Har Bianca Ingrosso åkt till en sekt?

Inlägget innehåller reklam för podden ”Sanning & Konsekvens”

** ** ** ** ** **

Bianca Ingrosso har åkt till ett ställe som heter ”BaraVara” där hon ska utmana sitt psyke och försöka må bättre.
Bianca berättade på Instastory att hon inte mått så här dåligt på flera år och att kärleken till sig själv varit på minus och att hon nu vänt sig till det här stället för att få hjälp.
Om du undrar mer om kursgården Baravara, så säger de själva att de är inspirerade av Osho, även kallad för Bhagwan, vilket kritiker menar är en rörelse som ägnar sig åt hjärntvätt. Vill du läa mer om det så har min poddkollega Quetzala skrivit en riktigt informationsfylld artikel om Bhagwan som du hittar här.
Den tar bland annat upp hur sekten blivit anklagad för sexuella övergrepp, gjort påståenden om att utstående blygdläppar tyder på att någon blivit utsatt för incest och att du kan bota cancer genom att bara tycka lite bättre om dig själv.
Som sagt, en riktigt matnyttig artikel om man är intresserad. 
P3 Dokumentär släppte nyligen ett nytt avsnitt om just Bhagwan och rörelsen, med anledning av att Ted Gärestad gick med i sekten före sin död.

Vi diskuterar det här i veckans avsnitt av vår podd ”Sanning & Konsekvens” – runt 13:15 in.
Gabbi undrar förresten om det är någon som vill med på surfresa till ”Bara Vara” i karibien? 

129 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Går ju inte att svara på. De är inspirerade av osho exakt hur är väl vad man behöver veta. Meditation i sig är knappast farligt.

      ”I samma granskning berättar flera kvinnor som har gått på Baravara om sektliknande förhållanden.

      En kvinna som gick på en kurs på Mullingstorp, under den tiden som föregångaren Bengt Stern drev verksamheten, berättar i Modern Psykologi om en övning på kursen.

      Deltagarna skulle stå bakåtlutade, trycka in händerna mot sina skinkor och vråla rakt ut.

      – Då kom kursledaren och nöp mig i underlivet och sa att jag hade utstående blygdläppar, och att det tydde på att jag blivit utsatt för incest. Det kändes som ett övergrepp, samtidigt som jag trodde att jag var en dålig människa för att jag tyckte att det var äckligt, det han gjorde, säger hon till Modern Psykologi. ”

        😵‍💫🤮

        Vad i helvete?

        Det låter ju verkligen stört men man skulle ändå vilja veta om det här var en enstaka incident med en sinnessjuk behandlare eller om det var en sanktionerad del av kursen?

          Du kan ju läsa hela granskningen hos DN. Den länkas ovan.

            DNs artikel är 7 år gammal. Just saying.

              Många av terapeuterna är fortfarande samma. Just saying.

        Så vansinnigt – men en gammal obehaglig myt, om blygdläppar. Minst 50% av alla kvinnor har inte blygdläppar som syns utanför de yttre. Det är helt naturligt och absolut inget man ska skära bort – en operation som lämnat massor med kvinnor med livslånga problem och svårigheter. I USA göra det reklam för ”Barbie-vulva” vilket är helt sjukt på så många sätt. Barbie är dessutom en docka för barn.

          Paow gjorde ju samma operation 😅

    Vilket tendentiöst inlägg (minst sagt!). Om man får tro deras hemsida är de inspirerade av oshos syn på meditation (!) och massa andra tänkare och filosofer bland annat echardt tolle. Du skriver som om de enbart vore inspirerade av osho…

      TACK!!!!! Exakt så!!! Lägg ned Camilla

        amilla granskar dett,för det här verkar vara bluff och båg.e man va medvetenar
        Om man ska söka sig till newageliknande rörelser så måste man vara väldigt mycket på sin vakt.Många är väldigt manipulerande,allt för att tjäna stora pengar,vilken vinst för dem att Bianca nappat på deras bete.
        Är så jäkla barnsliga människor också som måste byta namn till något som klingar mer andligt,och praktiskt också,så man inte kan googla dem om för skit de varit med om innan.

          Hur fan skriver du? Hört talas om mellanslag?

