Vikten av att vispa

När jag skriver det här så vill jag förtydliga att jag inte menar detta på ett nedvärderande eller sarkastiskt vis, utan jag menar det faktiskt genuint, och vad är det då jag menar?
Jo, nämligen att jag älskar mat och bak-Bella och sättet hon beskriver alla nya ”upptäckter” hon gör.
I det här inlägget är hon återigen i baktagen och har bakat en silviakaka, vilket är en som en kärleksmums men utan choklad, och berättar om sin senaste uppenbarelse i bakvärlden – nämligen att för att få en kaka väldigt fluffig och luftig så ska man vispa ägg och socker dubbelt så länge än vad man brukar. Då kommer det in luft i smeten.

Jag serverade kakan med vaniljglass och färska hallon. Mixen av det en ljummen söt kaka med det syrliga och kalla blir perfekt.

Jag har verkligen insett att för att få en kaka väldigt fluffig och luftig så ska man vispa ägg och socker dubbelt så länge än vad man brukar. Då kommer det in luft i smeten. // Isabella Löwengrip

Jag tycker det är gulligt, på riktigt.
Kanske är det ordet ”gulligt” som gör att det känns en smula nedlåtande, men intressant då? Är det bättre?
Det hade varit enkelt för Isabella att inte skriva alls om mat och bakning eftersom det är utanför hennes ”comfort zone” men istället bjuder hon in läsarna till sin gastronomiska resa och berättar både om när det gått bra, och gångerna det gått sämre.
Det är kul att läsa om, och särskilt eftersom Isabellas läsare är så involverade och kommer med tips och tricks när hon misslyckats med någonting och applåder när hon delar lyckade kreationer från köket.

Att vispa eller inte vispa är förresten lösningen till många debacle man kan stöta på när man bakar, och om det berättar Isabella på sin blogg. 
Ingredienserna till kladdkaka ska exempelvis inte vispas alls utan ska röras ihop med en slev, medan man med tårtbottnar kan vispa ägg och socker i tio minuter. Samma sak när man gör smörkräm. Vispa det rumstempererade smöret så pass länge att det blir vitt. DÅ blir det bra smörkräm!
Här vill jag slå ett slag för min följeslagare – muskelberget från från KitchenAid –  som gör all vispning åt mig. Väl investerade pengar, för den gör trots allt mer än bara vispar. (ej smygreklam)

Isabella i nya ”Hela kändis-Sverige bakar”?
Tror ni hon hade ställt upp? Hon och Shelia typ?

45 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Man kan vispa för länge också. Det gjorde jag en gång. Skulle göra en sockerkaka på jobbet och den höjde sig så fint. Men när jag tog ut den blev den platt som en pannkaka. Jag har inte gjort någon sockerkaka efter det….

      Jag tycker att du ska testa göra en igen 😄

      Sockerkaka ska man vara röra ihop

        Bara

        Jag blev varse om det efter den ”fina” sockerkakan….. 😛

        Man ska vispa ägg och socker riktigt pösigt och SEN röra ihop fluffet med mjöl etc. ”Vända ner” brukar det stå i recepten.

        Ja aldrig vispa när man har i bakpulver.

          Jo man ska vispa ägg och socker.

            Separat ja.

    Jaaaa, jag vill se Isabella och Shelia i hela Sverige bakar 🙌🏻🙌🏻 Lyssnade precis på deras podd och den är min no 1 nu bland poddar, så mysig.

      Jag älskar också deras podd!!

    Märks att du har dåligt samvete för att du gick så hårt åt henne förut. Nu bara gullas det minsann.

      Men suck.

    Vispar alltid min kladdkakesmet och det är aldrig några problem att det skulle komma in för mycket luft 😊 men man vispar ju bara tills den går ihop, inte i flera minuter….

      Åh vad tråkigt inlägg

        Duja

        Eller menar du hela inlägget eller min kommentar?

        Scrolla vidare bara, hur svårt kan det vara?

    Mmm… det verkligen inte alltid det ska vispas. Är så otroligt tråkigt när smeten skär sig. Gillar att baka men fan vad man kan bli tokig också. Mycket kemi. Maräng är också ett lotteri. (För mig som aldrig velat lära mig)

      Maräng är ju så himla enkelt. 🥰
      Tyckte alltid det var läskigt tills jag faktiskt provade och då var det inte alls lika svårt som jag hade trott att det skulle vara. 🙂

      Vispa i en metall- eller glasskål inte plast. Det måste vare helt fettfritt för att marängen ska bli torr och spröd. I plastskålar finns minimala små repor där fett kan samlas oavsett hur mycket du diskar. Därför kan det vara ett lotteri att använda plastskål

    Otroligt fånigt inlägg. Som att du verkligen öppet och lite desperat försöker visa att du är snäll. Stå för att du är hård mot folk ibland

      Eftersom hon fortsätter vara hård och ibland riktigt elak mot folk och fortsätter trots massiv kritik så skulle jag säga att hon definitivt står för det. Ett inlägg i positiv anda förändrar inte bloggen, så du kan vara lugn.

      Att det ska vara så svårt att hitta balans och inte skriva nedvärderande om folk. Säger mer om den som skriver än den som det skrivs om.

      Hur kommer det sig att bara vissa tycker att hon är elak?

    Intressant! Bella anpassar innehållet till sin nya målgrupp och istället för att vara perfekt och bäst uppmuntrar hon till att ge henne tips och råd. Bra jobbat, proffsigt!

      Ja gäller ju att få kommentarer

      Ja, naturligtvis gör hon så. Precis som alla andra. Alla influencers jobbar efter det där excel-arket, även om vissa tror att det bara är Bella som planerar sitt innehåll.

    Kladdkakan blir ju som bäst när man vispar upp ägg och socker först, riktigt fluffigt. Sen försiktigt rör ned resten av ingredienserna. Resultatet blir en len, porös kladdkaka som riktigt smälter i munnen 🤤
    På det sättet går det att få den riktig kladdig utan att det känns som att man bara äter smet.

      Då blir det alltså en sockerkaka?

        Sockerkaka är bakpulver i, det är det inte i kladdkaka

        Haha vet inte vad jag skulle ha för skills om jag lyckades få ut en sockerkaka från en kladdkakssmet 🤣

      Riktigt kladdig men porös? Det går inte riktigt ihop.

    Jag gillar att vispa för hand. Som mormor gjorde. En sådan där stor vispmaskin tar ju onödig plats i köket.

      Vispmaskin?

    Tyckte formuleringen att hon vispar dubbelt så länge ”som man brukar” var lite gullig också, hon menar ju dubbelt så länge som HON brukade göra när sockerkakan inte blev bra 🙂 Tycker det är vansinnigt ointressant att läsa om hennes matlagning, men håller med om att det är lite gulligt (menar inte heller på ett nedlåtande sätt utan ärligt gulligt).

    Ibland undrar jag om hon låtsas vara så oerfaren som hon är för ofta tycker jag att hon är oroväckande handfallen. Som när hon gjorde våfflor och inte kunde förstå varför de blev mjuka och degiga när hon staplade dem på varandra.

      Jag har också undrat samma.

      Men ja för att vara den stora entreprenören så är Bella ofta märkligt oförmögen att göra de enklaste sysslor. Jag har alltid tänkt entreprenörer som riktigt street smarta som liksom bara löser saker på uppstuds. Lösningsorienterade. Men inte riktigt Bella, hon blir lika förvånad och handfallen varje gång.

      Tror att det beror på hennes bristande skolgång och utbildningsnivå. Matlagning är ju kemi. Inte rocket science men man måste ha lite begrepp om hur olika livsmedel reagerar, tillsammans med varandra, varma, kalla etc. Förstår man inte det kan det nog förvåna. Men sedan är det naturligtvis också taktik, fansen förklarar ju så gärna.

        Lär man sig mycket om livsmedel på gymnasieprogram som inte är tex bageri/restaurang eftersom du tror att det beror på hennes bristande skolgång?

        Jag har knappt grundskola, men jag är jävligt bra på både bakning och matlagning, det du trots min bristande skolgång, och samtidigt har jag högt utbildade vänner som knappt kan koka tevatten. Tycker du att din teori fortfarande håller?

    Isabellas bak och matlagning intresserar mig inte. Hon har ju precis upptäckt att hon klarar av att fixa saker i köket.Vi andra vanlisar har gjort det i många år eller decennier. Jag har bakat många tårtor till födelsedagar(flera decennier)
    Nu köpet jag tårtor till kalas, så skönt

    Camilla verkar vara en riktigt vidrig elak person som älskar att trycka ner andra. Förmodligen bara hon som tycker att hennes ”humor” är rolig.

      En blir ju lite nyfiken hur det funkar privat? är tonen den samma bland vänner?

      WOW! Jag förstår inte vad du menar? Lite gliringar i en sån här blogg hör ju till. Passar det inte så finns de ju flera andra bloggar du kan hålla dej till istället.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.