Viktor Frisk om att sätta in militären

Viktor Frisk tar till Instagram för att kritisera Sverige för att inte ha satt in militären i kampen mot den våldsvåg som härjar i Sverige. 
Han tar upp Frankrike som ett exempel, som satt in 7000 militärer efter ett knivdåd på en skola där en lärare mördades.

Efter sina två första inlägg verkar han ha fått en hel del dms om skotten i Ådalen 1931, där militären sköt ihjäl fem personer i ett demonstrationståg.
Vet du inte vad det handlar om så finns det ett finfint P3 Dokumentär-avsnitt om händelsen att lyssna på.

Vad tycker ni om Viktors första två inlägg och sen det tredje där han bemöter kritiken? Jag tycker han klser det hela rätt bra! 👍🏻

136 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Men vänta nu, Viktor, den svenska militären har ju inte ens kängor till alla soldater. Bara ännu ett tecken på hur det står till med Sverige.

    OT
    House of Philias senaste inlägg i stringtrosor, före/efterbilder. Är det kropps/vikthets, bekräftelsebehov, simpel reklam, kvinnopepp, inspiration, feel-good eller vad vill tanten?

      Du behövde verkligen avsluta med ”tanten”? uppenbart vad du ville med din kommentar iallafall.

      Hon vill göra reklam för lpg. Sen att det finns kärringar som du som absolut måste läsa in en massa annat och lämna bittra och dömande kommentarer kan hon faktiskt inte ta ansvar för.

      vad vill du med den här kommentaren?

      Vi vill alla ha bekräftelse inget fel med det😌.
      Tycker HOP är ser riktigt bra ut, själv ser jag ut som en säck potatis i jämförelse.
      Måste jag uttrycka mig negativt för det? Varför följa om du stör dig så. Hon har en trogen skara läsare och du kan nog lätt droppa av.

      Tant baserar på vad att hon fyllt 50?

      Tycker hon är fantastisk på alla sätt!. Du MoD…not so much..

    Är väl en jäkla skillnad att använda militären mot demonstranter eller att sätta in dom i kampen mot gängskjutningar där oskyldiga skjuts ihjäl (anser jag i alla fall).

      Men verkligen. Vad är det för stolpskott som ens drar den liknelsen

        Är enig. Det som hände i Ådalen är naturligtvis inget annat än en tragedi, men vad har det med dagens situation att göra?

        Inte för att på något sätt förringa allvaret av det som skedde, men… folk ifrågasätter alltså hela den svenska militärens kompetens och omdömesförmåga baserat på en enskild händelse som skedde på trettiotalet?

          Haha ja en 90 år gammal händelse. Världen och vår militär är säkert exakt likadan idag.

        Apropå stolpskott; det har ingenting med liknelse att göra. Det har att göra med att det efter Ådalen skrevs in i svensk lag att militär inte får användas mot egen befolkning. Det krävs två mandatperioder och majoritet i riksdagen för att ändra en lag. Stolpskott 🙃

          ”Egen befolkning”, det verkar inte vara så mycket av den kategorin, i gängen som skjuter.

            Tyvärr svenska medborgare

              Borde gå att riva medborgarskap!

                Det kan man tycka. Det är dock emot alla mänskliga rättigheter att göra någon statslös.

      Men var ska man i så fall ”sätta in” militären? Jag antar att tanken är att de ska patrullera utsatta områden och där bor det ju massor av civila som kan råka illa ut.

        Du tycker inte att civila redan råkar illa ut?

          Jo, men vad är det för argument? Det är ju en jävla skillnad på att civila skjuts av gängmedlemmar än av det egna landets militär.

            Men varför skulle de börja skjuta mot massa civila?

              Därför att de inte är utbildade I att se skillnad på civila och gängbrottslingar. För att de inte är utbildade till att deeskalera hotfulla situationer som polisen är. Det enda de har gemensamt med polisen är att båda kan hantera skjutvapen.

                Polisen kan ju inte se skillnad på en leksakspicka och riktig. Tänkte på pojken med Downs syndrom som sköts ihjäl😟

                Militären är inte enbart rustade för väpnad strid. Det finns många olika befattningar och utbildningar inom försvarsmakten, däribland militärpolis.

