Monas Universum ryter ifrån

Hörde på nyheterna igår om nedskärningarna i äldreomsorgen. Förbundsordförande för Kommunal intervjuades och hon berättade att man nu inför stora nedskärningar för de äldres omsorg.
[…]

Sen kommer det värsta i intervjun. Förbundsordföranden försöker förklara mer praktiskt vad nedskärningarna innebär för varje pensionär: ”istället för en hel smörgås kommer de nu bara kunna få en halv.” 

För ett ögonblick tror jag att jag hör fel eftersom jag sitter och jobbar samtidigt. // Monas Universum

Trots att vi lever i ett hyfsat priviligierat samhälle så håller med Mona och hennes reaktion på att äldreomsorgen ska dras ner och de gamla bland annat får sin smörgås halverad.
Istället för en hel smörgås får man en halv.  Förlåt, men va?

Tips från coachen för den som har möjlighet: Pensionsspara så mycket du kan. Jag började med att föra över 300kr i månaden när jag först kom ut på arbetsmarknaden, för det var vad jag kunde avvara. Ett tag var det bara en enda hundralapp, och när jag var sjukskriven var det 0 kr, men det är okej.

När börjar man tänka på pension? Vid en viss ålder eller först när man får fast jobb och/eller kan undvara några kronor varje månad?

162 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Du menar pensionsspara så man har råd att köpa eget bröd när man bor på hemmet?

      Inte länge sedan det var på nyheterna att vi knappt lär ha personal på boendena inom en generation eller två typ. Så vi får nog räkna med att det är en anhörig som får ge den där halva smörgåsen.

        https://m.shein.com/au/1pair-Fashionable-Punk-Style-Twisted-Square-Cross-Button-Daily-Office-Wear-Stud-Earrings-p-21584030.html?mallCode=1&imgRatio=3-4

        Nu hittar jag inte de andra modellerna bara för det. Säkert beställer hon också sitt krimskrams härifrån.

        Bara att automatisera. Människor kan äta grismat precis lika bra som grisar kan. Ingen behöver bre mackor, som ändå är onyttigare än grismaten.

          För det handlade ju om att BRE mackor.

        Det blir personalbrist mycket tidigare än så. En kombo av få utbildade, få som vill jobba i äldreomsorgen

      Fattar inte heller vad Camilla menar. Man hamnar ju inte på äldreboende för att man är fattig utan oftast för att man inte kan ta hand om sig själv längre. Eller är det för att köpa in sig på ett privat?

        Nej men man får kanske köpa sig en egen macka. Ofta finns ju något litet pentry på ens rum på boendet man får be anhöriga fulla kylen och fixa extra mat utöver den man betalar för.

          För att ens beviljas en plats på ett äldreboende behöver du vara i så pass dåligt skick att du inte kan göra egn regelbundet.
          Personal får dock inte enligt lag neka de boende mat om de är hungriga. De får heller aldrig förlita sig på att anhöriga ska köpa mat, många saknar anhöriga. De som saknar anhöriga har god man, de åläggs köpa hygienartiklar såsom duschkräm och saker enligt klientens önskemål. Men kan inte den boende uttrycka sådana saker kan inte det krävas, och hunger, t ex en extra macka just idag går ju inte att förutse.

            Har de inte pengar bryter de säkert mot lagen. Så brukar det vara inom offentlig sektor. Cheferna blir pressade och de som vägrar får gå.

    Hon är så världsfrånvänd.

      ??

      Så mycket mer elände för gamla/sjuka/dementa än en halv macka mindre. Mona har verkligen ingen aning om hur det är ute i verkligheten.

        Det tror jag nog att hon har.

        Hon hjälpte ju till med ’vid din sida’ under en längre tid och fick möta folk direkt från gatan.
        Med det fick hon ju insyn i hur pissigt politiken fungerar.

        Hon verkar vilja uppdatera sig, hänga med, ställer frågor och hon delar med sig av sin tanke och åsikt med sådant som är galet.
        Det är mer än vad hennes kollegor gör i hennes åldersspann.

        Mona verkar bry sig, jag gillar henne.

