Therese Lindgren fortsätter kritisera dagens hästhållning

I förrgår postade Therese Lindgren ett Instagraminlägg där hon skrev en efterlysning på en hästägare som kanske skulle vilja ha lite hjälp av henne, men efterlysningen kom med diverse krav på hur hästen tränas och hanteras.
Jag skrev om saken här.

Finns det någon ryttare i norrort som rider bettlöst, utan sporrar och spö och som använder sig av belöningsbaserade metoder för inlärning och inte positiv bestraffning/negativ förstärkning som vill ha hjälp att ta hand om någon pensionär? Snälla skriv till mig // Från Therese inlägg

Igår fortsatte Therese posta inlägg om hästhållning, och då primärt om att man rider och tränar hästar med bett i munnen. 
Att man inte behandlar något annat domesticerat djur på samma sätt som hästar, och att det skulle vara helt otänkbart att exempelvis sälja hundkoppel som gick ut på att hunden skulle ha en pinne över tungan i munnen för att kunna styra den.
”Snokremmen” vill hon inte ens börja skriva om.
Hon skriver även om hur ny forskning visat att det gamla sättet att uppfostra hundar, genom att dominera dem, visat sig vara fel och att man inte borde fortsätta göra saker som tidigare ”fungerat”, när de kanske också är fel.
Hon skriver att det är vår skyldighet att sätta djurvälfärden först.

Jag har en känsla av att hon är inne och petar i ett riktigt getingbo här, eller vad tror ni?
Hästvärlden och dess medlemmar verkar ju minst sagt speciella ibland.

121 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Hon har ju helt rätt. Det är normalt för oss att behandla hästarna såhär, det betyder inte att det är rätt. Som så mycket annat i vår djurhållning, zoon, späckhuggare i bassänger osv.

   Exakt. Och de som tycker har lärt sig att ”det är så här man gör, djuret mår inte dåligt av det” kommer att försvara det till döddagar. Antar att man inte vill känna sig som djurplågare. Har själv varit med om utvecklingen av hunduppfostran från att man ska visa vem som bestämmer och vara (tuff) flockledare, till att det mest (?) är mer samarbetsriktad och belöningsbaserad uppfostran som gäller. Just inom hästvärlden tycker jag att det förekommer mycket konstigt, barrering m.m., som jag inte förstår hur någon vettig människa kan tycka är ok.

    Barrering är väl extremt få som tycker är ok?

     Det är ju dessutom olagligt.

      Ja men det köpa ju en del hästar från länder i Europa där det är tämligen normalt. Och olagligt behöver inte betyda att det inte sker. Finns hästar på toppnivå som är obehagligt rädda om sina ben vid hopp

   Hundar levde också vilt i flock innan människan fångade in dem, tvingar de flesta att leva ensamma och gå i koppel. Hör även ofta hundägare bli arga och skälla på sina hundar när de vill hälsa på andra hundar på promenad. Hundar är flockdjur så alla som enbart har en hund är djurplågare. Hästar är också flockdjur och där är det förbjudet enligt lag att ha ensamma hästar, samma borde gälla för hundar.

    Du har missuppfattat. Ägaren tillhör hundens flock.

     Jo, men merparten av hundägare har väl ett arbete om dagarna? Då är ju hunden i så fall ensam..

      Ja och det är därför det finns en gräns för hur länge man få vara ifrån sin hund.

    Det finns stora risker med att låta vissa hundar hälsa på varandra, och speciellt i koppel. Det kan också vara så att hundägaren tränat in beteenden vid hundmöten som hunden ska förhålla sig till.

  Kan inte du göra ett inlägg där du berättar vad du lätt dig genom att läsa domar, vad som övervägt och varit bra och värt känslan som du får av det känslan av att känna sig som en gam? Vad har du lärt dig? Av att läsa just domen?

  (Citat…kan ibland känna mig som en riktig gam, trots att jag mest bara vill lära mig mer.)

   Gränsen mellan intresse och grogrund för rättshaveristiskt beteende är hårfin.

   Du ÄR en gam, och nej, du vill inte lära dig mer, det är inte därför du läser, utan du vill känna dig lite bättre själv, det är därför som folk läser om andras misär så att deras egna misär och dom själva skall kännas lite bättre, det är därför folk hänger på Flashback och skvallrar om brott för att de själva lever i total misär och vill känna sig bättre.

   Du har ingenting med andras misär att göra, och det är ju inte bara gärningsmännen/gärningskvinnorna som blir uthängda när man hänger ut domar på nätet, utan även offren blir ju uthängda, offren blir ju uthängda precis lika mycket, offren står ju med namn och allting på alla papper, så när man har allting tillgängligt på nätet, Lexbase osv så hängs ju offren ut lika mycket, och sen så gamarna upp saker om offren, snackar skit om offren och som får skulden, victim blaming, osv. Det är ju rent fruktansvärt, tänk att ha blivit våldtagen och sen så blir personen uthängd på nätet pga det och folk snackar skit om offret, rent fruktansvärt.