                Militärpolisens uppgift är att förebygga, avslöja och utreda brott samt upprätthålla ordning och säkerhet. Skillnaden mellan dessa och vanliga poliser är att militärpoliser (i normalfallet) endast arbetar med ärenden som rör det militära.

                  Och hur många militärpoliser kan det tänkas finnas i Sverige? Inte många skulle jag gissa på. Känns bra att bo i ett land som beslutat att militären inte ska användas mot den egna befolkningen. Man kan ju säga att det är bra om militären ska användas mot brottslingar men om några år, om SD får vara vid makten, så klassas nog demonstranter också som brottslingar. Och se där, då är vi där igen. Apropå Victor Frisk då tycker jag att han ska ägna sig åt det han är bäst på, slicka influenser-r*v

                    Du kan ju börja med att kolla upp fakta innan du börjar fjanta runt med massa antaganden.

                Tanken är ju inte att de ska börja skjuta varenda människa de ser komma gående på gatan.

                De ska sätta in militären som ett skydd, inte att de ska skjuta.

        Det är klart det alltid föreligger en risk för det, som jag inte tror varken polis eller militär ser lätt på.

        Men, i ljuset av att alternativet är att fortsatt låta gängkriminaliteten fortgå på öppen gata, med en på intet sätt mindre risk för civila att drabbas, så tror i vart fall jag att den lösning som skulle generera lägsta antal civila dödsoffer och skadade, samt den mest effektiva återuppbyggnaden av trygghet och funktionalitet i civilsamhället och övriga sektorer i stadsapparaten, vore att ta in all förstärkning man har tillgång till för att få ett slut på detta så snabbt som möjligt innan fler unga rekryteras och fler oskyldiga skjuts, sprängs eller torteras ihjäl.

          Jag skulle faktiskt inte känna mig mycket tryggare om det sprang runt 25-åringar med automatvapen som enbart är utbildade i att skjuta i mitt närområde. De är inte utbildade i att gripa brottslingar, förhindra brott eller deeskalera hotfulla situationer.

            Du kan vara lugn för ingen har föreslagit att ta hjälp av Försvarsmakten till dessa uppgifter.

              Jo Ulf och Ebba!

            Militären är utbildade i lite mer än att hantera automatvapen så just den delen bekymrar inte mig. Däremot blir det en konstig situation då det normalt är militärens uppgift att skydda alla medborgare att plötsligt bara skydda vissa medborgare och inte andra. Det som oroar mig mer är att om man fattar beslut om att ta hjälp av militären så är det viktigt att detta beslut är brett politiskt förankrat över blockgränserna dvs Maggan och Uffe krokar arm och kommer överens om vad som gäller.

              Klokt

              … som polisen menar du?

                Polisens roll är att skydda civilsamhället, där enskilda individer som inte håller sig till lagen blir lagförda. Militärens uppgift är att skydda vårt land och demokrati. Det är två olika perspektiv. När man plockar in militär att göra polisens jobb kan saker börja hända och i länder med svaga demokratier kan det bli farligt. Det som dock talar för att det kan bli nödvändigt att ta in militären är att situationen har blivit så allvarlig att vår demokrati riskerar att försvagas. Jag blir inte väldigt förvånad om gängkriminaliteten klassas som inhemsk terrorism och då kan militären beordras in. Men att ta hjälp av militären är långt ifrån riskfritt och kan få konsekvenser.

            Tror du på allvar att de enbart är utbildade till att skjuta? Förlåt men du behöver nog läsa på lite. Låter snarare som det är du som inte är tillräckligt utbildad.

            Nu återupprepar jag mig, men som jag skrev ovan så finns det många olika befattningar och utbildningar inom försvarsmakten, däribland militärpolis.

            Väpnad strid och skjutförmåga är långt ifrån allt militären utbildas inom. Militärpolisen tränas i bland annat sådant som du uppger vara brister, så som att förebygga, avslöja och utreda brott, upprätthålla ordning och säkerhet, med mera.

