Dagens Instagramtips – @greenwashingisverige

Vad är ”greenwashing”?
Wikipedia beskriver det så här:

Greenwashing, grönmålning, eller gröntvättning innebär att den som bedriver en verksamhet försöker skapa en bild, genom marknadsföring, att vara miljövänliga och då, genom kommunikation, belysa enskilda miljövänliga insatser.
De kan framhäva någon miljöåtgärd de gjort, som dock kan vara obetydlig jämfört med andra miljöstörningar företaget orsakar.

Det här kontot som jag själv blev tipsad om, granskar hur företag, organisationer och personer kommunicerar kring hållbarhet och belyser skenheligheten hos dessa aktörer.
Ett mycket intressant konto att följa om det här är ett ämne som du bryr dig om och/eller vill veta mer kring olika företag och hur de agerar i sin hållbarhetskommunikation.

126 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Vad bra!

      Älskar ditt nick ??

      Kaffekapslar och trädplantering med George Clooney.

      Jo visst, bra. Men jag tycker inte att man kan begära från vinstdrivande företag att uppmana till mindre konsumtion, att de ska tillhandahålla färre produkter och sluta utveckla nya produkter. Det strider mot hela iden med företagsamhet.
      Och om vi för ett ögonblick glömmer hela utnyttja-barn-i-3:e-världen-problematiken så tjänar tusentals människor sitt levebröd på att arbeta för H&M. Lite naivt att begära att de ska stänga ner.
      Detsamma gäller elproduktionen, flyget mm. Om allt ska stängas ner slungas vi tillbaka till medeltiden. Tror ingen vill det när det kommer till kritan.

        Hej 11.49, vill inflika att begreppet ”3e världen” inte används längre. Tänker man efter så befinner vi oss alla på samma jordklot 😉 Ofta talar man om ”utvecklingsländer” (inte heller helt oproblematiskt förstås) eller länder i en viss region/kontinent mer specifikt.

          Det är ett uttryck som de flesta människor förstår vad det syftar till. Det var inte nedsättande. Att du letar efter formfel istället för att bemöta det som sagts är tidens tecken. Hoppas kränktheten lagt sig nu. Puss.

            Det var inte min mening att låta nedsättande, tvärtom så ville jag belysa detta problem men på ett lättsamt sätt. Jag arbetar med dessa frågor och är av tron att våra val av ord formar hur vi ser på verkligheten och de problem som finns. Det är då problematiskt att vi ännu idag utgår från gamla begrepp och en daterad syn på världen.

        Bara för att tusental människor får sitt levebröd från HM betyder ju inte att det automatiskt blir något bra 🙂

        Tänk om (!) det fanns krav på företag att uppmuntra till mindre konsumtion, tror inte du att vi haft helt andra shoppingvanor och framför allt kvalité på sina varor? Lite som den svenska målarfärgen som gör reklam om att man behöver måla så sällan när man köper deras färg? FANTASTISKT om det var så med kläder. ❤️

          Jag håller med dig 12.20. Jag kan tycka det är staters och internationella samfundens ansvar att tillgodose arbetsmöjligheter med bra villkor för alla, samt möjlighet till utbildning. Staten ska bära ansvaret. Med det sagt ska såklart företagsverksamhet regleras också.

    Jaaa! ALLA säljföretag kör ju den här jäkla ”hållbarhetsstämpeln” inte bara de som tas upp. Tycker den där gröna stämpeln fått motsatt effekt- ser jag en tröja hos zalando eller en lampskärm hos Åhléns märkt ”hållbar” vägrar jag köpa- hur dumma tror de konsumenten är egentligen?

      Ja begreppet ”hållbart” har verkligen börjat urvattnas. Och hållbart i vilket syfte? Talar vi livslängd och kvalité på produkten eller hållbarhet för planeten? De syftar väl på det senare hoppas jag, annars får man utgå från att alla andra produkter är skit? 😉

    Jaa, bra!!

    Spännande. Lär bli ett välfyllt konto med tanke på att ingenting som inte behövs för vår överlevnad är hållbart att nyproducera, som gardiner t.ex. Behöver vi verkligen gardiner?

      Behöver vi påslakan, kökshanddukar, bordsdukar, mattor…

        Man kan behöva gardiner. Om man bor i ett äldre hus är det ett bra sätt att stänga ute lite kyla. Samma sak med mattor. Handdukar behöver vi för att torka oss, och påslakan för att sova (bättre att tvätta påslakan än täcken). MEN – vi behöver inte byta ut allt detta bara för att det blir vår, jul, nytt mode, jag är uttråkad, ngn influencer kör rabatt eller vad sjutton det nu kan vara för anledning. Jag blir så trött på all denna konsumtion!

          Då hjälper det väl knappast att ha några halvt genomskinliga linnegardiner. Vill man stänga ute kylan får man hänga tjocka yllefiltar för fönstren, och det har jag aldrig sett idag. Men det stod nånting i krisberedskaps-broschyren om det, i fall strömmen skulle slås av.

