Är ni också hooked på Ronja?

Vilken serie är det vi är helt inne i då? Netflix tolkning utav Astrid Lindgrens Ronja Rövardotter.

Till en början var barnen faktiskt lite skeptiska. ”Inte Ronja”. Men bara några minuter in i första avsnittet var dom (& jag) trollbundna. Dagens teknik gör skapar storslagna scener. Vildvittrorna i nya Ronja ger till och med mig obehag. Det skulle vara väldigt roligt att se en moderniserad Bröderna Lejonhjärta också men för nu nöjer vi oss om nya Ronja.

”Berättelsen är densamma men broderas ut och anpassas efter dagens publik med storslagna specialeffekter, vackra miljöskildringar och mer utvecklade karaktärer och arenor”. // Paula Rosas

Alla jag pratar med och som börjat titta på Netflixserien om Ronja Rövardotter är trollbundna!
Mezmorized med extra zätas!

Har ni kollat?
Jag tenderar ju att bli okontrollerbart hooked på serier, och vet ju att jag inte kommer göra annat förrän jag är klar – en negativ aspekt av att vara egen. Jag behöver ju tekniskt sätt inte gå och lägga mig eftersom jag tekniskt sett inte har ett jobb som jag behöver infinna mig på – fysiskt eller digitals – så jag skulle ju kunna se – bara ett avsnitt till. Eller alla.

Paula tipsar även om Filip Hamma och Fredrik Wikingsons senaste film – ”Den sista resan” – och jag kan inte annat än hålla med!
Den är UNDERBAR och inte alls sorglig! Det var jag orolig för, men nej….
Om du bara ska se en film i år, se den!

56 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Jag kan inte läsa ironi i text så ber om ursäkt om jag missförstod något. Men den sista resan var sååå fin och sååå sorglig. Jag grät genom ca hela filmen 🥺 men också sååå sevärd!!

    *spoilers*

    Jag är orimligt besatt av Ronja, den gamla filmen och boken. Har t.o.m. en vildvittra tatuerad på ryggen. Tycker att den nya serien är fin och iom att den blir fler avsnitt kan man låta vissa saker ta mer tid än vad det gjort i den första filmatiseringen. Tycker att Kerstin som spelar Ronja gör det jättebra!
    Gillar INTE Ulveson som Skalle-Per och tycker att hämndhistorien Cappa/Mattis känns trött och gjord.
    Den kommer verkligen inte i närheten av den första filmatiseringen men den får ändå godkänt, 3 av 5.

      Jag har väntat på att få se nya Ronja och så släpps den inte ens i landet jag bor i. Dags att skaffa VPN. Kan leva med dåligt utbud på svt play men detta är f*n inte ok 😂

        Vpn app gratis 👍

    Gillar inte nya roja , känns som det är överspel av några skådespelare, klarar inte av Mattias. Kollar bara för att Mattiasborgen är bohusfästning i kungälv där jag e ifrån

      Haha, Mattias!

        Mattis***

        Mattias och Roja, den moderna varianten😄

      Men hoppar de över Helvetetsgapet då? Den där sprickan i borgen som fanns i den gamla filmen?

      Någon tiktok-challenge måste det ju vara i den nya, barn som hoppar över stup. Och sedan härmar dagens barn det med tveksamt utFALL. HAHA.

        Jodå, det gör de, men de är ungefär lika smidiga som två kylskåp. Inga barn som vuxit upp i skogen skulle vara så osmidiga och ospänstiga. Det är bara inomhusbarn med Ipads som hoppar så.

          Haha gud den där kommentaren skulle kunna vara skriven av mig ordagrant 😅

    ”mer utvecklade karaktärer och arenor”. ChatGPT, är det du?

      Haha! Jag tänkte samma sak! Hela sista stycket lät precis som ChatGPT!

      SOLKLART att ChatGPT har skrivit det sista stycket i hennes inlägg. ”publik”och ”arenor” älskar den att skriva.

      Det är ju ett citat som hon tagit någonstans ifrån. Hon har ju märkt det med ”…”. Men fullt möjligt att den ursprungliga källan använde sig av ChatGPT.

    Tycker det var en bra mix av att vara lik originalet och nya element, MEN – är det bara jag som tycker nya Birk va fruktansvärt dålig skådis?! Tycker alla andra är bra, men han är verkligen inte trovärdig alls… Nya rumpnissarna är underbara 😆 Men sen tycker jag Helvetesgapet va typ för litet i nya? Det där skulle ju Mattis kunna hoppa över enkelt, det ska ju va sånt avstånd att man blir rädd..? Aja, det var mina tankar. 3,5 av 5!

      Sen kan jag tycka det tar lite fokus (tyvärr) från serien som helhet när det prompt ska kvoteras in svarta skådespelare… det är ändå en svensk by från typ 1200-talet, invandring från Afrika/mellanöstern fanns helt enkelt inte. Så det drog ner betyget ytterligare, men allt måste ju va inkluderade idag.

        Hur beskriver Astrid var och när den utspelar sig? Skulle lika gärna kunna vara i en dystopisk framtid på Mars där folk har fått ta till elverk för att delta.

          Enligt Astrid utspelar Ronja sig på medeltiden och uppenbarligen på våra breddgrader då sagan är uppbyggd på väsen från vår folktro.

        Hahahaha men vildvittror och rumpnissar fanns!!

          Vildvittror, rumpnissar och grådvärgar är ju mytologiska sagoväsen… Menar du att människor från Afrika är sagoväsen? Förstår inte hur det kan likställas. Hade vart exakt lika märkligt om en amerikan dök upp där i norrlandsskogen. Vissa saker passar helt enkelt inte in i den tidstypiska miljön, även om sagoväsen finns. Allt annat (kläder, mat, boende, språk) är ju tidstypiskt medeltida, så tycker även ursprungen på människorna ska vara det. Men alla tycker ju olika.

