It’s a bugs life i Paris

50 shades of vägglöss

När dagen kom kändes det dock lite sådär om jag ska vara ärlig. Här i Sverige pratas det ju otroligt mycket om bed bugs och det var jag inte alls sugen på att dra med hem. Jag har en vän som nyss hade det och vet att det inte är en lek. Hon fick det från en vintagekofta hon köpt online och historierna från upplevelsen var allt annat än trevligt. // Elsa Billgren

Elsa Billgren gick i tankar om att ställa in sin och makes resa till Paris pga alla vägglöss som finns där och som folk får med sig hem, men beslöt sig för att trotsa krypen och åka ändå. 
Man får väl helt enkelt ha på sig kläder i en väska som man sedan ordnar en för tidig eller för sen majbrasa med på parkeringsplatsen utanför flygplatsen?
”Tänt vare här, liksom…”
Jag tänkte spontant att vägglössen dör när de kommer till ett kyligt höst-Sverige, men tyvärr krävs det temperaturer på -18 för att de ska trilla av pin, så med det är jag tillbaka på att bränna hela packningen innan man går på planet. Eller om man kan stoppa in hela skiten i micron. Tydligen dör de även vid temperaturer över 50 plusgrader.
Elsa skulle säkert kunna få spons på hela packningen om hon skulle vilja.

Jag fick den här kommentaren under ett tidigare inlägg.
Håller ni med den?

78 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Håller inte med kommentaren. Tycker den är fånig och raljerande. Självklart ska man få fundera på att ställa in en resa, även om det är 150:onde gången och det pågår krig 🤦🏼‍♀️ Har hört att det är jävligt jobbigt att bli av med vägglöss eftersom man måste bo kvar under tiden det saneras.

      Håller inte alls med kommentaren. Vägglöss är något av det värsta jag har varit med om i hela mitt liv. Har man inte hört talas om vägglössproblemet i Frankrike borde man kanske läsa en tidning ibland.

      Har flera vänner i Paris och även vänner som nyligen bott på hotell där. Det med lössen är heeelt överdrivet av media. Det klart, bor du på lopphotell så får du loppor men det är sedan gammalt och gäller globalt. Ska dit i december och har inte en tanke på att ställa in. Vive la France!

      Fega flickor får aldrig ha kul! Stackars dom.

    Näe jag tycker nog Marli ska ta en paus från Elsas blogg.

    Ja, det är mycket snack om vägglöss, t ex i var och vartannat öppet spår här folk som undrar om de borde ställa i parisresan pga detta. Och får till svar att de absolut borde stanna hemma.

    Varför man ska avstå från resor pga ekonomin om man själv har god ekonomi tycks oklart.

    Och världsläget – är det tryggare att stanna i Stockholm verkligen? Tveksamt. Baserat hur länge det fanns en hotbild mot Lars Wilks tror jag också man kan få stanna hemma typ resten av livet ifall man vill vara säker på att helt slippa vara hotad som svensk.

      Men varför är det mycket löss där nu? Jag har rest mycket o aldrig råkat ut för dom. Amen.

        De blir mer och mer resistenta

    Håller absolut inte med Marli i alla fall. Här är en medalj för den mest enkelspåriga kommentaren jag läst på åtminstone en vecka 🥇

    Och ja! Vägglössen i Paris diskuteras absolut i Sverige efter uppgifterna om att de sprids i tunnelbanorna där nere. Jag är absolut inte rik men hade nog övervägt om det var värt risken att dra hem vägglöss. Risken att råka illa ut för att Jag är svensk ser jag inte som en jättestor risk just nu. Jag hade dock inte skyltat med vart jag kommer ifrån, men det har jag heller aldrig gjort.

    Vägglössen finns ju utbrett i Sverige numer oxå, och handlar du second hand kan du få hem dem, likväl som från Paris. De kan överleva utan ”mat” i ca tre år inuti saker & ting..Man kan ju få dem med sig hem från hotell i Sverige med. Ganska nyligen fanns ett utbrott på ett större och fint hotell i vårt land, det upptäcktes och isolerades snabbt dock. Så nej, hade troligen inte ställt in resa pga rädsla för vägglöss. Däremot att resa som svensk just nu generellt, känns som att man tittar sig över axeln lite oftare och är mer på sin vakt.

      Här i Lund var vägglöss ett jätteproblem för något år sedan. Studenter som bor tätt, säljer sina gamla möbler, utbytesstudenter som kommer och går, studentbostäder i tveksamt skick osv.

      Nej det är en överdrift faktiskt, drygt 400 dagar är det längsta man sett vägglöss överleva.

