Samir Badran om Bara Vara

Bianca Ingrosso är nyss hemkommen från kursgården Bara Vara för att ”utmana sitt psyke till max”.
Bland annat får deltagarna pröva på meditationstekniker med rötter i Bhagwanrörelsen (också kallad Osho-rörelsen). En kurs om 12 veckor utspridd över 18 månader kostar kursdeltagaren cirka 150 000 kronor. . Bhagwanrörelsen har kritiserats för att hjärntvätta sina medlemmar samt mött anklagelser om sexuella övergrepp och våld, någonting Nyheter24 rapporterat om. 

En annan offentlig person som gått ut och hyllat ”Bara Vara” är Samir Badran, som i en story menar att han besöker kursgården ofta för ett retreat där man mediterar, är tyst, umgås, äter god mat. Samtidigt vill ha lyfta fram att det här inte är ett ”vanligt” retreat. Bland annat berättar han att han tvingade sin tjej att gå dit och att hon var lite skeptisk innan hon kom dit. I efterhand säger hon att det är det bästa hon gjort i sitt liv. Enligt Samir är det samma sak för alla som åker dit, att det är det ”bästa någonsin”.

Längst ner i bilden på Biancas text skriver Samir:

Yes, det är det här jag drar på, till alla er som är intreserade av att göra någonting life changing, testa detta!

43 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Är det bara jag som inte fattar varför folk lägger text längst ner på sin story på instagram, när det sedan täcks av instagrams UI och inte går att läsa vad det står? Är det kanske en annorlunda upplevelse ifall man använder instagramappen och inte bara kollar stories genom mobilens webbläsare?

   Det är samma i appen för den som tittar men tror att vissa glömmer det när dom gör storyn då rutan inte är där förren efter publicering.

   Har också tänkt på det när folk lägger in text i reels på Instagram eller shorts å youtube exakt där de skriver ut massa text. Så irriterande.

   Om man håller på bilden så fösvinner det andra och man kan läsa texten

   Eller lägger en omröstning långt åt sidan så att det inte går att rösta

  Då fattar jag det som att B ska dit igen alltså. Om den är utspridd över 18 månader. Arga snattaren har tydligen också varit där.

   Kan man ju inte veta iom de har kortare billigare kurser också.

  Varför pratar de om de på samma sätt som sektmedlemmar…

   Jag tror alla som går i någon sorts terapi för att hantera känslor pratar på det där sättet, det handlar väl om att känna och sätta ord på känslor? Kan låta väldigt flummigt till vardags.

   Antagligen för att de känner sig överväldigande på samma sätt som om man blir indragen i en regelrätt sekt. Min bild är att låg-utbildade kreativa människor lättare faller för sån här typ av manipulation.

  Jag kan känna att ”life changing” är lite för vagt. Att bli hjärntvättad är ”life changing”. Att bli utsatt för övergrepp är ”life changing”. Samir behöver nog vara lite mer specifik än så här!

   Vilken märkligt pessimistisk livsåskådning du har. Varför skulle life changing enbart kunna innebära något negativt…?

    Haha oj dra kvastskaftet ur röven 😘

     Eh, what…

   Kanske får du lite tydlighet av att se det på hans sätt som var ”life chaning”!? Det kan ge dig mer tydlighet.

   Nej, jag tänker inte be om ursäkt för jag att anser att de båda (Samir och Bianca), skulle få ut mer av en sommarkurser i hur man hanterar skrift och lär sig att stava på svenska och engelska, än överdrivet dyra hitte-på-kurser.

    Eh. Människan har letat efter ett sammanhang i alla tider, tror absolut det kan vara en upplevelse vara där. Dyr dock.

    Ja, life changeing brukar handla om insikter om att människor och delar i livet inte varit bra för en och en sorg över att man inte sett eller gjort något åt det tidigare utan låtit åren gå. Sedan inser man att man inte är ensam, blickar framåt och gör de förändringar som behövs. Hoppas inte det bara rör sig om någon älska dig själv och acceptera allt som det är-halleluja. För det är inte life changeing.

