Instagramtips – Hållbara Sara

Jag fick ett tips av en läsare att kolla in Instagramkontot ”Hållbara Sara” och jag fastnade på en gång.
Så tack! 🙂
Hon visar hur häftigt och coolt det är med vintage och second handkläder, men även hur man lever mer hållbart, oavsett om det gäller kläder eller rent av självaste julen.

Det här är bara några av många outfits som hon delat på sitt konto under höjdpunkter!
Missa heller inte hennes tips för en mer hållbar jul. SÅ bra!
Så tips, tips!!
Vill du hållbara mera – besök Hållbara Saras konto!!!

174 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Har flera möbler, skåp, tavlor, prydnader osv från second hand men är något med just kläder som gör att det vill jag köpa nytt. Kan ta över kläder från mamma och vänner utan problem men inte från främlingar. ?

      Hur ställer du dig till att främlingar berört varenda centimeter av de nya klädesplaggen du köper och kan tänkas köpa? (Sömmerskor och andra i produktionsledet)

        För att inte tala om returer, folk som provat kläderna i butik, tagit fram och hängt tillbaka, ramlat ner på golvet.

          Och alla sover vi på hotell helt utan problem där lakanen använts (kanske inte på de fräschaste sätt) av hundratals andra människor… men ett plagg som ägts av en främling?? Huvva… ?

            Hotellakan tvättas inte på samma sätt som vi tvättar våra sängkläder hemma. Oftast tvättas de i industriell tvätt i särskilda högeffektiva tvättmaskiner, 90 grader. Och där använder de inte Via tvättmedel som vi gör hemma…

            De där snuskiga hotellfiltarna däremot, de lägger jag alltid undan med en gång när jag bor på hotell.

            På sjukhus får vi kläder (sjukhuskläder) och underkläder som använts av olika människor i många år.
            Bestick, tallrikar och glas på restauranger är inte så rena som vi tror. Konstigt det där…folk äcklas av hotellsängkläder och secondhand, men kan följa med en kille/tjej hem efter krogen och utbyta kroppsvätskor bara sådär. Bara en tanke.
            Jag är inte alls så kräsmagad.
            Lite skit har ingen dött av.
            Det är värre att vi äter djur.

        Bryr mig inte om det. Jag bryr mig om att någon haft kläderna, använt dem, svettats i dem, tvättat dem, kanske har äckliga gaderober där kläderna hängt eller äckliga vanor (Kolla sellpy liksom, en del kläder…. ?) osv osv. Något med det som gör att jag inte vill ha begagnade kläder från främlingar.
        Känns ändå helt okej. ??‍♀️

          Ja va äckligt att någon tvättat kläderna…?

            Ja de blir ju urtvättade och sunkiga till slut.

              Till slut ja.

              Men köp inte urtvättade kläder då? Finns mycket i fint skick.

            Det finns två saker jag inte köper second hand: textilier och stoppmöbler.
            Tycker det känns så oerhört ofräscht trots alla de argument ni radar upp om provade kläder, returer och sömmerskor. Jag kan sova på hotell utan problem men skulle aldrig köpa en begagnad kudde.

            Å andra sidan, eftersom jag inte behöver göra det av ekonomiska skäl ser jag det som ett icke-problem.

        Man tvättar ju nya kläder innan man använder dem. En tröja som hängt inne i en affär känns betydligt fräschare än en tröja någon haft i 5 år innan den hamnar på myrornas.

          Men den är lika lite äcklig ju? Tvättar man en tröja så är den ren, inte äcklig. ??‍♀️

            Nja, jag kan då känna svett, röklukt osv även om kläder är tvättade.

              Grattis, du har inte Corona!

                Grattis, du är en blodhund!

              Men alltså…folk säljer ju inte kläder som luktar svett och rök och är allmänt äckliga? Det finns ju bilder att se på innan du köper där du kan se om plagget är slitet eller inte. Skulle du köpa något som luktar eller på annat vis inte stämmer med annonsen så kan du oftast påtala det och häva köpet. Därtill om det är något en person sysslar med (att sälja äckliga kläder) så lär det ju synas i den personens omdömen – så köp inte av sådana personer bara.

              Har handlat enbart second hand hela förra året (kläder alltså) och hittils inte fått ett enda plagg som vart på det viset. Det allra mesta är i nästan rentav nyskick eller inget märkbart slitage iallafall, och verkligen inte någon svett eller röklukt. Handla från bättre säljare är väl mitt råd till dig om det är vanligt problem för dig, men tror det är något du fått för dig bara.

