Får man sparka en hund i självförsvar?

Therese Lindgren pluggar på universitetet och en kurs som hon tar fick henne att besöka en rättegångsförhandling gällande djurplågeri. 
Först bara skakade jag på huvudet åt att hon skulle sitta med under förhandlingen, med tanke på hur himla  känslig hon är för när djur far illa, men det visade sig inte vara en ”sådan” typ av djurplågeri. Alltså där exempelvis en ägare pryglat ett djur under en längre tid eller liknande, utan den här förhandlingen handlade om huruvida man får sparka en hund i självförsvar eller ej.
Hon undrar vad tittarna tycker, och jag gör givetvis samma sak:

får man sparka en hund i självförsvar?
Kanske går det inte riktigt att ge ett svar på det, utan att det helt beror på omständigheterna och att varje fall är unikt?

109 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Tycker inte man kan sparka en hund för att man ör lite rädd, en hund kommer emot en tex men har hunden bitit tag i en människa och inte släpper, ja . Ett ex bara

    Man får väl skydda sig från attacken av hund som biter- den hunden kan inte vara frisk i huvudet som tuggar människor!!!!

      Alla hundar har gener av rovdjur kvar i sig så det är inte om den är frisk eller inte, det bara är så. Men sen ska man ju självklart få sparka dem i självförsvar, vad är det ens för fråga?!

    Klart man ska få sparka en hund i självförsvar. Jag hade kunnat sparka vilket djur som helst om djuret gick i attack mot mig eller mina barn. Att det är en fråga om djurplågeri tycker jag är slöseri med tid.

      Jag hade sparkat en människa om den gick till attack mot mig, varför skulle jag inte få sparka en hund liksom?

    Ja det får man men man får inte använda mer våld än vad som krävs.

    Kommer det en stor galen hund som biter mitt barn skulle jag såklart sparka bort den. Älskar f ö hundar. Jag och mina vänner hade en annan diskussion, om det kommer en drönare och hovrar hur länge som helst ovanför min tomt och jag ligger där och solar och blir irriterad t ex. Får jag skjuta ner den med luftgevär då? Antagligen inte.

      antagligen inte men sue me eller?! Intressant fråga dock men man får ju inte tex förstöra på någons bil som står parkerad på ens tomt (väl?) så då borde man inte få förstöra den heller?

        Vi hade picknick i en park i somras. Då kom en drönare ganska lågt ovanför oss som surrade och irriterade en lång stund. Man hade verkligen lust att sabba den.

    Jag hade aldrig sparkat ett djur – oavsett omständigheterna. Jag får till exempel inte slå en människa i självförsvar och ska således inte få slå en hund i självförsvar.

      Klart att man måste kunna försvara sig

        Konstigt nog inte. Jag läste om ett fall här i Sverige där en kvinna försvarade sig vid ett inbrott. Hon blev dömd.

          En av få hundar som kan göra inbrott i så fall. Yrkeskriminell?

          En kvinna som försvarade sig mot våldtäkt blev också dömd.

          Det är ju skillnad på ett inbrott och misshandel. Du får slå dig fri från en attack från en människa och naturligtvis bör samma gälla för en hund. Hundar bör också anses som beväpnade och är därför ett större hot än en obeväpnad människa.

            Är de verkligen inte.

              Klart de är. De är rovdjur med rovdjurständer och byggda för att kunna jaga och döda med sin mun.

      Vad snackar du om? Du får visst slå en annan människa i självförsvar. Nödvärn kan vara väldigt långtgående beroende på omständigheterna om du utsätts för ett pågående brottsligt anfall. Detsamma gäller åtgärder i nöd. Det är ju något helt annat med oprovocerat våld.

        *angrepp ej anfall

      Bara en nyfiken fråga då, säg att du blir attackerad av en stor hund. Du lyckas inte ta dig loss eller få bort hunden på ett icke våldsamt sätt. Vad gör du då? Accepterar ditt öde å ger upp?

        Ja mer eller mindre. Dör hellre av en attack från ett djur som inte gör det medvetet – än en människa.

          Tack för att du svarade. Kan förstå på sätt å vis hur du tänker, men tror du inte att en slags fight för livet tar över ändå om du är under attack? Det sunda förnuftet eller ens resonemang går upp i rök. Men givet omöjligt veta innan det händer…

            Jo absolut så kan det säkert vara. Jag bara älskar djur väldigt mycket och vill aldrig skada djur. Det går över mitt förstånd.

          Okej. Det gäller DITT liv. Men du promenerar ute och ser en hund som är lös och har attackerat en oskyldig 13åring som bara vill ta en löprunda. Vad gör du?

            Vad jag gör? Ser till att få tag på hunden (utan våld) och ringer polisen. Då jag vet hur man får en ”aggressiv” hund att släppa taget

              Kan inte du berätta hur man gör? Jag tror att alla hellre hade velat få ett djur att släppa utan våld.

                Jag vet inte om du är sarkastisk eller inte. Men finns många knep.

                  Jag är inte sarkastisk. Jag vill inte slåss med en hund om det finns andra sätt. Kan du inte berätta åtminstone ett knep?

              Säkert. Men lycka till, absolut.

              🤣🤣🤣 Yeah, right.

          Vad menar du med att djuret inte gör det medvetet? Tror du djur är dumma? Djur försöker förvara sig mot andra djurs attacker, men du skulle ligga stilla helt apatiskt. 🤨

          Inte gör det medvetet? Hugger hunden dig, och biter, så är det väl medvetet. Den vill oskadliggöra dig, men du tänker inte försvara dig?

        Exakt vad jag tänkte skriva. Det är lätt att säga något innan man varit i situationen. Tror det är jäkligt få som inte hade försvarat sig.

          Att inte försvara sig mot en aggressiv hund, är ju bara lågbegåvat.

      Vad menar du med ”får inte slå en människa i självförsvar”?
      Det får man! Du får göra mer än så om omständigheterna kräver det.
      Ni minns väl killen som dödade två personer som bröt sig in i hans lägenhet, han blev friad pga självförsvar!

      Vad man får och inte får göra beror på situation, är det ditt liv mot någon annans får du slå, skada, döda i självförsvar.

        Precis! Situationen avgör nödvärnsrätten (och dess excess).

        Exakt!

        Han var nog ett undantag. Kvinnor som försöker slå sig fria vid en v***täkt blir ofta dömda.

          Visa en sådan dom?

          Visa gärna dessa rättsfall som du påstår gälla.

          Anon, ingen annan än ett troll, kan skriva så många idiotiska kommentarer.

      Det får du visst det. Blir man attackerad får man försvara sig! Ditt försvar ska dock vara rimligt i förhållande till våldet du blir utsatt för. Om någon ger dig en örfil får du inte skjuta ihjäl personen och hävda självförsvar.

      100% säker på att du skulle slå, sparka och göra vad som helst mot en hund om den attackerar ditt barn och biter sig fast och inte vill släppa.

      Jaså när jag var stalkad sa polisen att du får försvara dej hur mycket du vill. Och det skulle jag göra också.

      Du får även slå en attackerade person även om det inte är du som är utsatt

      Så du Anon, om du ser en hund bita ett barn, eller en hund biter dig själv, så skulle du bara låta den försätta? Skitsnack.

      Hört talas om nödvärn?

      Fast det får man ju. Man har rätt att försvara sig om man befinner sig i nödvärn el putativt nödvärn (om man tror att man befinner sig i nödvärn).

    Självklart, om den anfaller och är aggressiv. Kan ju inte vara ”normal” hund som gör det.

    Självklart får man det – likväl som man får ta till så mycket våld mot en annan människa som omständigheterna kräver ( i självförsvar)

    Skulle använda det våld som nöden kräver.

      Skulle jag också, och tror det är rätt svårt att inte automatiskt använda våld om en stor hund faktiskt attackerar, skulle nog inte kunna tänka helt klart i en sådan situation.

    Sparkar, stryptag, våld med andra föremål såsom pinnar, knivar osv. Allt för att kunna avstyra en pågående attack. Om det rör sig om självförsvar är det en självklarhet att få försvara sig med alla medel som finns till hands.

    En hund hoppade på min hund (som var kopplad) och bet. Jag sparkade till den främmande hunden så den flög iväg. Gick på ren instinkt men hade gjort det igen medvetet om jag var i samma situation igen.

    Hade en hund hoppat på mig för att bita hade jag också sparkat.

    Jag dömer inte en hund som biter när den hamnar i en trängd situation lika litet som jag dömer en människa som sparkar åt en hund som flyger på den oprovocerat.

      Jag använder aldrig våld mot djur, är vegan, tränar R+ osv. Hoppas jag aldrig hamnar i en sån situation, men hade inte tvekat en sekund om mina djur blev attackerade av en hund, skulle göra vad som krävdes för att rädda mitt djur. Om en pitbull står med lilla Chanel i käften och försöker bita ihjäl henne tror jag även Therese skulle sparka den för att rädda livet på sin egen hund.

    Bevittnade en hundattack för två år sedan och ångrar fortfarande att jag inte drämde min tunga kundkorg i huvudet på hunden. Blev chockad. Nu gick det ”hyfsat” bra ändå (läs: mannen som blev attackerad kan gå och röra sig normalt trots att hunden bet och slet så pass djupt att man tydligt såg in till benet) men om jag skulle vara med om det igen hade jag agerat annorlunda.

      Skuldbelägg inte dig själv. Det är svårt att styra sina reaktioner när man blir chockad.

        Jag vet. ❤️

        Jag ”frös”. I några millisekunder, men ändå. Sanningen är nog att det inte hade gjort någon skillnad om jag hade reagerat tidigare.

    Att ingripa mot en attackerande hund borde vara lika självklart som LIVRÄDDNING i vatten, HLR osv. Det kan röra sig om liv och död.

    Ugh kommer ihåg när jag precis flyttat hemifrån och så gick jag hem efter jobbet och swosh en stor jälva hund kommer rusandes efter mig. Han slet sig loss ifrån ägaren och hoppar emot mig och jag som är väldigt liten ramlar ju givetvis rakt bakat ner i gruset. Skrapar upp armbågarna och slår i huvudet. Är livrädd for hundar och ägaren bara ”oj oj hoppsan”. Jag blir helt ställd och bara ställer mig upp och går där ifrån. Så jävla oansvarigt att inte ha pli på sin hund, riktigt vidrigt beteende.

    Tror dock hundar hatar mig? Skulle hjälpa en kollega med en sak, åker hem till henne och hennes enorma blodhund hoppar upp på mig genast och biter mig i armen och hon och hennes familj bara ”hoppsan” skratt. Tack gode gud hade jag en jacka på mig men fick ändå stora blåmärken på armen. När jag berättar om detta på jobbet för att få lite input på om detta var galet eller ej så skrattade alla och tyckte det var kul?? Så sjukt. Blir så arg bara jag tänker på det.

      Hundar känner av om en person tycker om de eller inte. De har redan känt av vad du är för en person och agerar därefter.

        Årets troll. 2/10

          Fast nej. Mitt ena barn är rädd för hundar. Det är många hundar som är nervösa och stressade runt henne. Hundar läser in andras energi. Är man lugn och trygg reagerar hundar på det också.

            Fast om en hund reagerar med våld bara för att en person är rädd eller av annan anledning inte tycker om hundar är det ingen hund som ska vistas bland människor alls. Mina hundar eller de hundar jag i övrigt umgås med har stabila psyken och skulle aldrig anfalla pga att någon är rädd. Hundar som attackerar människor (utan att det är på kommando eller liknande, typ polishundar) är farliga hundar.

    För det första, tycker jag absolut att man måste få försvara sig! Biter en främmande hund mig, då hade jag försvarat både mig, min hund och främmande människor.

    Men jag har ett dilemma:
    I området jag där jag bor och promenerar med min hund (en tax) flera gånger varje dag, bor det såklart även barn och deras familjer.
    Vid flera tillfällen har vissa barn sprungit fram mot min hund och kastat sig fram för att ”klappa”, men min hund som vanligtvis inte bryr sig om andra än mig blir rädd och skäller vad som kan upplevas aggressivt mot barnen. Föräldrarna har vid dessa tillfällen sagt till MIG att jag ska hantera min hund. Hur kan detta vara rimligt? Lär ditt barn hur man beter sig istället?
    Men så fort jag tagit upp detta så är det flera som tycker att problemet är en hund som säger ifrån, inte ouppfostrade barn.

      Märkligt beteende av föräldrarna att inte prata om hundar och hur man beter sig runt hundar, borde ju vara självklart att man lär sina barn att inte springa fram och att man frågar innan. Om inte annat för deras säkerhet. Men de kanske blir lite rädda själva och dessutom lite skamsna och försöker få det till någon annans fel, många kör ju på den metoden i alla möjliga situationer. Men kanske skaffa gult halsband iallafall om du inte redan har det, inte för att det kommer stoppa alla direkt men då har du iallafall gjort det du kan från din sida i nuläget.

      Småbarnsföräldrar är ett jävla pack. Inget är någonsin deras ungars fel och de är viktigare än alla andra alltid. Skit i dem, din hund har all rätt att säga ifrån. Och om nån ifrågasätter, fråga dem vad de själva skulle göra om en mycket större varelse dök upp framför dem och vevade med sina händer.

      Skällande hundar är ganska otrevliga men helt ofarliga. Antingen struntar du i folks kommentarer (rekommenderas) eller så tränar du din hund till att bli lugnare i sådana situationer. Barn är ju impulsiva, liksom valpar, men brukar ju oftast kunna läsa av en ilsket skällande hund.

        Däremot vore det ju toppen om du kunde ta tillfället i akt och pratade med barnet. I alla fall de gånger du vill och orkar. Att en okänd människa säger till med allvarlig ton är ofta ganska effektivt på barn.

          Här har sagts till, både vänligt och på skarpen. Han skäller verkligen aldrig, utom när dessa ungar (i plural) gör samma sak om och om igen. Han är extremt väluppfostrad och skäller aldrig åt människor eller djur annars.

            Peka finger åt en förälder så ska du se att snacket snart går om kvinnan med den arga taxen som man ska hålla sina ungar långt borta från 😆

            Skulle säga åt dem att hunden bits. Det gjorde jag när några hårdhänt barn upprepade gånger trakasserade min hund. Till jobbiga hundågare som släpper fram sina hundar säger jag att han har noskvalster eller kennelhosta 🤷🏼‍♀️

              Typ ”Åh nej, akta er! Han bet ett barn förra veckan”.

      Känner verkligen igen detta, extra mycket då vi också hade tax. Bara för att man har en liten hund (inte en stor hund heller men jag har inte sett det lika mycket att folk tar för givet att de får klappa en stor hund) betyder liksom inte det att det är fritt fram att klappa.
      Har sagt till många barn och föräldrar att man inte bara kan komma och klappa en hund.

        Åh jo. Har man en stor hund som ser snäll och glad ut är det oerhört många som tar sig friheten att klappa. Dock är det främst folk över 50. Barn är väldigt duktiga på att fråga om de får klappa honom! Men det kanske har med storleken att göra, men ändå! Jag brukar alltid säga till dessa barn att det är väldigt bra att de frågar innan om de vill klappa en hund. Min erfarenhet är också att barn kan ta ett nej, det kan inte de äldre. De blir sura. Men det får de bli.
        Till själva frågan. Självklart är det barnen som är ouppfostrade i detta fall och inte hunden som behöver lära sig.

      Sparka på barnen

      Jag tycker inte att du gör fel. Det är föräldrarnas ansvar att lära barnen hur man ska bete sig runt hundar. Att de ens tycker det är okej att barnen springer fram på det sättet och lägger över ansvaret på dig är för mig mycket anmärkningsvärt.

      Mina barn får aldrig gå fram till en hund de inte känner, men så litar jag inte på hundar för fem öre heller. Jag är istället evinnerligt trött på alla hundägare som låter sin hundar vara lösa i lekparken även fast det är förbjudet.

      Det är föräldrarnas ansvar – inte ditt. Min hund när han var valp blev omringad av massa barn för han var så ”söt”. Han var snäll och sade ingenting men nu när han är vuxen tycker han inte om barn. Morrar om de vill klappa honom i grupp.

    Om det kan bevisas att hunden verkligen gått till attack men inte om det används som ett rutinmässigt försvar.

    Men självklart får man det. Älskar hundar och har hund själv, men skulle en annan hund flyga på mig eller min hund, skulle jag definitivt kunna sparka den. I synnerhet om den främmande hunden attackerar min hund.

    Jag vet faktiskt inte hur jag hade agerat i en sån situation. Djurvännen i mig säger aldrig i livet, men om det handlar om fara för ens eget liv så tror jag inte att man tänker klart.

    Det påminner mig om en granne jag har som har en hund som påminner om Cujo. Han brukar släppa ut hunden lös på kvällarna då den ska kissa, och en gång mötte jag den när den stod bakom en buske och började morra åt mig. Blev jätterädd och sprang in till mig. Har väldigt stor respekt för stora hundar.

    Klart man sparkar hunden om den attackerar. Jag förstår inte hur det kan vara en fråga. Precis som jag sparkade en kille mellan benen när han trängde sig upp mot mig och försökte tafsa. Det är ju instinktivt att man försvarar sig när man blir attackerad.

      Exakt så. Så jag tror inte ett dugg på de som säger att de aldrig skulle göra det för att de är för stora djurvänner. Det finns mycket jag själv säger ”aldrig i livet” till, men i en sån situation skulle jag med största sannolikhet agera annorlunda.

    Jag tänker ja i det fall där hunden faktiskt attackerar och försöker bita. Man måste få försvara sig om en hund attackerar en.

    Men vad är det ens för fråga?

    Det är väl helt självklart att man får sparka, eller ta till det som krävs i självförsvar, om man blir attackerad av en hund.
    Jag hade inte tvekat en enda sekund, beroende på ras kan det ju vara på liv och död.

    Minns ni den kvinnan som blev attackerad av sin ”snälla, gulliga och missförstådda” omplaceringshund häromåret?
    Den hunden slet ut hennes inälvor.
    Jag är helt för ett totalförbud av alla hundraser av ”mördarras” typ, t.ex. Amstaff, Pitbull, American Bully XL o.s.v..
    Litar inte för ett ögonblick på att en ägare ute på promenad kan hålla sin hund om den för för sig att gå till attack.

      Det finns fortfarande inga mördarhundar. Det här är ett urvattnat begrepp och används av människor som inte förstår. Sedan har du ingen aning om vad den omplaceringshunden har varit med om. Har den blivit svårt misshandlad och slagen? Övergiven? Och sedan vet du inte hur hon behandlade sin hund heller.

        Jag använde ordet för att folk skulle förstå vilken typ av raser som avses, det är ju trots allt en väsentlig skillnad på vilken typ av skada t.ex. en tax och en Pitbull kan åsamka.

        Nej jag vet inte vad just den hunden hade varit med om tidigare, men det förändrar ju inte faktumet att ägaren fick hela sitt tarmpaket utslitet, liggandes på gårdsplanen utanför sitt hus. Det finns liksom ingenting överhuvudtaget som rättfärdigar de attacker den hunden begick.
        Men jag antar att det är enklare för vissa att skylla på att hunden minsann blivit illa behandlad, och att vi som inte vill ha dessa potentiella mördarmaskiner med svans och fyra tassar på våra gator, ”inte förstår någonting alls”.

      Håller med. Det hade varit mer intressant att diskutera om det är okej att använda våld för att freda sig från en glad hund som springer fram och hoppar mot människor för att hälsa. Det kan ju upplevas som väldigt obehagligt även om det egentligen inte är en hotfull situation.

      Om man vänder på det tycker jag att det är okej för en hund att nafsa till på en människa som springer fram och hälsar utan att känna av hunden. Logiskt borde det väl vara okej för en människa att göra motsvarande på en hund.

        Också okej. Hundägares främsta vapen är ”han vill ju bara hälsa” oavsett om det rör sig om hugg ner till benet eller alternativet 🥰

    Grannens Amstaff flög på min hund. Den rusade okopplad ut från deras uppfart när vi gick förbi. Den var helt rabiat. Jag hade lätt knäckt ryggen på den eller dödat den direkt om jag kunnat, nu gick det inte då de slogs okontrollerat. Senare avlivades den då den dödat andra djur och huggit ägarens syster grovt i ansiktet. SJÄLVKLART får man slå tillbaka om en hund attackerar – ska man bara ligga där och slitas i stycken?

      ..och jag ångrar att jag inte sparkade till den (lösa) Amstaff som tog ett bett runt min (kopplade!) Jack Russels strupe. Ruskade runt henne som en vante och VÄGRADE släppa taget. Den ”missade” luftstrupen med 1 cm, och hon fick svåra invärtes skador. Stor operation. Jag blev också skadad i tumultet, men det var sekundärt. Har aldrig varit så rädd eller chockad i hela mitt liv. Är verkligen en hundmänniska, men blir fortfarande stressad när jag ser en lös hund..

        Jag vet, det är fruktansvärt! ❤️‍🩹

          ❤️

    🍿

    Bara en reflektion. Är det inte sjukt att man ens för ha hundar som husdjur? Gå runt med dem i koppel, lära dem saker och bestämma när de ska äta? Eller alltså djurvänner som är så goda liksom, har hundar i koppel?

      Hundar gillar människor pga av avlade så och de flesta behandlar sina hundar bra ju. Ibland önskar jag att jag vore en hund som fick chilla större delen av dagen och bli matad och vara trygg utan att behöva tänka på räkningar eller leva i det vilda och ständigt vara hungrig.

      Håller med. Alla typer av husdjur är ju egentligen jättekonstigt att det är ok och lagligt. Vi låser in dom i burar (hamstrar, kaniner osv), går med dom i koppel, vissa får aldrig vara utomhus (innekatter) osv.

    Är väldigt blödig och skada djur är det sista jag vill men kommer det fram en hund som försöker attackera mina hundar eller mig så skulle jag inte tveka att sparka den om det krävs.

    Anon LOL, vetskapen om att hundar känner av min energi gör mig bara mer rädd oftast. Jag ska väl inte behöva jobba med att känna mig trygg runt en okänd hund bara så hunden inte blir ”galen” runt mig.
    Försöker dock alltid vara lugn och cool när jag går förbi en hund men det hjäper oftast inte.
    Ps ogillar inte hundar, ogillar bara när andras hundar attackerar och biter mig 🫠

    Skulle en annan hund attackera min skulle jag sparka i huvudet utan minsta tvekan

    Hade jag haft möjligheten så hade jag dödat hundarna som attackerad mig och mitt barn. Då under attacken och efteråt för att hämnas. Det traumat har tagit fram sidor jag inte visste att jag har inom mig. Kanske mest pga den empatilösa ägaren (som låg och sov hemma vid attacken) som skällde och skrek innan ambulansen kom. På mig. Hundattacker är brutala och förstör människors liv.

    Ja, det får man. En humus attackerade min hund och man. Då sparkade min man hunden som attackerade då den hunden inte lyssnade på tillsägelser och när vi skrek på den. Polisen vi pratade med efteråt sa att man får agera i självförsvar så mycket situationen gäller. Hundar räknas även som egendom och enligt polisen har man även rätt att försvara detta. Min hund klarade sig fysiskt bra från händelsen och den andra hunden fick inga men. Min hund påverkades dock psykiskt efter denna händelse och är rädd för större hundar sedan dess

      Tråkigt för din hund att behöva påverkas. Var det längesen?😞❤️

      Med tanke på vad som står i lagen tycker jag att det här är jättekonstigt att diskutera. Det är helt enkelt tillåtet.

    Givetvis får man det.

    Självklart får man försvara sig. Jag är ärligt talat så trött på människor och deras hundar som beter sig som idioter. Bor i Stockholm och förstår verkligen inte varför folk envisas med att ha hund i en storstad. Fick barn för ett tag sedan och är nu livrädd att alla hundar (schäfrar, pitbulls och diverse andra kamphundar) ska attackera mitt barn. Går långa omvägar för att slippa möta ett sådant sällskap. Tyvärr är det ju sällan som ägaren har det som krävs för en svår hund, snarare är det så att de som INTE har det som krävs köper en svår hund. Det borde vara körkort för hund och vissa raser borde inte vara tillåtna i lägenheter. Tycker ärligt talat att det inte är en ”mänsklig rättighet” att få ha en hund om man vill. Slut på rant.

    Älskar djur otroligt mycket och skulle må fruktansvärt av att behöva slå eller sparka ett djur, men om jag blev attackerad skulle jag självklart försvara mig på alla sätt jag kunde, förutsatt att det krävdes för att få bort djuret. Undrar vad det var för typ av situation och hund i det här fallet, kan väl inte ha varit typ en kamphund som gick till attack och att personen försvarade sig? Förstår inte hur det skulle kunna räknas som djurplågeri isåfall.

    Det lär väl vara som nödvärn mot andra människor, dvs du får försvara dig under ett pågående anfall, men det får inte gå över vad som krävs för att avstyra situationen (finns ett proportionalitetskrav). Så, om en hund är påväg att flyga på en på ett hotfullt sätt har man rätt att utge en spark för att få bort hunden, men om vi säger att hunden blir skadad av sparken och sätter sig/lägger sig ner på marken får man inte fortsätta att utge sparkar medan hunden ligger ner, då har man gått över vad som är proportionerligt och då blir det straffbart.

    Om jag skulle bli attackerad av en hund skulle jag ta till alla medel jag kunde för att försvara mig. Skulle någon annan bli attackerad skulle jag göra samma sak.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.