Gudmor eller fadder – kärt barn har många namn

Fick gosa med min blivande gudson Lillis idag efter att Anna och jag hade poddat (nytt avsnitt av Fint, Fult och Pengar kommer imorgon!). Tänk vad roligt det ska få bli att följa honom i livet. // Isabella Löwengrip

Isabella Löwengrip ska bli gudmor åt Anna Björklunds son ”Lillis”.
Jag var förresten tvungen att leta upp Annas konto på Instagram, för min hjärna ville inte skriva någoting annat än ”Anna Kattlund”, men hon heter Björklund. Så.
Lillis och Gillis. Kommer Lillis och Gillis bli bästa vänner, eller kommer Gillis tröttna på att ha lille Lillis i hasorna, eftersom allt han vill göra är att hänga med Gillis och hans coola, äldre kompisar 0ch är såååå jobbig?
Hand upp alla småsyskon som känner igen sig! 🙋🏼‍♀️

Både under inlägget men också på Instagram gnabbas det rejält om huruvida Isabella kan bli gudmord via svenska kyrkan eller ej eftersom hon inte är döpt.
Jag har döpts två gånger, kanske kan hon få låna ett dop av mig?


Tyvärr har ju Svenska kyrkan lite annat att tänka på en dag som denna, annars hade jag försökt få tag på dem med frågan. 

Så här står det på Svenska Kyrkans hemsida om vem som får bli fadder (man kallas inte ”gudföräldrar” längre):

Isabella själv verkar ta det hela med ro och skriver ”Det löser sig”. 
Och det gör det nog, jag menar man kan väl be någon vara ”fadder” åt ett barn ändå, det är ju inte som att Svenska kyrkan har patent på att förse barn med vuxna, bra förebilder – kalla dem vad du vill liksom. 🙂

80 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Hur kan IL vara så relevant och intressant att det är typ ett inlägg per dag?

    Eller bara jag som har missat hennes storhet?

      Det klagas på hennes s.k kalkylark hela tiden, men ändå dyker det upp irrelevanta inlägg om henne dagligen 🥴

    Gudmord

      Deicide kallas det också. Det är väl det långfredagen handlar om, för övrigt.

    Muslimen Anna är verkligen ute och cyklar när hon skriver att man inte måste någonting utöver att dö. Det är väldigt mycket man måste förhålla sig till som medmänniska, både i Sverige och andra länder. Och från början kom lagarna med religionen.

      Det enda man måste i livet är att välja och att dö.

      ”Muslimen”…haha..du menar väl ”juden”?
      Har inget emot någotdera.

      Ja vilken cykeltur hon tar. 🤔

      Det är ju något man säger, i synnerhet när det blir långa resonemang om krav och måsten. ”Det enda man måste är att dö”. Har du aldrig hört det förut? Eller tänkte du att du var tvungen att påpeka något för att hon är muslim?

    Varför välja att döpa barnet om man vill ha odöpta faddrar? Då går ju den kristna grundtanken bort. Man behöver ju inte heller ha faddrar om man vill döpa barnet.

    Att en muslim var fadder vid ett dop låter lite märkligt. Religiöst sett. Själv bryr jag mig inte.

      Gissar att det är pga tradition och inte att alla som väljer att döpa sina barn är religiösa.

      Tror inte någon av dem bryr sig ”religiöst sett”. Därav mixen. Det ceremoniella står i fokus för de flesta nu för tiden.

      Samma för mig. Är icke-troende (fortf. medlem i svenska kyrkan) och döpte mina barn ändå. Med faddrar. 😅 Låter väl knäppt men det var det där ceremoniella jag var ute efter. Och att döpa dem, precis som jag själv blivit.

      För att inte bry sig sp har du ändå väldigt många frågor😅

        Jag bryr mig inte om vilken religion man har eller vilka nära man vill ha runt sitt barn.

        Intresserad av hur människor resonerar är jag. Utifrån att ett dop faktiskt tillhör just kristendomen. Nyfiken på hur kristendomen utarmar sig själv när de som tillhör andra religioner kan bli faddrar.

        Intressant att många gör en religiös handling av ”tradition”. Att man gör det fattar väl jag också, men visst är det väl intressant?

          Men en person som tillhör en annan religon än kristendomen kan ju inte bli fadder åt någon som döps.

      Ville att barnen skulle ingå i den kristna gemenskapen, sen får de ju vara så aktiva de vill såklart men det känns ändå fint att låta barnen bli döpta. Fadder är lite sekundärt egentligen, inte huvudpoängen alls med dopet oxhuvudet är ju väldigt olika hur mycket någon ens engagerar sig. Men ärligt talat, även en döpt person kommer troligen inte lägga stor energi på barnets kristna fostran. Så, tycker egentligen att fadder är rätt onödigt men ändå en fin grej om någon är engagerad och vill ställa upp men långt från huvudpoängen med dop. Döpt eller inte spelar således inte jättestor roll.

