Sandhra Johnsson fryser in ägg

Vissa av er känner kanske igen Sanhdra Johnsson som Calle Schulmans tidigare flickvän, andra har kanske sett henne tidigare i egenskap av makeup-artist, medan en tredje grupp kanske enbart känner till henne från det egna kontot, tja, lite som en influencer alltså. 
Hon delar i alla fall sin resa mot att plocka ut ägg och frysa ner. Lite som att ”stanna tiden ” som hon själv uttrycker det i sin video.
Hon berättar att hon gjort samma sak en gång tidigare, för unge fär två och ett halvt år sedan, och att hon hade det betydligt mer kämpigt den gången än nu, men säger att det nog kan ha haft att göra med att det då var mycket annat i hennes liv som påverkade henne negativt.
Hon visar hur hon tar de båda sprutorna i magen och om hur hon ska till kliniken om några dagar för att se om det finns några ägg för plockning. Jag håller tummar och tår för att det går vägen.

En annan influencer som också delat sin äggplock och infrysning är Victoria Eklund, som jag skrev om här. 
Hon hade det så jobbigt med den ena sprutan att en följare erbjöd sig att komma hem hjälpa henne med den.
Hur fint?

Så här beskriver Nordic IVF processen:

Så här fungerar frysning av ägg:
Processen för äggfrys fungerar i princip likadant som när du genomgår en IVF-behandling. Skillnaden är att äggen fryses ner för att kunna användas senare, istället för att befruktas direkt och återföras till livmodern. Vi fryser in obefruktade äggceller genom en teknik som kallas vitrifikation. Den här tekniken gör att kvaliteten på äggen kan bibehållas i flera år.
Under den inledande utredningen gör vi bland annat en gynekologisk ultraljudsundersökning och mäter dina äggreserver. När själva behandlingen påbörjas får du läkemedel med hormoner som gör att fler ägg mognar samtidigt. Det här gör att vi får ett lämpligt antal ägg att frysa ner.Innan vi plockar ut äggen får du först en injektion som innehåller ett hormon som får äggen att mogna och bli redo för ägguttag.

IVF med egna frysta ägg:
När du är redo för graviditet kan de tinade äggen befruktas genom IVF.
Vid återförandet av ett embryo till livmodern går det till ungefär som när du gör en vanlig gynekologundersökning. IVF-behandlingen tar bara omkring tio minuter och är smärtfri.

95 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Intressant! Här är en som precis ska påbörja IVF, lite läskigt men också spännande. :O

      Heja dig!

    Intressant att veta om ”plockade ägg” från en 25åring, kan ta sig i en 45årings livmoder.

    Ens kropp blir ju lixom inte starkare efter 35års åldern.

      Det där beror helt på, du kan ju ha fått betydligt sundare levnadsvanor och levt mkt bättre de senaste tio åren.
      En 35-åring kanske har blivit mer medveten om sin kost än hur hon var som 25 då det söps och käkades bakispizza flera dagar i veckan.
      Så den faktiska hälsoåldern är helt individuell.

        Njae, hur ägget fäster beror också på hormoner som bygger upp livmoderslemhinnan. Hormonerna börjar ofta svaja högre upp i åldern oavsett din livsstil. Därtill är det ofta tuffare för kroppen att vara gravid i högre ålder vilket innebär risker för mamma och foster, detta kan man inte ändra bara för att ägget kom från ditt yngre själv, så att skjuts upp barnafödandet är inte rakt av en feministisk seger utan en risk-nytta-avvägning.

      Japp! Det är äggens ålder som är avgörande, inte åldern på livmodern

        Men det är livmodern så ska acceptera ägget – bära fostret.

        Livmodern kan vi ej påverka via kosten.
        Men åldern gör det.

          Dessutom lär en äldre mamma ofta innebära en äldre pappa vilket ökar risken för olika fysiska och psykiska besvär hos fostret, vilket många glömmer.

            Jag fick barn vid 43, pappan var 33 🙂 Gick finfint. Blev gravid på direkten.

              Självklart finns det undantag, det var inte poängen.

                Oklar över vad poängen var, att det är mer riskabelt att få barn i högre ålder? Är det nåt som är okänt för vården och typ alla kvinnor över 30?

          Äggets kvalitet, och ffa kvinnans ålder när ägget togs ut påverkar mest. Livmoderns hormonbalans kan fixas med läkemedel.

