Om att göra konsumtion till en högtid

Hållbara Sara tar upp faktumet att hennes mående är en smula mörkt under ”black week” och hon undrar över hur konsumtion kunnat bli lite av en högtid, mitt i en klimatkris. 
Black friday blev till Black weekend som blev till Black week, men hon glömmer även bort ”Singles day” och ”Cyber week” som också är dagar för idel rabatterad konsumtion.

För om man ska vara noga så är väl julen den största konsumtionshögtiden av alla, samtidigt som den har några fler element än bara ren shoppinguppmuntran.
Ni vet, Kalles jul, julskinkan och dopp i grytan, medan ”Black week” BARA har konsumtion på agendan.
Kanske kan man lätta upp stämningen genom att också ge ”Black week” ett eget träd och en tecknad film?

Men jag håller med henne, jag tycker också det spårat ur en smula och kan inte låta bli att undra över hur långt man kommer försöka förlänga det här? Kommer allting till slut vara en enda sammanhängande konsumtionsperiod, från ”Singles day” ända fram till att mellandagsreorna är över?

75 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Kommer väl bli hängd nu, men kan tycka black friday/week också har positiva sidor. Jag spontanshoppar inte utan håller snarare utkik efter sådant jag ändå planerat att köpa ett tag, t.ex. en brödrost då min gick sönder i september. Då är det gött att kunna spara några procent. Vet att många gravida köper barnvagn och spjälsäng under denna period också, då det är ”måsten” men man kan spara in ett par tusenlappar, och det är väl ändå trevligt i en tid när räntor höjd, inflationen ballar ur, och maten är svindyr?

      Kampanjer och reor finns ju mest hela året nu mera.

        Ja det är rea året om så inget märkvärdigt med denna vecka! Bara skitsnack!

          Många butiker jag handlar från har typ aldrig rea eller rabattkoder, men brukar ha det under black friday

        Jag tycker mest det är skönt att spara sådär 2-4 inköp till just ”nästa” kampanj. Fördelen med black friday/week är att det mesta är nedsatt i pris så kan passa på att köpa både brödrost och ny nattkräm samtidigt.

          Fast det mesta är ju inte nedsatt särkilt mycket alls.

            Mycket är dock det. Inte allt. Man får ha koll på priserna.

              Jo nej jo nej jo nej jo.. i evighet. Amen

      Håller med. Och att köpa julklappar och presenter till födelsedagsbarn som fyller år i december, alltså saker man hade tänkt köpa ändå.

      Man får ha koll så att det verkligen blir billigare bara.

        Precis, därför bra att ha koll ett tag och inte spontant hoppa på erbjudanden nu plötsligt.

      Har bara köpt från tradera. Finns inget behov för black week eller konsumtionshets.

        Här har du en medalj 🥇

          Hoppas den är ihopkopplade av endast obearbetade naturmaterial.

            Ihopknåpad

      Min diskmaskin gick sönder i somras. Samtliga vitvarukedjor hade någon sort på kampanj då. Nästa månad hade de väl någon annan sort. Tycker inte att jag behöver spara köp till black week. Varje löning är det rabatt på de flesta butiker och ofta finns större saker på kanpanj också.

        Fördelen med black friday/week är att det mesta är nedsatt i pris så kan passa på att köpa både brödrost och ny nattkräm samtidigt. Men klart det inte är värt att vänta i flera månader om det är en vitvara man är väldigt beroende av.

        Ringde du inte diskmaskinsreperatören?

          Jo, hade faktiskt dit en. Den gamla var hundra år gammal, inget att laga då delarna inte finns att få tag på.

      Men lägg av. Spjälsäng kan man köpa second hand. Även barnvagn.

        Alla vill inte det?
        Kan även bero på var man bor (utbudet är inte så stort i alla områden) och om man har specialbehov t.ex. tvillingvagn eller vagn för terräng osv.

          ”Alla vill inte det”. Jaså du. Hade alla tänkt så hade vi inte haft någon planet kvar.

            Man får köpa nytt om man vill🙄

              Jaså menar du anonym. Men innebär det att man borde köpa nytt hela tiden? Svar nej.

                Borde och borde. Jag kommer iallafall aldrig köpa en begagnad säng, varken till mig eller mina barn.

                  Inte jag heller, tycker det är jätteäckligt. Går an på hotell nån natt eller två, att sova i en säng andra har sovit i. Men att göra det varje dag, nej usch. Skulle endast kunna köpa begagnat om jag känner den som haft sängen/barnsängen/barngrejer innan, det känns fräschare än nån random tomte på t.ex marketplace. Men helst nytt. Ingen kan tvinga mig och folk måste acceptera att alla inte vill köpa begagnat.

