World of Alidia – länkar och källor

Som jag förklarat tidigare så har jag inte haft möjlighet att sätta tänderna i Vanja Wikström och Niklas Malmqvists havererade ntf-projekt ”World of Alidia” som jag hade önskat pga att jag lämnar ifrån mig mitt färdiga bokmanus på fredag, men jag vet att ni är många som följer utvecklingen där, så därför tänkte jag försöka samla olika källor där ni kan läsa mer om det. 
Jag skrev två inlägg om WoA för ett tag sedan som du kan hitta här om du inte riktigt förstår vad det här handlar om.
Du hittar dem HÄR och HÄR.

Den här Flashbacktråden.
Det som inte står med här är knappt värt att läsa. 🙂

Det HÄR Instagramkontot uppdaterar löpande om utvecklingen och förklarar på ett pedagogiskt sätt vad som skett, trots att inläggen inte kommer i kronologisk ordning. 

Även Me-dagboken och eremitens_rehab på Instagram är värda ett besök.

Även den här – www.woaholder.wordpress.com/

Ett blogginlägg av Elin Häggberg – en teknikjournalist – som följt WoA från början till slutoch som är MYCKET läsvärt!


Här nedan hittar du artiklar som publicerats sedan Vanja och Niklas offentliggjorde att kassan sinat och projektet gått i graven:

Artikel från Dagens Industri.

Artikel från Breakit där Vanja uttrycker den egna besvikelsen över att projektet havererat.

I den här artikeln från Breakit menar Vanja och Niklas att de utsatts för ett drev och att de var motarbetade från början. 

Artikel från ETC som tyvärr är låst.

Artikel från Aftonbladet.

Artikel från SvD Näringsliv.

Aftonbladets artikel om hur ME-sjuka människor känner sig lurade.

Aftonbladet om Vanjas ”pudel”.

Och så slutligen – Vanjas pudelinlägg – där hon ber så hemskt mycket om förlåtelse.

70 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Är absolut inte insatt i detta men jag tycker att hennes ”pudel” låter rimligt. Det kanske det inte gör för någon mer insatt.

    Däremot är det ju en risk man tar när man är köpare/investerare? Ja förhoppningen är ju såklart att gå med vinst men spendera inte pengar du inte har råd att förlora.

      Håller ned

      Jo fast de marknadsförde det inte som en investering som antingen kunde gå bra el dåligt. De sa upprepade ggr att en nft inte var som en aktie vars värde kunde stiga el sjunka. Detta skulle alltid ha ett unikt värde då alla som investerade skulle få tex tillgång till en fysiskt plats i Stockholm. Dvs det var egalt om investeringen i sig, dvs nftn, lönade sig – de lovade andra värden.

      Fast är det rimligt att lova och lova? Det är ju uppenbarligen det folk är mest besvikna på – jag tror nog att man inser att man kan gå back rent pengamässigt, men man skulle ju få så mycket mer: ett coworkingspace i Stockholm, seminarier, konserter, nätverkande osv osv

      Det är omoraliskt att ha en så naiv och orealistisk ”vision” som man informerar om som att den är en konkret handlingsplan. Det bidde bara en tumme…

      Ja, det är en risk man tar när man investerar.

      Det som jag tycker är grejen är väl huruvida V&N medvetet försökte sälja in något som med allra största sannolikhet aldrig skulle fungera, eller om de var så naiva och med huvudet bland molnen att de på riktigt trodde på det. Deras ambitioner med vad de utlovade till alla som köpte NFT var extremt höga och inte särskilt realistiska. Så antingen var de totalt naiva och hade inte gjort någon slags riktigt analys kring efterfrågan, försäljning/investering och utveckling, samt kostnader för alla perks. Eller så var de medvetna om att det var högst osannolikt men körde på för att tjäna så mycket som möjligt. Och det lär vi ju aldrig få veta. Men oavsett vad så har de ju kört sina rykten i botten kan man ju säga, blir svårt för dem att bygga tillit till något framtida projekt.