        För kyrkan spelar det roll dock. En odöpt person kan inte bli fadder.

          Svenska kyrkan bryr sig inte ett smack om man är döpt eller inte. Om de gjorde det skulle de kontrollera om en fadder är döpt.

            Men det gör vi också 😊

            Det verkar som om det beror på hur noga prästen tycker att det är. Vi hade valt en person som visade sig inte vara döpt som fadder till vårt tredje barn. Hon var tvungen att döpa sig, vilket hon gjorde, annars hade hon inte godkänts som fadder av prästen ifråga.

              Det står i Kyrkoordningen för Svenska kyrkan att det är så, prästen kan bryta mot detta om hen vill men det kan ju få konsekvenser för prästen som i sina vigningslöften har lovat att följa denna ordning. Nog ovanligt att det händer men principiellt kan det ske.

                Absolut, och jag tycker att det ska vara så också. När det gäller faddrarna till de två första barnen fick vi aldrig frågan.

          Ja det är ju en annan fråga men någon som undrade hur folk tänker som funderar på att välja en odöpt person som fadder, alltså att vissa saker är viktigare än andra även inom religion.

    lol morbid tanke som typ 6-åring men ville att mina föräldrar skulle dö så jag kunde få bo med mina gudföräldrar för dom var rika med bara ett barn. Så tänkte att jag skulle få bli bortskämd med massa leksaker om jag fick flytta in till dom!

      med ett playstation ??

    Jag tycker mest det är märkligt att det är så himla viktigt för folk att ha dop och bröllop i kyrkan när de inte är aktivt troende, och aldrig skulle sätta sin fot där annars?
    Det är ungefär som att vara vegan men äta julskinka på julafton, bara för att det ”är så man gör”.

      Ser det inte som ett tvång att gå i kyrkan för att man är döpt och konfirmerad etc. Ser det bara som en tradition. Om jag gifter mig kommer det att vara kyrkligt och får jag barn blir det dop men jag kommer inte gå mer i kyrkan för det.

      Vet inte om det är så himla märkligt. Det är det symboliska värdet som spelar roll för många. En känsla av att föra vidare traditioner, även om många av dem är mer kulturella än religiösa.

        Ja men precis. Mäekligt att en del folk har missat detta.☺️

      Traditioner ,det är därför .

      🤣

        Var till karin

      Ja det är ett jäkla hyckleri. Speciellt de som inte vill ha så mycket snack om gud under ceremonierna och är i kyrkan för att det är ”en fin lokal”.

      Och vadå tradition? Det är fortfarande en religiös rit man genomgår. Vet folk inte det?

        Ja det tycker jag är konstigt. Att så många gifter sig i kyrkan (lovar saker inför gud), döper sina barn mm fast de inte är det minsta troende.

          Ja eller de som inte döper barnen pga att de inte är religiösa men utser egna gudföräldrar 😆😆 vad tror de att en gud(!)förälder är?!?

      Vad skönt att folk kan välja ändå! Att man gör det man vill för att man kan!
      Vem bryr sig?

      Tycker inte att det är konstigt. Tror väldigt få som är motståndare till religon gör detta, men det krävs ju verkligen inte att någon är ”aktivt troende” (vad nu det betyder?) för att döpa sitt barn eller gifta sig i kyrkan. Ingen präst frågar ens om detta. Däremot går det självklart inte att kräva att ritualen ändras efter personliga önskemål, det är en fastställd gudstjänstordning och den följs.

    Vad fint att hon har fått förtroendet att få vara fadder till barnet.

    Jag döper dej med vin och vatten och du ska heta svarte katten 🤣

      Okej..

    Jag håller verkligen med dig, Karin. Människor är förvirrade och det är tydligen viktigt att göra som alla andra gör och har gjort.

      Vet inte varför detta inte hamnade under Karins kloka kommentar.

    Mikaela Lauren fläker ut Nikita på toa och varför varför varför måste små barn idag sitta och äta framför en padda!!!!!!

    Vad hände med samtalet och kommunikationen vid matbordet.

    Märkligt att Svenska kyrkan slutat använda orden ”gudmor” och ”gudfar” och övergått till ”fadder”, som låter betydligt mer sekulärt. Skönt att man inte måste bry sig om deras bestämmelser nuförtiden i alla fall. Själv har jag en gudmor och en gudfar fastän jag är odöpt!

      Hette fadder när jag döpte mitt barn 1990.

        Då började väl förfallet före 1990 :p

          Det är inte bara Svenska kyrkan som använder ordet fadder. Både katolska kyrkan och ortodoxa kyrkan säger fadder.

    Japp det stämmer att en dopfadder ska vara döpt i en kristen kyrka (behöver inte vara Svenska kyrkan). Det är för att traditionellt sett så är dopfadderns uppdrag att föra den kristna tron vidare/påminna om dopet till barnet som den är fadder för, och då är det såklart lämpligt om den själv är döpt.

