Bra eller dåligt lagförslag?

Eftersom vi diskuterat olika typen av lagförslag här inne de senaste dagarna, så undrar jag vad ni tycker om det här? 
Dagens lunchinlägg handlade ju också om lagar och förbud, så varför inte ta tillfället i akt och ha ett litet tema? ?

På Nya Zeeland har det alltså kommit ett nytt lagförslag som går ut på att förbjuda cigarettköp för nästa generation – alltså landets unga invånare.
Ingen åldergräns alltså, utan ett kategoriskt förbud.

Är det toppenbra eller ett steg i riktiningen mot ett förmyndarsamhälle som inkräktar på rätten att välja själv? 
Kan det ens fungera eller kommer det bli en svart marknad för cigaretter där försäljningen istället sker via kriminella närverk?
Är information bättre än ett förbud, eller behöver vi fler förbud?

159 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Och relevansen till bloggare och influencers är vad?

      Toppen, är så trött på cigarettrök. Plus att unga inte har något konsekvenstänk så bara bra om majoriteten som börjar röka i ung ålder inte får chansen. Kanske blir en svart marknad men känns inte som så många ändå kommer köpa?

        Skulle alltså vara en egen kommentar..

      Sociala media? Instagram?

      Nu vart det en politikblogg. Ska-dish!

      Skit i rökning, vad säger ni om Therese Lindgrens senaste video?
      Det var ganska väntat va? Tror hon blev väääldigt glad att få mjölka ut allt hon kan med denna diagnosen, bara den dramatiska videon hon precis lagt upp.

        Väldigt väntat, inte förvånad 🙂

        Tycker mest att det känns tveksamt med alla dessa privata aktörer som utreder och sätter diagnoser. Vet inte om man kan lita på att det faktiskt går rätt till. De kriterier som krävs för autismdiagnos går inte direkt hand i hand med social fobi tex.

          Jag jobbar inom psykiatrin och vi skriver jättemånga remisser för externa utredningar – i princip alla får den diagnosen de utreds för…så antingen skickar vi alltid exakt rätt patienter eller så får alla en diagnos…skulle vara intressant att skicka 10 random personer och se vad det får för diagnoser!

            I princip alla gäller dock inte alla. Jag fick komma på ett möte där det slogs fast att jag inte skulle få någon diagnos (adhd/add var det som främst skulle kollas).

              Exakt – det var därför jag skrev ”i princip alla” istället för ”alla”?

            Menar du att ni gör remisser till privata aktörer? Varför det isåfall?

              Nästan alla regioner har avtal med privata aktörer och skriver remisser för utredningar- utifrån att man inom många regioner inte hinner genomföra så många utredningar som krävs. Som patient har man rätt att kräva en extern remiss utifrån fritt vårdval (om man ”godkänts” för en utredning och står i kö).

            Kan ju handla om att det kräver x antal besök innan en remiss till öht skrivs? Blir nyfiken på vad du har för uppdrag inom psykiatrin för tvekar på att det är något som rör bedömning av hurvida remisser ska skickas eller ej. I mitt fall krävdes två besök hos kurator på ungdomsmottagningen som sedan skickade en vårdbegäran till psykiatrin, minst fyra besök på psykiatrin innan jag blev godkänd för att ens stå i kö till att påbörja en utredning och sen såklart väntetid på det.

            Blir bara trött på att folk fortsätter att bygga på stereotypen om att ”alla som vill få en diagnos får en”.

              Det låter ju jättebra- hos oss gör man bara en ganska allmän screening (med en intervju och en MINI) dvs ett besök på ca. 90min och sedan ställs man antingen i kö för utredning (och kan därmed få en remiss till privat aktör om man vill det) eller så får man avslag och tillhör inte psykiatrins målgrupp (om man inte har annan psykiatrisk problematik alltså).

              Och nej, jag jobbar inte med bedömning men skriver på alla remisser som går iväg och tar emot och registrerar alla resultat av utredningar som kommer tillbaka?

            Skrämmande. Patienter remitteras till privata instanser (som gör vinst av sjukvård) och ”i princip alla får den diagnos de utreds för”..