    Har alltid sparat/investerat en hel del men inte specifikt till pensionen. Dock känns det ju som att ett vanligt pensionssparande inte nödvändigtvis hjälper den här typen av situation. Visst kanske man kan köpa sig en plats på ett bättre privat äldreboende men det kostar ju en hel del och kräver att man själv undersökt och planerat vart man ska när det väl blir dags. Det kräver ju också att det finns sådana alternativ där man bor, om man inte vill flytta till en annan ort men då också komma längre från familj och vänner. Tror i ett sånt här läge att det viktigaste är att ha folk omkring sig som står upp för en och bidrar med det där lilla extra, kommer med mat, dryck och godsaker man gillar och tar med en ut på promenad. Att ha personal boende hemma hos en permanent skulle ju visserligen kunna vara ett alternativ om man har det gott ställt och sparat ordentligt.

      Nu hanteras väl de flesta privata äldreboenden genom biståndsbeslut, dvs de betalas på exakt samma sätt som kommunala. Eller vad är det för privata äldreboenden du känner till som man själv betalar kostnaden för?

        Ok, nej det kanske inte finns boenden där man betalar helt ut egen ficka i Sverige? Isåfall blir ju värdet av pengar ännu mindre.

          I Sverige finns inga sådana boenden. Då får du i så fall bo kvar i ditt eget hem och bekosta all form av omsorg utöver ordinarie hemtjänstkostnad själv.
          För att bo på boende krävs att du behöver mer hjälp än full hemtjänst (fem besök dagtid + nattlarm) per dag.

            Det finns det visst! Finns flera i Stockholm. Kommer inte på namnen på rak arm men kostar runt 40k i månaden.

            Jo det finns, här tex.
            https://www.svph.se/

              Det står ju uttryckligen ”Här har vi möjlighet att, efter biståndsbeslut, ta emot 67 personer. ”. Så jag tolkar det verkligen inte som att det är något vård- och oomsorgboende du kan betala dig till för att hamna på.

        Lite förvirrad Mona röstar på moderaterna va trodde hon att det skulle bli när högerarmen vinner..Men hon får skaffa husa när hon hamnar på hemmet

          Precis röst på högern o girigheten tar över för den som har det bäst. Inte förvånad hon röstar på dom.

        Du kan skippa att gå via handläggaren och betala privat men det är ruskigt dyrt och det finns inga särskilda äldreboenden utan du hamnar på samma som de med beslut.

          Finns visst! Finns ett på Östermalm.

          Finns flera, här är ett exempel.
          https://www.svph.se/

            Ja precis men som det står på sidan så kan du bo där med biståndsbeslut dvs de flesta betalar inte hela kostnaden själva.

    Hörde intressanta fakta i en podd och det är att eftersom så många lever en kriminell livsstil, och då inte jobbar, så får inte staten in de skatter som de räknat med. Därav underskott lite här och var i statsbudgeten. Helt sjukt om det stämmer.

      Ja, är det här något nytt för dig? Absolut är det så! Och storföretag som skatteplanerar och drar utomlands med mera….

      Va? Det är den sjukaste jag har hört. Det kallas för dåligt spendering.
      Vad händer med staten blev av med under pandemin, folk som var permitterade? Eller alla pengar som har skickats till Ukraina?
      Kriminella har alltid funnits, de flesta jobba inom myndigheterna eller för stora banker och företag.

    Jag är 30 och har sparat i ett år nu till pensionen. Jag sparar 2000 kr varje månad i fonder. Dock behöver jag bli bättre på att spara till mig själv i detta nu, men är svårt då jag och min sambo håller på med en (nödvändig) renovering. Menmen, det är ändå relativt tillfälligt att pengarna går åt annat just nu. Om ett år ska jag börja leva riktigt snålt!

      Jag hade sparat 1000 i varje, just nu, är ju större risk att du behöver sparet på kort sikt just nu!

      Det hjälper väl inte att du har massa pengar om du blir gammal och sjuk och det inte finns någon vård?

    Inte att förglömma att nuvarande månadskostnad för äldreboende är ca 10.000/månad. Men få av oss kommer få något boende. Vårdas hemma av hemtjänsten (som man troligtvis får bekosta själv framåt 2030-2040, precis som städhjälp idag. Alternativt av familjen. Men hur de ska hinna och orka om de fortfarande jobbar… Gäller att vara frisk tills ens barn går i pension..?!

      PS jag har redan ett ”Schweizkonto” i fall jag föredrar aktiv dödshjälp. Vågar inte räkna med att det blir verklighet i Sverige. Efter en cancerdiagnos och suttit med sjuka på hospice där svåra smärtor och dödsångest inte lindras tillräckligt har jag nu reserverat 350.000 för detta.

