Frågor du inte vågar ställa till en som bär hijab

Antonija Mandir har inspirerats av Youtubekanalen ”Tänk till” och bjudit in Camilla Hamid för att prata om saker man kanske inte vågar fråga någon som bär hijab/slöja.

Hur går man till frisören om man inte vill visa håret?
Antingen har de ett rum dit man går, bara du och frisören, eller specifika tider då de kanske stället upp en skärm så ingen kan se in.
Frisörbesök är Camillas minsta problem.
Däremot har hon varit med om att bli smygfotad utan slöja, av en person hon inte känner men som var på samma tillställning som henne och som även publicerade bilderna, vilket gjorde henne ledsen, så när hon går till frisören så vill hon vara den enda kunden där, vilket hon också är nu.

När började du bära hijab och varför?
Hon satte på sig den när hon var 21, och det var efter en lång period av ätstörningar. Nästa hela hennes liv har varit kantat av anorexi och ortorexi, från det att hon var typ elva eller tolv, till att hon var 21. Det är så himla mycket fokus på kropp och hon tyckte att det var så himla befriande att bara skala bort kroppen, för hijab är inte bara att täcka håret utan även att klä sig ”modest”. Hon visar i princip bara sitt ansikte och sina händer, men givetvis var inte ätstörningen den enda anledningen till att hon började bära hijab, men det bidrog.
Hon har varit muslim i hela sitt liv, men var från början inte jätteförtjust i sin religion och kände inte att hon kunde tillräckligt mycket om den och började läsa på.
Nu bär hon sin hijab som en påminnelse om sin trygghet, sin religion.
Hennes föräldrar ville inte att hon skulle sätta på sig slöja eftersom de var oroliga för hur hon skulle bli bemött, men Camilla känner att ifall man är glad och trivs i någonting så kan ingenting stoppa dig från det, i hennes fall, att bära hijab.

Hade du tagit av dig den för ett jobb?
Nej, däremot fick hon sparken på grund av den. Hon jobbade på ett av Sveriges äldsta konditorier, från att hon var 15 år gammal. Då hade hon inte slöja, men hon som ägde det tyckte att det var trevligt med lite blandad personal.
I början tog Camilla av sig den på jobbet för hon ville mest testa att ha den först, innan hon bestämde sig.
Hon gick till sin chef och berättade att hon börjat med sjal, men att hon tagit av sig den på jobbet, men att hon nu skulle vilja bära, den även när hon jobbar.
Det var ingen problem enligt chefen, men hon bad Camilla skaffa en som passar till resten av jobbkläderna.
Första dagen med själ så ville chefen inte ha Camilla bakom kassan, utan hon skickades ner till bageriet för att städa. Chefens man strök omkring där nere och muttrade och puttrade så efter fyra timmar stämplade Camilla ut och gick hem.
Chefen ringde henne senare på dagen för att berätta att det absolut inte var pga av slöjan som de betedde sig så där.
En månad senare fick Camilla ett dunderjobb att ha när man pluggade – som spärrvakt i tunnelbanan.

Har någon retat dig eller pratat bakom din rygg, typ att de tycker det är konstigt?
När människor ser en kvinna med slöja så utgår de ifrån att hon är dum, kan inte svenska och fattar ingenting, så det är väldigt sällan de pratar bakom ryggen på en. De pratar snarare i ansiktet på en.
Hon tycker det är fascinerande att så fort de ser en beslöjad kvinna så omyndigförklarar de henne.
Hon kan vara hur högutbildad som helst, men om de inte känner henne så är det det första de tänker.

Måste du bära en hijab när du är med familjen?
Nej, detta är endast för utvärtes beundran. 🙂
Alla hennes kvinnliga vänner, eller egentligen ALLA kvinnor får se henne utan slöja och även alla män i hennes familj. Och all vårdpersonal, om nöden så kräver.
När hon kommer hem och tar av sig den så är det lite ”knäppa upp bh-känslan”.

Brukar du få frågor om varför du bär hijab? Vad svarar du då?
Om hon är i ett rum där hon känner att alla vill henne väl så öppnar hon gärna upp och berättar, men hon känner inget som helst ansvar, överhuvudtaget att berätta för någon medelålders tant som bara är ”nosy” varför hon har den på sig.
Det ligger i människans natur att vara nyfiken, men man kan vara nyfiken på olika sätt.

Vill du att man säger till om håret syns?
Ja, gärna.
Speciellt om hon filmar. Hon uppskattar det jättemycket.

Är det inte jättevarmt att ha den på sig under sommarhalvåret?
Det är klart att det kan bli varmt. På vintern, bästa plagget.
Det spelar väl ingen roll om det är varmt, hon vill ha den på sig. Det är varmt med trosor också. 🙂
Men hon har tyg som andas.

Har du blivit hotad/tillsagd av en annan människa som säger till dig att ta av dig din hijab?
Ja, och inte bara det. Hon har även stött på män som drar lite i hennes hijab. Hon berättar detta och skrattar, men säger även att det är hennes sätt att hantera att vissa människor är idioter.
Detta är en av anledningarna till varför hon slutat åka kollektivt. Det har ingenting att göra med hennes offentlighet utan det skedde tidigare också.
Folk som jagar henne, som tar sats för att slå henne eller på riktigt försöker dra av henne sjalen.
Det motiveras med att ”du som kvinna är förtryckt” men Camilla säger att det inte finns någonting som förtrycker henne lika mycket som den här typen av beteende.
De är inte intresserade av att ”rädda kvinnan” utan det är bara rasistiskt.

Slutligen berättar Camilla hur mycket sociala medier har hjälpt henne i att bli mer trygg i sitt val att bära hijab.
Hon har fått så mycket kärlek från människor som inte bryr sig om att hon bär slöja, utan som ser hennes person och det hon gör, och som skiter i om hon har en slöja på huvudet eller inte.
Folk kan vara hur dumma de vill, för det finns ändå SÅ många människor som faktiskt är snälla.

301 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Säljer popcorn och har alla smaker inne! ?
    Varsågoda och beställ! ?

      Varför? Är det dags för film?

      Jag vill ha med salt karamell ?

        Här kommer en med salt karamell. Hoppas att det smakar ?

          Nomnom

      Jag är inte sugen på popcorn men har du Lay’s BBQ chips och kall Cola zero med is? ?

        Jag har tyvärr bara Cola Zero inne idag, tyvärr?

          Ok, bättre än inget!

    ”Sjal” eller ”själ”, väntar bara på ”stjäl”. Inte lätt när det är svårt.

    Faktum kvarstår att slöjan är ett patriarkalt, teokratiskt verktyg för att kontrollera och begränsa kvinnor.

      Verkar ju dock som motsatt anledning till st hon bär sin

        Ja det brukar låta så.

          Vem är du att ifrågasätta henne?

          Alla bär väl slöjan på grund av olika anledningar. När jag tog på mig heltäckande klädsel kände jag mig befriad från alla samhällets ideal och jag blev äntligen dömd för den jag är inte inte hur jag ser ut. Det var en lättnad för mig, en trygghet, jag har min integritet, jag bestämmer om min egen kropp.

          Medan andra bär slöjan på grund av kultur eller att de blir påtvingade. Alla har olika anledningar till att bära den. Vi kan inte sitta o säga att alla våra gamla mor och farföräldrar var förtryckta. Kolla bara på Emil i Lönneberga hur täckta kvinnorna är i den filmen, är det någon som någonsin påpekat hur förtryckt stackars Alma var?

            Hm, Emil i Lönneberga är fiktion som bygger på en gammal tidsålder som vi är klokt nog urvuxna ur sedan många årtionden 😀

        Hon säger ju själv att hon bär hijab för trygghet och för sin religion.

          Vi känner ju till vilka förklaringar som vanligtvis lämnas… Problemet är inte att vi inte vågar fråga eller inte känner till anledningar utan… vi har helt enkelt annorlunda syn på det hela. Och det är ok att tycka olika. Inget behöver förklaras här. Man kan ha olika åsikter. Till och med om slöjan.

            Problemet är ju också att vi inte har hela bilden för att faktiskt förstå det. Utan vi utgår från våra egna erfarenheter och/eller förutfattade meningar.

              Nej men sluta med att försöka legitimera förtrycket. Vi förstår mycket väl vad det handlar om – att kontrollera kvinnor.

              Nej det stämmer inte. Det börjar tack och lov höjas fler och fler röster av praktiserande muslimska kvinnor av reformering av islam. Ur ett historiskt perspektiv har islam aldrig varit så konservativ och fundamentalistiskt som nu.

              Och det är helt ok… vi alla utgår från våra egna erfarenheter och omständigheter. Vad annars skulle man utgå ifrån? Tycker att det pratas så mycket om att man ska förstå. Men om jag inte håller med om något eller ogillar något betyder det väl inte att jag inte förstår? Vi är ju vuxna människor som kan ha en åsikt. Om jag ogillar en viss typ av mat eller inte förstår mig på vissa hobbyer, så är det ju ingen som försöker att få mig tycka annorlunda. Om jag bär en kort kjol eller tighta leggings så struntar jag i att någon ogillar det. Varför kan inte tjejer med slöja bara sluta förklara… Alla måste inte tycka om den och det är helt ok i Sverige 2021.