            Tror internet är överbelastat där jag är,så allt man skriver blir fördröjt,och bokstäver som man trodde man tagit bort dyker upp igen,sorry.

              Hon syftar nog på att du inte har mellanslag efter dina kommatecken.

            Uppenbarligen då personen använt rätt många mellanslag i sin text.

            Kan vi snälla försöka hålla oss till ämnet när vi svarar varandra istället för att låta var och varannan diskussion mynna ut i dryga klagomål om hur någon skriver?

            Till er som diskuterade BaraVara, filosofer och meditation, dels lyfter väl Camilla de delar hon ser som problematiska, jag är nyfiken på varför ni känner er manade att ”försvara” stället? Har ni någon ytterligare insyn i verksamheten, varit där själva, eller liknande?

            Vänder mig främst till dig som skrivit ”Lägg ner Camilla!!!!”-kommentaren. Berätta gärna mer i så fall för utifrån sammanhanget och den fakta vi har framstår den här typen av kommentarer som konstigt defensiva?

              Så klart blir Biancafansen arga så fort något annat än ”ällllllskar Bianca” skrivs.

              Nej, för folk behöver fan lära sig skriva begripligt.

                Man undrar verkligen vad det är för människor som i ett kommentarsfält till en blogg ställer krav på att andra som kommenterar måste leva upp till deras skrivstandard för att få delta i diskussionerna. Helt otroligt. Jag förutsätter att du själv undantagslöst avstår från att göra, bidra med, eller delta i saker som du själv inte behärskar till perfektion.

      Läste du ens artikeln och granskningen? Är ju betydligt mer än så och det framgår tydligt..

      Echardt Tolle är så bra. Min favorit inom självförbättring tillsammans med Joe Dispenza.

        Tolle är en tönt

        Om du vill ha riktig djupgående effektiv och möta Allt i dig
        Gå.12 stegsprogrammet hos AA
        Man är en annan människa. Att leva efter andliga principer..man är på en annan medvetande nivå
        .Och helt ärligt behöveran inte ha beroende sjukdom för det.

      ”Journalisten Björn af Kleen har besökt kursgården i ett undersökande syfte, och i sitt reportage i Dagens Nyheter skriver han hur bilder på sektledaren Osho (även känd som Bhagwan) hänger i ”nästan alla gemensamma rum” på Baravara. Meditationsformerna på Baravara är även de skapade av Osho, och flera av terapeuterna på Baravara är utbildade vid internationella Osho-center, skriver Dagens Nyheter.”

      Du tycker inte det är problematiskt att terapeuterna är utbildade av en sekt? 🫣

        Jag har personligen ingen aning då jag inte varit där. Meditationsformerna låter helt oproblematiskt i mina öron, däremot håller jag med dig om att det låter skumt om terapeuterna är utbildade på osho centers. Men vad menar man med ”flera” terapeuter? Är det majoriteten av dem eller enstaka individer?

          Läser man på deras hemsida så är det dels dem som byggt upp programmen men och flera av deras aktiva terapeuter.

            Det låter suspekt, absolut.

      * Eckhart Tolle

    Men sluta nu Camilla! Baravara är inte mer sekt än bloggbevaknings kommentarsfält. De har inslag av vissa meditationer, men i övrigt är det en lugn och fin miljö där man kan läka. Inga konstigheter alls. Har själv varit där flera gånger. Man lägger ifrån sig mobilen och fokuserar på sig själv. Det du gör nu är att som självaste Rut i Änglagård skrika på rubriker och hytta med fingret. Lägg ned snälla! Baravara har hjälp MÅNGA!

      På vilket sätt upplevde du att en vistelse där hjälpte dig?

      Denna bloggen har börjat likna stoppapressarna ibland.

      Lägg ifrån dig mobilen hemma istället och gå ut i naturen. Det är gratis.

        Alla kanske inte har lika lätt för sig att hitta mindfullness. Då är det väl bra om man kan söka professionell hjälp med detta.

      Tror det finns många bättre seriösa ställen änn detta. Jag får dåliga vibbar av det. Verkar mer flum änn seriöst.

      Det är klart att det är en sekt,du har alla röda varningsflaggor.

