Våga vägra vatten

Jag dricker inte vatten. Aldrig. Eller jo, om jag måste blanda en Treo brus … vilket iofs händer sällan. Människor i mitt liv kan inte fatta hur jag i n t e kan dricka vatten men jag tycker att det är äckligt. ”Man måste dricka vatten, kroppen överlever inte annars!”
Well, jag är snart 60 år (😳) och har klarat mig ganska bra hittills, om jag får säga det själv.
[…]

Jag tänker att det finns vatten i kaffet som jag dricker och även i Cola Zero, som är mitt ”vatten”. Är jag ensam om att klara livet utan vatten? // Monas Universum

Mona vägrar vatten!
Det är nästan som att svära i kyrkan, det där. Vatten – the holy grail. Hemligheten bakom allt från skönhet till smalhet.
VATTEN! Man måste ju ha en Stanley-ish mugg med stort sugrör, eller i alla fall en vattenflaska med mät- och räkna ner-markeringar så man vet hur nära man är att ”klara” dagens mål, och denna vattenhållare ska konstant finnas i din hand eller bredvid datorn på skrivbordet. Det ska sörplas. Och kissas.

Mona skriver kort och koncist att hon får i sig vatten ändå, genom kaffe och Cola Zero och det håller jag med henne om.
Japp, absolut!
Jag får en och annan kallsup de fåtalet gånger jag badar i havet per år och det får räcka så.
Mona hänvisar även till professor Agnes Wold som sagt att man inte behöver hinka i sig vatten, utan att kroppen säger till när den är törstig. Och varför skulle den inte göra det? Är det rimligt att den säger till när den är varm, kall, trött, smärtpåverkad och hungrig, men inte när den är törstig?
Känns det rimligt?

Folk är kritiska till Agnes Wold i Monas kommentarsfält och tycker att man ska ta allt som kommer från henne med en nypa salt.
Men vet ni vad salt gör att man blir?
Törstig!
Cirkeln är sluten.

Våga vägra vatten! eller Våga vägra Wold?

116 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Med åldern har mitt sug efter vatten ökat. Dricker sällan läsk eller saft nu för tiden, men gärna vatten. Och inte för att hålla mig smal eller snygg, för trots mitt vattendrickande är jag varken det ena eller det andra.

    Agnes Wold…say no more…

      Jaha?

      Vad är det för fel med Agnes Wold? Tycker hon är härlig!

        Problemet är att han som jobbar på sveriges radio och gör intervjuverna avgudar henne vilket jag finner väldigt störande. Om hon jobbat för en privat läkemedelsfirma hade jag trott att han fått betalt för att avguda henne.

          Om det är podden du menar så intervjuar Christer inte Agnes Wold. Han läser upp lyssnarnas frågor och så resonerar de kring dem. Ja de verkar tycka mycket om varandra och har en lättsam ton sinsemellan. En jättetrevlig och bildande podd.

        Ja, Agnes är skön. Befriande att en människa som är såpass vetenskapligt beläst inte är så djkla PK.

      Jag gillar Agnes som tusan men man måste lyssna på vad hon verkligen säger. Hon stöder allt hon säger på vetenskapliga studier. Givetvis finns det massor med fenomen som inte är vetenskapligt belagda som man kan hänvisa till.
      Och det jag tycker man ska ta med sig: gör som du vill men snacka inte så mycket om det!

    Jag är tvärtom – är jag törstig är det bara rent, gärna kallt vatten som hjälper. Jag dricker bara vatten till maten och går jag ut på vandring har jag vatten i flaskorna. Men jag tror det är en vana – samt att man har tillgång till gott vatten, inte klorerat typ i USA…..

    Däremot har det ju blivit nån slags grej att man måste dricka massor med vatten varje dag. Det är väl iscensatt av företagen som säljer vatten i flaska och de som säljer flaskor att ta med till gymmet etc. Överdrivet vattendrickande om man inte ens är törstig är ju bara onödigt. Säkert inte ens hälsosamt?

      Rent vatten? Du slår på stort!

        Iskallt ska det vara också

          Jag

      Inget slår kallt rent vatten!!

      Om du känner dig törstig har du druckit för lite..

    Våga vägra vatten!

      Varför då?