    Wow, det var känsligt för dig va?

     Lina will be Lina…

    Vänta nu, var det inte du som alldeles nyligen ville ha ett offentligt otrohetsregister där alla som varit otrogna skulle registreras så alla kunde se ??

     Touché

    Vad tycker du om Dumpen?

  Det är dags att vi börjar peta i getingboet! Stackars hästar.

   Exakt!

   Vore det inte bättre om hon åker runt till alla stall och talar i frågan? Inte? Kan bli lite jobbigt kanske, men skriva på sociala medier och tycka det är förstås lättare.

  Absolut att saker behöver ändras…men det är som att människan tror att bettlöst är supersnällt…det är inte snällare än handen som håller i tygeln…ett hack är jävligt skarpt jämfört med ett snaffel ex.
  Men folk tror att bara för att metallbiten i munnen inte är där så blir det blötsligt supernällt…..vi behöver inte ändra på vad som sitter i/på munnen…vi behöver en ändring i andra ändan av tygeln… så trött på aty folk är stolta över att de rider bettlöst men samtidigt håller balansen i tygeln och ramlar av så fort man ber dem släppa tygeln och hålla händerna på låren…
  (och ja, min häst kan ridas i allt möjligt och visar tydligt vad hon gillar/inte gillar. Hon är neckreinad)

   Exakt så 🙌🏼

   Men ja!!! Ett bettlöst alternativ kommer ju fortfarande verka genom tryck på hästen. Det sker bara på andra ställen så som nosryggen, nacken, under/på sidan av käken osv. En häst som inte är van/trivs med ett bettlöst alternativ kommer att uppleva detta som betydligt värre än ett vanligt tredelat tränsbett i munnen. Kan Stockholms-Tessan bara sluta lägga sig i och ha åsikter om saker som inte har någon aning om.

    Hack är ju inte enda. Och varför behövs tryck? För rätt form? Ledande tag och lösa tyglar ger inga hårda tryck?

     Jo. Tar du ett ledande tygeltag på ett sidepull kommer det att ge tryck på hästens sidor.

     Ledande tygeltag om något ger ju tryck ? Jag säger inte att det är fel, använder mig i mångt och mycket av tryck och eftergift vilket ledande tegeltag är. Så länge du rider med huvudlag,halsring eller tygel använder du dig av tryck och eftergift i olika form. Det handlar bara om vart trycket kommer

   TACK!
   Har sett fruktansvärda skador av hackamore som ju är ett bettlöst alternativ. Har också varit med om ett antal skenande ponnier ridna med hack, grimma å liknande där barnet inte får stopp på/kontakt med hästen. Bristande kunskap och respekt är det som gör mest skada.

   Jag tycker det är djurplågeri att rida hästar över huvud taget

    Det är du det!

  Har hon nånsin ridit?

  Jättebra att diskussionen förs men en person som aldrig hållit på med hästar är inte rätt person att driva debatten. Då blir det diskussion utifrån bilder man sett och saker man hört, inte diskussion baserad på erfarenhet. Jag är själv kritisk till ridsporten och hur självklart vi tycker det är att göra saker för ”det har vi alltid gjort”. Jag anser att vissa hjälpmedel inte bör användas osv. Men jag vet ju vad jag pratar om. Förstår att man blir frustrerad om nån helt utan erfarenhet ska komma å säga åt en hur man ska göra. Som att jag satte mig å berättade hur läkare borde sköta sitt jobb.

   Att man vet vad man pratar om innebär ju också att man är uppfostrad till att vissa saker är på ett visst sätt, kanske pga en gammal idé, tro eller ”kunskap”.

    Fast man kan inte driva en debatt på ett vettigt sätt om man inte vet nått om sakfrågan.

    Jag är hästtjej sen jag kunde gå. Har hållit på med hoppning, dressyr, tävlat på rätt hög nivå när jag var yngre. Som äldre har jag haft ett litet ”uppvaknande” och ser nu på hästar och ridsport annorlunda än jag gjorde förr. Har fortf häst men rider bara för att det är mysigt och på ett helt annat sätt. Har en äldre häst av en ras jag i min ungdom skulle skrattat åt. Skulle kollat lite snett på den jag är nu och kallat mig ”flummig”. Jag tycker ridning på ”hög nivå” bör diskuteras mkt mer, hjälpmedel såväl som metoder.

    Med det sagt så är det ju så att jag fortfarande väljer att vara i stall och marker med enorma, tunga, starka djur. Jag väljer att sitta på deras ryggar. Och av säkerhetsskäl för mig, hästen och andra så behövs det ibland vissa hjälpmedel eller metoder som kan tyckas ”onda” ur en vanlig persons ögon. En häst är ett flyktdjur och en skrämd häst är en potentiell livsfara.
    Ibland behöver man välja det som inte är mest bekvämt för hästen, för att kunna garantera att man får kontroll på, eller stopp på hästen. Annars har vi hästar ute på vägar bland bilar, hästar som springer över folk och barn på gångvägar osv. Precis som att jag sätter flytväst på mina barn när dom åker båt eller tvingar dom in i en obekväm barnstol i bilen-tro mig, mina barn vill mkt hellre sitta i vanliga sätet å dingla med benen å slippa trycka ihop hela kroppen.

    Ett exempel
    Jag rider alltid med ett långt spö. Inte för att misshandla min häst. Inte för att hota den. Utan för att nå hela det enorma djur jag har under mig. Jag lägger spöt mot hästen. Hade jag haft en extra, väldigt lång arm hade jag kunnat använda den men nu har jag bara två och de behöver jag för att hålla i tyglarna. Jag vill också alltid ha med mig ett långt spö då det kan va fantastiskt att ha när man tex behöver fånga in en skenande häst utan ryttare så hästen inte kommer till skada, eller råkar skada någon annan. Har också kommit väl till användning när vi träffat närgången älg i skogen, när det är mkt snö på låga träd och för att fiska upp tappade vantar.
    Har jag sett skitungar spöa skiten ur sina ponnysar med sina korta spön- ABSOLUT!
    Har jag blivit så arg på andra vuxna människor som tagit ut sin frustration på sin häst med ett spö att jag gått fram å ryckt det ut händerna på dom å sagt att ”gör du sådär igen så anmäler jag dig”- ABSOLUT!
    Men det betyder inte att ett spö är skit å borde förbjudas.

  Nu hänger hon på en redan öppnad dörr där snokremmar varit extremt hårt spända i dressyrtävlingar på mkt hög nivå. Där är de flesta eniga om att det är helt förkastligt. Bett vet jag interim det finns något som styrker att det är skadligt för hästen. Finns ju massor av olika bett och hästar som visar att den inte trivs med bett kan ju ridas bettlöst. Vet inte vilken erfarenhet hon har av hästar.

   Du som är insatt, kan du förklara varför de används och hur länge de kritiserats?
   Jag kan inget om hästar. Det ser ju sjukt obekvämt ut för hästen med bett. Är det många hästar som inte vill ”vara utan: bett?

    Vet inte hur många bilder du sett på hästar med bett men i de allra flesta fall ser det inte alls obekvämt ut.

     Man ser ju hur hästarna konstant försöker få ut grejen i munnen genom att smaska/göra en specifik rörelse med munnen. Svårt att förklara med ord.

      Det där är inte sant. Det finns hästar som springer hela ridpass med munnen stängd och harmonisk kontakt i tygeln.

      en häst som jobbar kan tugga även om den inte har ett bett inne. ridit många hästar som skummat runt munnen när jag ridit på betlösa alternativ så att en häst som tuggar och skummar är inte ett täcken på obehag tvärt om faktiskt.

   Therese menar nosgrimma, på ett kandar (det de rider med i högsta klasserna) har inte snokrem.

  Jag kan ingenting om hästar så det här är en diskussion jag håller mig borta från. Men om hästar plågas av det de använder/inte använder så ska det uppmärksammas.

  Ot har Janemarina tagit bort sitt instagram konto?

   Hon heter Janeoksanen nu☺️

    Menar inget illa även om frågan låter hård; men vad är hennes nisch nu för tiden? Vad jag förstått är hennes barn friskförklarat så… Vad gör hon? Var väl inte så länge sedan hon blev flunsa på heltid?

     Bra fråga. Var tredje inlägg på hennes insta är ju reklaminlägg… 🤷

     Tjäna pengar på att skriva allmänna floskler och plattityder och krama ut pengar där det går, skulle jag vilja säga

     Hon arbetar på ett bibliotek nu. Hon har själv berättat om att hon inte vill vara influencer längre, iallfall inte på den nivån att det är den huvudsakliga inkomstkällan. Hon släppte även en bok ganska nyligen om jag minns rätt?! 🙂

      Okej, tack! Jag slutade följa någon gång när hon och mannen separerade för kände mest inläggen bestod av ”floskler och plattityder” som någon skrev ovan.

  Det pratas massor om detta inom sporten redan. Snorken eller bett i sig är precis som någon skrev här inte det stora problemet utan det är bristen på kunskap/skicklighet. Idag får man inte tävla dressyr på högsta nivå på vanligt bett utan man måste ha kandar vilket debatteras ofta och flitigt. I Sverige får man dock rida på tränsbett, så vi ligger före där kan man säga.

  Det här materialet har Ridsportförbundet gått ut med t ex och det används av många ridskolor och på tävlingar idag: https://ridsport.se/om-oss/hastvalfard/munkollen

  Det är ju helt omöjligt att ha den här diskussionen med folk som inte är insatta. Det blir som du säger bara ett geting bo som som inte leder till något vettigt.
  Varför har man fortfarande strypkoppel på hundar? i min värld värre än ett bett på en häst.