        Känner också en med Cancer, han har skaffat pass nu för att vara beredd på det värsta🙁

        Fast det kan man väl låna till i värsta fall. Behöver ju inte säga att det är till dödshjälp. Surt för banken men de överlever.

          alltså dina takes 😀 ”hej jag är dödligt sjuk i cancer, kan jag få låna en halv miljon”

            Måste banken på riktigt veta det? Om man avslutar all behandling och så?

              Är ju typ omöjligt att få ett konsimtionslån utan säkerhet när man är gammal.

        Hoppas det kommer bli tillåtet i Sverige!!!!!

          Det är redan tillåtet att ta sitt liv så det kan man göra själv om man önskar. Mord ska aldrig under några omständigheter tillåtas.

            Jo, man ska få ta glaset själv om man vill. Folk som har dagliga smärtor i svåra sjukdomar ska inte behöva lida längre om de inte vill. Visst, man kan ta sitt eget liv om man vill. Men tycker du det är schysst mot tågchauffören, de anhöriga som hittar dig hängd osv?

            Aktiv dödshjälp är inte mord.

              Det är mord med ett lite finare namn.

                Jag hoppas att det blir lagligt i sverige.

                Och att låna pengar av banken är bankrån med lite finare namn.

                Att själv få välja att avsluta sitt liv vid svår obotlig sjukdom är inte mord.

            Termen aktiv dödshjälp ska helst undvikas. Det som finns är assisterat döende samt eutanasi. DIGNITAS erbjuder endast assisterat döende, det vill säga att en läkare skriver ut och blandar läkemedlet men personen måste själv inta läkemedlet. Eutanasi innebär att en läkare administrerar och ger personen den dödliga dosen av läkemedlet.
            För att avsluta sitt liv på DIGNITAS behöver du inte vara i livets slutskede, men du måste vara svårt sjuk, eller må väldigt dåligt. Så dåligt och plågsamt att det inte går att göra något annat. Riktiga plågoandar. Dessutom måste en läkare i Sverige godkänna och skriva ett intyg på detta.
            Sedan DIGNITAS öppnade har 39 svenskar åkt dit för att avsluta sina liv. DIGNITAS är den enda kliniken i världen som tar emot andra medborgare för att avsluta sina liv.

            Eftersom suicid inte är kriminaliserat i Sverige kan du heller inte bli åtalad för medhjälp till suicid.

        Förstår dej Katarina. Såklart man skulle få dödshjälp vid svåra sjukdomar. En del åker ju utomlands och får hjälp tex vid ALS.

      I Lunds kommun betalar min ena förälder 15000 kr i månaden för sitt rum på 35 kvadrat på äldreboende. Det är hyra (10tkr), kost och omvårdnad. Hela pensionen går åt till detta.

      Du inser att dessa 10000 kronor inte på något sätt täcker upp hela kostnaden? Sedan så är det en bedömningsfråga då hemtjänsten blir dyrare än vad kostnaden för en plats på ett vård- och omsorgsboende kostar. En plats på ett VOB räknas till runt 50000 kronor (i Stockholm) i månaden och behöver en person mycket hemtjänst passeras fort den kostnaden. Problemet där är snarare att individen själv har rätt att vara hemma så det går inte att tvinga någon till ett boende, fast det är billigare i längden.

        Det är precis tvärt om. Gamla känner sig inte trygga i sina hem och vill in på boende men kommunen säger nej för det är billigare med hemtjänst.

          Det är olika från person till person.

      Man betalar ganska dyrt redan idag för hemtjänst. Hel taxa för 2 snabba besök för att ge medicin morgon och kväll.

      Hur skulle dom pensionerade barnen orka ta hand om sina sjuka föräldrar?

    Jag tror också att vi kommer röra oss bort från det här individualistiska samhället och mer mot att familjen tar hand om sina egna. Det kommer bli kämpigt i och med att både kvinnor och män vanligtvis jobbar heltid, men jag tror att det har stora fördelar. Vi håller på och flyttar mina gamla föräldrar närmare oss och jag ser verkligen fram emot att bo tillsammans med dem i en stor familj över flera generationer.

      Ok. Men vi behöver ju jobba o ännu mer för att kunna ta hand om anhöriga!

      Det förutsätter ju att man har anhöriga. Jag är 50+ och har inga barn. Är ensambarn dvs har inga syskon och mina föräldrar är döda. Min närmaste släkt som är mina kusiner bor i Finland. Min man har en syster och två syskonbarn som han knappt har någon kontakt med. Antar att det blir ättestupan för oss då om några år.