        Varför har då inga män liknade klädsel? Den dag näbben också börjar täcka sig på samma sätt så ska jag inte vara det minsta skeptiskt till detta

          Den bästa poängen

      Till skillnad från de västerländska idealen för kvinnor

        Ideal är en helt annan diskussion. Dessutom är de västerländska idealen ändå inte kontrollerande och begränsande för kvinnor.

          Hahhahahahahha nä ok!

            Kan du förklara då hur de idealen skulle var begränsande?

              Såhär, är inte idealen begränsande för ALLA de kvinnor som inte lever upp till dem?

                Hur? Ja, det finns IDEAL men det går ju inte att jämföras med slöja och andra förtyck?

                Även om du inte uppfyller idealen så kan du fortfarande göra vad du vill – du är inte kontrollerad på samma sätt som kvinnorna i Mellanöstern.

                Ideal är piss ja, men inte fan begränsar det oss så som slöjor begränsar muslimska kvinnor?

        Min instagramalgoritm har snurrat mig in i amerikansk konservativ höger med jättemånga barn, och särskilt familjer där man anser att kvinnor ALLTID ska bära klänning, förkläde och huvudduk, då detta enligt dem kan utläsas ur Bibeln. Jag undrar lite hur ni som ej kan säga att hijab etc är kvinnoförtryck tänker om dessa präktiga amerikanska mammors läror, som de kämpar hårt med att sprida? Är det inte heller något kvinnoförtyck i att deras barn enbart får leka i långa klänningar t ex?

        Vi alla påverkas av samhällets värderingar men ideologier / religioner som förespråkar att kvinnor ska täcka sig i högre grad än män förespråkar kvinnoförtyck. Visst det finns överallt, men det är också gradskillnader och det är viktigt. Att säga att man ej ska gå till ICA naken är inte samma sak som att säga att man endast får gå till ICA i burka.

          Har du tips på såna konton? Eller hashtags de kvinnorna använder sig av? Är galet fascinerad av svenska n*zikvinnor och deras liv på sociala medier och vill jättegärna få en inblick i hur det ser ut i andra länder.

            Brukar också hamna på liknande konton. Vet inte om jag mest är fascinerad eller blir irriterad, kanske lite av båda ?

        18.32: Det är ingen jävla religion iaf som försöker kontrollera kvinnor.

      Reagerat mest på att hennes berättelse innehåller saker som helt uppenbart inte stämmer med ålder. Händelser, att hon valt själv. Inget stämmer.
      Så är det när man ljuger.

        Som vadå?

          Camilla berättar ju att hon själv valt att använda sjal under tonåren som ett resultat av bland annat hennes ätstörningar. Du tror inte att ätstörningar är mer begränsande för en kvinna än en sjal? Ätstörningarna grundas ju i en smalnorm som i sin tur kommer från patriarkala strukturer. Precis som ideal berättat om ingrepp kvinnor ska göra för att passa skönhetsnormer och den taskiga ekonomi många kvinnor får längre fram i livet pga hon förväntas ta större ansvar för barnen och hemmet och därmed jobbar mindre. Varken våld mot kvinnor eller förtryck mot kvinnor är något så kallad importerat problem.

        Det kallas taqiyya.

          Exakt.

        Kan inte avgöra om hon ljuger eller inte men hon tänjer lite på definitionerna. Rent tekniskt blev hon inte uppsagd utan blev omplacerad till källaren där hon inte trivdes med en muttrande ägare. Efter 4 timmar slutade hon självmant.
        Sedan är ju hennes påstående; De är inte intresserade av att ”rädda kvinnan” utan det är bara rasistiskt, väldigt praktiskt för henne för då kan hon dra det berömda rasekortet varje gång någon ifrågasätter hennes slöja.
        Just därför skulle jag vilja fråga henne vad hon tycker om den franske kvinnliga imamen Kahina Bahlouls syn att slöjbärande inte är en religiös skyldighet. Kahina är dessutom välutbildad och låter sig inte köras över av det islamska gubbväldet. Det finns även kvinnliga imamer i Danmark som jobbar stenhårt med att reformera Islam.
        Nej Camilla känns både omodern och inskränkt när det kommer till islam och är mer intresserad av att anklaga människor som ifrågasätter henne för rasism.

          Du kan ju inte likställa att med våld försöka dra av någon slöjan med att ifrågasätta varför hon bär hijab…

            Det gör jag inte heller. Men Camilla kan inte påstå att orsaken till att folk vill slita av henne slöjan har rasistisk grund. Däremot är det ett helt oacceptabelt beteende. Det förvånar mig dock att hon råkar ut för det i så stor utsträckning att hon slutat åka tunnelbana. Jag har bekanta som är muslimer varav en bär Chador, täcker hela kroppen ofta svart eller grå men ansiktet är synligt, och som dessutom jobbar på en mansdominerad arbetsplats som aldrig blivit påhoppad på det sättet som Camilla beskriver.
            Varför skulle Camilla bli mer utsatt än någon annan?

              Jag känner ingen kvinna som blivit våldtagen. Men jag tvivlar inte på dom som säger att de blivit det…

                Lol. Same!

                lol där gick det logiska tänkandet i full spin.

              Jag känner två kvinnor med slöja. Båda är muslimska, en är född i Tunisien och den andra är svensk som konverterat. Bägge har erfarenheter av att folk skriker efter dom om slöjan samt folk som fysiskt försökt dra av den. Både här i Sverige och i andra europeiska länder. Så jag har inte svårt att tro att Camilla också blivit utsatt för det.

              Vet inte vad det skulle vara för anledning till att slita av någon slöjan, om inte rasistiskt. Vill man prata om förtrycket kopplat till slöjan så börjar man ju inte med att dra den av en främling.

                Hur kan det vara rasistiskt att i Sverige, försöka rycka slöjan av en svensk kvinna?

                  De kan väl inte veta om hon är svensk om de inte känner henne eller att hon har sagt det innan de försöker slita slöjan av henne?

                  Några bad henne åka hem till hennes hemland om hon skulle ha slöja och sen försökte de dra av henne den, och hon fick även höra glåpord baserat på att hon skulle vara utländsk. Låter ganska rasistiskt i mina öron, men kalla det islamofobi om det passar bättre. Oavsett så är det knappast av snälla skäl de försöker dra av den.

                    Det är ingen som har påstått att det är snällt, men rasism är det inte.

                      Det kan absolut vara rasism bakom. Löjligt att påstå annat.

                Rasism eller islamofobi. Några andra anledningar kan jag inte se till att slita slöjan av någon.

      Wow. Du och sådana som dig som är felet med denna värld. Vad fan vet du om vad som är FAKTUM när människan själv säger att hon gör det för sig själv etc? Vill veta EXAKT vart (om) du NÅGONSIN hört någon med slöja faktiskt säga att denne är kontrollerad.

        Klart som fan att de flesta inte säger rakt ut att de har slöja pga kontrollerade. De har ju blivit hjärntvättade.

        Här är dock en som har kommit till insikt:

        ”Jag tänkte på alla de män jag hörde kalla kvinnor utan slöja för slampor. Jag tänkte på alla de kvinnor som valde att ta på sig slöjan på ett unikt sätt, och hur de blev attackerade för att ha uttryckt sin individualitet. Och jag kom fram till slutsatsen att det omöjligt kunde vara deras självständiga val. För om det var det, så skulle den inte innebära så många begränsningar och krav.”

        https://timbro.se/smedjan/darfor-tog-jag-av-mig-slojan/

        Wow blir alltid lika fascinerad av människor som ger sken av att inte kunna resonera i flera led. Vad beror det på i ditt fall? Oförmögen till reflektion, dåligt påläst, styrd av ideologi, grupptryck, oförmåga att ta upp saker till en högre abstraktionsnivå?

        Du är så välkommen att kika närmare på Iran där kvinnor tvingas bära slöja och där det finns en rörelse som aktivt försöker vägra. De kobtrolleras av sin familj/man/samhället. Av solidaritet uppmanas kvinnor i väst att inte bära slöja.
        Sen är det väl ganska logiskt att en tjej som av sin familj tvingas bära slöja inte kommer att säga att hon tvingas/kontrolleras. Jämför kvinna som utsätts för misshandel som inte berättar för någon. (Och nej, jag menar inte att tjejen detta inlägg handlar om tvingats eller misshandlas men att påstå att det inte finns kvinnor som tvingas bära slöja och kontrolleras är befängt.)

          F, det stämmer inte. En vän till mig var tillsammans med en snubbe från Iran och när hon var där och hälsade på hade majoriteten av kvinnorna sjal på sig när de kände för det. Det var dock inga hijabs, utan en tunnare sjal som visade håret och som fungerade som accessoar.