   Varför kan man inte ha flera tankar i huvudet samtidigt? Är det omöjligt?
   Måste man alltid pinna två olika saker mot varann och bara bry sig om det är som är värst?

   Jag tror på Therese fulla kapacitet att bry sig om både råttor, hästar, hundar, ormar och getingar samtidigt. För hon är liksom en vuxen människa som bryr sig om djur och kan tänka flera tankar samtidigt. Inte så svårt.

   Håller helt med! Jag som haft både häst och hund i 15 år tycker det är betydligt värre och potentiellt mer skadligt med halsband/strypkoppel runt halsen (halsen!!) på en hund. Människan är dessutom betydligt starkare än hunden och kan göra stor skada medan förhållandet är tvärtom mellan häst och människa.

    Återigen, kan man aldrig diskutera en sak för att en annan sak är ”värre”?

     Fast Therese skriver ju själv i sitt inlägg att vi utsätter hästar för sådant som vi inte skulle utsätta något annat domesticerat djur för??

      Nu petar du i ord och har hakat upp dig. Poängen med Therese inlägg är inte att hästar har det värre än hundar…

      Fast det är ju sant?! Hästhållning i det stora hela går ut på en filosofi som man i hundhållningen är betydligt mer kritisk till och försöker komma ifrån. Inom hästhållning använder man hjälplöshet och negativ förstärkning för att få hästarna att göra som man vill. Det går bokstavligen ut på att skapa ett obehag och när hästen gör som man vill så släpper man på det obehaget. Det är socialt accepterat att sparka och slå sina hästar för ”risken är annars att de blir farliga”. På ridskolor lär man barn utan någon som helst balans studsa omkring på hästarnas ryggar, sparka med benen och dra i tyglarna. Det finns ingen häst som vill det, den har bara lärt sig att den inte har något annat val.

     Anonym: Vet inte om du läste Therese inlägg men hon jämför ju själv just med hur man jobbat med hundar tidigare. Därav min jämförelse.
     Hästars väl och ve diskuteras ofta, men i rätt forum.

      Fast det diskuteras ju inte alls, har varit med i många hästgrupper genom åren och kan verkligen räkna på min ena hand hur många gånger man diskuterat filosofin om hur man faktiskt hanterar och ser på hästar och hästhållning. Skulle man ha en genuin diskussion så tror jag att många landar i att det kanske inte är helt rätt och det är alldeles för obekvämt om man håller på och hållit på med hästar länge. Betydligt större chans att en som aldrig hållit på med hästar faktiskt kan se det ur en objektiv synvinkel.

    Är inte strypkoppel förbjudet i Sverige🤔

     Nej, säljs överallt. Jag blev rekommenderad att använda det på lydnadskurs med min hund på en Brukshundklubb.
     Där skulle ”en snabb korrigering” vara skonsammare än ett konstant dragande i vanligt halsband.
     Problemet är ju dock ofta värre när det inte används kontrollerat av människor på kurs.

      Aha, blandade nog ihop det med sådant där Stackelkoppel el vad det heter.

  Förr i tiden var ju hästen ett bruksdjur som skulle arbeta, och behandlades också därefter. Nu är hästen en ”sportpryl” för folk med pengar, och behandlas därefter, dvs. tuktas och köps och säljs vidare, även över landsgränser, för att tillfredsställa ägarens behov i en sport där djuret inte betyder mer än det kan prestera.
  Hästen har aldrig varit ett husdjur som en hud och katt.

   Och då behöver man inte behandla hästar bra, eller vad var din poäng?

    Oavsett exakt vilka ”hjälpmedel” som används så kommer ju aldrig en sporthäst komma i närheten av ett optimalt liv. Tror ingen häst tycker det är kul att resa runt i en box tex och det får ju aldrig leva som den egentligen velat, dvs den är hållen, inte ett sällskapsdjur där deras välmående står i fokus. Grimma eller ej kanske bara är finlir där frågan egentligen borde vara om vi ska hålla oss med hästar överhuvudtaget.

    Inom hästvärlden så pratar man otroligt mycket om att hästar är vanedjur och att de lever otroligt mycket efter fasta rutiner, är maten några minuter försenad så kommer det höras. Men när pengar ska tjänas eller man tröttnat på hästen så är det helt okej att sälja den för ens egna egoistiska syften. Helt plötsligt verkar det där med rutiner i hästens vardag inte vara så viktigt längre.

  Har man ingen erfarenhet av hästar och ridning/körning tycker jag faktiskt inte att man ska kan uttala sig om det här. Hon har noll åsiktsföreträde.
  Nästa steg i debatten är ju att det är djurplågeri att sitta på dem ,travsporten är djurplågeri och drar man det till sin spets så ska de väl heller inte köras eller stängas in i hagar utan få ströva fritt . Jag har själv tre hästar och har ridit i över trettio år och vill bara säga att alla hästar är olika som individer och har olika temperament och fysiska förutsättningar. Utbildningsnivån är också väldigt avgörande dvs vad hästen har med sig i bagaget från ryttare som tränat den. Min första häst stoppade jag ett vanligt tvådelat tränsbett i munnen på som treåring och han gillade det direkt och det var hans favoritbett resten av livet. Han var så lyhörd att jag för det mesta hade långa tyglar när jag red honom oavsett gångart. Numera rider jag några på sidepull och några varvar jag med bett och sidepull . Absolut kan man med mycket jobb träna en häst (men troligen inte alla) att ridas helt utan huvudlag endast på vikt och rösthjälper och du kan träna dig själv att rida barbacka men eftersom hästar är flyktdjur så handlar det om säkerhet vs högre riskfaktor. Frågan är då om alla som själva inte är extremproffs ska få rida alls eller? Nej just ja det bästa är ju om vi släpper alla instängda djur lösa i naturen.

   Åsiktsföreträde på vadå? Att se när ett djur är obekvämt/i smärta? Skojar du eller är du på riktigt?

   Jag håller med dig. Jag går på ridlektioner och majoriteten av hästarna böjer snällt ner huvudet vid tränsning, är lösgjorda under träningen och mår bra överlag. De har olika typer av bett/inga bett alls, träns, sadlar osv för att de är olika individer. Det mest djurvänliga vi kan göra är att helt avskaffa ridsport och låta det gå till historien. Men där är vi inte idag. Jag vet få djurägare som lägger lika mycket tid och resurser på sina djur som hästägare, det är som en livsstil och det är svårt att säga att det per se är skadligt för hästar och borde förbjudas

   Istället för diskussionen om utrustning tycker jag hon kan ta upp övervikt och ridning. En diskussion ingen vågar ta i med tång.

    Eh va? Ätstörningar är extremt förekommande för unga barn inom ridsport.

     Tänker att den ovan nämner övervikt pga att det kan vara jobbigt för hästen att ha den vikten på sig och inte för att hon är orolig över att folk som rider har en ätstörning? Eller vad menar du ens med din kommentar? Förstår inte.

  ”Hästmänniskor” och ”klacken” = samma rabiata sektbeteende. Bägge grupper hävdar att man är utomstående så får man inte tycka någonting och ska helst inte prata övh om sporten.

   Man får absolut tycka saker men det kommer antagligen inte komma fram något som inte redan diskuterats inom sporten. Diskussioner som ofta lett till förändring! Det går lite trögare i vissa länder än till exempel Sverige och Danmark i vissa frågor, där kulturen handlar betydligt mer om hästens välfärd. Ridsporten har en noga utarbetad code of conduct där de/vi rannsakat oss själva och enats kring en motivering om varför vi håller på med ridsport.

    Öööh, jaha, länka gärna till den code of conduct ni kommit överens om.

  Ja? Det är därför många av oss inte rider- för att djur inte ska vara instängda och för att vi tycker att det är djurplågeri att sitta på dem. Förstår inte ditt raljerande. Det är ju precis så det är.

   Det ska jag tala om för mina hästar att du tycker när jag kommer hem. De kommer fisa i din generella riktning.

    Men gud du är ju koko haha

  Själv tycker jag att ha djur överhuvudtaget är fel. Hamstrar i bur, fisk i akvarium, hund i koppel, rida häst, djur på zoo. Men förstår och accepterar att inte alla tycker lika. Vi människor är ju i grunden egoistiska och vill ju ha och göra sakerna ovan för vår egen skull, inte för djurens.

   Vad tycker du att vi ska göra med alla världens hästar då? Släppa ut dom i skogen för att självdö? Är du dum i huvudet?

    Många hästar lever vilt? Klart att hästar som är vana att bli omhändertagna inte kan plötsligt släppas ut men man kan ju fasa ut det och inte föda upp fler i fångenskap.

     Nej många hästar lever inte vilt. Det finns få förvildade tamhästar i världen. Men i princip alla dessa lever i någon typ av nationalpark och ses över av människor på något sätt. Vildhästen som art är utdöd. Det är inte fångenskap att hålla en häst om du håller den på ett sådant sätt att den får sina naturliga behov mätta. Utevistelse dygnet runt, naturligt födosökande, flock att leva med osv.

    Haha nej jag är inte dum i huvudet tackar som frågar. Som sagt är vi ju där vi är pga att människan vill ha häst, inte för att hästen vill ha människan och självklart kan vi inte bara släppa ut alla helt okontrollerat. Men måste vi rida på dom? Måste vi föda upp?

   Tycker det är fint när vi människor kan hjälpa djuren och då krävs ju någon form av tillfångatagning eller kontroll ibland. Men i övrigt kan jag verkligen inte förstår hur man kan tycka att det är ok att föda upp djur bara för att ha dem för vårat eget nöjes skull. Att man dessutom räknas som mer djurvän om man har sällskapsdjur är ju helt sjukt. Har aldrig hört något bra argument heller men kom gärna med sådana om någon har.

    Just med hundar kan man ju verkligen diskutera om det är människan eller hunden som valt. Hundar och människor har ju samlevt så länge att det påverkat båda våra arter. Och sannolikt var det inte människor som började fånga in vargar, utan snarare vargar som sökt sig till människor för man och beskydd. Vilket ju faktiskt verkar ha varit en framgångsrik strategi.

    Jag tror de allra flesta sällskapshundar lever väldigt bra liv.

    Typ hamstrar förstår jag inte alls – de har ju noll intresse av umgänge med människor.

    Nu låter det som att jag är värsta hundmänniskan som tar detta personligt men jag har noll husdjur, utom silverfiskarna i källaren.

     Ja det känns ju rimligt att ha hundar/vargar levande sida vid sida om människor förr, som i symbios. Många hundar lever nog ett bra liv idag också men tyvärr är ju förutsättningarna för många hundar verkligen inte optimala, tex hunddagis eller att de till vardags går korta promenader i stadsmiljö. Svårt var man ska dra gränsen dock för vad som är drägligt liv/hellre inte bli född och omständigheter kan ju ändra sig osv. Katter har säkert gött liv också. Men djur i bur, sorry men skulle säga att de aldrig har det drägligt egentligen.

   Då kan vi börja snacka om uppfödning inom livsmedelsindustrin…

  Ja det är vidrigt.

  Tycker det är konstigt att hon inte vill ha svar från ”häst människor”. Har man gett sig in i debatten så får man ju tåla debatten. Snark hon har gett sig in i getingboet med tusen åsikter. Lite besviken på att hon blir så lätt uppförd när hon öppnat dörren själv . Det är sjukt att hon kommer som någon professor i hästvetenskap och skall hålla på , tips till hdne åk ut till tränare ryttare och se hur det funkar

  Sålde min sista häst när jag fick barn för typ tio år sen. Höll på med hoppning. Är sugen på att köpa en häst igen nu när barnet är rätt stort (en häst till mig alltså) men inga stall känns bra. Antingen frimärkshagar eller så går de in vid 18 och sen får man inte va i stallet. Jag jobbar heltid så kan tidigast va i stallet 17 och ska då hinna rida, fixa allt runt omkring osv på en timme. Helt omöjligt ju. Plus vill inte att min häst ska vara inne 18-08.. vill ha rejäla torra hagar, stor box, bra med utevistelse och allmänt en bra miljö för hästen. Har inga problem att betala mycket för det men det finns typ inte.

   Det beror nog på var du bor. Lösdrift är t ex rätt vanligt nu för tiden.

    Ja, många som är lösdrivande och lössläppta på krogen där jag bor t ex😀

   Att inte få vara i stallet efter 18 låter väldigt konstigt, vet ingen som har det så. När det kommer till att hitta stall så är det inte det lättaste att komma i kontakt med stallägare, många har ingen hemsida och tar bara in folk via kontakter. Testa att gå med i fb-grupper för hästmänniskor där du bor och gör en efterlysning. Låter som att det är en välskött lösdrift/active stables du är ute efter och det finns fler och fler såna idag!

    Nej jag vill ha min häst på box men inte 9 kvm utan minst 12 helst 15. Och utsläpp vid 06-07 senast. Har haft tävlingshästar från jag var 10-25 så är väl rutinerad men bor inte kvar ens i länet där jag hade häst förr så har inga gamla kontakter osv jag kan nyttja tyvärr. Då blir det svårt. Eller jo har enstaka men de har alla stall som jag inte gillar tex usla hagar mm.

     Vet inte var du bor men iallafall i området där jag bor finns det massor av stall som uppfyller de kraven. I vårt eget har vi några 3×3-boxar men det är ponnyboxar, utsläpp 06.30 osv. Gå med i en fb-grupp som sagt så bör du kunna hitta fler alternativ.

  Jag har inte jättemycket erfarenhet av hästar, men har arbetat i ett stall under en kort period där arbetsuppgifterna mer var att städa boxarna. Resten av personalen var ”äkta hästmänniskor.” Jag skulle få lära mig hur man sätter på hästen betsel, sadel, osv och när sadeln skulle spännas åt (och hästen var avslappnad) visade en i personalen hur man skulle slå till hästen i sidan så att den ryckte till (och typ drog in magen) och då skulle man dra åt sadeln.

  Där hamnade jag i en situation där jag som oerfaren sa att jag inte var bekväm med att slå ett djur, men personalen sa att man alltid gjort så och att hästen är van. Jag gjorde det aldrig

   Guldstjärna till dig

  Hon har ju rätt.

  Så okunnigt att dra en hel sport i smutsen pga vad eliten håller på med. För det är just elitryttare på bilderna. Den diskussionen pågår redan i sporten och genom att lyfta det är Therese inte bättre än Johanna Bladh.

   Som att det ser bättre ut på landets ridskolor haha vem försöker du lura? Där är det tävling om vem som kan dra hästen mest i munnen.

    Oj vad är det för dåliga ridskolor du besökt? 🙁 På just ridskolor tycker jag hästens hälsa och välmående nästan alltid står i fokus.

  Oj va duktig stjärtan Tessan är. Pallar inte henne nu helt plötsligt blir hon manisk inom hästhållning. Nä håll dig till veganismen du

  All utrustning kan göra skada om den används fel.

  Jag är sjukt oinsatt i hästvärlden då jag är totalt livrädd för hästar haha. Men vad exakt är det som är bra/inte bra med dessa olika bett och så vidare? Vill gärna höra båda sidor (positiva till det och negativa till det) och om ni pallar, skicka gärna källor som NI anser vara pålitliga (så kör jag på med min källkritik i era artiklar osv).

   Samma här. Undrar även om travhästar tycker det är kul att springa runt på en sådan där bana, el gör dom det bara? Hästfolk verkar knepiga, var väl någon känd jockey? som inledde ett förhållande med sin sons flickvän och gjorde henne gravid?

   Det finns en kategori av bett som kallas tränsbett, dessa är de ”snälla” betten, iallafall de som man först börjar med på den unga hästen osv. Bett/handen är en hjälp, dvs en av några olika sätt man kan kommunicera med hästen när man rider den. Det finns ett korrekt sätt att göra detta på vilket beskrivs i Ridhandboken, en korrekt tränad häst går med en mjuk och stadig kontakt och ryttaren kan använda små signaler för att tala om för hästen vad den ska göra. När man sedan tävlar finns det vissa som vill ha en annan effekt av bettet och kan då välja andra typer av bett. Vissa av dem har hävstång och då kräver det extra skicklighet för att klara av att rida hästen korrekt, det är alltså inget man använder på en ung häst eller med en oerfaren ryttare. Alla bett kan användas fel och då kan det orsaka smärta och skador i hästens mun, det beskrivs bra på den här sidan: https://ridsport.se/om-oss/hastvalfard/munkollen

   Det finns även bettlösa alternativ men där är hackamore det enda som är godkänt på tävling. Även hackamore kan användas fel.

   I slutändan är detta väldigt individuellt för hästen och det gäller att ryttaren själv eller en tränare kommer fram till vilket som funkar bäst för exakt din häst. Har du till exempel en häst som är stor i kroppen och har svårt att bära sig (vilket sliter mer på hästen, större skaderisk), kan det vara en idé att rida på ett lite ”skarpare” bett ett tag så att man inte får lika mycket vikt i handen och kan få till bättre kommunikation. Variationerna är oändliga och beror på tusen olika variabler. En häst kan älska att ha ett rakt bett (räknas som ”snällt”) medan nästa inte alls trivs med det och då blir det svårare att behålla en jämn kontakt med tygeln. Vissa bett funkar så som man vill ett tag men så utvecklas hästen/ryttaren och så får man leta upp ett nytt som funkar bättre.

   Här är en väldigt komplett artikel i Ridsport, dock pluslåst: https://www.tidningenridsport.se/bettspecial-sa-far-du-battre-kommunikation-och-kontroll/?loggedin

   Här är en till: https://www.tidningenridsport.se/veterinaren-sa-lar-du-dig-hitta-ratt-bett/

    Att tillägga med det bettlösa alternativet är att hjälpen ändå hamnar någonstans, dvs bettlösa alternativ handlar om tryck på olika ställen istället. Vissa ger tryck i nacken, vissa på sidorna av huvudet. T.ex. hackamore är ett relativt skarpt bettlöst alternativ, sätts det dessutom för lågt på nosryggen (som många gör pga okunskap) kan man om det vill sig riktigt illa bryta nosryggen på hästen. Trycket i nacke och huvud kan i många fall vara mer obehagligt för hästen än det lilla trycket på lanorna i munnen som ett vanligt tränsbett ger. 🙂 Ett bett är dock aldrig skarpare än vad handen är, så rider man korrekt är det inget obehag för hästen.

  Therese kan inget om ridning och är ute och snurrar. Helt ärligt pinsamt och så som hon håller på jus nu trycker jag bara avfölj.

  Upptäckte relativt nyligen att jag bor nära en ridskola. Har ingen erfarenhet av hästar, men fick ändå ont i magen när jag såg det första gången och nu varje gång som jag passerar under mina promenader. Hur kan det vara tillåtet/normaliserat att ha hästar ståendes på såna små utrymmen som dom gör, både inne och ute? Sen när människor vill rida på dom för sitt eget nöjes skull så blir dom uttagna och så får dom springa runt runt på ett annat lite utrymme med en människa på ryggen som kanske inte alls behandlar dom väl/”rätt”? Samtidigt så säger alla människor som har/är i närheten av djur att dom är djurmänniskor, älskar djur osv… för mig går det inte ihop! Nej, jag har ingen lösning på det här (förstår att man kanske vill kontra med ”jaha ska hästarna springa fritt på gatan”) och har ingen kunskap om eller erfarenhet av hästar, men i egenskap av levande varelse så tycker jag att det är minst sagt konstigt hur det ser ut. Någon som håller med eller inte håller med? Jag pratar utifrån mag- och hjärtkänsla.