        Att ens val i livet har konsekvenser är inget nytt.

          Bara för man har barn kan man inte förvänta att de skall offra sina liv för att ta hand om döende föräldrar.

            Offra sina liv?! Vad fan är det för attityd till sin familj? Jag ser det som en stor glädje att få hjälpa till och om fler gjorde det så skulle många äldre slippa att sitta i sin avföring på hem.

              Fler anställda till äldreomsorgen skulle också kunna ge det resultatet

                Var tänkte du ta dem ifrån?

              Jobbar inom vården och skulle jag vara anhörig till vissa jag vårdar/har vårdat så hade jag inte klarat av att ha dom hemmavid och vårda dom. Vårdbehovet är för stort hos vissa och psykisk ohälsa för stor hos andra.
              Jag ser inte att jag skulle kunna kombinera jobb med att vårda någon som kanske har samma behov av tillsyn som ett litet barn.

              Att ha sin dementa anhörig boende i 2an man själv bor i, är ju inte direkt någon lösning.

              Fast det är ganska svårt att ”hjälpa till” när din anhöriga har ett stort, oförutsägbart vårdbehov dygnet runt som man har om man beviljas plats på ett boende. Det är svårt att ta hand om dessa dygnet runt alla dar om året hemma, även om man vill.

          De som inte KAN få barn då? Är det också ett val eller hur menar du? Idiot.

            Jag skrev om val, du börjar prata om det som inte är ett val, men det är jag som är idiot? Vi säger så. 🙂

              Nej DU förutsatte att anonym utan barn valt bort det själv.

              Hur vet du att Anonym 12.51 har VALT att inte ha barn då? Jo, det är fortfarande du som är idioten här. Är så trött på alla fanatiska småbarnsmammor. Gå och byt bajsblöja med dig.

          Jävla idiot! Vi som INTE KAN få barn har ingen ”hjälp” att hämta framöver? Tycker det är smart av alla somalier att skaffa 8 ungar inför ålderdomen. Det är en slags försäkring om bidrag och omsorg!

            Varför känner du dig träffad när jag skrev om människor som gjorde val? Om det inte var ditt val så gällde inte min kommentar dig. Men vill du vara grälsjuk och kalla folk idioter så varsågod, bjuder på det. Hoppas det gör din dag lite bättre, du verkar behöva det.

              Sen när är det mitt val att vara ensambarn? Din kommentar var väl ändå ett svar på ts, ingenstans stod det att det var hennes egna val som lett till detta.. Du verkar vara den grälsjuka faktiskt,

          Och har man ett sjukt barn som själv behöver vård så får man också skylla sig själv att barnet inte kan ta hand om en? Förstår att du bara vill vara tuff men det är inte coolt att vara korkad.

          Hur kan frånvaron av barn nödvändigtvis vara ett livsval? För en del ja, för många nej.

            Och om hen skriver om ett val, så syftar hen rimligen på dem som har haft möjlighet att välja.

            Ni andra kan sätta er ner.

              sÄtT Er NeR

              Nej, hen svarade på en som inte alls hade sagt att hen valt att inte ha barn, utan bara att hen var utan barn. Även att hen var ensambarn (vilket rimligtvis inte är något val man gör). Att utgå från att mannen inte har kontakt med sin syster av eget val var inte heller något som kunde utläsas från ts.

              Att då börja härja om att val har konsekvenser.. då kanske man själv ska sitta ner.

          Jag har jobbat många år inom äldreomsorgen och det är inte många barn/barnbarn som hälsar på sina föräldrar kontinuerligt. Många som har barn kanske får ett besök under jul. Men annars är vi, personalen deras närmaste anhöriga. Gäller såklart inte alla, men de flesta, tyvärr. Så att skaffa barn är verkligen ingen garanti att du har sällskap och hjälp när du blir gammal och behöver vård och hjälp.

        Förutsätter ju också att man har ett stort socialt nätverk, enbart närmaste familjen kommer inte räcka långt. Många som har/tar stort ansvar för äldre släktingar blir ju även idag slutkörda, ofta är det ju barn till de äldre som inte själva är purunga men som fortfarande jobbar heltid. Det kommer ju krävas att tex grannen kommer över med lunch ena dagen, barnbarnet en annan dag och barnet till väninnan den tredje men det här känns så långt borta från hur de flesta i Sverige lever idag, mer troligt att en enstaka person får bära 95% av bördan på sina egna axlar, såsom det ofta blir även om flera släktingar finns.