      Det förstår du väl att det måste till ett frö som kan gro, när nästa blogginlägg kommer som ska vara kritiska. Nu introduceras synen och vad för inlägg som komma skall kopplat till Biancas vistelse där. Det håller inte att publicera elaka inlägg om inte merparten av läsarna håller med. Väldigt utstuderat!

      Det blir väldigt paradoxalt att hävda att man bryr sig så mycket om psykisk ohälsa, samtidigt som det envist görs försök att rasera en specifik kvinnas psykiska hälsa med hjälp av en minst sagt medelmåttig blogg. Utöver att tjäna pengar, vad är egentligen syftet här? Det är många år nu som de här giftiga attackerna har pågått från blogginnehavarens håll.

      Camillas kommentarsfält kostar inte en massa pengar,så den jämförelsen haltar.

        Det var inte det som diskuterades, men kör i vind i din sidofil.

      Du kan ju läsa hur mycket som helst om hur märkligt Baravara är. Så ingenting som Camilla hittat på. Jättebra att hon granskar. Är allt ok så behöver ju varken du eller någon annan bli irriterad.

    Och DÄR slutar jag följa dig. Fy fan så ogenomtänkt inlägg. Ja jag hittar vägen ut själv

      Jaja hejdå, vi kommer inte sakna dig!👋🏻

      Är du medlem i sekten? 😉

        Det finns en möjlighet att ha ett kritiskt förhållningssätt till ett företag samtidigt som det uttrycks ogillande i hanteringen av hur det diskuteras. Man måste kunna se till saker på ett nyanserat sätt om man inte vill landa i ett svartvitt tänkande. Själv tycker jag att det hela är rätt suspekt, men det betyder inte att jag uppskattar passivt aggressiva och manipulativa blogginlägg.

          Manipulativa? Du får gärna utveckla ditt resonemang.

            Läs texten långsamt och fundera över om du tycker det finns information som saknas t.ex. Hur tänker du kring illustrationerna?

              Illustrationen är ju tagen från artikeln? Har du ens läst vad hon hänvisar till innan du gjorde din analys?

                Vad pratar du om? Vilken artikel? DNs artikel är från 2017 och illustreras knappast med Bianca Ingrosso.

                  Nej artikeln som hon refererar till i inlägget som hennes poddkollega på nyheter 24 har skrivit.

    Nä, men det låter väl som ett ypperligt bra sätt att bota psykisk ohälsa och må bättre! 🙄

    Precis som senaste avsnittet av Kalla Fakta. Att helt klumpa ihop meditation, kristaller, healing med allt som är dåligt med ett fåtal personer som placerat sig själva i samma fack.

    Man måste kunna få vara en tänkande människa och görs egna val för sig själv. Plocka russinen ur kakan så att säga. Vill man bli inspirerad av en sorts meditation så är det väl helt okej att göra det utan att man måste identifiera sig med allt annat samma person gjort.

    Trött på alla generaliseringar.

      Jo. Jag tror såklart det är viktigt granska liknande verksamheter med tanke på hur mycket pengar som investeras i dem och hur sårbara människor som dras dit är men då är det ju viktigt att granskningen är seriös och inte bara fånig.

        Vill friskvård att man inte ska stoppa människor som vill ta sitt liv så är det hemskt och farligt skit dom sysslar med.

          Word!

      Vad är det dåliga fe där fåtal göt då

    Fler borde ta ett break och bara vara. 👍

    150 000 kronor för en kurs i att ”hitta sig själv”?

    Seriöst. Detta SKRIKER sekt.
    Alla som påstår något annat är antingen indragna i det själva, eller korkade.

      Vad får du 150 000 ifrån? På deras hemsida läser jag 11 900 kr…

        På deras hemsida givetvis.

        Kursen ”Trainig for life 2024”
        Pris 148.000 SEK

          Nu hittade jag den. Svindyrt, absolut men de flesta kurser är ju trots allt betydligt billigare. Tror inte heller priset i sig är en indikation på sekt men gillar inte heller exploateringen av människor som mår dåligt.

            De vill tjäna pengar på folk som mår dåligt, och erbjuder en massa flumkurser för dyra pengar.

