Löwengrips AI-bolag anklagas för att sprida osunda kroppsideal

Bildkälla: Cawa media// STELLA Pictures // Aimastar

Lite bakgrund för den som behöver:
Isabella Löwengrip presenterade nyligen ett nytt bolag vid namn Aimastar, som hon startat tillsammans med bland annat sin fästman Paul.
Bolaget har kontor i både Göteborg och Stockholm och Isabella har tagit rollen som vd. Företaget har som mål att hjälpa e-handlare med visuella AI-verktyg för att underlätta marknadsföring mm.
Enligt Löwengrip själv är målet att minska kostnaderna och den negativa miljöpåverkan som ofta förknippas med produktfotografering genom att erbjuda AI-genererade bilder och miljöer, och här nedan ser ni ett par av företagets inlägg på Instagram.
Du hittar företaget här på Instagram om du vill skrolla och kika lite på egen hand?

Så här låter det i kommentarsfälten under bilderna på Isabella Löwengrips nya AI-bolag.
Folk är allt annat än imponerade, och kritiserar företaget för att skapa och sprida virtuella osunda ideal.

Så här skrev jag i slutet av april, med mina förhoppningar om en variation av kroppar, men Aimastar verkar föredra att skapa bilder med synliga benknotor, snarare än inkludering, vilket jag tycker är så trist, men smalt säljer väl?

98 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Det känns som någonting på väg åt fel håll. Jag handlar mycket hellre av märken där man ser hur kläderna passar på riktiga kroppar i olika storlekar, det säger mycket mer om passformen och tyget än AI-bilder någonsin kan. Och att en kvinna har lite rynkor gör inte att jag identifierar mig mer med produkten när hon har löjligt perfekt hår och är pinnsmal. Företag som gör sig besväret att fota sina kollektioner på riktigt och skapa jobb åt olika sorters modeller är de jag vill stödja med mina köp.

   Fast hade gemene man handlat så hade modeller sett ut som alldagliga människor. Nu gör dem inte det 3ftetsom vi handlar mer när det är vackra människor. Undermedvetet är det de produkterna vi köper mer av.

    Fast det är ju olika vad man tycker är vackert.
    Jag tycker inte om detta.

     Detta hade ju noll med ovan att göra, det ”vanliga” snygga är det som säljer

      Nä finns ju dom som söker modeller med personligt utseende.

       Klart det gör men det är inte det som säljer brett

    Eller kan det vara så att det är så att det typ vara används modeller som inte ser ut som oss vanlisar?
    Går ju inte att generalisera att dom onaturligt vackra säljer mer när det inte direkt finns någon motpol. Hade det varit mer 50-50 och det såldes mer med vackra modeller så köper jag ditt argument lite mer.

    Och som kommentar på inlägget i sig – tråkigt när man har makten att kunna förändra idealen och sumpar det så totalt 🙁

     Men.. de skapar väl de bilder kunderna betalar för?! Är väl kundens uppgift att förändra idealen då..?

      Helt korrekt, det är ju inte Aimastar som väljer storlek etc.

  Gabrielle Löwenpick har ju inte uppdaterat ”sin” insta sen i maj… mer kasst bolagsbildande och luftslott bara.

  Jag tycker inte aimastar bidrar med positiva kroppsideal eller något genuint. Jag tycker inte heller grundaren verkar ”leva som hon lär”. Detta är ingen kritik, men jag är så trött på utseendefixering. Se vad allt detta gör med unga tjejer. Tur fanns inte sociala medier då jag var ung.

   Man kan ju då göra AI:n tjock istället, typ Jabba the Hutt.

    Vilken kund skulle köpa dom bilderna?

  tycker ändå att DÅ AI:n är lite like isabella l

  Fattar inte ens vitsen med den här skiten

   Lite som med de flesta av Isabellas projekt. Hon verkar vilja uppfinna/starta nåt banbrytande och nytt varje gång men det blir mest lite cringe.

  Paula Rosas ”designar” en sommarsvit på Clarion Sign. Har hon drabbats av hybris? Skulle gärna vilja se hur det sett ut om Clarion anlitat ett proffs.

   Ja, det var verkligen inte stilfullt. De tre små tavlorna ovanför soffan…

    Haha ja vad hände. Tapeten var ju fin men den känslan kunde de tyvärr inte ta vara på

   All flunsor som leker designers har tyvärr drabbats av stor hybris.

   Tror det är en del av ”reklamen” att ett välkänt namn designat sviten. Inte att resultatet skulle bli som när ett proffs gjort det.

    Välkänt?