            Haha, nej halvt genomskinliga linnegardiner hjälper nog knappast! Men man behöver inte hänga tjocka yllefiltar för fönstren bara för det. Jag bor själv i ett gammalt hus, och vet hur stor skillnad gardiner gör för inomhusklimatet. Du missade nog min poäng lite…

        Påslakan skyddar väl täcken, så att vi inte behöver tvätta dom hela tiden, vilket kanske skulle förkorta livslängden på dom. Kökshanddukar torkar man väl händerna och disken i, samt täcker över bullarna med. Bordsdukar och mattor hittar jag ingen användning för faktiskt. Helt onödigt konsumtion bara.

          Mattor dämpar ljud och skyddar mot kalla golv.

            Om du inte täcker hela golvytan med mattor så förstår jag inte hur det nämnvärt ska göra skillnad. Du hoppar väl inte från matta till matta för att slippa nudda kalla golv. Bättre då att ha inomhustofflor på sig, eller raggsockor. Golvvärme som läggs i nybyggda hus idag eliminerar helt kalla golv. Folk i Sverige använder mattor som dekoration idag, ingenting mer, för att hemmet inte ska se så ”naket” ut.

              Är det så himla dåligt då, att skapa sig ett hem man trivs med och mår bra i? Även om det då handlar om att ha mattor trots att man har golvvärme? Jag ser inget problem i det. Problemet blir när mattorna byts ut pga att man tröttnat på dom. Problemet är alltså inte att folk har mattor. Problemet ligger i konsumtion som inte baseras på ett behov.

                Men dom som tröttnar på sina mattor trivs ju inte i sina hem med dom mattorna dom har. Det hela baseras ju på att man köper saker utan funktion till sitt hem, och enbart grundar sitt köp på att ”det ska se fint ut”. Då är man igång med tanken att ens hem ska vara fint, och då byter man ut saker för att det ska fortsätta vara fint när sakerna man en gång tyckte var fina inte är det längre enligt ens egen smak. Det är problematiskt ur miljösynpunkt att hemmets utseende ska vara ens livsstil istället för det som sker i hemmet, att hemmet ska reflektera ens identitet.

              Jag har aldrig bott med golvvärme född 1973. Jag uppskattar mycket mina tjocka ullmattor. Jag går inte på hela golvytan så nej , jag behöver inte heltäckningsmattor.

              Haha ärligt, många som använder mattor för värmens skull, men man väljer ju hellre en man tycker ser fin ut än en man inte gillar även om man behövde den pga värmen. Köket i lägenheten jag flyttade till har askallt golv, så fick köpa en matta som tillsammans med mina tofflor påverkar temperaturinställningen på elementen rätt rejält. Kan förstå att man bygger nybyggen på smartare sätt, men de flesta bor ju i äldre bostäder.

                Jag bor i nybyggd lägenhet och har mattor för ljuddämpning. Både för vårt eget ljudklimat i lägenheten, men även med respekt för grannarna under.

          Bordsduk kan även skydda bordet.
          Jag har småbarn. ?

            Jag har aldrig fattat det där med att skydda sin fina bordsskiva med att täcka den med en duk som gör att ingen någonsin ser den fina bordsskivan ändå. Men, jag gillar din tanke. Man kan köra med en gammalt nedslitet bord, ha en duk över och aldrig behöva se det, och således ha bordet tills benen går av eller nåt. Man kans förstås också strunta i att man har ett fult bord och använda det ändå, utan duk. Nog lär det fylla sin funktion ändå.

              Fast ibland räcker det att ta saker och ting lagom långt.
              Man kan begära att folk skall tänka ett steg längre och inte hålla på och byta allting stup i kvarten: Men att ifrågasätta att folk har textiler hemma? Jag menar, människor måste ju skapa hem de trivs i. Ett hem skall ju vara ens trygga vrå ovh om man når den känslan av att sätta upp tavlor och rulla ut mattor så måste ju det vara helt okej även om det inte har en funktion?
              Människor måste få må bra och återhämta sig – det gör man oftast hemma.

                Jag ser det som sekundärt, som ska komma efter att alla människor får sina basalbehov som sömn, mat och hygien uppfyllda samtidigt som utsläppen är på en nivå som planeten klarar av. Det är inget måste att skapa ett mysigt hem, det är ett konstruerat måste. Varför du inte mår bra i ditt hem som ser lite nedslitet ut och inte är fylld av onödiga grejer, är för att du kan jämföra dig med andras hem. Om hemlöshet var en standard istället, så skulle du plötsligt må mycket bättre, jag lovar.
                Folk i Sverige bor energikrävande, i stora hus och lägenheter där det mesta av ytan går till att förvara saker på, saker man sällan eller aldrig använder och som skulle kunna, med lite fantasi, ersättas av en annan grej som man också har. Man har så mycket grejer att man fyller garage, och betalar för lagerhållning utanför hemmet. Kvinnor har tiotals burkar och flaskor av krämer i badrummet, där man öppnar en ny även fast den gamla inte är tom. Man har rum som man sällan vistas i, fast man ändå ”behövde” köpa den där större villan, för lånade pengar. Man har kläder man aldrig använt. Man byter ut mobilen hela tiden för att man inte har tålamod när den blir lite seg.
                Det är vansinne. Och folk intalar sig själva att om dom bara fixar lite till så blir det mysigt och man är nöjd och tillfreds med sitt liv och kan återhämta sig i sitt trygga hem. Vad sägs om att du inte behöver lönejobba så mycket, och behöva stressa så mycket om du slutar tänka på ditt hem som ett konstprojekt och en förlängning av din egen person, vilket inte ens stämmer då du mest sannolikt köper trendriktiga grejer du såg i en annons.

                  Så bra skrivet! Det är ganska sjukt hur vi lever så mycket genom våra hem och våra garderober. Verkligen ett tecken på att leva i överflöd och att inte ha så mycket viktigare saker att tänka på.

                  Men orka.

          Då antar jag att ditt hem ser exakt likadant ut oavsett årstid och högtid, och att du har ett, max två set att växla mellan när du tvättar de andra.

            Inte jag som skrivit inlägget du svarar på men jag har två set sängkläder som jag växlar mellan och nej jag byter inte inredning mellan årstiderna. Det är väl inte konstigt?

              Vilken intressant diskussion här uppe ☝️.
              Jag tycker själv det är en glasklar skillnad mellan att ha det man behöver hemma gällande gardiner, mattor, lakan osv och att överkonsumera.
              Någon liten rätt till ett mysigt funktionellt hem måste man väl ändå få ha? Lite extra kuddar och påslakan till gäster osv, gardiner till olika årstider.

                Ja det tycker jag också.

                Det är klart att du har rätt idag att köpa vad du vill och kan. Ha hur många gardiner efter alla årstider och högtider, till alla fönster (helvete vad många gardiner, hur har folk förvaringsplats?), som du vill. Men kom inte och och säg att det är ett hållbart sätt att leva. Jag tänker mig att alla människor skulle ha rätt att ha ett litet hem som uppfyller kraven för sömn, matlagning och hygien. Alla människor. Samtidigt som svenskarnas utsläpp måste ner för att vi inte ska leva över planetens gränser. Då är väl mysighetsfaktorn sekundär i sammanhanget. Vad sägs om neutrala gardiner som passar oavsett årstid? Om du nu måste ha gardiner.
                Extra kuddar till gäster fyller i alla fall en funktion.

                  Vi svenskar har redan ett oerhört stort koldioxidutsläpp jämfört de flesta andra människor i världen. Samtidigt är det människor i andra delar av världen som drabbas hårt av klimatförändringar såsom extrem hetta, långa perioder av torka, översvämningar osv. Så att tycka att vi svenskar ska få fortsätta överkonsumera som tidigare är så jävla egoistiskt och upprörande.

                  Att >>ha<< flera uppsättningar gardiner är ju inte ohållbart. I så fall skulle det ju vara en lösning att slänga en massa gardiner. Det man skulle vilja komma åt är rimligtvis produktionen av fler gardiner, inte innehavet.

                  Jag har stora orientaliska mattor i hela lägenheten. Väldigt nödvändiga för mitt välbefinnande trots golvvärme i min nyproducerade (och därmed helvita) lägenhet. Köpta second hand såklart.

      Jag tror mer på uppmuntran än pekpinnar i denna frågan. Jag tror att folk är mer benägna till att ändra sig om de inte blir påhoppade för att de har gardiner hemma. Om man kan inspirera och informera så kanske man lyckats så ett frö hos personen nästa gång denne har tröttnat på gardinerna och vill köpa nya. Kanske väcks det tankegångar som gör att personen avstår från nyköp och DET är värt mer än att en enda person avstår från allt.

      Jag har själv medvetet ändrat mitt instagramflöde från trendiga konton till mer miljösmarta. Efter ca ett år så har jag kommit på mig själv med att laga kläder, sälja saker som jag köpt men aldrig riktigt gillat så att någon annan kan nyttja det. Jag har börjat handla second hand i så stor utsträckning som möjligt, ställa mig själv frågan om jag verkligen behöver en ny pryl eller om jag bara villhöver den. Jag är verkligen inte perfekt och gör fortfarande felköp, kör bil i onödan osv men om man jämför så har jag i allafall blivit mer medveten om konsekvenserna av mina val och det vill jag peppa fler till ?

    Kan du snälla skriva om Annica och nu skin?

      Vad har hänt?

      Håller med! Gång på gång berättar hon hur hon ”lever sin dröm” och hjälper andra att nå sina mål (?!) och förnekar att det handlar om ett pyramidspel. Så ledsamt att se kommentarerna på hennes insta när folk hejar på och lyfter henne till skyarna. Skrämmande att folk är så lättlurade ?.

        Men dom som hejar på och höjer henne till skyarna är ju med i samma sekt, det ingår att man ska kommentera varandras instagram så att folk ska tro att nuskin är toppen

          Exakt ??. Och om hon får frågan om Nuskin är ett pyramidspel svarat hon antingen inte alls, eller bara med en skrattande emoji ??‍♀️. Orka.

            Hon svarade väl igår med ett långt inlägg

            Så galet! Känns så sjukt hjärndött när det finns så många som berättat historier om hur dom längst ner på pyramiden har det! :/

    superkul initativ!

    Hej!

    Det hade varit intressant om du skrev ett inlägg om influencer kopplat till klass, likt det som Underbara Clara gjort.

    Det vore också intressant att se ett inlägg till om Sjöberg/Childhood, eftersom det är så många som inklusive Sjöberg själv som verkar tro/tycka att Childhood stöttar pedofiler.

      sjöberg var det ett inlägg om typ igår 🙂

        Jo, jag vet. Det var därför jag skrev ett inlägg till ?

      Ja Batikhäxan på insta har samlat sin sekt där de spyr galla ikapp på childhood. För det värsta var ju att barnen nu går miste om 10 tusen!! När en av hennea följare tipsade henne om att starta en egen bössa och samla in pengar, -för barnens skull, var det inte intressant att diskutera mer…

      Så värnandet om barnen var bara en ursäkt för att få gnälla av sig i grupp.

      Patetiskt!

        Ja, det blir så extremt tydligt att det finns vissa som bara vill häva ur sig aggressioner och gnälla och har ”barnens bästa” som täckmantel men skiter i dem egentligen. För, som childhood skrev, det riskerar att ÖKA övergrepp om man hetsar fram hat mot gruppen som utsätter, och det är ju knappast barnens bästa att agera så att övergrepp ökar. Patetiskt med lättkränkta vuxna vars enda agenda är att häva ur sig vidrigheter och skapa splittring.

          Jag har själv donerat till childhood tack vare deras ställningstagande. Det var bra gjort och Sjöberg är problematisk. Bpde pga sitt rattfylleri sitt exploaterande av kvinnor (strippgate) och sin våldsglorifierande merch.

          Jag donerade inte 10 tusen men om fler gör som jag får de snart den summan ändå.

            Han har inte kört rattfull dock.

              Den som vet, vet. Han har inte blivit dömd för det nej.

            Så bra gjort! Hoppas fler gör så! Många bäckar små, tillsammans kan det nog bli över 10 000! Håller med om att det är problematiskt när människor verkar tro att de kan bete sig omoraliskt på andra sätt, tex ha dålig kvinnosyn osv, bara de har en ”god” grej de säger sig stå för. Sedan när det visar dig att det hela mest handlade om att spy ut sina egna aggressioner och inte så mycket om de man säger sig hjälpa….. blir det ännu mer problematiskt. Så som han trashar childhood nu, för att de inte dansar efter hans pipa, och så som han drar med sig andra att trasha dem, då blir det ju helt klart en negativ effekt för de barn han säger sig vilja hjälpa…..

              USCH för välgörenhet!

    Alice visar upp we’re really not strangers kortspel på instagram. Vad tror ni lojsan och hannalicous tycker om det?

    Alltså visst, men vem är personen bakom kontot och vilken insyn har de egentligen? Ligger ju ofta väldigt mycket reglering kring hur ett företag får marknadsföra exempelvis gröna initiativ.

    Tycker också att även de små initiativen, som exempelvis ett mer miljövänligt sätt att framställa, om så en liten del av produktionen, är välkommet. Även om det inte ännu når hela vägen fram.

    Företag gör ingen hemlighet av att deras syfte är att tjäna pengar men tycker det blir sjukt banalt när budskapet från kontot typ är ”HM ska sluta massproducera”.

    Är det inte bättre att företag gör något litet, små steg? Konsumenten har ju alltid makten och kan välja bort det som inte passar.

      Förväntar man sig att cheferna en dag ska bara lägga ner hela företaget för att göra en stor miljöinsats, förlora sina jobb och ge långfingret till alla aktieägarna? Jag tänker mig att konsumenterna, den stora majoriteten, kan väl bara sluta köpa onödiga kläder och prylar om dom vill vara miljömedvetna, så anpassar sig företagen efter oss i samma takt. Verkar inte som att vi vill det, lika lite som vi vill hålla oss till restriktionerna mitt i en pandemi. Vi vill göra små, symboliska miljöval som inte ändrar vår livsstil egentligen, och det är det vi får från företagen.

        EXAKT. ?

        Men det som är bra med kontot är ju att det upplyser andra om att det inte är hållbart att köpa en massa skit och släng. Vissa kanske tror på företagens hållbarhets-reklam. Och då är det bra att de blir upplysta om att det faktiskt inte är så hållbart, om man bryr sig om det och vill försöka leva hållbart på riktigt.

          *Slit och släng

            Skit och släng kändes dock rätt passande?

      Exakt, det blir bisarrt att ett företag vars inkomstkälla är just försäljning inte får uppmuntra till köp? Det är ett FÖRETAG inte nån jäkla välgörenhet? köp inte skiten om du inte själv vill bidra med problemet men man kan inte kräva att HM inte ska uppmuntra till konsumption.

        Får, får de väl. Liksom kontot i inlägget får upplysa konsumenterna om att det faktiskt inte är hållbart att köpa en massa onödiga produkter (som tex sitt tionde par välfungerande jeans). Bara för att företag har slit och släng som affärsidé betyder inte det att andra inte får kritisera. Det är ju inte sant att det är hållbart att köpa en massa onödiga kläder. Bra att konsumenter som vill leva hållbart blir upplysta om detta så de inte blir lurade. Kontot är väl till för konsumenter som vill leva hållbart på riktigt, och inte för företagen. Lätt att tro på om ett företag säger att en produkt är hållbar. Bra att de blir upplysta om att det inte riktigt är sant.

          Kan man då inte ha ett konto där man synar människors konsumtion istället? Människor som håller på med ”needwashing”.

          Men är det en upplysning som behövs? det säger väl sig självt att det inte är hållbart att maniskt köpa slit och släng, men jag håller inte med om att HM nödvänligtvis förespråkar ”fast fashion”, enbart för att de kontinuerligt uppdaterar sortimentet. Man kan väl köpa ett par jeans på HM i bra kvalitet som håller i flera år, lika som man köpa jeans någon annanstans? ansvaret här ligger ju hos konumenten och hur denne ser på sin egna konsumption.

        Det lyckas Systembolaget alldeles utmärkt med.

    Det måste säjas; överkonsumtion är dåligt för miljön oavsett. Inbilla sig inte att man gör något bra för miljön för att man handlar något som är
    ”hållbart”.

    Jag gillar H&Ms nya initiativ med återvunnen bomull. Givetvis kan vi inte återvinna bomullen hur många gånger som helst, men en stor del av textilierna som ska återvinnas har inte ens varit en del av ett klädesplagg, det är spillmaterial från tillskärningen. Detta ska nu tvättas, tuggas sönder och göras textil-massa av i en mycket större skala än tidigare. Den massa man får ut av det här kommer vara i ganska bra kvalitet, sen kanske vi inte kan göra nya jeans av det, som kräver väldigt hög hållbarhet, utan jag skulle snarare tro att det är toppar, t-shirtar, klänningar osv.

    I Sverige finns det nu en liten pilotanläggning som lyckats få ut bra kvalitet av denna massan. Och nu har projekteringen inletts av en fullstor anläggning.
    Företaget bakom det här kommer ju däremot inte stoppa med utvecklingen nu, nu vill man ju satsa på att utveckla sin pilotanläggning till att även klara uppblandade textilier.

    Så framtiden kan bli väldigt intressant när det gäller återvunnen textil!

    Sen kan man givetvis tycka att H&Ms affärsidé är förkastlig, billiga kläder av dålig kvalitet som är gjorda för att bytas ut snabbt. Men jag personligen tycker ändå att detta är en väldigt intressant resa för textilindustrin.

    Skriv om My Martens samarbete med Må Bra, en fake kostrådgivare, fake pt, dessutom photoshoppar hon sina bilder. Jag kommer att säga upp min prenumeration på Må Bra.
    Undrar om hon ska jobba på sjukavdelningen med tanke på hur sjuk hon är hela tiden.
    Just nu ljuger hon och säger att hon inte går på någon diet!
    Konstigt att en så pass känd tidning vill förknippas med henne.

    Lisa Anckarman har köpt hus i Thailand!

    Påminner om mitt jobb! Jag sliter på kundtjänst på ett stort företag som säljer inredning. På välkomstmötet sa vår VD att han inte bryr sig om miljön, det han vill är att vi ska sälja mer. På vår hemsida står det att miljöfrågorna i företaget är mycket viktiga – det har jag aldrig hört ett knyst om under min tid här.

      ?

    Vad heter det instagram kontot som la ut hur mkt influencers reste med flygplan? Var ju ett relativt populärt konto

      Aningslösa influencers.
      Från en dag till en annan slutade kontot uppdateras och ingen vet varför.

      Vore ett spännande gräv att veta varför de slutade! Blev de tystade? Hur och varför i så fall?

        de blev väl mordhotade av influencers….?

    Ot, nu sitter nån minister och säger att man ska registrera alla som vaccineras, vaccinationspass/mobildatabas, och att de som väljer att inte vaccineras kan få det mycket svårt att resa och göra annat! Helt galet! Får stater bete sig så? Tvinga folk till ingrepp på sin kropp och om de inte lyder, skära bort alla möjligheter till ett fritt liv, stympa ens rörelsefrihet? Vissa kan ju av medicinska skäl inte vaccinera sig, men det verkade han inte bry sig om, att de då skulle få ett extremt begränsat liv? Obehagligt!

      Det finns redan sedan tidigare rutiner kring personer som inte kan vaccinera sig och resande då de får ett speciellt intyg då de reser till länder som kräver olika typer av vaccination, antar att det även blir liknande rutiner kring detta vaccin.

      Det kan krävas bevis när du skall resa UTOMLANDS.
      På så vis krävs det att man kan visa upp att man är vaccinerad.
      Och då slutligen kräver säkerligen medlemmar i staten Sverige att det skall finnas ett legitimt register som kan hänvisas till.

      Tro det eller ej MÅNGA människor tvingas ibland resa i sina yrken. Och då snackar vi inte glädjeresor.
      Kan du då inte på ett legalt vis visa upp att du är vaccinerad och det mottagande landet kräver så – ja, då får du bli hemma.

      ALLT HANDLAR INTE OM TVÅNG AV MED FOLIEHATTEN.

        jobbigt när ens jobb kräver resor och vaccineringen går så otroligt långsamt i Sverige…
        Mer orolig över att jag inte får åka iväg på jobb pga mitt lands hantering av vaccin.

        Varför så aggressiv? Såg du intervjun? Det du säger är irrelevant, han sa att andra länder inte ens kommit igång med detta, här var Sverige helt plötsligt först? Hur kan det komma sig att Sverige varit så slapphänt när det gäller munskydd, restriktioner osv, men vad gäller att registrera medborgare och tvinga fram lydnad i fall med att påtvinga ingrepp i ens kropp är de först av alla länder? Detta går inte ihop, det behövs verkligen ingen foliehatt för att se detta.

          Fast hur tvingar de fram ingrepp på din kropp? Det är helt frivilligt att vaccinera sig.

            Inte om rörelsefriheten och annat inskränks extremt om du inte kan visa upp ett vaccinationspass. Då kan man inte längre ärligt kalla det frivilligt, om man blir tvingad för att kunna leva ett normalt liv. Man tvingar de som nekar in i marginalen utan möjlighet att göra vissa normala saker.

              Även utan vaccin kommer du få resa inom Sverige. Din rörelsefrihet kommer inte inskränkas här, om inte en privat aktör kravställer att du ska vara vaccinerad för att få delta i en av den aktören arrangerade aktivitet. Men det är ju då inte staten som inskränker din rörelsefrihet.

              Sen om andra länder kräver att du är vaccinerad för att resa in i det landet. Det kan inte Sverige påverka alls. Det är bara att acceptera. Då har du valet att vaccinera dig eller stanna hemma. Men det är samtidigt ingen rättighet att få åka och turista var som helst, visumregler har det funnits länge.

              Så nej, din rörelsefrihet som svenska staten kan styra över, kommer inte påverkas. Däremot utomlands, där det är andra regeringar som påverkar din rörelsefrihet, då kan den absolut påverkas, med all rätt.

                TACK <3
                Tröttsamt med folk som hävdar att de får sina rättigheter kränkta, utan att ens ha koll på vad rättigheterna innebär

          Lär nog ta ett tag innan folk som inte vill tvingas vaccinera sig, eftersom vaccineringen av riskgrupper går låååångsamt framåt här. Du kan nog ta det lugnt ett tag till …

      Finns ju redan såna regler angående vaccin? Du blir inte insläppt i Kenya utan att uppvisa att du är vaccinerad mot Gula febern, exempelvis. Vaccinationsböcker finns av en anledning.

      Kravet att vaccinera sig kommer ju från de land du vill resa till, ingenting som den svenska staten har något att göra med. Vaccinationspasset gör de ju för att underlätta för oss som vill resa till dessa länder. Tycker det är jättebra, har flera konferenser i slutet av året jag vill åka till och jag hoppas att initiativ som dessa leder till att de inte ställs in!

        Nej, du har fel, såg du intervjun? Det var inte så, utan andra länder hade inte startat med detta, det är Sverige som driver på detta, inget annat land är med på detta ännu. Se intervjun först innan du säger saker dom inte stämmer!

          Inte sant. Är det den uppfattningen du har fått av intervjun innebär det väl att han som politiker lyckats med att sälja in ”Sverige som föregångare”-bilden, men flera andra länder är visst ”med på detta”. Läs tex http://www.forbes.com/sites/suzannerowankelleher/2021/02/05/these-european-countries-are-launching-vaccine-passports/amp/

          Vad är det för intervju och med vilken minister du syftar på?

          OK, jag får väl förklara det så du förstår. Om du vill åka till ett land, exempelvis England, men det landet kräver att du är vaccinerad mot covid-19 innan du får resa till landet. Då hade det väl underlättat med ett vaccinationspass som bekräftar att du är vaccinerad?

          Hur skulle det kunna vara den svenska regeringens fel att andra länder inte vill ta in folk som kan sprida corona?

            Ok jag får väl förklara det så du förstår. Se intervjun och hör vad han säger innan du sprider felaktigheter.

              Men vad är det för intervju då?

              13:11
              Jag har inte ens sett intervjun och kan ändå garantera att du har missförstått hela grejen.

              Lovar och svär. ?

      Eh vadå får de göra såhär? Det är inte en mänsklig rättighet att få resa utomlands. Varje land tar ju fram de regler de vill och kan självklart välja att kräva ett intyg om vaccination. Tycker det låter som ett fullt rimligt krav, varför skulle man inte ha det så?

      Att säga att man skär bort alla möjligheter till ett fritt liv och stympar ens möjligheter till rörelsefrihet är ju bara löjligt. Vaccinera dig om du vill resa utomlands, det är inte svårare än så. Och syftar du på rörelsefriheten inom EU så lär det säkert komma något gemensamt beslut så småningom som gäller för medborgare inom EU.

      Sen tror jag också med säkerhet att det kommer att finnas undantag från kravet på vaccin om man kan uppvisa ett intyg som visar att man inte kan ta vaccinet av medicinska skäl.

        Rörelsefrihet är absolut en mänskliga rättighet, skyddad av både regeringsformen och Europa konventionen för mänskliga rättigheter ska du se. Men jag förstår din poäng, det finns in skyldighet från stater att tillgodose att man alltid ska kunna resa in i ett annat land helt fritt.

          *ingen skyldighet

          Plus att det går att lagligt inskränka rörelsefriheten då det är nödvändigt för exempelvis nationens säkerhet och allmänhetens hälsa. Vaccination skulle jag gissa går under det.

          Jag vet vilka rättigheter som finns, du behöver inte förklara dem. Som någon skrev ovan så finns det möjlighet att inskränka rörelsefriheten och Sverige kan framförallt inte heller påverka vilka regler andra länder väljer att ha. Du har missförstått om du tror det är en mänsklig rättighet att få resa vart du vill när du vill.

            Jag har inte påstått att utlandsresor är en rättighet men snarare att rörelsefriheten är grundlagsstadgad. Trots en pandemi utfärdar vi inte utegångsförbud till exempel.

      Håller med dig helt. Detta är ett stort steg mot mer och mer kontroll av samtliga människor på jorden. :-/

      Jag funderar på om man kan lura sig ifrån vaccinet men ändå få tillstånd att resa? Om jag t.ex. säger att jag är svårt allergisk mot ägg, nötter, mejeriprodukter och även att jag reagerade mycket negativt på svininfluensas vaccin – kan jag då slippa? Har ju svårt att tro att de kommer ta allergitester och samla in journalkopior m.m. från de få som vill avstå av ”medicinska skäl”.
      Det är skönt att se att det finns fler som försöker kämpa emot detta tvång och kontroll från staternas håll. Jag är chockad att så många svenskar är för tvångsvaccinering. Vad hände med att få bestämma över sin egen kropp? Särskilt som kvinna där vi i årtusenden har tvingats på diverse övergrepp av våra kroppar.

        Självklart ska det vara frivilligt att vaccinera sig. Men då får man också ta konsekvenserna av att man kanske inte kan resa vart som helst i världen. Som någon ovan sa så finns det redan vaccinationskrav mot vissa sjukdomar för att få resa in i vissa länder.

        Du får bestämma över din egen kropp och det är ingen mänsklig eller grundläggande rättighet att få resa som man vill. Känns väldigt svenskt att tycka det är självklart att man ska få resa vart man vill och att andra länder inte kan stänga ute en om man inte uppfyller deras krav.

          Om man inskränker en människas rörelsefrihet tillräckligt mycket kan det dock knappast ses som ett fritt val att vaccinera sig mot detta, snarare ett tvång för att kunna leva normalt. Jag är helt för de gamla beprövade vaccinerna, tex MPR, men skeptisk mot de framhastade, vilket visat sig vara korrekt med tanke på narkolepsi efter svininfluensavaccinet. Jag vill inte riskera att få bieffekter likt narkolepsi. Har varit väldigt tyst om de som drabbats av detta, undrar varför…..

            Vännen, jag hör du oro och jag är inte ute efter att förminska den. Jag förstår var den kommer ifrån även om jag inte delar den med dig.

            Jag ger dig gärna mängder med information eller ställen som du kan vända dig till för att få svar på alla dina frågor och farhågor.

            För det låter som att du behöver någon (ny) att prata med. ??

              Jag hör din oro*

      Kort svar. Ja stater får bete sig så.