            Med det inte sagt att militärpolisen är den enda yrkesgrupp inom det militära som har träning för att hantera dylika scenarion.

            Militären har en bred kompetens och att påstå att de bara lär sig hantera skjutvapen är inte bara felaktigt utan också direkt skadligt för civilas förtroende för försvarsmakten. Att du därtill använder ditt hittepå-argument i en diskussion gällande det mycket akuta säkerhetsläget i landet är otroligt omdömeslöst.

            Sådana som du, som sprider osanningar som du inte har några belägg för utöver dina egna okvalificerade antaganden, är farligare än hela försvarsmakten tillsammans.

              Förlåt men det är ju otroligt märkligt att säga att jag, en ensam person som kommenterar på en skvallerblogg, skulle vara farligare än hela försvarsmakten tillsammans. Jag är inte en del i någon organisation, har ingen plattform överhuvudtaget. Det påståendet är inte bara löjligt, det är farligare än alla gängkriminella i hela världen!!!!!

                Haha, är du ett troll eller är du bara full?

                Svårt att tro att någon faktiskt är så ointelligent som du ger sken av att vara i kommentar efter kommentar.

                – Vad är bättre, utbildad militär med skjutvapen som patrullerar allmänna platser med syfte att skydda och trygga befolkningen, dels vid direkta hot men också i preventivt syfte, vs. drogade 15 åringar som närmast obehindrat springer runt med vapen i fickan, redo att skjuta vem som helst för en femhundring och helt likgiltiga till vem eller vilka som stryker med när de pepprar loss mot någons annan gängmedlems oskyldiga mormor?

                – Du undrar varför det skadar att ge pengar till skolor, det är ingen som har påstått att det är något dåligt, men i vissa lägen blir man tvingad att prioritera och budgetera efter vad man bedömer ge ett mer effektivt resultat. Enda faran med att ösa pengar på skolan är att andra sektorer blir lidande, så som polisen exempelvis. Men du tycks inte särskilt besvärad av situationen som just nu råder så förstår om du prioriterar annorlunda.

                – Ja med ”sådana som du” menar jag förstås dig som enskild individ, haha. Nej men okej, du verkar faktiskt på riktigt ha problem med läsförståelsen så jag ska inte driva med dig. Nej, det är inte dig ensam jag åsyftar, även om man aldrig ska förringa den påverkan det man som enskild person skriver på internet riskerar ha. Jag pratar om människor i gemen, sådana som beter sig lika vårdslöst som dig. För att du ska förstå så kan jag som liknelse nämna folk som exempelvis förnekar föriintelsen, en ensam dåre är inte mkt att bry sig om, men när fler som dem, och som dig, börjar väsnas, så är det inte helt osannolikt att människor blir påverkade, då en tämligen hög andel inte bryr sig nämnvärt om att vara källkritiska. Jag menar, jag antar att du grundar dina fullkomligt grundlösa antaganden på något? Uppenbart inte något som har någon som helst förankring i verkligheten i alla fall.

                  För tydlighetens skull bemötte jag alltså tre av dina kommentarer jag läst här inne under kvällen.

                  Och ber om ursäkt för tonen och de absolut jätteonödiga personliga påhopp, men är frustrerad över situationen och innerligt trött på att sakligt grundade argument alltför ofta bemöts av substanslöst dravel.

                    Innan du anklagar andra för att vara idioter borde du själv läsa på lite eller kanske sätta dig ner och tänka efter lite. Du verkar inte förstå skillnaden mellan polisens och militärens olika uppdrag. Jag har läst det du skrivit och håller med dig. Men det finns risker med att ta in militären och man behöver tänka några varv på dessa risker och vilka konsekvenser de kan få.

        Ådalen 1931 visas ganska ofta på SF kanalen.
        Sverige har låtit gängen växa och bli stora i fler år. Hela Sverige håller på att förstöras. Hur naiva politiker kan vara märks nu.

        I stället för att anta så kanske du ska lyssna på vad polismyndigheten och försvarsmakten säger om insatserna de skulle kunna hjälpa med. Än har jag inte hört att de ska ut och skjuta.