            En enkel googling ger dig säkra nyhetskällor som rapporterar om syraattacker mot kvinnor utan hijab, rörelsen som kastar slöjan, hur man lever dubbelliv och vilka lagar som gäller – och vilka straff son utdelas.
            Att man turistat där är inte en säker källa om vad som gäller befolkningen i landet. Man kan åka till Thailand och slippa se pedofiler – man kan åka till Iran och slippa se kvinnor bli arresterade.

          Hon påstår ju dock aldrig att det inte finns kvinnor som tvingats på slöjan? Hon berättar bara sin egen historia om att hon tog på den självmant för att hon VILL, för att hon känner sig trygg, vacker och ständigt påminns om sin religion.

      So is högklackade skor, urringade tighta toppar och smink genius ??‍♀️?

        Men tvingar många icke-religiösa sin 9-åring som fått mens att klä sig så och sminka sig, tycker du? Eller har 9-åringen ett val?

      Jaa, jag kan bara hålla med. Jag känner mig beklämd när jag ser dessa kvinnor i värmen. Aldrig få släppa ut håret, känna sig fria liksom. Klart de blir hemmablinda. Mödrar, mostrar, mormödrar osv bär alla slöja i generation efter generation. Det blir ju mer som en tradition som håller sig kvar stenhårt.
      Det är en patriarkal kvarleva.

    Vilket bra inlägg! Tror det är nyttigt för många att läsa det här.

      Attwn tjej som mår psykiskt dåligt och mår dåliga sin kropp gömmer den för att göra det lättare. Jättebra!

        Så du menar att vi ska tvinga tjejer med ätstörningar att klä av sig? Att kvinnor klär sig i vad som gör de bekväma och inte i vaf omgivningen förväntar sig är väl hela poängen.

          Att visa sitt hår är inte att klä av sig…

            Att ta av sig ett klädesplagg är att klä av sig oavsett om det är mössa eller trosor ?

            Är det okej att ha sjal om man inte är bekväm med att man tappar hår? Är det okej även om man är muslim och tappar hår? Eller är sjalen automatiskt ett religiöst förtryck då?

              Vad tror du själv?

                Jag hade inte frågat dig om jag redan visste vad du tyckte.

              Skillnaden mellan exempelvis en cancersjuk kvinna som bär huvudduk för att dölja at håret fallit av och en kvinna som döljer sitt hår av religiösa skäl är enorm, det finns ingen likhet. Slöjan handlar om århundraden av patriarkala normer som ska ”skydda” familjens heder. Den cancersjuka kvinnan vill bara slippa ses som ”hon med cancer” när hon går till Ica.

                Men ser hon muslimsk ut så antar du ju att det är av religiösa skäl eller?

                  Du måste vara rätt trög om du inte ser skillnad på en hijab och den huvudduk eller mössa cancerpatienter brukar ha på sig…

              Det är imamerna som bestämmer hur kvinnan ska klä sig? Vad skulle du kalla det för om inte förtryck? Om det huxflux infördes begränsningar för kvinnor i Svergie som gav mannen rätten att bestämma hur kvinnan ska klä sig skulle du då inte kalla det för förtryck?

                Fast det är ju rätt många som är sugna på ett slöjförbud så helt otänkbart är det ju inte

                Det är inte imamer som bestämmer hur kvinnan ska klä sig i Islam. Det enda dessa imamer kan göra är basically att medla information till allmänheten. De bestämmer ingenting och hittar inte på egna saker som inte redan är påbjudet i religionen som vi känner till från de tidigaste lärda (vilket inkluderar väldigt många kvinnor btw. Sahabiyaat är en grupp kvinnor av dem första muslimerna som spelat extremt stor roll). Fenomenet att börja hitta på egna regler i om Islam kallas istihlaal och nollställer ens islam (man räknas inte som muslim längre).

                  Jo det är männen som bestämmer det och det genom att de anser sig ha tolkningsföreträde när det gäller koranen. tack och lov finns progressiva välutbildade muslimska kvinnor som utmanar den manliga fundamentalismen som råder inom islam. https://www.svt.se/nyheter/utrikes/frankrikes-forsta-kvinnliga-imam-slojan-ar-ingen-religios-skyldighet

                    Att du drsr upp denna kvinna är ju som att dra upp en forskare på tiotusentals som säger att den globala uppvärmningen inte är pga människor. Ja du kommer hitta en forskare som säger helt knas saker men genom att lyfta fram honom och ignorera det generella konsensus är väldigt mycket att plocka russinen ur kakan.

                      Hon är inte ensam och snygg härskarteknik där att avfärda henne som en kvinna jämförbar med en klimatförnekande forskare. Dessutom är hon imam och driver ett samfund. Men vet du det finns fler kvinnor som hon och även män. I analogin om klimatförnekelse är det snarare du själv som tar rollen av klimatförnekaren.
                      Du avfärdar alla resonemang om att dagens tolkning av islam är kontrollerande och att det syftar till att upprätthålla status quo för att uttrycka det modest. Samma analogi som storföretag och länder i väst som profiterar på dagens ekonomiska system för att kunna fortsätta leva det liv de är vana vid.
                      Men Yan, vad handlar det om egentligen? Jag har redan förstått att detta är väldigt personligt för dig. Är det så enkelt att du känner att du måste försvara din ställning som man? För jag antar att du inte tagit nicket yan som är ändelsen på många manliga muslimska namn för att du är kvinna?

                      Jag är en kvinna.

                      Skillnaden på forskning om klimatet och religionnaom innefattar en typ av historieforskning är att det inte riktigt går att komma med nytolkningar idag som de tidigaste inte höll med om. Liksom, vem är du att idag påstå massa saker när de runt profeten och alla upp intill nyligen har sakt raka motsatsen?

                      Det finns gott om lärda kvinnor, som motsätter sig denna kvinnas åsikter. Du hittar 1000 gånger fler lärda som går emot denna kvinnas åsikt än lärda som stödjer den.

    Hon verkar som en sån himla gullig tjej! Och hennes recept är ju bara ???

    Gillar henne massor, vill typ ha henne som kompis, hon verkar så härlig?

    Hon kanske är härlig, trevlig osv. Ingen klagar på människorna men det sjalen står för är förtryck. Sjal är dock helt okej. Niqab nej nej nej!

      Inlägget handlar om henne, då får man kommentera det också.

      Sjalen står för förtryck men den är ok?

    Vill gärna fråga: varför anpassar du dig inte till det svenska samhället och tar av dig den?

      Vad är det hon inte anpassar sig menar du? Hon kan ju göra allt i samhället trots sjal. Om hon bar en annan huvudbonad ständigt, skulle du vara bekväm med det?

        Jag anser bara att man ska anpassa sig i landet man kommer till. Jag älskar Camilla men stör mig lika mycket på de som bär turbaner eller en sådan där mössa som judar har för tycker man ska ta seden dit man kommer. Men är väl bara jag.

          ”Mössan” som judar bär heter kippa.

          Är det ok med keps?

            Keps är ingen religiös symbol. Men du kanske har Jesus på din?

              Så det är bara fel med huvudbonad om den är religiös..?

                I mina ögon ja. Till exempel vad handlar anpassningen om när människor bär niqab eller burka? Borde förbjudas. Och bär din fula keps eller mössa om du vill men inte inomhus.

                  Så man får inte bära religiösa symboler i Sverige som inte är kristna?

                    Säg en kristen symbol. Du menar ett kors i en kedja runt halsen?
                    Nej inte i vissa yrken tycker jag.

                  Med i det här fallet så kommer samhället inte räknas som demokratiskt !

              Varken keps eller mössa är ok i arbetslivet, om man nu inte är skidinstruktör i Åre, så varför skulle slöja vara det?

                Ingen som tänker på att det är fräschare tex med slöja i många arbetsmiljöer.
                Jag hade sett det som en fördel om jag handlar på ett bageri och kassörskan har slöja. Ingen risk för hår på det man handlar. Slöjan tycker jag kan ha sin fördel i många arbeten. Så har man det så tycker jag definitivt att man ska få behålla den på.

                På mitt jobb är de helt okej att använda mössa/keps

          I vilka länder får man bära kippa enligt dig då? Endast i Israel?

          En väsentlig skillnad är att kippa inte är religöst förtryckande.

      Som kvinnor på badhuset som badar med burka utan att duscha innan, eftersom de inte vill se nakna kroppar. Ohygieniskt kan man ju konstatera iallafall.

        Badhus är redan så äckliga ju. Ungar (och vuxna) som pissar i vattnet, plåster som flyter runt, fotsvamp är ju garanterat.. vill man vara på en hygienisk plats är nog inte badhus att föredra från första början.

          Vuxna brukar inte kissa i vattnet nej. Gör du det eller varför tar du det för givet?

          Har aldrig sett flytande plåster eller fått fotsvamp. Dåligt argument iallafall: man ska tvätta sig oavsett om något barn kanske kissar i vattnet. Du får inte fripass pga det liksom.