                Håller verkligen med! Jag har handlat en hel del second hand och har aldrig råkat ut för äckliga plagg. Som du skriver, var noga med att välja bra säljare och studera annonser noga.

        Jag kan inte förstå denna fobi för kläder som någon annan har provat tidigare. Vad tror ni att ska hända?

          Håller med. Finns bra mycket äckligare saker än att sätta på sig en tröja någon tidigare haft. Typ äta bacon eller stoppa någons kön i munnen?

            E väl bra att ni tycker det så kan ni köpa begagnat? Så kan de som inte vill göra det få köpa sina kläder. ??‍♀️

              Jättebra!

            Äckligt att stoppa någons kön i munnen? Vad är du, 12 år gammal?
            H E R R E G U D.
            Det har blivit värsta kindergarten härinne.

              Finns väl ändå vuxna människor som inte tycker det känns fräscht att ge oralsex? Jag till exempel ryser vid tanken.

              Men snälla. Nej jag tycker inte det är äckligt-äckligt och har haft kanske 50 st i min mun, men rent G E N E R E L L T borde ju någon som tycker det är äckligt att sätta på sig ett second hand-plagg tycka det?
              Ps bacon äter jag inte

          Provat innan är en sak men ärligt talat så är ju inte allt sådär tip top på second hand.

            Fast man köper väl det som ser fräscht ut och inte det som ser slitet och smutsigt ut? Mycket ser knappt använt ut och jag tror att många som mig har mycket som är vääääldigt lite använt när man rensar ur garderoben och bär iväg till second hand med det.

            Men köp inte det som inte är tip top då? haha alltså… du köper ju det du vill ha. Om du bara går till en Kupan i en småstad, ja, då kanske utbudet inte är så stort. Men idag säljs ju så mycket second hand online som är fräscht och mycket variationer!

          Det där är ju samma människa som skryter här inne om att dom bäddar rent två gånger i veckan

            Jag byter örngott varannan kväll…

              Det är en mycket bra idé om man har problem med huden! Och så svårt är det inte, bara att ha ett gäng i lager och så ner i tvättkorgen med de man använt. Tror att jag ska göra samma sak.

            Fast ärligt talat, om man inte byter sängkläder iallafall 1 gång i veckan så är man ju äcklig.

              Då får jag erkänna att jag är äcklig, men det kan jag leva med 🙂

              Jag häller klorin i min säng varje kväll och eldar upp sängkläderna innan jag bäddar rent. Allt annat är äckligt.

                Ja oxh så badar jag självklart hela mig i klorin innan jag lägger mig i min ny-eldade klorinsäng

              Jag tycker just örngottet känns så äckligt. Men kan bero på att jag smörjer in mig med bland annat olja på kvällarna. Tycker det känns ofräscht bara, plus håret som ligger där på…

                haha… olja på kvällen? Använd det på morgonen istället, eller några timmar innan du går och lägger dig. 🙂

                  Ja, olja? ACOs, blandar m nattkrämerna. Skulle nog bytt oavsett men tack för tipset

          Min syster fattar inte att jag kollar secondhand. Men jag tycker det är så kul. ?

      Jag hade (och har fortfarande lite) svårt för det. Försöker fokusera på att de flesta gifterna borde vara urtvättade när man köper begagnade kläder. Och att det är att föredra framför nya kläder, där alla kemikalier finns kvar. Jag håller som sagt ännu på och övertygar mig själv. Köper många plagg begagnade, men även nytt. Vi får jobba på det helt enkelt ?

        ”Vi får jobba på det”. Behöver man ju inte, vill man inte köpa begagnade kläder så behöver man inte det.

          Det finns ju dock många väldigt goda anledningar att köpa kläder second hand, varav den kanske allra viktigaste (enligt mig) är hållbarhetsaspekten. Och nu verkar det ju som att hen ”vill vilja” det, så att säga. Det är första steget. ?

      Usch finns inget äckligare än lukten i second-handbutiker. Om butikerna luktar så illa betyder det ju att kläderna också gör det. Blä.

        Jag vet värre lukter…

      Samma här. Kläder köper jag också nytt.

    Tänk ändå att det 2021 ska räknas som revolutionerande att tänka och framförallt LEVA hållbart. Det är många av oss som lever hållbart utan att ens tänka på det, det är så självklart. Det som borde väcka uppmärksamhet hos folk och få folk att reagera är att det, trots allt vi vet idag, finns folk som INTE lever hållbart. Det, mina vänner, är helt galet!!

      Jo det är galet, att vi som i alla fall försöker tänka på klimatet och att leva hållbart och hela tiden försöka flytta fram positionerna till nästa hållbara steg dessutom, ses som kufarna. Bra att lyfta dessa influensers istället för de som bara manar till nykonsumtion och att bränna så mycket fossila bränslen som möjligt!

        Man kan köpa nya kläder och ändå tänka på klimatet. Om du köper vettiga kläder som håller i många år istället för att småshoppa fast fashion så kommer man långt på det också.

          Standardfrasen. Senen köper man ändå en ny jacka varje säsong. Folk verkar verkligen inte fatta hur extremt lite kläder man kan köpa helt nya om man ska hålla sitt avtryck på den godkända nivån.

      Jag har väldigt lite kläder och köper nytt bara om något inte går att laga. Hellre det än att ha garderoben full med second hand.

        Jag har minimerat min garderob drastiskt de senaste åren. I vinter/hästkläderna ingår typ 3 par jeans, ett par andra byxor, två kavajer, tre klänningar, två kjolar och några tjocktröjor. Allt köpt på second hand, bortsett från ett par byxor. ? (sedan har jag linnen och t-shirts jag kör under de tjockare tröjorna. Där har jag köpt typ 10 st t-shirts från Filippa K och Wera från Sellpy för 10-35kr styck)

          Eh, höst. Inte häst ?

          Du har alltså väldigt mycket kläder.
          Jag har 3 par byxor sammanlagt.

            Oj, ett helt par fler än mig? Jag tycker själv att jag har väldigt lite kläder (vill ha det för jag hatar att välja vad jag ska ha på mig) men det beror väl på vem man jämför med

            Mycket? Hehe du skulle komma hem till mig…

            Jag har 2 par jeans ?

            Jag har inga kläder alls. Jag vinner!

          Bra jobbat! Nice att du klarar dig på det och bra att det är second hand!

            Bra jobbat vet jag inte, det är ju ingen bedrift direkt. Men tack ?

              Ah ok. Saker kan va bra gjort ändå även om det inte var jobbigt ???

      Leva hållbart? Vad är det? Jag sopsorterar knapp, skulle aldrig köpa begagnade kläder (har köpt en päls en gång för att den var helt jädra magisk), äter mycket kött, åker hellre taxi än kommunal mm. Vet inte vad som är galet med det? Tycker att mitt liv är rätt så trevligt faktiskt.

        Ser framför mig hur du sitter i din päls och äter upp en hel flaska ketchup som du senare slänger direkt i soppåsen. Rebell!

        Ganska världsfrånvänt och egoistiskt bara. Det galna är väl att inte göra nåt för en bättre miljö när vi har de problem vi har men det tror jag du förstår själv och vill nog bara provocera.

        Häftig!

        Troll!

          Varför skulle jag vara ett troll? Tror du på riktigt att problemet ligger hos oss? Att vår platspåse-skatt påverkar klimatet på något sätt? Att det är vi som kastar soppåsar i vatten? Merparten av det som eventuellt skulle kunna påverka klimatet händer inte här utan det påverkas av andra länders utsläpp. Men tro ni att ni påverkar klimatet genom att köpa begagnade kläder och känn er duktiga, om det får er att må bättre.

            Alla kanske kan göra det lilla man kan, det lär bli bättre i det stora hela av det. Jag förstår ju att mina förändringar jag gjort inte kommer att förändra hela klimatproblematiken, men ska jag göra saker värre bara för det?

    Lite OT men intressant. ILs bortavaro beror troligen på att bokslutet 19/20 för Invest är nu offentligt. Hon gick back 7,9 miljoner och fick hösta in egna pengar om 3,1 miljoner. Efter lite trix med ianspråktagande av bokslutsdispositioner blev det officiellt -5.3 miljoner. Omsättning 19/20 5,1 miljoner vilket var nog det hon hann få in innan krachen hösten 2019.
    Intressant hur hennes privata deklarationser ut. Hon borde ha stora belopp som förmånsvärden från bolaget för utlagda privata omkostnader.
    Även 18/19 hade hon enorma kostnader för sin verksamhet vilket inte borde vara möjligt att ha med den verksamhet hon då bedrev. Då intäkter på 16,9 miljoner och kostnader på 16,4 miljoner. Något är mycket märkligt. Hon slutade med 18713 kr på företagskontot och året innanhade hon bara 342288kr cash. Och hon ska vara förebild?

