En gissning resulterade i en soc-anmälan för Hugo och Paula

Förra veckan skrev Hugo ett inlägg där han berättade att en person anmält honom till soc eftersom vederbörande tyckt att det ”hade kunnat vara Hugo” som lät sin dotter cykla själv och skrika efter sin pappa medan han – pappan då – körde i förväg med bilen.
Anmälaren – en kvinna vid namn Anna – ansåg inte att hon hade tid att ställa frågan till Hugo innan hon gjorde en anmälan till socialen. Dock hade hon tid att lägga ut alltsammans på Facebook och diskutera huruvida det var Hugo och hans dotter det handlade om innan hon anmälde det hela.
Så var det Hugo och Molly?
Nä. De hade befunnit sig på Skansen hela dagen och ställde sig mycket frågande till den här kvinnan och hennes anmälan och det gör sannerligen jag med!

Nu har Hugo publicerat ytterligare ett inlägg där han berättar vad som hänt sedan sist:

Eftersom hon skrev att hon hade fått ett tips från Facebookgruppen om att det ”kanske kunde vara jag” skrev jag till henne när vi fått hem kallelsen och frågade om namn på den som tipsat. Då kom infon att hon hade fått tipset i ett privat meddelande och att hon inte hade kvar det och inte heller tänkte på vem det var mer än att det var en kvinna. Nu är jag ju ingen detektiv direkt men något i mig tycker det känns skumt att hon får in ett tips privat på Facebook, tar det och lägger en anmälan och sen raderar hela konversationen i samma stund.

Kvinnan som hörde av sig på Instagram och gjorde anmälan skrev också att hon själv jobbar på soc vilket gör mig ännu mer förbryllad över att hon tycker så lösa grunder som ett tips på att det ”kanske kan vara jag” är tillräckligt för att anmäla utan att vänta in svar. Hoppas att hon inte jobbar som handläggare på soc utan som fönsterputsare om vi säger så. Har fått se hela hennes anmälan nu och tydligen var bilen grå också (min är vit) så det känns ju som att en snabb titt i mina kanaler hade kunnat avstyra oron över mitt föräldraskap just den dagen i alla fall.//Hugo

Jag förstår att Hugos läsare blev upprörda och anmälde honom till socialtjänsten den gången han lät Molly sitta på ett gäng kuddar i framsätet på en rullande bil.
Det var både oansvarigt och jävligt dumt men det här?
Sitta och anmäla föräldrar baserat på vad någon random människa publicerat på Facebook som de trott sig se.
Rena gissningar alltså!
Hugo och Paula har fått en kallelse skickad till sig som givetvis inte kommer leda till någonting annat än att anmälan avskrivs, men det måste kännas som en så otroligt kränkning att som förälder anmälas till socialen av en främling som påstår att man utsatt sitt barn för fara!

Det som gör mig så förbannad är att den här kvinnans totalt grundlösa anmälan slösade med de redan knappa resurser som socialtjänsten har för att skydda barn som far illa.
Tänk om ett barn for illa under den tid det tog socialtjänsten att lägga ner den här anmälan – ett barn som kanske annars hade kunnat tas om hand?

Jag hoppas att folk tänker på det nästa gång de känner sig lite trigger happy och blir sugna på att slentrian-anmäla första bästa offentliga människa till socialtjänsten baserat på ett grundlöst inlägg på Facebook.

66 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    *Socialtjänsten

      Suck. Folk har i alla tider sagt Soc. Du fattar ju vad hon menar!

        Jag tror hon menar att det heter socialtjänsten och inte socialstyrelsen, som författaren av blogginlägget skriver. Stor skillnad mellan socialtjänst och socialstyrelse.

          Aj fan.. Jag fick skäll för att jag skrev ”soc” innan och valde ju helt fel ord när jag försökte låta fancy.. =)

        Ja, jag fattar vad hon menar, men socialstyrelsen är en helt annan grej än socialtjänsten. Folk har i alla tider sagt soc om socialtjänsten, aldrig hört nån använda det om socialstyrelsen dock. Suck.

