Instagram-rekommendation!!!!

Henrik Wahlström gästade ”Gott Snack” efter mig idag och läste högt ur sitt Instagramkonto som tar upp artiklar i tidningar som riktade sig mot tjejer på 90-talet.
Det är bantningstips, tips för att fånga killar och för att bli smal och snygg, enbart för killars skull.

Det här roligt att läsa, men skrattet fastnar i halsen när jag inser att jag läste just detta och läste det mer noga och innerligt än jag läste bibeln. (Nyfrälst pingstvän at the time)
Det är allt ifrån penntricket, som de flesta tjejer i min ålder känner till, och hur man hatar sin kropp på bästa sätt, till hur man gör sig attraktiv för män och hur man måste veta vad de menar, snarare än säger och hur man är dem till lags så de inte dumpar en.

Det är helt SJUK läsning men fatta att detta är vad jag växte upp dem!!!!!?
Är det konstigt att vi åttiotalisterna är smått uppfuckade? Not so much, va?

https://www.instagram.com/p/CAh7FTkpKTG/

https://www.instagram.com/p/CAVUF82JktP/

https://www.instagram.com/p/B_woH1xJsE0/

https://www.instagram.com/p/B_HZUfvpsf0/

https://www.instagram.com/p/B99u_r3pvAb/

https://www.instagram.com/p/B8_Kn9MpvZh/

105 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Ja, dem läste man som sin Bibel.. /född 1980

      Jag kom inte ihåg att det var så illa ?? allt var visst inte bättre förr (är född året innan dig).

    Pingstvän?!!!!

    Förklarar både 1 och 2 saker vill jag säga..

      Vilka?

    Ser att Elsa Billgren tagit bort sin ” blackouttuesday” …

      ~fLöÖÖödeT~ är viktigast

        Uppmaningen är att ta bort sina svarta inlägg för att de tar upp space och gör det svårt för de som faktiskt har något viktigt att säga att nå fram. Algoritmen skiljer inte taggarna åt utan allt mixas och flyttas upp i flödet.

          Men det var ju hashtag, inte bilden. Svarta bilder ska taggas med blackouttuesday för att låta blacklivesmatter sprida aktivism och information.

              Tack!

            Nej. Man uppmanas ta ner hela inlägget. Det kommer pushas upp i flödet med eller utan tagg och inlägget i sig tillför inget. Ta instagraminlägget ovan som exempel. Texten har delats massor men lyfter inte då flödet blockas av värdelösa svarta fyrkanter.

          Då kanske äntligen Instagram kan ta bort sina dåliga algoritmer och låta det vara som förut, att man kan se allt från dom man följer. Vore på tiden!

            Ja det hade varit skönt men nu är det som det är och man kanske får gilla läget, anpassa sig och visa respekt för rörelsen man försöker stötta. Kampen mot instagramaloritmen får vi ta tag i vid ett senare tillfälle!

    Bland de bästa kontona på IG ??

      Ja eller hur! Jag gillar verkligen Henrik och hans åsikter om den sjuka bilden som tjejtidningar förmedlade (förmedlar?) Han är verkligen värd att uppmärksammas här.

        Undrar vad han tycker om sättet vissa kvinnor framställs i denna blogg om han tycker att det är juste.

          Vad menar du?
          Att Camilla framställer kvinnor i dålig dager?

    Vad sorgligt att man växte upp med den skiten.

      Eller hur. 🙁

    Minns detta så väl! Enbart artiklar om hur man skulle klä sig för att se smalare ut. Hur man skulle bete sig för att killarna skulle gilla en.
    Helt normalt tyckte man då.
    Applicerade många råd på min vardag. Fy fan.
    Sjukt. Sjukt. Sjukt.

      Fick världens flashback när jag läste om tjejen som ville ha kjol, jag kom ihåg vartenda ord! Särskilt det där om vilka kjolmodeller man skulle välja. Ja, allt var inte bättre förr…

        Alltså, jag minns det med. 🙁 Jag har sjutton i mig gått i svarta strumpbyxor sedan dess.

      Läste en artikel där killar ena gången rankade kända kvinnors kroppar. En annan gång kända kvinnors rumpor. Fyfan.

    Penntricket…fina grejer.

      Just penntricket verkar dock ha haft två olika betydelser. För oss betydde det att man skulle ha nog stora bröst att kunna klämma fast en penna under bröstet, annars var du en planka. Men har förstått att andra använt det för att testa hängbröst. Sjukt att man ska ”misslyckas” hur det än blir. Så vidrig grej.

    Det här kontot kan verkligen ge 80-talisterna en liten moralkaramell att suga på. Kanske när de inser hur skevt de sett på sig själva och närt ett starkt självhat, kan de börja fundera på hur de behandlar andra kvinnor och jobba med sitt internaliserade kvinnohat.