        Håller med Anno. Tycker det är sjukt larvigt att göra Ronja woke å inkluderande.

        Redan i Mammutjägarna blandar sig vit och svart befolkning så det fanns på Ronjas tid.

    Jag och dottern på 6 år älskade nya Ronja. Har svårt för Skalle-Per men annars tycker jag alla gör ett bra jobb gillar vänskapen mellan Ronja och Birk och tycker serien är så vacker! Vi längtar verkligen tills del2 kommer.

      Den är väl för fan inte lämplig för en sexåring?? Vad är det för fel på folk?

        Det beror väl på barnet? Vissa 6åringar är såklart inte mogna att se den, andra kan absolut se den i vuxens sällskap.

        Vad var det som var olämpligt? Den var skrämmande ibland absolut men jag känner min dotter och vet vad hon klarar av. Vi pratade om vad vi såg och vissa gånger ville hon hålla mig i handen och att blunda och jag skulle berätta vad som hände. Vi har tittat på nästan alla Astrids filmer och läst böckerna.

          Fast den är rekommenderad från 13 år

            Det är ju så att vissa föräldrar alltid skiter i sånt. Det gäller inte mitt barn liksom.

              Det är ju dock inte olagligt att titta på film med högre åldersgräns än hur gammal barnet är…

                Nej,
                Man kan ju hoppas att de flesta vuxna har sunt förnuft.

              Ja, ”det beror på hur moget mitt barn är.”

              Tro mig, Man får höra ALLT på bvc där jag arbetar.

                Jag är väldigt glad att du inte var min sköterska på BVC. Och jag hoppas verkligen att du är trevliga mot folk i ditt yrke än vad du är på internet.

            Whatthefuck – 13 år??? För en Astrid Lindgren-filmatisering??? Minns att det var ett jäkla liv när biografbyrån satte 11-årsgräns på ”Bröderna Lejonhjärta”, och det var nästan ett halvsekel sedan.
            Astrid Lindgren skrev för barn. Gör man filmerna så otäcka att barn inte kan se dem, så bör man nog ta sig en funderare.

        Min 8-åring var skiträdd. Min 5-åring tyckte den var grymt spännande. Barn är olika.

    Jag trodde först att nya Ronja var Birk. I övrigt har jag inga åsikter då jag inte sett den än

    Smidigt med vpn app 😊

    Har inte sett och är inte så sugen på att se den heller faktiskt.

    Ser nu! 😊👍

    Off topic.

    Är det inte märkligt att Katrin Z inte var med på premiären av Bingo och Julia säsong 2? Till och med Daniel Paris var där så att Katrin inte var där känns väldigt konstigt. Det bekräftar att det verkligen skaver i familjen perfekt.

      är väl inte så konstigt då dom har en konflikt

    Vill inte vara den som är den men jag kan inte riktigt se vad som är bättre, de bästa scenerna och miljöerna är ju kopior från boken och första filmen. Ronja är bra, Birk också men det lite larvigt förnumstiga är ju kvar. Och så fanns ju Börje Ahlstedt, Lena Nyman, Allan Edwall och rövarsången i originalversionen.

      Originalet brukar väl oftast vara bättre imo😇

        Ja det tror jag också. Jag har sett den första filmen, därför kommer jag inte se den nya.

    nej inte sugen på Ronja och barnen bara stirra på mig som om jag inte va klok som föreslog nåt av Astrid Lindgren…

      Oj, det var ju tråkigt. Har ni inte läst nåt av henne?

      Det är ju inte Astrid Lindgren som regiserst filmen. Eller trodde dom att det var en serie för barn?😁
      Det är ju en serie för tonåringar, du får förtydliga.:)

        Åldersgränsen är
        13 år

    Tycker den är jättedålig förutom naturen haha. Så dåliga skådisar, inget go, ingen karisma, de är så lama hela bunten. Märks att de inte hade någon budget

      Håller med! Älskade den galna Mattis i originalet

    Tycker (tyvärr) att nya Ronja är en riktig besvikelse. Skådespeleriet är fruuuuktansvärt 🙈

    Började se serien men var tvungen att stänga av. Det är något med den som gör att det känns som en snabbspolad version av filmen trots att den är mycket längre tidsmässigt.
    Som en sämre teaterversion har jag hört vissa säga och lite så kände jag med. Naturbilderna och vissa specialeffekter är bra men samtidigt om man jämför med Ronja som spelades in för 40 år sedan – som inger så mycket mer känsla! Tänk bara introt med rövarsången.

    Var Den sista resan inte sorglig???? Den var ju otroligt känslosam rakt igenom och slutet var ju galet av känslor, tyvärr lipade jag så att jag började blöda näsblod (OBS! Mycket labilt blodkärl) så missade sista 10 min.

    Har börjat kolla nu i helgen och första avsnitten var ju stundtals läskiga? Vildvittrorna i åskvädret som spelas av Emma Broome som fick mig att rysa i julkalendern. Och grådvärgarna, som från originalet gett mig mardrömmar ända upp i vuxen ålder. Skitläskiga. Stundtals lite lamt skådespeleri men jag tycker det är en bra adaption.

    Var så taggad då Ronja varit min absoluta favoritfilm när jag var liten! Meeen… Blev givetvis besviken. Alltså, vad ÄR det för skådisar? Så dåligt skådespeleri, låg energi och inte i närheten av den spänning som finns i orignalfilmen. Förmodligen är jag för gammal och alldeles för färgad av filmen, men nej den får tummen ner ifrån mig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.