            Viktigt att veta att andelen lyckade ivf med egna eller andras ägg, frysta eller färska, ligger på 2-4% för kvinnor runt 40+ (egna) och 20-30% för yngre. Väldigt lågt alltså.

              Per embryotransfer eller per ivf?

                Per embryotransfer vill jag minnas.

              Fast procenten är ungefär densamma som vid ”vanlig” befruktning. Runt 30 års ålder finns en chans på ungefär 20-25% per menscykel att bli gravid.

              Nej, nej, det är med egna ägg. Vid äggdonation är det i princip samma siffra oavsett mottagarens ålder.

      Absolut. Funkar fint.

      Självklart blir det svårare med högre ålder men har man ägg som togs ut tidigare så ökar man ju iallafall oddsen.

      Problemet med att frysa ägg är att ägg inte klarar upptining lika bra som embryo och att det då krävs många bra ägg. Så det är är dumt att lita på att man har ”unga ägg” i frysen

        Tack alla för era inlägg!
        Skönt att man kan fundera högt ibland utan att bli dumförklarad.

    Hur är det ökad jämställdhet att frysa sina ägg?

      Män kan alstra barn tills de dör. Tom en stund efter om man tar sperma från en ”nydöd”. Kvinnors fönster är betydligt smalare.

        Ok. Så att frysa in ägg = jämställt mellan man och kvinna? Makes no sense to me. Plus måste vara svindyrt att frysa in ägg, alltså bara ”jämställt” för de som har råd?

          Det kommer kanske en rabattkod snart, så här lagom till påsk.

        Fast äldre mäns sperma ökar ju också risken för att barnet föds med diverese komplikationer.

          Alltså, jag tänker ändå att vår biologi måste säga oss ngt här. Varför kan kvinnor inte bli gravida när vi är 55? Det är en enorm påfrestning att bli gravid även om man är 20, kanske inte ska experimentera hur som helst bara för ”jämställdheten”. Det måste finnas så många andra sätt att nå jämställdhet än såhär.

            Vid 55 är kvinnans ägg ofta slut.

              Inte i frysen!

              Ja alltså frågan var ju inte ställd på allvar. Jag är inte dum i huvudet.

          Jag önskar verkligen att vi mer ofta pratar om att mäns ålder också påverkar deras fertilitet. Visst, de producerar spermier länge men av vilken kvalitet? Och kan vi prata om att kvalitén dippar efter 30 som hos kvinnor? Det är inte bara kvinnor som ska bära bördan av den biologiska klockan, den delas lika.

        Mina fönster är ganska stora trots att jag fyllt 65!

    Varför ska hon göra det igen om hon gjorde det för 2,5 år sedan? Jag trodde att äggen höll flera år i frysen.

      Man kan behöva rätt många ägg för att det ska (eventuellt) kunna bli en bebis. Man får ut ca 5-15 ägg per uttag men det är inte alla de som blir embryon. Har man tur kan man få till flera embryon per ägguttag, men det är säkert att alla de implanterar i livmodern vid en insättning. För att säkra upp, eller för att eventuellt kunna få flera barn, kanske hon gör det igen.

        100 ägg gav 1 användbart embryo 🙃

          Det är väldigt ovanligt att få så få. Inte för att förminska din upplevelse, men för att inte skrämma upp folk som står inför ivf/äggfrysning.

            Fast ägg klarar inte upptining lika bra som embryo. Så ivf är mycket bättre odds.

    Hur länge var hon och Calle ihop? Undrar om han inte ville ha flera barn, hon verkar ju i alla fall sugen om hon ska frysa in ägg.

      Eller så är man inte alls sugen, utan helt enkelt vill vänta många år och därför fryser in sina ägg.

        Jo, men hon är ändå 37 år så det är ju inte så att hon är ung och har all tid på sig oavsett.

        Om du följer henne säger hon att hon drömmer väldigt mkt om barn och träffa en rätt underbar pappa till barnen

    Skönt att veta att vi har företag som erbjuder hjälp till en åldrande befolkning och desperata kvinnor som närmar sig slutet av fertiliteten. Mitt i bostadskris och ekonomikris, där staten gjort….ja, ingenting på tiotals år för att motverka utvecklingen och främja barnskaffande, så har dom åtminstone tillåtit stora bolag att träda fram för att återigen tjäna pengar på en kris. Pengar flödar, som vanligt, från vanliga människors plånböcker till storföretag, oavsett världsläget.

      Det finns en åldersgräns så ta det lugnt. Kanske hon t.o.m betalar för behandlingen själv?

