”Insamlingen” till Barncancerfonden nedtagen av företaget

Läs det första inlägget HÄR innan du läser det här. 

Taket som det här företaget hade satt för sin ”insamling” för att få fler följare var 40 000 kr, men ändå så skänker de endast 2000 kr till Barncancerfonden efter att de tagit ner sitt inlägg (som jag skrev om här).

Jag antar att det inte var så viktigt trots allt, att skänka pengar till forskningen utan att företagets ”goda gärning” helt var villkorad av den egna vinningen.

2000 kr är absolut bättre än inget, men ett väldigt klent bidrag i sammanhanget när man först gått ut och klappat sig själv på axeln som en generös Florence Nightinggale och slängt sig med siffror som 40 000kr.

Joey Tribbiani har rätt – det finns inga osjälviska goda gärningar och det här är bara ETT bevis på det.

93 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Camilla, har du sett vad the real hmm skriver om dig idag? Fy vad otäckt! Bra att du har blockat honom.

      Vad? Det är ju inte TRH som skriver dessa kommentarer utan en härlig man som kallar sig ”WigWag” och som varit blockerad här sedan flera år tillbaka.

        Jaha! Tack!

      Vart kan man se vad som skrivs om Camilla av den här personen?

        the real hmm blogg

      jag förstår om du inte förstår, finns ingen människa som förstår TtHs svammel, hon saknar totalt förmågan att ge bakgrundsinfo och sammanfattning. Beundrar de som orkar läsa inläggen hos henne med lösryckta meningar.

        Tål inte kritik, säger sig inte alls googla något trots att det är uppenbart, moralpolis, långrandig, vill väldigt gärna ha sista ordet, svårt att uttrycka sina tankar tydligt. Har blivit blockad några gånger, men släpps av oklar anledning in i värmen igen.

        Gack med dig!

          Alltså hmm, inte du 18:32.

      Haha är ju ett inlägg där hon snarare försvarar Camilla mot en sjuk person?

      Haha, nej det var ett inlägg för att upplysa om vem som får härbärgera inne hos Elaine. Förstår dock att det kunde vara otydligt om man inte hängt med i alla svängar. ?

    Jag fattar ingenting. Lite bakgrund tack?

      Klicka på länken så kommer du till inlägget där jag skriver om detta.

          Ursäkta en dum en men kontot handlade egentligen om vad? Investeringar?

    ”Det var längesedan vi hade ett ”skicka kärlek och peppinlägg” så betrakta detta som ett sådant! ” skrev du i ett tidigare inlägg det räknas väl som en god gärning att skriva så, skrev du så för att visa dig god?

      Djup suck.

    Varför raderade du min kommentar?

    Dom donerade nog bara de pengar folk skickade in, något måste dom ju göra för att låtsas som att det var en god gärning från början. Rätt många kom ju på att det hela var en bluff så nu grinas det om elaka människor. Så typiskt.

      Skickade folk in pengar till dem? Inlägget skulle delas och kontot skulle följas så skulle de donera?

    Har jag missat något men är det inte två unga privatpersoner som driver detta konto? Eller är det ett företag bakom?

      Jo det är det. Folk i förra inlägget spekulerade i att det är ”fejk”, men jag känner dom som ligger bakom kontot och det är en helt vanlig tjej och kille. Låt dom va.

        Sen när har en helt vanlig kille och tjej 40k att skänka till välgörenhet bara sådär?

          De har sparat och investerat i några år, de är tom studenter. De har nog över 1 mln investerat nu, så de har 40000 att undvara

            Så varför inte skänka de pengarna som utlovat?

            Haha- säkert???

        Du som känner dom kan ju säga åt dom att sluta radera alla kommentarer som inte är ”wow grymma så imponerad av er bravo”. Allt som på minsta sätt kan uppfattas som kritik eller ifrågasättande raderas istället för att bemötas. Ger ett oerhört oseriöst intryck.

    För den som är mer intresserad av just ”det finns inga osjälviska handlingar” (vilket jag också håller med om) så kommer den filosofiska idéen från Marcel Mauss och hans verk ”the gift”.. Antropolog som skrev en bok om hur alla gåvor comes with strings attached typ, och hur det inte finns några osjälviska handlingar – även när du tror att du gör något snällt för någon annan så gör du det också för din egen skull. Vilket såklart inte nödvändigtvis är negativt, bara sanning.

    Varför inte låta dem samla följare och skänka pengar. Det verkar ju inte alls ha varit en bluff.

    Klart det finns osjälviska goda handlingar, jag har själv ibland ”tvingats” hjälpa folk fast jag inte ville, handlingen blev då god men knappast självisk då jag vann noll och inget på det.
    Folk som säger att det inte finns osjälviska goda handlingar, är det de som endast gör saker åt andra de själva tjänar på eller vad?