      Jag antar att du menar att man inte får begränsa rörelsefriheten, det finns undantag där man på laglig väg får inskränka på rörelsefriheten, exempelvis då det är nödvändigt för allmänhetens hälsa, moral, nationens säkerhet och den allmänna ordningen. Det finns redan sedan tidigare krav från vissa länder på vaccinationsintyg vid inresa vad gäller andra sjukdomar, så detta är inget nytt, det blir bara tydligare då det nu troligtvis kommer krävas i större omfattning då fler länder är drabbade. Det är en svår fråga och inte helt lätt moraliskt. Samtidigt är det bra att tänka på att det inte är vi som äger hela frågan, grunden ligger i att man på detta sätt vill skydda människor och samhällen inte att man vill begränsa individer.

        Ja man kan ju kräva andra sorters visum och pass också. Faktum är att i stort sett alla redan kräver det, och en del hindrar dig från inresa om du är kriminellt belastad.

        Man får inte resa hur man vill eller var man vill redan precorona. Och inte utan intyg.

    Så bra! Verkligen trött på greenwashing-kampanjer och de influencers som medverkar i dem. Nespressos feel-good cykel-kampanj med Elsa Billgren och Sofia Wood är sån typisk greenwashing, helt absurt att framställa Nespresso som miljömedvetna när hela deras idé baseras på onödig förpackning. Eller Anja Forsnor, Nina Campioni och Cecilia Blankens medverkan med barn i reklam för ”Materialvärlden” som ska lära barn att sopsortera medan de lever ett liv fullt med konsumtionshets. Eller Frida & Sofi Fahrmans töntiga badklädersmärke som försöker profilera sig som ekoreko med oklar mängd återvunnet material och oklar donation till välgörenhet.

      I Nespresso fallet håller jag iof inte med. Det handlar ju i det fallet om att cykeln är gjord till del av Nespressos kapsyler som återvunnits. Dvs aluminium är ett material som kan användas om och om igen. Företaget som gör cykeln är otroliga och tillverkar alla sina cyklar med återvunnet aluminium. Handlar ju också om att få stora företag som Nespresso att inse att dom inte bara kan låtsas som inget men måste börja ta ansvar och initiativ? Är väl bättre att dom gör något istället för inget.

    Typ som när Lisa Olsson och Emma Elwin ska försöka framställa Zalando och H&M som ett miljövänligt alternativ. SNARK! Sen när är fast fashion någonsin ett bra alternativ??
    Emma E har verkligen sålt ut Wemakeitlast till högstbjudande.

      Eller hanapee som varvar reklamen för h&m som partnern fixat med bilder på rödgråtet ansikte och captions om klimatångest?
      Aja fattar att man inte kan helt ~leva utanför systemet~, men klimatångesten verka ju väga bra mycket lättare än glädjen av säsongens nya jeans från zara…..

    Camilla, kan du titta lite närmare på Paulas ”tips”?
    De är alltid så sjukt specifika, med företagets namn, massa info osv. Utformat precis som ett samarbete, men hon hävdar bestämt att hon bara vill vara snäll och tipsa läsarna. Givetvis inte reklammarkerat. Ofta ”tipsar” hon om grejer i ett långt hyllningsinlägg på bloggen och sedan på insta också, i story eller inlägg.

      Zzzzzzzzzz

    Minns när det kom fram att HM bränner kläder. Tror aldrig någon reporter fick något svar om varför utan de bara ställde samma frågor om och igen hela tiden.
    ”Varför bränner ni kläder?”
    ”För att knapparna hade bly i sig”
    *senare*
    ”Enligt våra tester har de inte bly. Varför bränner ni kläder?”
    Men vid det laget var det nyhet längre så allt sopades under mattan.

      var det ingen*

      En möjlig orsak är att om man inte kan sälja varan till ett visst pris (minsta vid rea) så tjänar företaget mer på att förstöra produkten. Tänk att sälja kläder för 5-10% av ordinarie pris. Då hade efterfrågan på morgondagens sortiment istället varit mindre & butikskedjan hade förlorat i på det i slutändan. Detta bör gälla för dock alla större företag (elektronik/kläder/) med monopolställning och inte bara HM.

      Om jag dock i ett litet bageri säljer överblivna kakor superbilligt så drar jag snarare till mig kunder från andra, men om alla köper hos mig ändå så tjänar jag inte på att sälja super-rea kakor.

    Hon länkar alltså till en låst artikel på ETC? Eller har hon köpt loss den möjligen, annars är det väl en upphovsrättslig fråga..
    #kastaintesten

    Miljöpartiet skulle passa in här ?

      MP skall läggas ned!

    Bästa kontot på länge! Däremot förstår jag inte varför BB så ofta postar okritiska inlägg om att en influencer släppt en kollektionen kommentarer av typen ”jag gillar den här byxan, den är verkligen min stil”. Det adderar liksom noll, det är bara gratis reklam för massa skit?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.