    Insikternas tid är inne. Undrar om vi får se en markant ändring härinne. Med tanke på att Cam och personen bakom detta instakontot befunnit sig på samma plats i sin jakt på kändisskapet så borde något kanske fastnat hos C mer permanent. Det blir inte bara något hennes hjärna läst i förbigående utan även ett möte.

    Spännande

      Vilket svammel du får ur dig på så få rader…

        ”Ok” cam!

      Varför hänger du här om du avskyr Camilla och bloggen så mycket?

      Tyckte jag var med på första stycket, men tappade det på andra stycket… huh?

      Alla generationer har sina problem och konstigheter

    Är det inte väldigt sexigt med killar som engagerar sig i sånt här?
    Sen är han ju inte ful heller.

      Du menar, skrattar i mjugg åt kvinnors osäkerhet i ett patriarkat? Jättesexigt

        Du har nog missuppfattat.

        Fast det gör ju verkligen inte Henrik!

        Verkligen inte. Åh. Du är den värsta typ av feminist. Är väl skitbra att detta tas upp och att folk inser hur sjuk deras tonårs ”information” var.
        Att man får skratta lite ibland åt eländet är väl fan bara sunt.

          Nej. Du måste vara arg! Hela tiden. Allt ska göras med blod, svett och tårar annars är det inte korrekt.
          Anti alla män ska du vara. Helst vill vi se dom helt utdöda.
          Men glöm inte.
          Va arg!
          Skratta aldrig och absolut inte åt eller med män.

            Skratta åt män gör vi ju dock hela dagarna. Vi är ju inte humorbefriade. Ett skämt är ju fortfarande ett skämt!

              ??‍♀️

        Det gör han ju inte?

        Skrattar?!? Jag skrattar verkligen inte åt detta. Jag gråter…..

        Snälla kolla vad han gör och skriver innan du går till attack. Måste vara jobbigt att gå runt att hata och vara defensiv hela tiden.

      Öh, det gör han ju verkligen inte! Älskar hans konto! Gillar att han är rolig ibland och allvarlig ibland.

      Nu låter du lite som en tjejtidning.

    Han borde även ta och granska några nummer av kamratposten från tidigt 2000-tal. Vill minnas det stod en hel del problematiskt i dem med som vände sig till både killar och tjejer.

    Saknar OKEJ som var min Gud. Född 1987.

      OKEJ forever❤️

        JA ?

      Älskade OKEJ! ?

        Jag vet så himla bra! Har du läst den OKEJ-boken som de släppte med massa hemligheter om kändisar? Köpte mig den såklart haha.

          Har något svagt av minne av den boken och jag kan ha haft den. Måste nog leta hemma i flyttkartongerna om den kan finnas kvar. Har annars många okej-planscher som ligger kvar hemma i gömmorna ?

    Minns så väl en artikel ur Solo, måste varit runt 2005.
    Ett reportage om anorexi och andra ätstörningar. Jättebra att det lyftes fram såklart, problemet var bara att dom skrev ut webadresserna till många anorexiasidor och även en del av de tipsen som fanns på
    sidorna.
    Passade bra för mig ca 13 år med ätstörningar. Surfade snabbt in på dessa sidor och är än idag kvar i samma ätstörda träsk.

      Japp. Jag tackar anti pro-ana rörelsen. De upplyste mig om tusentals tips jag inte ens tänkt på. Detsamma boken Decembergatans hungriga andar.

        Jag läste Evelyn Spöke och var såå avundsjuk på hennes låga vikt. :-/

        Åh, Decembergatans hungriga andar. Läste den när jag var 13-14 och lyckades inte bli av med de tankar den boken gav mig förrän jag var i tjugoårsåldern.

      Alltså verkligen. Den här skräckblandade förtjusningen som man pratade om ätstörningar med för 10 år sen (hoppas man inte har samma narrativ längre?) var ju knäpp. Läste flera tjejtidningar där de la ut helkroppsbilder på folk när de var som sjukast, jag med hela mitt mellanstadiegäng var så otroligt fascinerade och det blev väl rätt felriktat.