        Hon kändes själv förvirrad över resultatet. Känns som att de ville ge henne en diagnos mest. Hon sa även att hon inte alls kände igen sig i hur dom beskrev henne. Jag tyckte inte heller att det lät som henne. Dålig allmänbildning? Nä. Hon kan ju massor och speciellt udda kunskap.

          Udda kunskap är inte allmänbildning

        En dröm för en hypokondriker som hon. Nu ska hon prata och leva ut detta i ett år som med magen, hundarnas magar osv

          Sådant här gör mig så otroligt ledsen..

          Therese är en fantastisk fin och klok kvinna, tycker jag. Vi är i ungefär samma ålder och har följt henne under många år.
          Intelligent, och sårbar.

          Men som förälder till ett barn med mycket krävande och svåra behov i vardagen och är beroende av stöd kring sin dagliga samvaro överhuvudtaget, -för att varje dag överhuvudtaget ska fungera.
          Att inte våga tänka på sitt barns framtid dagen då jag och andra föräldern skulle gå bort, vilket någongång naturligt i bästa fall kommer att ske.

          Att influenser gör ”utredningar” hos ”privat-kliniker” som ovan nämner i främsta grad vill sätta ”diagnoser” lättsamt för ”sakens skull” är total galenskap i ett modernt land.

          Dessa utredningskliniker bör ifrågasättas.

          Lättare ”adhd-utredningar” vet vi har fungerat liknande, tjafsats ut till höger och vänster som oftast offentliga extroverta haft behov av att uttala sig kring, gärna då passa på att skriva biografier kring sina svåra liv.

          Ska autism-spektrtumet behöva bemötas på samma sätt framöver?
          Det tror jag inte vår son hoppas.. ?

        Autism är den nya ätstörningen. Vad jag menar är; det är den ”nya” diagnosen som ”alla” (främst tjejer) får idag. Läkarna slänger ut diagnoser hur lätt som helst idag. Några hundra år sedan var den häxjakt, idag är det autism ?.

        Har en vän som var neurotypisk (i brist på bättre ord) men sedan väldigt plötsligt fick problem att klara livet, dvs. skola, jobb, det sociala. Hon fick autismdiagnos. Och alla runt om ba ???? Men autism uppkommer inte hipp som happ i vuxen ålder?? Ingen fix för hennes uppenbarliga DEPRESSION och utanförskap. Bara en autismdiagnos.

          Alltså, alla som inte beter sig stereotypiskt ”normalt” som kvinna/tjej, får en diagnos. Så jävla tröttsamt. Lågaffektiv misogynism ??? Institutionell gaslighting? Får vuxna kvinnor att tro att de har en diagnos istället för att lära dem acceptera att individer är och beter sig olika! Det är en otroligt läskig utveckling.

            När du skriver det så är det väldigt obehagligt. Läste en artikel där en kvinnlig filosof funderade (postulerade) kring begreppet misogyni och menar att mannens beteende kommer ur hans behov av beundran, uppassning, dominans och att få beskydda. Om dessa rättigheter fråntas honom blir den naturliga reaktionen att återta det som är hans födslorätt.
            En kvinna som inte faller in i rollen är det således något fel på. På 50-talet medicinerades självständiga kvinnor med valium under förevändningen att de var hysteriska. Idag sätter man diagnoser istället.

    Tänk att alla stora investerare i tobaksbolagen bytte bransch när rökning blev otrendigt och började investera i skräpmat. DET är något som borde förbjudas, i alla fall för barn!

      Du menar att skräpmat är värre än rökning? Intressant åsikt.

        Skräpmat och processad mat mår en mycket större målgrupp, vuxna, gamla, barn. Speciellt barn påverkas negativt. Medan trenden med rökning minskar varje år.

    Cancer botar rökning.

      Min mamma arbetar på lungkliniken, tyvärr så röker en del inlagda patienter med lungcancer fortfarande. Det är så oerhört beroendeframkallande.