      Hittar inte att Camilla i inlägget länkat till bloggen som startas efter nedläggningen? Där t.ex. en före detta holder (nft-ägare) skriver om varför förlåt-inlägget från Vanja skaver. https://woaholder.wordpress.com/2023/08/26/varfor-vanjas-forlatinlagget-skaver/

      Jag tycker att alla borde läsa hela tråden på Flashback innan ni kommenterar. Man KAN inte bara hoppa in i detta där det är just nu och tro att man ska få en nyanserad och rättvis bild av allt som hänt.

        Speciellt inte hoppa in, bara läsa Vanjas inlägg och tro att det är en bra bild av verkligheten.

      Grejen är att nu i efterhand säger de något helt annat än de gjorde när försäljningen just hade startat. De var då så himla säkra på att den fysiska ”hubben” skulle bli av och de var otroligt nöjda med ”minten”. Nu låter det lite annorlunda…hubben var minsann inget löfte utan mer av en vision, och minten gick uselt. Bara för att ta ett par exempel, det finns mååånga. Läs woaholder-bloggen för en förhållandevis kortfattad beskrivning av vad som hänt.

      Det tror jag att alla fattar. Men om man säljer in att ”för det här priset får ni kontorsplatser, en yogastudio och massor av annat” och sen levererar man inte det. Då är det falsk marknadsföring och bedrägeri.

      När folk har frågat om det är realistiskt med kontorsplatser har Vanja svarat ”vi har självklart en kalkyl”, ”vi har precis tittat på kontor” och ”allt är under kontroll!”

      Jag skulle också kunna tjäna 3 milj över en natt om jag garanterade kontorsplatser i centrala Sthlm till ett bra pris.

      Samt: hela marknaden kraschade men de låtsades som ingenting. De köpte upp en del av sin egen konst och sedan skröt de om att allting var slutsålt.

      De gick ut med att investerare skulle köpa hälften av konsten men sen blev det inget med det.

      Det är inte schysst och det är heller inte lagligt att sälja saker som man sedan inte levererar.

      Gå in och läs lite så kommer du garanterat ändra dig.

      Ursäkten är skriven på ett sätt som ska övertyga just ej insatta. Men projektet är lika fullt av lögner och omoraliska beslut för det. Kanske t o m bedrägliga och olagliga (men det får tiden utvisa). Det är dock svårt att förklara på ett kort och enkelt sätt, det är ju något som pågått under 1,5 års tid.

      Du får helt enkelt vänta tills någon gör en dokumentär om det hela.

      Från SVD:

      ”Den amerikanska finansinspektionen har stämt ett företag som sålt NFT:er för över 300 miljoner kronor. Bolaget i fråga utlovade att de digitala produkterna skulle ge tillgång till både event och rabatter av olika slag. Invändningen från SEC är att detta bör betraktas som värdepappershandel. Företaget har nu fått runt 66 miljoner kronor i böter. Låter idén välbekant? SVD skrev häromdagen om influencern Vanja Wikström och projektet World of Alidia. Möjligen kom både hon och projektet lindrigt undan, trots kritikstormen. Exemplet i USA visar att det hade kunnat bli långt värre.”

    Gervide, du borde länka till instagramkonton Medagboken och eremitens_rehab som också har lyft hur Vanja och Niklas blockar personer med ME som ifrågasätter deras hantering kring Woa och ME.

    Äntligen kommer det fram hur V&N har lurat alla med Woa. Så tacksam att jag gick på magkänslan när Vanja började sälja i det för det osade scam lång väg. Förhoppningsvis raserar detta deras eventuella plan på att tjäna pengar på ME-sjuka och deras anhöriga med att sälja hjärnträningsprogram. Niklas har ju dessutom utsett sig själv till att vara kunnigare än läkare när han på sin IG säger åt ME-sjuka att inte lyssna på sina läkare.