   Åh missade din kommentar tidigare men alltså…!!!!

   ”Bolaget” som hon startat med den andra tjejen Julia verkar ju bara ha deras mäns kontaktnät som kundbas 😂 Julia är ju gift med han som startade Brödernas som är kompis med Hugo. Så otippat att hotellet är supernöjda när hotellchefen är privat kompis med dem. Deras första gig var ju mingel för Julias mans nya företag…

   Jag skulle dö av skam om jag låtsasjobbade för min man på det där sättet och han typ får kompisar att ställa upp och ge mig lite jobb så jag har något att pyssla med. En tanke som slog mig nu – kan det vara för att typ tvätta pengar eller ngt? För ingen skulle väl på riktigt anlita dem för deras stylistkompetens (Paula har ju inte ens inrett sitt egna hem, de har de ju en annan stylist till)?

    Funkar ju så i många branscher, att man hjälper varandra men håller med om att det ändå blir lite väl i det här fallet, mer åt låtsastjänst-hållet. Tvätta pengar tror jag inte men däremot dra in mer genom att de går runt runt så att säga + skattemässigt fördelaktigt om de gör det rätt = mer pengar in i familjerna. Men får också känslan av hobby/något att göra snarare än seriöst företag.

    Reagerade också på det. De var väldigt bundis med en kille på minglet igår ” ärre du som bakat hehe” som sedan visade sig vara hotellchefen. Ett företag av Strawberrys storlek antar jag har policys för vilka leverantörer som får anlitas, t ex brukar det inte vara ok att teckna avtal med kompisars bolag, särskilt inte om de är nystartade och helt utan erfarenhet.

     Hotellchefen ”Dajven” tog väl in Hugos energidryck också på hotellet… verkar va väldigt godtyckligt med leverantörer om man är polare 🙂

   Jag får mer känsla av höst än midsommar tyvärr.

   Oj. Det var inte så fint. Kommentarerna är inte så positiva heller, så vi få väl se hur länge dom får vara kvar. Och om nya godkäns…

   Det var på riktigt skitfult! Rummet var tusen gånger finare innan.

  Fattar inte på vilket sätt det skulle vara intressant med AI-genererade bilder/reklam. Totalt intetsägande och tråkigt. Behöver vi verkligen fler bilder på ”perfekta” människor som inte ens är riktiga människor? Hoppas verkligen att bolag som dessa misslyckas stort.

   Blir väl billigare för företagen än att ordna med fotograf, flyg med mera.

  ”Vet ni vad som är fördel med att jobba med våra AI-modeller? De kan åldra”. Wow, vilken nyhet. Så riktiga människor kan inte åldras? Är det helt otänkbart att använda en riktig modell som är ”gammal”??

   Gudrun sjöden brukar ha äldre modeller.

    Gudrun Sjödén är väl kanske inte ett bolag man ska ha som förebild 😂

     Håller med om att man kan ha synpunkter på hur hon driver sitt företag, men hon har modeller i olika åldrar och det ska hon ha cred för. Hon vet sin kundbas och presenterar sina kläder motsvarande.

    Det beror ju på att målgruppen består av äldre kulturtanter.

   Men… Hon menar ju att de kan visa samma plagg på samma person i olika åldrar…

    Båda kroppar lika utmärglade.

  Vem fan anklagas INTE för att sprida osunda kroppsideal? För smal, för tjock, för fixad, för ofixad, bantar, är öppen med ingrepp, är inte öppen med ingrepp, för normativ, för icke-normativ osv osv

   Just det ja… Män. Män blir inte anklagade.

    Fast är det en generell sanning? Jag tänker att det är kvinnor som kritiserar andra kvinnor och är väldigt högljudda. Upplever inte att män brukar kritisera rent generellt.. Så därför blir inte manliga modeller kritiserade på samma sätt.

    Dock vet jag att jag t.ex. läst på reddig att många män där tycker det är konstigt att alla modell-män alltid ska vara så vältränade och biffiga. Dock har oftast inte män något större forum att höras på samt de inte brukar prata om sånt, varken lyfta själva eller diskutera med andra män..

     Har du varit inne på Flashback någon gång? Om du tror att män inte kritiserar kvinnor..

      Jag som är medlem på flashback och hängt där i 15 år kan säga att kvinnor är lika vidriga där, även fast det är inte är lika stor procent.

      Många män på flashback är väldigt ”hederliga”, och dom är intresserade av kvinnors perspektiv i många frågor, speciellt angående sex, samlevnad, och hjr kvinnor påverkas av psykiskt och fysiskt våld.

