Egoinas ”mystery box challenge”

Roligaste i veckan hittills var kanske det här, när jag lekte Mystery box i matbutiken. Det går ut på att man köper allt som är på extrapris och skapar en maträtt utifrån det. Älskar denna lek. Brukar göra det hemma också med vad som finns i kylskåp och skafferi. En gång såg jag en hel säsong av Masterchef och såg bara Mysterybox-momentet, spolade förbi resten.

I alla fall!

Det blev bakad sötpotatis, fetaostkräm med basilika och creme fraiche, tomat som jag bakade i ugnen med balsamvinäger och socker, och smörstekt svamp. // Egoina

Den här ”Mystery box challenge” som Egoina beskriver verkar jättekul och jag vill egentligen bege mig till mataffären på en gång för att göra en likadan, men med min vanliga tur så skulle jag förmodligen komma hem med en gurka, ett paket russin, senap och ett storpack batterier, så jag bör kanske låta bli för att inte bidra till vårt lands ökade matsvin?

I kommentarsfältet är man eld och lågor över sötpotatis, men jag kan helt enkelt inte förstå det. Jag kan tolerera några hårt friterade sötpotatispommes men annars, nej. Kanske är det för att jag tvingat i mig sötpotatispaj med marshmallows, varje Thanksgiving som jag bodde i USA, för det är verkligen vidrigt mindre gott.
Jag har prövat otaliga gånger så jag tycker nog ändå att min aversion är välgrundad.
Kanske om man smetar mer fetaostkräm på än det finns sötpotatis, då kanske det kan gå?
Varför känns det som att hela Sverige bara ÄLSKAR sötpotatis? Är det en nymodighet? Som när paprikan kom?
Jag fattar inte…..

Team Sötpotatis eller Team Aversion?

81 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Team soffpotatis 🙋🏻‍♀️

    Åh hon har upptäckt rabatter och kampanjpriser. Grattis.

      Poängen här var väl att tipsa om en kul grej man kan göra med rabatter och kampanjpriser, inte att de finns. 🙂

        Kul ny grej att laga mat av det som är på kampanj eller med rabatt. Bra tips ändå. Life hack.

          Men vad roligt att du fick lite nya tips som du dessutom tycker känns kul 🤩 !!!

          Men poängen är ju att ALLT skulle vara på rabatt. Tycker det lät som en kul utmaning och ingenting jag provat förut 🙂

            Man kan vara tacksam för att man ser det som en kul utmaning man aldrig provat förut 🙏🏼

              Fast alltså jag köper inte riktigt det där snacket…. Det är inte ens ett särskilt bra sätt att handla billigt att köpa ALLT på extrapris? Det är billigare/ mer ekonomiskt att köpa typ torkade linser, torkade bönor, havregryn och potatis till ordinarie pris än att köpa t ex (som i detta fall…) marshmallows till extrapris.

              Det finns inte några stora mängder människor som köper varenda vara på extrapris, eftersom det inte är en särskilt framgångsrik strategi att spara pengar. Däremot finns det väldigt många som letar extrapriser, men då är det ju framförallt bland sånt man ändå hade kunnat tänka sig att köpa (annars är det snarare slöseri).

                Det är ju skillnad på att köpa allt som är på extrapris eller att bara köpa det som är på extrapris.
                Och nej, jag köper givetvis inte saker jag behöver eller kommer att använda bara för att det är på extrapris. Det vore inte ekonomiskt.

                  (Men ja, om man skulle köpa varenda sak som var på extrapris, då missförstod jag och ber om ursäkt. Det låter som en dum idé tycker jag.)

                    Där hade vi igen det där med läsförståelse.

                Hon köpte väl inte marshmallows utan ingredienser till en maträtt. Tror inte alls hon köpte allt som var på extrapris med tanke på vad hon har lagat mat av, utan att hon (som många andra faktiskt gör) bara köpte ingredienser som var på extrapris (men rimligen valde bort ganska många produkter som trots det var på extrapris). Hade hon köpt ALLT på extrapris i butiken, inklusive alla x för y kr osv så hade hon nog haft en rätt så mycket rörigare måltid än det där.

                sötpotatis, fetaost, basilika, creme fraiche, tomat, balsamvinäger,socker, smör och svamp. Tror du verkligen att det var ALLT som fanns på extrapris i butiken. Eller tror du att hon egentligen menar att allt hon köpte var på extrapris? Till och med min lilla coopbutik på hörnet har långt fler extrapriser än så i butik.

        Tänk om jag vetat att jag hållt på med mystery box challenge i flera års tid.

