Kenza uppmanas att avliva sin hund

Jag ombads kommentera det här för Nyheter24:s räkning och sa så här:

Jag tror säkert att en del av dessa kommentarer kommer från en plats av omsorg för hunden, men jag är helt säker på att Kenza och familjen gör med största säkerhet det här tillsammans med Armanis veterinär, som ser till att han är smärtfri och tillfreds under sin sista korta tid i livet.
Att hålla en lidande hund vid liv, år efter år tror jag ingen veterinär eller djurvän skulle ställa upp på, men att som djurägare få ro om sin familjemedlem den sista tiden innan de somnar in ser jag inte som någonting konstigt alls.
Kenza skriver själv i sitt inlägg att de tar vara på den sista tiden med Mani eftersom de vet att han inte har långt kvar, och om hans veterinär inte har någonting emot behandlingen så borde det vara nog, kan man tycka.
Jag tycker det är höjden av respektlöshet att uppmana Kenza att avliva sin hund, när hon vet med sig och är öppen och transparent med faktumet att han snart ska få somna in.
Jag hoppas hon högaktningsfullt struntar i dessa kommentarer och njuter av sin sista tid med sin älskade vovve.
Vad tycker du?

72 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    En snälla det är ju känt att veterinärer är trötta på alla djurägare som till varje pris ska ha kvar sina djur och ta till vara på tiden. Är det juste att behöva proppa en hund med smärtstillande? Kan den säga att den mår bra?

      Känner att nivån på diskussionen om detta ämnet kom redan här med din kommentar.

      Det är inte så svart eller vitt som du och många andra vill få det till.

      Den som känner hunden bäst är husse/matte. I detta fallet har väl Kenza haft den hunden sen han var liten valp och då vet man precis hur han mår och när det är dags att ta farväl.
      Jag har haft mina hundar mindre tid än så och dom är dessutom adopterade i vuxen ålder men jag vet ändå exakt hur dom mår och vad dom behöver just den dagen för att må så bra dom bara kan.

        Hunden bor ju inte ens med Kenza längre. Han är blind, döv och har ont. Samt är väldigt gammal. Förstår att det är ett jobbigt beslut att ta men nej det spelar ingen roll hur väl man känner hunden eller hur längre man haft honom, det är inget värdigt liv.

          Var bor hunden menar du?

            Hunden bor hos hennes svärfar sedan flera år tillbaka.

              Kanske för att hunden ska få lugn och ro? Utan barn?

                Ja? Men den bor fortfarande inte med Kenza, oavsett anledning.

                  Fast det är ju helt oväsentligt VAR hunden bor. Så länge hundens intressen kommer i första hand.
                  Du verkar haka upp dig på det.

                    Men den mår ju inte bra?

                    Och anledningen att jag ens tog upp var den bort var pga att personen/du körde en ”husse/matte vet alltid bäst”

                      Jag menade naturligtvis människorna i hundens närhet. Hussar, mattar, extramattar, extrahussar, dog-walkers osv…

                      Men en hund som är blind, döv och har så ont att den behöver massa smärtstillande mår inte bra. Jag förstår Kenza helt och hållet, att hon vill ta till ta tillvara på sista tiden tillsammans, men det är ju knappast för hundens bästa.

                      Dessutom är han nästan 17år gammal,

                      Men snälla man ser ju på en mils avstånd att den där hunden inte mår bra

        Nja, det är ju också svårare att avgöra när det är dags just för att man haft ett djur så länge, man kanske hoppas att det blir bättre, svårt att avgöra just precis när det bör ske osv. Med det sagt så tycker jag att det är oerhört respektlöst att skicka kommentarer till någon man inte känner att denne bör göra si eller så, det kommer knappast göra någon skillnad och ingen kommer ändå veta exakt hur hunden upplever situationen så det är helt onödigt och bara extra press och stress på någon som redan är i en jobbig situation (ägaren alltså).

        Djurägare vet inte bäst. Det är svårt att göra en sådan bedömning när man är så nära sitt djur. Allt för många djurägare håller kvar allt för långa och djur plågas. Man kan fråga vilket veterinär som helst och de skulle hålla med om det. Men jag förstår varför, vem vill säga att de vill att en anhörig ska dö.

        Uttalar mig generellt. Inte om Kenzas fall.

          Nej precis, vi trodde bara att vår hund var gammal och trött tills vi var hos veterinären som konstaterade att han visserligen var gammal och trött men även multisjuk och egentligen borde avlivas direkt. Vi bokade där och då en tis tre dagar senare så att vi fick chans att landa i chocken men varje dag var fruktansvärd just för att vi visste att han plågades.

      Tänk om man skulle avliva alla människor som käkar alvedon mm! 😂 Folk är galna!!

        Vad har alvedon med saken att göra? 🤦🏻‍♀️

          Att det inte är hela världen om en hund äter medicin.

          Det finns människor som fullkomligt knarkar tex Treo.
          Låt hundarna va nu.

            Det handlar ju inte bara om att han bara äter lite medicin 🤦🏻‍♀️

          Alvedon är smärtlindrande.