     *life changing inte ”life changeing”.

      Åh tack så mycket!!!

  OT: Sandra Beijer reser till Mauritius med familjen istället för att lägga samma summa på en Chanel-väska och följarna delas minst sagt upp i en vattendelare.

   Såklart jag reser hellre änn köper en väska. Resa är underbart. Och komma ifrån denna långa vinter. Så less på den. Nej norden är inte rätt pga för lång kall årstid.

    Håller med. Hur dyr och fin väskan än är så är det fortfarande bara en väska.

   Hon har garanterat råd,med både väska och resa så inlägget var troligtvis ett försök till rage bait. Misstänker att Sansra skrev skav-Hannas kommentar i själva verket.

  Tänker att baravara nog både är glada och mindre glada över all gratisreklam de får just nu. Klart influencers säkert attraherar många men andra skräms nog bort från meditationen om de tror de måste dela den men massa stockholmsinfluerare.

  Att Samir badrum hyllar detta säger ju absolut allt och är en ännu starkare anledning att hålla sig borta 😂

   Samir Badrum! Döööööör vad jag skrattar!

    Du är ironisk hoppas jag?

  Fast vad händer om man börjar ”granska” samtliga aktiviteter som i något led kan härledas till en ideologi? T.ex. jag skickar mina ungar till scouterna. Är de nu fullvärdiga sektmedlemmar som riskerar att utsättas för pedofili och övergrepp? Risken finns ju såklart alltid. Men blir den mer relevant?

   Känns som att de som vill få det till att baravara är en sekt verkligen greppar efter minsta lilla. Blir livrädda för att meditationen de erbjuder har rötter i den där sekten men på vilket sätt är det relevant för det här retreatet? Det är ju ändå ett öppet ställe och folk kan åka eller inte åka som de vill. Pengarna det kostar är fullt rimligt för ett vuxeninternat. Får inte intrycket av att de försöker locka folk att liksom bli fast där och påverka hur de lever utanför med att försöka rekrytera nya eller liknande. Sen kanske det är oetiskt att profitera på folk som mår dåligt men det sker ju överallt ändå? Här verkar ju folk iallafall ha haft en bra upplevelse.

   Och ja, håller med om det där med övergrepp, det sker ju tyvärr ibland men så länge det inte är systematiskt och liksom syftet med hela organisationen att ledare ska kunna göra övergrepp på utsatta personer. Då är det ju en fråga om att öka säkerheten och införa nya rutiner? Att någon någon gång blivit utsatt, ska allt läggas ner för all framtid då? Kan barn åka på idrottsläger?

    För att inte tala om konfirmationen 🙂 angående scouterna är det väl mer i Sydeuropa de ses som en förlängning av katolska kyrkan medan de i Sverige ska vara obundna. Så med tanke på vatikanens track record av övergrepp på småpojkar får de i Spanien verkligen se upp.

  Finns en P3 dokumentär om Bhagwanrörelsen som var riktigt intressant om man vill ha lite bakgrund kring den.

  https://sverigesradio.se/avsnitt/bhagwanrorelsen-sekten-som-fangade-ted-gardestad

  Så man måste åka dit igen och igen… Fucka upp livet mellan ”rehab-gångerna” på bara vara. Låter dyrt.

  Låter underbart att åka ut och glo på Siljan en stund. Lika mycket som det låter besvärligt att ha för mycket pengar att skyffla runt.

  Kan inte alls mer med B på instagram, hennes svengelska 🤯🤯🤯

   Då är jag säker på att det är gratis för dig att låta bli att gå in där. Jättesäker är jag.