        Sen är det ju skillnad på att hjälpa varandra genom att laga mat ihop, skjutsa varandra, passa barn, hjälpa till med hushållssysslor och att ta hand om någon som själv ej kan sköta sin inkontinens eller med långt gången demens, det blir inte lika trevligt vare sig för den som vårdar eller blir vårdad då.

          Ja, att vårda sina relationer i och utanför familjen är viktigt. Det är klart att någon som man umgås med typ ”låt mig kolla kalendern om vi kan ta en parmiddag om tre månader” inte kommer vara sugen på att komma förbi med matlådor.
          Svenskar kanske lär sig att umgås med varandra till slut 🙂

            Du menar att alla svenskar är så?

          Vårt sociala och ekonomiska system är inte synk med att vi ska ta hand om äldre föräldrar, släktingar på halvtid eller heltid.
          Generationsboende låter trevligt, och passar ju friska äldre.
          Personer som bor på äldreboenden, de är i stort behov av omsorg och hjälp

      Det är just individualism som gör att pengar sinar i tex. offentliga äldreomsorgen.

      Det kanske är trevligt några år, vänta till du behöver hjälpa till med allt. Äldre blir väldigt självupptagna och kräver att allt fokus hamnar på dom. Jag vet av egen erfarenhet efter att ha skött min pappa i flera år.
      Jag var var dotter, sköterska, terapeut, psykolog, assistent, och fick sköta alla kontakter med hemtjänst, sjukvård m.m trots att han betalade för den hjälpen. Det blev oftast mellan 3-8 telefonsamtal från honom varje dag, där många samtal handlade om hans ångest för att dö eller att han hotade att ta livet av sig. Det knäckte nästan mig som hade ett eget liv att leva.

      Men hoppas att du är väl förberedd för att dina föräldrar kommer att bli gammla och kräva skötsel.

        ❤️

        Jag är väl förberedd, har vårdat min farmor och gammelmostrar redan. Vi är väl olika hur mycket belastning vi klarar av antar jag.

          Duktig du är.

            Japp!

          Dina anhöriga kanske inte krävde din uppmärksamhet 8 gånger/dag i flera år genom att ringa när som helst på dygnet. Jag har själv både barn och barnbarn och en man som gärna ville ha lite tid med mig. Som det var nu kunde jag aldrig släppa hans problem. Han for in och ut på sjukhus och otaliga läkarbesök och allt däremellan.
          Men grattis till dig som tydligen orkar med det, jag gjorde det på bekostnad av mitt eget mående. Han är död nu men jag är fortfarande påverkad av den stress och ansvar jag kände för honom.

          Vilken tuffing.

          Det har ju också att göra med om man inte har ett arbete. Då har man kanske tid att ta hand om mamma som sitter nerbajsad i soffan, eller en pappa som har rymt. Men det klarar du säkert, det är ju så roligt.

      Vill dina föräldrar bo med dig?
      Frågar inte för att vara snorkig, utan för att min egen mamma med tydlighet har gjort klart för oss barn att hon absolut inte vill bo hemma hos någon av oss. Hon har bott ensam sen vi flyttade hemifrån och trivs med det.

        Ja, det vill de. Sen kommer vi inte bo inpå varandra utan deras del av huset har eget kök, egen ingång osv så det blir så nära eller så privat som man vill göra det. Hade kanske inte varit lika pepp att klämma in alla i en trea haha.

          Då förstår jag. Jättebra när det går att ha det så, då kan de ju även i fortsättningen bo själva men ändå ha dig nära. Tänker att det ju underlättar för dig också.

      Fy fan, redan trött på min familj och njuter av att ha bytt stad och börjat ett eget liv. Vill verkligen inte ta hand om dem. Tror inte jag är ensam om att känna så.

    Jag hörde att man skulle börja pensionsspara när man var 30 år så det gjorde jag. Ganska många år var det bara 100 kr/mån. Sedan blev det 200 ett bra tag och nu när jag är 50+ är det 400 kr.

    Intressant att folk som kommit hit och aldrig jobbat (visserligen klämt ur sig 12 barn) också ska ta del av pensioner som de själva aldrig bidragit 1 kr till. Inte så konstigt att pensionsåldern höjs då när pensionerna ska räcka till så många.

      Visserligen är det just de som du så härligt nedlåtande säger ”klämde ur sig tolv barn”, som brukar kräva minst av omsorgen då det i många kulturer anses att man själv tar hand om sina gamla. Så de tolv barnen kommer ta hand om sin mamma och antagligen dig med som anställda inom äldreomsorgen samtidigt.