        Fast jag tycker verkligen att man borde ha större bestämmanderätt över hur ens liv ska sluta. Att en 90-åring har palliativ vård är vidrigt. Då ska man ligga där och självdö istället för att få bestämma själv att man är färdig och få avlida på sina egna villkor.

      Jag tycker Kenza verkar vara en vettig person och en ansvarsfull djurägare. Jag är, bland annat efter att ha läst vad hon skrivit om hunden och dess hälsa senaste tiden, rätt övertygad om att de val hon gör nu under hundens sista tid i livet är i samråd med veterinär.

    Som jag förstått det så är han både döv och blind samt behöver äta smärtstillande. För vems skull tar man vara på sista tiden? Ibland behöver faktiskt vara lite osjälvisk och tänka på djurets bästa istället hur jobbigt det än är 💔

    Men att ni orkar.

      Utveckla gärna?

    Jag förstår att hundägare (jag är en själv) vill göra allt för att behålla sina djur men det finns en gräns. Djuren kan inte prata och när de inte mår bra behöver vi vara djurets röst. Jag följde en hundägare på Instagram vars hund får konstanta epileptiska anfall. Den äter 32 tabletter om dagen och har en sådan tvångströja hemma och brits där den spänns fast när anfallen blir för svåra. Istället för att avliva hunden så behåller ägaren den för att ge den ett bra liv. Hur är detta associerat med ett bra liv när hunden lider?

      😱😭💔

    Folk avlivar djur allt för lättvindigt!.😡 Hon vet vad som är bäst för sitt djur.

      Hunden bor inte med henne, han är blind, döv och har kontant ont och behöver äta smärtstillande.

        Konstant*

        Ja, så om de gav honom smärtlindring för att kunna spendera en sista helg eller liknande med sin gamle kompis, är det fruktansvärt?

          Inte fruktansvärt kanske, men absolut själviskt då hunden ju inte får ut någonting av det.

            Det kanske den visst får… du vet inte.

              Exakt vad får han ut av det tänker du? Stackarn ser inget, hör inget och man proppar i honom smärtstillande för att han ska slippa känna något.

                Vad får djuret ut av det? Vad får djur ut av att leva i våra hem någonsin?

                Finns absolut djur som är blinda och döva och ändå är glada och mår bra i flera år. De springer, äter, leker, letar saker med lukt och känsel, njuter av att bli masserade/klappade. Precis som djur som hör och ser. Man måste bara anpassa hemmet och deras tillvaro så de inte riskerar göra sig illa. Så det är i sig inte nödvändigtvis ett hinder.

                Kronisk smärta är en annan femma, en del sådan kan hanteras med smärtstillande väldigt väl precis som hos människor. I andra fall är inte smärtstillande tillräckligt, eller så krävs det sådan styrka att djuret får andra bieffekter som gör att den inte lever ett gott liv ändå. Hur det är för Kenzas hund vet vi inte, skriver att han ”svarar bra på smärtstillande”, men du har ändå insikt i att det betyder det värsta på något sätt? Kan ju innebära att han verkar vara mestadels smärtfri just nu, så de spenderar tid med honom där han får gos och favoritmat, favoritleksaker osv. Innan man måste säga hejdå. Ändå väldigt vanligt att folk som ska avliva ett djur försöker ge djuret och sig själva en sista fin dag/helg/vecka där man gör djurets alla favoritsaker.

                  En döv och blind hund som har ont går inte ute mycket, detta är ju enbart för kenzas skull (och ja jag förstår och vet hur jobbigt det är att förlora ett djur)

                    Får inte ut*

                    Upprepade du bara samma som ovan igen utan att läsa svaret?

        Hur vet du att hunden har konstant ont, är döv och blind?

          Kenza har själv gått ut med hans hälsoproblem genom åren

            Källa*

      Hon har ju inte honom längre. Som vanligt slängs hunden bort när en unge kommer in i bilden.

        Fast så enkelt är det väl inte. Absolut att vissa är så, att de slutar bry sig om sitt/sina djur efter att de fått barn. Men i vissa fall är det ansvarsfulla att låta djuret flytta till någon annan ifall de tillkomna barnen orsakar djuret stress så den inte mår bra. Är ju liksom lite svårare att låta sitt barn flytta in hos svärfar än att låta hunden få flytta in hos svärfar.

          Nej för man bör tänka ett steg längre. Hundar är inga slit och slängvaror.

            Men hur ska man tänka ett steg längre menar du? Det går ju inte alltid att veta på förhand, många djur har inga problem att bo ihop med barn, andra har det.

            Eller menar du att man bara ska skaffa djur om man antingen har stora barn och är klar med barn, eller aldrig kommer skaffa barn? Så kan man ju förvisso tycka, dock tror jag att det kommer bli svårt att få till i praktiken. Skaffar man djur i t.ex. tidig 20-års ålder så kommer de allra flesta inte ha i åtanke att avstå ifall de får barn någon gång om 7-14 år.