            Haha nej men jag menade mer att det är lite lustigt att bli upprörd över att de är ofräscha på badhus när hela badhuset är så jäkla äckligt i sig. Trodde inte att någon gick dit och förväntade sig en hygienisk plats. Att inte duscha innan man badar är äckligt men i det stora hela är det en piss i poolen (hehe).

            Tänker inte bråka med dig, jag håller med om att det är fel. Gör knappast badhuset mer ofräscht än det var bara.

              Fast det blir ju absolut ofräschare av att någon som inte ens har duschat kliver ner i poolen.

              Den regeln finns av en anledning.

              Så man får inte bära religiösa symboler i Sverige som inte är kristna?

            Eh jo, vuxna kissar absolut i pool på badhus. Så jävla vidrigt.

              Sluta med det då.

                Skulle jag säga att det är vidrigt om jag gjorde det själv? Ja, det vore bra om alla, både barn och vuxna, slutade bete sig som vildar.

                  Lite trivia på området, om ett badhus luktar klor är det pga där är mycket bakterier i vattnet. Så mindre lukt = renare.

      Islam är numera en del av det svenska samhället. Känns som att det är du som borde anpassa dig lite till fakta 🙂

        Islam vill inte vara en del av det svenska samhället.

          Oh du allvetande skapelse, upplys oss mer!

            Vem är du? (Ska läsas som scenen där Antonius Block spelar schack med döden ur Sjunde inseglet.)

        Nej, fy fan, det är det verkligen inte!

      Ska vi gå tillbaka till det gamla goda Sverige så kanske vi börjar se kvinnor i huckle snart igen.

      Därför att det svenska samhället har något som heter religionsfrihet.

        Tråkigt nog. Därför samhället ser ut som det gör.

          Du är säkert en 50-60 gammal gubbe. Du låter väldigt gammaldags

            Nope jag är en ung kvinna som är 30 år och som har tröttnat på politikernas slapphet.

              Så låt oss förbjuda all religion på en gång! Eller…var det förtryck vi talade om här…? Var går gränsen för dig?

              Staten har tillräckligt inflytande i Sverige. Det behövs inte att de reglerar hur vi ska klä oss, tycka och tänka mer än de redan gör.

              Herregud. 30 årig kvinna. En ung kvinna med åsikter från 50-talet ? pinsamt omodern

                Hur är hennes åsikter från 50-talet? Religion påtvingas barn i detta land, barn som inte själv får bestämma över sin kropp och liv. DET är 1850-tal.

              Om nu detta med att dölja sig är så bra? Varför inte om nån tex måste fly för krig fly till ett muslimskt land. ?

                Nej varför? I sverige får du ju egen bostad, månadsbidrag, gratis sjukvård, ja allt du kan tänka. De är ju rena rama lyxet!

                  Juste, utan att behöva jobba eller ens lyfta ett lillfinger

                  Lyx? Detta landet är långt bortom lyx för den arbetenade människan. Finns mycket som gör att jag vill flytta från denna hålan men väljer att inte göra det pga familj.
                  Sverige kanske en gång i tiden setts som ett ”bra” land men ej idag. Gör lite research så ska du få se att invånarna här inte lever i lyx.

                    För svenskar ja, invandrare nej

          Så du vill hellre att staten ska kontrollera vilken religion folk får utöva? Låter ju väldigt sunt……

            Låter nästan som… förtryck.

          Blir fan rädd av tanken att det finns människor som tänker som dig.

      Vilka kläder är ok, folkdräkt?

        Bara om folkdäkten är likadan som Jimmie Åkessons.

      Fast jag undrar varför det anses diskriminerande att inte få bära slöja på jobbet men keps och mössa är liksom bara strikt förbjudet, så varför är inte slöja det?

        För att slöja, kippa, huvudduk etc är religiösa symboler och du lever i ett samhälle som beslutat att ha religionsfrihet och där ingår att tillåta religiösa symboler och seder där det är möjligt och inte begränsar någon annans frihet. Och eftersom någon annans hijab, kippa etc inte begränsar din frihet får du finna dig i det eller flytta till ett anna land.

          Det enda som är en religiös symbol är kippan. Alla religioner har påbud att man ska skyla sig och gäller både män och kvinnor. Islam uppstod i trakten runt Medina där kvinnor av tradition bar sjalar som ett skydd mot klimatet så ursprunget att bära sjal är kulturellt och inte religiöst betingat.
          Beroende på gren inom islam är kravet på att skyla sig olika strikta. Men det går inte att komma ifrån att krav på att bära en viss typ av kläder är en inskränkning på den personliga friheten och det är inte svårt att förstå hur det kan vara provocerande i det individualistiska västvärlden.

            Fast skillnaden med slöjan i Islam är ju att dessa kvinnor pre-Islam som bar slöja inte täckte bysten, endast huvudet. Islam påbjöd då kvinnorna att ta denna khimar (som huvudbodnaden kallades) och dra över deras byst så allt täcktes istället för endast håret.

            Bara för att något liknande har en kulturell betydelse betyder det inte att det religiösa påbjudandet blir mindre religiöst. Om religionen påbjuder något som många kanske redan gör och säger det är obligatoriskt för alla att göra, då blir det religiöst. Tanken bakom att göra det på det specifika sättet är religiöst.

              Diskussionen handlar om att slöjan ska ses som en religiös symbol vilket den inte är definierad som i koranen. Problemet blir då att en del försöker rättfärdiga slöjan för att inte bryta mot religionsfriheten som råder i Sverige.
              Det är väldigt praktiskt att göra slöjan till en symbolfråga som både högern och vänstern använder sig av för egna ändamål men på olika sätt.
              Personligen struntar jag i om muslimska kvinnor bär slöja eller ej. Det som är problematiskt är att det är männens tolkningsföreträde som gäller inte vad kvinnan är mest bekväm med och vad hon själv vill.

                Jag förklarade precis för dig att jo, SLÖJAN som täcker hår och byst mm är ett påbud i koranen, ett religiöst påbud. Därav en religiös symbol. Påbudet gäller för alla muslimer genom alla tider och inte endast för de samhällen som redan hade en typ av huvudbodnad inom deras kultur.

                  Och det jag försöker förklara för dig är att långt ifrån alla muslimer gör den tolkningen som du har fått lära dig, och fler och fler kvinnor börjar även ta strid för den tolkningen. Den tolkningen är dessutom en tillbakagång i flera muslimska länder. På 70-talet var flertalet muslimska länder sekulariserade. Turkiet är ett väldigt bra exempel men även ett flertal länder i Asien. Från 1990 talet skedde en radikalisering av islam och fundamentalism fick fäste i många länder. Om du läser religionshistoria så kommer du även att upptäcka att den strikta tolkning som är utbredd idag inte alls fanns i samma utsträckning då som idag.
                  Jag har några islamska vänner både troende och icke troende. Deras berättelse om islam är att det är en kärleksfull och fredlig religion men de känner att det inte finns någon plats för den bilden i dagens islam. De känner sig svikna och övergivna och kämpar dessutom med att bli accepterade i det svenska samhället trots att de är 2a generationens invandrare.

                    Egentligennär det helt orelevant vad lekmän gör för tolkningar om religionen eftersom de inte har kunskap att göra en tolkning. Om du går tillbaka till profeten, profetens följeslagare, de största lärda inom religionens historia, varenda en kommer säga att slöjan är ett religiöst påbud (obligatoriskt). Lärda män som kvinnor. Att en stor del av lekmännen under en väldigt nylig del av historien inte hade någon kunskap om detta eller var speciellt religiösa påvisar inte din punkt. Att du har vänner som säger saker om islam ändrar inte den faktan om islams historia och grunder. Det är en modern idé i historien att slöjan inte är obligatorisk/ett religiöst påbud. Att dina vänner påstår några saker är inte direkt en trovärdig källa.

                      Du vill verkligen inte ta till dig något annat perspektiv än det du lever efter. Det tycker jag är tråkigt. All religion bygger på tolkningar av en ursprungstext. Islam är inget undantag. Det blir nästa roligt när du kallar islams lärda för lekmän för den islam som praktiseras idag bygger på deras tolkningar av islams heliga skrifter.

          Fast det är rätt enkelt att hävda att något är en religonsymbol för att få igenom sin vilja. Jag kan ju skapa en religion och hävda att en keps är en viktig symbol och därmed ska alla andra regler i form av arbetsplatsregler, likhetsregler inte röra mig i ryggen. Tycker nästan det är arrogant att använda religon som ursäkt för att man går emot kulturella och samhälleliga normer som finns i det samhälle som faktiskt gett en liv.

            Vilka arbetsplatstregler bryter en sjal mot? På de platser jag arbetat där uniform finns så har en sjal även tagits fram som passar uniformen och arbetet. Ingen har klagat där av de som har sjal och arbetet kan utföras utan några säkerthetsrisker pga sjalen.

              Varför skulle de som får ha sjal klaga?

                För att vissa vill påstå att de klagar så fort de inte får ha ”sin” specifika sjal. Att ha sjal går utmärkt på platser med arbetskläder utan att varken inskränka på kvinnans integritet eller på arbetsuppgifterna eller säkerheten eller vad man nu tror ska påverkas. Det var bara det jag menade med det.