      Åh det minns jag också!
      Eller inte just den artikeln, men att det florerade många artiklar om just ”farliga pro-ana-sidor” (jag är född 1987 så ja runt år 2000-2005 var det väl) men så gav de exempel på vad dessa tjejer gjorde för att inte äta så mycket och vips så satt man där och visste precis hur man skulle gå ner X kg…! :-/ Jag fick själv massor av idéer av en sådan artikel när jag var runt 14. Jag var alltid lite rund och låg sedan 5-årsålder ”över kurvan” vilket skolsköterskorna härligt påpekade en gång per år. Men då när jag tagit till mig ett antal pro-ana-tips så gick jag snabbt ner i vikt och i 8:an efter vägningen sa sköterskan glatt ”Jamen titta, du har ju gått ner i vikt! Detta är bra. Du kan gå ner några kg till men sedan ligger du perfekt och det räcker”. Inte en enda fråga om HUR jag gått ner eller hur jag mådde, utan bara ett glatt konstaterande att jag hamnat ”rätt på kurvan”. Blir så ledsen när jag tänker tillbaks på det, för det var under den period jag även började med självskador och jag undrar om något positivt kunde hänt om hon faktiskt bara frågat ”Hur mår du egentligen?”…

        Stor kram, blir så berörd när jag läser det du skrivit. Förbannade jävla skitvärld ❤️

        Oj, jag känner igen mig. De otroligt okänsliga skolsköterskorna. Jag hoppas verkligen innerligt de skärpt sig sedan dess.

          Det har de tyvärr inte. Min sexårige sons klasskompis fick höra av skolsköterskan att hon var knubbig och att föräldrarna måste vara mer noga med maten. Min son var lite smal men det var ingen fara enligt skolsköterskan.

        Jag hade också ätstörningar och fick gå till BUP för att jag inte alls mådde bra. Dom konstaterade att mitt BMI visst var bra och sen var det inget mer med det.
        Good times. Fy fan vad arg man blir att fel folk jobbade/jobbar med sånt här.

      Alltså minns också SOLOs helt sjuka artiklar. Speciellt en artikel med bilder av 4 olika tjejer i bikini och 4 killar fick berätta vilken tjejkropp som var snyggast. BMI-intervall typ 19-22.

        Åh jag minns också något liknande! När en killpanel skulle betygsätta kändisars bröst?! När de var på stranden i bikini. Jag har för mig att Kate Bosworth eller någon kom sist för att hon ”hade ju inga bröst”. Där satt man och såg likadan ut 🙂 GREAT!

    Tack för tips!
    Så bra konto. Förklarar en del vart mitt kroppshat kom ifrån.

    Jag kom att tänka på finska barn-och ungdomstidningar som jag läste på 80-och 90-tal. Dom hade alltid annonser där man sökte brevvänner, beskrev kort sig själva och så. Väldigt ofta stod det att ”fetton” och ”glasögonormar” inte får svara på annonsen. Alltså va?! Hur i h*lvete har man kunnat publicera sånt? Jag fick glasögon på sommaren mellan tredje och fjärde klassen och kunde aldrig begripa hur nån utomstående kunde bli så störd om en annan persons glasögon.

      Men gud ??

      Det är iaf nåt som blivit bättre. Ingen blir väl retad för glasögon idag?

        Tror inte det. Jag blev aldrig retad för glasögon, inte ens i skolan, så därför kändes det så konstigt att glasögon kunde irritera nån så mycket.

      Just det! Jag läste också dem ?. Sjukt hur normalt det var att det stod så ?

      ”Hej jag är en tjej på 13 jordsnurr……”

    Vad betyder penntrick ?

      Lägg en penna under bröstet. Trillar pennan ner är dina bröst ”perfekta”, kläms pennan fast är brösten ”för hängiga”…….. (HerreG*d…)

        Haha själv kan jag nog ha ett helt pennskrin under tutten. ?

          ? Samma här, oerhört praktiskt! Beror det dock inte lite på var under bröstet man försöker klämma fast pennan också ?

        Man kan även sätta pennan under rumpan. Ungefär samma resonemang följde med där också.

        Haha alltså jag kan inte ens försöka lägga någonting under mina tuttar. Finns liksom inget att lägga ”under”, har bara två små utstickande äpplen ? mådde också dåligt över det här penntricket i tonåren, men då för att jag inte hade några bröst alls. Som någon annan skrev så kunde man inte vinna, trillade pennan var man för platt och stannade den hade man hängbröst. Är så glad att tonåren är över!

          Ja tänk, dubbel bestraffning. Antingen är brösten för stora eller så är de för små!

      Att du sätter en penna under bröstet och om den stannar kvar så har du hängbröst… Typ.

    Jag har också nyss hittat det kontot. Jag läser och häpnar – det var inte ens längesen!!! Otroligt! Fruktansvärt…

    Undrar hur man kommer att se tillbaka på VÅR tids influencers (t.ex.) om, säg, 30, 40 år…?

    Jag minns så väl från Frida 1996-1997 ” Har du ett mellanrum mellan låren så att du kan få in handen så är du för smal.

    Jämför med nu när många vill ha stort glapp.

    Man fick även tips på hur man fick större bröst och mindre rumpa.
    sen fanns det ofta 3 tjejer i bikini med, samma tjej men en var mager, en var ”normal” och en tjock. Vilken tjej föredrog killarna.