                    Ändå spännande att folk inte har något problem att sova i hotellsäng där massor av människor sovit och gjort gud vet vad. DET tycker jag är skitäckligt men gör ändå. Köpa säng på blocket hade jag inte haft några problem med.

            Tror nog de flesta vagnar i gott skick hittar en ny ägare men de slits ju också tillslut och nya bebisar kommer. Spjälsängar borde det dock finnas tillräckligt av för att räcka en evighet men madrass tex kanske man vill köpa ny och hittar under black week.

              Jag köpte en jättefin liggvagn begagnad, såg helt ny ut. De jag köpte vagnen av såg ordentliga ut och hade fint hemma😉Man använder den ju bara några månader. Sedan kostade jag på mig en ny sittvagn ist som ju används längre. Jag är också lite anti begagnat men funkar ibland😀

            Men man gör fortfarande som man vill 🙂

              Stolpskott.

                Det kan du vara själv 🙂

              Ja visst. Men varför inte stå för att man älskar att shoppa?

                För att man inte behöver älska att shoppa bara för att man köper en ny vagn till sitt barn.

          Bodde tidigare i Stockholm. Sjukt enkelt att handla på blocket och marketplace till bebisen. Allt fanns ju i bra skick! Bor nu i mellanstor stad i Norrland och här finns fan ingenting på blocket. Försöker köpa en till tripp-trapp stol. Finns inte en enda inom 5 mil på blocket. Och 5 mil är fan orimligt att köra bil för att köpa en.

        Beror väl på vilken vagn du behöver. Bor du i stan kanske du måste ha en extra smal om du har smal hiss. På landet en med bra däck och fjädring. Man kan inte hitta allt i närområdet och bra skick om man inte bor i en större stad

        Ja, man behöver ju inte köpa en inrökt vagn av kedjerökande WTmorsan Tabita🤪

      Black week är ju bara en ursäkt för att få överkonsumera. ”Jag fyndar faktiskt!!” så kan man övertyga sig själv att man kan köpa lite till. Toppen!!

      Så gör jag med. Nu är jag student och lagom till allt julstök ska jag flytta också och även om jag tar med mina möbler som jag redan har så behöver jag t.ex köpa badrumsmatta, duschdraperi mm, och detta har jag väntat med. Det är inte säkert att det blir billigare nu såklart, men blir det inte det så har jag ändå inte väntat i onödan. Mattan är redan billigare t.ex.
      Och nu tänker jag försöka köpa alla julklappar också så jag känner inte att jag väntar för att konsumtionshetsa, jag gör det för min ekonomis skull.

      Man kan fråga sig om man tror att affärerna gör det här för att vara snälla 😂 eller för att vi ska konsumera mer så att de tjänar mer.

        Många butiker har reor och kampanjer för att överleva. Tuffa tider

        Klart de inte gör det för att vara snälla men vi behöver inte gå på deras önskan om att shoppa loss.

      Så tyckte jag också förr, men nu märker jag ingen större skillnad. Tycker samma erbjudanden (20-25-30%) vevar runt i olika former åtminstone på de stora kedjorna/nätbutikerna året om. Sen är det klart att det finns undantag, men det mesta känns rätt trött tycker jag.

        Ja och det är ju inte mycket mer än den rabatten ändå. Det är ju inte 80% på hela sortimentet direkt. Inget man inte hittar övriga året ju.

    Tycker det i princip jämt är 20-25% på många kedjor vid löning.. handlar aldrig till orginalpris längre.

      Rättare sagt du betalar rätt pris för det mesta då! 😄

      Precis. Rengöring, mascara, schampo etc. kan man alltid köpa till nedsatt pris. Det gäller bara att hålla koll när och var det är rea på favoritmärket.

      Ja, Lindex har väl alltid 20-25 procents rabatt på barnkläder inför varje månadsslut?

    Jag har personligen börjat fynda barngrejer på tradera. Helt sinnes egentligen att köpa dessa saker nytt då det finns en uppsjö bra grejer som knappt använts second hand.

    Det märkligaste av allt är varför Singles Day är en shoppingdag. Är det meningen att man ska tröstshoppa då pga att man är singel? Tramsig dag. Lika tramsig som alla hjärtans dag. Spyr på all rea nu. Många skickar ut sms varje dag nu, Lyko t ex är som besatta, Lensway är ännu värre, det är ren stalking från deras sida, flera sms och mejl per dag.

      Du har ju skrivit upp dig på dessa utskick själv någon gång. Längst ner i mailen finns det att avanmäla. Jag brukar se black week som ett tillfälle att göra det.