    Vad anser han att militären ska göra då?

      Det har ju stått i nyheterna.
      Militären skulle till exempel kunna sköta bevakning av objekt som idag sköts av polisen. Transporter och tekniskt kunnande är andra områden.

        Precis. Att avlasta polisen med det du beskriver skulle frigöra massor av poliser som istället behövs till annat.
        Märkligt att man inte redan har gjort det.

        Samt hjälpa till med analyser av var dåd kan komma att ske.

          Dödslistorna finns ju till och med på flashback, de flesta som skjuts gör väl det på eller i närheten av sina hemadresser. Ingen superkomplicerad analys.

            Du tror att det är det enda problemet..? 🤦🏻‍♀️

              Men vad är problemet då? Snälla Ulrica berätta. Du verkar ha gjort det till din uppgift att ställa massa frågor men ger själv väldigt lite svar.

                Men herregud. Du tror på fullaste allvar inte att polisen har annat att jobba med än dödskjutningarna?

                  Det var inget riktigt svar på frågan 🙂

                  Ännu en fråga.

            Så vilken adress kommer att smälla här näst säger du? Vem kommer skjutas i natt? Vilka adresser står på nya dödslistor som inte redan är ute? Vilka anhöriga mer specifikt kommer att drabbas? Har du alla svaren utifrån en dödslista?

            Sen är det inte bara gängkrigen som pågår.

            Poängen är att frigöra resurser så att polisen kan fokusera på det viktiga i deras arbete. Om militären kan hjälpa med analyser så kan polisen lägga mer på att jobba operativt.

            God morgon! 😅

            HaR InTe PoLiSeN sEtT dÖdSLiStOrNa?!?

              NeJ DoM HAr FÖrMyCkEt AtT GörA Så DoM HinnEr InTe In På FlAshBaCk

        Bevakning på daglig basis är inte direkt något som belastar polisen. Transporter finns andra lösningar för.

          Räcker ju uppenbarligen inte med polisen

          Vet du hur många spanare det finns och behövs inom polisen?

          Jo, daglig bevakning belastar polisen. Och nu mer än någonsin.

          Bevakning är ett enormt område inom polisen. Objekt, evenemang, demonstrationer, personbevaknking.. uttala dig inte om du inte har koll.

            Har inte koll? Tro mig det har jag

              Med det sagt är det inte dagligen demonstrationer, SÄPO har som vi alla vet personskydd, evenemang är det såklart då och då. Menar ni på allvar att militären ska ta över dessa saker? Det först och sistnämnda sker ju väldigt sporadiskt beroende på vart man bor. Men för all del, militären får gärna slösa sina resurser på fotbollshuliganer så kan de poliserna göra nytta med brott istället. För det tar resurser från annat.

    Man kan inte sätta in militären vid åtgärder där det finns risk för våld eller tvång mot enskilda (om det inte rör vissa fall av terrorbrott och även då är det väldigt begränsat). Det gör att man inte kan använda militären till bevakning som lagen ser ut nu (värdelöst att bevaka om man inte får använda våld för att stoppa nån, då kan ju alla bara gå förbi). Att ändra lagen går inte i en handvändning, även om politikerna nog gärna hade velat att det gick att göra snabbare än blixten.

    Svenska folket har röstat för detta. SD varnade för länge sedan men dom blev ju kallade rasister…

      Jodå, låt SD bestämma ett tag till så har vi inget kvar som kan kallas demokrati. Inga vettiga förslag har de heller, som om rasism skulle lösa de problem vi ser nu. Komplexa problem har aldrig enkla lösningar, vad ön populistiska partier säger

      B/: Varnat för men har dom kommit med konkreta förslag på hur man stoppar det eller nä, bara att skicka ut alla invandrare?

    Fast vi har väl lärt oss sedan 1031, hur kan det vara ett relevant exempel?

    Ja någonting måste göras nu. Det är så lätt att stå och hålla tal om hur tragiskt det som händer är eller säga att man jobbar på det. Men det händer ju aldrig någonting, det är bara massa snack.

