller på att gå under. Varför ens lägga pengar på att Felicia Aveklew och andra influencers ska inviga halloween säsongen etc?

   Antagligen för att influensers visar andra genom sina sociala medier hur roligt det är på Gröna Lund.

    Jo jag vet hur det funkar och varför de gör det, men är man en normal honosapien med hjärnceller så vet man ju också att Felicia m.fl är där för att det är gratis och att allting är reklam och PR. Jag som person springer inte dit för att jag ser att en influencer är där och äter churros eller popcorn och dricka öl. Men det kanske andra gör? Barnfamiljer kanske? Vet inte hur det kan vara lockande…skulle ni lockas av att se sånt på sociala medier?

     Håller faktiskt med i det fallet, Gröna Lund är verkligen en sån plats som INTE behöver influencer marketing. Alla känner till Gröna Lund, känner till konceptet, och deras reklamer på tv och nätet räcker gott och väl för att nå ut till breda massan och ”locka” folk.

     Att få se totalt random influencers och C-kändisar gå runt där gratis, äta gratis mat och skriva ”kul på grönan!” kan fan omöjligt öka deras vinster på något sätt. Sjukt onödigt.

      Och jag tror att det går sämre för Gröna Lund och sådana ställen överlag pga vanligt folk prioriterar bort sånt pga det är dyrt, inte för att de inte syns tillräckligt i sociala medier..

       Jag är 44
       Hade ätstörning i hela mellanstadiet. Smak som en pinne. Återkom i gymnasiet. 40 kg o 164 lång.
       Fick äntligen rätt på det när precis innan min första 2004 graviditet. Normalviktig o mådde bra. När min BM sa att jag helst bara skulle gå upp 4-7 kg under hela graviditeten.
       Nu är jag ff normalviktig men har mycket maghäng efter mina 3 graviditeter. Lite större rumpa. Är alldaglig till lite söt utseendemässigt egentligen. Har en nära kollega som mer eller mindre dagligen berättar om vackra kvinnor på bussen eller kollegors snygga rövar. Hur unga de ser ut trots sin ålder osv. Så sista året har jag jobbar i pösiga mjukisbyxor o avskyr att se mig i spegeln o tänker jämt på hur ful jag måste vara eftersom han jämt berättar för mig hur vackra o smala andra är. Jag skiter i honom som person men ändå så går det in i hjärnan på mig. Kanske för att jah matas med det. Även omkag vet att många av de han pratar om har lagt sig under kniven osv o jag inte har det så tänker jag mkt på det. Sen köpte han en minitavla till mig med texten: Beauty is inside!
       Jaha hur fan ska jag tolka det? Vem köper ens ngt sådant till en kollega?

  Fast hon syftar nog på fler än Bianca. Många influensers lägger ju upp bilder på mat och vill ge sken av att de äter väldigt mycket onyttigt (Kenza osv) och ändå håller sig smala. Gener i all ära men de har definitivt en större balans av nyttig och onyttig mat i kombination med rörelse och träning än de faktiskt visar, och det om något kan störa mig mer än att någon öppet berättar att hon har en ätstörning.

   I Kenzas fall känner åtminstone jag att det nog snarare handlar om gener. Har aldrig upplevt henne som en person som petar i maten och räknar kalorier.

    Kenza har sagt att hon äter väldigt lite och att Aleks blev irriterad på henne för att hon tar typ tre tuggor sen är hon ”mätt”. var för flera år en i en vlogg.

    Jag läste en bok som heter Mamma med ätstörning. I kapitlet om fertilitet påpekades att man kunde få klimakteriesymtom och konstiga hormonnivåer av ätstörningar/självsvält. Började fundera på om det var därför Kenza fick sin tidigt klimakterie-diagnos som eventuellt inte verkar stämma? Men har ingen aning såklart.

     Du behöver inte sitta och spekulera om andras hälsa på det sättet. Osakligt!

     Varför har du behov av att insinuera att hon var orsak till att det inte fungerade rent medicinskt?!

  Bianca fotar gärna alla andras mat vid bordet utöver sin egen. Ibland smakar hon laget runt, men att hon skulle vara en storätare med trerätters så ofta som hon vill ge sken av är jag tveksam till.