        Ofta får man utskick bara man har handlat nånstans. Eller också har jag väl glömt att kryssa ur nån ruta. Jag väljer aldrig aktivt att få nyhetsbrev.

          Men nästa sms du får kan du ju avregistrera dig för vidare sms.

      Singleday handlar väl mer om att rabatten gäller en dag, inte för att man är singel

        Det är ursprungligen en dag för singlar. Det är den 11/11 – ett datum med många ettor 😁
        https://en.wikipedia.org/wiki/Singles%27_Day

        Och att det är 11/11 väl?

        Black friday och cyber monday är ju också bara en dag egentligen.
        Singles day såg jag butiker som i år hade torsdag-måndag, 11/11 var väl en lördag om jag minns rätt.

      Singles day är väl mest för att locka tjejer/kvinnor att handla smink, kläder osv. Brukar typ aldrig se kampanjer riktade mot män den dagen

        Handlar nog om vilken reklam som de riktar till dig då. Fick mycket reklam som är könsneutral (typ elektronik, vitvaror, it osv) men även riktat till män inför singles day. Varför skulle de inte vilja sälja till män också?

          Jo men menar att det är vanligare att typiskt tjejiga butiker har det. Men finns ju såklart undantag.

            Jag håller nog inte med om det. Inte baserat på den reklam jag har fått i alla fall.

    Hatar black week och black friday och allt vad det heter… Blir så frestad att konsumera saker jag inte behöver. Blä!

      Som butiksarbetare kan jag säga att jag avskyr skiten. Får otroligt stresspåslag dagarna innan för att jag vet hur folk kan bete sig när det är billigt och knökat med kunder. Håller mig långt borta från det, om jag inte är schemalagd såklart. Då är det bara att bita ihop.

        Oj skulle vara egen kommentar!

        Hade en kollega som avskydde en viss arbetsdag på året, för mkt folk tyckte han, han tog alltid semester då. Men jag jobbade gärna då tiden gick så fort den dagen. Men ni inom handeln kanske har en vecka lr mer med denna madness? Off topic men vrf handlar inte fler online? Slutat gå i affärer sen pandemin.

          Är inte typ halva november fram till mellandagarna galna för butiksarbetare? Har hört det i alla fall.

          Jobbade själv lite på ett lager för en nätbutik för några år sen och under såna här perioder jobbade folk inte bara dagtid som det var annars, de plockade in eftermiddagsskift, nattskift och så fick vi jobba på helgen om vi ville.

    Åh herregud ursäkta off topic men nu ska tydligen Paow operera sig igen i Turkiet. Denna gång ska hon förminska pannan?!!??

      Men gud. Låter som det där är något som kan gå riktigt illa. Pannan 😳
      Dock har hon väl typ alltid haft komplex för den, kommer ihåg hur elaka en del var mot henne när hon var yngre och bloggade.

        Hon har ju bokstavligen 500 komplex. Varje gång hon opererar något så är det ett komplex, finns snart inte nog med kroppsdelar kvar

      Jag gick in för att skriva precis detta! Förut var hennes STÖRSTA problem tänderna. Men de har hon ju gjorts sig av med och så kommer ett nytt största problem.

      Det går så hör om man inte fyller dagarna med jobb och nytta! 🙄

    Matplatsen verkar ha gått in i väggen inte konstigt med tanke på hur jävla hårt hon ansträngt sig för att göra reklam för Black friday/week samt frisören Bobby produkter som hon får gratis plus allt hon verkar ha handlat och nu försöker få läsarna att spendera pengar på samma saker. Stackars lilla Matplatsen vilket stressigt och hårt liv hon lever och nu väntar en ”time of my life” resa igen som troligen är sponsrad eller ett samarbete. Hoppas inte magproblemen ihop med yrseln beror på att hon ätit smältost med plast på 😆🏥

    Hela samhället är uppbyggd på konsumtion tyvärr. Skapar jobb och ger skatteintäkter som kan gå till vård, skola och omsorg.
    Hur ställer vi om detta?

    Häng mig men jag väljer att köpa julklappar under blackweek. Tyvärr så fungerar samhällsekonomin så…

      Same. Köper även ersättare till dammsugare som varit trasig i några månader (går ej att köpa ny reservdel och kan inte plocka bort ’handtaget för dammsugning av hörn, möbler lådor etc). Nedsatt 1000 sek vilket den inte varit tidigare.
      Så ja, tror säkerligen black week uppmuntrar till konsumtion men för många andra så sparas uppenbarligen inköp till just denna vecka…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.