    Att sätta in militär eller polis kommer inte att göra stor skillnad. Ge mer pengar till skolan och BUP istället.

      Hur hjälper det här och nu tänker du?

        För att det är barn i skolåldern som skjuter varandra. Mer resurser till skola, socialtjänst (som bl a har fältare) och bup ger större möjligheter att ha både mer kontroll och sätta in åtgärder. Både för de som redan är inne i kriminalitet och de som är på väg in.

          Jag håller helt med dig om att det krävs mycket resurser till förebyggande verksamhet och även till rehabilitering av kriminella. Tyvärr har situationen i Sverige gått så långt att hela civilsamhället är hotat, och för att bryta det krävs drastiska insatser. Våra myndigheter har börjat tappa kontrollen och det är inte bara våldsbrott som eskalerat utan även ekobrott av samma gängkriminella som begår våldsbrotten. Att varuhuset NK slutat ta emot kontanter för att 15 åringar shopar loss med sina blodspengar visar hur illa det är. Tror ingen av oss vill att Sverige betraktas som en bananrepublik.

        Behöver du verkligen en förklaring på det?

          Ja, det gör jag. Låt säga att skolorna får 10 miljarder extra imorgon. Hur löser det alla problemen kommande vecka?
          Upplys mig och resten av landet för du verkar sitta på någon lösning som ingen annan gör.

            Om du tror att det finns ett sätt att lösa det här nästa vecka, oavsett hur mkt resurser som sätts in, så har du fel.

              Nya Avlyssningen har ju åtminstone hindrat ett trettiotal brott redan

                Det är ju inte speciellt förbyggande arbete.
                Det bästa är väl ändå att jobba för att inga fler fastnar i kriminalitet?

                  Att avstyra brott innan de sker är väl förebyggande?

                  Varför inte göra bägge? Både arbeta för att unga inte ska fastna i kriminalitet OCH göra något åt de som redan är kriminella och begår brott?!

                  Och ps. Att stoppa brott innan de begås är förebyggande 😜

                  Jag säger inte att man inte bör satsa på skolan, det är klart man måste verka förebyggande i alla ändar, men att påstå att de nya avlyssningsmöjligheterna inte kommer ha någon signifikant förebyggande effekt tyder ju kanske på att det låst sig i tanken lite?

                  Det är ju ett oerhört komplext problem, och min förklaring nedan blir ju väldigt förenklad, men ska försöka förklara hur jag tänker på ett någorlunda tydligt sätt ändå. Gängen besitter idag ett enormt våldskapital, och drogmarknaden är otroligt lukrativ och poliserna står handfallna. Gängen sätter hela landet i skräck och populärkultur glorifierar gängens makt och status, vilket uppenbart lockar barn och unga som vill bli en del av detta, och i andra fall, skrämmer dem till lydnad.

                  Avlyssningsrätten innebär som bekant en utökad möjlighet för polisen att så väl förekomma stundande, som att utreda pågående brottslighet. Pekar då på allt ifrån våldsdåd, hot, rekrytering, knarkaffärer och pengatvätt, med mera. Om fler brott förhindras, gängkriminella lagförs i betydande utsträckning och stora delar av drogmarknaden stryps, så blir ju en naturlig effekt att de kriminellas verksamheter försvagas, både monetärt och antal ”verksamma” (dvs individer som inte sitter bakom lås och bom), och deras makt urholkas successivt. I takt med att makten minskar, gängens status försvagas, och riskerna med att tillhöra ett kriminellt nätverk ökar, blir det förstås mindre attraktivt för barn och unga att ta den banan, och utsikterna för att bli elektriker, läkare, socialpedagog eller kock kanske plötsligt känns mer lockande än att bli langare eller lönnmördare, Osv osv osv osv.

                  Det jag skrivit här är naturligtvis bara bråkdel av alla förebyggande aspekter man kan förutse följa av lagändringen, och analysen jag påbörjat kan förstås dras hur långt som helst. Inte för att förringa vikten av socialt stöd i familj och skola, och betydelsen av framtidstro, men att påstå att exempelvis brister i skolan är roten till problemet och att åtgärder på den fronten ska leda till förändring om man inte samtidigt använda alla medel man har i sin makt för att släcka elden från andra håll samtidigt, är verkligen att underskatta problemet.