        Yes, min farmor fortsatte att röka trots lungcancer och samtidigt som hon gick på behandling. Hon dog några år senare, hennes kroppspulsåder brast. Hon var bara 60 år… tragiskt.

        Jag jobbar på lungmedicin och majoriteten av de patienter jag träffar med lungcancer har rökt eller röker.

        Att få en cancerdiagnos, speciellt om du har dålig prognos också, är ju också klart ångestframkallande och rökaren är ju van att dämpa ångest och oro med just rökning så det är verkligen inte konstigt att vilja fortsätta röka i en sådan situation. Sen är ju frågan hur pass mycket det faktiskt hjälper att sluta när man redan drabbats, obs såklart olika beroende på typ av cancer. Så nej folk slutar verkligen inte tvärt pga diagnos.

          Precis, min pappa upptäckte tyvärr sin prostatacancer alldeles försent. Den hade spridit sig till lungor och andra organ samt skelettet. Prognosen var ca 2,5 år. Han resonerade som så att ska han leva i abstinens i 2,5 år eller njuta av sina sista år i livet? Han valde det sistnämnda, och det förstår jag ❤️

    I våras pratade Danmark om att det skulle bli förbud att köpa tobak för folk födda efter 2010, ingen aning hur det gått med den saken dock.
    Har för mig dom ville ta efter just Nya Zeeland, men kanske minns fel.

      Nej, Nya Zeeland ville nog ta efter Danmark var det ? tror jag.
      Borde orkat googla och kolla eller hållit käften.

        Tänkte svara att det var ett elakt svar tills jag såg att det var samma person?

          Haha ? jag pratar lite med mig själv bara ?

        Glöm allt jag sa, jag har ingen aning längre ?
        Så trött idag, vara tyst och se på film med glass passar nog bättre, trevlig söndag gott folk!?

          Det är såna som du som gör att livet blir lite lite roligare?

            Haha tur min virriga hjärna inte bara är negativt ?
            Tänka innan man skriver borde jag kanske lära mig?

        också läst om detta så Danmark var?/är? före Nya Zeeland med detta beroende på hur det gått

          Jag var i Danmark här om veckan o känslan var att ALLA röker, utom möjligtvis barn. Så tror inte dom fått igenom nåt än iaf!

    Svart marknad för cigg vilken strålande idé! ?

      Minskar behovet minskar produktionen ??

      Jag har svårt att tro att det skulle finnas en svart marknad. Cigarretter är inte speciellt givande för någon som inte redan röker. Att anstränga sig för att få tag på cigarretter känns alltså inte rimligt. Då lär de lägga tiden på att försöka få tag på alkohol eller andra droger.

    För mig som får svår migrän av cigarettrök är detta ett efterlängtat förslag, även om jag inte är bosatt på NZ hoppas jag att andra länder tar efter. Jag skulle gärna se än mer omfattande begränsningar för användning av tobak som påverkar människor i ens omgivning. Folk kan väl snusa eller dylikt om man vill åt nikotinet, så andra slipper drabbas?

    Att ungdomar potentiellt kan komma att vilja krypa ner i mörka hålor och röka i smyg känns inte som ett jättebekymmer. Den svarta marknaden är naturligtvis inget att skratta bort men tror spontant att problemet med tobak som säljs till unga skulle vara ett marginellt problem i förhållande till annan droghandel mm, i fråga om att finansiera kriminella nätverk. Det nog för de flesta NZ ungdomar finnas mer lättillgängliga vägar till att få tag på tobak än genom dessa. På samma sätt som de flesta ungdomar får tar på alkohol idag.

    Innebär detta ett steg mot ett samhälle där färre förpestar luften på platser där andra riskeras störas eller bli sjuka av det, toppen!

      Vore skönt om man kunde förbjuda allt som någon kan tycka är störande eller förpestande.
      Själv får jag migrän av höga ljud så vore bra om barnskrik och högljudda fordon kunde förbjudas. Även byggarbete som t ex borrar och annat som innebär ljud.
      Sen tycker jag avgaser förpestar miljön så vi kan förbjuda bilism osv också. Eller förresten är det väldigt mycket jag stör på mig på så vi kanske kan ta och förbjuda allt?