        För att det bara är vätska utan smak. Obehagligt och överskattat. Jag dricker vatten – men enbart blandat med saft 🤷🏼‍♀️

          Samma här det är ju liksom inte mindre vatten för det, får dessutom alltid i den mängd vätska man bör dagligen. Vatten är så trist… Även cola light är ju minst 99% vatten så Mona klarar sig nog 😆

    Ja, Wold ska man nog ta med en nypa salt de gånger hon uttalar sig utanför sitt expertområde. På andra områden är hon ju mest som vem som helst. Med det sagt så verkar konsensus råda bland faktiska experter att man inte måste hinka i sig vatten, så hon har antagligen rätt i det här fallet.

      This.
      Det är irriterande när en expert på ett område blir en som media alltid kontaktar i alla frågor. Agnes Wold har blivit en av dem. En annan är Emma Frans. I andra frågor är de som du skriver vilka som helst (fast inte riktigt – antar att de kan mer om kroppen o medicin och likande än allmänheten iom båda två är läkare).

        Agnes Wold må vara lite irriterande med sin tvärsäkerhet, men hon är en grundligt utbildad professor som vet allt om hur man skaffar kunskap och hur man hanterar källor. Hon är dessutom intelligent.

        Ställ detta mot alla flunsor och aktivister på Instagram som absolut inte är utbildade i någonting alls och sitter och scrollar sig igenom TikTok och tror att det är information och trovärdiga källor de hittar där.

        Betänker man detta väljer man Agnes alla dagar.

        Emma Frans är ej läkare.

          Hon är en biomedicinare, men de har ungefär samma kunskaper om kroppen, sjukdomar och medicin som läkare

            Haha nej det har de inte.

              Haha jo? Skillnaden är att biomedicinare läser på en mer cellulär och kemisk nivå, medan själva diagnostiken är mindre intressant.

                Är du biomedicinare eller läkare?

      Jag lyssnar hellre på Wold än valfri outbildad flunsa

        Som dessutom får betalt för att säga att den uuunderbaaara vattenflaskan är den bääästa hon nånsin prövat.

    Jag har så jävla gott vatten i min kran hemma men jag dricker oftast saft.

    Jag har alltid en glaskanna med vatten och citronskivor i kylen. Varför är dryck alltid godare i glas, likadant med Cola från glasflaskor?🤔

      Jag är precis likadan! Jag avskyr att dricka vatten från något annat än glas. T.o.m. min vattenflaska är glas.

    Jag dricker när jag är törstig. Tänker att det räcker.

      När vi blir törstig signalerar kroppen att den börjar bli uttorkad. Det är bra att främja och förebygga.

        Låter som humbug. Du går ju inte runt och äter konstant för att förebygga hunger.

          Jo det bör man faktiskt göra. Äta på bestämda tider, sluta äta INNAN kroppen signalerar mättnad.

            Låter jobbigt, skulle inte klara det. Kan inte äta om jag inte är hungrig, blä.

        Det har jag också hört, när man känner sig törstig har det ”gått för långt”, man skulle redan ha druckit då

          Bluff om man får tro texter från KI, läkartidningen och Agnes Wold…

          Varför skulle kroppen agera så? Säga till när det ”gått för långt”? Och vad betyder gått för långt? Är hunger samma sak? I så fall verkar det inte så farligt..

        Detta är riktigt skitsnack. Testa detta enkelt genom att bara drick när du blir törstig. Jag lovar till 100% att du inte kommer märka någon skillnad på ditt allmäntillstånd.

          Jag märker definitivt om jag druckit för lite vatten, även om jag inte känner mig törstig.

            Alla är olika, jag klarar mig definitivt på att dricka när jag är törstig. Känner aldrig av vätskebrist, inte ens på sommaren.

          Jag känner mig törstig jämt, fast det blivit bättre de senaste åren. Tror det berodde på gifter som kroppen ville rensa ut. Humbug eller inte, vad säger flunsorna och vad säger Agnes?

            Dricker i stort sett bara vatten ska tilläggas, och så lite te och kaffe och mer sällan vin.

        Nja, inte riktigt så dramatiskt. Kroppen signalerar innan du börjar bli uttorkad.

    Älskar vatten. Har alltid varit en törstig person och när jag var liten och kom hem törstig efter att ha lekt ute hela eftermiddagen så brukade jag ta fram en stor skål som jag fyllde med vatten och sen doppade hela ansiktet i och drack som en galning. Det var SÅ gott minns jag!