    Minns också sååå väl en liknande med vilken tjej de skulle välja där tjejen ”next door” hade vita blommor i håret, den flirtiga hade hjärtglasögonen och en sportig.

    Var det inte i dessa tidningar Hanna Widell, bland annat gjorde karriär…

      Plötsligt inser jag varför mamma var emot dessa balskor. Det blir så tydligt 20 år senare. Mamma som var tonåring på 70-talet!

        Blaskor – inte balskor ?

      Veckorevyn.

    Detta bör alla se som alltid säger att ”det var bättre förr”. 😉

    Jag spelade basket i mellanstadiet. Min tränare (hon måste väl varit i övre tonåren) hade en tröja med vågräta ränder. Jag var alltså typ 11 och tänkte ”varför har hon en tröja med tänderna på bredden när det gör så man ser fet ut?” För det hade jag lärt mig. Ska du ha ränder ska dom faaan vara på längden så du ser smalare ut. Alltså det är så sorgligt, och något jag fortfarande tänker på, både med mig själv och andra. ”Ser jag tjock ut i den här” är liksom den främsta tanken när jag provar kläder. Och jag är 32 nu……. tack VR!

      Omg samma här! Minns att ”ränder på tvären” enligt tidningarna gjorde att man ”såg tjock ut” och var därför inget för överviktiga eller de som ville ha en illusion av smalare midja…

        Herregud, det där med ränderna hänger i fortfarande kvar i mig…

          Fast tyvärr står det fortfarande i vissa modereportage big no ang ränder. Tyvärr händer det.

      Tänker också fortfarande på dessa jävla ränder.

    Måste spana in detta konto som den 80talist man är. Tack

    Minns så mycket skit man fick lära sig i tjejtidningarna, framförallt SOLO och veckorevyn. Mycket om hur man skulle klä sig för att se smal ut, hur man skulle vara, klä sig och se ut för att bli populär bland killar, hur man skulle spela svår. Mycket bantningstips också, minns speciellt ett som gick ut på att när man var sugen på choklad så skulle man äta en apelsin istället, men ännu hellre ta en bit selleri eller helt döva suget med vatten, för fruktsocker gör en också tjock! Detta var typ 2005, 2006.

    Var ju samma skit i alla tidningar. Fridas favorit var att ha uppslag med bilder på Olsen tvillingarna, Paris Hilton, Nicole och Lindsay och skriva elakt om hur smala de är för att på nästa uppslag ha tips om hur du själv ser smal ut.

      Jaja, man kunde aldrig vinna med Frida.

      Vad gör paris Hilton idag? Blev plötsligt jättenyfiken

    Jag kommer ihåg i Veckorevyn när Ebba von Sydow var chef (så inte så längesedan), då rekommenderade hon att man inte skulle provsmaka maten när man lagar mat utan istället tugga tuggummi. ALLTSÅ, små tuggor av onödiga kalorier skulle sparas in??? Då var jag 13 när jag läste det och förblev ätstörd i många år efter.

    Det här tycker jag vi låter gå i graven. Dessa krav på tjejer och kvinnor. Killar och män som tycker så här ska bara åka till en annan planet. Med enkelbiljett. ?

      Är inte män och killar som tycker såhär. Råden kom framförallt ifrån kvinnor. Pratar man med en kille brukar det vara tvärtom faktiskt, de vill ha lite att ta i.

    Bookens live… gråtkalas idag, vad händer?

    Känner mig jävligt lyckligt lottad som aldrig läste dessa tidningar eller ens hade tillgång till under min uppväxt! / Född och uppväxt i skogen, typ.

      Min (idiotiska) pappa tog med gamla nummer av Veckorevyn från sitt jobb på sjukhus, där de låg i väntrummet, när jag var 12. Innan dess hade jag ingen aning att det fanns fotomodeller och det var de som var idealet för hur man skulle se ut. Och allting med dig, din kropp och ditt sätt (att bete dig för att behaga killar), var någonting som man ständigt behövde förbättra. Som något jävla renoveringsprojekt. Tack för det pappa..

    Kommer ihåg Veckorevyn tidigt 90-tal, när jag var cirka 12-13 år. Reportage som ”dessa övningar ger dig snygg rumpa!” (underförstått – likadan som den smala modellen på bilden). Att alla har olika genetiska förutsättningar för hur deras rumpa är formad förstår man ju inte som 12-åring. Och allt annat om bantning, hur man ”fångar” killar, hur man skulle ha ”rätt” frisyr osv.. Tack för all hjärntvätt om att man inte dög som man var, Veckorevyn!

    Vem var tidningarnas redaktör på denna tiden? Charlotta Flinkenberg var väl en av dessa jävlar om jag inte minns fel?

      ….räckte visst att googla människan så blomstrar hennes sunda värderingar upp. Hujeda mig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.