        Tror du att detta går på socialförsäkringen? Nej detta får man betala för själv.

      Skönt att veta att vi har en åldrande befolkning (som blir lite barnsugen på äldre dagar) där många har lagt tid och energi på ett stabilt yrkesliv och således betalat bra med skatt och förmodligen inte belastat samhället lika mycket som om de gått på bidrag och fött 5 ungar i 20-årsåldern utan att ha en plan för varken sin egen eller ungarnas försörjning.

        Haha du gick hårt ut med extremer direkt. Det finns ju kanske en 23-åring med jobb som fick två barn med? Kanske började jobba direkt efter gymnasiet och började jobba istället för att belasta samhället med universitetsstudier.

          Nej, det är ingen belastning för samhället med personer som är universitetsutbildade. Varför detta kunskapsförakt?

          Haha, roligt skämt! ”Belasta samhället med universitetsstudier”. Säg att du inte har pluggat vidare utan att säga att du inte pluggade vidare.

    Är lättad över att jag kom på vid 34 att jag verkligen ville ha barn, hade gått genom eld för det senare… Kan förstå paniken vid 40, hade själv sån ångest att det inte skulle gå och gjorde äggcheck och googlade alldeles för mycket ”fakta”……

    Är lite kluven. Tycker att det är jättebra att det finns som ett alternativ för kvinnor som pga sjukdom får ägg förstörda, ex strålbehandling eller som inte hittat den rätta. Samtidigt om det blir för mycket industri bakom allt och det växer upp företag som tjänar pengar på kvinnors ångest över att få barn, ja då är det bara cyniskt.

      Ja företagen som erbjuder det här skulle nog helst se att det blir standard att frysa in ägg vid 20 år. Men jag håller med om att det är lite dubbelt, har alltid varit 100% säker på att jag vill ha barn och inser att jag helt klart planerade livet utifrån det, hade nog tagit det lugnare som yngre (pluggat längre utbildning, rest mer, jobbat mer innan) om jag vetat att det fanns mer tid. Å andra sidan, ingen vet och man kan frysa in hur mycket ägg som helst men inte kunna få det där barnet ändå. Och då kanske det känns värre om man planerat att barnet ska komma vid 40 och man verkligen trott att det ska hända, än att tänka att man får se hur det går.

    Onskar jag visste att chansen for att fa cancer okar efter att man far barn efter 30, kul kul kul!

    Vet nån om man kan kontakta sin local gynmottagning och kolla hur det står till med äggen utan att de kollar snett på en? Såg att man kan testa via werlabs t ex men då kostar det ju skjortan. Är 34 och stressen finns så att säga

      Nej, det är inget du kan få bekostat via vanliga sjukvården om du ”bara” är nyfiken. Sådana undersökningar görs endast om du aktivt försökt fått barn under en viss tid (6/12 månader beroende på ålder och region). Det är sådant som Werlabs (helts i kombo med ultraljud och undersökning) eller privata fertilitetskliniker och bekosta det själv som gäller.

        Tack för svaret!

      Man får själv bekosta en sådan kontroll, ingår inte i vanliga vården.

    Jag tänker uppmuntra min dotter att frysa in ägg innan hon blir 25 och jag ska själv betala för behandlingen och förvaringen av äggen tills hon blir minst 40. Vill hon inte göra det är det såklart okej. Jag tycker inte att det är problematiskt att betala för en sån tjänst, trots att en privat klinik tjänar mycket pengar på det. Jag hoppas såklart att hon aldrig behöver använda äggen och då kanske hon vill och får donera äggen istället.

    Ja, jag är medveten om att det inte är riskfritt att göra ett äggplock. Jag har själv gjort flera stycken.

      Är det hg något som hon sagt att hon själv är intresserad av? Hade blivit rätt så arg om min mamma (nu var det länge sedan jag var 25) hade hållit på att tjata om en sådan grej.

        Håller med. Idag vill verkligen inte alla ha barn bland ungdomar. Inte samma press längre på att skaffa barn utan man gör som man själv vill (och inte omgivningen)

          Men jösses, när var det press på att skaffa barn i Sverige? Man har väl alltid gjort som man vill? Bortsett från vissa personer kan jag tänka mig. Men generellt.

        Jag tänker inte tjata eller tvinga, jag ska lägga fram möjligheten. Hon har inte sagt att hon själv är intresserad av det, eftersom hon går i förskolan. Jag tänker berätta att hon själv, hennes syskon och alla hennes kusiner blivit till genom ivf och berätta att hon kan ha svårt med fertiliteten, sen får hon göra vad hon vill med den infon. Om hon blir kränkt av det får hon väl bli det.

