Det finns faktiskt proffsiga influencers! UPPDATERAD!!!

Uppdatering:
Jag gick tillbaka i mina dms och hittade konversationen jag hade med Margareta Grääs, där jag felaktigt antog att hon skulle göra som många av sina kollegor, vad gäller att skatta på förmåner.
Jag kan ha missförstått henne lite vad gäller att betala in i förskott. Eller hur tolkar ni det här? Som att hon ska skatta på resan men redan betalat in en del av det?
Hon skriver: ”Jag kommer både skatta och har redan betalat delvis av resan i förskott”.
Rätt för sig gör hon ju, men så att det här inlägget inte blir (mer) fel.

Den här diskussionstråden kommer från det här inlägget om Isabella Löwengrips stulna häck. 
Den översta kommentaren handlar om att andra influencers – bland annat Margareta Grääs –  är på pressresor, och man undrar huruvida de kommer betala förmånsskatt.
Jag svarade så här:

Det är en pressresa som hon ska förmånsbeskatta värdet av. Margareta säger att hon alltid betalar in sin förmånsskatt för resorna hon är på, vilket är mer än man kan säga om andra influencers, de känner inte ens till att det finns ågonting som heter förmånsskatt. 🙂

På frågan varför jag litar på vad influencera säger och i det här fallet gör jag faktiskt det.
Varför? För att jag tidigare faktiskt insinuerat att hon inte gjorde det för en pressresa hon var på. Jag mer eller mindre utgick ifrån det, eftersom erfarenheten säger mig att de flesta influencers jag bevakar inte ens vet vad förmånsbeskattning är, men jag hade fel.
Margareta berättade för mig att hon betalat in förmånsskatten redan innan resan, och med tanke på hur proffsig hon är när det kommer till en här typen av saker, så tvivlade jag inte på sanningshalten.
Så om det här är en resa som ska förmånsbeskattas, så är jag säker på att Margareta kommer sköta det korrekt.

Det finns faktiskt proffsiga influencers som verkligen anstränger sig för att göra rätt och för att vara korrekta och transparenta med sina följare. 

Bildkälla: @browfelicia Instastory

Här ovan har ni ett strålande exempel på det!
@browfelicia for the win!

Vi är här i Åre tillsammans med @carlshamn (en riktig foodie-resa) och för er som tycker det är intressant med lite behind the scenes.
För min del är inte det här ett betalt samarbete, däremot är det en pressresa så jag betalar skatt på detta precis som på alla andra PR-relaterade grejer. 👏 // Felicia ”Browfelicia” Kjellgren

Inte nog med att hon följer reglerna gällande förmåner och betalar in sin skatt, hon är även helt öppen med detta vilket – om fler gjorde samma sak –  skulle resultera i så många fler ringar på vattnet. De stora profilerna måste ta ansvar och göra rätt, för de mindre profilerna tar efter ert slarv och då blir det kaos.

Det här inlägget gör mig så så så glad!!!!

Stort tack till dig som tipsade mig om det här!

47 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Genom dig själv känner man andra, ja men lite så! 😄

      Genom sig själv…..

    Du kanske ska ta reda på fakta då innan du drar alla över en kam. Ska alla influensers behöva redogöra allt för dig i hopp om att slippa bli uthängd här på bloggen? Återigen dina höga hästar…

      Va?

        Spelar du dum? Du insinuerar att MG inte ska ha gjort rätt för sig när det visar att hon har det. Du tar inte reda på fakta om saker innan du skriver inlägg utan får reda på vad som egentligen hände när hon själv kontaktar dig. Ingen influenser är skyldig att kontakta dig om allt de gör, det du skriver ska från början vara sant. Borde inte du vara professionell själv och förstå det själv? Helt sjukt vad du dömer andra och tror att alla är en och samma person. Granska dig själv tack!

          Jag har inte påstått någonting av det du härjar om, så …

            ” För att jag tidigare faktiskt insinuerat att hon inte gjorde det för en pressresa hon var på. Jag mer eller mindre utgick ifrån det, eftersom erfarenheten säger mig att de flesta influencers jag bevakar inte ens vet vad förmånsbeskattning är, men jag hade fel.”

            Driver du nu eller är din text extremt oklar?

    Tror snarare att det handlar om att du uppfattar influencers du gillar som trovärdiga.

      Nä, verkligen inte. 🙂

        Du förstår inte hur det kan uppfattas som det?

          Nej, faktiskt inte.
          Jag har liksom inga ”favoriter” där jag har bestämt mig för om någon är snäll eller dum. Jag kan kritisera någon jag tidigare uppmärksammat positivt, och även tvärt om. Det borde väl mitt senaste inlägg om Lovisa Worge kunna vittna om, eller?

            Du kritiserar exempelvis inte Bianca och Gabjoss på samma sätt, det verkar som att du är den enda som fortfarande tror att du är rättvis.

              Varför skulle jag kritisera den på samma sätt, när de är två helt olika influencers, med olika målgrupp, räckvidd och makt? Varför skulle jag behandla dem likvärdigt? Hur kan du ens jämföra dem?

                Så när Gabjoss inte markerar ut att inlägg/stories är reklam på rätt sätt så ska hon inte granskas lika hårt som Bianca eller andra som gör samma fel? Eller när hon konstant använder sina barn som reklampelare? De är väldigt lika i sin utseendehets, synd att du inte lägger märke till det. Dessutom är målgruppen väldigt lika. Varför ska du inte behandla de lika? I grund och botten är de båda helt vanliga människor. Din kommentar säger så mycket mer om dig än dem.

              Och vissa flunsor ska kölhalas om de så mycket som tittar på att köpa sig något nytt eller en flygresa. Medan Maggan bedriver viktig samhällsinformation.

            Det går inte riktigt att peka på enstaka engångsföreteelser.
            Du kanske inte medvetet har favoriter. Men på sättet du genomgående skriver dina inlägg på så är de vinklade på sätt som gör det väldigt tydligt att du aldrig skriver utan egna värderingar eller förutfattade meningar.

    Och frågan i samma inlägg kring om man får ge bort saker privat som man köper på företaget?

    Vad betyder ”pressresa”? Om jag gör en resa i jobbet (egen företagare med enskild firma) som kostar mig över 11 000:- får jag dra av resan i min deklaration, enligt min revisor (Sveriges största redovisnings- och rådgivningsföretag). Vad är skillnaden då, om det är en pressresa och jag ska förmånsbeskattas för den? Alltså inte en sponsrad resa.

      Resa i jobbet = tjänsteresa = avdragsgill i företagets deklaration, ingen förmån för den anställde
      Om du däremot till exempel förlängt din resa för att stanna kvar över helgen privat, blir den extra kostnaden en beskattningsbar förmån för dig som anställd. Fortfarande avdragsgill i företagets deklaration, men förmånsvärdet är även underlag för sociala avgifter.
      Hur en kostnad hanteras skattemässigt för ett företag har inget att göra med om den anställde beskattas eller inte.

    Hur många tror du då av de som befinner sig på Coachella i regi av läskedrycksjätten Coca-cola (first class flyg, VIP hotell osv osv. skattar 30% på sina resor???

      Är de svenska influencers som är inbjudna till USA menar du? Kanske missat helt men inte sett någon vara där?

        Rosanna Charles, Sanna Guidetti, Hanna Friberg är nog de jag har sett. Eller jag utgår från att det var där de är/var. Har bara sett den åma sig med cola zero-burken i ett varmt land.

          …och Rebecka Wicklin, Amanda Strand och så såg jag Bianca checka in i Palm Springs precis

      Det är det nog inte många av dom som gör..
      Och att bara skriva ”Ad: coca cola” kan väl inte vara korrekt heller så som sanna Guidetti och Rosanna Charles har gjort?

      Det borde de göra, men om inte så kan det bli ett roligt pilotfall att tipsa Skatteverket om. 🙂

    Knappast att Rosanna Charles gör det!

    Fast det är ju urdumt!? Varför skulle nån vilja åka på pressresa då???
    Och hur kan det va skillnad mot andra resor? Alltså, många anställda åker ju på resor å de betalar man ju inte skatt på. Ist får man traktamente å ersättning för mer än resan eftersom man tvingas åka utomlands pga jobbet

    Är det smör eller vad är det i isblocket?

      Gott gotti gott gott. Margarin! Inte alls gott. 😀

      Tycker att någon med kött på benen kan tipsa Skatteverket om influensers som är på coachella just nu isåfall ihop med coca cola 🙂

        Du?

    Betalat in förmånsskatten redan innan resan?
    Hur skulle det gå till hade hon tänkt?
    För det första, en gång för alla, det finns inget som heter ”förmånsskatt”, det är vanlig inkomst av tjänst. Om hon är på en resa som äger rum i april ska den resan beskattas på lönen i april, möjligtvis en månad senare, men absolut inte i förväg.

      Nej, nu är du helt ute och cyklar. Skatteverket har jättebra information om både förmånsbeskattning och inkomst av tjänst. En resa, som man inte får betalt för, kan naturligtvis inte beskattas som inkomst av tjänst.

      Vet man en förmåns värde kan man göra en inbetalning till sitt skattekonto i förväg.

        En förmån beskattas i inkomstslaget tjänst…
        En resa som man inte får betalt för? Det finns ju inga resor som man får betalt för? Då skulle det ju inte vara en förmån, utan vanlig lön.

        En annan sak, varför skulle man vilja göra en inbetalning till skattekontot i förväg? Vi pratar fortfarande om preliminära skatteavdrag här, vilka ska betalas in månaden efter utbetalning av lön. Det är dock arbetsgivarens skyldighet att göra det, inte den anställde. Att låna ut pengar till Skatteverket till låg ränta är inget jag skulle rekommendera.

          Givetvis har hon inte betalat in något i förskott.

          Men herregud, nu har du cyklat ännu längre bort! Du har helt fruktansvärt fel. Som sagt, Skatteverket har jättebra info om du faktiskt vill lära dig.

            Så bra. Då tycker jag att du själv ska börja med att läsa på.

              Skulle önska att jag hade anonyms självförtroende som säger emot Sofia som har helt rätt.. hahaha. ”En resa, som man inte får betalt för, kan naturligtvis inte beskattas som inkomst av tjänst.” .. dagens.. när det är EXAKT SÅ en förmån beskattas. Och ja jättekonstigt tillvägagångssätt att betala i förväg, men det beror förstås vad hon menar men det. En förmånsbeskattning är inkluderad i företagets arbetsgivardeklaration som betalas månaden efter, men visst kan man betala beloppet till skattekontot i förväg om man vill. Finns dock ingen anledning att betala den förrän månaden efter, när man ska betala den, som Sofia påtalat.
              Anonym förstår att det finns de som jobbar med detta och inte bara läst en artikel på Skatteverket, eller?

    Jag skulle vilja veta om Lisa Borg skattar för allt skräp hon tar emot och öppnar inför sina följare på snapchat.

    Ursäkta en cyniker, men hur vet man att de som talar om att de skattar faktiskt gör det? Känns som en ganska lätt sak att ljuga om för att verka duktig

    Och hur är det med alla influensers som tar emot gratisprylar och lägger ut dem direkt på Sellpy och liknande sajter? Ska de skatta för vinsten? De har ju inte haft några utgifter så det handlar om ren vinst. Många bäckar små, så om man ständigt säljer kläder, mobilskal, väskor m.m. man fått gratis så blir det en del pengar.

    Det här är en bransch där det finns utrymme för mygel. Det går inte att granska alla, men bra om de med många följare har ögonen på sig.

    Margareta bryter normen bland influensers på många sätt. Gillar henne massor.

      På vilket sätt bryter hon normen mer än att vara otrevlig och sur?

        Jag har följt MG länge och att hon skulle vara otrevlig och sur är något påhitt från någon snöflinga. Hon är rak och seriös och det kan möjligen ses som ”otrevligt” om man är lagd åt det hållet. Det jag sett är att hon kan ha fått kommentarer av typen ”åh den där sminkningen var ful” och att hon svarat helt rimligt på den sortens kommentarer

    O just därför är Margareta Grääs en av mina absoluta favoriter! Hon är seriös i det hon gör! Ger svar på tal och känns transparent! Måtte hon inte falla för frestelsen att bli som resten av horden …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.