      Har för mig att man måste arbeta i Sverige 40 år för att få ok pension?

    Har placerat delar av min tjänstepension i högre risk, har provat pensionssparat i några år. Började pensionsspara vid 20, men var tvungen att sälja av det och komplettera till min lägenhet.. Men privat pensionssparande är superviktigt!

    Jag känner mig inte direkt motiverad till att pensionsspara. Läste på typ svt att de som aldrig jobbat och får pension ändå (minns inte vad det heter men ni förstår vad jag menar) många gånger har mer pengar än de som jobbat ett helt liv med dålig inkomst.

    Jag prioriterar att jobba deltid och få tid över med mina barn just nu. Är 32 så den dagen jag eventuellt får pension kan världen ändå lika gärna ha gått under.

      Garantipension heter det. Och ja, det systemet är både föråldrat och orättvist.

        Men stämmer det verkligen att någon som aldrig jobbat kan få ut mer i pension än någon som haft dålig inkomst?
        Den som haft dålig inkomst är väl då också berättigad den här garantipensionen? Man kan väl inte få ut under garantin? Eller?

          Jag (ts) läste på lite mer och det handlar om att garantipensionen höjs mer än pensionen efter inkomst så nu är det i princip samma summa som den lägsta inkomstpensionen. Vilket ju ändå betyder att för många yrken lönar det sig knappt att jobba och slita ut kroppen osv, om man gör det för pensionens skull åtminstone.

          Ja och en del får till och med mer än den som jobbat 40 år i lågbetalt yrke. Såg något exempel nyligen på tex 1000 kr skillnad. Många fler exempel finns. PRO mfl. har varit ute och pratat i media om detta.

          Ja det stämmer tyvärr och är helt sjukt! Min mammas väninna har arbetat ett helt arbetsliv inom bla äldreomsorgen, slitigt sönder sin kropp och får ut 100kr mer per månad än garantipensionen. Med ev bostadsbidrag mm så får hon ut mindre. Jag börjar snart luta åt en amerikans modell eftersom det svenska skatte- och bidragssystemet är helt fucked up. Folk sliter sig halvt ihjäl men får absolut minimum (om ens det) av sina surt betalade skattekronor utan ska bara ”försörja” kriminella och slashasar som inte orkar bidra.

            Det är det som är högerns plan. Förstör det allmänna och avveckla det sedan. De kan de tjäna stora pengar.

      Jag har jobbat som egen företagare i 5 år men levt av min man då jag inte drar in tillräckligt för att kunna ta ut en lön på mer än 3000kr i månaden (om ens det). I mitt pensionskuvert står det att jag kommer få ut 12000kr (nånting) innan skatten är dragen. Helt sjukt om det stämmer men för mig tackar jag ju inte nej. Isåntfall innebär det ju att jag kommer få ut mer som pensionär än vad jag får ut nu?

        Varför får du ut så lite och hur orkar du fortsätta?

        Är det inte bättre om du skaffar ett jobb du kan få en ”riktig” lön?

          Det ÄR ett riktigt jobb och jag värderar min frihet mer än att vara ”låst” vid pengar. Vi klarar oss gott ändå.

            Ja men dör din man innan dig så ser ju situationen helt annorlunda ut.

              Då har jag sagt att jag tar livet av mig.

      Fast det du lägger undan själv är ju utöver den vanliga pensionen.

        Ja självklart men det är ju ändå stora summor man måste komma upp i för att det ska göra skillnad och det är något jag prioriterar bort nu. Får väl ta smällen senare, men å andra sidan kan man ju dö imorgon så.

    Förhoppningsvis dör jag innan jag blir såpass gammal att jag blir beroende av andra, eller så hänger jag mig helt enkelt i god tid innan den tiden kommer.

    Jag tycker att anhöriga kan gott och väl se till att det finns mera mat på boendet.
    Varför är det samhällets uppgift om det finns anhöriga som kan ordna sånt?
    Helt annan sak om personen saknar anhöriga och egna medel, då får vi tillsammans se till att behoven blir tillgodosedda.

      Kanske för att vi betalar helt sjuk skatt ett helt liv.

        Ja och om man nu ändå får betala väldigt mycket pengar för att få bo där då ska verkligen saker ingår.

          Fast nu är egenavgiften ungefär en femtedel av den faktiska kostnaden.

