Paula visar upp nya huset och berättar om renoveringsplanerna

Hugo och Paula Rosas bor just nu i lite av ett mellanboende.
Jag tänkte först kalla det för ett generationsboende, men fråga mig inte hur min hjärna kom fram till det. Det är ju inte som att de flyttar mellan generationer. *place face in palm*
De har sålt och lämnat sitt hus men kan inte flytta in i det nya än eftersom det ska renoveras, och i det här inlägget visar Paula upp hur huset ser ut nu – innan renovering. 
Hon får en fråga i kommentarsfältet, om hållbarhet och hur hon ser på att renovera för renoverandets skull, och jag tyckte hon gav ett så bra svar på en fråga som majoriteten av influencers helt enkelt duckar för:

Kommentar:  Älskar ert nya hus, fint och härligt med ljusinsläppet ❤️ En fråga ur miljöperspektiv. Det känns som att ni ska riva ut mycket för att ersättas med nytt? (Kanske min missuppfattning..) men hur ställer ni er till det ur ett perspektiv för miljön? Tänker det ser ju definitivt inte slitet ut utan ni gör det för att det ska passa er smak. Tolkar jag det rätt då? Paulas svar: Visst är det fint 😍😍😋. Det ser fräschare ut än vad det faktiskt var. Huset är från 2006, likaså vitvaror och dylikt. Hugo la upp i vår kommuns grupp att det fanns vitvaror att hämta gratis och i söndags mötte vi upp ett gäng grannar som kom och hämtade diverse prylar 🙏🏼

Kan någon sen förklara för mig…
Är det trångboddheten man upplevde som ung, som gör att man som vuxen på riktigt går igång på och dreglar över bilder och beskrivningar av mycket förvaring? Jag kan OMÖJLIGT vara den enda, så försök inte ens! 🙂

I´m in förvarings heaven. Vi hade verkligen stora problem i förra huset med lite förvaringsmöjligheter. // Paula

75 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Och jag får nästan panik av all förvaringshets. Gör er av med prylar istället. Uppenbarligen används dom inte om dom står undantryckta i ett förråd. Det är så skönt att leva utan för mycket saker.

      Jag förstår din poäng, men beror ju på vad för slags förvaring man syftar på. Stora förråd för att trycka in saker som man använt ett par gånger för att sedan glömma bort är ju inte riktigt samma som att vilja ha bra med t.ex. skåp för att kunna hålla det man faktiskt använder väldigt organiserat och inte behöva ha det framme. Använder exempelvis städsaker konstant, men vill ju inte precis ha de framme och ha gärna bra förvaring så det är lätta att hitta och inte blir stökigt. Eller annat man kanske använder regelbundet men som inte är så trevligt att ha framme, typ fotbad, hårstylingsverktyg, verktyg osv.

        Nej du har helt rätt! Jag tänker på alla som typ har porslin dom använder en gång per år, ”finporslin”, eller arvegods man inte använder men inte heller vill göra sig av med. Saker som bara ligger år efter år. Kartongerna med minnen från barndomen.

          Det hade jag i källaren men grannen ovanför tog allt. Mina julopåsksaker m m. Han är straffad innan o polisen gjorde inget. Ha inte sånt i källare. I min 2:a är det lite utrymmen och vinterkläder m m tar ju plats. Drömmen vore en klädkammare som vi hade i mitt barndomshem.

          Vi använder finporslin varje gång vi har vänner över på middag. Varför skulle man bara låta det stå? 😅

        Fast håller inte med gällande typ saker man använder sällan. Om man har en slowcocker tex och använder den en gång per år, resten av tiden tar den plats i ett skåp. Då är det bättre att göra sig av med den och sen låna av en bekant vid behov. Vi lånar verktyg från grannen, skulle aldrig köpa något som står i ett förråd 360 dagar om året.

          Så praktiskt för er att grannen har köpt verktyg då.

          Alla kanske inte vill vara en Ove och låna av grannen hela tiden.

            The Oovster😂😂

            Men antagligen är det grannarna som erbjuder. Man lånar ju av varandra. En har en slagborr att låna ut, den andra lånar ut en stege. Så funkar det i en bra granngemenskap 🙂

          Fast isåfall har väl bekanten också gjort sig av med den? Med ditt tankesätt eller tänker du alla andra ska ha kvar allt förutom du 🤔

            Fast man använder ju olika saker? Vissa använder sin mjölkskummare varje dag medan den hos vissa bara står. Är det så svårt att begripa? Det JAG tycker är onödigt är att ha saker hemma som bara står.

          Men alla kanske inte vill vara som du Anna? Hur stör det dig att folk har ett finporslin som inte används?

            Man får väl störa sig på vad som helst? Eller har jag missat något? Det är störigt tycker JAG att folk ska bygga ut, köpa nytt för att få mer förvaring istället för att inte låta prylarna ta över deras liv. Vi är en hel rörelse, en livsstil, minimalister heter det.

              Jag tänker som du. Sen verkar det ju snarare vara många som stör sig på oss minimalister för att vi har valt ett lite annorlunda sätt att leva på om man utgår från hur normen ser ut.

              Det verkar sticka i ögonen på många vilket jag tycker är väldigt intressant, det är ju inte så att min livsstil utgör ett hot eller en fara för någon annan. Men det är väl det där klassiska gissar jag, att det som avviker från normen uppfattas som konstigt, udda och fel. 😅

                Just folk som ska vara minimalister tycker jag ofta har en riktig översittarattityd där det är äckligt, ointelligent osv att ha saker, dvs saker som minimalisten själv inte har (minimalisten själv kan ha mycket av något annat ”nödvändigt och genomtänkt”. Obs gäller inte alla men om du upplever att det sticker i ögonen på folk så finns det risk att det är din attityd till andra och inte livsstilen i sig för precis som du skriver, det skadar ju ingen annan. Om man inte är en riktig Ove då kanske.

                  Fast jag är inte den enda som har upplevt det utan det verkar tvärtom vara ganska vanligt att bli ifrågasatt när man har valt att inte följa strömmen, oavsett vad det handlar om.

                  Om du blir provocerad av vissa minimalister som har en översittarattityd som du skriver så är ju det ditt problem och något som du behöver jobba på. Du kan välja att bara rycka på axlarna och fortsätta leva på ditt sätt.

      Fast njae…? Jag skulle nästan behöva en lägenhet till för att få plats med familjens fritidsutrustning. Det åks skidor på längden och tvären, golfbagar och what not som används säsongsmässigt.

        Låter ju som om det hade varit bättre att hyra sånt.

          Det blir väldigt dyrt att hyra t ex alpin utrustning i längden. Ett exempel – ett alpinpaket kostar 1200-1500 per person att hyra för en vecka. För egen del åker jag skidor 2 veckor per år. Har köpt min utrustning på rea för 4500kr och på mindre än 2 år hade det lönat sig vs hyra. Räknar med att kunna behålla detta i 6-8 år och göra kantslip kanske varannat år.

        Samma här!

        Golfbagar hyr man inte, i har fem stycken!
        Men två är på golfklubben i förråd där som vi hyr. Men bara alla jädra vinterskor och säsongskläder.:/

      Håller med, är snart 40 och har ett helt tomt förråd. Allt jag äger är saker som jag antingen använder dagligen eller behöver. Så jäkla skönt och befriande.

        Mitt mål!!

          Heja heja! 🙂

        Det är dock svårt när man bor i hus med trädgård! Allt från spadar, krattor, gräsklippare, utekrukor, vattenslangar, cyklar, biltvättgrejer osv behöver förvaras.

        Oj! Har du inga julsaker, resväskor, verktygslåda, pulkor eller skridskor?

          Nope, har inget av det. 🙂 Jag firar inte jul/andra högtider, reser inte, har inga barn och tycker inte om att åka skridskor. Behöver dock köpa en hammare och ett litet set med skruvmejslar längre fram då det kan vara bra att ha.

            Du tycker att alla ska leva som du? Eller vad är grejen?

              Har jag påstått att jag tycker att alla ska leva som jag? Jag svarade på en enkel fråga och berättade om hur jag har valt att leva.

            Vad gör du på fritiden? Obs inget illa menat, blir bara fascinerad, har ju sett en del typ japanska minimalister som har nästan ingenting och undrar vad man gör liksom? Roar du dig mest utanför ditt boende? Lånar och hyr grejer om det behövs? För det lär ju bli mycket tid över om man liksom inte har en massa grejer som ska tas om hand, användas, inga projekt osv. Är bara nyfiken.

              Det är en av fördelarna med att äga väldigt lite saker tycker jag, att det ger en mer frihet, tid och utrymme till att göra saker som man tycker om att göra. Man får vara lite kreativ och använda fantasin. 😅

              För mig är naturen och viktig så jag lägger mycket tid på naturupplevelser. Jag läser även ganska mycket i perioder, håller på en del med meditation, skriver och tycker om att titta på film. Har en nära vän som jag träffar då och då (som lever på ett helt annat sätt) så där får jag mitt sociala behov uppfyllt. Tycker om att gå på loppis, upptäcka nya platser och diverse kulturevenemang. Håller på att lära mig att baka och laga mat. Lite så ungefär. 🙂

                Men typ tält, stormkök och ryggsäck?

                  Eftersom jag endast gör dagsturer än så länge så har jag inget behov av det du nämner. Om behovet någon gång skulle uppstå så köper jag det jag behöver.

            Men… reser inte, inte ens en övernattning nån gång? Hälsa på släkt eller vänner? Jobbresa? Är du bara hemma året om? Så fascinerad

              Ja jag är bara hemma året om och det går så bra så 😉 Jag har en nära vän i närområdet så behöver inte resa så långt för att träffa henne.

        Använder du julpynt dagligen 😅

          Jag firar inte jul och äger därmed inget julpynt.

            Låter som ett väldigt tråkigt liv..

              Det får du gärna tycka, jag trivs med att leva så.

        Samma här så befriande! 😁

    Vad är trångboddhet i detta fall?

    Jag behöver mer förvaring för kläder. Så det är inte bara saker som förvaras.

      Kläder är väl saker. Du borde läsa på om kapselgarderob så behöver du inte kvävas av alla kläder du uppenbarligen har för mycket av.

        Kapselgarderober är ju alltid så tråkiga. Alla plagg i svart, grått, vitt och beige.

        Men vilken otrevlig kommentar. Varför tror du du vet hur mycket kläder jag har? Svara på det. Det är förvaringen som är för liten i min 2:a. Sådana kommentarer som din är bara för du ska vara spydig. Så onödigt.

          Står ju ingenstans hur många garderober Anonym har så blir ju konstigt att anta att det är ett visst antal, kanske lika många som man själv har? Dessutom är det ju jätteskönt att kunna ha lite luft mellan plagg som hänger så i en smal garderob går inte speciellt mycket in, även om man kör kapselgarderob. Och vad som funkar för en person som kapselgarderob kanske inte funkar för en annan om man tex behöver ha specifika kläder för jobb, sen kanske man har specifika träningskläder, för övriga aktiviteter tex våtdräkt eller vad som helst. Onödigt att göra sig av med allt bara för sakens skulle också om det faktiskt används.

        Så härligt att du har svar på tal till alla Anna 😂 Har man lite kläder behöver man tvätta väldigt ofta. Vi har inte alla möjlighet till det. Min man använder dessutom mycket kläder i jobbet som behöver kemtvättas. Där vi bor tar det 2 veckor 😅 Dessutom behöver du en hel del kavajer om du är på resande fot i 3 veckor. Barnen ska vi inte prata om. Det går minst 1 ombyte per dag, ofta 2.

          Det där har jag aldrig förstått. Vad gör alla med sina barn som måste tvätta hela tiden? Först nu när den stora närmar sig tonår som det börjar bli lite mer tvätt

    Ok, så hållbarheten består i att de SKÄNKER sina grejer så de kan köpa nytt? Det är ju ett litet steg från att slänga allt i en osorterade container, men de köper ju fortfarande nytt, pga att det ska se ut på ett särskilt sätt och ha snygg yta..

      ”Så bra svar” av henne

      Ny lägstanivå för bra svar 😅

      Jag tillhör väl den där lilla klicken som inte anser att det är en stor grej att renovera. Jag vill inte bo i något någon annan bott i, förstår att det är jag som är knäpp.

        Finns väl ingen som verkligen VILL det men bryr man sig om planeten så gör man det ändå.

          Nej, det gör man inte.

            Om man bryr sig om planeten och verkligen inte vill bo i det ”gamla” så kan man ju dock fixa till jättemycket utan att för den sakens skull riva ut allting och köpa helt nytt. Spackla, slipa, måla kommer man långt på att få till en ”ny” känsla där man själv får välja utseende utan att man slösar resurser på att skaffa helt nytt för något som kan bli återanvänt.

              You do you. Så gör jag det som passar mig. Ska vi säga så?

                Egogenerationen har talat

        Samma här. Renovera du, alltid är det ngn som vill köpa eller ta efter det som skall bort. Och så är det alltid ngn snickare som blir glad för jobb.

    Vet inte om det är så i detta fallet men upplever ofta att de som totalrenoverar sina kök alltid ursäktar det med att det nuvarande köket är i ”sååå dåligt skick”. Samtidigt säger de alltid att de har sålt eller skänkt köket. Vem tar emot ett begagnat kök om det nu verkligen är i sååå dåligt skick. Känns som en överdrift för att rättfärdiga en onödig renovering.

      Det senaste köket skänkte vi till en förening. Några gubbar som hade en lada där de meckade bilar. De skulle bygga en bar av köket. Köket som för övrigt var från både 70 och sena 80-tal. Det köket bestod i ett axplock av olika stommar och luckor.

      Köket innan det försökte jag ge bort, men det var ingen som ville ha. Trots att det var ett väldigt välbevarat marbodalkök från tidiga 70-talet. Det var nästan så att det gick att räkna med ena handen antalet gånger det köket hade blivit använt.
      Jag skulle dock byta plats på köket helt och göra sovrum av det. Så jag kunde inte behålla det.
      Det var lite synd faktiskt.

      Köket innan det var ett tidigt 90-talskök och gick också till en förening. Den gången var det en MC-klubb som tog det.
      Gången innan dess var ett 50-talskök som ingen ville ha.

      Vi rev ut vårt kök för att vi ville göra ett extra sovrum – köket var typ 15 år gammalt och slitet men fungerade ju absolut. Vi la ut det på marketplace och fick någon som hämtade för att ha i sin sommarstuga. De var supernöjda, vi ville ha nytt och fräscht när vi ändå skulle göra om (och inte gillade tidigare ägares materialval).

    Har växt upp på stora ytor så tror inte behivet på förvaring har med det att göra – men nu när jag själv har barn som både spelar fotboll och golf krävs en helt annan typ av förvaring av bollar, 5 golfbagar, för att inte säga om overaller, fodrade regnställt, fodrade stövlar, ofodrade stövlar, fotbollsskor, gympapåsar, skidhjälmar, cykelhjälmar etc.
    Och badlakan, sängkläder.. jag listan fylls på.

    Förvaringsytorna med Elfa är en våt dröm!

    Vår lägenhet är byggd 2007 och när vi flyttade in för två år sen renoverade ytskiktet (golv och väggar) och det var faktiskt väldigt slitet. Vitvarorna havererar nu en efter en så kan verkligen förstå om de vill renovera ett 18 år gammalt kök 😅 Vår bänkskiva är nött på sina håll och köksluckorna hade jag gärna bytt ut eftersom att de från den förra ägaren är vattenskadade i kanterna under diskhon.

      Ofta går ju dock kök att rusta upp utan att för den sakens skull behöva riva ut helt och köpa helt nytt. Vitvaror som blivit gamla kan ju bytas ut utan att riva ut köket. Skåpluckor/lådfronter som har ”fel” färg eller fått lite naggande eller andra skador på sig kan man ofta få till nyskick igen med lite slipning och målning. Reparerar/rusta upp det som går och byt det som inte går att reparera eller rusta upp, det brukar funka med de flesta kök som inte är från typ 50 år sedan.

        Laminerade luckor är svåra att renovera snyggt, kräver ju att det finns ett vettigt underlag och material för att slipa och måla. På Paulas bilder syns ju att laminatet släppt i nederkant på en lucka. Inget att hålla på att reparera. Vissa saker kan jag tycka är ”onödigt” att byta ut, t ex det svarta klinkergolvet i hallen, men man ser ju tydligt att det är rätt slitna ytskikt och material. Det är ju inte som att man använt kvalitetsmaterial i de flesta hus byggda från 1980-talet och framåt. Det är en annan sak med gamla hus där det är riktigt trä och andra material som går att renovera. Fuktskadad mdf och plast – not so much.

        Det är precis tvärt om. 50 år gamla kök är av bättre kvalité och lättare att renovera.

          Även fast kvaliteten är bra så är ofta höjden väldigt låg på bänkar och skåp vilket gör det inte så bekvämt för längre personer att hålla till i köket.

            Det går utmärkt att höja bånksivan om man vill. Själv köpte jag nytt. Men sons sagt, lättare att ta tillvara på äldre kök än nyare.

    Det är ju också så att vitvaror idag inte håller i evigheter. Tror att vi glömmer bort det.
    Idag beräknas livslängden på kyl/frys vara 18 år.
    Spisar, disk, tvättmaskiner osv har bara en livslängd på 13 år. Det innebär att grejer från 2011 och bakåt lever på övertid och det är helt okej att byta ut dem utan att få bannor och onda blickar kastade på sig.

      Och vad är det som säger att man inte kan ha en bättre livslängd än så? Vitvaror idag är planerade att åldras och gå sönder. Det är en kompressor eller en vattenpump som från ena dagen till den andra bara slutar att gå, och det går faktiskt att byta ut den trasiga delen om man är kunnig och hittar en reservdel. Vårt samhälle har dock gått från reparationgubbar med reservdelar till att vi bara köper nytt då pengar verkar inte vara ett problem. Och vi accepterar att företagen säljer oss produkter med en planerad livslängd som betyder att en vanlig Svensson köper typ 6 kylskåp under sin livstid. Det behöver inte vara så. Det måste bli en förändring för det här är inte hållbart.

        Tyvärr är det ju oftast lika dyrt eller dyrare att byta ut reservdelar, om det ens finns.

        Vi brukar alltid försöka laga själva men går det inte så har vi köpt nytt, gäller främst tvättmaskin. Kostar så mycket bara att få ut någon att titta på det och sen reparationskostnad på det, behöva betala även om det kanske inte går att laga. Börjar maskinen dessutom bli lite till åren känns det som självklart att köpa nytt. Hitta en energisnålare modell. Det hade ju varit fint om man kunde reparera i oändlighet men om maskinerna inte ens är tänkta att hålla någon längre tid så känns det bara som att kasta bort pengar att ta in hjälp för att försöka laga.

    Alltså den där klädkammaren i hallen! Drömmen! Trivs med det mesta i vårt hus, men just hallen och tvättstugan är två rum som hade behövt mer plats för förvaring. Många har ju garberober i hallen, men känns ju next level att ha en klädkammare!

    Förstår också att de renoverar ytskikt och köket – golv, väggar, skåpluckor osv slits. Inga konstigheter och känns inte som ”lyxkonsumtion”. Har ju sett influencers som sliter ut helt nya kök för att de är i fel beige nyans, det är något helt annat.

      Ja verkligen en dröm! Och det finns ju ingenting som säger att man behöver knöka varenda utrymme fullt heller men tänk så skönt att kunna stoppa undan grejer på så mycket yta. Tycker också det är svårt att avgöra bara från bilderna huruvida en renovering är ”nödvändig”, köket såg ju tex tipptopp ut på någon bild men sen ser man att de laminerade luckorna börjat släppa. Liksom golvet i hallen, om det är målat grått och inte riktig sten så kommer ju inte reporna gå bort, det kan man iofs leva med men på lång sikt så är det ju skönt att få det gjort direkt och blir enklare att hålla fint och rent i längden.

    Nu har browfelicia haft ännu en tävling där hon redan följer vinnaren på instagram.

    Jag drömmer om ett nytt kök. Huset är byggt 96 och köket har aldrig bytts ut. Det syns på luckor med mera. Det är så slitet och dant.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.