      Tror snarare hennes bortavaro beror på att hon är utomlands.

      Hon är förebild för att hon säger att hon är det. Samma med Jockiboi, Therese Lindgren, margaux osv…
      De säger att de är framgångsrika, att de bryr sig, att de är ditt å datt och folk tror dom. De blir aldrig ifrågasatta och behöver aldrig gå på motstånd. Jockiboi blev ju konfronterad en gång av SverigesRadio och fick då total panik å betedde sig som en idiot. Ändå fortsätter folk följa å kolla. Jag har tappat allt hopp om mänskligheten

    Mitt största bekymmer är att även om jag köper hållbara kläder så äter jag för mycket.

    Jag hade helt klart varit mer hållbar för miljön och min ekonomi om jag:
    Åt mindre = billigare… vilket resulterar i att
    Kläder passar = mer miljövänligt

    Nej tack till begagnat för min del.
    Möbler – aldrig i livet, sedan min kurskompis fick hem vägglöss i second hand-möbler. Hon var helt psykiskt knäckt innan lössen äntligen försvann efter månader av saneringar.

    Begagnade kläder – köpte en del ytterkläder förr men ofräschheten gick liksom inte ur, de känns sunkiga. Sådant man har mot huden skulle jag aldrig köpa, många människor är så ohygieniska. En vän till mig som sover naken brukar gå runt med lakanen kring kroppen tills hon har duschat, de släpar i golvet, i hallen osv. Sedan lägger hon bara tillbaka dem i sängen. Sådana vanor märks ju inte om man inte är hemma hos en person. Därför vill jag inte köpa begagnade kläder, någon kan ju ha torkat kiss med tröjärmen typ!

      Hur har det gått för din vän som släpat täcket i golvet? Har hon överlevt alla nätter i sängen fullt av grus från hallgolvet?

        Hon överlever hittills! Men jag undrar hur skönt hon egentligen sover i sin dammiga grusiga säng!

          Årets tolkning av prinsessan på ärten är korad

      Oj gud vad hemskt. Ring soc!

        Hon är vuxen och får snuska sig i fred. Men jag skulle inte vilja ha något hon ägt.

          Sarkasm…

      Att köpa begagnat måste ju inte innebära sunkiga grejer. Jag har till exempel köpt min vinterjacka på Blocket. Tidigare ägaren hade köpt den, men blivit gravid under hösten så att den inte passade den vintern. Sen ville hon inte ha den längre för att det var ”förra årets modell”.

      Kiss på tröjärmen och damm på lakanen går bort med en så kallad tvättmaskin.

        Grejen med lakanen är att hon lägger tillbaka dem i sängen utan att de passerar tvättmaskinen. Och om folk kan göra sånt snusk vill jag inte ens tänka på vad folk gör med kläder. Därför inget second hand för mig.
        Kiss på tröjärmen går förvisso bort i tvätten men … tack men nej tack.

          Låter inte så himla sjukt faktiskt. Hon städar väl golven liksom?

    Jaha nu har man blivit blockad av Anna Bam Bam Bam Book. Antagligen bara för att jag följer ett konto hon inte gillar. Hur lättkrenkt kan man vara?

    Men iaf, köper 3/4 av mina kläder secondhand. Nu finns det så mkt bra kläder i bra material och till bra pris så finns liksom väldigt lite behov av att köpa nytt.

      Är ju ingen mänsklig rättighet att få följa någon dock.

      Jaha du hade inte kommenterat eller nått? Låter ju jättemärkligt av henne att bara bli blockad! Haha, vilket är kontot som du tror att hon inte gillar? Blev nyfiken ? berätta mer snälla. Tycker Anna Book är så spännande ?

        Nej hon har koll. Om man exempelvis är en frekvent besökare av hennes lives kan det hända att namnet fastnar hos henne. Då går hon in på bloggbevakning och kollar om man följer, gör man det ryker man?

          Hennes skärmtid måste vara EXTREM

            25 h per dag!

            Det är ju dock inte så svårt att se vilka som följer ett konto man inte tycker om.
            Säg att man inte vill ha några följare som följer bloggbevakning. Då är det bara gå in på bloggbevaknings konto, trycka på följare och så kommer ens egna följare upp överst i listan. Sedan är det bara att blockera alla utifrån den listan. Det tar inte många minuter alls.

              Nej, ens egna följare kommer inte upp. De du följer själv kommer upp.

          Hon har visst livat på lillan igår. Från bilen, luuugn, mannen körde.

            Lillan?

        Inte kommenterat nåt eller gillat nåt ifrågasättande, varit jävligt försiktig för vill inte bli blockad!? Följer dyngbaggegalan och veolene (inte bloggbevakning) och hon och Leo hade en liten beef på insta så gissar att det är därför?
        Klart att hon får blocka vem hon vill, men känns så jävla random att bli blockad utan att ha gjort nåt.

          Insåg nu att anonym1 var ironisk, men va fan! Låt en kvinna leva och tycka att Anna Book är underhållande. Alla har vi våra guilty pleasures.

            Nej meningen var inte att låta ironisk 🙂

              Alltså nu tycker jag att allt du skriver låter ironiskt?

                Kommer från Norrland och jag har hört att en del tror att man vill låta ironisk, men i detta fall så försökte verkligen inte låta ironiskt alls ?

        Nä hon blockar bara. Mig blockade hon för hade nämnt henne här

          Det var ju konstigt ? då måste hon ju vara väldigt lättkränkt

    Älskar second hand och blir inte det minsta äcklad. Så billigt, så bra, så många fynd ?

    Har lite svårt för beg kläder. Känns inte fräscha.

    Vad näpet söt hon är, Hållbara Sara! ?

    Är varken för ett emot second hand. Men oavsett om man köper nya eller begagnade kläder äger inte majoriteten redan för mycket ikläder? Jag gillar också att shoppa, men kommer på mig själv nu när man varit hemma så mycket under 2020, jag använder inte alla mina kläder.
    Så att köpa second hand är bättre för miljön, men att använda de kläder man redan har hemma är det bästa för miljön!

      Klart man inte använder alla kläder under ett år som 2020. Jag har varierat mellan 5 olika mjukisbyxor typ och stora t shirtar. Allt annat har fått hänga i gaderoben. Aldrig att jag tar på mig vardagskläder när jag ändå bara drar runt hemma.

        Jag har faktiskt använt vanliga kläder samt smycken och parfym nu när jag varit hemma under julledigheten (sen 23/12). Jobbar inte hemma i vanliga fall och måste vara lite mer praktisk på jobbet (inga dinglande örhängen och ingen parfym). Gav en helt annan känsla, riktigt trevligt och mysigt och kul att använda grejerna.

          Jag har uniform på jobbet. Självvalt förvisso (jobbar på skola med uteverksamhet, snickarbyxor, underställ och svarta linnen) men hemma är det underställ, mjukiskläder och sköna tjocktröjor. Men håller med om att det är kul att klä upp sig ibland!

      Jag arbetar inte hemifrån och har således använt mina vanliga kläder. Men festklänningar och partytoppar har varit väldigt oanvända 2020.

    Jag älskar secondhand kläder! Jag brukar köpa kläder från Plick, där finns ett jättesäkert sätt handla ifrån om man betalar med Plicks egna betalningssystem, om man betalat därifrån så kan man få pengarna tillbaka om tillexempelvis paketet kommer bort i posten eller om säljaren är oärlig!! Det går att handla secondhand säkert!

    Vet ni några andra appar eller hemsidor där man kan handla secondhand, isåfall vilka? 🙂

      Tradera, sellpy, blocket 🙂

      Jag använder Sellpy sparsamt men metodiskt ? Insåg att jag älskade en viss jeansmodell från ett företag. Lite ”slit och släng”-kvalitet men jag gillade utseendet jättemycket. Så jag har satt in en sökning på Sellpy på exakt den byxmodellen, i en specifik färg och storlek. Så när en sån vara kommer in får jag ett mail, kollar kvalitén och köper! Väldigt praktiskt, iom att jeans är så svåra att hitta om man vill att de ska passa bra!

      Vinted och ThredUp är skitbra! Vet inte om de lanserats i Sverige än, men rekommenderar dem varmt!

        Tack! Jag ska kolla genast??‍♀️

      Det finns en app som liknar Plick som heter Tise. Sedan finns ju Facebooks marketplace också.

    Bra initiativ, Camilla. Försöker också köpa en del begagnat men då enbart i fint skick av privatpersoner på tradera (Sellpy med deras sunkiga plagg ska undvikas).

    Har bara råkat ut för en ohederlig försäljare tidigare (dottern till en skandalomsusad politiker) men då jag satte hårt mot hårt fick jag pengarna tillbaka.

      Alltså jag vet att många säger det och har den uppfattningen men allt jag handlat på Sellpy har varit toppen! Print screenar alltid och drar upp och ned ljus och kontraststyrka osv för att få en bättre bild av plagget. Har säkert haft tur också (???) men jag är skitnöjd med allt.

        Sellpy har ju kända för sina dåliga arbetsvillkor och sina höga personalomsättning dock. Ingenting jag skulle vilja stödja även om jag älskar second hand <3

    Vi har haft ett ganska trist jullov och hållit oss hemma. Jag har sagt till mina barn att vi måste göra så nu så att viruset försvinner blablabla. Barnens kusiner är nu i fjällen och glassar. Hur ska jag förklara att dom får åka men inte vi? Vill ju säga att dom är idioter men det är kanske vi som är idioter som sitter här och ugglar? Tycker många rest över jul, ingen verkar skämmas då bilder publiceras. Jag kanske har missförstått något?

      Folk skäms inte för att våra politiker inte skäms. Men det gör det inte till rätt. Är bara att säga det till era barn. Hitta på saker med dina barn på hemmaplan istället. Kör en heldag utomhus med korvgrillning tex? Eller en mini roadtrip i området bara för att se något nytt? Vi lastade in fika en dag och tog bilen runt till olika sevärdheter här omkring, körde lunch via drive in osv. Blev kul och vi kom inte i kontakt med en enda person.

        Tack för tips. Gulligt av dig ?

          Om de blir mycket ledsna/besvikna så ge dem en dag då de bestämmer (Inom rimliga gränser/efter ekonomi…)… Kanske att de får bestämma mat till lunch och kvällen, någon aktivitet, film att se på? Vi fick sånna dagar som barn och minns det som roligt. Beror ju lite på ålder på barnen såklart. Men gör en dag extra speciell efter deras önskningar.

      Det går ju bra att resa smittsäkert. Vi var i fjällen, bodde i stuga, hade med oss mat, hyrskidor levererade till stugan innan vi kom, liftkort inköpta hemifrån. Hade helt ärligt ingen närkontakt med någon utanför familjen under hela veckan. Väldigt bra ordnat av Idre fjäll. Karantänade hemma innan vi åkte. Skäms inte alls. Jag är helt för att undvika aktiviteter som är riskabla ur smittsynpunkt, skulle tex aldrig få för mig att resa utomlands eller gå på rea i butiker, men att gå i taket över folk som reser till fjällen är mest moralism.

        Det handlar ju inte bara om att inte komma i kontakt med andra. Vem tar hand om er om ni ramlar i backen? Bryter något och måste uppsöka läkare? Både att det belastar en redan överarbetad vård, men även att vårdkapaciteten är beräknad till hur många som bor i området. Det var därför bland annat Ölänningar vädjade folk att stanna hemma i somras. Misstänker att Idre inte har något stort fancy universitetssjukhus direkt.

        Problemet är inte enstaka personer där ”inget händer”. Problemet är alla tillresta turister som skadar sig (vilket inte är helt ovanligt i en skidbacke) . Det finns INTE resurser att hantera.

        Tror du har missat det

          Tror Sofia skiter i det snarare än missat det ärligt talat. Pressat läge i vården? Ha,skitsamma. Bara jag får åka skidor. Jag undvek ju faktiskt julrean. ???

        Meeen har du inte öppnat en tidning på hela hösten eller? Handlar om att du ska stanna där du bor för att du inte ska belasta sjukvården på andra ställen. Vad som helst kan hända, brutna ben, andra plötsliga sjukdomsfall, krocka med bilen eller whatever. Stanna. Där. Du. Bor.

        Så vissa ska få åka och andra inte? Är det schysst? Förstår inte det tänket. Alla ska ta ansvar. Kom inte och säg att det var tomt I backen, det ska vara tomt I backen för man ska inte åka nånstans! Det är tomt o backen för att folk tar ansvar!

          Haha som Berghagen, faaan vad najs att shoppa i ett tomt Stockholm. ???

        Men resa utomlands och resa inom Sverige orsakar ju exakt samma problem. Du riskerar att belasta sjukvården där du inte ska belasta sjukvården. Varför ska DU ta en plats ifrån en person som är boende på orten? Gunnar dör liksom för att du inte kunde vänta till nästa säsong att åka skidor och ramla i backen.

        Varför undviker du att gå i butiker för då? Om du ändå struntar i dem som jobbar inom sjukvården så kan man ju lika väl leva på som vanligt? ?

    Man kan ju också sluta att shoppa second hand helt hejdlöst. Hur många par byxor behöver man egentligen? Jag kan hitta bra kläder på second hand men aldrig byxor som passar. Även om jag ska köpa helt nya jeans så får jag prova ca. 5-6 par för att hitta ett som passar. Vi kan ju flytta positionerna inom hållbar konsumtion till att inte handla om mode, stil, snyggt och trendigt osv. så skulle man slippa se ut som en uteliggare när man bara tar det som finns och ryms i, som är helt och rent. Minimalistisk livsstil är väl den enda hållbara, men istället ska det levas stort och inredas för fullt, för att sen inte få plats för alla onödiga saker eller familjemedlemmar, så att man får flytta till större och on and on it goes.

    Mina enda nyårslöften var att minimera shoppingen samt att minimera antalet prylar jag äger

    På tal om resor till fjällen. Blankens åkte till Åre och skriver om det i sin blogg, och nu rasar hon mot alla kommentarer som kommer och hon är allt annat än trevlig.

      Eftersom det är fullt av folk på anläggningarna så är det ju mer intressant att ifrågasätta varför det blivit såhär i Sverige. Influencers är inte ensamma om beteendet liksom.

      Ebba von Sydow var en vecka i Skåne sen upp till fjällen.?

    Tyvärr 25 år år sent! Vi med insyn i effekterna av shopoholismen inom trendmode varnade/ visslade redan på 80-talet – för döva giriga öron – såklart!
    När Diesel& Co krävde 5 kollektioner/ år hoppade vi av!
    Vi såg vad modeindustrin orsakade i Asien.
    Förgiftat vatten o slavarbete i sweat shops där mamma o barn sov i fabrikerna.
    Vidrigt!
    Kunde inte medverka till detta DÅ!
    Idag lever flunsor på andras helvete.
    Miljön ska vi inte ens tala om- den ruineradesredan på70-talet.
    Men då reagerade inte AB Greta Ernman.
    Först när Malena sparkades från Operan pga sin kommunistkarriär – då använde hen Greta som inkomst.
    Barnhandel som barnhandel – vad är skillnaden ?

    Det enda jag köper begagnat är bilar.

      Usch vad äckligt. Tänk vad som kan ha hänt i den bilen…… någon har suttit där på sin rumpa ?

        Eller hur! Tänk vad många fisar som har dämpats och fångats in i sätet!

          Tänk om det har sexats i baksätet?! Nä fy! Det enda jag köper begagnat är byråer! Men ligger sömnlös över vad som kan ha legat i lådorna…

        Tänka sig att du tog dig friheten att dra din egen slutsats utifrån EN mening och ska göra dig rolig på en slutsats som är helt felaktig.

          Jag? Det var ett skämt, en parallell till den livrädda högst upp i tråden.

            Livrädda? Är ju just det jag menar, du drar en slutsats utifrån EN mening. Jag är inte livrädd. Ingenstans står det något om att jag skulle vara livrädd.

        Att köpa begagnade bilar har för många med ekonomi att göra. Alla har råd att köpa nya kläder (Ja alla, har man väldigt lite pengar har man fortfarande råd om man sparar ihop eller köper enstaka plagg då och då i billiga affärer.) men alla har inte råd att köpa en ny bil.

          En bil sjunker ändå bara i värde så jag köper inga nya bilar.

    Gillar second hand men stör mig enormt på att många ska ha guld för sitt skräp typ gamla hm byxor! Barnkläder köper jag mkt begagnat till min dotter men har också blivit less på att allt hypas upp på tradera och blir skitdyrt närmare nypris? Mini rodini säljs ju svindyrt (vet att det ÄR dyrt nypris) men kvaliten kan inte vara så bra att jag vill betala typ 200 spänn för ett par håliga o urtvättade barnbyxor

    Ngn som läst Universums försvarstal på Grafs blogg?

      Bra rutet. Det är inte okej att skriva vad som helst till någon bara för att de är kända. Man kan ha åsikter om att Maggan rest iväg men att önska att hon dog av sin hjärnblödning och skriva att det är rätt åt henne att hennes son dog (Sett båda kommentarer i fältet innan de tagits bort) är fan inte okej någonstans. Diggar inte Mona, men att hon lägger tid på att rensa ut sånna kommentarer så Maggan slipper se tycker jag är fint av henne.

        Maggan provocerar ofta i sina inlägg.

      Är Mona anställd av graf?

        Nej, hon hjälper henne att ta bort de grövsta kommentarerna så Magdalena slipper se dem.

          Har svårt att se att hon gör det gratis. Nån form av betalning måste utgå… svart antagligen.

            Det tror jag nog att hon gör gratis, finns väl ingen människa som är så fjäskig mot sina vänner som Mona? Särskilt om personen är känd.

    Alltså, nej tack till vägglöss från second hand-möbler och nej tack till klädesmal från second hand-kläder. Usch och fy. Har tyvärr råkat ut för båda dessa och är fri från eländet men önskar jag visste det tidigare. Mår fortfarande psykiskt dåligt.

    Folk borde läsa på lite om båda dessa.

      Så lyckligt lottad eftersom det aldrig någonsin hänt mig ?

        Har köpt second hand i 20 år, både möbler och kläder och har aldrig drabbats av några löss eller annan ohyra. Så vi kanske ska starta en klubb för oss lyckliga?

    Vad är dina åsikter kring Hannah Widells samarbete med Zyn? Även rabattkod? Etiken i det?

    Vaddå etiken av det? Hon har vuxna följare. Zyn är för dem som redan röker/snusar och vill gå över till annat. Om en vuxen person som inte använder nikotin börjar med det bara för att de ser en reklam om det så är det ju något som gjort att de inte mognat sen högstadiet.

    1. Nej det är inte influensers som gör att jag längtar till solen i januari, det handlar inte om att jag vill lägga upp snygga foton eller en vilja att ”vara som man ska”.
    Det är ju den högst reella bristen på solljus ? som gör en trött och seg som en zombie

    2. Tror man får akta sig för att bli för medveten om att saker är äckliga runt omkring sig, det är lätt hänt att det begränsar ens liv när det blir för mycket. Förr eller senare vågar man inte ens åka kollektivtrafik eller köpa opaketerade sakeri grönsaksdisken..

    3. Genom att köpa second hand har jag kunnat skaffa ha kläder och möbler i -mycket- högre kvalitet än jag egentligen har råd med. Det är himla härligt med bra grejer 🙂

    Jag har köpt många äldre möbler till min lägenhet. Det gör att mitt hem inte känns lika mainstream och tråkigt (bor i en nyrenoverad hyresrätt). Så för min del är det tummen upp för second hand, men blandar det med typ Ikea och H&M.

      Jag med blandar gammalt och nytt. Tycker det blir personligt då.

    Att köpa begagnat håller inte Sverige igång och det behövs i dessa tider.
    Second Hand är rätta vägen om man skall gå mot sämre tider.
    Välfärden i fritt fall.
    Har ni inte läst ekonomi?

      Eller så kanske det är så att företag kommer behöva anpassa sig allteftersom och syssla med sådant som är mer hållbart än att vi ska fortsätta konsumera på ett ohållbart sätt för att företag ska överleva? Allt går inte att handla second hand, tjänster går inte alls att göra det med.

      Att inte satsa på hållbarhet utan gå efter nyproduktion för att rädda världens ekonomi är lite så att kissa på sig – varmt och mysigt för stunden men högst otrevligt på sikt.

      Sen kan man inte resonera att det måste nyproduceras hela tiden. Miljövänliga och hållbara alternativ fungerar utmärkt att investera i. Samhället och folk kommer i alla tider att tjäna pengar och komma på nya idéer. Att inte se utvecklingen är att fastna i det omoderna och det gynnat inte alls ekonomin. Vi hittar nya sätt att få snurr på hjulen, det har vi gjort i alla tider.

    Det här gillar jag. Tack för tips camcam. ?

    TACK FÖR TIPS. Tänkte precis ”borde kanske försöka fynda något på rean…” men ??? behöver inte ett PISS. Inte i klädväg iaf. Och blev peppad att försöka kolla i secondhands när jag väl måååsteee ha något.

    @theresaskjolden är också ett underbart konto för oss som gillar second hand och slow fashion. (Hon kallar det så, vet inte om det är ett vedertaget uttryck.?)

    Fröken vintageSara är väldigt vacker 🙂

    Läste hennes nick som HALL-BASAREN, trodde det skulle handla om loppis ?‍♀️

    Sen jag köpte en blus på Tradera som visade sig vara uttvättad och stank pizza och gamla cigg håller jag mig borta. Den såg bra ut på bilderna.. ?
    Nu vet jag hur det känns att bli catfishad.

      Sjukt låg tolerans på secondhand om ett enda köp gör att du aldrig vill handla igen? Lika orimligt som att en dålig fylla skulle göra dig till nykterist, eller att en enda taskig kompis gör att du aldrig nånsin mer vill ha Nån vän…. Jisses, köp bara plagg med lappar kvar secondhand eller nåt istället? Det regnar av dem!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.