  Undrar om han verkligen varit där, och om Bianca verkligen varit där för det är helt klart spons/reklam de gör, tror jag. Såg en annan kändis som igår gjorde reklam (smyg) för något annat retreat i Småland, så det verkar lite suspekt tycker jag. Så som Bianca lagt upp om det (sådär lagom subtilt men som man ändå ser igenom, frågan hon ”fick” och besvarade t.ex) och sen Samir som påpekar att ”detta är inte reklam” MEN när folk påpekar ”detta är ingen reklam nu” så ÄR det oftast det. Det är de som försöker mörka som säger att det inte är reklam fast att det är det.
  Bianca är som innan, beundrar sig själv i spegeln o kameran och putar med läpparna. Hon har hållt på likadant innan med att säga att hon är så lycklig – sen plötsligt ”mår hon dåligt”… Var inte längesen hon sa att hon är sååå lycklig och mår sååå bra och nu så mår hon toppenbra igen. Tycker hon är så märklig. Hon söker bekräftelse, vill ha beröm, komplimanger, sympatier och bli hyllad.

  Konstigt att både Bianca och Samir skriver exakt samma sak, så löjligt och genomskinligt.

  Alternativt så kan man gå ut i skogen. Sätta sig på en stubbe och lyssna på fåglarna utan mobil. Hyr en stuga på landet.

  Någon som har läst Sekten på Dimmön? Tänker typ att det är same same 😅

  Må så vara att Baghwanrörelsen anses som en sekt, men att BaraVara likställs med detta låter lite väl knäppt tycker jag. Har du någon källa på att dom ” är Baghwan”?
  Dom bekräftar att dom är inspirerade av Oshorörelsen/Baghwan, framför allt när det gäller meditation, men lägger även till flertalet andra personer som inspirerat och som inte har ett dugg med Bagwhan att göra
  Det verkar mer vara en meditationsplats, med kurser, och internatkurser kostar ju en del som vi alla vet.
  Har själv gått kurser i meditation, i Stockholm, med buddhistisk grund, och den kostade också……
  En av grundarna är Lars Knutsson, dom som var med ” förr”, vet ju att han grundade Gul&Blå, där alla trängdes för dom senaste jeansen.
  Om nu Bianca går nån kurs, lång eller kort, tänker iaf jag att det är precis vad hon behöver för att blir mer ” grounded” och kanske hitta ett inre lugn och en större mening med tillvaron, något jag ( förutfattat) inte tänker att hon har egentligen
  För övrigt anser jag att vi alla behöver mer meditation och närvaro i våra liv

   Åh jag ser plötsligt ett mönster. Lars Knutsson grundade ett hyperpopulärt märke bland ungdomar, börjar meditera och hittar sig själv. Bianca gör samma sak. Då kanske det inte är omöjligt att retreaten har effekt? Risken är bara att hon blir kvar i det där.

  Må så vara att Baghwanrörelsen anses som en sekt, men att BaraVara likställs med detta låter lite väl knäppt tycker jag. Har du någon källa på att dom ” är Baghwan”?
  Dom bekräftar att dom är inspirerade av Oshorörelsen/Baghwan, framför allt när det gäller meditation, men lägger även till flertalet andra personer som inspirerat och som inte har ett dugg med Bagwhan att göra
  Det verkar mer vara en meditationsplats, med kurser, och internatkurser kostar ju en del som vi alla vet.
  Har själv gått kurser i meditation, i Stockholm, med buddhistisk grund, och den kostade också……
  En av grundarna är Lars Knutsson, dom som var med ” förr”, vet ju att han grundade Gul&Blå, där alla trängdes för dom senaste jeansen.
  Om nu Bianca går nån kurs, lång eller kort, tänker iaf jag att det är precis vad hon behöver för att blir mer ” grounded” och kanske hitta ett inre lugn och en större mening med tillvaron, något jag ( förutfattat) inte tänker att hon har egentligen
  För övrigt anser jag att vi alla behöver mer meditation och närvaro i våra liv

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.