            Charlataner är kanske ett mer passande ord.

              Eller så vill dom hjälpa människor att må lite bättre.

                Inte någonstans. Kan folk gå med i Jehovas istället det är åtminstone gratis.

                  Dom ska väl ha 10% av dina inkomster livet ut till att börja med.

                  Det är verkligen inte gratis.

                  Hur tror du de har möjlighet att ha lokaler med mera om medlemskapet är gratis?

                  Jehovas är verkligen inte gratis!
                  Som medlem betalar du % av din inkomst. Du betalar sedan för kurser och utbildningar för att kunna klättra högre i leden.
                  Du betalar otroligt mycket i tid för möten och varje vecka har du nytt område att knacka dörr .
                  Ingenting är gratis när det gäller sekter osv. Men du tror det för du får belöningar när du dör.

                Vill man hjälpa människor skickar man väl inte en faktura på 150 000:- 😂

                  Säg det till vården också.

                    Jag har en privat sjukvårdsförsäkring där jag är garanterad vård. Väldigt mycket billigare!

                😂🤣😂🤣😂🤣🤣🤣

          Nått för Josefin Dahlberg kanske nu när hon äntligen lyckats snärja en rik man.

      Det är Training For life över 1 år med kurser etc. Dörröppnare 1 är den Bianca går.
      Har varit på Dörröppnare 1.2.3 och det är den finaste present jag någonsin gett mig själv.
      Inget sektigt över Bara Vara. Fantastisk miljö, total radiotystnad, magisk mat och meditationer både aktiva och lugna, tystnad och vara med sig själv.

    Av det jag läst om Baravara och Lars Vedam Knutsson i SvD uppfattar jag det som någon form av humbug inspirerat av vissa delar av en sekt. Däremot tror jag inte att kursgården i sig ÄR en sekt, men som sagt inspirerad av sekten.

      I granskningen beskriver ju deltagarna det just som en sekt?

        Vad menar man med sekt i det här fallet? Att det finns en gemensam ideologi fine men finns det repressalier för de som inte ”tror”?

          De som är fullständigt upplysta sitter i toppen och håvar in pengarna

    Förlåt men vad är ens ”utåtstående” blygdläppar? 🥹🫣

      Camel toe?

        Nej…?

      När de inre blygdläpparna är större än de yttre

    Jag håller med tex ID. Jag tycker du Camilla har väldigt bra synpunkter och kan påverka. Men jag tycker detta inlägg är på låg nivå. Jag har inte varit på baravara, har ni? Jag tycker inte man ska anta. Alternativ vård utesluter inte vanlig vård. Men får man tex inte hjälp av mediciner, så får väl alla själv välja om de vill testa något annat. Världen är inte svart eller vit. Detta är inte kritik till någon.

      Fast om DN har granskat stället och hon länkar till granskningen?

        Ni pratar om DN hela tiden. Kommer bara till nyheter 24 med länkarna i inlägget.

          I artikeln från nyheter 24 hänvisas det till granskningen som DN gjorde.

        Ok, jag förstår inte. Var DN alltså på plats på baravara. Hur gjordes granskningen? Jag tycker detta är antaganden, men jag kan ha fel.

          Jag fick också leta i en kvart. Artikeln från DN är från 2017 men det har man liksom glömt att nämna..

          Om du läser så kanske du förstår bättre. Googla tex så ser du olika artiklar.

          Ja de var på plats och gjorde granskningen och deltog i ”behandlingen”.

    Klart som fan det är en sekt. De som har varit där har redan blivit hjärntvättade till att tro att det inte är det.

    Kan kyrkor och religioner kan ses som sekter? Var inte du involverad med nån kyrka Camilla?
    Misstänker att fotot på Osho du la upp är från den här händelsen här i Oregon.
    https://en.m.wikipedia.org/wiki/Rajneeshpuram

    Osho har många intressanta böcker. Speciellt gillar jag The Mustard Seed.

      Rannsaka dig själv, Cam.

        Va?

    Herregud, räcker väl med att kasta ett öga på ”terapeuterna” som finns presenterade på deras hemsida. Hittepåutbildningar och begrepp som bara skojare använder sig av, min radar går direkt i alla fall. Dagens skratt! Inte många legitimerade psykologer där inte.

    En annan sektindikator är att terapin ska genomföras i olika steg och i grupp. Kan absolut vara läkande att prata i grupp med likasinnade, men då modererat av människor med relevant utbildning.

    Kvacksalvare har funnits i alla tider och dessa är inget undantag. Kul för de som blir ”hjälpta” och många, många tusen kronor fattigare, inte lika kul för de som far illa och i värsta fall blir återtraumatiserade. Tyvärr börjar fler och fler sådana här verksamheter vädra morgonluft pga den dåliga tillgängligheten i inom psykiatrin.

      Framgår ju även tydligt att de är utbildade av Osho/Bhagwan sekten. Kolla wild wild country på Netflix för att se hur sjukt det faktiskt var. De försökte ta över en helt county med automatvapen och utförde den största bioterror-attacken i USA https://en.m.wikipedia.org/wiki/1984_Rajneeshee_bioterror_attack

    Finns en bra Netflix dokumentär som heter wild wild country. Riktigt sevärd!

      Så hemsk dokumentär och sekt. Fruktansvärt att Ted Gärdestad var med där.

        Ja Ted som var så fin. Han blev bara sämre där.

          Och nu gör Bianca reklam för terapeuter som är utbildade där 🤑

            Var gör hon reklam för dessa terapeuter?

      Och för er som inte har Netflix så finns det en jättebra pod dokumentär om det också: https://poddtoppen.se/podcast/308339623/p3-dokumentar/ny-bhagwanrorelsen-sekten-som-fangade-ted-gardestad

      Letade efter en kommentar som nämnde dokumentären. Såg den när den kom ut och fick min mamma att kolla, hon är/var fortfarande ”inspirerad” av Osho efter att ha dragits in i olila kult liknande rörelser under 70-80 talet, vi hade en stor poster på väggen hemma med ett svartvitt porträtt av Osho, när jag var liten samt flera av hans böcker. Man kan också kolla Netflix doku-serie om hur man blir en kult-ledare som då granskar olika kända kulter genom åren och dess ledare. Kommer inte ihåg vad den heter.

    Varför inte bara åka ut i skogen och skrika rätt ut i frustration över sin situation. Vem vet det kanske hjälper lika mycket som att åka till ett sånt ställe…och betala dyra pengar.

      Man vill inte skrämma djuren.

    Jag bara tror,att mår man dåligt av olika orsaker och inte den traditionella sjukvården hjälper dig tar man alternativa vägar för att hoppet finns att på något sätt få hjälp och må bättre.
    Personer ber böner I olika religioner ,tror på gudar och böcker som ska vara av helig skrift.
    Svenska kyrkan tar bra betalt av sina medlemmar med. Det är inte bara suspekta sekter/ behandlingar som är dyra .

      Men det finns alternativa vägar som är mer eller mindre seriösa.

      Svenska kyrkan tar emot alla, oavsett om du gått ur eller ej. När det kommer till människor som är utsatta i samhället.
      Jag är ateist men ser inte alls den liknelsen du gör

      Nu går ju en hyfsad stor del av den skatten till att bevara fantastiska byggnader och resterande del till att ge gratis stöd till människor som behöver det.

      Här handlar det väl inte om att traditionell sjukvård inte hjälper. Bianca har ju inte velat ha hjälp.

    Ted Gärdestad, inte ”Gärestad” Camilla..
    Det är ju ofta sårbara människor som söker sig till sådana här ställen, även om det givetvis finns de som åker dit enbart för lugn & ro osv. Kan vara lurigt, då tex.både meditation & viss yoga kan trigga saker när en människa bär på en sårbarhet. Hoppas de har kvalificerad personal för sådant oxå. Dessutom ger det som alltid en ngt fadd eftersmak när man ser hur de tar ut saftiga kursavgiften för människor som mår dåligt.

    Till ALLA som tror att det är godhet och ideologi som driver dessa verksamheter…

    Det är vinstdrivande företag som profiterar på utsatta sökande människor som är desperata efter hjälp.