                Och ni som vill ha keps, har ni ens provat att på ett seriöst sätt ta upp det med vilka argument ni nu än har eller är det bara ett argument likt ”då identifierar jag mig som en stridshelikopter då!!”

                  (Och innan det kommer, nej ts påstår inte det men jag förekom det baserat på andra diskussioner där det ofta kommer upp)

        Varför inte dra igång en rörelse för allas rättighet att bära keps på jobbet?

      Vill gärna fråga dig : Vad är din definition av ett svenskt samhälle?

      Om era krav på anpassning faktiskt var så hårda som ni försöker säga de är när det kommer till slöjan så skulle ni inte ha någon form av utveckling av mycket i samhället. Väldigt mycket saker i samhället är inte en norm *till en början* som sedan blir en norm. Detta gäller även sociala beteenden, för jag antar att dina krav på anpassning inte endast gäller kläder? Det är mycket av det sekulära sverige vi ser idag som började som en svag minoritet som endast praktiserades av få men som kommit att sprida sig och därefter bli normen. Antar att du också är emot det då?

      Nu säger jag inte att slöjan kommer bli en norm och att alla ska bära den. Det enda jag pekar på att du och många andra som menar på att man ska anpassa sig till det större samhället faktiskt inte tycker det på många punkter när det kommer till kritan.

        Hur kan ett klädesplagg som i väst av många signalerar förtryck menar du kan bidra till utveckling?
        Utveckling handlar om att uppnå en förbättring eller bättre anpassning till den miljö vi lever i. Kravet på att bära slöja kommer av att inte utsätta män för frestelser när de ser en kvinnans otäckta hår. Dvs undvika att mannen blir kåt och våldtar kvinnan. Hur kan det vara en utveckling tycker du?

          1. Utveckling är inte synonymt med någonting bra. Exempelvis har utvecklingen i svenska förorter och det skjutvåld som kommit inte varit speciellt bra, tycker du inte? Dock används ordet ”utveckling” fortfarade i dessa ämnen. ”

          2. Din syn på slöjan är ju rätt snevriden. Slöjan används av flera anledningar, en av huvudanledningarna är för att visa att man är en troende kvinna. Sedan också för att minska problem med exempelvis otukt, utomäktenskapliga relationer mm. Saker som är en frästelse, s.k ”fitnah”, ska minimeras så mycket som möjligt. Det handlar inte direk ”för att ni inte ska bli våldtagna!!!”. Om det bara habdlade om det hade man inte inom Islam talat om fitnahn av män att de islamiskt sett inte får bära åtsittande eller korta kläder. Var nyligen en muslimsk predikant i england som hade tagit av sig sin tröja under att tal och hjälp vilket drama det blev. Han var man och tog av sig tröjan, bland religiösa muslimer är det en big deal pga dessa saker. Denna fitnah, frästelse, appliceras på både män och kvinnor. Dock applicerar vi den lite annorlunda i och med att vi ser kvinnor och män ha olika behov och förutsättningar så reglerna anpassas utdärefter.

            Tack för att du utvecklar varför man bär dessa plagg. Satt precis och tänkte att det aldrig riktigt förklaras mer konkret, av de som är bärare, varför man skall skyla vissa (ibland alla) kroppsdelar, mer än att det är en symbol för tro.
            Personligen bryr jag mig inte om att ngn bär dessa plagg el inte och respekterar valet. Undrar dock vad du menar med ”Dock applicerar vi den lite annorlunda i och med att vi ser kvinnor och män ha olika behov och förutsättningar så reglerna anpassas utdärefter.” Utveckla gärna, speciellt det där med att kvinnor och män har olika behov?

              Män och kvinnor är olika. Därför är våra rättigheter och skyldigheter olika.

              Ett exempel är ju att kvinnan föder barn och får mens. Endast kvinnor under tiden av deras mens och en tid efter förlossning behöver inte be. Män exempelvis har aldrig en ursäkt till att inte be (dock kan den självklart anpassas om man är sjuk ovh ej kan stå mm). Detta är ju bara ett exempel på hur vi är olika.

              När det kommer till klädseln så har kvinnor andra regler från män, ja kvinnan brhöver täcka mer än rn man. Detta är för att rent generellt sett så har är män mycket svagare när det kommer till att sänka sin blick från kvinnor och motstå den frestelsen. Kvinnan är även skapt på ett sådant sätt att hon är väldigt vacker. Kvinnan är skapt starkare på detta plan. Är är vår syn i Islam men jag föstår att många sekulära idag vill påstå att kvinnor är likadana som män. Oavsett så är detta anledningen till varför kvinnan ska täcka sig mer.

              I islam så var påbudet först för män att sänka sin blick och därefter för kvinnana att täcka sig. I islam lägger vi inte ansvaret på bara ena parten. Alla ska ta ta sitt ansvar för att skapa ett bättre samhällsklimat (detta i ledet att motverka utomäktenskapliga relationer mm).

                Hur fint du än förklarar så platsar inte dessa arktiska idéer i ett modernt samhälle. Det går bara inte ihop.

                  Arktiska ?

                Ok, då är det eg. mer dessa skäl ( att skyla sig) än att symboliskt visa sin trotillhörighet då. Känns ganska förlegat i mina ögon förstås, men är man infödd i det blir det ju per automatik kanske ngt självklart. Måste säga att jag kan känna stor beundran för de som vågar bryta sig loss, detsamma gäller för alla former av församlingar som på ngt sätt vill styra individer. För i sanningens namn tror jag inte en enda människa på denna jord vill känna sig ”fången” el vara ofri att göra vad den vill med sitt liv eller behöva begränsa sitt sätt att leva genom att tex behöva skyla sig. (för mig skulle det vara oerhört begränsande,men säkert inte för dig och hur du är uppfostrad) Och givetvis tycker jag inte heller att det är rimligt att kvinnan skall täcka sig pga att mannen skulle ha svårare att stå emot, ej heller är jag enig om att kvinnan skapades vackrare än mannen och att kvinnan därför skall skylas. Men det är superintressant och viktigt att få höra detta från ngn som verkligen vet och lever i detta och igen, respekterar valet även om jag aldrig skulle välja så själv, men så är jag heller inte infödd i det hela.❤️

            Synonymer till utveckling är evolution, progression, framsteg, framåtskridande, progress. Det är ett positivt laddat ord. Utveckling används lite slarvigt ibland när man vill beskriva vad som händer i samhället. Istället för att säga det mer korrekta begreppet samhällsförändring används istället begreppet samhällsutveckling. Det som händer i Sverige idag är allt annat än en utveckling, det är en tillbakagång på så många olika plan så det gör ont att tänka på det.
            Hur är min syn snedvriden? Även om jag var överdrivet retorisk så handlar ju slöjan om att inte inleda mannen i frestelse. Det är vad du skriver själv. Och just delen att täcka sin kropp gäller ju även mannen enligt koranen. Men kravet enligt dagens tolkning, fokuserar på kvinnans täckning av kroppen och inte mannens.
            För mig kokar hela slöjdebatten ner till att antingen ställs inga krav på kvinnans klädsel eller så gäller samma regler och krav på efterlevnad för män som för kvinnor.

      Men SLUTA Ä. Hon jobbar, betalar skatt, ni pratar samma språk, bidrar till samhället exakt lika mycket som du. Vad f*n spelar det för roll hur hon ser ut?

      Tycker det är så löjligt att man inte kan acceptera att kvinnor väljer att bära en slöja.

      Har en vän som bestämde sig att bära slöja när hon blev 20, jag förstod ej varför och gör nog inte riktigt det idag heller många år senare, MEN hon är nöjd med sitt val och då är jag glad för hennes skull.

    Kan inte komma ifrån hur jag än vrider och vänder på det att det är ett kvinnoförtryck.

      Det är det.

      Det är väl bh och högklackat I så fall också?

        Napoleon var den som uppfann högklackat och var den första att ständigt bära det. Enligt legenden.

        Tvingar någon dig att bära bh och högklackat?

        BH är en bra grej. Skulle kännas väldigt obekvämt utan. Har man liten byst så behövs det såklart inte, men med lite större så är det fasen inte kul alls. Högklackat är säkert en annan sak, men bh-brännerskor har nog generellt väldigt små bröst.

        Svensk naivitet att jämföra slöja med klackar ?

      Ett kvinnoförtryck som hyllas av en del svenska feminister och vänsterblivna.

        Alltså jag är rätt så höger men fan vad svårt det är att ta en åsikt på allvar när den som har åsikten använder uttrycket vänsterbliven.

          C/L är inte höger.

            Nej jag vet.

      Det är kvinnoförtryck. Att några valt att bära slöja förändrar inte detta faktum.

    Varför har du börjat göra såna här inlägg där du bara skriver ut vad som sägs i en vlogg? Folk kan väl kolla själva?

      Bloggen är uppenbarligen på nedgång.