        ….dock så tenderar de att försöka sprida sig vidare i jakt på mat om man svälter dem, dvs de lägger sig inte och ruvar i all evighet i byrålådor om de har ett val. Utan svälter man dem t ex ingen lägenhet sprider de sig gärna till grannarna i jakt på mat.

        Vägglöss finns framförallt i närheten av där människor sover, det är dit de drar sig.

          I min stad har de spridit sig från en lägenhet till ett helt äldreboende och sen till hela köpcentrumet som sitter ihop i en kolossal byggnad. Allt för att de boende flyr istället för att sova hemma och agera lockbete.
          Det är en svår nöt att knäcka.
          Och vidrig!!!

          Alltså. Som tillägg till det du skrev 😂 folk måste utbilda sig om krypen för dom är det sista man vill ha hem.

            Bor du i Upplands Väsby? 😛

    Jag var just i Paris och vägglössen frågade typ alla mig om innan och nu efter. Vi klarade oss dock, kollade dock sängkläderna (de bajsar så man borde kunna se fläckar), men jag tänkte en hel del på det innan och när vi satt på TGV och i ubers. Jag har varit i Paris en gång om året de senaste 5 åren: gillar staden, har vänner där och har råd att resa – ska alla sluta göra vad de vill pga av andra? Så kontigt resonemang.

      Vad betyder pga?

        På grund av

          Precis…

            Så råkar jag med göra ibland pga jag läser inte ”pga” som på grund av utan i mitt huvud är det typ ”pega” och när jag är snabb kan det därför bli ”pga av”

              Missade ett ”att” där, men behöver ingen som påpekar det 🙈

            Roligast på fest, Paris är en trevlig stad för folk med vänner osv. osv. osv. 🙂

          Här frodas alla sorts förkortningar ang personer och diverse uttryck som en del av oss inte hänger med i. Men pga borde alla kunna.

            Du förstod inte riktigt. Pga användes inte rätt.

      Jag lästa att vägglössen frågade dej 🤣

        Camcam varför kommer inte kommentaren till den man svarar?

          Din kommentar har ju hamnat till den du svarat? Bara att andra skrivit på en tidigare kommentar så att din hamnar längre ner, dock fortfarande som ett svar till den första kommentaren 🤗

    Elsa nu känns bara som den ständiga tvåan, den lite sämre kopian.

      Vem är ettan då? 😆

        Den hon är besatt av för tillfället. Om hon bara köper den jackan/kappan, klipper sig så, köper det sminket, över på miner och ändrar sitt kroppsspråk, då kanske hon blir den personen.

    Känns som att Marli är en liten vägglus faktiskt.

      Nä men det där var väl inte snällt!

        Nä stackars vägglöss

    Vägglöss är en av mina hang up-rädslor, tillsammans med lägenhetsbrand, hackning och blodpropp.

      En gång fick jag en blodpropp som var lika lång som hela överarmen, 30 cm 😏. Den var inte direkt farlig men gjorde sjukt ont.

        Nej men sluta!

      Varför är min största rädsla också just att få blodpropp? vet inte varför men just det är jag livrädd för, inget annat tex cancer, olycka, annan sjukdom etc skrämmer som just blodpropp? Om jag tänker på hur det känns att få en blodpropp så får jag direkt typ ont och känns som hjärtat börjar krampar av stress 😂😣 Känner ingen som fått blodpropp eller liknande så vet inte varför jag fastnat på det. Vågar inte ens läsa om det

        Samma här (jag som skrev om det först)!
        Har det inte i släkten vad jag vet, har aldrig haft det. Ändå nojar jag.

        Man har väl lite såna grejer till mans. Kan tex.vara nåt man hört vuxna prata om när man var barn och snappade upp hur farligt ngt var. (Obs, amatör teori.) Iaf, om ni är väldans rädda för just blodpropp, käka en 1/4 bamyl. (förutsatt man inte har ngn konstaterad blödarsjukdom) Speciellt innan långa flygresor är det bra att ta en Bamyl.

      En av mina med! Vägglöss och att bli mördad med kökskniv.

      Föredrar NÄSTAN det sistnämnda.

    Större risk att drabbas av vägglöss än bli dödad i ett terrordåd när man åker dit så inte så befogat fokus av henne. Sen förstår jag inte kommentaren av att vara tät, hon kanske har avbokningsskydd eller försäkring så hon får tillbaka pengarna och inte bara ”kastar dem i sjön”?

    Orutinerat att köpa en kofta vintage utan att lägga den frysen.

      Orutinerat att sälja varor med löss.

        Verkligen. Lössigt lågt.

        Kan ju ha spritt sig t ex i en second hand butik..