          Fast du syftar kanske på att man utgår från typ att falukorven eller kycklingen är på rabatt, eller menar du att varenda ingrediens du använder är rabatterad? 😅 bra jobbat isåfall 👏🏻

            Varför skulle jag utgå från något annat än det hon beskriver det som?! att handla saker som är rabatterat och på kampanj för det man ska laga är väl ingen challenge?! Snarare planering för en som tänker på sin ekonomi.

              Men jag menar, poängen är att hela maträtten ska vara gjord på enbart rabatterade saker. Menade inte på ett drygt sätt 🙂 undrade genuint om du brukar göra så eller om du bara missförstod.

                Nej jag missförstod inte 🌺

              Men ber hemskt mycket om ursäkt om du tog det fel. Jag försöker såklart också köpa det som är på rabatt, men skulle aldrig klara att bara köpa det som är på rabatt eller ens ha ork att planera enbart utifrån vad som är på rabatt. Så är enbart imponerad!

          Antingen missförstod du eller så har du grava tarmbesvär efter att ha ätit ris á la Malta med bitar av sopsäck (som tyvärr också den var på extrapris) ❤️

            Jaha, skulle man köpa exakt allt som var på kampanj i en butik och laga mat på det? Låter som en otrevlig utmaning, speciellt de veckor diskmedel är billigt.

              Du ska inte köpa hela butiken, du ska köpa det du tycker passar bra till din maträtt och som är på rabatt. Är diskmedel något som du är sugen på så go for it, men ingen tvingar dig 😅

                Men vad har sopsäck med saken att göra då?

                ”Man köper allt som är på extrapris och skapar en maträtt utifrån det”

      Åh du har en dålig kväll och måste avreagera dig här. Grattis.

        Och kändes det själv bättre efter din kommentar? 😊

          Ja, speciellt när man fick ett så gulligt leende tillbaka 😊

            Det är så hög nivå här alltså..

              Är det din comeback? Var ju ts som satte ribban 😂 man får vad man ger.

                Det är ingen comeback, finns flera anonyma här.

                  Okej 😊

      💀

    Herreg*d – jag åt på en familjerestaurang i usa häromåret, kring thanksgiving. Såg en rätt med sötpotatis, typ gratäng, som jag gillar. Ovanpå gratängen fanns nåt obestämbart, lätt grillat…. Jag tog en rejäl skopa, och ….. Det var sockersött!! Helt obegripligt hemskt!! Efteråt fick jag veta att det var MARSHMALLOWS!!!! VEM i fridens namn lägger marshmallows på en middagsrätt, en matgratäng?!? Jag fattar fortfarande inte…..

      Only in America 😂

        9,83 miljoner kvadratkilometer

      Det är ju JÄTTEGOTT!!!!

        Ska laga till kalkonen i jul ❤️❤️❤️

    Jag var så taggad första gången jag skulle testa sötpotatispommes, för alla hade ju sagt hur fantastiskt gott det var. Men blev så besviken 😅 aldrig testat något som innehåller sötpotatis sen dess eller ens en riktig. Borde dock förstått iförväg att jag inte skulle gilla det, är inte så mycket för ”söta ” smaker.

    Gillar inte alls sötpotatis! Önskar dock att jag gjorde det då jag tycker att det verkligen SER gott ut.

    Sötpotatissoppa med lök, kycklingfond, ingefära, limejuice, vitlök, chili, SoP och kokosgrädde är ju otroligt gott.

    Sötpotatisen kräver något salt för att balansera den söta smaken. Ugnsrostad sötpotatis med fetaost är en fantastisk kombination till kyckling.

      Båda låter jättegott. Ska absolut göra en sådan soppa.

      Ja! Och gärna lite syra, typ en vinägrett

    Nix, fixar inte sötpotatis. Inte alls.

      +1

        Det är verkligen äckligt. Fattar inte hur folk frivilligt BETALAR extra för sötpotatis-pommes. Mjukt, söt och inte alls aptitligt.

    ”Brukar göra det hemma också med vad som finns i kylskåp och skafferi.”

    Det är väl så man lagar mat? Öppnar kylen, ser vad man hittar och slänger ihop nåt.

      Nu kallas det för en challange.

      Tror hon är för privilegierad för att fatta det. Om man alltid har möjligheten att köpa exakt vad man är sugen på, inte behöva jämföra priser och inte bryr sig om något förfaller i kylen, så kanske det blir så.

        Är ni så priviligierade att ni ”hittar” saker i er kyl/skafferi? Själv har jag stenkoll på allt som finns, hur mycket som finns kvar osv, allt är beräknat så att ingenting ska bli över någonsin när jag lagar mat. Men skönt för er att ha så mycket mat att ni kan glömma bort att den finns där

          Varför skulle man glömma bort vad som finns i kylen? Jag köper saker som jag vet att jag gillar, men går inte och handlar med en planerad veckomeny.