      Så skulle det se ut om allt någon stör sig på eller påverkas av förbjöds. Inte direkt ett samhälle jag skulle vilja leva i.

        Aa så kan man göra.

        Eller så kan man nöja sig med att förbjuda sånt som enbart är skadligt för människor OCH störigt.

          Kul att leva i ett sånt samhälle där allt är fläckfritt och perfekt? Vår värld kommer till sist påminna om Black Mirror avsnittet ”Nosedive”. Där regeringen/staten i princip har all makt över hur bra människor är.
          Nej låt folk röka tobak om de vill, men höj priset på det istället möjligen.

            Att förbjuda sådant som enbart skadar och/eller förstör är väl knappast synonymt med att tvinga fram ett fläckfritt samhälle. Det är olagligt att knarka, köra när du har druckit, slå någon annan, spraya grafitti på allmänna väggar, kissa på offentlig plats, uppmana andra till självmord, förtala andra även om det du säger är sant, ligga med någon som är 14 om du själv är 16, skriva ut piller som gör att livet upphör för en svårt sjuk och lidande patient som vill dö, osv osv. Varför skulle det då vara så hemskt om rökning på allmän plats förbjöds?

              Okej. Då kan vi förbjuda alkohol, religion och bilar också då?
              Eller flygplan? Miljön förstörs totalt av dem.
              Samhället blir bara striktare (och det är inte positivt), speciellt med tanke på abortlagarna i usa. Sjukt att inte fler ser det

                Aha fattar. Vi har tillräckligt med förbud.

                Tycker du att man lika gärna kan förbjuda flygplan om man förbjuder rökning på allmän plats? Really? Okej ??‍♀️ Respekterar din åsikt. Jag står fast vid min; tycker att man i Sverige kan förbjuda rökning på allmän plats eftersom det utsätter andra för passiv rökning, men tycker inte att man av den anledningen kan förbjuda svenskar från att nyttja flygplan. För mig är det extremt olika åtgärder där den senare troligtvis inte ens är genomförbar men du har såklart rätt till din åsikt.

                  Det var ett extrem-exempel på att man inte kan förbjuda allt bara för det råkar vara skadligt eller störa vissa människor.
                  Till sist har man ju argument till att förbjuda i princip allt.

                  Dessutom är rökning på allmän plats redan förbjudet i Sverige till viss del.

              Rökning på allmän plats är dessutom redan förbjudet i Sverige. Till viss del i alla fall

                Nej lol

                  Eh, jo.

                    Det är rökförbud på vissa särskilda platser som allmänheten har tillgång till. Såsom uteserveringar och plats där man väntar på kollektivtrafik, Det är inte rökförbud på allmän plats. Stor skillnad. Här diskuteras ett övergripande rökförbud som ska gälla överallt hela tiden (lite oklart dock om personerna tycker att man ska få röka på sin privata mark eller ej).

          Avgaser och höga ljud är också skadligt. Mer för vissa än för andra.

            Absolut. Lägg fram ett lagförslag för hur du förbjuder ”höga ljud” du. Godnatt.

              Går faktiskt redan att anmäla till kommunens miljö och hälsa. Om de kommer fram till att det är störande kan man tvingas sluta med ljudet. Det ska dock mycket till och vara väldigt störande.

                Himla stor skillnad dock.

        Folk som inte tar upp hundskit. Lås o bom

        Intressant att du uteslöt ”bli sjuka” i din första mening. Jag förmodar att du känner till hälsoriskerna med passiv rökning utöver t ex. migrän.