    Jag tror absolut inte att Vanja och Niklas skapade projektet för att lura folk på pengar. Jag tror att de haft en otroligt naiv bild av marknaden och möjligheterna och att de felat i att sälja in detta som de gjorde. Det har uppenbarligen misskötts å det grövsta.

      Det tror jag också, efter att ha läst Elin Häggviks inlägg. Att de helt enkelt plockat ut pengar och köpt ett hus verkar vara en överdrift. Men de har inte varit ärliga med sina kunskaper eller förutsättningarna, och använt sitt förtroendekapital på ett fult sätt.

      Knappast rent bedrägeri men absolut oansvarigt.

        De har även använt kapitalet på ett fult sätt: vem tar ut full lön i en startup från första början?

          Hon skrev ju att hon inte tog ut någon län från startupen, hon tog ju ut det från sitt vanliga bolag?

            Det där är dock något man kan undra om. Enligt budgeten för WoA 2022 var en stor del avsatt för lönekostnader, men i resultatet för 2022 fanns inga personalkostnader eller några anställda. Men däremot kan de ha fakturerat WoA via sitt andra företag, och sen tagit ut lön därfirån. Då blir det tekniskt sett sant att de inte tog ut lön från WoA, men i praktiken gör dem det för fakturerar det istället – vilket inte syns som lön/personalkostnad i resultatet.

            Ja hon tog ut lön från sitt vanliga bolag för arbetet med WoA – som hennes vanliga bolag sedan fakturerade WoA för. Vanja tog ut 40k i bruttolön redan från början (och försöker motivera det nu i förlåtinlägget med att hon minsann borde få ha samma lön som hon haft innan WoA). Men DESSUTOM parallellt med att Vanja tog ut 40k i lön, tog Niklas ut viss lön, OCH de plockade ut vinst på sina andra företag. Så de levde gott trots att de var i startup-fas…

              Och han plockade ju dessutom plötsligt lön genom att jobba med WOA efter att inte ha jobbat.

          Inte bara det, dom la även 1,5 miljoner på projektet innan mint, vilket jag antar att dom drog av från dom 2,7 miljoner som dom fick in. Vilket ju måste betyda att dom bara hade ~1,2 miljoner kvar efter mint. Jag ställde en fråga om detta i Vanjas kommentarsfält men den släpptes inte igenom….

            Tillägg: jag tror att dom visste att marknaden hade kraschat, men att dom mintade ändå för att få tillbaka dom 1,5 miljoner som dom redan låg ute med.

    Jag undrar om någon anmält WoA till finansinspektionen? Det som framkommit att de Vanja & Niklas köpt och sålt även via sina barns konton (för att trissa upp priserna) samt plockat ut miljoner via sitt andra bolag tycker jag rimligtvis skulle granskas rättsligt!

      Hur är krypto och NFT:er reglerade? Om de hade hanterat aktier i ett börsnoterat bolag som de har hanterat sitt projekt hade ju det varit brott mot typ alla regler som finns, men jag vet inte om kryptovalutor och NFT-projekt har motsvarande sk ydd för investerare? Om det är något som står under FI:s tillsyn vore det väldigt intressant att höra vad de tycker.

      Står företaget under deras tillsyn?

      Någon borde anmäla till FI, Konsumentverket och Reklamombudsmannen. Den sista är egentligen helt tandlös men det är iaf enkelt att göra en anmälan på hemsidan.

    De hade nog inte planerat att luras från början.

    MEN att efter kraschen ändå köra på i 200, försöka få folk att köpa, PLUS fortfarande lova livslångt kontor i Stockholm när de VISSTE att det skulle krascha stenhårt,
    Plus åka på semester när läget var som värst, PLUS köpa huset när deras köpare förlorat 1000- 50 000 kr är inte ok!