                  Jag tror att drastiska metoder här och nu är det som har en rimlig chans vända utvecklingen, både i det akuta skede vi befinner oss i, men likaså också långsiktigt och i preventivt syfte.

                Har du källa på det? för måste ha missat detta (menar inte att vara dryg)

            Men snälla Ulrica, inte fan skulle det skada att ge skolorna mer pengar för resurser?

            Förklara gärna hur det skulle skada att ge mer pengar till skolor?

              Men snälla S, Ulrica har inte skrivit att det skulle skada så det är en omöjlig fråga att svara på.

                Men hon vill ju ha svar på hur det skulle hjälpa? Så, då måste hon ju ha svar på samma fråga? Visst?

              Statsbudgeten är begränsad så då får man dra från något annat. Att bara höja skatter är inte realistiskt heller utan bytet mellan blocken vart 8de år ger per definition balans.

            Ja då får lärarna ansvaret att uppfostra ist för att lära ut. Hur tänkte du här INTE

      Klart det kommer göra skillnad. Vi behöver mer poliser och hjälp av militären. Ang BUP så lägger ju dom ner massa mottagningar. Helt fel.

    ”Det är en jävla sandlåda för barn”. Fasen vad jag avskyr det uttrycket! Varför måste barn förminskas på det sättet? För övrigt känns det bara som att han yttrar sig politiskt för att Samir gör det. Han har ju inget att komma med men vill verka insatt.

      Men alltså, det är ju ett helt vanligt uttryck. Tror ingen på allvar menar att förminska barn när de säger det.

        Men det blir ju förminskande när man använder det på så sätt. Tänk vad många olika slags lekar samt olika barn det finns att förhålla sig till i en sandlåda. Barn i olika åldrar dessutom. Inte helt lätt.

          Men rulla in dig i bubbelplast eller nåt

          Nej, det är inte förminskande.

          Man behöver inte överanalysera det sådär. Förlåt men kan inte avgöra om du är seriös eller om du bara vill trolla 🙈

            Nej, jag trollar inte. Men arbetar man i förskola har man förhoppningsvis en annan syn på uttrycket. Oavsett så tycker jag man kan uttrycka sig på annat sätt. Uttrycket i sig säger inte så mycket.

          Är du seriös eller försöker du bara skapa en diskussion? Du övertänker ordentligt om du på allvar tycker det är förminskande mot barn

          Håller med dig 🌼

      Men sluta nu….

      Skojar du??

    Det här är en av anledningarna till varför jag var tvungen att avreagera mig i fredagens öppna spår.
    Folk tänker alldeles för dåligt nu för tiden.
    Det är som att man inte har tid att tänka i mer än ett led och innanför sin egna lilla skyddade box. Men ändå ska alla låtsas som att de är så jäkla pålästa och har tänkt till. Det är liksom inte okej att folk håller på att sprida massa skit som de tror är sant bara för att de har läst något från någon annans kompis Facebooksida. Så kan vi inte ha det längre!

    Jag tycker inte att Viktor ska uttala sig alls. Jag kan ingenting om Iransk utrikespolitik så därför uttalar jag mig inte om det eller kommer med tips/råd hur de ska sköta vissa situationer. Man kan känna en massa kring situationer som pågår, så gör även jag kring gängvåldet, kring mäns våld mot kvinnor osv, men jag är smart nog att förstå att det inte är så enkelt. Jag är glad att jag inte är politiker för det är en tuff nöt att knäcka. Viktor kanske ska lägga influerandet åt sidan, sätta in sig i politiken, våra lagar osv för att sen påverka. Han får gärna uttrycka sina känslor kring det men uttala sig som att han vet att det där skulle funka är tyvärr mest dumt.

      Dessutom, var det inte Viktor som nyligen gick ut med att han missbrukat? Då har han ju i allra högsta grad bidragit till våldet genom att han köpt knark och således stöttat gängen med pengar.

        Han kanske insett han det var fel?