      Många män ber om råd från kvinnor. Hur man räddar förhållandet m.m.

       Haha du är rolig ändå 😅

       Att det finns vettiga män på flashback är det nog ingen som säger emot. Poängen är att det finns vidriga män på flashback, vilket är ett svar till det här eviga tjatet om att ”det är bara andra kvinnor som är elaka/snackar skit/kritiserar kvinnor”.

       Så trött grepp att kvinnor skulle vara andra kvinnors största hot. Sjukt att det faktiskt finns kvinnor som hjälper till att sprida den myten.

       Ja för det du beskriver är verkligen det man förknippar med Flashback…

       Eller just det – nej det är det ju inte nej.

     Är ju skillnad på att ifrågasätta varför modeller ska se ut på ett visst sätt och att ge enskilda individer skulden för idealen och att de därför är dåliga förebilder.

     Och om du tror att det bara är kvinnor som kritiserar.. säger kanske mer om vilka forum du själv håller till på då.

      Ni har helt rätt.

      Jag tänkte ganska snävt märkte jag, och tänkte endast utifrån kritik av företagens val av hur modeller ser ut och inte. Samt ifall modellerna är inkluderande i sitt utseende. Dvs jag tänkte att män inte kritiserar företagens val av manliga modeller på samma sätt som jag upplever att kvinnor kan kritisera företagens val av kvinnliga modeller, eftersom dom inte känner att företagen alltid väljer modeller som representerar verkligheten.

      Jag tycker att företagen väljer betydligt mer smalare representation bland sina manliga modeller än kvinnliga.

      Och nej, skulle aldrig hänga på en sån mörk plast som flashback.org och läsa allt hemskt som skrivs av personer där.. Skapar inget värde eller glädje hos mig.

     TLDR: jag vet att män kritiserar kvinnors varande och icke varande, men tänkte endast utifrån ifall män kritiserar företagens val av manliga modeller i samma grad som kvinnor kritiserar företsgens val av kvinnliga modeller.

      Här kritiseras ju inte ens företagens val. Utan den som kritiseras är Bella. Som driver ett företag som skapar bilder som andra företag vill ha.

       Hon VÄLJER att driva ett företag som skapar denna typ av bilder. Därför får hon ta en del av ansvaret.

     Män brukar inte kritisera…? Andra män menar du då, om en kvinna har en åsikt eller visar upp ett hårstrå under armen brukar männen vakna. Och meddela sina åsikter på finast tänkbara vis.

  Sjukt!! Mår illa av att titta på fejk människor.
  Helt fel väg att gå och de gör det för pengar och inte för att skapa något positivt i världen.
  Känner faktiskt avsky

  Sjukhustyperna är verkligen läskiga.

   Ja vad pågår med deras ögon!?

   Hans handled och fingrar ser helt sjuka ut.

    Hur då? Jag ser inte det sjuka 🧑‍🦯

    Och hennes tänder 🤭😅😂

  Apropå sjukhusbilderna.
  Hur kan man visa bilder från arbetsplatser utan att det är bilder från arbetsplatser? Alltså en AI skapad arbetsplats.

   Om jag går till en tandläkarmottagnings hemsida till exempel, nog sjutton vill jag se riktiga bilder på dem som arbetar där, inte fejkbilder. Det ger ett skumt och oseriöst intryck.

  OT men Cassandra Klatzkow har inte uppdaterat om sin pojkvän på instagram på ett bra tag. Är det kris i paradiset, inget att uppdatera om eller bara en grej för att locka till frågor (i så fall lyckades hon ju bevisligen hehe?)

   Inte tänkt på det men du har rätt! Han kanske är iväg med sitt ex (som har var tillsammans med när han träffade cass) och barn eller något. Hon har inte sagt något i det skaver?

  Tycker att det är så obehagligt med AI-modeller och ännu obehagligare att det bli vanligare och vanligare. Vill inte ens veta var vi befinner oss om bara 5 år.

   Om fem år är det 2029

  AI ÄLSKAR verkligen stereotypa vårdpersonal-bilder. Men det gäller att ha kolla på detaljer. Såsom att läkare inte får bära stetoskopet så där runt halsen.

   Det har ju inte ens läkarna själva koll på så…

   De baserar väl bilderna på tidigare bilder för den delen..?

    Eller utanför Sverige. Det är ju bara att välja någon amerikansk sjukhusserie.

   Om du undrar varifrån ai kan ha fått den galna idéen ifrån:

   Bildgoogla ”läkare” så får du en ledtråd.