      Då tycker jag att anhöriga ska passa barn istället för att de ska vara på dagis som vi i samhället ska vara med att betala. Släng i att anhöriga kan sköta hemskolning med. En onödigt utgift för oss som betalar skatt!

        Och glöm inte postnord. Säkrare och billigare att vi bara cyklar ut våra brev själva.

          Ja just det postnord dom har verkligen lyckats 🤣😳 not

      Det är samhällets uppgift därför att de som är gamla idag har byggt upp samhället. Och de har gjort rätt för sig och betalat skatt hela livet, jobbat sen de var i yngre tonåren och slitit ut sina kroppar.

      Nu tycker jag förvisso att det ändå ingår i samhällskontraktet att man ska få mat och vård. Men, det känns ju väldigt svenskt ändå att klaga öppet och bli arg för att lilla mamma fick gå och lägga sig hungrig när det enkelt hade kunnat ordnats med att ta med lite mat att ha på sitt rum, eller att lilla mamma fick dö ensam för att ingen personal fanns. Klart man får protestera men i första hand tycker man väl in själv när det rör sig om den sista tiden istället för att vänta på förbättring.

    OT men såg att Henrietta Fromholtz ska börja nytt jobb igen på hennes story??? Den damen byter jobb oftare än vad en annan byter underkläder. Dessutom verkar hon bli ”illa behandlad” på varje arbetsplats. Första gångerna hon bytte jobb tyckte jag synd om henne men nu känns det lite som hon är problemet…

      Börja nytt jobb på hennes story?

    Det som kommer fram när man träffar äldre är att väldigt många samlar på sömnmedel för att kunna ta sitt liv istället för att hamna på hem.

      Källa?

        Här får du en källa jag som hörde när min mamma var på demensboende vad dom äldre ville göra. Jo många ville somna inn.

          Demensboende verkligen? Känns som att de med demenssjukdom inte har den insikten, eller? Undrar med all uppriktighet, har noll hp i ämnet.

        Har du någonsin varit på ett äldreboende? Vågar säga att 99% är deprimerade. Det är många gånger inte ett värdigt liv att ha det så.

          Än vanligare med ensamma som sitter hemma och vill bo på ett hem men inte anses tillräckligt sjuka. Istället kommer främlingar 5 ggr om dagen. Du vet aldrig vem och det finns ingen kontinuitet.

          Äldreboenden brukar ordna fester och bingo och utflykter m m
          Det blir ju mindre sånt pga dom är dåligare på demensboende.

        Det är ingen hemlighet att psykisk ohälsa bland äldre ökar, mycket pga ensamhet och förlust av självkänsla och sammanhang. Jag har stött på en del äldre som ännu är klara i huvudet som gömmer starka mediciner för att kunna ta allt på en gång.

          Man skriver ut ”starka mediciner” till gamla deprimerade människor som bor ensamma hemma?

      På alla boenden jag jobbat på så ger personal med delegering allas mediciner. Så de kan inte samla på någon medicin.

    Miljarder till utlandet och vissa i Sverige ska äta mackor och gröt till middag. Sverige är dåligt att värna om sin befolkning. Var det inte det SD skulle göra. Värna om pensionärer. Det var alltså skitsnack.

      Ganska uppenbart sedan länge att SD inte går att lita på. Populistiska rasister är allt de är.

        Ja en del lät sig luras och röstade på dom.

      Tyvärr sitter de inte i regeringen. De behöver 51% av rösterna i nästa val för att få igenom sina förslag. Om inte L, KD och M hakar på.

    Varför är det så enormt mycket tjat och snack om pensionen just här i Sverige? Man stressar ju sönder sig. Upplever inte alls samma ”hets” här i Spanien och länderna runt medelhavet. Ingen pratar om pensionspengar.

      Nej men i många andra länder läggs ju kostnaderna och arbetet över på familjen när man blir gammal och behöver hjälp. Då behöver man ju inte ha pengar till boende eftersom det blir en utgift eller ett arbete för barn att ta sig an.

        Ja eller så betalar övriga EU för att spanjorer, fransoser och greker ska kunna gå i pension vid 55-60. Såsom det ser ut just nu.

      Den spanska regeringen kommer att införa fyradagarsvecka på försök i cirka 200 företag till hösten. Det treåriga pilotprojektet bekostas med 50 miljoner euro ur EU:s återställningsfond, skriver nyhetsbyrån AP. Sverige ska bidra med omkring 150 miljarder kronor till fonden.