        Och du som nyss klagade över att avsluta inläggen med en fråga. Var det bara fel sorts fråga tidigare då? 🙂

          Vem av oss skrev du till nu? Jag har inte klagat över någon fråga.

          Som någon annan skrev så är den typen av skitnödiga frågor uppenbart kommentarsfiske. Inget diskussionsmaterial utan bara för att generera kommentarer.

          Många höll uppenbarligen med mig.

            Strålande!
            Jag ska skissa på bättre frågor i framtiden. 🙂

              Eller inga frågor alls? 🙂

      Det har efterfrågats. 🙂

        Jag uppskattar det 🙂

          Samma här!

        Jag uppskattar det också! Föredrar text framför video eftersom jag inte alltid har möjlighet att lyssna ?

    Känns som att kommentarerna kommer att spåra rätt så snabbt.

      Vad innebär ”spåra ur”. Att påstå kvinnoförtryck?

        Nej, det sa jag väl inte. Vi får väl se vart det barkar här inne. Jag slår på en serie så länge så kan ni bråka vidare. Have fun.

          Det har redan börjat upptill ?

        Hmm att påstå att någon är förtryckt som själv inte håller med om det, är väl förtryck om något?

          Knappast, förtryck är något annat.

            Du kanske ska kolla videon ovan innan du börjar hävda motsatsen till vad som precis har uttryckts där. Blir så pinsamt för dig annars 🙂

    Jag älskar hennes recept!! Har inte gjort ett enda som inte blivit en favorit?? blev sugen på fika nu

      Eller hur!! Camilla har lärt mig laga så fina och goda tårtor ??

      Tycker att alla hennes recept är så överdrivna och amerikanska, som Roy Fares. 1000kg socker, smörkräm och smält smör och karamell och liknande. Fast jag uppskattar iofs hellre en småkaka. Och nej, jag gillar inte krämig mat heller.

        Ja gud. Ett café öppnades i Göteborg som ägs av Roy Fares och bakelserna är svindyra och lika stora som en hel tallrik.

        Anonym 19:15
        Fanns det inte en amerkansk kock/ konditor vid namn Nigella som hade ett program på tv4?
        Kommer att hon hade i hur mycket smör som helst när hon bakade eller laga mat.

          Hon är brittisk!

          Man ska ha mycket smör! Det är kilovis med socker som gör det äckligt.

            Hur många kilo socker har hon i recepten egentligen??

        Jag älskar överdrivna bakverk???? annars kan jag lika väl äta en skorpa om det ändå inte ska vara gott?

        Socker och smör är ju det som gör det gott. Sen vet jag inte om hon har överdrivet mycket av det. Överdrivet gott blir det åtminstone ?

          Det blir bara så sockersött vidrigt när allt kombineras i ett bakverk, så mastigt och kväljande.

            Underbart ju ?

            Sådana som du ska man inte lita på. Det är ett som är säkert.

            Jag litar aldrig på människor som säger att de tycker att någon typ av fika är för sött. Vad fikar ni ens för då? Ta en morot och var tyst ?

              Haha det är de personerna som säger ”Åh gud vad MASTIG denna är!” tar en pytteliten tugga och sedan tittar äcklat på alla som äter mer av kakan…

            Åh, håller med dig så! Nu är jag iofs en gottegris, men en sak i taget liksom, tex. choklad är gott som det är och det behövs inte fem kilo grädde med strössel på. Fy fasen för alla dessa sötsliskiga berg till bakelser odyl där det är ”all inclusive” och Xtra av ALLT! Cupcakes med glasyr och topping och så grädde på det med strössel, typ..Urk En cupcakes tex (i min bok en vanlig hederlig muffins) är ju god att äta som den är, utan all skit på.

        Fast då är det egentligen det är dig det är fel på och inte recepten! Sötsaker och fika ska INTE vara nyttigt. Snälla bara sluta. Bara sluta fika om du inte vill äta ”onyttigt” Käka din tråkiga småkaka och va bitter. Sötsaker är till för att vara onyttigt! Inse!

        Fast då är det egentligen det är dig det är fel på och inte recepten! Sötsaker och fika ska INTE vara nyttigt. Snälla bara sluta. Bara sluta fika om du inte vill äta ”onyttigt” Käka din tråkiga småkaka och va bitter. Sötsaker är till för att vara onyttigt! Inse!

          Haha wow ? föredrar som sagt småkakor, så ja, det är underförstått att jag vet vad som är min smak och inte – min smak är att hennes stil på bakverk är fullkomligt galen och smått vidrig. Prinsesstårta däremot, eller en hederlig jordgubbstårta. Släng bara inte in en liter kolasås i en chokladtårta med smörkräm, så mastigt och sött.

            Så du tycker inte om gott alltså??

              Det är inte gott, det är äckligt.

              Jag har en helt annan uppfattning av vad som är gott 😉

                Ja. Det som är dåligt tydligen ??

    Har vi pratat om Ida Warg och hennes resa? Hur kan den bara ha slunkit förbi obemärkt, att lämna sitt spädbarn till en barnvakt och dra på resa? Sorry om det redan har diskuterats, har inte lusläst alla trådar.

      Jag skrev en kommentar om det förut men fick inget svar. Min ”take” var att jag tycker det var märkligt att hon fick såååå mycket hat när hon lämnade bebisElvis med pappan för att göra naglar i nån timme, men inte en enda negativ kommentar när både hon + pappan är borta en hel helg från nya bebisen…

        De kanske har varit snabba på att rensa kommentatorsfältet…..

          Nej asså ja skrev det här i BB fast på ett annat inlägg som ”ot”.

      Helt bisarrt om du frågar mig.

    Har inget emot vuxna kvinnor i slöja. Har mött ett par i kassan i olika affärer genom åren i h de går ett leende och hej av mug. Det får även de som jobbar utan slöja.
    Det jag har problem med är när man ser barn i låg och mellanstadiet som har slöja och täcker sitt hår.
    Slöjan är för att täcka håret och för att männen inte ska känna åtrå. När de har gått ut högstadiet och kan välja själv och är mer insatt i hela religionen så blir det lättare för dem att förstå innebörden.

    Jag jan förstå om barn vill likna sin mamma, syster m.m fast det måste väl finnas en gräns?

      ”Har mött ett par genom åren”. Var bor du? ? Alltså jag tänker att där jag bor (och är uppvuxen) så finns alla möjliga människor med olika etniciteter och därav olika huvudbonader osv. Jag lägger inte ens märke till det. Jag ”bryr mig inte” var människor kommer ifrån – mer än av intresse. Älskar att höra tex en kollega berätta om Iran back in the days. Osv osv.

      Men att du mött ”några genom åren i kassan”… Var bor du?

        Anonym 19:42
        Bor i ett mindre samhälle och har mött många med slöja, burka m.m genom åren
        När jag skrev att jag mött ett par i affären med slöja så menade jag inget illa. Kanske var lite klumpigt skrivet.

        Många gillar inte att en kvinna har slöja när de jobbar i affären och en del kan få personliga påhopp. Så då kan jag le lite extra för att den dom jobbar ska få en bra dag.
        Har sett fler kvinnor gå på stan, handla, åkt buss m.m än dem jobbat i tex butik.

        Detta var innan pandemin och jag vet inte hur det är nu.

      Enligt religionen ska den sättas på, om man väljer att bära sjal, efter man gått in i puberteten.
      Vad som görs kulturellt är dock en helt annan sak och ska ej förväxlas med religon.

      Jag ser ibland unga flickor, 6-8 år gamla, som har hijab och ofta även chador. Det är fan i mig inte ok. Om kristna föräldrar började skicka sina flickor till förskolan i korsett, långa kjolar och sån där 1800-tals yllesjal skulle det bli vilda diskussioner och föräldrarnas metoder skulle bli duktigt ifrågasatta.

        De yngsta jag sett med slöja har varit 3-åringar. Skulle vilja veta vad exakt rör sig i föräldrarnas huvud där.

          Är anti slöja på barn personligen och bär inte slöja själv men vet att föräldrar väljer att sätta på sitt barn slöja tidigt för att det ska vara det ”normala” för flickorna. Så när dom växer upp ska dom alltid haft sin slöja så att dom inte vill ta av sig den. Alltså i så ung ålder är det inte för att skydda eller täcka sina barn framför män utan för att man vill att barnen ska ha stark relation till sin religon och hijaben så det står emot samhällets utmaningar och påverkan.

          Kan tillägga att min mamma har slöja och bärjade använda den efter sitt fjärde barn när hon var 36 år gammal och hade skiljt sig. Och min syster ville börja bära slöja när hon var 8 år gammal fast våra mamma sa nej på grund av att hon ville att hon skulle ta det beslutet som vuxen när han förstår innebörden på riktigt.

          Vart vill jag komma med detta?..vet inte riktigt men ville egentligen bara säga att slöjan är inte associerat med förtryck för alla kvinnor som bär den. För väldigt många är det det finaste och mest dyrbara dom har ❤

            Fast i länder som Jordanien, Palestina, Oman etc är det vid puberteten man börjar med slöja. Innan puberteten är det ingen mening att ha slöja eftersom man är ett barn. Efter puberteten har man slöja för att följa muslimsk sed, men man kan ta av den om det behövs så varför ska flickor i Sverige lära sig att aldrig vilja ta av den?
            Många kvinnor i Mellanöstern tar av den när det behövs.