   Håller helt med dig! Jag är på ridskola en gång i veckan med min dotter eftersom detta är en dröm hon haft i flera år. Men, jag åker därifrån med lite ont i magen varje gång. Hästarna ser sjukt obekväma ut av att ha bettet i munnen. Sen dessa stackars hästar som måste stå i spilta och inte har en box. Hemskt 😞

    Det är väl väldigt få ridskolor som har spiltor nu för tiden? Det är väl inte ens tillåtet i nybyggda stall att bygga spiltor?

     Nej precis, det är inte tillåtet att bygga spiltor i nya stall. Tror det varit så i minst 15 år iaf.

  Hon har ju rätt i stora drag. Om inte ridsport fanns och någon skulle föreslå det nu skulle det aldrig accepteras. Ta bara det som ridskolehästar måste stå ut med, små barn som drar och sliter i munnen och sparkar i magen. Hela konceptet med husdjur är ju förlegat. Att hålla marsvin, kaniner, fåglar, reptiler osv i fångenskap för vårt nöjes skull. Såklart kan dessa djur ha det bra, men ägare som tar väl hand om dom och ryttare som är duktiga och där samspelet mellan häst och ryttare är fint. Men många har det nog inte alls bra, och i grund och botten handlar det om att vi utnyttjar djuren.

  Obs! Jag är varken vegan eller vegetarian, och har själv haft husdjur och ridit så är på inget sätt aktivist. Men tycker ändå att det vi gör mot djuren är sjukt egentligen.

  Håller med i prick allt hon säger. Fyfan för hur hästar behandlas.

  Bett tillsammans med träns blir direkt skadligt om handen är stark och ryttarens egna ridning är dålig. Samma sak med sporrar och spö, används det fel så blir det skadligt. Tyvärr har dagens ryttares rid- och hästkunskaper minskat rejält från tidigare generationer och i takt med att den äldre generationen nu dör ut, så dör även den kunskapen. Det är också därför vi ser allt fler dåliga bettkombinationer och märkliga lösningar som ska lösa just ryttarens brist på kunskap. Ridning bör ses som en konstform, något du utvecklar och förfinar hela tiden. Och med allt annat, det finns mycket pengar i den här världen. Så fort stora pengar kommer in börjar man se folk som vill ”fuska sig” fram till finare resultat.

  En man som är duktig på att förklara saker är Jan Symons, följ hans konto om ni vill veta mer om hästar och varför man gör saker på ett visst sätt https://www.instagram.com/equidobv/

  Jag jobbade ett tag som personlig assistent åt en person som hade en grav nedsättning. Hen hade ridning en gång i veckan som jag följde med på och jag hade så mycket ångest inför ridningarna pga hur hästen behandlades. Personen som red var hemsk mot hästen, hen slog med knutna nävar, drog i hästen hår och sparkade konstant. Personen visste nog inte bättre pga nedsättningen men ridlärarna?! De gjorde ingenting! Jag förstår att det kan vara bra/kul med ridning för personer med nedsättningar men ska det ske på hästens bekostnad?

   Fy vad hemskt 😢

  Känns jättekonstigt att kasta sig ut i en debatt man inte har någon kunskap i…? Jag blir liksom lite konfunderad över vad hon tycker vi ska göra med alla djuren som inte passar ”mallen”, dvs kommer gå att rida utan bett (att hackamore kan orsaka skada verkar hon heller inte ta i beaktande) eller de hundar som inte svarar på positiv förstärkning. För de djuren finns ju lite här och var. En tjänstehund med vissa typer av egenskaper kommer att bli farlig för sin omgivning om den inte hålls på ett korrekt sätt. Men likväl behövs de inom bl.a. polis och militär. Samma med hästar. En kaxig 2-års hingst kan faktiskt bli farlig. Ska vi bara förvara dessa djur? Avliva dem? Känns som om hennes resonemang är fruktansvärt kort och enkelspårigt

  Denna håller jag med om stark jobbat therese att du tar upp detta. Man ser många ryttare bli arga över det förstår inte. Lyssna på en podd om detta satt försvara detta medans en utav dom dessutom äter vegansk mat. Skrattretande att du kan inte äta djur men plåga dom med bett det är ok. Bra starkt av Therese

  Fy vad hemskt 😢

  Jag förstår allt hon skriver. Men att bli upprörd när man får tuggmotstånd efter att gett sig på en stor grupp människor samt in i ett väldigt hett ämne tycker jag är en väldigt skev reaktion. Man måste kunna driva en diskussion och inte ens vilja försöka lyssna på de med andra åsikter. Riktigt tråkig ton som inte främjar diskussion eller framdriv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.