        Till skillnad från t ex. barnskrik som i praktiken i princip är omöjligt att förbjuda, och därutöver också kan antas inte vara önskvärt då det är barnets sätt att kommunicera, och många av sätten att göra det på dessutom skulle innebära olika former av inskränkningar av barnets rättigheter, och direkta brott mot barnet i fråga. Trafiken är förstås svår att radera ut ur samhällsbilden, med tanke på hur mycket som skulle kollapsa av en sådan åtgärd, framförallt i och med att vi inte har en tillräckligt utvecklad kommunaltrafik (och att samtliga människor inte anpassat sina liv för att kunna cykla eller gå överallt). Högljudda fordon och byggarbeten som du ger som ytterligare exempel har ju, som du nog väl känner till, oftast en god anledning bakom att ljuden tillåts, det finns även regleringar kring när och hur olika höga ljud får förekomma. Att samhället utvecklas, vägar byggs, byggnader reses och restaureras, samt att trafiken, blåljustrafiken inräknat, fungerar som den ska kan ju kanske motiveras med högre ändamålsuppfyllelse än den enskildes bekvämlighet, även om jag är enig med dig gällande att avgaser och höga ljud inte är särskilt behagligt, för att inte tala om de olyckor som trafik och byggen orsakar.

        Jag har däremot svårt att hitta ett gott skäl till varför din personliga njutning ska gå ut över andras direkta hälsa (i huvudsak att du ska ha rätt att röka på platser där det kan drabba andra). Men vill man ställa sig och rünka på torget tycker du kanske att man ska få göra det också? Kanske bör man även få rikta satsen mot förbipasserande om man känner för det? De kanske får lite klamydia i ögat men förbud är ju så tråkigt! :—-)

        Förlåt men självcentreringen, egoismen och idiotin bakom argumenten till att lusten till att röka (vilket direkt drabbar de som ofrivilligt utsätts) prompt måste få uppfyllas i närheten av andra är typ på den nivån. Gå hem och rök i din egen villa? Sätt in en prilla?

    Tycker även snus och alkohol borde vara förbjudet. För många kan inte hantera alkohol, dricka måttligt, eller saknar respekt för hur alkohol påverkar bedömningsförmågan.

      Att förbjuda alkohol är en fin tanke men kommer aldrig funka. T-röd till kräftskivan liksom. I år är det 100 år sedan det var folkomröstning om att förbjuda alkohol eller inte och vi alla vet hur det gick. Varför tycker du att snus ska förbjudas?

      Fast många kan också hantera alkohol, så det blir märkligt att vilja förbjuda det för alla bara för att en del inte kan hantera det. Det är som att säga att vi inte ska få köra bil för många inte håller hastighetsbegränsningarna.

      De riktigt förmögna familjerna i USA blev just förmögna under förbudstiden. Genom att sälja alkohol på svarta marknaden.

    Är emot förbud men reglera gärna åldrar och mängden nikotin.

    Så bra! Tycker verkligen vi ska göra likadant ?

    Så bra! Jag vill även se ett totalförbud mot alkohol. Cigaretter, alkohol, skräpmat, rubbet. Om inte det hade funnits så hade det heller inte funnits några sjukdomar. Det var inte meningen att det skulle finnas, det växer inga spritflaskor på några träd, det går inte att fiska upp chipspåsar ur vattnet, det växer inte cigaretter ute på åkrarna osv. Det var alltså inte meningen att det skulle finnas. Men tyvärr så drabbades människorna av storhetsvansinne och började att mixtra med naturen och började att uppfinna saker själva och sen så gick det också som det gick – käpprätt åt helvete! och all dess sjukdomar dök upp. Superbra av Nya Zeeland!

      Men lol, det finns inte toaletter och avlopp ute på åkrarna naturligt heller, men vi mår som samhälle redigt mycket bättre med dem

      Du är verkligen en riktig solstråle Lisa.

      Men cannabis och hasch finns ju naturligt, är det ok då med ditt resonemang?

      Potatisen i chipsen växer visserligen i naturen. Även tobaken i cigarretterna. Chipspåsarna växer inte nej, men inte heller förpackningarna till köttet och mjölet?

      Låt bli min skräpmat

      Tobak som cigarretter består av växer dock… Och marijuana. Just saying.

      Tobak kommer från tobaksplantan och röktes av indianerna redan på 1400-talet, och de rökte det bland annat i religiösa syften och för fred.

        Förlåt alla, jag menar ursprungsamerikanerna. Man ska inte skriva eller säga indianer då det är lika illa som att skriva n-ordet. Gör om, gör rätt. ?