        Om hon inte vill ha barn är det hennes val. Bara för att man har fryst in ägg är det ingen som tvingar en att använda dem, de allra flesta som fryser in ägg hoppas ju på att de aldrig behöver använda dem.

          Men fy fan vad sjukt, sjuk plan. Hon kanske inte ens vill ha barn och vill hon det skaffar hon väl.

            ”Skaffar hon väl”. Ja, det är precis så det funkar för alla.

            Du får gärna tycka att jag/det är sjukt. Jag tar inte illa upp över det.

              För de flesta ja. Sjysst att berätta att det kan finnas svårigheter pga genetik men där går gränsen. Varför ska du lägga dig i?

                Tack för omtanken, men jag anser inte att gränsen går vid samma ställe som du anser.

                  Nej du verkar väldigt.. speciell.

                    Och fundera på det när hon går i förskolan? Sämtar du eller har du fastnat i IVF bubblan?

          Går hon i förskolan!!? Har du redan en plan för detta?

      Varför ska du det? Det är väl hennes liv och ansvar? Är det nåt hon själv önskar eller finns det nåt annat hon skulle kunna ha mer nytta och glädje av för de pengarna?

        För att det är något jag vill erbjuda? tackar hon nej tackar hon nej. Jag kommer även att hjälpa henne ekonomiskt med mer nödvändiga utgifter som handpenning till en bostadsrätt ifall hon hellre vill äga sitt boende än bo på hyra. Jag hoppas att hon inte tar illa upp eller blir arg för att jag vill hjälpa henne fixa boende heller, men det är ju svårt att kontrollera andras känslor.

          Hon borde använda de där pengarna till att köpa en bostadsrätt istället. Hur länge ska hon hyra i andra hand? Verkar inte jättekul i hennes ålder. Hon borde kommit långt fram i bostadskön med tanke på hennes ålder. Men det kanske inte duger att bo i förorten.

            Hur länge ska hon hyra i andra hand? antagligen kortare tid än de flesta unga, eftersom vi tänker hjälpa henne med handpenningen ifall hon vill köpa bostadsrätt. Jag är mer oroad över att så många unga inte har något annat val än bo i andra hand än att mina barn har möjligheten att välja mellan att bo på hyra eller få hjälp att skaffa bostadsrätt.

              Vadå vi tänker hjälpa henne med handpenningen? Jag pratar ju om Sandhra. Jisses.

                Du svarade på en kommentar och då kan man väl anta att du svarade på den kommentaren.

          Men varför vill du det, varför är det så viktigt för dig? Avvakta och se hur du kan hjälpa henne istället. Dumt att uppmuntra till nåt sånt, inte helt lätt och mysig sak att göra och långt ifrån säkert att det funkar. Låt henne leva sitt liv och se vem hon blir istället? Ber hon om hjälp så ta det därifrån. Lite overbearing mother över detta…

            Du behöver nog inte oroa dig över hur jag är som mamma, men tack för omtanken ändå.

              Du vet att det medför medicinska risker som cancer och benskörhet va? Är liksom inget att göra lättvindigt.

                Ja det vet jag.

                  Och ändå tänker du UPPMUNTRA och betala för ditt barn att göra detta??

              Du skriver ju här och berättar hur du är som mamma i det här fallet, då får du ju räkna med kommentarer.

      Tänk på att det ger en falsk trygghet att frysa ägg ungt. Ägg är svåra att tina upp. Embryo mycket enklare så det behöva en heeeel del ägg. Att frysa ägg skapar ett narrativ att man kan få barn när som och man förlitar sig på äggen, som då ska klara en upptining, befruktning och insättning.

    Är det bara jag som tror det här är skälet att det tog slut? Klart sahnhdra har velat ha barn och Calle kanske hållit henne kvar men till slut insåg hon det inte blir något med honom. Nu har han skaffat en ny yngre som redan har två barn sen innan, kanske för att slippa det där.

      Om det vore så är jag glad för hennes skull hon lämnade den där dvärgen och ser sig hoppfullt efter andra män!

        Vad taskigt att kalla honom dvärg. Det är inget fel med korta män!

      Ja, det känns som en rimlig sak faktiskt. Jag har tänkt på att de varit ihop ganska länge och inte skaffat barn. Följer inte henne så har inte någon koll på om hon ens velat ha barn men det här tyder väl på att hon är intresserad.