      Så gulligt. ❤️

      Låter som diabetes annars

        S har nog förmodligen inte gått med diabetes och dess symtom sedan hon har var barn till (antar) vuxen ålder utan att ha fått en sådan diagnos, eller dött.

        Vadå diabetes? För att hon va törstig efter lek som barn?
        Läs på om symptom för diabetes. Det är inte enskilt att man blir mer törstig.

    Våga vägra Wold. Jag tål inte henne!

      I love her! Så mycket av min ”bacillskräck”, tränings-/matångest och andra nojor som har mildrats tack vare henne.

        Eller hur, hon är en sån sund motvikt till all ångest man matas med till vardags.

      Älskar Agnes

      Jag kan förstå att folk inte gillar Agnes. Men det får mig bara gilla henne ännu mer. Reta dem meeer!!! Ingen träning, inget vatten, inga bakterier, ingen dusch!! Heja!

        Exakt, alla som är något så när pålästa fattar vad hon menar.

    Dricker mer vatten än något annat, men hade gärna druckit läsk och saft oftare. Men pga frätskada på tand/tänder så avråds jag och jag förstår inte hur folk som dricker läsk eller energidryck varje dag inte har samma problem eller så struntar de bara i det. Dricker läsk/saft högst två gånger i veckan.

      Hur har du fått dina frätskador?

        De som dricker mycket citronsaft (för hälsan) kan också få frätskador. Tipset är att dricka med sugrör, samma borde gälla för coca cola och alla andra sura drycker.

    Varför låter det som att man antingen hinkar i sig vatten eller inte dricker nåt alls?

    Folk som dricker läsk efter 25år är WT.

    Nä, skoja bara haha. Men gud vatten är ju livets dryck så himla gott. Saknar dock svensk Fanta ibland men hört att dom ändrat receptet. Så tråkigt att jag aldrig kommer få dricka ”originalet” igen. Japp intressepil i ögat!

      Ja, det var ett roligt skämt🤔

    Men… dricker hon cola zero till varje måltid? Det låter helt sjukt

      Tänk vad det måste kosta…

      Jag tolkar det inte som att hon aldrig nånsin dricker nåt annat, men där man generellt dricker ett glas vatten dricker hon cola zero. Sen dricker hon säkert kaffe, mjölk, juice eller vad hon nu behagar, också.

      Min förra sambo (30+) vägrade dricka vatten. Frukost, middag och resterande törst under dagen (och natten för den delen) släcktes med olika sorters läsk…

        Åh gud va ofräscht!🤮
        Läsk är mer ngt för barn känner jag. Inte vuxnas livsdryck.

      Hon dricker det väl dygnet runt tror jag. Köper hem massor av flak och har skåp fulla.

      Det är ju massor med koffein i cola zero, fattar inte de som dricker några burkar dagligen. Får noll sömn…

    Jag är tacksam vi har vatten. Många dör i brist på mat och vatten. Dricker ca 2 liter om dagen. Bra att skölja igenom kroppen. Vad mona tycker skiter jag helt i.

      ”Skölja igenom kroppen”. Vad exakt menar du med det? Alltså typ som att tvätta rent insidan?

        Rensa urinröret?

          Ja men faktiskt, urinvägarna behöver ju ”sköljas igenom”. Inte mer än nödvändigt men är ju dåligt för njurar att bli för uttorkad. Förstoppad kan man bli också om man inte får i sig tillräckligt med vätska så visst sköljer det väl tarmen också kan man säga. Så kanske inte helt tokigt även om det låter flummigt med skölja igenom.

            Men en normalt fungerande vuxen blir inte uttorkad.

          Lustigt du skriver om urinröret. Varit till akuten och var ett tag sedan. Doktorn sa när han gick ut med ryggen mot mej : du kan ha cancer i urinblåsan.😳 Dom har röntgat urinledarna som var ok. Så måste till urolog men inte orkat ta tag i det. Hur mycket otur kan man ha? Det räcker liksom nu.

            Nää stackare! Håller tummarna för att det går bra!!!

            😵‍💫 sa han det när han gick ut? Vad i hela 😡
            Tänker på dig ❤️❤️

    Dricker endast vatten vid träning annars Pepsi max 🙈

      Coolt!