   Har du sett hennes snackslådor?

    Har du sett henne äta snacksen..?

     Ja

    Ja, sjukt smart att ha välfyllda lådor att bjuda på när man är van att ha folk hemma, inkl kamerateam mm, istället för att låta alla grejor som kommer med reklambud stå kvar i sina kartonger och kanske slängas sen….. Klok kvinna.

  Pernilla Wahlgren är värst på detta. När Pernilla hade sin blogg så ”åt” de konstant, onyttigt varje dag, mat i mängder, hela tiden, beställde halva restaurangen varje gång, stora bufféer, feta pastarätter i tid och otid, ”mys” på kvällarna med flera olika sorters skålar med chips, ostbågar, choklad, osv. Hade de ätit ens hälften av det som Pernilla alltid visade upp så hade de vägt över 100 kg allihopa. Inte konstigt att Bianca blev som hon blev med maten..

  Tänker lite att är att har du fyllt 12 år typ , så fattar man att om en person fotar en pizza, en carbonara , en stek och en till pasta – så har personen UPPENBARLIGEN inte ätit allt detta själv utan detta är hela sällskapets mat. När slutade folk tänka ?

  De som jag har känt med olika ätstörningar har också varit heeeelt besatta av mat, trots att de avstod jämt. De ville gärna höra/se andra äta på ett perverst sätt. Tycker det finns fler influensers som lägger upp många många matbilder, medan de rasar i vikt. Det blir nästan en ”maktgrej” i att verka som att man äter, när man egentligen svälter. Riktigt otäckt hur den sjukdomen ter sig.

  ”där hon säger att det är en omöjlighet för vissa influencers att äta all den mat de postar bilder på, när de samtidigt ser ut som de gör. Antingen så stoppar de fingrarna i halsen, eller så har de fotat någon annans mat.”

  Jag förstår budskapet, men uttalanden likt detta blir också fel. Någonstans måste man komma ihåg att alla är olika. Vissa tränar mycket, vissa yngre är mitt i puberteten och växer för fullt, vissa har sjukdomar som obehandlad diabetes typ 1 eller hypertyreos, och så vidare. Vissa behöver mer mat och det är okej, det går inte att sätta en generell gräns för vad som är ”för mycket”. Den matintresserade influencern Sanna syftar på kanske har en ätstörning, men det finns garanterat personer där ute som faktiskt behöver motsvarande energiintag. Tuta inte i dessa personer att dom äter så mycket att dom måste spy för att hålla formen.

   Alla äter ju så olika också, hade en jättesmala kompis som ofta köpte och åt onyttiga saker men hon hoppade också över många måltider. Tror inte det var pga ätstörning (fast vet ju såklart inte till 100%) men mer för att hon inte kände för det. Hade man bara träffat den här personen ute så hade det ju sett ut som enorm förbränning men över tid blev nog energiintaget rätt normalt. Hon tränade aldrig heller men var konstant aktiv och det lär ju bränna en hel del energi, alltså mer än tre friskispass i en övrigt stillasittande livsstil.

    Så är alla ’naturligt smala’ personer. Skulle man räkna ihop allt det åt skulle man se att det sammanlagt inte blir så mycket.

   Nja på obehandlad typ 1 diabetes. Man kan inte gå så länge med det utan att bli riktigt sjuk. Är dock absolut med på din poäng 🥰

  Hon hyllar ju alltid Bianca till skyarna i deras podd, hon och Rosanna r*vslickar ju Bianca på ett sätt så har svårt o tro att hon menar henne när hon pratar.. även om det säkert är så, så tror jag inte sanna skulle våga mena att det är Bianca

  Jag är 38 år och fortf så extremt påverkad av smalidealet. Hur fan gör man för att sluta bry sig? Jag var 10 år när jag blev medveten om min kropp. I 28 år har jag bantat, tränat, ätit rätt/fel/inte alls/för mkt och hållt på. Är så less!!!!