          Nu skrev iofs Elsa att den köptes online och inte i second hand butik. Sen får man väl ändå tro, att ngn som skickar en såld kofta och utifall denne i sin tur har köpt den i en second hand affär, så borde hen ha upptäckt ev.löss..

      Mycket bättre att värmebehandla, häng i torkskåp i 60 grader i en timme eller torktumla, 60 grader i en timme. I frysen ska de stå i två veckor och du ska absolut inte öppna frysen under tiden.

        Skulle aldrig köra dem i torktumlare då får jag ju döda vägglöss där?

        vilka kläder klarar sådan behandling? 😅

          De flesta va? Jag torkar ialla fall alla mina kläder i torkskåp minst två timmar efter tvätt och de håller finfint

            Då är ju kläderna blöta när du börjar. För att få effekt ska de köras torra på 60 grader i två timmar. Skillnad.

          Det var rätt roligt när de rekommenderade alla som kom tillbaka från Paris Fashion Week att köra kläderna i torktumlare… Dyra designerkläder tål väl inte riktigt det.

          Två världar kolliderade.

    Finns gott om löss på hotell i Sverige också tyvärr. Finns flera hotell i Göteborg som jag inte rekommenderar.

      Vilka då? Brukar vara där några gånger om året så kan vara bra att veta vilka man ska undvika

        Nej jag vill nog inte berätta vilka. Känns inte schysst.

          Haha.. än mindre schysst mot oss andra

          Nä såklart det är bättre att folk får med sig vägglössen hem

          Ganska schysst för den som slipper lössen?

          Lol

          Men kom igen. Är det tex känd kedja som många barnfamiljer bor på tex eller enskilda hotell?

          Du är ju anonym här, så kom igen nu.

        Gå in på tripadvisor och sök på vägglöss

      Då hoppas jag att du kontaktat hotellen så dom har en chans att åtgärda problemen. Detta gäller ju alla hotell, inte bara budget/vandrarhem.

    Jag vill inte heller ha hem vägglöss. Tycker personen som skrev kommentaren är ute och cyklar… Dessutom vet jag inte om det är så mycket tryggare i Sverige sett till världsläget…

    Det är väl helt relevant att vara orolig för vägglöss, men att inte nämna världsläget i övrigt känns lite okunnigt och nonchalant. Att hon har pengar att resa för bryr jag mig mindre om. Det kan tyckas orättvist men en får väl anats att hon jobbat ihop dem och då får göra vad hon vill med pengarna.

    Vad jag däremot stör mig enormt på är den alkoholromantik Elsa och Sandra göder. Att dricka så mycket som de gör är inte sunt och att dessutom skryta om det ger mig lite dåliga vibbar.

      Jag är inget stort fan av Elsa men nog måste man ge henne att hon ofta betonar hur lite hon dricker numera. Att hon inte tål mer än ett glas, spär ut vinet, har isbitar i osv.
      Det tjafsas otroligt mycket om Sandras konsumtion men för mig (som numera knappt dricker själv) ser den inte oroväckande ut, jag fattar fortfarande inte var det kommer från. I min värld är det inte konstigt att dricka ett glas vin till maten en vardag och att folk gillar att bli tipsy när det är fest är trots allt inget ovanligt. Jisses, på varenda aw på mitt jobb sitter trötta medelålders föräldrar i olika hörn och är lyckliga över att få hälla i sig ett par glas och ”koppla av” för några timmar.

    Har man haft vägglöss och vet hur jävla vidrigt jobbigt det är att sanera så lovar jag att man inte är av åsikten att Elsa oroar sig i onödan.

    Mona U raljerar om ett ilägg där hon visar ett mejl hon fått om en klinik som utför behandlingar. Hon säger att det inte är reklam, jag undrar vad det räknas som då? Någon som vet, tycker att hon uppför sig underligt när det gäller reklammarkeringar.

      F D stängs av från musikhjälpen, rätt!

        Vem är det?

      Håller med dig faktiskt. Är ingen fan av Mona men hon brukar ha ganska bra koll på reklammarkering. Både hennes inlägg /mail från kliniken idag och hennes svar kändes inte som den vanliga Mona. Hoppas hon mår bra

        Precis så där är Mona.

      Om hon raljerar kan hon väl knappast göra reklam!

      Minna, bra att du skriver det. Jag undrar också, och har undrat många gånger,
      Gervide, kan du förklara. Är det ok att lägga ut vilken reklam som helst, och sen bara fräsa ifrån i kommentarerna, att hon så klart inte fått betalt?
      Dessutom, hur otrevlig är hon där?

    Fullt befogad oro. Vägglöss va det värsta jag gått igenom, sova i en säng där man vet att de kommer krypa på en när man sover. Inte veta var de finns. Tvätta alla kläder, lakan, handdukar i minst 60 grader. Körde 40 maskiner på 2 veckor i väntan på sanering. Sen dubbelpacka allt i plastpåsar så kläderna inte ev. skulle bli infesterade igen. Nä fy fan säger jag.

    Fick troligtvis på ett scandic i sthlm. Har även haft en krypandes på mitt ben på ett tåg ett par år senare. Fick panikångestattack efter det. Traumatiserad!

      Är så förvånad över att det inte har pratats mer om detta vidriga fenomen (fram tills nyligen), eller är det bara jag som knappt hade hört talas om dessa vidriga kryp, hmm? Är nu inne på månad 5 av detta helvete. Önskar ingen annan att gå igenom nåt dylikt eftersom jag fått leva med skiten trots två professionella saneringar som inte har hjälpt. Kan inte ens se ett frö (gillar bröd med russin och frön) utan att tanken dras till nåt annat. Trodde i min naivitet att det väl bara var att dammsuga upp alt ringa Anticimex men dessa jävlar överlever ta mig sjutton allt. Är jag inte på plats riskerar det att spridas till grannen men med (krypande) småbarn är det inte speciellt lockande att vistas i bostaden just nu. Vi provade kolsyreis som skulle få lössen att komma fram när vi inte var hemma, men giftet kiselgur som Anticimex strösslat ut i lägenheten biter inte tillräckligt och starkare grejer riskerar att förstöra våra inventarier. Har redan fått slänga en massa för stora belopp då jag bedömt att de varit bortom räddning (förstås säker slängning). Rekommenderar alla människor att ha vägglössfällor hemma under sina sängben (vanliga sängben är alltid att föredra för ändamålet) för typ en 200-ing. De fastnar då i dem när de försöker komma upp till en i sängen. På så sätt har jag blivit av med tillräckligt många för att nu bara invänta de återstående och mosa ihjäl dem en i taget. Om det inte gömmer sig en hel ”svärm” bakom listerna, förstås. Huh! Kan verkligen relatera till xx-antal maskintvättar, Marre. Fy tusan för att behöva besöka en tvättstuga i allt kaos. Stannar för nu, men om nån har nån mirakelkur att dela med sig av är jag idel öra 🙂

    Tycker inte Elsas oro är obefogad. Vägglöss är ett helvete rent ut sagt. Dessutom, hur tryggt är Sverige just nu? Personen verkar leva kvar i villfarelsen att Sverige fortfarande är ett tryggt land när det de facto är ett av de otryggaste länderna just nu, speciellt Stockholm. Så det är kanske säkrare att resa bort.

    Jag o en vän ( om vi är allt annat än täta,som nån skrev här att man är om man avbokar!!) avbokade vår flygresa m airbnb till Paris nu i oktober pga vägglöss.Nyheterna visae hur vidrigt mkt löss det var,krälade på sätena i metron och bussarna så folk stod upp,eller avstod åka kollektivt.Att bo på hotell,airbnb eller hemma hos parisarna var samma sak,vägglössen har spridit sig enormt. Att gå på cafe,offentliga platsersom museu,loppmarknader i denna lusinvasion kändes jävligt otäckt,och få hem lössen till ett gammalt hus skulle vara förödande.Plus att löss bits illa!
    Vi åker dit nästa år ist,Paris stad går all in inför att sanera kollektivtrafiken mm inför OS nästa år.
    Folk verkar inte fatta hur virigt vägglös är!

    Jag har aldrig haft vägglöss men har förstått att det är oerhört vidrigt och alldeles för jävligt att bli av med. Den som är intresserad kan tex läsa om bedbugs på reddit – där står tex att de jävlarna springer över golvet eller släpper sig från taket för att hamna på en, så man ska duscha, ta på kläder som är sanerade och ligger i en plastlåda och sen inte röra något eller stå stilla i hemmet, så har man antagligen inga löss på kläderna. De har klor som de håller sig fast i, och kan uppenbarligen gömma sig i naveln om man inte är kapabel att tvätta sig ordentligt. Och nu kryper de runt i metron i Paris! Nej, det är allvarligt talat helt rimligt att undvika dem och åka någon annan stans.

    Jag ställde in en resa till Paris nu i höst pga att jag inte vill få med mig vägglöss hem. Så jäkla viktigt är det inte att resa för mig att det är värt risken att åka dit precis nu när det är extra risk att plocka med sig små blodsugande kryp hem. Men antar att jag borde säga till bekanta att det är pga att jag är pank eller att svenskar är en större måltavla för att de inte ska tycka att jag är världsfrånvänd(?)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.