        Man får väl ha en åsikt oavsett? Vem är du att bestämma vem som får lov att tycka någonting. Han har lika stor rätt att uttrycka sig som du har.

          För att en helt ounderbyggd åsikt inte bidrar till någonting. Det kan resultera i att du lär dig någonting nytt, om du är tillräckligt öppen för det. Personer som vill uttrycka sig oavsett bildning i området har dock en tendens att inte ta till sig vad andra säger.

        Han missbrukade lustgas. Det gör honom till lika mycket knarkare som RackarAlex är mobbare

          Alla vet ju att han tog massor av kokain?

        Ganska magstarkt att knyta hans missbruk till våldet. Det kan snarare skyllas på svensk idé om ett narkotikafritt samhälle.

          Aha, så det är INTE gängkriminella som står för narkotiaförsäljningen?

      Tonen, älskling. Viktor Frisk har lika stor rätt att uttrycka sig som du har i dina kommentarer här.

        ”Älskling”. Tänk på din egen ton.

        Dessutom, läs vad jag skriver. Verkar inte som du läst.

    Oförståeligt hur vi kan ha problem i Sverige när lösningarna fullkomligt flödar på sociala medier. Nu säger jag inte att lösningen i sig är dålig, jag har inte kompetens nog inom området för att avgöra det. Däremot tvekar jag starkt på att man inte arbetar på lösningar och att det är långt ifrån ”bara att”. Av det som rapporteras i media ser . Något behöver definitivt göras och det snabbt, men jag tror tyvärr inte att det är så enkelt som att ”bara avvara militären”.

      Nu är det inte bara i sociala medier som det kommit förslag om att ta hjälp av Försvarsmakten.
      Oppositionsledaren Magdalena Andersson har själv tagit upp möjligheten.
      Inte för att jag ger mycket för hennes kognitiva förmåga men frågan diskuteras uppenbarligen i det politiska etablissemanget.

        Och ÖB har ju också pratat om vilka områden de kan hjälpa polisen med.

        Det vet jag, och som sagt så säger jag inte att lösningen nödvändigtvis är dålig. Det är faktumet att många ”vanlisar” på sociala medier sitter på dom storslagna lösningarna som jag anmärker på.

          Knappast anmärkningsvärt att medborgarna funderar och lägger fram sina idéer.

            Att fundera samt presentera en idé och att (utan egentlig kunskap) berätta exakt hur situationen ska lösas är inte riktigt samma sak. Någonstans kan jag tycka att man bör se sina egna begränsningar. Det är säkert flertalet lösningar man har spekulerat kring, men att dessa ska vara snabbt och realistiskt görbara är nog den stora utmaningen.

              Precis, och att tycka att det ”bara” är att sätta in militären och inte förstå svårigheterna kring det är ju väldigt intressant. Att göra en lagändring för något som varit så stort och viktigt för Sverige lite snabbt på en höft sådär är ju inget man riktigt eftersträvar heller. Vem vet vilka lagar man bara skulle kunna ändra hur som helst när det kommer någon galning till makten…

    Jag förstår inte hur det kan vara så byråkratiskt svårt och långsamt att komma med åtgärder för detta. Det händer ju INGENTING? Hade vi på mitt jobb haft ett problem hade vi resonerat typ ”vem har mandat att ta beslut, hur kommer vi vidare, du gör detta, och du ansvarar för detta, vi sätter deadline på detta om xxx veckor”. Förstår att det inte är någon quick fix men ingenting konkret verkar ju göras?

    Polisen har fått mandat att avlyssna nu utan brottsmisstanke. Det är ju bra. BARA DET att om de lyssnar på någon och det sedan blir en brottsmisstanke under avlyssnandet måste de avsluta och därefter söka tillstånd från rätten. Det är ju helt vansinnigt

      Jag håller med dig om att det tar alldeles för lång tid, däremot kan inte inte jämföras med en vanlig arbetsplats tycker jag.