    Det finns givetvis lite mer balanserade sökande människor där också men dessa är troligen nöjda efter första billigaste steget/kursen medan de som fastnar i klorna fortsätter betala och gå kurser för självförverkligande.
    Typ sientologi (hur stavas det ens…)

      Eller hur! Tycker riktigt illa om sådana här verksamheter. Ofta gulligt förpackade av till synes rara människor med frikyrkoutseende. Inget fel att vilja gå med vinst som företag, men att profitera på sköra människor som är vilse i livet är så fult.

      Ett effektivt lackmustest är att de inte tål någon som helst kritik eller ifrågasättande. Gamla deltagare är sjukligt lojala för att de inte vill ”svika sin grupp”. Vilket förklarar formen gruppterapi från första början.

        Precis. Tål det inte att granskas är det dags att ta en funderare. Tycker även att allt för rabiata försvarare är en stor röd flagga. Om du blir så rosenrasande på att någon kritiserar en rörelse man tillhör så kanske man skall ta sig både en, två och tre funderingar om vad man försvarar.

          Skulle stå: Om du blir så rosenrasande på att någon kritiserar en rörelse DU tillhör..

    Wow. Bara av att läsa kommentarerna här får jag sektvibbar. Lätt att se vilka som troligen är ”medlemmar” så att säga.

    Baravara startades av Lars Knutsson, grundare av Gul & Blå om någon minns den kedjan. Han är också pappa till Filippa K. Han gjorde en livsomställning efter att han drabbats av cancer och har alltid varit tydlig med att han inspireras av Osho.

      Personerna som har byggt upp nuvarande behandlingsprogram är utbildade av sekten. Det framgår på deras hemsida. Lämpligt?

    Går alla runt i vinröda kläder som på Osho i Pune? Bianca kanske kan göra ett samarbete med Ávora annars?

    Håll er ifrån det där, dom utnyttjar svaga & sökande människor för pengar.

    Varit där o det finns inget sektliknande alls.

    Så himla bra att bianca tar tag i sitt mående! Säkert kam man hitta ett hår i soppan överallt – men bianca kommer med säkerhet att må bättre av detta, i hennes situation med dåligt mående under flera år är vilken åtgärd som helst bättre än ingen alls.

      Säg det till Ted Gätrdstad också 😢

      Är väl lämpligast att söka hjälp för sitt mående utifrån evidensbaserade behandlingsformer och inte från charlataner

    Fattig = åker in på psyket
    Rik = åker på retreat

      Det finns gott om rika som får vård inom psykiatrin. Skillnaden är snarare medicinutbildning och annat.

    Om detta hade varit en granskande artikel av Baravara UTAN att dra in Bianca i detta hade det varit att granska på riktigt och med lite mer djupdykning hade det kunnat bli ett riktigt bra inlägg.

    Blir genuint glad när jag ser, mer och mer, hur fler går in och ifrågasätter denna bloggs syfte och inläggens innehåll. Vad är okej och var går gränsen för vad som sätts på pränt i alla dessa inlägg. För det är så att det är vi läsare som gör att det kan fortgå. Det är vi läsare som göder hela denna industri, oavsett om vi läser här eller följer influensers på deras sociala kanaler. Utan oss som läser/följer/integrerar skulle dom inte ha den kraft som dom har

      Fast utan Biancakopplingen är Bara Vara helt ointressant för den här bloggen?

      Granskningen är ju gjord av DN långt innan Bianca ens visste att hon behövde ”bara vara”. Sen tas det upp här, att Bianca åker till just den retreaten. Och eftersom den här bloggen tar upp vad som händer med andra bloggare, så skrevs det om det här.

    Jag har gått dörröppnare 1 som jag tror Bianca ska gå. Det var fanns inget sexuellt eller sekt-liknande över det hela. Du får ju lämna och åka hem om du inte känner att det passar dig. Det var en fin upplevelse (stundtals jobbigt att blicka inåt i sig själv), men varm och omfamnande. Jag upplevde inget dömande eller kritiserande från ledare/terapeuter. När jag lämnade kursgården var jag lugn och harmonisk, och också mer modig att våga säga nej (eller ja!). Tyvärr är det som många av er säger – man måste jobba vidare själv. Det är ingen quick fix.
    Ni får gärna fråga om ni undrar något.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.