              Ja faktiskt. Det är inte svårare än så. Du säger att det inte går att planera men om hunden man har haft i kanske 12 år helt plötsligt inte kommer överens med ens sambo – ska man göra sig av med hunden då? I dina ögon förmodligen ja men i mina ögon (och andra djurvänners) så är det nej. Man får inte slänga iväg sin unge.

                Jag säger att så kan man absolut tycka, att folk ska avstå djur om de vet att de någon gång vill ha barn. Men i praktiken kommer folk inte göra det, oavsett hur mycket du tycker det. För folk i t.ex. tidig 20-års ålder har inte det framåttänket att avstå ett djur för att de om kanske 10 år ska ha barn. Någonstans måste man ändå förhålla sig till verkligheten. Om det väl är så att någon har djur de haft i många år och fått barn, och djuret blir stressat av barnen – då är det ansvarsfulla att låta djuret få bo med någon annan utan barn. För som sagt, svårt att omplacera sitt barn liksom.

                Sambo vet jag inte vad du fick ifrån. Har svårt att se att jag skulle göra mig av med ett djur för att ens tilltänkta sambo inte ”kommver överrens” med djuret. Så brukar det inte fungera med vuxna människor och djur, det om något är en röd flagg på personen isåfall, eller tecken på att djuret har beteendeproblem som måste lösas. Det är skillnad med barn, för de är på ett annat sätt. Barn är barn, att de är för stressiga för ett djur betyder inte att det är fel på vare sig barnen eller djuret. Ingen av de har nödvändigtvis beteenden som går eller borde försöka lösas.

                  Orkar inte läsa allt. Men jag står alltid på djurens sida – aldrig människans då de är orsaken till djurs lidande.

                    Preach ❤️

        Seriösa chihuahuauppfödare säljer inte valpar till familjer med barn yngre än 10 just för att det är en sån liten känslig hund. Att hon valde ge honom ro utan 3 barn är väl bara fint?

        Fast hon har sagt att hennes mamma tog över honom då han inte orkade med barnen på samma sätt när de blev äldre. Hunden är gammal och orkar inte med i samma mängd barnen skriker osv. Jag tycker det är ansvarsfullt att de ser till hans bäst.

        Vad hände med Josefin Dahlbergs hund moon?

      Enligt svensk djuskyddslagstiftning ska djur skyddas från onödigt lidande och avlivas om inte lidandet kan lindras på annat sätt.
      Skulle snarare säga att folk generellt väntar för länge med att avliva sina djur. Jag jobbar med djurskydd och ser det alldeles för ofta.

    Usch blir alltid lika ledsen när jag blir varse om att djur inte lever för alltid. Jag har en långhårig chihuahua som fyller 10 snart. Jag bävar för den dagen det är dags för oss att skiljas åt… förstår att det är tufft för Kenza och jag önskar henne tröst under denna tuffa period❤️

    Jag tänker inte säga att hunden plågas men det ser verkligen ut som det. Tycker Kenza som vanligt är blåst, tänk på hunden inte sig själv, herre…

    Oj, lever han fortfarande! Snabb googling säger mig att hon haft honom sedan 2007. Förstår att det är jobbigt men det är nog dags att släppa taget.

    Nu som tjafsar om hunden, ni måste ha ett väldigt innehållslöst liv, för mycket tid och aldrig ägt en hund. Helt säker på att det finns många jyckar instängda i kök och badrum som behöver er hjälp. Skit i Mani, han är på hospice kan man säga. Med fullservice.

      Nejdå 🙂 händer mycket i mitt liv. Men tycker ändå sjukt synd om honom.

    Jag skulle hellre diskutera orimligheten i att köpa smuggelhundar. Eller hur sinnessjukt det är att köpa sönderavlade hundar som inte kan andas.

      Det ena utesluter inte det andra.

    Jag tolkar hennes kommentar som att det finns en tid inbokad och tills dess tar de vara på tiden. I så fall är det ju självklart att ta vara på tiden.

    Låter som hon har en tid för avlivning om typ ett par dagar så inget att hetsa upp sig över.

    Oj, nu fick jag någonting i ögat…

    Skulle man avliva någon för att de är döva o blinda🤔vissa är ju födda så o det lider man väl inte av,eller???

    Vad är det för fel på folk? Kan man få välja ett långsamt hejdå om det går utan smärta så är väl det det bästa? Både för djuret och familjen, det är en jobbig förlust att hantera ändå så om man kan få ett fint avslut så det ju det finaste. ♥️

    Vad är det för ras?

      Långhårig chihuahua.

      Hon trodde att hon köpte en Chihuahua, men i efterhand har hon berättat att han är en blandras

    Jag är absolut inget fan av Kenza som influencer. Men alltså nu får ni väl ge er… Låt henne och hunden vara. Denna fina lilla hund som inte har lång tid kvar vill säkert vara med sin familj. Det hade jag velat även om jag hade varit sjuk och haft ont. Djur är inte så annorlunda som många verkar tro…
    Må han vila i frid sedan när den tiden kommer. 🌟

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.