   Jag är 36 och känner likadant. Sedan jag var 5 år (!) har jag velat bli smalare, eller då var det min mamma som ville jag skulle bli det iofs. Nu har jag typ gett upp. Jag kommer inte bli smal efter att ha bantat mig själv fet i så många år. Varken psyket eller kroppen orkar fler dieter. Däremot förstår jag inte hur jag ska sluta avsky min kropp. Jag kan sluta banta men verkar aldrig kunna sluta ogilla min kropp/vikt…

    Samma här 💔 Fan vad pissigt det är.

    Samma här. ☹️ Tycker att alla kläder sitter så fult på mig trots att jag klär mig i rätt storlek. Avskyr att se mig själv i spegeln…😢

    Det är därför det har blivit en sådan strid i ditt liv, eftersom du inte fick lov att vara ett barn ifred. Föräldrar förstår tyvärr många gånger inte hur extremt förödande effekt det kan ha när de går in och påpekar sitt barns vikt och börjar justera barnets matintag. En 5-åring ska aldrig behöva känna skam eller skuld gällande sin storlek och inte tonåringar heller. Det är sjukvården som ska kontaktas i alla lägen om föräldern har en genuin oro för sitt barns hälsa (fysiskt och psykiskt).

    Det blir aldrig bra när föräldrar experimenterar med barnet på det där sättet.

    Usch, vad ledsen man blir när man hör sån här för det blir ofta en livslång kamp för många, då det går rätt in i det psykiska och ställer till det.

   Jag är 41 år och är i samma sits. Kräks varje dag och har gjort i flera år…

    ❤️

    Nu vet jag inte hur du har det gällande kontakt med sjukvården, men jag skulle verkligen vilja uppmana dig att söka hjälp igen (om du inte har gjort det tidigare). Det finns ingen åldergräns för hur länge man kan få hjälp från vården. De har patienter i alla kohorter!

    Det är ett stort lidande som du inte ska behöva dras med <3

   En dag finns du inte mer. Lev här och nu. Njut och tänk på att ingen troligtvis bryr sig om hur du ser ut (iaf inte på det sättet du gör). Hitta en träningsform som passar dig (jag älskar att promenera i skogen t ex).

   Var snäll mot din kropp. Du har bara en.

   Känner samma.

   Intuitive eating. Googla. För mig har det allvarligt varit något av det bästa som hänt mig. Alla år jag ödslat tid och energi till att banta/hetsäta. Nu äter jag exakt vad jag vill och mår aldrig dåligt över min kropp.

  It takes a village to raise a kid. Skolan och elevhälsan jobbar redan med att utbilda barn i ett hälsosamt leverne där mat, sömn och rörelse är a och o. Skulle resten av samhället kunna steppa upp och hjälpa till? Influensor med 36 matbilder som alltid är speedad trots att dom ”inte sovit en blund” kunna lugna ner sig lite och visa ett hållbart liv?

   Inte så imponerad av skolhälsan. Jag blev uppringd av skolsköterskan när mitt barn gick i mellanstadiet, där sköterskan talade om att mitt barn var minsann överviktigt och behövde banta per omgående. Ordagrant! Nu visade det sig att mitt barn följde exakt sin egen kurva sedan födelsen och är idag normalviktig, utan att ha bantat i mellanstadiet. Jag blev rätt så förbannad över det där samtalet.

    Det där är ren okunskap. Bantning och barn hör inte ihop! Det låter fruktansvärt förlegat att en skolsköterska uttryckte sig så oprofessionellt. Dessutom är bantning något temporärt som ställer till det med hormoner och andra saker även för barn, inte enbart för vuxna.

    Fint att du var klok och stod på dig och inte följde de där ”goda” råden!

  Samma här! Jag har avföljt konton som påverkar mig negativt på Instagram när det kommer till kropp och utseende. Det har gjort stor skillnad för mig. Det finns många bra konton där det inte visas upp en massa yta. Sen finns det alltid i bakhuvudet, då man präglats av sin uppväxt, skolgång och de förebilder man hade som ung.

  Tror hon menar Hanna schönberg

  ”Den läckta sexvideon” – inget har väl läckt? Historien om att de skulle blivit utpressade låter ju också helt uppdiktad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *