Jäst är den divigaste produkten!

Peppen var så stor! Tills vi lyfte på bakdukarna efter tre timmar och började googla ”varför är bullen platt?”. (För att jäst är den divigaste lilla produkten som inte tål något!) Idag gör vi ett nytt försök. Och det ska knådas och temperaturmätas till förbannelse!!!

Carina Berg säger det och jag håller med. 
Jag är kadaverdisciplinerad när det kommer till jäst för jag har lyckats döda den mer än en gång.
Jäst är liksom den där gästen som aldrig blir riktigt nöjd, vad som än bjuds, och som man bara måste klappa medhårs – oavsett.
Jag tänker att alla haft att göra med en sådan j/gäst, någon gång.
Hade jag inte behövt ha med jäst att göra så hade jag förmodligen bakat och ätit stora mängder lussekatten året om, så det är kanske tur att jag behöver bråka med den?

Jag testade att baka en plåt ojästa kanelbullar en gång – eftersom hoppet är det sista som överger en – och gillar man skorpor så är kanske detta en finfin lösning, men om man väntar på en mjuk kanelbulle så kommer man bli ytterst besviken.

76 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Humblebrag-ing nu kanske? Men bröd bakades det ju på första lektionen i hemkunskapen. Fröken tjatade en miljon gånger om att vattnet ska vara ljummet, fingertemperatur. Vänta tills degen är dubbel, baka ut, låt den puffa upp igen och poof perfekt bröd. Är ju verkligen inte svarare än så? Hellre för kallt vatten än för varmt, jästen kommer igång ändå om så bara tar det lite längre tid. Har aldrig någonsin haft en ”plump” deg.
    Börjat baka två brödlimpor varje söndags morgon och äter de sen under hela veckan!
    Har dock en mamma och en mormor som alltid bakat bullar och andra jästa grejer så har väl hela jäst grejen i benmärgen kanske?

      Låter mer som vanligt brag, no humle in your game! 🙂

      Hahahahaha kan inte sluta tänka på min klasskamrat som glömde brödet vi bakade i skåpet på skolan. Två år senare skulle vi städa ur det och där låg ett luddigt bröd 😂😂

        Hahaha 😂 Tack för ett gott skratt här på morgonen 😊

          ❤️❤️

      Är osäker på om jag någonsin ens bakat bröd eller bulldeg på hemkunskapen? Det har jag väl säkert, men kan absolut inte komma ihåg något sådant. Haha. Har dock alltid bakat mycket, diverse kakor, tårtor och andra bakverk, även olika sorters bröd, dock utan jäst, osv, både som barn och vuxen, men jag kan inte minnas att jag skulle använt jäst mer än vid ett enda tillfälle när jag bakade bullar för några år sedan, eller, kan knappt minnas jästen men förstår ju att jag måste ha använt det, haha. Hemma var det alltid mamma som fixade de degar som skulle jäsas, och hon har absolut visat och berättat för mig hur man gör, fler än en gång, men skulle absolut inte kunna kasta ihop en bull- eller bröddeg som behöver jäsa utan tillgång till ett mycket pedagogiskt recept…. 😅

      Min första tanke var också att det verkligen inte är svårt att hantera jäst. Att sånt där kan man ju. Det kan väl alla!
      Men sen tänkte jag att nej, bara för att man lärt sig något i skolan är det inte säkert att det sitter kvar… Det beror på hur man underhåller kunskapen.
      Jag lärde mig baka i skolan, och växte upp med en mamma som bakade varje vecka, och bakar nu själv varje vecka. Njuter av det, tycker det är kul, och kan det ganska bra nu. Då misslyckas man sällan.
      Men den där regentföljden jag också lärde mig i skolan. Eller alla Sveriges åar. Eller vad ett substantiv nu var för något. Nix. Det sitter inte kvar. Totalt ointressant i min värld.

        Regentföljd? Finns det en ramsa ? Någon som minns ?

      Jo det är svårt att baka med jäst. Det är ju superkänsligt mot temperatur? Hemma hos mamma och pappa ligger köket precis intill hallen med öppen planlösning typ så öppnade man ytterdörren när hon bakade var det alltid ”stäng fort!!”.

      Jag gjorde lussekatter för något år sen där de blev som tunga degklumpar med ett hårt yttre. Vet inte vad som gick snett man nånting var det som inte stämde🙃

    Jag har börjat göra knådfria frallor! Det är det absolut bästa. Bara blanda ihop allt till en smet, låta det jäsa och sen dela upp i bitar. Blir helt ärligt typ lika bra som mina surdegsfrallor jag bakade tidigare, men otroligt mycket mindre jobb 🤩

      Kör med liknande recept i långpanna och det blir perfekt!

      Ge oss ditt bästa recept tack 🙏🏼

        Det jag brukar baka hittade jag på instagram (kommer inte ihåg konto tyvärr 😢)

        12 g jäst
        6,25 dl mjöl
        3,5 dl vatten
        1 tsk salt
        0,5 msk honung

        Rör ihop jäst och vatten. Sen i med resten av ingredienserna och rör ihop till en smet. Låt jäsa 1,5-2 timmar. Sen stjälp upp på mjölad bänk och dela i lagom stora bitar. Sen gräddar jag i 10-15 min på 225 grader. Ibland penslar jag med ägg och toppar med frön.

      Slår ett slag för kalljäst bröd – 25 gr jäst (andra halvan fryser man in t nxt gg) 3 dl ljummet vatten, salt, 1 msk sirap drygt, 2 dl olja e smak. Blanda alltihop. Tillsätt 7 dl max mjöl. Blanda ihop, lägg i nonstick form för limpa, sätt,in i kylen med över natten. Ta fram morgon, stå framme en halvtimme, pensla med vatten och ha på vallmofrön, sesam eller vad man vill ha, baka av i 200 graders varmluftsugn ca 30 min. Extremt enkelt, dito gott.

        2 dl olja? Aldrig sett mer än några msk fett i brödrecept

          1200 kalorier från olja i ett matbröd. Nädu! Hahaha

        Det ska jag testa.

          OjOj, sorry, glömde, täck formen med gladpack,annars väller det över !

      Håller helt med! Jag kör kalljästa dinkelfrallor som är knådfria. Jättegoda! Krispiga och sega. 😊

        Kan du dela recept?

          Men Googla bara.

            Mm för det finns säkert bara ett recept men om det skulle finnas flera är säkert alla precis lika bra som det som här talas om.

    En viss anna i efter 5 har mycket botox ialf

      Låt henne ha det då, du glömde att klaga på hennes vikt🙄

        Inga problem med hennes vikt tänkte bara att ansiktet knappt rörde på sig när hon pratade

      Tänkte samma! Hoppsan vad hände sen förra sändningen 😵‍💫😂😂😂

      Alla kvinnor på tv4 har extremt mycket botox.

        Den värsta är ju alversjö , ser inte klok ut!!

        Madelene Westin. Kände inte igen henne.

      På den värdelösa kanalen TV4 (ständiga repriser, stavfel i undertexterna , ljudfel) gör de sig av med de äldre. Undantaget är Steffo som av en händelse valt att jobba fredagar när det vankas godmat och ofta alkohol till. Kvinnorna har press på sig att hålla sig unga och snygga🙄. Så less på denna dyngkanal, kollar nästan bara Postkodmiljonären men där försvinner halva programmet i enbart reklam. De har iaf fått den där bruttan (kommer inte ihåg vad hon heter) att gå språkkurs. Tror hon kommer från Åland, konstiga uttalanden av orden förut. Dags att sparka Jenny S kan jag tycka. Hennes flabb har gjort sitt. Tilde verkar vara chefernas favorit, hon sparkades ju ut från Agnetas (som väl ansågs vara för gammal) nyårskarameller. Gubben säger att det bara är bögar och skåningar på 4-nyheterna, men det får stå för honom.

        Agneta sparkades ut, blev lite fel🙂

        Jag håller med, kanske dags för Steffo att gå i pension(han är 67 och mycket rik)
        Tyvärr så syns vissa för mycket i rutan, jag kan fatta att tv 4 tycker att Tilde är skicklig. Fast vi tittare tycker kanske helt annorlunda, och hon är ju med i så många program.
        Släpp fram andra personer

    Äh, är väl inte svårt att hantera jäst/jäsning av bröd/bullar! Man får ju läsa på iaf lite så man kan grunderna för vad som krävs för jäsning. (färsk jäst, inte för varm vätska – hellre lite sval, mata jästen med något sött, rör ut den i degvätskan och låta den stå i fred i lagom värme när degen väl är satt.) Följer man det så är det inte svårt. Men ja, förväntar man sig svårighetsnivå ”kladdkaka” när man bakar så ja, då är deg med jäst något annat..

      Håller helt med! Tror största misstaget folk gör är att ha för varm vätska. Är man nybörjare och lite osäker så använd kökstermometer.

        eller kallt vatten och låt jäsa längre.

        Och dessutom tar i folk för mycket jäst. Färsk jäst – ett halvt paket till kallt vatten och/eller kallt mjölk.

    Färsk jäst går ju att använda med rumstempererad vätska så det finns ingen anledning att värma på vätska som blir så varm att den dödar jästen.

    Torrjäst behöver lite varmare än fingervarmt.

      Använder alltid Camilla Hamids recept där det står att man ska ha rumstempererade livsmedel. Bästa! https://mykitchenstories.se/saftigaste-kanelbullarna/

      Man behöver inte ens ha rumstempererat, degen blir varm i knådningen. Jag värmer aldrig degvätskan längre och får utmärkt resultat varje gång. Bakar jag bullar gör jag endast en jäsning också, blir alltid fina o goda bullar.

        Precis. Och då kan det bli för varmt vilket då dödar jästen. Kall vätska funkar utmärkt.

      Mitt smör brukar alltid bli varmt när jag smälter det. Blir ofta lite för varmt även när man blandat med mjölk.

        Du behöver inte smälta smöret. Lägg i det i tärningar när det är rumstemperatur och knåda ordentligt.

        Smält inte smöret. Låt det ligga framme ett par timmar innan du ska baka istället. //Bagaren

    Jag kokar alltid upp lite vatten på en platta på spisen så plattan blir varm och skön. Där får sen degen stå och jäsa i sin metallbunke. Funkar varje gång. (Mitt gamla hus är dragit och lite kallt, det gillar degen med jäst inte alls)

    Åhhh. Nu fick jag en saknad efter min fina farmor. Hängde ofta i hennes kök och en minnesbild är hur hon doppade lillfingret i degvätskan för att kolla temperaturen.
    Gammal bondmora som kunde all ”kökskemi” bara på känn❤️

      Den generationen är snart ett minne blott. De levde verkligen på någon slags uråldrig instinkt. Vi ska googla allt och ändå blir det fel. Saknar mormor ♡

        Jag är 45 och trodde typ alla gjorde så för att känna att det är lagom varmt!
        Hur gör man annars?

          Gnäller på att jäst är känsligt 😂

        Jag vill byta ut instinkt till erfarenhet och färdighet. Så vi inte förminskar kunskapen husmödrarna förr hade.

      Min farmor också. Så fascinerande hur hon bara hade allt i huvudet. Hennes mat, särskilt köttbullar, var det godaste jag visste och jag frågade om receptet en gång. Hon hade inte problem med minnet eller så, men kunde inte ge mig något recept för att hon bara gjorde. Fick väl på ett ungefär ingredienserna men inga mått.

      Riktig fena på att baka också och alltid minst 7 sorter. Så är det inte idag!

    Har en gammal ärvd sprit termometer som jag använder de få gånger jag bakar och har faktiskt aldrig misslyckats med jäsningen. Kanske ren bondtur då.

      Du behöververkligen ingen termometer. Stoppa i fingret i degvätskan. Känns den varm är den för varm. Känns den inte alls är den lagom.

    Aldrig haft en deg som inte jäst. Bakar utan termometer to.m

    Så svårt är det inte.

    Doppa ner fingret och känn om vätskan är lagom. Enkelt!

    Degvätskan behöver inte vara varm. Går lika bra med kall vätska bara att jäsningen sen tar längre tid. Men det brukar inte vara någon nackdel – tvärtom blir det ofta godade smak 👍🏻

    Så barnsligt med typ Carina, Erik och Vanja som knappt kan koka makaroner och gör en grej av det.
    Lever de på take away? Känns mer obegåvat än roligt!

      Alla bakar väl inte bullar? Inte jag i alla fall.

        Nej alla behöver givetvis inte baka bullar. Men det gör löjligt innehåll så fort de typ lyckas laga mat till barnen… jag tycker inte det är coolt eller roligt att vara så lost i ett hushåll när man är vuxen.

          Klart det inte är men alla kan bara inte. Jag har fortfarande stora problem med min matlagning trots att jag bott hemifrån i 8 år. Är ett hopplöst fall och jag är helt ointresserad av att ens lära mig.

            Ja men du hade väl hemkunskap?

              Fick G tack vare bra betyg på de teoretiska proven. Så det spelar inte ett dugg roll att man har haft hemkunskap.

            Allt utom bullar direkt från ugnen är ju godare att köpa färdigt.
            Kan t.o.m. sträcka mig till att bageriets bullar är godare än nybakat från ugnen.

            O jo jag har ätit MKT hembakt.

      Verkligen.

    Jag var på Tupperware”party” på 80talet. Säljaren bakade bullar där, hon hade en bunke med lock som hon hällde allt i och skakade runt. Hon behövde aldrig ta i degen med fingrarna. De blev de godaste bullarna jag ätit faktiskt.

    Herregud, det är ingen kirurgverksamhet att få en deg att jäsa. En del har verkligen svårt i livet. Om kriget kommer så vet vi vilka som inte klarar sig.

      Jag kan baka men skulle antagligen vara värdelös i krig 😅

        Kan du baka kan du följa instruktioner, det är det viktiga.

      Har inga problem med jäsningen men mina bullar blir så hårda. Men kan ju användas som vapen då i händelse av krig🤓

        Du har för mycket mjöl om bullarna blir hårda. Degen ska vara mjuk och nästan kladdig men inte riktigt.

    Det är märkligt att alla som är så duktiga på allting hänger här inne. Idag är alla tydligen väldigt duktiga på att baka. Med jäst.
    Tycker inte det är det minsta enkelt att baka med jäst. Bakar hellre andra saker som inte kräver jäst.

      Det är 50-ish kommentarer, är inte det en extremt liten del av läsarna som skrivit att de är ”duktiga med jäst”.
      Själv har jag aldrig reflekterat över att det skulle vara så stor grej med jäst.

        Speglar hur det ser ut oavsett ämne.

      Känns som en basic life skill att vets hur jäst funkar. Skolkade alla från hemkunskapen? Kan ni inte läsa ett recept och följa instruktioner? Förstår verkligen inte problemet. Som att säga att man inte kan göra köttbullar. Följ stegen i receptet så blir det bra 🤦🏼‍♀️

        Du har inte tänkt på att alla inte fick lära sig samma saker på hemkunskapen? Vi bakade kladdkaka och scones. Bakade bullar första gången när jag var 23.

      En del vill berätta hur bra de är och en del hur dåliga de är.
      Alla måste väl ändå få skriva sin åsikt…

        Och passa på att vara bäst och få det att låta som att de som inte kan är sämst. Det är inte konstigt att det är ett fucked up klimat här inne.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.