          Ursprungsvenskarna blir det följaktligen här hemma.

            Givetvis, men det var inte de som bjöd Kristofer Columbus på tobak på 1400-talet.

              Nej men jag svarade ju på inlägget om vad man bör kalla folkgrupper.

                Ok, my bad ?

          “Gör om gör rätt” varför sköter du inte dej själv och skiter i vad andra skriver eller säger? ?

            Fast va? Jag skrev något som jag direkt kände var fel och ville rätta till det. Är du dum i huvudet?

      ?? tror iof att det skulle finnas sjukdomar ändå. Men, kul kommentar.

    Jag ser ingenting positivt med ett samhälle där staten bestämmer över hur medborgarna ska leva sina liv. Visst, grundtanken med det här är god då det handlar om att förbjuda någonting som på sikt kan göra att människor får cancer och i värsta fall dör, men har man väl börjat nagga lite i kanten på människors frihet så är det lätt att fortsätta. Vad blir det nästa gång som dras in för att det anses som skadligt? Våld på film? Musik med våldsamma texter? Socker?

      Håller faktiskt med. Dessutom försvinner inte sånt här bara för att det lagstiftas om det. Människan hittar andra sätt.

      Är man verkligen fri under ett nikotinberoende? De enda vinnarna är tobaksbolagen. Alla andra är förlorarna som får betala för all skada och lidande som rökningen bidrar till.

        Fast jag byter inte gärna ut en overlord mot en annan.

          Du jämför företag med folkvald? Ok.

            Hitler var folkvald. Bara som ett exempel.

              Så du jämför Hitler med företag?

        Med det tankesättet är man ofri även under ett beroende av föda och vatten… eller för den delen mediciner.
        Låt folk välja själva vad de vill göra med sin tid och sina liv istället, hur obegripligt det än är för dig.

          Mitt tankesätt? Det var en öppen fråga. Sen att du läser in saker, fylla i luckorna, det får du stå för.
          Men, din parallell mellan behovet av näring och vätska och ett gift…
          Hur gammal är du?

        Du är fortfarande fri i den meningen att du själv får bestämma om du vill röka eller inte, och det tycker jag inte är något som staten ska lägga sig i. Att det kan leda till olika sjukdomar och kostnader för samhället tror jag de flesta är rörande överens om, men jag tycker ändå att människor själva ska få välja vad de vill konsumera. Då är det bättre att göra andra satsningar för att hjälpa folk till ett nikotinfritt och hälsosamt liv. Då kan vi ju förbjuda skräpmat, läsk, alkohol och socker också då det inte heller är hälsosamt.

          Med nikotin är det inte en fråga om att vilja. Många är slavar under sin last.
          Jag ser inte riktigt behovet av att lagstifta mot rökning mer än det som gjorts hittills. Färre börjar röka vilket är bra. Man slipper stinka när man kommer hem. Det har skett stora förändringar och tror ingen missat vilka hälsorisker som finns med rökning. Det går redan åt rätt håll.

            Förvisso inte, menar bara att det kan vara farligt att ge staten för mycket befogenheter. Om det stannar här så fine, men det skulle inte förvåna mig om det i framtiden blir fler förbud för medborgarnas ”bästa”.

              Jag förstår vad du menar och håller med. Men politikerna är i sin tur styrda. Katten på råttan, råttan på repet.

                Det är sant!

    Tanken är väl god på sätt och vis men hur ska det praktiskt fungera har de tänkt? Nån annan lär köpa ut cigaretter istället och så smygröker de unga i smyg ändå.. Men mindre nikotin innehåll låter bra om inte annat, minska beroenderisken och så..

    Hade gärna sett ett totalt förbud, det är verkligen idiotiskt att röka.

    Visst är det bra med mindre nikotin. Men alla andra trevliga kemikalier som göms i cigaretterna? ??‍♀️ Sammanlagt innehåller cigarettrök drygt 7000 kemikalier, varav minst 250 är giftiga och 69 av dem kända för att orsaka cancer enligt Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning.

      Men folk måste kunna ta eget ansvar och bestämma själva om de vill stoppa i sig farligheter! Tycker man att det är värt risken att röka för att nöjet överträffar risken så är det upp till en själv. Människor kan ta eget ansvar!

        Absolut men de vill inte betala för konsekvenserna.

        Det här är en enormt naiv syn. Nej, väldigt många människor kan inte ta eget ansvar. Av diverse olika anledningar. Och ingen kan hålla sig tillräckligt informerad i varenda val de gör varje dag. Det behövs vägledning, och ofta i form av lagar och regler. Det möjliggör faktiskt för många människor att leva fulla liv, det är inte endast en begränsning.

    Känns som det varit väldigt mycket ”boomer på internet”-inlägg det senaste. Länka till något från en kvällstidning eller liknande och få moralpanik över samhället ? tänker på inlägget om morgonpasset och detta

      Nyfiken fråga vad går du igång på?

    Skitbra. Avskyr rökning. Det får gärna bli förbud helt och hållet, för alla, överallt.

    Tycker man ska förbjuda allt som kan rökas, inkl hasch eftersom de inte heller är ofarligt som vissa påstår.

      Eh, hasch är redan förbjudet.

    Det värsta med rökningen är att rökare slänger sina fimpar o tomma cigarretpaket överallt.

      Instämmer. Fåglarna äter upp fimparna

    Jag förvånas ofta över hur många puritaner det finns i detta land. Det är farligt att leva, man kan faktiskt dö och så vidare. Som Neil säger: ”It’s better to burn out, than it is to rust”.

      Vilken Neil?

        Young

        En 3-sekunders googling på den citerade frasen gör det tydligt att det är Neil Young.

          Men det normala är att skriva ut vem som sagt det om man citerar…

        DeGrasse

      Det finns bara en Neil. Hans texter är fantastiska.

        Stress.

    Ogillar starkt rökning och allt annat som förgiftar vår luft.
    Men tror nog att spelmissbruk och vår digitaliserade värld med alla dess konsekvenser på både den psykiska pch fysiska hälsan är ett mycket större problem för dagens och framtidens barn och ungdomar.

    Behöver inget förbud. Men de som röker får gärna respektera att röka på godkända platser och inte där de inte får..

    Jag är för. Rökning orsakar alldeles för stort lidande. Självvalt visserligen av de som rökt sig till diverse sjukdomar. Men ändå. Det är inte kul att dagligen se konsekvenserna av människors ”fria val”.

    Tycker man ska förbjuda rökning helt. Alla följdsjukdomar kostar samhället så mycket skattepengar + att det förpestar luften för oss som råkar gå förbi och inte vill ha i oss rök

    Är väldigt mycket emot förbud och förmyndarsamhälle.

      Håller med. Finns andra sätt att komma åt problemet om man nu vill, t.ex. chockhöja moms på cigg, reglera nikotininnehåll osv. Förstår att rökning är kostnadstungt för ett samhälle med kollektivt finansierad sjukvård osv, men tror inte att förbud är lösningen. Förbud är ett kostnadstungt verktyg rent moralmässigt. Ju mer inboxade folk känner sig, desto mindre tilltro och vilja att bidra till den gemensamma staten.

    Höj priset kraftigt istället.

      Spelar ingen roll hur högt cigarettpriset är. Den som röker tar sig råd och skippar något annat.

        Den som redan röker ja. Men kanske inte den unga som ska testa nyfiket eller balla sig bland kompisarna.

    Ja heja NZ!

    Är det just cigaretter som ska förbjudas eller nikotin? Är det cigg så kommer förmodligen vapeande explodera då de lär marknadsföra sig allt mer och det är lättare för unga att vapea överallt utan att det märks och dra i sig stora mängder nikotin och bli beroende fort till förhållandevis väldigt billig peng. I sådana fall vore det bättre att höja priserna på cigaretter eller nikotin öht då. Är det allt nikotin så kanske det funkar för en del, tror de flesta inte är så ihärdiga att de orkar skaffa på svarta marknaden. Men ungdomar kommer ju hitta andra grejer att vara coola med och göra revolt med, inte så att alla går över till att bli hälsan själv pga att en substans blir förbjuden.

    Men snälla? Oavsett om man röker eller inte så är det ett väldigt skevt förslag, hur mycket makt ska stater och regeringar få?
    Ska man förbjuda alkohol också då?
    Abort är ju redan förbjudet i USA, men samkönade äktenskap kanske är på tur?

    Ne för PK och för kontrollerande förslag enligt mig. Ärligt.

      Förbud mot samkönade äktenskap menade jag naturligtvis*

    Varför är det ingen som pratar om att Diana Banan och Anis kanske dejtar? Kul!

      Banan och anis, är det en bra kombo?

        Nej vad dum du är som håller på, sjukt onödig kommentar, förstår att du försökte vara ”rolig” men det finns två saker man aldrig ska driva om: folks utseende samt folks efternamn 🙂

          Ditt namn måste va Skoj Ha

          Du skrev ju Banan, därav skämtet? Så uppfattade jag iaf.

      Hon heter Baban

        Kan ju vara autocorrect i detta fallet oxå

      För de förmodligen inte gör det?

      Varför tror vi det då?! Fö fjords ju Cam ett inlägg om det här

        *gjorde

    Det är kanske annorlunda i olika umgängeskretsar, men tycker inte det känns som att folk röker längre? Det är liksom lite ute..
    Det var länge sen jag var på en fest där folk gick iväg för att röka ?

    Snus då?

      Alkohol och snus skadar bara en själv. Rök från tobak sprider sig till andra.

        Skrev du precis att alkohol bara skadar en själv?

          Hahahah

          Ja, nog skadar alkoholen andra mer än vad rökningen gör idag…

          Ja, om man ser hälsoaspekten. Om du super dig dyngrak så lider ju bara du kroppsligen.
          Sen finns det ju dom som inte blir riktigt kloka av att få sprit i sig.

    Snark, personen menar såklart sin egen kropp. Vi veeeeeet att det kan skada andra både psykiskt och fysiskt

      Tack!!

    Rent rationellt är jag tveksam, känslomässigt JA förbjud genast. Allvarligt, hur är det rimligt att HELA min lägenhet stinker rök nu under sommaren för att man vill ha balkongdörren på glänt och grannen sitter på sin balkong och röker 24? Borde åtminstone vara reglerade platser för rökning där andra inte drabbas.

      Finns flera rökfria byggnader nu för tiden ta upp det med hyresvärd eller bostadsföreningen

      Men ja! Har precis flyttat till ett rökfritt hus och grannen står jämt under min balkong med sina polare och röker så allt kommer in till mig. Grannen är av tvivelaktig karaktär, han och hans fina vänner…så känns klurigt att säga något, men ska försöka, för hyresvärden är en total psykopat som man bör hålla så långt bort som möjligt från sig.

      Så ja, mer rökförbud kan jag tycka. Vi är trots allt inte fria människor i något avseende alls idag, så förbud mot skadliga saker gör verkligen varken från eller till.

      Förbjud rökning på balkonger och kring hus. Det är fan vidrigt att inte kunna ha balkongdörr eller fönstret öppet utan att andas in äcklig cigarettrök. Fy fan!

    Det har Norge haft uppe för ganska många år sedan. Bra om det funkar, tror dock alltid folk kommer få tag på cigarettpaket om de vill. Men jag är överlag positiv till en sådan förändring som de vill göra.

    https://tobaksfakta.se/norska-lakare-vill-forbjuda-tobakskop-for-alla-fodda-efter-millennieskiftet/

    Allt som är vanebildande/missbruk som tex tobak, narkotika, alkohol får man tag på om man vill få tag på det. Ett förbud som i inlägget är la jättebra på papperet men kmr inte att hjälpa irl. Tyvärr.

    Ganska intressant förslag ändå. Risk för svart marknad finns ju förstås. Men kanske är det värt att prova i alla fall?

    Förbjud godis. Jag behöver det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.