            Har aldrig hört en muslimsk kvinna från Mellanöstern säga att slöjan är det finaste hon har. Det är tradition bara.

        Jag har i mitt närområde sett så små flickor som två år bära slöja och heltäckande.

          Anonym 22:12
          Det kan inte vara lätt för barnen att röra på sig.
          Det måste bli jätte varmt på sommaren.

    I Mellanöstern när jag gick till frisören hade helt enkelt separata mans- och kvinnosalonger och kvinnorna var såklart utan slöja.

    Jag förstår inte hysterin i om någon råkar se henne utan slöja eller ta bild? I Mellanöstern (ej Iran såklart där det är förbjudet att ta av slöjan offentligt) är kvinnorna mycket mer avslappnade. De kan dra ner slöjan kring halsen när de är på restaurang och de sitter lite avskilt, ute på stan om den sitter dåligt tar de av den och sätter på den bättre etc. Det är ett plagg man bär av tradition, men det är inte som att det händer något om de tar av slöjan en stund.

      I Sverige verkar alla slöjbärare helt rabiata över att någon skulle råka få en skymt av deras hår. I Mellanöstern är det mer en symbol för att man är muslimsk, men ingen stor sak om man är utan en stund. Då menar jag inte Saudi eller Iran som har lag på slöja, utan de mer normala länderna som Jordanien, Palestina osv

      Apartheid kallades det i Sydafrika.

      Det är inte ”hysteri” utan rent ut sagt respektlöst av någon att fota en människa som bär slöja, i ett sammanhang där hon har tagit av den (frisörbesök i det här fallet), och sen publicera bilden på internet. Förstår att Camilla blev upprörd.

        Varför är det så viktigt för Camilla? Alla muslimska kvinnor tar av slöjan hos frisören, det är inte som att man är en dålig kvinna för det. I Mellanöstern tar kvinnor av slöjan in public om det behövs för att fixa håret till exempel. Du är inte en dålig muslim för att någon har råkat se ditt hår, om du normalt sett har traditionell heltäckande klädsel är du en god muslim. Det är inte om någon råkar se ditt hår en gång som gör skillnaden.

          Fast det där stämmer inte som du säger. ALLA kvinnor med slöja i Mellanöstern beter sig absolut inte på det sättet som du beskriver. Det finns vissa kvinnor som endast har slöjan pga kultur och även har en mer slapp stil och därmed ibland kan ta av och på den framför andra människor. Vissa har inte så, det är väldigt olika och att säga att i Mellanöstern så är ALLA på det sättet som du säger är helt fel. Hej
          Och hur skulle du känna om någon tog en bild på dig när du var helt naken när du byter om på gymmet och la ut och visade andra? Handlar ju inte om att det är en dålig grej att ta av sig sin slöja när man är hos frisören eller är på en fest med bara kvinnor utan att det är respektlöst och kränkande. Hon vill inte visa sitt hår för alla så som många människor, förmodligen även du, inte vill visa sitt kön för andra och att man ska lägga upp den bilden. Förstår inte varför det är så svårt för folk att ta in.

    Vore bra om alla dessa muslimska kvinnor som täcker sig tog en titt bakåt i historien då regeln att täcka sig el håret varken är religiös el traditionell utan ett nypåkommet religiöst redskap för kontroll och förtryck . Att klä sig i fotsida kläder och slöjor är traditionell klädsel i Mellanöstern el Nordafrika pga rent praktiska skäl då de skyddar mot värme,kyla ,vind och damm och sand. Även männen täcker sig i liknande kläder ju. Tänk beduiner typ. I städerna klädde man sig mer ala europeiskt mode redan runt sekelskiftet 1900.

      Exakt. På arabiska halvön är ju den traditionella klädseln heltäckande både för män och kvinnor, även männen täcker huvudet och nacken.

    Handlar ju inte om att de själva VILL ha slöja egentligen. De blir påverkade av omgivningen.

      Blir vi inte alla det mer eller mindre?

      Alla klädkoder vi har på arbetsplatser, gör jag ett sämre jobb i mjukisbyxor än kostym?

      Alla krav på utseende, det är ju bara att läsa valfritt ös för att se att det finns åsikter om allt. Vi blir alla påverkade av omgivningen på ett eller annat sätt.

        Förutom skillnaden att mjukisbyxor inte förtrycker så som en hijab.

          Det är snarare en likhet. Jag skulle i det närmaste få sparken om jag inte följde jobbets dress code. Och blickarna, kommenterarna som vissa får när de inte sminkar eller klär sig som medelsvensson är i likhet med det förakt kvinnor i hijab får. Läs bara kommentarsfältet på den här bloggen.

            Sminkar mig (nästan) aldrig. Har aldrig fått några kommentarer eller märkt några blickar.

      Som vi andra då, vi blir också påverkade och tror vi måste bära dittan och datten. Men när det är pga religion är det plötsligt inte okej.

        Vad blir du påverkad till att bära? Det är förstås inte heller okej, men som man brukar säga: 2 fel gör inte 1 rätt.

    Det är ju praktiskt att dölja håret när man bakar så ur den synvinkeln är det bara bra men så mycket religion som vi har numera i Sverige har jag inte upplevt under min uppväxt. Religionen utövades privat vilket också innebar att man inte hade speciellt religiösa symboler synligt. Angående recepten är de mycket inspirerande men det är väldigt mycket socker. Vilket inte är så konstigt, tror att det finns sponsring. Oavsett så är hon en väldigt duktig företagskvinna.

      Konspirationsteorier angående socker, den var ny. Är det Bill Gates som vill göra alla sockerberoende och investerat i en sockerodling?! Testa att byta ut sockret mot silvervatten och d-vitamin? Gör underverk!

        Kvällens mest puckade kommentar. Inte så konstigt kanske när Dansukker är ens religion.

    Förresten, det där om att svenska kvinnor hade huckle. 1800-tal (är ett tag sen liksom) och t.ex för att skydda håret på åkern. Man tvättade inte håret så ofta som vi gör. Så ja, gifta kvinnor dolde håret för hundra år sen. Idag behöver vi inte det om vi inte vill.

      Ja, och inget hände om de tog av hucklet. Det var inte som att HERREGUD EN MAN KOMMER HEM TILL OSS VAR ÄR MITT HUCKLE

    Älskar Camilla och tycker hon är så vacker!

      [Borttagen kommentar]

        [Borttagen kommentar]

          [Borttagen kommentar]

            Ja

    Attacker och kommentarer kring min slöja är vardagsmat vid det här laget efter att ha burit den sen jag var 15. Det är rätt tragiskt egentligen att jag inte ens känner något längre när någon riktar grova hot om våld jämtemot mig numera. Den enda gången jag faktiskt blivit riktigt rädd var nog den gången en person som verkade riktigt berusad och kapabelt till vad som helst började lägga kommentarer. Ignorerade bara och försökte ta mig ifrån platsen så fort som möjligt. Känner mig mer otrygg i dessa svenska områden på dagen än dessa s.k särskilt utsatta områden mitt på natten.

      Har du varit mycket i Mellanöstern (ej Iran, Saudi)?
      Vad tänker du om att kvinnor där lugnt tar av slöjan ibland och inte ser det som drama?
      Till exempel om hårklämman lossnar när man är ute och shoppar tar man av slöjan, fixar håret och tar på slöjan igen.
      Att många med slöja och abaya ibland går ut i västerländska kläder.
      Och så vidare, i större städer i muslimska länder. Varför är de mer avslappnade än svenska muslimer?

        Det är väl viss skillnad på att själv ta av sig den och att någon du inte känner sliter den av dig?

        Jag har inget emot att ta av mig jackan, vill inte att någon dyker upp och sliter den av mig för det.

          Nu blev hon ju bara fotad hos frisören när hon tagit av sig slöjan? Vilket inte är fel eller synd eftersom man inte kan klippa håret med slöjan på, och ALLA tar av slöjan hos frisören. Det är ju ingen skam i det.

            Läste du ens tråden du svarade i?

        Har varit i Mellanöstern. Dock, många i vår ahemländer är ej så religiösa utan mycket DE följer och gör är pga traditioner. Kan lova dig att de mer religiösa definitivt kommer reagera otroligt starkt om en man som inte är deras nära familj såg dem utan slöja. Minns när en man gick in i köket när jag satt där utan slöja, det kändes som någon hade gått in och sätt mig naken, blev tårögd och fruktansvärt ledsen. Jag vet dock att om det är ett misstag och jag inte menade på att han skulle se mitt hår etc så får jag ju ingen synd, så det är ju inte därför jag blev ledsen.

          Exakt, det är ingen synd och det är inget man ska fokusera på. Att vara en bra muslim, kvinna eller man, har ju inget att göra med sånt.