    Pensionssparar inte utan sparar allmänt. Har tänkt löneväxla när vi är ute ur föräldraledighet. Men rent krasst verkar det bästa vara att köpa fastigheter/lägenheter och sälja av inför pension. Så har mina föräldrar gjort och de lever loppan. Det tråkiga är ju bara om man trivs i sitt hus och vill bo kvar, haha.

      Ok då tjänar du/ni bra alltså om ni kan löneväxla. Långt ifrån alla kan det.

    Dom kommunala äldreboenden behöver allafall egentligen inte dra ner på någonting.

    Bästa som hänt i granskningar senaste åren är Jens Nylanders avslöjande om alla miljoner eller snarare miljarder som alla kommuner slarvar bort på ingenting.

    Uppmanar fler att ta del av det.

      Verkligen. Så himla bra och jag önskar att kommunernas slöseri uppmärksammades och granskades mycket mycket mer. Det slösas nåt enormt med våra skattepengar. Pengar som skulle kunnat gå till skola, vård och äldreomsorg där det ständigt dras ner. Men folk är så fruktansvärt naiva och tycker att den ”svenska modellen” är så himla fantastisk. Sett till det höga skattetrycket så börjar man få ganska lite för pengarna…

        Konstigt att det inte varit en debatt eller något inslag i nyheterna om det.

    Har pensionssparat 300kr i månaden sen jag tog studenten. För något år sen höjde jag till 500kr. Är snart 28 och planerar till hösten att höja till 1000kr månaden. Vet många som inte sparar något eget alls men även en del som sparar mycket mer. Tycker det är svårt att veta hur mycket som är ”rimligt”, vill ju kunna leva här och nu också.

    De många inte tänker på är att man ska ha bott/arbetat i Sverige i 40 år för att få full utdelning och garantipension inte betalas ut till utflyttad svensk medborgare. Så tänk på det ni som eventuellt flyttar bort.

    Tänkte igår att det vore kul med lite ekonomifokus, tips på konton som skriver om FIRE, spartips, köpminimering, pensionstips osv och engagemanget i denna tråd visar att det verkar vara fler som är intresserade av ekonomi. Kul om du kan dra igång lite medvetenhet i dessa frågor. Istället för att köpa x för att göra y-influenserna rik, spara och se sina pengar växa. Satisfying.

      Haha FIRE. Du skämtar väl?

      Mer nyttigt med en genomgång av hur det ekonomiska systemet fungerar, med tanke på hur låga kunskaper det verkar vara bland de som kommenterar (spoiler: ett ekonomisk system är också ett politisk system som sällan behöver vara kopplat till evidens och det är mer komplicerat än man tror).

      Läs bloggen Rika tillsammans.Där finns fakta, och möjlighet att ställa frågor i forum💵

    Camilla, det heter privilegium och därmed också privilegierad.

    Varför slarvar du med korrekturläsningen? Det finns inte ett enda felfritt inlägg hos dig.

    Men som man bäddar får man ligga, hon har ju röstat för det.

    Så går det när man röstar på Moderaterna.

    En rimligare infallsvinkel, istället för att privat spara, vore väl sundare statsfinanser. RUT-avdraget kostade oss skattebetalare 7,5 miljarder år 2023. Det är helt vansinnigt.

      Verkligen helt absurt att vi kollektivt ska betala för RUT och ROT. Vidare har det inte heller genererat fler arbetstillfällen, så det är verkligen bara valfläsk som folk tuggar i sig för glatta livet.

    Problemet med dessa besparingar är ju att den halva mackan är symbolisk för hur hela vård&omsorgen är/blir. Att spara för att kunna fylla sin egen kyl är ju bra, men om du behöver hjälp att bre mackan eller rentav föra den till munnen för att kunna äta – finns den tiden hos din personal? Vill du känna att personalen har kompetens och tid att hjälpa dig till toaletten och bli ren på ett värdigt vis, även den dagen du behöver fler eller längre toalettbesök än vad din genomförandeplan säger? Vill du känna att din demente förälder är trygg och säker på sitt boende när du inte klarar att ta hand om denne? Att vårda någon med demens är svårt och det krävs mer än kärlek. Det krävs kunskaper om den kognitiva nedsättningen, och pedagogik. Personal med dessa kunskaper flyr i allt större utsträckning, arbetsmiljön blir bara tyngre och känslan av att aldrig ha möjlighet att göra ett bra jobb är tung.

    Halv macka är också halverad omsorg, i en redan väldigt snäv och bantad omsorg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.