      Har Calles nya tjej redan barn alltså? Ja, då kanske han slipper det ”problemet”. Tycker hon är otroligt lik Sandra i utseendet.

      Tror definitivt att det var därför det tog slut. Märkligt att de i så fall inte pratade igenom det när de dejtade. Är ju ganska taskigt att bli tillsammans med en mycket yngre tjej (som uppenbarligen vill ha barn) och inte vara öppen med att man inte vill ha fler barn från början. Eller så höll hon hoppet uppe in i det sista.

        Hur kan du veta att de inte pratade om det? Varför är det för det mesta killen som beskylls? Det kan ju vara så att:

        1. De har pratat om det under en längre tid och han har varit osäker men hon har ändå stannat. Hon kanske själv varit osäker.
        2. Han har varit tydlig med att han inte vill ha barn och hon har ändå stannat.
        3. Hennes längtan efter barn har kommit allt mer och hon bestämde sig till sist för att avsluta förhållandet.
        4. Relationen tog slut av helt andra anledningar eller en kombination.

    Absolut bra att möjligheten finns men en nackdel kan vara att kvinnor vaggas in i en falsk trygghet. Bara för man plockar ut ägg och fryser innebär det inte att det sen klarar upptining och befruktning eller går vidare till blastocyst/embryo. Gick själv igenom ivf med som krävde närmare 7 behandlingar innan det tog sig och oj vad naiv jag var vad gällde ivf.

    Jag är lite tudelad. Fick mitt första barn som 26 åring och nu mitt sista som 34 åring och hej och hå vad allt var tyngre när man blir äldre. Graviditeten upplevdes jobbigare, tröttheten fyfan. Att vara 26 och få barn var betydligt lättare fysiskt, kunde ju leva på luft då. Tror man är naiv om man tror att det bara är att skaffa barn när det passar och man har en lucka i livet. Helt övertygad om att det finns en anledning till att man inte kan bli gravid efter 50 för man PALLAR inte.

      Tycker inte vi ska vara så dömande, vi kvinnor försöker bara passa in i en livsstil på 2000-talet med en kropp som biologiskt fortfarande är gjord för att vi ska börja skaffa barn när vi är 14 och dö runt 35.

      Vi är liksom inte i det samhället just nu, vi vill få vara unga, festa, resa, va oansvarig, studera, börja jobba, skaffa karriär, boende och framför allt hitta en stabil partner. Allt det går kanske inte att lösa innan 25, så jag tycker det är grymt att vi med dagens moderna medel eventuellt med tur kan få ända till 45 på oss.

      Lite eget ansvar att hålla kroppen i gott skick om man ändå satsar på en sen graviditet, men finns MÅNGA lyckade exempel att titta på. Alla gör sitt bästa och tidsaxeln är otroligt olik från kvinna till kvinna…

      Det enda vi med säkerhet vet är att män inte tvingas ta dessa beslut runt 30 års åldern, så självklart är det bra för jämställdheten att vi ändå KAN (om än inte så jämställt då det är dyrt.. men men, ett problem i taget)

      Ålder kan förvisso spela in men när du fick ditt första barn hade du Ett barn. När du skaffade barn vid 34 hade du ju minst ett barn sedan tidigare att ta hand om. Klart det är jobbigare att ta han om flera barn än ett, har ju inte bara med åldern att göra, det är ju att göra en tankevurpa.

    Så skönt att inte vilja ha barn och slippa alla såna här grejer och stress över det ❤️

      Verkligen! 😊💗

    Jag väntar mitt andra barn (är 37) och mår prima. Är stark, orkar leka med min förstfödda som är 2,5 år. Vad som upplevs som tungt är så himla individuellt, jag har släktingar som fått barn i 20-årsåldern som haft det riktigt kämpigt, och det som föranledde att det blev kämpigt hade inget med åldern att göra.

    Tumregeln är väl ändå att om du är av god fysik kommer det oftast gå bättre än om du inte har en grundstyrka eller god kondition? Och det kan du skaffa när som helst.

      Det Klara skrev var inget konstigt. Människan är ju biologiskt programmerad över att få barn tidigt. Det är liksom inget konstigt. Varför måste så många alltid hävda sig? Att det sedan finns undantag som bekräftar regeln är något annat. Det är inget fel att få barn senare i livet, men kroppen är fortfarande fysiskt gjord för något annat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.