Anitha Clemence shoppingutmaning i mål

Anitha Clemence gav sig tusan på att genomföra en långsiktig förändring genom att dra ner på shoppandet.
Eller ”dra ner” är kanske fel ord, hon har nästintill slutat shoppa helt. Enligt hennes inlägg har hon sänkt sitt CO2 i shopping med 95%.
Efter att ha gått i mål här så blir Anithas nästa mål att minska sin köttkonsumtion, då det också är en miljöbov i dramat.
För drygt ett år sedan sa Anitha följande om sina ändrade tankar och sin inställning till det här.

Vad skulle ni har svårast att dra ner på?
Shopping eller rött kött? Eller shopping och ALLT kött?

64 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Man kan ju börja med att välja kött med mindre klimatpåverkan

      Vilken är det?

        Lokal bonde i närheten där man bor.

          Bor man i Stockholms innerstad kan ju det va lite svårt. Då bättre att bara dra ner kanske?

            Men det finns väl gårdar runt om Stockholm? Om inte annat finns det kanske en lokal rekoring man kan beställa från? Vill man så kan man! Oavsett vart man bor.

              Gjorde en snabbsök på FB, finns ju hur många reko-ringar som helst i Stockholmsområdet.
              För er som inte vet vad det är: FB-grupper menade för bönder eller lokalproducenter att sälja sina produkter/livsmedel utan mellanhänder.
              Gå med i din lokalagrupp ASAP och stödj era lokalproducenter ❤

              Oftast går det till så att de lägger ut inlägg med en lista på vad som finns att beställa. Man lägger sin beställning och sedan är det bara att hämta på angivna tiden och platsen för utlämning.
              Man kan fynda/köpa otroliga grejor.

          Transporten är en väldigt liten del av köttets klimatpåverkan.

            Det är väl inte bara transport. Det är ju hur djuren sköts också som är en viktig fråga. Vad de äter spelar också in. Tex köper jag bara kött från gräsbetande kor, från ekologiska gårdar.

            Ja det bästa ur miljösynpunkt är ju att omedelbart avlida.

            Exakt, jämfört med eluppvärmda växthus är det nära noll. Bättre att importera tulpaner som fraktas mer klimatvänligt än att köpa svenska odlade utanför säsong. Helt sant.

      Ja, till exempel minska ner på NÖTKÖTT och RIS.
      Äta mer baljväxt, svenskproducerat och i säsong.

      Ursäkta att jag kapar men det verkar som att gemene man inte fattar hur mycket kossan och riset påverkar utsläppen, och istället pratar om att de ska minska sin sockerkonsumtion. Det hjälper inte miljön, vilket ändå var poängen här. Tack o hej

        En gräsbetande kossa som betat i Sverige har ett negativt CO2-utsläpp. Det minskar alltså CO2 i atmosfären och förbättrar dessutom jordens kvalitet och resiliens. Så läs på innan du skambelägger de som vill äta näringstät mat som dessutom är bra för planeten, och sluta sprida osanningar. Det är enorm skillnad på industriellt kött och lokalt kött uppfött med cirkulära metoder. Att generellt svartmåla allt kött, som är en av de viktigaste näringskällorna för oss människor, leder till allvarliga konsekvenser för vår hälsa och miljö. Detsamma gäller vegetariskt där mycket är industriellt producerat med långa transporter, ändå målas vegetarisk kost upp som bättre för planeten. Det skrämmande är inte att gemene man inte förstår kossans klimatavtryck, utan att så många tror att vegetariska alternativ alltid skulle vara bättre för miljön och människan.

        Riset håller jag dock med dig om. bättre att äta svensk potatis!

          Exakt så!

    Socker! Jag äter så lite rött kött och halverat mitt shoppande utifrån ett sparmål. Så det är socker jag vill bli fri från!

      Samma här! Billig choklad mums! 😩😄

      Jag har inte ens socker hemma. Vad använder ni det till? Nä, jag bakar inte😉

        Det är socker i nästan precis allt vi äter. Jag är sämst på att baka så har nog faktiskt inte heller en påse med rent socker hemma, men likförbannat äter jag otroligt mycket som innehåller socker på ett eller annat sätt och skulle jätte gärna vilja sluta.

        När man bakar endast.

    Elsa Bratt lägger ut stories från det stängda instagramkonto hennes barns förskola har, printar sedan bilder från detta stängda konto och lägger sedan ut dessa bilder (där andra barn visas men som maskeras med hjärt-emojis över ansiktet) på sin story?

    Jag förstår inte hur hon tänker här, det är stängt konto av en anledning och hon kablar ut bilder på andras barn till sin följarskara på över 20k?

      Skriv det till henne

        Hon vet dessutom inte om någon av barnen har skyddad identitet, skrev till henne och nu är man blockad. Fina prioriteringar där!

          Hoppsan. Sedan la hon en story om att hon blockar alla typ direkt nu, skiter i att förklara sig osv.
          Men inte smart att lägga ut från förskolans Instagram.. precis som du säger det kan finnas barn med skyddad identitet, eller bara vanliga föräldrar som inte vill att ens barn ska skymta på ett relativt stort insta konto.

            Någon borde meddela förskolan så att de tar ett snack med henne.

      Fråga henne i stället.

      Finns bilden med de andra barnen kvar eller är det bara jag som inte kan se den?

        Den finns kvar, barnen har fotbad! Det är bilden före den där hon visar hur hon klippt ena barnets lugg.

          Okey jag anmälde den (till noll nytta förmodligen) så kanske därför inte jag ser den längre

            Anmälde den till vad?

      Meddela förskolepersonalen om det?

    Bra jobbat. Samma mål detta år. Sålt bort kläder jag inte älskar på Vinted och behöver förmodligen inte köpa ett enda plagg i år. Har ett mål att köpa en stuga i skogen typ! 😄

      Har du funderat på klimatpåverkan med att kläder skickas med posten? Är det inte bättre att lämna in till en butik istället eller sälja på marketplace? Hur ska din köttkonsumtion hjälpa klimatet?

        Men Zzzzźara.

        Haha kunderna som tar bilen till butiken då?

    Älskar kött o skulle hellre gå naken än att sluta äta det 😂

      Jag älskar också kött men har dragit ner på konsumtionen och köper bättre kött, dock dyrare då ist. Dels pga miljön samt såg ngt reportage om ökad tarmcancer. Börjat göra linsgrytor mm som jag aldrig skulle tro att jag gillade.

        Tror inte att rött kött ökar risken för cancer. Känns som propaganda. Vi har ätit rött kött i alla tider. Jag tror snarare det är alla jävla tillsatser som finns i maten nuförtiden. Det ska alltid läggas till onödiga ingredienser… handlar seriöst väldigt lite i matbutiken. Köper nästan allt från lokala bönder och producenter, alternativt beställer på nätet. Nästan allt som säljs i en vanlig butik idag är skräp. Det är så sjukt.

          Finns studier på att det är just rött kött. Men mycket möjligt att det är i kombination med andra tillsatser dom vi äter. Chark är i alla fall värst och nitrat och nitrit är stora bovar. Jag har en bonde som förädlar själv och säljer utan det. Kanske din också har?

        Tror inte att rött kött ökar risken för cancer. Känns som propaganda. Vi har ätit rött kött i alla tider. Jag tror snarare det är alla jävla tillsatser som finns i maten nuförtiden. Det ska alltid läggas till onödiga ingredienser… handlar seriöst väldigt lite i matbutiken. Köper nästan allt från lokala bönder och producenter, alternativt beställer på nätet. Nästan allt som säljs i en vanlig butik idag är skräp. Det är så sjukt.

          ”Tror inte”… Och ”Känns som”…
          Att gissa sig fram till fakta har aldrig varit en bra idé.
          Det finns hur många vetenskapliga studier som helst på ämnet. Att konsumera stora mängder rött kött ökar risken för cancer. Det är fakta, och inte något forskarna ”tror”.
          Tillsatserna är däremot svårare att studera, då det där i många fall kan bero på en så kallad cocktaileffekt. De tillsatser som är bevisat skadliga för oss är redan förbjudna i Sverige.

            Jag tänker inte lita mig blind på forskning, som förresten oftast är köpta studier av ”big pharma”. Man ska tänka kritiskt. Om du kollar så finns det alltid en studie som säger att det är bra och en annan som säger att det är dåligt.
            Konstigt att livsmedelsverket tycker att det är bra att mata våra barn med ultra processad mat. Det finns forskning som visar att soja innehåller fytoöstrogener, ändå tycker livsmedelverket att det är ok att ge det till våra barn? Fast att det finns bevis på att förhöjda halter av östrogen kan leda till ökade risker av cancer. Rapsolja finns det studier på också, som visar att det är jätte bra, men också studier som visar på att det ger inflammation i kroppen och ger ökad risk till hjärt och kärlsjukdomar. Ja mitt sunda förnuft säger nej nej och nej. Vi har aldrig ätit så höga halter av fröoljor tidigare, det är något nytt i våra dieter, och vi har aldrig haft så mycket sjukdomar som vi har nu.
            Så ja, jag känner och jag tror för jag litar inte på skiten för fem öre.

              Det stämmer att det tyvärr finns studier som är betalda av en intresseorganisation. Men det finns också en uppsjö av studier finansierade av oberoende forskningsinstitut. Att säga att studier ”oftast” är köpta är att tala ner en hel yrkeskår, inte lita på människors kunskap om olika saker, och tro att man själv alltid vet bäst.
              Jag är mycket medveten om att studier ibland kan visa olika resultat. Jag är forskare själv… 🙂 Det är därför det behövs mycket forskning på ett område innan vi kan dra en slutsats. Inom det här området finns det mycket forskning, så att gissa sig fram till vad som är sant eller ej är väldigt onödigt.
              Att tro och känna skapar okunskap och rädsla. Kunskap är nyckeln till allt.

          Människor har ätit vad de har haft tillgång till utifrån geografiska förutsättningar. I det finns extremer som nästintill endast ätit kött till de som i princip livnärt sig på grönsaker. Det har visat sig att båda extremerna mår utmärkt eftersom de anpassats efter sin miljö.
          Problemet är att kosten blir alltmer likriktad globalt sätt. Animaliska produkter är en stor del i denna kost vilket betyder att allt fler äter för MYCKET kött.
          Om medan vi ändå pratar om majoriteter, så råder det koncensus mellan kopplingen av en rad livsstilssjukdomar och intag av mängden mat och kvaliteten.
          Lägg därtill det etiskt tvivelaktiga att föda upp kolossala mängder djur vars ända syfte är att vara föda. Och som lök på laxen bidrar detta på massor av olika vis att vi förstört miljön och då försämrat förutsättningarna för att få den biologiska mångfald som krävs för att vi ska kunna äta på ett sätt som håller oss friska.

            Jag håller med dig att kunskap är allt och tyvärr är det svårt att få fram rätt information.
            Jag menar inte att skapa rädsla och oro men tycker tex att det är svårt att veta vad det är för kvalité på köttet de använder när studierna görs. Mycket djur lever tyvärr under hemska förhållanden och svårt att veta hur det påverkar oss människor när vi äter det.
            Men som jag sa, jag använder sunt förnuft när det kommer till mat och köper så naturliga (och ekologiska!) råvaror som möjligt. Äter väldigt enkelt, kött från glada gräsbetande kor som betar på ängar och marker som inte går att odla på (ökar mångfalden!), ekologiska grönsaker, sen bakar jag eget bröd med surdeg och kulturspannmål från ekologiska svenska gårdar. En ren kost helt enkelt där jag lagar allt från grunden.
            Menar såklart inte att tala ner en hel yrkesgrupp, är såklart glad att det forskas, det är synd bara att man inte kan lita på all forskning.

              Mitt svar var till S kl 12.40

    Äta kött har jag slutat med, shoppa behöver jag verkligen sluta med så det jobbar jag på 😅

    Lite uppfriskande med någon som har många följare som satsar på minskad konsumtion istället för ökad utan att vara ett renodlat klimatkonto.

      Ja för säkert kan hon påverka så många fler just därför. Intressant att höra hennes tidigare shoppingmönster. Tyvärr tror jag inte bara de som ofta går på stan ”råkar” shoppa utan ännu oftare de som scrollar kläder online. Ännu värre där för att kläderna de sen skickar tillbaka dumpas i stället för att säljas igen. Bra också att hon lyfter fram vintage. Brukar hon visa det hon köper second hand? Vore kul att se.

    Socker (choklad helst och goda kakor).

      Och gurka haha älskar det

    Äter inte kött ändå så…

    Shoppar typ aldrig. Är ointresserad av kläder och får panik av för mycket prylar. Det enda jag köper, och som jag faktiskt kanske överkonsumerar, är böcker. Har inte ätit kött sen 2019.

      Då är ett tips att börja låna det som går på biblioteket.

        Hon behöver pengar till Botox och allt annat fix men vill framstå som en medveten miljöpåverkare😃

        Fast jag vill ju ha alla böcker. I mitt egna bibliotek. 😉

          Ja det låter ändå väldigt oförargligt att konsumera böcker vs fast fashion, flygresor, kött med mera. Skulle också vilja ha ett eget litet bibliotek!

    Shoppar gör jag aldrig längre p g a ekonomiska svårigheter, så det är ingen förändring. Och kött har jag tyvärr börjat få kväljningar av så fort jag steker nåt. Luktar bara dött och äckligt, så jag har nog inte svårt att avstå något av dessa alternativ. Får jag bara choklad är jag lycklig!

      Har precis samma känsla inför kött som du! Har gradvis minskat ner på köttmängden de senaste åren, och ju mindre kött jag äter, desto äckligare tycker jag det blir. Det luktar så fruktansvärt unket och dött!

        Samma här. Fram till jag var 25 åt jag allt och mycket. Nu blir jag bara mer och mer kräsen, gillar inte kött, det ena och andra… äter mindre portioner (ej viktrelaterat). Tycker ändå det är konstigt att smaken kan förändra sig så mycket i vuxen ålder. Spännande att fler upplever liknande saker,

    Samma rädsla som hon skrev om för ett år sedan: stå till svars inför min dotters frågor om va vi höll på med och pajade jorden har fått mig att engagera mig i Rebellmammorna. Vi behöver både göra små egna bättre val och påverka makthavare att göra de stora viktiga valen.

    Slutat äta kött, nästan! Grönsaker i olika färger är roligare att pyssla med!
    Shopping är 🤩

    Kött slutade jag med 2007 😅 Shoppingen däremot behöver jag ta tag i! Sen blir det ju en bonus när man kan nå sparmålet snabbare om man drar ner på allt onödigt man köper 😊

    Slutade handla nya kläder för ett par år sen. Men handlar second hand, blir mest på Labels We Love. Men även lite på Sellpys och Marketplace. Obs är inte strikt längre och löparskor köper jag nya. Men blir inte mkt butiksnytt i övrigt. Inte svårt alls för mig, köper även det mest second hand till barnen. Sluta äta kött eller socker skulle däremot vara en stor utmaning för mig.

    Alltså folk som påstår att kött är en miljöbov visar endast upp sin dumhet(och sin PK-agenda).

    Helt sanslöst att det skulle vara en grej att handla en massa onödiga kläder var och varannan dag! Jösses!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.