      Politikerna bör verkligen ta sig en tankeställare här, och se till att hjälpa polisen helst igår. Jag bor i en förort som jag är rätt säker på kommer bli en visitation-zon om det införs, (vad var det, mars 2024? vad lite som kommer hinna hända tills dess..) jag vill se och höra politiker prata på torget. Jag vill se dom i skolor, på föräldramöten, knacka dörr, det är vad jag vill se.

      Men i vissa fall är det ju också lagändringar som krävs. Saker som inskränker medborgerliga och demokratiska rättigheter är ju jätteviktigt att det inte bara görs hur som helst

        Verkligen! Jag tror att många glömmer(?) det, att Sveriges lagar är oerhört starka och tyvärr tar det tid att ändra dom. (Ibland är det givetvis bra att det tar tid!) men i just detta fallet önskar man ju att det gick att förändra saker och ting nu, sen exakt vad som skulle förändras har jag svårt att sätta fingret på..

    Militären är väl upptagna med sitt. Det låter som att det bara är att sätta in de hur som helst, de har ju egna arbetsuppgifter och har säkert fullt upp med annat kan jag tänka mig. I natt så brann hela lagret till en av gängledarna, jag tror att det var Jordgubbens lager som brann upp, 5000 kvadrat byggnad, frågan är ju hur det lagret kan finnas överhuvudtaget. Det är väl där de tillverkar knarket då eller? Hur kan det få finnas?!

      Givetvis så varken tillverkas eller försvaras knarket där.

      Kan sätta en peng på att det förvaras hemma hos olika ungdomar utan tidigare brottsregister, tillsammans med vapen och säkert pengar också.

      Jordgubbens lager får fortsätta finnas sålänge det inte finns en misstanke om brott där, inte svårare än så.

      Nej det var inte ett knarklager utan det var ett lager till en livsmedelsverksamhet som han (eller var det hans föräldrar?) stod för. En rimlig gissning är däremot att det kan vara en fråga om pengatvätt.

    Hahah de mest korkade människorna borde väl ändå vara människor som drar upp ådalen som argument nästan 100 år senare

      Hahah de mest korkade människorna måste väl vara de som inte förstår den historiska kontexten och hur mycket skotten i ådalen faktiskt har påverkat det svenska samhället. Men det finns mycket information att ta del av!

        Det är ju precis det, att förstår man historien blir det ju ett märkligt argument

    Samma dag som våldet eskalerade! Hm just det, vilken dag var det nu igen…

    Det går inte riktigt att jämföra Frankrikes militära resurser med Sveriges. Frankrike har satsats stort på att bli en militär stormakt, de har ju bland annat deltagit i flera krig tillsammans med USA och Storbritannien i modern tid. Sverige har satsat mer på att nedrusta plus det är väl närmare 60 miljoner fler invånare i Frankrike än i Sverige så givetvis har de både fler soldater och poliser. Svensk militär får enligt lag inte använda våld eller försättas i situationer där de kan tvingas bruka våld mot enskilda i fredstid undantaget terrordåd så den lagen måste ändras först om militären ska kunna bistå polisen ute på fältet, men antar att militären är rätt så bra på underrättelseverksamhet så de kan säkert bistå polisen med kartläggning och information. Blir lite trött på flunsor som gastar om politik på sina sociala medier när det är uppenbart att de inte vet vad de pratar om. Antar att Victor har google på sin dator, han kunde ju ha gjort lite research först och uttalat sig sen…

      Otroligt bra och informativ skrivet, enkel information som många inte lyckas hitta trots Google. Jag tror tyvärr att Victor googlat och läst rubriker enbart.

    det är för att sverige lägger all sin fokus på att bli invandrar-fritt utan att egentligen ha en vettig plan, och så de lyckas inte lösa problemen a long the way. större rövar får man leta efter!

    Vem tyckte att Skotten i Ådalen, där strejkande arbetare besköts, var ett bra argument till att inte ta in militären mot det eskalerade våldet bland gängen?

      Vem avgör när det är ok att militären skjuter mot befolkningen och inte? Om det nu säg skulle finnas ett parti, *hosthost*, som vill försvaga demokratin så kan vi ju snart vara i en situation när en demonstrant är lika mycket kriminell som en gängbrottsling

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.