    Ser på Wahlgrens värld för första gången på flera år. Jäklar vad fräsch och utvilad Pernilla ser ut. Vilken slump att det hände samtidigt som hon fick pengar.

      ???
      Hon har väl haft pengar sen hon föddes.

        Hon har ju blivit tät som ett troll efter WV. När hon hankade sig fram som ensamstående mamma till fyra genom att sjunga Picadilly Circus på bolagsstämmor var det inte lika fett.

    En närstående behövde döpa sig som vuxen för att bli gudfar. Ett decennium sen kanske…

      Det har alltid varit så inom kyrkan, alltså sedan början. En dopfadder ska vara döpt.

    Min dotters gudfar (min svåger) är född i Irak, ej döpt och tillhör inte Svenska kyrkan. Jag frågade prästen om det ändå var ok, och hon svarade att det var upp till oss föräldrar vilka vi vill ha som gudföräldrar. Däremot fick han ett men i en annan stad, av en annan präst, när han skulle bli gudfar åt sin väns barns. Så jag antar att det beror på vilken präst man frågar 🤷‍♀️

      Var de kristna? Då är det ok, för en fadder behöver inte vara medlem i Svenska kyrkan. Det räcker att vara döpt i någon kristen kyrka i världen.

        Nej, han är inte döpt överhuvudtaget.

          Då kan han inte vara fadder.

      Han fick alltså ett nej, inte ett men 😅

      Åh förlåt nu ser jag att du skrev att personen inte var döpt. Inte ens i en kyrka i Irak alltså? Då gjorde den prästen fel som sa ja, och den som sa nej gjorde rätt. För det är inte upp till prästen att bestämma (även om en del gör det ändå, men de gör som sagt fel).

        Antar att vi hade tur som fick ha honom som gudfar till vårt barn. Jag hade också fått till mig innan att man lär vara döpt.

          Ja…fast det är egentligen inte giltigt så länge han inte är döpt.

            Giltigt? Det är inget juridisk kontrakt

              Det vet jag väl. Men han räknas inte som fadder av kyrkan om han inte är döpt.

                Tror inte kyrkan bryr sig nämnvärt för att börja kolla upp huruvida han är döpt eller ej. Prästen godkände honom som gudfar och vi är nöjda 😁

                  Fast prästen gjorde som sagt fel som godkände detta.

            Giltigt? Han var med under dopet, hans namn tillsammans med min systers namngavs som gudföräldrar och de båda fick ett varsitt fadderbrev. Låter ganska ”giltigt” för mig 😊

              Men han uppfyller inte kravet för att få bli fadder. Det finns endast ett sådant: att vara döpt.

                För oss räcker det med att prästen som döpte vår dotter godkände det. Han är vår dotters gudfar oavsett vad nu.

    En fadder ska vara döpt. Det är enda kravet. Den får även ett fadderbrev med sig, då är det förstås mycket smidigare att använda sig av det könsneutrala ordet fadder än gudmor/gudfar, behövs ju bara en uppsättning fadderbrev då 🙂

    /Präst i Svenska kyrkan

      Varför kontrollerar ni inte det då? Jag är fadder, jag är inte döpt. Prästen har inte frågat mig om det.

        Präster ska alltid fråga detta.

        Frågar självklart alltid det.

    Anna är väl iof katolik. Inte så relevant med svenska kyrkans ordning då.

      I katolska kyrkan ska en dopfadder vara döpt och konfirmerad i katolska kyrkan. Men det står faktiskt inte att I ska vara dopfadder. Står bara gudmor. Folk lägger lite allt möjligt i det begreppet, behöver inte alls handla om dop för många.

    Varför blir alla svar till dop-frågan en egen tråd 🫠😆

    Det beror väl på hur många faddrar denna Lillis har. Det kan räcka med 1-2 som är inskrivna i kyrkan, sedan är det väl fritt fram med att ha fler?

    Prästen frågade båda gångerna om våra barns gudmor var döpt. Hade sen ett litet ”snack” med henne av vad fadderskapet är tänkt att innebär, att hon ska uppmärksamma barnens dopdag varje år (haha, jo tjena) samt finnas där som stöd vid religiösa/existentiella funderingar.

    Kan inte Paulette bli ungens gudmor?

    HUR kan någon ens bry sig?😂 Jag hade en namngivningsceremoni hemma i trädgården och utnämnde min odöpta bästa vän till gudmor, bara för att det var mysigt och för att hon har en speciell plats i mitt och min dotters liv. Ordnade ett eget papper på det som jag skrev ut och ramade in, det blev jättefint! Valde just ordet gudmor istället för fadder för jag tycker det låter högtidligare. Det är ju en av de bästa sakerna med att bo i ett fritt land, en får göra som en vill🥰

    Heter barnet Lillis på riktigt? Är det ett överklass namn aldrig hört, kände en hund som hette lillan dock.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.