            Fast jo, det är en synd om du medvetet gör så att någon främmande man får se din awrah (det som räknas till det du ej får visa, exempelvis ben, armar, hår mm). Självklart kommer jag då göra vad jag kan för att de inte ska se det. Det är väldigt privat för mig och jag reagerar nog staekare på att wn främmande man ser mitt hår än vad vanliga svenska kvinnor reagerar på om en man råkar se de nakna. För mig är det något privat som jag håller täckt, därav blir jag upprörd om det råkas visa för någon ”obehörig”.

      Det är tråkigt att slöjan har blivit en sådan stark symbolfråga i västeuropa och nordamerika. Orsaken har både ideologisk grund och att det är männen som har tolkningsföreträde när det gäller vad koranen kräver. När det gäller just tolkningsföreträdet skulle islam må bra av att släppa in kvinnorna i diskursen. Det sker förändringar där och jag tror att det vore bra för islam att moderniseras. Jag förstår varför muslimska kvinnor i Sverige väljer att bära slöja. Det jag har svårt att förlika mig med är att det ligger ett patriarkalt förtryck bakom. Det är det vidrigt att slöjbärande kvinnor utsätts för hat och hot. Jag har all respekt i världen för de muslimska kvinnorna men jag har svårt att respektera alla de muslimska män som anser sig ha tolkningsföreträde när det gäller vad kvinnor får och inte får göra.

        Muslimska män har inte något tolkningsföreträde överhuvudtaget. När vi tittar på vad islam säger i en fråga går vi tillbaka till de tidigaste muslimerna, profetens följeslagare. Många av dessa var kvinnor. En av de allra viktigaste återberättarna av hadither (profetens sägelser, agerande mm) var en kvinna, och vi hade förlorat en stor del av det vi kan om islam idag om vi inte hade fått hennes återberättelser. Verken som kvinna eller man kan du komma med en åsikt idag som inte överensstämmer med de tidigaste generationerna av muslimer. Självklart finns det muslimer som säger sig moderniseras och inte bry sig om vad profetens följeslagare (de som var med när koranen uppenbarades och talade och levde med profeten personligen) sade. Men om man vill gå tillbaka vad *Islam* säger i frågan och inte bara hur vissa känner idag hur det ska vara måste man gå tillbaka till början. Islam har många kvinnliga lärda genom historien. Att påstå att det endast funnits manliga lärda och att kvinnorna inte varit aktiva i vår religions historia är bara missuppfattningar från outbildade personer.

          Ja, och idag finns det ju massvis av kvinnliga imamer i världen som har inflytande på uttolkningen av Koranen. Och deras röster välkomnas i allmänhet av männen.

          Nä just ja…

      Med eller utan slöja så är det många kvinnor som känner dig djupt otrygga på många områden i vårt land idag…tyvärr.

        [Borttagen kommentar]

    Förstår inte riktigt delen där hon skulle fått sparken för att hon bar slöja? I texten står det att hon stämplade ut och gick hem och att chefen ringde för att säga att det inte var pga sjalen de var sura. Inget om att hon fick sparken?

      Alltid enkelt att ljuga för sin fördel.

        Facken kanske kunde dra nytta av det, hänt många företag.

      Finns något inom arbetsrätten som heter ”provocerad uppsägning”.

        Ja men det är inte tillämpbart i Camillas fall. Hade hon direkt efter att hon sa upp sig i affekt ringt och tagit tillbaka sin uppsägning men fått nobben då hade det varit en provocerad uppsägning. I det andra fallet ska det ha skett en systematisk mobbning av chefen och ledningen under en längre tid.
        Camilla ville berätta en story och friserade sanningen en del. Somliga kallar det för att ljuga andra att kontrollera narrativet. I båda fallen är det negativt.

      Tycker en arbetsgivare ska få välja själv vem man anställer. Man hade inte anställt någon som vägrade ta av sin keps heller till vissa tjänster där det inte passar. Tatueringar, piercingar passar inte heller i alla jobb. Ja det är religionsfrihet men det är ingen rättighet att få vilket jobb man vill. Man gör olika val i livet, religion är ett. Arbetsgivaren måste få bestämma vilka de vill ha på sin arbetsplats.

        I vilka jobb passar inte tatueringar och piercings?

          Där du ska vara neutral och representera arbetsplatsen och inte dig själv.

      Lät mest som att hon blev uppsagd för att hon drog mitt i arbetspasset, inget konstigt med det

    Andra får ställa sig var de känner mest att stöd behövs, men för mig personligen så ställer jag mig på sidan av de kvinnor som fängslas och dödas för att de inte vill täcka sig. För mig är slöjan ett otyg. Det är min personliga åsikt. 🙂

    Jag tycker det är givet att slöjan handlar om förtryck men så länge jag själv slipper ha en så bryr jag mig inte. Tycker kvinnorna att de väljer själva och är lyckliga med det så är det väl bra då. Jag har dock svårt för alla religioner, och att folk förlitar sig på sagor som det främst är gubbar som hittat på.

      Varför tror du att ”gubbar” hittat på religioner?
      Säg en gubbe som startat en religion?

    Kommentarsfältet gör mig mörkrädd. Att det är såpass många som tycker på detta viset om mig med slöja. Fyfan, nu funderar jag på om alla på jobbet tänker likadant när de ser mig… Tack för ångesten!

      Som tur är är det inte alla som tycker så <3

      Fast de flesta kritiker skiljer på fenomenet och på individer. Man kan hata ett fenomen utan att det ligger på individnivå.

      Men de flesta står ju upp för alla kvinnors rättighet att göra egna fria val som inte dikteras av mäns tolkningsföreträden av vad som är lämpligt för kvinnan. Dagen då dessa män inte ställer krav på klädsel kommer jag att känna lättnad för då behöver jag aldrig mer fundera över om kvinnan mitt emot mig på tunnelbanan bär sin hijab, niqab, burka, chador eller dupatta av rädsla eller av stolthet.

      Hört talas om att ”ta seden dit man kommer”?

      De flesta faktiskt tycker synd om de som bär slöja eftersom slöjan 1. är väldigt opraktiskt 2. är ett kvinnoförtryck 3. gömmer människan bakom.

      Det är helt omöjligt att förstå att man frivilligt skulle ha på sig slöja året runt. Att inte få känna vinden genom håret, att behöva anpassa sin rörelsefrihet och att man ens tror att det har någon som helst betydelse om en kille råkar se ens hår??!

      Så du har nog rätt att många tänker så om dig.

      Ta av dig slöjan…problem solved.

    Varför skulle man inte ”våga” ställa frågor?
    De är väl människor också, fast med lite mer på sig.

      För att det indirekt ifrågasätter deras val (eller inte deras val) av slöja. Det blir mer en fråga om värderingar.

      Ja det är lite löjligt, som att religiösa individer är heligare på nått sätt? Men de menar förmodligen att många av artighet avstår från att ställa frågor som kan uppfattas som privata. De kunde gott ha formulerat det annorlunda.

    Tänker på gamla tavlor som visar jordbrukssamhället där pigorna gick runt med slöja, så tänker det inte uteslutande hör ihop med islam men var nog samma skäl ändå.

    Hoppas världen blir mer demokratisk.

      Nej, det var helt andra själ till det. De skyddade sitt hår från smuts.

      De har sjalett på huvudet. Slöja i Sverige är lika med ett tunt skirtvtyg som bruden har. En piga skulle aldrig kalla sin sjalett eller huckle för slöja.

        Skirt tyg ska det stå.

    Men ska ingen ta upp faran med att vara för täckt i ett redan solfattigt land? Anledningen att nordbor är ljusögda och ljushåriga är ju för maximal vitamin D-absorption.

      Det får man inte säga utan att bli rasistanklagad.

        Men även vita kan vara muslimer. Såklart är faran störst för de som är mörkhyade plus täckta, men även vita bör ju inte täcka sig helt så här långt norrut.

      Jamen så var det i Sverige på sjuttonhundratalet också.

        Nej, det var det verkligen inte! Barn hade huvudbonader(både pojkar och flickor), med det hade ingenting att göra med att de var sexualiserade.

          Det var ironi. 🙂

      Hemskt att så små barn ska bli sexualiserade och inte bara få vara barn

    Det är det som gör Sverige underbart!

    Vill du bära slöja – gör’t! Jag backar upp dig som syster!

    Vill du inte bära slöja – strunta i det! Jag backar upp dig som syster!

      Nja. Tolerans för andra människors livsval är livsviktigt men vi kan inte vara helt okritiska kring kvinnoförtryck och hur det tar sig i uttryck.

      Sveriges Radio, nov 2021:

      ”Malmö stad har gjort en undersökning av hedersproblematik i förskolan utifrån samtal med personal på 13 kommunala förskolor. Alla förskolor utom en har erfarenhet av barn som begränsas i hur mycket av sin kropp de får visa och föräldrar som tycker att pojkar och flickor ska vara åtskilda från varandra – det förekommer också enstaka grövre fall, till exempel en förskola som anmält ett fall av misstänkt könsstympning.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.