En fortsättning på ”gosse lusse gate”

Visst landar det skönt på tungan, ”gosse lusse gate”? Nästan lika väl som ”the GabJoss tapes”. Älskar sånt! 😍

Anyways…
Igår skrev jag om Ellen Bergströms totala hjärnsläpp i Jeopardys julversion, där hon svararade ”gosse lusse” istället för ”stjärngosse” och tydligen har man fått det till att Ellen är dummare än en påse trötta skridskor.

Det stämmer inte, kan jag meddela, Ellen is no dummy! Hon kände sig nämligen så förnärmad av anklagelserna att hon publicerat en bild på ett test hon gjort för Mensa, och som visar att hon är smartare än majoriteten av oss. Att inte komma på vad ”stjärngosse” heter, under tidspress och under en tv-inspelning har knappast med intelligens att göra, för det kan drabba de bästa av oss.

Såg ni förresten Luciatåget på tv i morse från Kalmar Slott? 
Gudars skymning så falskt de små barnen sjöng, det riktigt krullade sig på ryggen. Så små barn har ingen känsla för varken tonsäkerhet och stämsång, och hade gärna fått ”lusse gossa” någon annanstans. 😉

78 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Kan vi sluta missbruka ordet gate?

    ”usually political scandal often involving the concealment of wrongdoing” Källa: Merriam Webster

    ”indicating a person or thing that has been the cause of, or is associated with, a public scandal.” – Collins

    Ellens blunder var knappast en skandal.

      Medlem i VVS? (våga vägra skämta-klubben)

      Shit va bajsnödigt. Slappna av så blir livet lättare..

    Det är stor skillnad på att sitta hemma och kunna svaren och stå på en scen framför kameran.

    Jag är totalt tvärtom.
    Otroligt allmänbildad inom stort sett allt och spöar alla på diverse quiz osv, allmänt teknisk med och lagar de mesta.

    Men…. Dessa Iq-test så har jag låg iq och nästan räknas som dum i huvudet..
    Har gjort flera stycken och får lika dåligt resultat varje gång … Jag försöker se samband och logiken på dessa tester men det går bara inte…. 🤷

      Kan ju vara så enkelt som att man är bra på olika saker 🙂 Låter kul att vara bra på quiz, själv är jag dålig på det pga att jag är så glömsk, men bra på att se mönster I prickar och streck!

        De värsta är ju att många företag använder dessa test i sin rekrytering…. 🙄

          Jag tycker det verkar som många företag bara har köpt in någon rekryteringsprocess men är inte så brydda om resultaten på de här testen om IQ och personlighet. De är väl också erkänt att de inte är särskilt pålitliga.

      Känner igen mig. Är väldigt allmänbildad, kan mycket om populärkultur, har ett jättebra språköra och kan flera språk… Men IQ-test och matematik = Totalt kört för mig. Saknar även helt lokalsinne.

      Och jag är körd både vad gäller allmänbildning och iq-tester. Men jag är ganska bra på crossfit.

        Hahaha tack för första vettiga kommentaren! Tänk att skryta om sitt IQ-testresultat på instagramstories. Man skulle tro det var mani och inte ADHD!

          Jo men hon fick väl 1000 kommentarer om att hon var korkad, förstår att det är lockande då att lägga ut resultatet.

            Och det är ju verkligen inte konstigt. Det var ju inte just den där Lussefrågan som var galet. Det var ju allt!
            Hon fattade ju ingenting. Varför ställer man upp? Har aldrig sett en mer korkad människa i ett frågeprogram. Hon kan säga vad hon vill, och göra vilka Mensatest som helst, men nej, snälla, detta var skandal.

              SKANDAL i ett lekprogram, hon borde förstås tagit det på lika stort allvar som du verkar göra. 😠😂🤦🏻‍♀️ Det är väl förövrigt inte helt lätt att förutse hur man kommer prestera i ett frågeprogram under tidspress framför tv-kameror, om man inte är van vid just den typen av situationer.