    De hade kanske ärliga avsikter från början men de såg kraschen komma redan innan mint och körde på ÄNDÅ för att ta tillbaka det de själva förlorat från sina köpare.

    Varför stoppade de inte när de såg kraschen??

    De har enligt Vanja haft livet s bästa sommar och NJUTIT! Nu i senaste blogginläget har de plötsligt mått så dåligt att de inte kunnat äta på en vecka… I call bullshit!

      Sommarledigheten är ju slut för många. Så man kan ju haft en härlig sommar även om just senaste veckan varit skit

        Ja men konstigt att börja må dåligt när allmänheten kräver svar och ursäkt.
        Hade varit rimligt att må dåligt över detta hela sommaren eftersom de hade insyn i siffrorna och visste att projektet var dödsdömt.

        Nu vill hon ju enbart att man ska tycka synd om henne. Det gör jag inte.

          Hon mår säkert dåligt. Jag skulle också må dåligt om jag hade betett mig som skit. Skuldkänslor eller att må dåligt av att gå berättigad kritik är inte psykisk ohälsa.

      Tror absolut att de mått dåligt nu senaste veckan när detta har uppmärksammats så mycket

    Ibland är det lite läskigt med alla sk entreprenörer som inte verkar så intresserade av de regler som finns runt bolag utan liksom bara kör på som om det vore hushållskassan. När hon pratar om koncernbidrag som om det vore en ersättning för utförda tjänster tex, det är ju helsnurrigt. Förhoppningsvis -för deras skull alltså- blandar hon bara ihop avtalsfrågan med skattefrågan men annars kan det ju bli lite jobbigt om det blir revision och de inte har rätt papper på plats med avtal och fakturor. Det är ok att ett bolag utför tjänster åt ett annat bolag och får betalt för det, men då ska det vara i enlighet med avtal (inklusive vinstmarginal för bolaget som utför tjänsten) och med rätt betalningsprocess. Koncernbidrag använder man för att flytta pengar från ett bolag som gör vinst till ett bolag som inte gör vinst och därmed utjämnar man skatteuttaget i gruppen. Det måste naturligtvis också dokumenteras på rätt sätt men är en helt annan process.
    Och det där med krypto i ena bolaget och ”vanliga” valutor i det andra och att moderbolaget därför betalar löner låter helmärkligt det också men det vet jag ingenting om så det kanske är ok.

    De tog ut 40k efter skatt var i lön bara från detta projekt? Låter som att de har snälla chefer…

      Vad blir det före skatt, 100K?

        I sin ursäkt hävdar hon att hennes lön kostade bolaget 60 tkr/månad och att sambons kostade 20 tkr/månad. Hon försöker ju få det att låta lite men samtidigt blir det ju 960 tkr på ett år.
        Lägg sen till en ”influencerlunch” som marknadsföring. Vet inte vad en sådan kostar, trodde att det mesta var sponsrat men eftersom hon lägger sån tyngd vid den så räknar jag med 40 tkr. Helt plötsligt har då ”branschlunch” tillsammans med löner kostat en miljon av följarnas pengar.
        Det har ju definitivt inte kommunicerats öppet att det var så mycket pengar som gick till det när det såldes in kontorsplats, yogalokal och konserter (utöver att kunna sälja vidare samlarkortet för en hög summa).
        Sen tycker jag koncernbidraget skaver. Pengar verkar ha skickats lite fram och tillbaka mellan bolag, något hon i artiklarna försöker hävdar är så alla gör precis som de hävdar att alla kör fulspel för att hålla uppe priset.

      Är inte hennes man Niklas sjukskriven? Är inte hundra på om försäkringskassan godkände hans ersättning men kan ju vara intressant om för då får han inte jobba/ta ut lön.

      40 innan skatt väl? Brutto skriver hon

        40′ efter arbetsgivaravgifter men före inkomstskatt.

          Ja exakt, så inte 40k efter skatt som ts skrev

    Blir så provocerad av deras översittaraktiga sätt att uttrycka sig i intervjuerna kring vad man borde förstått och deras enorma företagbakrund. Startar man ngt sånt här kanske man inte kan vänta sig att få alla investeringar inför lansering täckta, 40 000 i månadslön x 2 (trots att vanja ställde in andra samarbeten och Niklas inte jobbat alls innan WoA) samt vara ledig 3 månader varje sommar, jul, påsk, sportlov osv. Vet inte hur många andra egen företagare som har den utdelningen och den fritiden första året efter start av sitt ”livsprojekt ”

      Exakt!

      Hon har verkligen en otrolig attityd. Vi som tror att hon tjänat på denna affären kallas faktaresistenta och jämförs med flatearthers i hennes förlåt-avsnitt.

    Och, att lova skänka pengar till ME och sen bara få ihop 500 kronor som inte ens gick till ME samtidigt som man tar ut lön och har råd med resor off hus osv är så fult.
    Så klart inte kriminellt men i en bransch som bygger på förtroende?

      Ja men exakt! Och nu är det jäääättesynd om dom för att alla är så dumma och kräver svar… buhu!

    Alla kan misslyckas och om ingen satsar sker ju ingen utveckling. Det de gjort fel är ju den aggressiva marknadsföringen, kombon av ”det är inte alla som förstår, men ni som är smarta hoppar självklart på detta första nordiska projekt som pionjärer”, fem- och healthwashing, samt total naivitet och överskattande av sin kunskap. Även jäkligt oklara transaktioner med olika konton och mellan olika företag- det låter ju minst sagt ”kreativt”😑 Oavsett om folk köper pudlar och ursäkter, så är deras brand rätt så fucked, just nu åtminstone…

    Är något mer välvilligt inställd efter hennes ”pudel” och tänker att det kanske i alla fall inte var tänkt som ett sätt att lura av folk pengar. Men två reflektioner; det påvisar ännu en gång problemet med influencers, som inte säljer in saker bara på affärsmässiga premisser utan ofta som en följd av att deras följare litar på dem. Och varför de drog in ME i detta, det känns väldigt osmakligt och oseriöst. Men i huvudsak tycker jag nog att förutsatt att de informerat ordentligt om riskerna så måste vuxna människor TÄNKA LITE SJÄLV. Jag menar, konst i en dator, fundera en stund på det. Tror du fortfarande att det är en bra investering efter lite reflektioner kring hur du själv tror marknaden/användningen/intresset kommer att utveckla sig (är det som att ha en Picasso på väggen, verkligen?), go for it. Jag fattade aldrig grejen utan kände bara att jag ville gapskratta åt alltihop. Jag menar bara för att kryptovaluta gick upp i värde under en period behöver ju inte allt vara guld bara för att det är digitalt, det måste ju finnas en ”användbarhet” för att vara intressant (kryprovaluta, användbarhet = går att spåra).

      Om jag hade mintat, hade jag inte gjort det för konstens skull. Jag hade gjort det för att få tillgång till den kontorsplats i Sthlm som Vanja tydligt sa skulle erbjudas även i ett worst case scenario…

    Tack för att du inte släpper detta!

    Nu promotar dom på sina kanaler en metod att bli ”frisk” som går emot all vetenskap om ME. En metod som kan göra ME-sjuka sämre. Man får då inte glömma att ett antal ME-sjuka som blivit sämre tagit sitt liv…

      Och glöm inte att Niklas som är kunnigare än läkarna uppmanar sina följare att inte lyssna på vad läkaren säger.. och upprepade gånger säger han att krascher är nyttiga för då blir man frisk snabbare? helt sinnesjukt!!

      Är också ME-sjuk och blir så provocerad av att V&N använder sjukdomen för att tjäna pengar. Alla som har ME vet ju hur farligt det är att gå över sin aktivitetsgräns för vi riskerar ju att bli permanent försämrade. Nej jag hoppad då verkligen att hans följarskara av ME-sjuka synar hans bluff och inte blir sämre i sin sjukdom pga honom.

        Det som verkar gjort honom frisk är ju dessutom att under ett år haft en färdig finansierad inkomst, som han kunnat lägga på ngt mysigt som ett hus. Det är ju svårt att sälja till andra.

        Spot on!

    Jag får lite Isabella Löwengrip vibbar av detta

      Fast nej det går ju inte att jämföra? När har Isabella lurat sina följare på pengar? Och när har hon promotat något med hänvisning till att skänka pengar riktat mot en sjukdom samt anställa forskare och sen struntat helt i det? Hon hade däremot blivit lynchad men V & N tycker många synd om istället.

        Jag tänker i form av att bygga luftslott som sedan kollapsar.

          Vill man sätta sig in i detta bör man ta sig tid att läsa tråden på fb. Den är, med några undantag, saklig och informativ. Jag har följt detta från början och det är så mycket som inte går att förstå. Jag hade tidigare fullt förtroende för Vanja och att tvingas omvärdera allt jag trodde hon stod för är jobbigt. Så besviken. För mig handlar det inte om vilka risker folk borde förstått vad de investerat i utan vad och hur Niklas agerat. Jag had verkligen försökt se det goda i deras agerande men till slut funnit det omöjligt. Nu har jag avföljt allt, förtroendet är slut. Läs på tråden på fb, ni kommer att förstå! Den sakligaste tråden jag någonsin läst där!

        Hon lurade sina kunder med falska siffror. Hon fick aktiekursen i ett bolag att stiga på grund av falska nyheter i ett blogginlägg. Hon hittade på saker och levde ett låtsasliv för att skapa lyxigt content. Det går väl att jämföra?

    Vanja säger att hon och Niklas inte tjänat på woa-affären. Men när man ser vad hon lägger upp om sitt liv, där hon köpt ett hus på gotland som hon blåst ut och totalrenoverat, jättelånga semestrar, shopping av kläder och inredning, välmående huvudbolag med ökande intäkter, jag ser absolut inga spår av en större ekonomisk förlust här, faktiskt precis allt pekar åt motsatt håll.
    Tycker det är lite anmärkningsvärt, särskilt när hon pratar om att woa är hennes livsprojekt.

      Ja, men hon är medvetet vag igen i sitt förlåtinlägg kring det här med pengarna. Hon säger att hon inte tagit ”extra” för att markandsföra WOA på sin blogg (….vilket är lite konstig formulering, det KAN betyda och jag VILL tolka det som att hon inte tagit något för att marknadsföra det, men det KAN tolkas som att hon inte tagit mer än normalt…). Hon säger att de förlorat pengar – samtidigt har de ju lyft lön från bolaget under hela året – räknar hon med de pengarna då i sin förlust? Räknar hon med ”borttappad intäkt” (typ, att hon hade kunnat tjäna mer på vanliga samarbeten under året)? Hon skriver att Niklas har tagit en ”full” månadslön, ospecad summa och sedan en ”blygsam” deltidslön, återigen utan någon summa att ta fäste på.
      Hon säger att hennes andra bolag har gått bra så det är därför deras moderbolag gått bra – på allabolag.se så har deras andra bolag stått stilla mot året innan. Omsättning är inte vinst – det har hon rätt i, men alla som jobbar med bolag vet att man inte heller vill gå med en jättevinst utan snarare återinvesterar pengarna i bolaget i form av löner/innehav så det säger inte så mycket, i just det här fallet är omsättnignen också väldigt tätt knuten till ”mer pengar i bolaget” då de ju fått cashen från WOA-försäljnignen, lite komplext men det skaver där också om man tänker på vad det faktiskt betyder.

      Sen är jag otroligt tveksam till hennes bild av ”heltidsarbete”. Har hon verkligen jobbat åtta till fem varje dag sen januari 2022 med WOA? Eller har hon använt lönen från WOA till att kunna göra sina andra projekt, de hon säger har gått bra under förra året? Varför säger de som hängde i discorden att hon bara dök in ibland och skrev något inlägg o sen försvann om hon jobbade så mycket?

      …. lite spammigt nu, tappade tråden, men en sista grej är ju det här med metaverse. Varför, varför, fortsätter de pumpa in pengar i det projektet om de nu har fått slut på cash och det aldrig funnits något intresse från holders med det? De säger det som att det är en uppoffring de gör ”vi ska avsluta det här nu trots att ingen vill ha det” – jaha, men varför gör ni det då, lägg de kronorna på en avslutningsfest eller något för holders istället?

    Du glömde ju den viktigaste länken av alla: https://woaholder.wordpress.com/

      Ja! Och det inlägg som nu ligger överst är så himla bra, Varför Vanjas förlåtinlägg skaver.
      Hur vanja beskriver verkligheten och de kvinnor som litat på henne och valt att lägga pengar i hennes projekt, och som nu undrar vad som hände med alla löften visar vad hon är för typ av person och hur hon ser på sig själv och andra. Det är också därför jag tror att hon tjänat på detta. Hon har ingen heder.

    Ja, detta är verkligen ingen snygg affär.

    Under pudelinlägget har jag ställt frågor om hur de ser på att de aktivt riktat sig på nybörjare (en grupp som de nu slänger under bussen lite, dela en diss om dåligt engagemang, dels en diss om att de skulle vetat att det bara vara en vision med hubben trots att den lovades rätt starkt).

    Vanja uttalade ju själv att deras community var nybörjare och därför inte blev lika påverkade av crashen…

    De frågorna har inte godkänts.

    Sen är ju deras sätt att skylla nederlaget på flashback-tråden också något skumt. Tråden startade efter deras mint, alltså minten som har beskrivits som succé och nu som motsatsen av V&N utfall, kan ju knappast ha påverkats av något som inte finns.

    En sak jag saknar, och som stört mig f ån första början när jag hörde om det här projektet, är att Vanja hela tiden avfärdade kritik som drev, insunerade att det var ”mörka” krafter som låg bakom och att det därför inte var värt att lyssna på. Hon fortsätter ju med, pratar om att hon blivit motarbetad från start med flashbacktråden etc men vad hon inte säger är ju att kritiken var fullt rimlig – det alla sa var att iden om en kontorslokal var galen och nog aldrig skulle kunna genomföras – check, att marknaden för NFTs var över – check, att de hypeade upp projektet och utnyttjade sina följares okunskap för att dessa skulle köpa, check. Det var flashbacktråden som upptäckte att Vanja och Niklas köpte upp sina egna WOAs, inte något de gick ut med själva förrän de absolut behövde och det var flashbacktråden och ”drevet” som lyfte fram holders synvinkel när Vanja och Niklas stängde alla möjligheter för dom att komma till tals och brände över ett års chatthistorik på discord (den del av WOA som återkommande benämns som det bästa med hela projektet).

    Det jag menar är att hon borde tacka ”drevet” för att i alla fall hållit igen några av löftena och för att faktiskt agerat som en kontroll så det här inte eskalerade ännu mer, istället är hon sur på att folk som gått in med pengar hittar nya vägar att ställa frågor när hon blockat dom från sina kommentarsfält.

    Det här är illa skött från första början. Otroligt mycket som skaver.

    Jag har följt Vanja länge för jag tycker hon verkar väldigt härlig och lever upp till en driftig brutta som det står på Instagram profilen! Hon har faktiskt varit en favorit länge så det är synd att hon betett sig såhär.
    Det som skaver för mig är den stora hype för world of Alidia som V och N har skapat som därefter byttes ut till en slags sömnig och orkeslöd dimma?
    Är det ens livsprojekt man lanserar ger man inte upp efter ett år, då fortsätter man om inte för sina holders skull. Är det ett livsprojekt så är inte det primära syftet att tjäna pengar utan då är det en passion som driver på. Det verkar istället som huset på Gotland är deras ” livsprojekt”. Tyvärr skaver det i människors ögon då hon så öppet visat hur de renoverat ett helt hus, allt är nytt och Niklas har budat hem det ena och det andra till huset från blocket. Om de hade velat ha hedern i behåll hade huset behövt vara hemligt för folk kommer tänka att pengarna gått till huset oavsett vad de säger nu. Så tänker jag med eftersom de strax efter mint köpte huset så det är troligt att de fått behövda pengar från mint. Hade de inte lovat storslagna planer hade det varit okej men jag anser inte det vara okej att lura holders på det här sättet. De fick endast massproducerad digital konst som är värdelös på marknaden, en gratis chatt som raderades och ett metaverse som lyser med sin frånvaro.

      Hon har även medgett att hon gärna hoppar på nya projekt men har svårt att slutföra. Det stämmer fint. Greenkids har man inte hört ett ord om. Rimlig tröning dyker bara upp när hon vill att man ska ”glöm inte att man kan använda friskvårdsbidraget här!”. Det där företaget hon startade med Josefin Dahlberg som rann ut i sanden. Ja, det är ett mönster. Hon är turbo när nåt startar sen blir hon snabbt uttråkad.
      Har gillat henne men avföljt allt och känner mig mer äcklad av deras ändlösa konsumtion och all PEPP och feministwashing. De verkar vara otroligt speciella människor hon och Niklas, väldigt kalla.

    Jag var så nära att hoppa på detta när V sålde in projektet via sin blogg. Tyckte att jag skulle vara lite modig och att det kunde vara värt risken för möjligheten att projektet skulle flyga och att man kunde sälja med vinst fanns ändå. Jag förstod dock innan mint att de inte hade så många potentiella köpare för att det skulle funka. Först var det så viktigt att man följde kontot, gick med i discorden, mejlade V för att hamna på förköpslistor för att överhuvudtaget kunna få köpa. Dock förstod jag att de inte ens hade någon lista och vid något tillfälle svarade hon förtvivlade följare som inte fått bekräftat att de hamnat på listan att det var lugnt – alla skulle få köpa så många de ville. Det kändes bara så oproffsigt. Säljsnacket blev för desperat helt enkelt. Därför tror jag också att det som inte var tänkt att bli en scam, blev det, för att i alla fall få in pengar till lön och täcka utgifter.

    Tycker Bloggbevakning också kan stoltsera med sina egna inlägg i frågan, framförallt den här från ett år sen: https://nyheter24.se/bloggbevakning/2022/08/23/hur-gar-det-egentligen-for-vanja-wikstroms-world-of-alidia – i det inlägget kommer Vanja in och kommenterar själv också att allt är tipptopp och att fysiska lokalen inte är skrotad men pausad (de behöver bara få in lite mer kapital för den) och att det är 100% transparent i deras discord-community (den de nu stängde ner när följarna började ställa obekväma frågor). Själva inlägget är ju jättebra också, bland annat det där att WOA själva ”köpte upp” WoAs så att Vanja kunde stoltsera med att ”50% nu är sålda” – ännu ett sätt att lura folk till att tro att efterfrågan är större än vad den är och något som lite glömts bort att de gjorde för de har ju gjort så mycket annat konstigt (det här är alltså INTE samma sak som när de köpte upp WOAs under falska namn, då var det för att få efterfrågan på andrahandsmarknaden att verka större än vad den var, det här var grundförsäljningen)

    SÅ intressant att hon får massor med hejarop, när folk inte ens vet att hon fortfarande inte släpper fram alla kommentarer med frågor!? varje gång jag kommenterar frågor ang ekonomi så tas de bort. För att hon inte vill svara förstås. men det ser ju ingen annan än hon

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.