      Hur blev du tvingad? Jag menar, varför sa du inte nej om du inte ville?

        Undrar också.

        Om någon med pistol tvingar mig att göra en handling som annan vinner på, så är ju trots allt min vinning att jag inte blir skjuten eller skadad om jag utför handlingen. Så, alltså vinning för min del.

          Haha jag blev inte hotad med pistol men hade jag blivit så hade det ju ändå inte varit ”en god gärning” utan ett brott.

        För att det inte var en allvarlig grej, var en handling som tog ett par minuter av min tid. Men knappast så att jag tjänade nåt på det.

          Kanske fick du känna dig som en bra människa?

            Och då är det inte en osjälvisk handling helt plötsligt ?

              Nej? Handlingen kan ju dock fortfarande vara god trots att syftet ar sjalviskt. Men att gora en god garning for att framsta som god ar saklart en sjalvisk/egoistisk handling hur god handlingen i sig an ar.

                Men syftet behöver ju inte vara att känna sig som en bra människa utan snarare att konsekvensen är det. Syftet kan väl vara att hjälpa en person som man ser behöver hjälp, trots att man egentligen inte har lust, energi, pengar eller vad det nu är man hjälper till med. Är det fortfarande en självisk handling? Bara för att man efteråt råkar känna sig lite glad över att ha kunnat hjälpa till?

                  Ja jag skulle saga att syftet avgor om handlingen var sjalvisk eller inte. Sen kan ju en handling fortfarande vara bra, oavsett hur sjalviskt syftet ar. Skillnaden bara att da blir det en egoistiskt motiverad god garning. Men maste inte spela sa stor roll.

                    Så då finns det osjälviska handlingar.

                      Bra inlägg!
                      Det här osar starten på ett investeringsbedrägeri där man genom att få andra att göra en god gärning (dela ett inlägg som ger pengar till barncancerfonden) för att sedan kontakta vederbörande för att sälja inversteringstjänster/rådgivning för dyra pengar.
                      Efter 20 år i finansbranschen är detta inget nytt under solen.
                      Bra jobbat!

                  Ja!

                  Men om det enbart är negativt att hjälpa en annan. Tar tid, energi, ork osv. Varför ger man människan då ens hjälpen? Måste ju finnas något positivt för en själv, annars säger man väl nej? Kanske att man mår bättre, att man själv kan behöva hjälp av personen nästa gång etc. Då har man vunnit något på att göra det.

                    Det behöver ju inte vara negativt för en egentligen, bara att det inte gynnar en själv. Om man hjälper en gammal gubbe bära upp en tung väska på bussen för att man går förbi och råkar se att han är i behov av hjälp – är det inte en osjälvisk handling? Och låt säga ändå att det är negativt för en, som i ovan exempel, så kan man väl ändå vilja hjälpa? Man har haft en tuff dag och orkar inte men hjälper ändå sin vän med skjuts till flygplatsen, för att vännen är i behov av skjuts. Själv får man två timmars mindre sömn.

                      Jag tror ändå att vi gör det av en anledning, annars varför inte säga nej?

                      Exempelvis, vill vi ha god relation till vår vän så erbjuder vi hjälp när hen ber om det.

                      Varför vill man hjälpa då? Kan det vara för att man själv vill leva i ett samhälle där man hjälper varandra? Något positivt alltså.

                      Att vilja leva i ett samhälle där i hjälper varandra, att vilja ha en god relation till sin vän – det gör alltså en handling självisk. Det låter helt befängt.

            Nej jag kände ingen speciell känsla efter, kanske lite irritation.

              Fast då blir du väl utnyttjad för din goda egenskap att ställa upp? Alltså ses du som en person som ställer upp oavsett om du vill eller inte. Dvs du väljer att ställa upp av någon anledning. Av ren godhet? Nej det tror jag inte.
              Du vill vara god människa som ställer upp för andra. Alltså finns ett syfte med det.
              Om man verkligen kritiskt granskar sig själv så kommer man fram till att allt handlar om att det man gör gynnar dig själv i slutändan. Lite överlevnadstänk och människan är självisk på ett eller annat sätt.

                Nej alltså det här var för främlingar som inte ens känner mig.
                Sluta ha massa förutfattade meningar, inse att man kan göra handlingar som man själv inte tjänar ett skit på eller ens bryr sig om om men som andra tycker är goda för att det hjälpte dem.

                  Du tjänar på det genom konsekvensen att du mår bra. Finns inga osjälviska handlingar.

                    Fel, det finns osjälviska handlingar. Tex om man blir utnyttjad gör man det ju inte för sin egen skull. Det är inte själviskt att bli utnyttjad.