    Vilken jobbig diskussion som inte kan leda någonstans 😀 de facto dricker alla människor vatten, annars hade vi dött. Hur vi får i oss vattnet är rätt oväsentligt i den bemärkelsen. Bara för Mona att googla hur många procent av hennes cola zero som består av vatten. (Sen är det inte nyttigt hinka i sig läsk av andra orsaker men vatten vägrar hon bevisligen inte)

    Jag dricker nästan heller aldrig vanligt vatten. Mest för att vattnet där vi bor inte är gott, speciellt inte efter att de i somras upptäckte att det var legionellabakterier i vattnet, och nu har hållt på med att försöka åtgärda det sedan dess. Ett led i detta är att de använder klor i vattnet, vilket gör att det luktar/smakar badhus.

    Dricker främst Pepsi Max.
    Feel free to judge!

      Pepsi Maxi är ju vatten plus tillsatser. Klart du dricker vatten.

        Eh ja. Men nu var det inte det jag skrev.
        Jag skrev att jag nästan aldrig dricker VANLIGT VATTEN, d.v.s. från kranen.

    Vatten är livets dryck! Om jag är törstig vill jag inte ha nått annat än ett stort glas kallt kranvatten. Ooh nu blev jag törstig av bara tanken så ska ta mig ett glas. Hur kan folk inte gilla vatten???

      För att vatten inte smakar något alls. Det är bara vätska. Jag förstår inte hur folk kan tycka om det? För mig är det lika absurt som att tycka om mat som inte smakar något, typ lutfisk.

    OT men nån som vet vad som hänt mellan Katrin Z och Julia? Nått är det ju iaf…

      Vad skulle INTE ha hänt?? Två st mediakåta kvinnor som slåss om uppmärksamheten!!!

      Är nog bara att efter soc- anmälningarna efter festen så vill inte Katrin Z att Julia lägger ut dem på sociala medier.

      Fullt förståeligt.

      De har nog haft ett bråk i höstas.

    Hur svårt ska det vara att dricka när man är törstig helt enkelt.

    Men vuxna människor som får taggarna utåt och ”våga vägra vatten. Det är SÅÅÅ äckligt” är otroligt löjliga

      I mitt fall känner jag inte av törst. Jag vet inte varför det är så, men jag blir sällan törstig även när jag är uttorkad.

      Tycker också att vatten i sig självt smakar äckligt och det ger mig kväljningar. Vätska kan man dock få i sig på andra sätt än genom att dricka ett glas vatten från kranen. Saft, med eller utan socker, är ju i praktiken vatten men smakar mycket godare.

      Haha alltså jag skiter i att andra tvångsdricker rent vatten. Jag själv vill bara få slippa det, tycker uppriktigt att det är obehagligt.

    Fråga om Instagram, hur kan man få 5000 nya följare på typ två timmar?

      Köp dem?

      Vissa konton betalar för att vara med på tävlingskonton, då måste följarna följa alla de som tävlingskontot följer för att tävla = ökar snabbt i följare.

    Dricker nästan bara vatten, samt morgonkaffe och någon kopp te på eftermiddagen/kvällen.
    På vintern dricker jag oftast hett vatten, dvs. Kokar upp vatten i vattenkokaren och dricker det uran att ha i te eller något annat. Jättegott!

    Ogillar vatten. Drack det aldrig annat än någon gång när jag tränade (brukade ha fun light i min egen vattenflaska) men för 5 år sen började jag dricka va 2 liter om dagen. Gillar det fortfarande inte men dricker det iaf. Älskar dock läsk också och te och varm choklad!!

    Drick vatten. Finns många fördelar men överdriv inte. Punkt slut.

    Drick vatten. Finns många fördelar men överdriv inte. Punkt slut.

    ÄLSKAR vatten😍 godaste jag vet! Dricker minst 2 liter/dag, är 43 så inget nytt påfund, har alltid druckit mycket.
    Blir galen när min man blandar i nåt i min flaska när vi ska träna, vill bara ha vatten i min😅
    (Nej, han blandar inte i nåt utan min vetskap och inget olagligt, så ingen behöver bli upprörd över det😅)

      Samma här! Så gott. 😊

        Samma men till vissa måltider sprutar jag i koncentrerad citronsaft (gäller att man köper den med äkta citron och inte aromer)

    jag dricker ungefär en liter till lunch och en liter till middag/kvällsmat och knappt något däremellan.

    Dricker jag mindre några dagar så blir jag väldigt hård i magen.

      Jag dricker inte riktigt lika mycket som dig, men jag märker definitivt skillnad de dagar jag får i mig för lite vatten! Ex hård i magen, knottrig hud i ansiktet, ont i vaderna etc.

    Mitt ena bonusbarn påstår att han inte kan släcka sin törst med vatten. Alltså han dricker några glas vatten, blir irriterad för att han fortfarande är törstig och då dricker han oboy. Jag förstår inte alls hur det går till. Är det psykologiskt eller något annat trams han fått för sig? Min sambo dricker vatten (även om han anser att det är äckligt) men finner det märkligt att jag dricker vatten när jag är törstig.

      Tror det sitter i huvudet.

      När jag är törstig är det bara vatten som hjälper. Fortsätter vara törstig om jag dricker saft/läsk/liknande. Rent logiskt borde det släcka törsten, men det är säkert vad man är van vid.

      På sommaren tycker jag att jag släcker törsten bättre med saft än med vatten. Vet inte varför.

      kanske är hans kropp i behov av kalcium (mjölken) och zink (chokladen)?

    Jag förstår att allt fler blir stressade av alla ”måsten” vi hittar på.

    Man måste dricka 2 liter vatten om dagen för att få fin hy, minska hungern osv, man får INTE sova med vanligt örngott på kudden för då får man rynkor och sliter sönder håret, man måste han en, minst, femstegsrutin morgon och kväll för ansiktet och dricka sin kollagen varje dag.

    Glömmer du spf innan du går ut en mulen dag så får du cancer och rynkor!

    Allt du använder, äter, dricker eller tar på dig måste vara veganskt, ekologiskt, ekonomiskt, recyclat, cruelty free, hållbart, klimatvänligt, naturligt, feng shui och helst testat på något levande men absolut inte på djur.

    Du får absolut inte använda schampo i dina längder och glöm för sjutton inte tolvstegsrutinen när du tvättar håret och massera hårbotten med rosmarinvatten varje gång du tar ett andetag.

    Glöm inte att börja spruta in botox i ansiktet när du börjar lågstadiet så du förebygger rynkor.

    Tvätta din kudde, dina sminkborstar, dina handdukar och din själ minst två gånger om dagen, annars är du ofräsch och du får säkert rynkor av det också.

    Pilla inte i ansiktet med otvättade händer, pilla inte på något alls när du kommer hem efter en dag ute på vift, bränn dina kläder och sanera dig själv innan du ens funderar på att säga hej till familjen.

    Du får inte bära mjukisbyxor offentligt!

    Bygg på allt du kan, naglar, fransar, hår, läppar, tuttar, rumpa, ju mer desto bättre, förutom när det kommer till resten av kroppen, den ska vara fettfri och fit som en spänstig vandrande pinne.

    Sist av allt, ät inget för allt gör dig fet och du får dessutom cancer. Och rynkor.

    Glömde jag vattnet? Drick vatten, annars är du ful, fet, rynkig, ofräsch och helt enkelt omodern.

      Haha! Det här var riktigt kul!

    Mona BengBula!

      Det var väl en underdrift?

    Är det bara jag som tycker det är otroligt löljigt när någon säger att den inte dricker vatten för att det är äckligt?

    Hade en kompis en gång vars mamma ville få honom att lära sig dricka vatten. Mamman tänkte att ungen dricker väl när den är nog törstig. Två dagar senare hade han fortfarande inte druckit en droppe och mamman fick ge med sig och åka och köpa saft.

    Jag har rest över hela världen och det har varit två platser där vattnet har varit rent äckligt (Och där det ändå ska gå att dricka vatten ur kranen.). Ena är Los Angeles där vattnet smakade och luktade klor. Andra är ett ställe i Sverige som hade fått pris för sitt fina vatten, men även där smakade och luktade vattnet klor. Vatten smakar ju sällan något alls…?

      Det är just avsaknaden av smak som gör att jag inte klarar av att dricka rent vatten. Det är obehagligt. Jag känner att det är vätska men inget mer än det och jag hatar det.

    Så här är det:

    https://ki.se/forskning/sluta-klunka-du-dricker-inte-for-lite-vatten

    Jag antar att kollega Wold sa ungefär detta.

    Wold som arrogant säger att det inte finns någonting som är stresshormoner och som menar på att forskningen om anknytning är kvinnohat. Herregud!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.