      Haha jag får alltid maxpoäng på såna där tester – har väldigt lätt att se mönster och logik. Men tycker det är ett SÅ märkligt sätt att mäta intelligens på. Skulle hävda att min man är mycket smartare än mig, han minns saker och kan saker jag inte kan. Han kan läsa sig till hur raketforskning funkar typ. Jag kan se vilken den fjärde rutan är i ett val av mönster 😅

      Vad menar du med ”dessa iq-test”? Det finns standardiserade iq-test som WAIS. Att göra något quiz på internet är inte ett iq-test. Jag gjorde mitt hos psykolog och fick 132 🤓

        Okej. Då vet vi.

      Och jag är både oallmänbildad och dum i huvudet, men ändå lyckas jag överleva på något konstigt sätt. Är glad bara jag har tillräckligt hög iq för att äta själv och kunna knyta skorna. IQ och allmänbildning är inte allt.

        Allmänbildning är ganska mycket ändå.

    Fast de där gratis IQ-testerna är ju inte särskilt tillförlitliga? Plus pinsamt att försöka stajla med. Gjorde precis samma test nyss för att se var jag hamnade, och fick samma resultat som Ellen. Har absolut inte så hög IQ men testet va väldigt enkelt.

    Att hon fick hjärnsläpp och sa fel svar hade väl kunnat hända vem som helst? Tycker det är relaterbart och roligt bara, fattar inte varför hon känner att hon måste visa att hon minsann är smart på riktigt.

      Var det hennes svar på testet ens😀 Håller med, hjärnsläpp spec under press kan hända den bäste. Det var inte snällt sagt om barnen C😉 Missade att kolla, ska leta upp det.

        Ja man måste se det för att förstå. Det var inte en eller två frågor som hon fick hjärnsläpp på.
        Man undrade vad hon höll på med. Larvade hon sig?

      Bara väntade på en sån här kommentar om att minsann alla får så högt och att det är ingenting speciellt eller något att ”skryta” om 😂

        Fast det är sant. Det är så många som får högt på exakt det testet att det omöjligt kan vara 4%.

        En skalbagge skulle kunna få högsta poängen på Mensas gratistest, det är verkligen ingenting speciellt. En kompis med en lindrig intellektuell funktionsnedsättning fick högsta.

      Håller med. Har också gjort det där testet och fick högsta resultat, tror det är glädjeresultat för att få folk att betala för att göra riktiga provet. Annars hade ingen testat.. 😝

        Lurigt av MENSA isf. Trodde deras test var mer pålitligt än de andra IQ resten som florerar. De har ju ändå något typ av anseende att upprätthålla.

          Det är ett screening test. Deras test görs övervakade och för en kostnad.

            Jo jag vet. Men det är forfarande om deras provtest är utformat försatt ge riktiga glädjeresultat. Om 50 % som gör testet tillhör de smartaste 4 % lär de ju ana oråd.

      Samma här, jag fick 124 enligt Mensas gratistest och jag är verkligen heeeelt dum i huvudet i verkligheten. Vill man få veta på riktigt var man ligger ska man såklart göra ett övervakat test.

      Jag har också gjort ett sånt och gått samma resultat som Ellen, lustigt.

      Exakt. Mensas onlinetester är absolut inte tillförlitliga. Får också högsta resultat när jag gör dem, men mitt verkliga IQ är runt 107, vilket jag fick reda på i samband med min ADHD utredning så nej högt resultat på onlinetest säger ingenting.

      Jag har gjort deras gratistest och då lanadar jag runt 120-122 (var länge sedan minns ej) och när jag gjorde IQ-test i samband med min autismutrednign var den vid samma ställe (fick dock inte en exakt siffra då). Sen vet jag inte om dessa IQ-test från MENSA är ett bra screeningverktyg eller om det bara var ett samanträffande.

    Såg inte luciafirandet men om det var så dåligt tänker jag inte se det i efterhand heller som var planen😅
    Får räcka med de traktorer som åkte förbi med luciakronor och gosse lusse-strutar.

      Det var väl bara just barnen som sjöng falskt. Inte tåget med vuxna som hade 80 % av tiden i bild. Eller jag tror det i alla fall, jag är tyvärr mat intill tondöv (även om det är till nytta ibland så man slipper må dåligt av falsksång).

        Jag trodde Camilla var dryg men fy tusan vad falskt barnen sjöng. Min dotter är i samma ålder och sjunger i en vanlig barnkör utan högre ambitioner men det var ju verkligen next level av falskt på tv 😂

          Dessa barnen kanske inte sjunger i vanliga fall, barn till TV-teamet?😉 Kom att tänka på TV-reklamen för ngn värktablett, dottern sjunger högst av alla på scenen och pappan sitter i publiken och får huvudvärk 😀

            Haha, men känns ändå rimligt att ta in e barnkör till ett tvinslag om Lucia.

            Det var en barnkör.

          T.o.m. min dotter som är 7 år rynkade på näsan åt den sången. Bland det falskaste jag hört. Stackars barn (och oss som lyssnade på …ehh…”sången”…) 🙉

          Håller med, fy fan vad illa det lät!

      Jag tycker vuxenkoren gjorde det bra iaf och lucian har en jattfin utstralning, muteade dock barnkoren efter ungefar 15 sekunder…

    Jag fick 134 i IQ på det testet och jag är dum som en filbunke. Har ADD.

      Åh det hade jag också velat ha. Gick dock inte för mig eftersom:

      ”Varför mäter provtestet inte IQ över 126?
      Alla IQ-tester har en liten felmarginal. Detta beror bland annat på slumpens inverkan. Uttryckt i IQ kan man säga att standardfelet rör sig om ca +/- 5 poäng. För att undvika att provtestet exkluderar många potentiella medlemmar på grund av felmarginalen har vi valt att sätta den maximala poängen på provtestet till 126.”

        haha 😁 jobbigt när man glömde fact check om ens lögn ens är möjlig

        Också,
        ”Vilken är den maximala IQ man kan uppnå på det övervakade testet?

        Om man endast har några enstaka fel, eller alla rätt, uppnår man IQ-resultatet ”135 eller mer”. Det motsvarar 99:e percentilen, vilket betyder att endast 1 % av befolkningen uppnår det resultatet.”

        Så om personen nu försöker rädda sig genom att säga att den menade faktiskt det _riktiga_ övervakade testet, så…sorry buddy.

        Det finns en fortsättning med fler tester, då får du kontakta mensa först och efter att dessa mer avancerade tester/prov är avklarade får du svar på om du ev kvalar in som medlem i mensa. Då ligger samtliga tester på en helt annan nivå.

        Fräscht.

    Haha, så larvigt att känna att man behöver skryta med ett intelligenstest 😂 Ok, hon kanske är bra på logik, men allmänbildad och kunnig verkar hon inte vara. Om man har svårt för att snabbt gräva fram kunskap (som man kanske dessutom inte ens har) så kanske man inte ska ställa upp i Jeopardy? Meeeen det är klart, lite tv-tid kan Ellen Bergström inte tacka nej till.
    Angående lucia så ser jag hellre gärna söta barn som sjunger gulliga luciasånger falskt än vuxna som står med ljuskrona och nattlinne och sjunger kör-sång och tar allt väldigt seriöst.

      Håller med

      Men verkligen! Mer barnfalsksång åt folket <3

      Håller med! Åh vad jag hoppas att min lilla tjej vågar sjunga högt och om hon ärver mina sånggener, falskt. Ta i från tårna bara för att det är kul och befriande. Heja små gulliga barnkörer

    Men vad gjorde det om dom sjöng lite falskt. Tycker det var gulligt.

      ”Lite”.

    Men det gjorde väl inget att barnen sjön falskt. Jag tyckte de var hur gulliga som helst. Mysigt med barnsång!

    1: Tycker inte att ”lussegosse” var en pinsam, tokig, rolig, oväntad felsägning. Otroligt förståeligt, faktiskt. Noll kul heller.

    2: IQ-test är så passé (vi vet idag att ”intelligens” är ett väldigt brett begrepp som innefattar LÅNGT mycket mer än vad som kan mätas på ett sådant test) att jag på riktigt trodde att det var något som folk hade slutat skryta med för längesedan…? Men visst, MENSA är väl en förening som lever och frodas fortfarande…

    3: Känner medlidande för Ellen som tog så hårt på sin felsägning i TV och kände sig så bortgjord att hon kände sig nödgad att bevisa något med ett IQ-test på nätet…

      Lyssnade på någon podd om intelligens med hon DN journalisten som skrivit en bok på ämnet. Hon hävdande att när man bildade MENSA såg man framför sig att man skulle bli en viktning organisation som kunde användas som stöd av makthavare, forskare mm.

      Men eftersom man sållar ut medlemmarna genom kluringar får man, inte helt oväntat, varken mer eller mindre än en grupp människor som gillar att lösa kluringar.

        Ja, precis så är det.

        Traditionella IQ-test säger just inte mer om än människa än att den är bra på att lösa en viss sorts kluringar på tid (antal lösta kluringar på den begränsade tiden räknas in i resultatet).

        För att citera Stephen Hawking: People who boast about their IQ are losers.

        Kompletterar med att det var Maria Gunther som gjorde detta uttalande, och att det var i podden ”allt du velat veta”. Om någon undrade 🙂

      Nej men det handlar inte om en felsägning. Hon kunde typ ingenting.

    Tråkigt att jag trodde att jag var smartare än 94% av befolkningen och så visade det sig att ”alla” får det resultatet!

    Tur att jag iallafall var smart nog att inte skryta om det på instagram! 🤪

    Prova cellgifterna efter det är hjärnan på semester mest hela tiden! 😅😂 Många skratt blir det.

    Är så trött på att få höra att man är korkad eller trög för att man inte kan spotta ur sig rätt svar lika fort som ”vem fan som helst”.
    Jag har svår adhd/ADD, folk tycker alltid att jag verkar trög och saknar kunskap bara för att jag inte snabbt kan plocka fram fakta ur min röriga hjärna (vi kör ofta quiz tex).
    Men samtidigt har jag ett IQ på 130, som jag visserligen inte fått hos Mensa men hos de psykologer jag varit hos när jag fått min diagnos.
    Tre tester har jag gjort.
    Jag knäcker vem som helst i svåra gåtor, svåra pussel, är helt galet lugn i livshotande och pressade situationer (del av mitt jobb) och löser situationen bättre än mina kollegor.

    Vi har alla våra styrkor, ingen är bäst på allt.
    Tänk så bra vi kompletterar varandra istället.

      Och vissa stackare är helt värdelösa på precis allt. 🤷‍♀️

      Hej fröken ödmjuk!😅😅

      Nu var det väl så att hon ställde upp i ett frågeprogram på TV där man måste vara snabb.

    Kan inte Annawii sluta lägga upp sina pinsamma bilder. Håll in magen liiiiiiite mer. Suck!. 40-årig kvinna med småbarn som beter sig så, sorgligt.

      Vet du. Hon hade anorexi i många år. Hennes man dog i en olycka för två år sen.
      Tycker du ska hålla käft.

    Jag är medlem i Mensa och har 154. 126 är inte så mkt.

      Det är ingen tävling.

      Okej, grattis, eller?

    Själv skäms jag ofta för att jag minns saker, är allmänbildad och har ett logiskt tänkande. Folk hånar mig gärna och ofta för att jag på riktigt minns och vet saker, ofta med en tillgjord förställd röst, tänk LottoÅke rösten. Brukar då tillägga som svar: Förlåt!!

      Håna dem tillbaka!

      Jag var likadan när jag var yngre, var väldigt allmänbildad för min ålder, hade bra minne och skämdes otroligt mycket för det konstigt nog. Gjorde mig ofta dummare än vad jag var för att det var ”coolare”.
      Sen blev jag vuxen och började plugga och gick igenom en tuff tid i livet så nu är mitt bra minne putsväck och det enda som finns i mitt huvud nu är mitt jobb/det jag pluggade till typ, är otroligt oallmänbildad.

      Relaterar!! Ibland låtsas jag som att jag inte minns eller kan saker för att slippa det.

    Vad är det för fel på människor som hånar andra, vad försöker de bevisa?
    Alla har väl fått hjärnsläpp någon gång och dessutom kan inte alla vara bra på allt…

    En gång bad jag min man ge mig sköldpaddan. Dvs stekpannan. I aint stupid.

      Men tro inte att det handlade om ett svar som hon tokade till. Det var hela programmet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.