                    Om man gör något för någon annan men det känns skit efteråt och man ångrar att man gjorde det, blir irriterad och sur pga att man ändå gjorde det, då är det ingen självisk handling utan en osjälvisk handling för att någon annan behövde det. Så, jo, det finns osjälviska goda handlingar.

                Men om man blir utnyttjad gör man det ju inte för sin egen skull och då faller argumentet att alla handlingar skulle vara själviska. Alltså är det felaktigt att säga att alla handlingar är själviska.

          Men du säger att du inte ville. Något fick dig ju ändå att göra det.

            Tydligen tvingad till det. Dvs inte ett exempel på en osjälvisk god gärning direkt.

      Kändes det bra efteråt att hjälpa till även under tvång?

        Det här är en genuin fråga jag haft alltsedan ovannämnda Vänner-avsnitt: bara för att det känns bra efteråt av att man hjälpt nån så är det en självisk handling? Om jag gör nåt som endast har negativa konsekvenser för mig (tar tid, energi, pengar osv. som jag egentligen behöver lägga på mig själv, t ex pga utmattning, arbetslöshet eller nåt) så är det en självisk handling för att jag efteråt ändå känner lite glädje över att ha kunnat hjälpa en person trots att det var svårt för mig?

          Fast det blir ju lite logiskt felslut nu. Handlingen kan omöjligt vara enbart negativ om du blir glad över den. Objektivt kanske till besvar men om din subjektiva kansla anda ar gladje har du tjanat nat pa den iaf.

            Fast syftet med handlingen var aldrig att känna sig glad, syftet var att hjälpa för att hjälp behövdes. Känslan av glädje kom efteråt. Om jag exempelvis handlar åt min mormor varje dag med enda syftet att ensam få ärva hennes hus i framtiden men mår dåligt av det efteråt för att jag känner mig som en usel människa, är det plötsligt en osjälvisk handling? Enligt din logik så är svaret ja på den frågan (och då finns det visst osjälviska handlingar).

        Nej som sagt. Neutral/smått irriterad.
        Skrev även ”tvingad” inte tvingad.

          Men på vilket sätt blev du ”tvingad” menar du?

          Är det ens en god gärning om man gör det av tvång och inte av fri vilja?

      Fast då gjorde du ju det pga att inte få konsekvensen av att inte utföra tvångshandlingen!

    Fast ärligt talat.. de kanske har en budget för marknadsföring på 40k, o de tänkte att de kunde göra en god sak samtidigt. Nu kommer pengarna säkert bara gå för eget vinnande. Jag tycker snarare det är trisst att folk älskar att kritisera och i sitt agerande bränner broar för många andra. Rädsla att göra fel o därför inte göra något är värre.

      Tycker det är fel att kalla det där för marknadsföring dock. Man ska vara jävligt försiktig när man drar in välgörenhet i sin marknadsföringsstrategi, man får räkna med att bli granskad och synad i sömmarna för moraliska motstridigheter

        Varför? Är det bättre att du nu skänks mindre?

          Det är oetiskt, folk kommer att följa inte för att de är intresserade av kontot utan för att de känner sig tvungna, att det är det rätta att göra. De inte bara tigger följare utan ber följarna göra reklam för kontot i utbyte mot en futtig krona som skänks. Extremt fult. Sen var det inte en smart utformad kampanj heller

    Hemskt att folk är så förbittrade att man inte ens kan samla in pengar till en god sak även om man möjligtvis tjänar på det själv. Ingen tvingar någon att hjälpa till och då kan man bara hålla käften då saken göra för en god gärning.

      Fult att tjäna pengar genom att utnyttja folk för gratis reklam genom att använda välgörenheter i sin marknadsföring. De ber folk ge dem gratis reklam !!

    Skänk aldrig till någon något som inte har 90 konto.

      Det var väl aldrig tal om att folk skulle skänka? Man skulle ju bara gilla och dela så skulle kontot skänka, till barncancerfonden som har 90-konto

        Stöd aldrig någon som inte kan presentera ett 90-konto. Bättre så ?

    Det tragiska i att de tiggde följare var ju att om de hade fått in 40k följare så hade de tjänat igen de där pengarna jääääävligt snabbt i samarbeten osv. Så ja, det är ett fult sätt att skaffa följare på. Bättre hade varit t ex ”skänk 10kr till Barncancerfonden, lägg upp på din story och tagga oss så skänker vi också 10kr”. Då får de lite reklam samtidigt som det inte bara är ett fult följarfiske. 40k följare är värt långt mer än 40k kronor, och de vet dem.

    Ps. Camilla, ska du inte skriva ut ifall detta kom in som ett tips till dig?

    Vad är skillnaden på detta och typ vilket företag som helst som säger ”köp vår produkt så skänker vi x kr till y fonden”? Rosa bandet-insamlingen är ett annat exempel där vi förväntas köpa saker och där då en slant skänks som sedan inte ens går specifikt till bröstcancer utan till all cancerforskning.

      En skillnad är att Rosa bandet samarbetar med företagen som deltar i kampanjen. Här var det två studenter med ett instakonto som handlar om deras börsaffärer som inte hade ett samarbete med Barncancerfonden men använde den ändå för att få fler följare på insta.

        Fast det är fortfarande kommersiella företag som får en möjlighet att sälja sina varor. Hon som startade rosa bandet i usa var emot just denna kommers. Äggföretag, limpföretag. Tex. De anses helt plötsligt vara givmilda. Men det är samma där – de är givmilda mot en motprestation – köp våra varor. Så nej, jag ser fortfarande ingen skillnad på två studenters börsaffärer och tex Skogaholms vinstplan.

          Det är ingen som försvarar att andra företag gör detta.

            Nä men var är kritiken? Det borde framgå att dessa två får statuera exempel ur ett betydligt större sammanhang.

    Dom köper följare också, och blockerar så fort man nämner eller frågar om
    det i deras kommentarer

    Jag hr också ett konto inriktat på ekonomi på instagram och det är sån jäkla ankdamm där alla följer varandra för att få följare. Väldigt många har tävlingar med samma upplägg som detta att de skänker pengar om man följer. En del ger också bort ”aktier” om man följer och delar och många lottar ut böcker. Ibland tappar jag motivationen till att fortsätta uppdatera kontot när jag tänker att jag aldrig kan konkurrera med dessa konton, sen tänker jag att jag hellre har färre följare men som faktiskt följer mig för att de gillar mitt content än att jag lockat dit dem på annat sätt.

      Vad heter ditt konto? ☀️

    Dessutom skulle jag tippa att en läkare kan skilja på de och dem…..men det var ju glasklart från början vad det här handlade om. Egnetligen är det ju fascinerande, eller hur? Jag menar, att man ens tror att någon ska gå på sånt här, det visar ju hur oerhört dum man tycker att omgivningen är. Kanske har man till viss del rätt men de flesta bara skrattar ju rätt ut. Det säger liksom något om den människosyn de ädla godhetsriddarna har.

    Egentligen

    Tycket det här kontot på insta är så konstigt, deras ”spartips” är typ att bo hemma 🙂 fast bägge är vuxna

      Eller hur? Prioriterar lax och avacado.

      De bor hemma och deras föräldrar står för matkostnader hemma. Enda gången de själva betalar för sin mat är när de går på dejt på restaurang. Samtidigt har de båda jobb. Inte konstigt att de kan spara en massa pengar då. Jag slutade följa deras insta för varje lösning var det ”bo hemma, låt föräldrar betala era kostnader, spara hela lönen”. Så tröttsamt och inte alls inspirerande

    Är det inte lustigt att de lägger upp att de tjänat en miljon och därefter blir kallade ”miljonärer” i kommentarerna? Det är ju deras SAMLADE förmögenhet, som individer är det ju inte särskilt märkvärdigt, särskilt för ena parten som troligtvis har mycket mindre sparat än den andra som verkar tjäna mer

      Håller med. De har själva sagt att eftersom att de inte är gifta och inte heller sambos så har de helt separata sparkonton och helt separata ekonomier. Då blir det också missvisande att redovisa allt som en samlad pott, när det inte är det. Den ena läser till läkare och arbetar extra inom just vården. Den andra läser till lärare och arbetar extra i en matbutik. Helt olika ekonomier, helt olika förutsättningar, och helt olika framtider. Då hade det varit mer intressant att se redovisning och utveckling för respektive part, och inte sammanlagt som det är nu.

    De får jättemycket push av exonphspoiler-kontot – förmodligen har de betalat för att få plats där. Bara en sån sak…

    Och, ja, i stort sett alla ekonomibloggar/kanaler skriver menlösa kommentarer överallt för att locka följare till sina konton.

    Dom har även en patreon där man kan betala 3000 kr i månaden för rådgivning, ett konto som förespråkar att man ska spara och investera pengar tycker att 3000 kr är en rimlig summa i månaden för att få snabbare svar på meddelanden och rådgivning som dom inte har kvalificering eller utbildning till att ge.

    Bra om du börjar granska ekonomi-insta-influensers. Säkert inget som drar massa läsare men de bör granskas, finns en hel del tveksamheter i deras ageranden med dyra kurser och ”icke-rådgivning”, samarbeten och manipulerande av börshandeln av mikrobolag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.