Tips från Underbara Clara

Man blir aldrig för gammal för Astrid Lindgren. Särskilt tycker jag om när hon läser högt ur när Barnen i Bullerbyn firar jul. Filmatiseringen är full av inredningsinspiration för en vacker och enkel jul – men uppläsningen är inspiration för själen. Något att lyssna till på pendeln, medan man tar morgondisken eller går en sväng med hunden. Alla delar finns på Spotify. // Underbara Clara

På något vis är Underbara Claras blogg synonymt med jul för mig. Jag älskar hennes uppdateringar under december månad, för det ligger som en aura av väldoftande julbak, pynt och ro över hennes inlägg.
Idag tipsar hon om att lyssna på när Astrid Lindgren läser högt ur sin bok där barnen i Bullerbyn firar jul, som även jag lyssnat på i min barndom.
Då hade jag dem på kassettband, men idag finns alla böcker på Spotify enligt Claras inlägg.

Barnen i Bullerbyn firar jul och Bosse Larssons julskiva – det är jul för mig.
Vad är jul för dig?

28 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Årets julkalender Trolltider tycker jag är mysig! Den skapar julstämning hos mig. Även all snö som är runt om i landet just nu. Och att julpynta och lyssna på julmusik. Att gå i kyrkan också, trots att jag inte är så troende som Clara verkar vara. Jag tycker om inläggen på hennes blogg om julefrid. Det är verkligen hennes blogg när den är som bäst.

    Mysteriet på greveholm är jul för mig.
    Ser om den varje år!

    Önskar Clara va min mamma, fasiken vilket mys å vilken fin barndom hennes barn får. Annat än min mamma som kokade makaroner med pulversås å rökte under fläkten haha

      Lukten av att röka under fläkten är barndom för mig 😂 Mormor som stod och stekte pannkakor och rökte samtidigt. En ljuvlig doft!

        Och min favoritdoft var när mamma kokade välling och rökte samtidigt 😁

      Mysigt som kuliss, med allt fint som visas i bloggen. Hon är duktig på att göra fint! Om resten vet vi inget utom det vi läser mellan raderna, barn som fostras in i en frikyrka, en familj som sällan gör saker tillsammans (pappan kör sitt egna lilla race) en mamma som pendlar mellan depression (eller utmattning som vissa föredrar att kalla det) och maniska tendenser/grandios självbild. Så summan är troligen att det varken är bättre eller sämre än att växa upp med en mamma som röker under fläkten?♥️

        Respekterar Claras (eller hans egen?) önskan om att hålla sin man utanför bloggen. Men det är ändå fascinerande att hon aldrig skriver om något de två gör tillsammans. Hon gör saker med andra eller med barnen själv och den tid de har tillsammans är i grupp med andra människor, typ matlaget. Hon hade kunnat visa en samvaro eller gemenskap i sin partnerrelation utan att skriva om honom specifikt särskilt mycket alls, det räcker med ett ”vi” ibland istället för jag jag jag.

          Sant, de gånger det framgår att han är med är när de umgås som familj tillsammans i större grupp. Matlaget och ibland tårtkalas för släkten (och bloggen…) när något av barnen fyller år. När Clara beskriver aktiviteter med barnen är han frånvarande.

    Kurt Olsson och damorkesters ”julrockvideos”. Mamma satte alltid på det på VHS kvällen innan julafton medan papp tog ner plastgranen från vinden. Kommer göra exakt samma tradition varje jul med min lilla dotter, nu tre veckor gammal.

      Åh, då kan du:
      Två små röda luvor i en fårskinnsfäll slumpar runt om kring…osv

      Är den låten känd eller är det något de kokade ihop?

        Älskar den och handdockorna 😂 Ingen aning om det är en hittepå-låt, men ska undersöka asap!

        Agneta Fältskog och hennes dotter spelade in den låten på en julskiva! Den heter bara ”två små röda luvor” tror jag!

    O helga natt med Jussi Björling

      O Helga natt med Tony Körberg! Och midnattsmässa/mässan på juldagen, lite extra när kören sjunger Gaudete.

        Meh… Det blev ett svar.. nåja!

        Tony 😂

          Lol ja där blev det visst fel!

      O helga natt med Tommy Johansson (youtube) 🥰 alt Oh holy night med densamme på Spotify

      O helga natt är den vackraste julsången jag vet. Vill alltid böla när jag hör den för att den är så vacker 😄 Helst ska den vara en manlig sångare, då gör den sig bäst tycker jag. Älskar den ännu lite mer för att den ockå heter Adams julsång, som min ena son ❤️

        Nej men! Det hade jag ingen aning om. Har också en Adam.

        Min grej har de två senaste åren varit att lyssna på Oh holy night med pojkbandet HomeTown. Herrejösses vilka röster och vilka gulliga killar.

    Nötknäpparen, Karl-Bertil Jonsson Julafton och lussebullar

    Tomteverkstan på julafton och då särskilt sista scenen när tomten och hans släde försvinner upp i skyn med månen som siluett.

    Mysteriet på Greveholm och Ensam Hemma är jul för mig Sällskapsresan också. Och Kopparbergs tomterock hahaha.

    Det är ju dock lite av en ”tv-högtid”, så lägger till Harry Potter. Och får såklart inte glömma Bingolottos uppesittarkväll. ”Man vinner ju aldrig”, ”är det slut snart”, ”men byt inte kanal i reklampausen!!!”, är också fraser som brukar yttras när vi sitter och spelar, som om vi hade manus.

      Haha jag kollar typ inte något alls på tv under julen, på sin höjd något program. Det gör jag förvisso sällan annars heller mer än när jag hälsar på familjen (som är tv-tittare hela bunten, haha), och det är ju dem jag hänger med under juldagarna, så ibland blir det något program iaf. Men ja, inte så mycket tv-högtid för mig. Är för upptagen med att mosa i mig massa julgottis. 😀

        Låter oavsett väldigt mysigt, vissa saker ska ju bara vara precis likadana år efter år, så är det ju hos oss med, även om det inte är lika tv-centrerat för min del. Haha.

    Sunes jul är jul för mig 😊😊❤️

      Älskar den kalendern. Carina Lidbom och Peter Haber, det är mamma Carin och pappa Rudolf för mig. Så kommer det alltid att vara, oavsett. Älskar fortsatt kalendern, även i vuxen ålder.

      Att som barn få öppna ett paket på julafronsmorgonen, det är jul för mig.

      Att äta julgröt och smaka på skinksmörgås dagen innan julafton, samt lyssna på någon gammal CD-skiva från 90-talet med gosskör kvällen innan julafton. Det är också jul för mig.

    Tack för tipsen om Tommy Johansson O Helga natt/O holy night – fantastiskt!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.