    Exakt. Därför jag skriver stereotyp. Men om du vill ha en genrebild som ska kunna användas för att representera svensk sjukvård så måste sådana detaljer stämma för att det ska vara trovärdigt. Precis som att vita rockar inte används längre.

     Det har aldrig behövt stämma tidigare så tror inte att trovärdigheten tar skada av detta.

      Nja, hade den där bilden publicerats från sjukhuset själva ”välkommen till oss på operation” hade det ju sett suspekt ut, får inte känslan av att bilden är i Sverige och blir därför konstigt – varför inte en riktig bild? Däremot på Aftonbladet ”fler unga vill bli läkare”, ja, där funkar väl den här typen av bild.

      Big no-no på stora universitetssjukhuset att ta bilder där någon bryter mot regler som att ha långärmat, nagellack etc. Strikt policy.

   Intressant också hur de går runt med endast stetoskop runt halsen, ingen namnbricka, penna, telefon, kort eller nåt (fickorna ser väldigt tomma ut) däremot 100% redo att slänga fram stetoskopet som de går runt med sådär hela dagen eller?

    Bilderna på snygga läkare blir mumma för alla romansbedragare när de skapar en falsk profil.

  Kan vi få ett inlägg om Paula Rosas ”stylistjobb” där hon och hennes ”affärspartner” fått inreda en svit. Är typ i chock över resultatet när hon hypat upp det? Plottrigt, osammanhängande, absolut ingen ”wow-känsla” utan typ en tants hem?

  Känns ju inte direkt som en slump att deras första uppdrag var för affärspartners man… och uppdrag 2 är både affärspartnerns man och Hugo typ bästisar med han hotellchefen… Är det här ngt hobbyprojekt för att fruarna ska känna sig som att de gör ngt?

   Yes, det kommer ni få! *gör en ”ajaj kapten-honör”*.

    Kan inte du skriva ett inlägg om Paul? Vet du vart hans pengar kommer från? Han verkar ju bara lalla runt utan att arbeta…

     Jag läste nånstans att Paul tillhör en förmögen släkt och hans pengar kommer från arv.

  Här måste jag ändå försvara Isabella litegrann. Företaget lägger faktiskt ut bilder på modeller i större storlekar också, det är bara att gå några inlägg tillbaka. Sen är det ju till syvende och sist det köpande företaget som väljer vad de vill ha för modeller?

   Ja, de ger väl kunden vad kunden vill ha bara.

   Håller med, visst kan de presentera och lyfta fram andra typer av modeller mer men i slutändan handlar det ju om att sälja till din kund, som i sin tur vill sälja till sin kund.

   Stora storlekar med perfekta proportioner, slät hy utan gropar och perfekt ansiktsdrag. Gäsp.

  Snark! Det här ser ju ut som vilka generiska stockbilder som helst! Alla ser lika ”perfekta” ut – vari ligger innovationen?

   Ja modellerna har olika åldrar, olika storlek, olika färger, någon med fräknar osv men alla är verkligen sådär generiskt skitsnygga, är något lite otäckt över bilderna måste jag ändå säga även om såklart även riktiga bilder är så kraftigt manipulerade att det i princip inte är en verklig människa längre men ändå. Som modeller för att visa upp kläder, absolut, men i andra sammanhang ”inte större verksamheten på ett jobb”, otäckt ändå att AI-genererade supermänniskor med perfekt variation ska representera en på arbetsplatsen.

  Älskar att klimatet nämns men enbart som en liten petitess aktivitet. Man tänker inte alls på elefanten i rummet och det riktiga problemet med överkonsumtion. Vi behöver inte mer e-handelsverktyg för att uppmuntra konsumtion!!!

  Herregud inlägg IGEN om den där AI grejen som uppenbart bara är nått skojeri. Kan du inte göra ett inlägg med det bästa/värsta från Gunilla och Stoppa pressarna rättegången? https://youtu.be/zz5ehIPr-qM?si=JVX2detT6LdoAqqI

  Så fula onaturliga modeller. Men det jag inte fattar är hur de kan visa faktiska klädesplaggs passform, struktur, fall osv på AI-modeller? Blir det inte bara en bild av hur plagget skulle kunna se ut, tolkad av AI? Hur kan den visa det faktiska utseendet? Jag är kanske dum men förstår inte hur det kan bli exakt som verkligheten. Och vad är då vitsen, man tittar ju på bilderna för att avgöra om plagget skulle kunna passa på ens kropp. De skulle lagt pengarna på en sån tjänst istället.

  Ni har väl stoppat Metas ai bot, det har jag i alla fall för annars kan dina bilder användas för meta att öva på om jag förstått rätt.

   Jag tror Meta har stoppat alla sådana planer, tillfälligt, i alla fall.
   Yle – https://svenska.yle.fi/a/7-10058844

  Jag kommer nog låta rätt hård nu men jag tycker detta är HELT åt h*lvete. Totalt sinnessjukt att marknadsföra Ai-modeller på sociala medier och skapa nån slags låtsasvärld som om de ska vara en rimlig kopia av den riktiga drömkvinnan (i vissa fall män också såklart).
  Jag tror detta bara kommer spä på osunda krav och ideal på flickor & kvinnor. Den nya varianten av 90-talets FRIDA och Veckorevyn jag växte upp med att läsa. Det var bild efter bild av perfekt sminkade och stylade modelltjejer och precis varenda sida var fylld med tips på hur man gör för att bli sådär perfekt i utseende och livsstil (med undantag för nån enstaka sida emellanåt med typ ”här är recept på godaste tårtan!” medan sidan efter handlade om råd i hur du svältbantar under 3 veckor till den smala bikinikropp som killarna vill se, lagom till sommarlovet). Det var bilder på retuscherade, perfekta ansikten, stora bröst och smal midja, långt hårsvall, porslinshy. Sång som tidningar och media gång på gång tryckt in i oss att vi ska ändra med oss. Och sen får man dessutom höra hur killar säger att ”varför ska tjejer hålla på och sminka sig så mycket? Och fixa håret i timmar, operera brösten? Vi gillar naturliga tjejer, inte massa smink och sånt!”. Eh nej? Total bullshit för ni fattar inte hur mycket som krävs för att få fram ett utseende som ni tror är ”naturligt”. Dessutom bekräftar det att vi hela tiden får till oss vad vi ska göra för att behaga mannen. Jag är så otroligt tacksam över att inte behövt växa upp som tonåring i denhär miljön, det var tufft nog med alla artiklar och tips i tjejtidningarna om hur man ständigt ska slimma till, styla, sminka och bete sig för att duga. Tänk då att vara osäker 13-årig tjej där hon samtidigt har tillgång till sociala medier som Isabellas Ai-konto där det läggs upp helt orealistiska bilder av hur den perfekta tjejen är. Det är säkert inte hennes avsikt att driva dessa osunda ideal framåt, men hon har själv en dotter som börjar närma sig tonåren. Och jag hela idén med hennes Ai som ”bilden av den perfekta tjejen”. Antagligen för att kunna hantera en osäkerhet i sig själv, att skapa en drömvärld av det man ville vara, livet man ville leva. Åter igen skapas en orimlig världsfrånvänd bild av den perfekta människan. Så sorgligt..

   Huvudet på spiken! Så bra skrivet! 💔

  Johanna Bladh…
  Först gjordes hittepå content om att hon va tjock å ful. Sen gick hon all in på mamma content med amning å slapp hus å massa cringeiga-hittepå grejer å nu har hon gått all in i att höra content av sin separation. Det känns så utstuderat och fake från start till nu. Filma å fota när man gråter, det gör man ju inte. Det gör man för att man ska lägga upp det. Det är märkligt och jag blir beklämd av hur mkt hejjarop å ”jag känner samma” som finns i kommentarerna för de fattar liksom inte hur lurade de blir. Å nej det skadar väl ingen direkt men det är fan ett skadat samhälle vi fått när det är helt legit att göra så såväl som att ta del av det å heja på

   Usch klarar verkligen inte av henne

  Kollade instagram – jag tycker det ser så äckligt ut med de där nollade dockorna som står och svajar. Hur kan man vilja ha en sån som frontar ens reklamkampanj? Frånstötande och obehagligt.

  Detta är ett försök att tjäna lätta pengar. Du kan enkelt göra detta själv med ett AI verktyg.

  Kan vi inte göra en resumé av alla Belsabubs galna idéer så att de som styr tv-sofforna en gång för alla förstår vilken galenpanna de har att göra med. Exempelvis flygande taxibilar, AI kloner och påhittade stiftelser. Listen är enorm. Belsabub är som appstore på steorider. En miljon appar inga nedladdningar. När kommer hennes förljugna beskrivning på bloggen tas bort?

  Halsen på modellen med rött hår är ju anatomiskt inkorrekt.. nyckelbenen sitter ju mitt i halsen ovanför bröstbenet på bilden. Men i verkligheten sitter ju nyckelbenen på varsin sida av bröstbenet..

   Det är mycket som inte är anatomiskt korrekt på Bellas AI-freaks. Finn fem fel räcker inte.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *