Anitha Clemence om konsumtion och samtiden

Om du inte ser Anithas inlägg och inte kan klicka upp det på Instagram, så hittar du hennes texter här.
Hon har nämligen skrivit en riktigt bra text om Influencers och konsumtion, någonting hon själv varit högst delaktig i, vilket hon också tar upp.
Ingen kan göra allt, men alla kan göra lite. Och lite är det som behövs för att mycket ska kunna ske.
Jag tror det får extra mycket tyngd när det är just en influencer som tar upp dessa ämnen, just eftersom de anklagas för att ha en så stor del i fast fashion-vågen och konsumtionshetsen och tycker att det är väl värt att uppmärksamma.

Lite som Gertrudes köksrenovering. 
I en värld där influencers river ut ALLT som finns i en lägenhet för att renovera den till sin egen stil – dvs samma stil som ALLA har i 40 toner av beige och marmor – så är det värt att lyfta upp en influencer som gör annorlunda.
Motpoler behövs, hur små de än är, eller vad tycker ni?
Håller ni med eller mot?

Tack för tips!

33 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Såklart är det hon skriver bra, men det blir ändå lite skevt i min värld. Jag har varit student i 6 år och har precis fått mitt första jobb och börjat tjäna pengar. I min värld så köper man inte allt man vill ha (inte ens nu när jag har råd), man renoverar inte ett fullt fungerade kök, man reser inte jorden runt 4 gånger per år.

  Jag förstår att hon försöker skriva någonting bra, och det är bra att hon har börjat tänka på din konsumtion. Men jag och många andra har alltid levt så, för det har inte funnits något alternativ. Det är nästan som att bli mansplainad för, för jag vill bara svara att ”jag vet, vi alla vet, vi har försökt säga det här i flera år men ingen har lyssnat”.

   Jag har jobbat länge och har en bra lön och låga utgifter men hatar att konsumera skit. Typ gå runt och köpa en ny tröja bara för att man är typ bored?Kasta ut något fungerande för att man vill ha nytt?? Fattar verkligen inte. För mig handlar det om respekt för pengar.

    Håller med om allt ovanstående! Jag har också en ekonomiskt stabil situation och skulle väl i teorin kunna shoppa mer men till vilken nytta? Var skulle ens alla mina kläder få plats? Tänker ofta på det när jag ser influensers som konstant har nya set på sig. Och även om de fått dem så bidrar de ju till ett beteende som är förkastligt, när de visar upp nya saker dag efter dag. Hur kan man med gott samvete göra det, med vetskapen om vad det bidrar till? Tell me, please!!

   Det nya nyrika kommer vara att upptäcka att konsumtion är fel. Normala och utbildade människor resonerar som dig.

   Håller med. Hon säger ju t.o.m. att hon är shoppingmissbrukare så uppenbarligen handlar det här om något annat än normaltillstånd. Jag känner inte igen mig alls.

   Självklart bra att reflektera över sin konsumtion, Bianca gjorde väl en liknande reflektion för några veckor sedan. Tyvärr känns det lite som när Leo Dicaprio pratar om klimatet, mest prat.

   Ja, hon talar ju för en liten klick människor. Inte oss alla.

    Fast hon verkar ju tro att hon talar för alla?
    Jag känner inte igen mig alls. Att bo i Paris lockar en ju inte att shoppa mer dyra nya märkeskläder. De om något blandar ju högt och lågt friskt. Kände mig mer kreativ med vad jag hade där.

   Verklighetsfrämmande. Har helt ok med pengar men har inte nån lust att kasta bort dem på saker bara för att det är inne hos alla de som konsumerar i sin jakt att finna lyckan och lugnet. Har mina väl utvalda saker, kläder som nöts och bor precis som jag vill i en liten stuga men mycket hem. Jag tror att om man inte är nöjd med det man har kan man aldrig bli nöjd med det man får.

    ”Har mina väl utvalda saker, kläder som nöts och bor precis som jag vill i en liten stuga men mycket hem. Jag tror att om man inte är nöjd med det man har kan man aldrig bli nöjd med det man får.”

    Vad fint du skriver, tål att tänkas på ❤

  Är väl ändå inte någon stor miljömässig ansats att inte ha bil i innerstan när det hon gör istället är att ta taxi…

   Som en viss influencer som skrev att hon aldrig tar bussen, utan hellre promenerar för miljöns skull 😂

  Vissa som har överflöd av väskor, skor o jackor mm typ Pernilla.
  Sen får de hem nya kläder hela tiden och köper nya väskor 😅 sen rensas det lite igen. Det är helt sjukt

  Ja jag håller med om att hoppas att det kommer bli mindre fokus på konsumtion i framtiden och det inget fel i det hon skriver, bra reflekterande över sin egen situation liksom.

  Samtidigt så ja, hon är 44 år och har hunnit shoppa loss, antagligen har hon en välfylld garderob där hon kan hitta något för alla tillfällen utan att känna sig felklädd eller sunkig. Antagligen har hon också ett inrett hem nu som hon trivs i. Det kommer ju komma nya individer som vill försöka uppnå den här perfektionen. Därmed inte sagt att den som har så det räcker bör sluta konsumera. Men som för henne kanske det inte är speciellt svårt, utan snarare rimligt, att sluta shoppa just kläder. På samma sätt som den som precis kommit hem från en jordenruntresa, inte konstigt om man är mätt på resande och bara vill vara hemma ett tag. Vill man vara en förebild och gå i bräschen för ett mer medvetet liv finns det ju så mycket man kan göra, som faktiskt innebär en uppoffring, men som kanske på sikt kan normalisera nya beteenden.

  Ta tillbaka bloppis! Det hade varit så uppfriskande att se en influencer starta ett second hand-företag istället för alla dessa överprisade smink- och klädmärken.

  Snart kommer väl alla hundratals bud till alla influensers med överflöd av ballonger, rosor och choklad inför alla hjärtans dag..

  Jag tycker att trender och mode är intressant, så det dyker upp en hel del såna grejer i mina flöden.
  Jag vet inte om det är jag som är onormal, men jag har reagerat på hur många olika ytterplagg folk verkar ha. Det pratas om att man ska matcha sina kängor med rätt kappa, halsduk och väska.
  Har folk så himla många rejäla vinterjackor och bra kängor att man kan välja och vraka, beroende på outfit?

  Det är som sagt kanske jag som är konstig, men jag har typ samma jacka hela vintern. Jag har alltså inte flera olika jackor för samma temperatur, om ni fattar.

   Haha jaaa jag har tänkt på samma sak! Jag har iofs flera vinterjackor men de har olika funktion (tjock dunjacka, skidjacka, kappa till kontoret, tunn dunjacka när det är mildare) men influensers verkar liksom ha 7 nästan likadana ullkappor lika många halsdukar och mössor? Och 10 olika varianter vinterkängor.

  Tror det har med åldern att göra. Exemplet på SATC är väldigt typiskt, vi som var unga kvinnor då blev inspirerade och letade Carrie outfits överallt. Man måste också förstå att det var väldigt långt ifrån klimatskam och konsumtionshets, det diskuterades inte överhuvudtaget. På sin höjd hårspray och hur dåligt det var för ozonskiktet!

   Får känslan av att folk inte direkt strävar efter en fullsmockad walk in wardrobe längre, även om det såklart finns undantag, men istället är det ju en massa annat som konsumeras. Sånt som inte ens fanns/inte fanns en tanke på sådär på 90-talet tex. Alltså att själva överflödet av just kläder och prylar börjar ses som tacky, vilket iofs är positivt, men att det istället konsumeras olika behandlingar, renoveringar, enorma hus, influgna fredagsbuketter, standard med en bil per vuxen, resor, semesterhus, mat med stor påverkan på klimat osv. Så tiderna förändras, absolut och visst är vi mer medvetna idag men ändå konsumeras det ju något enormt, om bara på ett annat sätt.

    Håller med på ett sätt, att det numer ses som fel att ha för mycket saker. Däremot tror jag inte såna ”hippa” personer konsumerar mindre, utan bara motiverar sitt beteende på andra sätt. Typ ”bygger en basgarderob”, ”investerar i en riktigt bra t-shirt” (fast man redan har 50 stycken liknande) osv. En konsumtion som låter finare men man konsumerar ändå MASSOR (typ 100 gånger mer än gemene man)

     Menar alltså att man fortfarande konsumerar mkt kläder, inredning men gör det på ett ”snyggare” sätt

     Englas showroom i ett nötskal.

  Blir ett skämt när Anitha uttalar sig om återbruk, miljö, mm mm

   Kan bara instämma! Flyger sönder planeten titt som tätt men ska sluta konsumera 🤣

  Helt ärligt: Influencers kommer aldrig vilja skära ned på resor och shopping. När de talar om att ”downsiza” så är det vi vanliga dödliga som ska göra den resan. De adresserar ofta pöblen (”nu måste vi resa oss och kämpa mot orättvisor/miljöförstöring” o.s.v.) medan de själva seglar på som vanligt.

  Varför ska vi hylla dem? Varför ska vi låta OSS leva på DEM?

  Jag har lite svårt för begagnade kläder, men jag köper gärna kläder tillverkade av återvunnet! Det blir en del polyester, men skit samma, det känns gott i hjärtat att det är tillverkat av återvunnet material!
  Jag älskar mitt kök från 60-talet, ska vårda det ömt i resten av mitt liv!

   Du vet att när du köper kläder av återvunnet material så är det nästan uteslutande från pet-flaskor. Mycket bättre att låta det materialet cirkulera just som det. Antar att du tar med dig egna sängkläder till hotellet också?

    Åk till Ulricehamns återvinningscentral där är de stenhårda på vad som får kastas i vilken container, och det måste ju ha ett syfte ! Deras stränghet var en ögonöppnare för mig!

    Nä, fy vilken onödigt nedlåtande kommentar från mig till dig Maria. Ber om ursäkt. Heja dig som vårdar ditt 60-talskök.

  Oj oj hur ska det gå nu med jordklotet? Enligt Mona i finhooden brakar allt samman om vi inte konsumerar konstant. Och har man varit ”fattig” ( hrmm ja allt är ju relativt förståss) så får man köpa köp köpa så mycket man kan. Nya kläder varje vecka men ingen värme i huset, gäller att prioritera.

   Fast hon har ju snöat in sig på plädar så hon klarar sig nog i kylan😁

  Englas Showroom borde användas som forskningsobjekt i detta ämne. Maken till dålig självinsikt får man leta länge efter.
  År efter år upprepar hon sig och sina misstag, hennes syn på återhållsamhet och shoppingstopp är ju helt grotesk. När Engla tycker att hon inte shoppar nåt så ser hennes läsare konsumtionsberoende och inget annat. Men hon köper ju bara sånt hon behöver…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.