Bryter influencern mot sekretessen?

Robinsondeltagaren och influencern som går under namnet @vontilander (Karolina Tilander) har 19 000 följare på Instagram och 18 300 följare på Youtube och kallar sig kort och gott för en ”kreatör” i beskrivningen.

Hon har nu lagt upp ett videoklipp på sina sociala medier med beskrivningen ”Om någon undrar varför jag slutade jobba inom hemtjänsten” och ”Kan det va Sveriges otrevligaste människa” som föreställer henne själv, filmad ur grodperspektiv, där hon har ett samtal med en av de personer hon har betalt för att hjälpa.

Jag har förvrängt bådas röster eftersom jag är helt övertygad om att mannen, som filmas utan sin vetskap, skulle gå att identifiera.

Jag har kikat lite på det här med sekretess och vad som gäller när man arbetar inom just hemtjänsten.
Om ni svajpar hittar ni det, och även en artikel om vilka konsekvenserna blev för den anställda inom hemtjänsten som sände live hemifrån en äldre persons hem.

Jag har sökt influencern för en kommentar där jag även undrar över videos autensitet, men jag har än så länge inte fått något svar från henne.

 

63 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Hemsk människa.

   Men snälla vad är det för fel på er andra som tycker att den där gamla satkärringen ska få bete sig så?

    Driver du?

     Nej jag driver inte alls. Men du kanske? 🤔 vi alla har rätt att utrycka vår åsikt även fast jag inte tycker som du.

      Men det är ju en gammal människa som behöver hjälp. Oavsett hur otrevlig du tycker att någon av de äldre är när du jobbar inom äldreomsorgen så får du aldrig ta upp kameran och filma och sen lägga ut det på dina sociala medier eller skicka vidare det till någon annan osv. Isåfall är du på helt fel arbetsplats. Man skriver ju dessutom på och läser igenom vad som gäller innan man börjar jobba med detta.

       Dessutom vet vi inte vad hon sa innan hon började filma.

    Är hon gravt-dement. Fine, då outar man inte någon på nätet. Men måste hon vara en bortskämd liten snorunge för det?

     Men är du helt vrickad? Den ena personen är i tjänst, den andra är inte det. Hon har all rätt i världen säga att hon inte vill ha ”hjälp.”

      Du kanske är helt vrickad?

       Jag hoppas och tror verkligen att du trollar och bara försöker provocera 🤦🏻‍♀️

     Jag tycker inte ens att kvinnan är otrevlig. Hon snäser ifrån till någon som är jäkligt patroniserande och passivt aggressiv. Hon vill inte ha några köttbullar och kanske är gammal men klar i huve´t. Fatta vinken och tagga ner istället för att jiddra…

      Håller inte alls med. Tycker inte alla att hon är nedlåtande eller passivt aggressiv. Tvärtom försöker hon ju bara säkerställa att personen verkligen inte vill ha hjälp genom att först fråga om hon ska steka korvar, sen fråga om hon ska steka köttbullar för att sen fråga om personen ska fixa allting själv. Vad är nedlåtande med det? Är väl bra att hon säkerställer att personen verkligen inte vill ha hjälp innan hon går därifrån.

       Hon filmar ju, är ju uppenbart att hon försöker få fram en reaktion hos kvinna. Och vet h ut hon fungerar och att hon kommer säga en gång till att hon inte vill ha.

       Bara för att man är gammal är man inte korkad eller inkompetent. Man har all rätt att tacka nej till köttbullar utan att bli ifrågasatt.

        Hon blir inte ifrågasatt, hon får frågan om hon vill ha korv istället? Hade hon sagt ”Okej, inga köttbullar!” Och gått hade hon istället fått skit för att hon inte försökte få i den gamla personen något att äta.

     Hoppas du trollar 🤦🏻‍♀️

     Snorungen här är Karolina. Hon är där för att göra ett jobb som hon får betalt att göra. Är Karolina missnöjd över hur hon blir behandlad så är det sin chef hon ska prata med och det är då chefen som pratar med kunden. Karolinas beteende är under all kritik, och att smygfilma och lägga ut i sociala media är galet.

     😂😂😂 Läs på du framstår som otroligt korkad.

     Men är du helt från vettet?? Man får inte filma människor när man jobbar inom vård/hemtjänst och lägga ut!

    Det kan ju vara en dement person. Oavsett så beter en person som är där för att hjälpa till sig inte så och filmar.

     Fattar inte heller varför hon filmar. Min älskade mamma blev dement och tyvärr väldigt otrevligt på slutet men det var sjukdomen som talade. Hon är i himlen nu🙏

    Du kommer också bli gammal en gång. Du kanske blir dement och aggressiv. Du kanske säger saker som du inte egentligen menar men som du inte kan styra. Hoppas du blir illa behandlad då.

    Vad är du inte fattar? Man filmar inte i vårdtagarens hem o lägger ut detta på sociala medier. Punkt o slut.

  Fy fan!

  Jävla idiot.

   Ursäkta mitt språk. Jag brukar verkligen inte uttrycka mig så, men jag blev så arg över detta.
   Detta hon håller på med är lite samma som killarna som var med I Upppdrag granskning och blåste äldre på pengar. Totalt gränslösa och helt utan respekt och moral.
   Hur kan man ens komma på tanken att först filma hemma hos en brukare och sen lägga upp det till allmän beskådan. Jag år helt mållös.

    Det är även ett sekretessbrott som kan ge fängelse eller böter.

     Hoppas hon blir straffad. Man ska kunna känna sig trygg i sitt hem fast man behöver hjälp.

    Jag håller med även det givetvis är skillnad i illvilja och skada man åsamkar. Men det visar på något sätt att man har noll respekt för andra människor och inte tillmäter dem något värde.

  En bortskämd otrevlig skitunge är vad hon är. Hoppas att någon sätter dit henne för det här. Alla hennes kollegor vet ju vem den här brukaren är och hens anhöriga skulle också känna igen personen ifråga utifrån det här klippet.
  Mobiltelefonerna ha verkligen inte gjort mänskligheten någon tjänst.

  Så fruktansvärt beteende mot en människa som är beroende av andras hjälp. Hoppas arbetsgivare och anhöriga anmäler.

   Håller med! Och jag önskar folk kunde reagera lika starkt när man outar barn på nätet med. Det är fan nå fel med vår samtid 😭

  Oetiskt, så där gör man absolut inte! Man får absolut inte filma eller spela in när man jobbar i vården!

  JA det finns jätteotrevliga äldre men det kan bero på sjukdom, ont mm. Man får vara professionell, försöka möta ändå och i värsta fall gå därifrån och skicka in en annan personal.

  Om en vårdtagare är helt klar i huvudet och säger ”jag behöver inte din hjälp” så kan man faktiskt gå och rapportera in att de avsa sig hjälpen. Är de sjuka så får man hitta ett sätt att hjälpa ändå. Eventuellt gå och komma tillbaka senare om det går.

  Sorgligt. Insiktslöst och empatilöst. Jag har jobbat inom äldreomsorgen. Klart gamla och sjuka människor kan vara otrevliga men det är en del av jobbet och du får betalt för att vara professionell. Ingen människa/(”brukare”) är skyldig att tacka dig för att du gör ditt jobb (även om många gör det). Sen måste man ju ha nån sorts fantasi och förstå att så jävla kul behöver det inte vara att gå från att klara sig helt själv under ett helt liv till att helt plötsligt vara tvungen ta emot hjälp av folk man eventuellt tycker (med rätta) är totala puckon. Ilska och bitterhet är också naturligt.

  Det skrämmer mig att personer utan omdöme ens får arbeta inom hemtjänsten. Att våra äldre ska behöva tas om hand av personer utan arbetsmoral, empati eller någon som helst känsla för vad som är rätt och fel.

   Men eller hur. Sen kommer vi ju alla troligtvis att hamna där om vi inte är dör först, inget trevligt scenario.

   Hemtjänsten och äldreomsorgen kan knappast välja och vraka bland personalen, de får ta vad de får. Tyvärr är ju arbete som uska eller vårdbiträde inom äldreomsorgen ett riktigt lågstatusjobb med dåligt betalt, dåliga arbetstider, slitigt på både kropp och psyke. Såklart man inte får särskilt många smarta, ambitiösa och empatiska medarbetare med såna risiga arbetsvillkor.

    Nej, det är verkligen trist. Det finns många fantastiska människor inom hemtjänsten och äldreomsorgen men det finns också sådana som absolut inte borde vara där.

   Min mamma hade det i livets slutskede. Det var under all kritik med undantag från några fantastiska personer. Problemet började på chefsnivå och sedan fanns det många anställda utan varken kompetens eller intresse.

  *autenticitet (men ”kul” med förenklade stavningar ibland)

   Inget kul med felstavningar, det stör bara och så undrar man om det betyder nåt annat än vad man tror. Autensitet = nån slags spänning? Tension är ju spänning?

  😥 Snacka om fel person på fel plats… I den undersköterskeutbildning man bör ha för att klara av att arbeta inom hemtjänsten ingår kurser om det mesta du kan möta i jobbet. Sen finns nog tyvärr ingen kurs som ”botar” avsaknad av empati och allmänt hyfs…

   De flesta är ju outbildade. Jag jobbade med en kille som gick i gymnasiet och tig droger på arbetstid. Han somnade hemma hos brukar och ingen på chefsbivpreagerade. Tillslut såg jag det själv ich ringde jourhavande chef. Vet fortfarande inte hur det slutade för jag fick inte fler arbetspass..

  OM videon är äkta och hon saknar samtycke så är det inte så mycket fråga om tycke/smak. Hon begår ett lagbrott som av berörd part(er) bör ha polisanmälts.

  Hemsk människa ! Fruktansvärd mobbare var hon i Robinson !!
  Hur i hvete spela in och lägga upp när man jobbar i hemtjänsten , hon borde bli anmäld !

   Ja, hon visade att hon var en fruktansvärd människa i Robinson. Det här är något av det sjukaste jag har sett. Hur kan man filma situationen och dessutom vara så dum att lägga ut det som en rolig grej? Det visar i och för sig vilken låg intelligens människan besitter. Hon kan ju knappt prata svenska, så blir egentligen inte förvånad över hennes bristande intelligens.

  Blir så ledsen.
  Har en psykiskt sjuk mamma, hon säger och gör konstiga saker, tänker om någon hade filmat henne och gjort sig lustig på hennes bekostnad. Man måste ha empati och förståelse att speciellt äldre och psykiskt sjuka är sköra men har också rätt till sin integritet trots att de ibland är oerhört provocerande eller säger konstiga saker. Man kan inte likställa en psykiskt sjuk/dement/äldre med svårigheter som en fungerande vuxen det är ju därför hemtjänsten är där och hjälper. Annat hade de ju klarat sig själva från första början.

  Har jobbat som undersköterska inom vård och omsorg i över 30 år. Har själv slutat och börjat arbeta inom annat yrke.
  Undrar hur dum i huvudet en människa är som filmar en sån här sak och lägger upp på sociala medier??? Blir så arg, ledsen och frustrerad över hur störda och empatilösa en del personer är.
  Det är ett solklart brott mot tystnadsplikten och jag hoppas verkligen hon blir anmäld och får ta konsekvenserna av sitt sjuka beteende.
  Att det sen också är väldigt många som gillar hennes inlägg är lika skrämmande det. Bajsmänniskor hela bunten….

  Man undrar hur många gånger hon har filmat på sitt jobb inom hemtjänsten som hon inte lagt ut 😣 helt otroligt respektlöst

  Jag skulle också bli less om folk som var och hjälpte mig tjatade istället för att acceptera ett nej.

   Jag tror inte att du förstår problematiken kring vissa äldre människor. En del blir som barn i trotsåldern och käftar emot en del kan bli aggressiva fysiskt också. Det handlar ofta om frustration och ibland begynnande demens. Man lär sig hantera det och förstår att det inte handlar om dig personligen el jobbet du gör.

  Camilla, om du har problem med det skrivna språket(typ dyslexi), vore det bra om du berättade det för oss läsare. Det skulle förmodligen ge folk större förståelse för alla dina språkliga fel och därmed skulle klagomålen på dem minska.

   Ge er för fan. Det är inte så illa som alla påstår. Hur svårt är det att ta till sig innehållet i texten? När du läser något en annan bloggare eller liknande skriver, håller du, och alla andra, på likadant då? Sitter ni och klagar inne hos personen att den skriver illa? Att den verkar ha problem med språket? Eller är det bara här?

   Det enda är att det här inne kan vara lite långa meningar ibland, som blir svåra att få en rytm i vid första läsningen. Bortsett från det är det inga som helst problem att förstå vad som menas och det är nästan synd om dig om du inte förstår innehållet i inläggen pga något stavfel.

    Du har nog missuppfattat det hela. Jag förstår vad hon menar, men har ingen förståelse för återkommande slarvfel av en som ska föreställa vara en professionell skribent, som dessutom tjänar multum på att skriva. Tycker det är respektlöst mot läsarna. Har hon däremot dyslexi eller liknande kommer allt i en annan dager.

  haha skulle det där vara otrevligt? jag jobbar själv i hemtjänsten, det där lät som en trevlig tant i jämförelse med vissa av våra brukare på sina sämre dagar 😂

  Hemska empatistörda människa. Må hon straffas för detta. Vem filmar sin arbetsplats där strikt sekretess råder? Läste någonstans att straffet kan bli fängelse och det hoppas jag verkligen.

  Ja hon bryter mot sekretessen! Har svårt att se att någon chef skulle tycka att det där är okej. Dessutom får man inte smygfilma folk.

  Hon är kusin med knäppgöken Solomon Foliehatt. Lika störda gener.

  Hon är HEMSK! Tyckte hon var svinjobbigt i Robinsson och när jag nyfiket kollade vad hon gjorde i soc medier tappade jag hakan. Oskön och gränslös.

  Något liknande men absolut inte samma nivå , som jag reagerat på nyligen är Johanna Johnsson som på senaste tiden varit på jakt efter ny lägenhet. Hon har filmat alla lägenheter, alltså varenda rum och runt om. Sen pratar hon om hur bra eller konstiga de är. Det är ändå någon som BOR där. Så gör man inte! Hon har tryckt ut det på TikTok å youtube å jag tycker bara det är SÅ gränslöst. Alla verkar tappat respekten för andra människor och deras integritet. Ser ofta små barn hamna i vloggar.
  Samma med många influencers som sitter å filmar sig själva med folk i bakgrunden. Alltså inte ett folkhav utan typ 2personer bredvid på en servering som man ser SÅ tydligt och influencern sitter å babblar om nått kontroversiellt eller dumt och dessa märker det inte och sen PANG är de med i en blogg som 100k kollar på

   Om man är inlagd på sjukhus så får man bilder med en regel: ingen annan patient eller personal får vara med i bild!!
   Det ör 2 års fängelse om man bryter mot sekretessen som den d….a människa gjorde

    Ta bilder

  Alla inom hemtjänst/hälsovård borde ha 100% tystnadsplikt. Är man inom det yrket är det riktigt viktigt. Det är sjukt om såna saker läggs upp på för andra att se.

  ett grovt jävla tjänstefel och brott mot tystnadsplikten. mvh arbetar och har så gjort i vården i 23 år.
  blir så jävla förbannad när jag ser sånt här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.