          Vadå hittar saker? Ingen förutom du har påstått att man glömmer vad man har i sin kul för att man lagar av det som finns.

          Sen vet jag inte med dig men alla förpackningar kommer inte i exakt storlek för det jag ska laga. Ibland ska jag inte ha exakt en liter mjölk eller 1 kilo mjöl men jag får köpa den storleken ändå. Och inte helt sällan säljs saker exempelvis 2 för x kronor vilket blir billigare än att bara köpa en. Låter rätt så udda att kyl skafferi står tomt mellan matlagningarna.

          Vem har sagt att den glömmer vad den har i kylen?

          Med ”hittar” menar jag typ att man ser att potatisen är slut men det finns lite ris kvar. Då lagar man ris. Kanske öppnar man sin frys och ser en liten gnutt spenat. De flesta har ju grejer hemma som inte används direkt. Kanske köpte man tre burkar tomatsås förra veckan när det var extrapris. Du får det att låta som att folk glömmer att det finns ett kilo oxfile i kylen.. .

          Du slog verkligen knut på dig själv för att ge svar på tal där.

            🪤 😂

          Menas väl att det är privilegierat att kunna gå till mataffären och handla precis det man behöver utefter inköpslista och recept samt det man blir sugen på. Medan det för andra är så självklart att man köper det kött man hittar på rabatt eller kampanj och gör gryta på tomatkross och de grönsaker man har hemma just då osv.

          Lätt att ha koll på vad du har om inget någonsin blir över när du lagar mat😂 låter inte så ekonomiskt däremot. Köper du alla ingredienser i lösvikt eller hur gör du?

        Ja lite som dessa utmaningar att sätta ihop x antal outfits av det man har i sin garderob. Ja, alla köper inte en ny outfit för varenda grej man ska på utan pusslar med det man har.

    Sötpotatis är verkligen inte gott alls.

    Team hata sötpotatis så överskattat!

    Det är inte riktigt som paprika eftersom paprika är gott och sötpotatis äckligt.

      Jag tycker inte om paprika. Tror du att alla gillar paprika bara för att du gör det?

    Älskar sötpotatis! Helst i halvor (upp och ned) med olivolja, chili, salt och så en hel fetaost i ugnen. Men det behövs salt och salta tillbehör. Också gott som en av olika rotsaker i ugn. Där brukar jag också ha ugnsbakad gul lök och vitlök. Supergott!

    Hur många år bodde du i USA Camilla? Sweet potato pie (utan marshmallows) är så gott att jag skulle behöva bo där många år för att ledsna på det 😅.

    OT – Blondinbella berättar stolt hur hon lär sina barn att checka in businessdisken, även om de reser ekonomi, allt för att hon avskyr köer och orkar inte vänta. Varför inte bara lära sina barn att ibland måste man vänta på sin tur, inte värre än så, alternativt kanske vara ute i god tid?

      Skönt för henne att någon fortfarande tycker att hon är relevant med sina små utspel.

    Handlar mest toogoodtogoo 😁👍

    Sötpotatis är så otroligt äckligt. Min personalrestaurang tror också att allt vegetariskt/veganskt är bäst med sötpotatis. Nej, vi tycker om vanlig potatis (också).

    För mej ska potatis vara salt. Gillar inte sötpotatis.
    Så jävla arg att ica fortsätter höja priser. Tycker det är fräckt.

    Jag har så väldigt svårt för vuxna som kallar mat för äcklig. Nej, jag tycker inte heller om all mat men att kalla mat äckligt känns så väldigt barnsligt tycker jag.

      Ja det låter som en ouppfostrad unge.

    Fattar inte grejen med sötpotatis. Smakar pumpa.

      Eh nej.

        Eh jo

    ”Det går ut på att man köper allt som är på extrapris och skapar en maträtt utifrån det.”

    Det hoppas jag verkligen inte att hon gör 😅

      Allt jag köpt har varit extrapris. Sedan köper jag typ 5 pack per gång så det räcker. Har nu 7 ostar i kylen & 4 kilo vegfärs.

      500g vegfärs + extrapris grönsaker + ost ovanpå. Det är min diet nu.

        Men då köpte du inte allt som var på extrapris 😅

    Alla gillar sötpotatis egentligen sluta ljug

    Känns som att sötpotatis trendade mer för några år sedan, upplever att det dött ut lite?

    Har alltid ätit sötpotatis, föredrar det framför vanlig potatis.

    Team aversion! Mina föräldrar hade dille på sötpotatis när jag var tonåring (tidigt 00-tal) och jag har inte återhämtat mig från det. Yuck.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.