        Mmm, men det är ungefär samma som att referera till polisen som ”snuten” när man pratar om dem i professionella sammanhang, det är respektlöst.

          Ojojoj hur lättkränkt får man egentligen vara? ? Det är en förkortning och inget skällsord. Fel att säga föris också då istället för förskola, systemet istället för Systembolaget, tandis istället för tandläkaren osv. Förkortningar finns det gott om och det är respektlöst menar du? ?

            Mina mamma jobbar på socialtjänsten och hon har alltid sagt soc så det säger jag med.

              Jag har jobbat på soc och alltid sagt så, liksom alla mina kollegor. Vad skulle vara kränkande med det? ?

                Eller respektlöst var visst ordet som användes. Förstår dock inte det heller i sammanhanget.

    Fruktansvärt dumt gjort av den människan och synd om Hugo. Men, ”tänk om ett barn for illa under den tid det tog socialstyrelsen att lägga ner den här anmälan – ett barn som kanske annars hade kunnat tas om hand?” Sluta överdriv. Inget barn gick miste om omplacering till en annan familj pga anmälan mot Hugo och att den lades ner.

      Nej, men man kan ju tycka att det är fel att ge sig på en verksamhet som redan är ansträngd. Alla anmälningar som kommer in måste behandlas. Allt tar tid att gå igenom så detta ska man inte ta alltför lätt på.

      Vi på socialtjänsten har fullt upp HELA tiden så om vi kan besparas den tid det tar att ta emot en helt grundlös och onödig anmälan, registrera den, söka efter vårdnadshavare eller andra inblandade för att kunna göra en skyddsbedömning (måste göras samma dag) samt kalla till möte och hålla ett möte med föräldrar och ev också barnen, dokumentera detta och göra bedömning kring om utredning ska inledas eller inte, så vore det toppen. Det är tid som kan läggas på de barn och ungdomar som är helt beroende av socialtjänstens stöd.

      Det tog onekligen onödig tid de behövde till andra barn, jo. Att anmälningar till socialtjänsten missbrukas av en del gör att de hindras i sitt arbete och gissningsvis också att andra barn far illa. Tycker därför inte det är en överdrift, det är ju konsekvensen av att man slentriananmäler.

    Socialtjänsten*

    Men vadå, synd om Hugo?
    Om det är riktigt att ett barn blev utsatt för något som bör anmälas är det väl synd om det barnet – även om det råkade vara ett annat barn än antaget.
    Hela fokus i det här inlägget är ju skevt – det var tydligen fel att Hugo var inblandad i det inträffade, men det verkar ju fortfarande ha hänt?

      Det har hänt uppenbarligen, men de var INTE Hugo. Vilket inlägget handlar om vilket absolut inte är skevt att bloggbevakning rapporterar om.

      Hoppas kvinnan i fråga skäms och att de barn de faktiskt handlar om får hjälp. Istället för att folk gör falskanmälningar till höger och vänster.

        Fast hela fokus här är ’det var inte H = det har inte hänt’. Det står om den ’totalt grundlösa anmälan’ som ’slösar med redan knappa resurser’ – har det hänt eller har det inte hänt?
        Fel av anmälaren såklart att anta vem det var, men var det fel att anmäla?

          Det är väl givetvis focus på att de inte är Hugo, då de ämnet vart på tapeten ett tag nu.
          Sedan om det har hänt ”utanför bloggvärlden” är en annan femma då bloggbevakning rapporterar om bloggar och socialamedier.

          Att sitta och anmäla bagateller till soc är dessutom resurs krävande. Det är inte datorer som tar emot samt hanterar ärendena utan en person som lägger onödig tid på att gå igenom anmälningar som inte ens skulle vart där ifrån första början.

          Sedan, att låta en unge cykla bakom bilen.. Är det verkligen nog för att anmäla någon. Come on

          Det var ju inte direkt som hon hjälpte ungen i fråga genom att ange Hugo som pappa, snarare tvärt om.

            Det var min poäng?

              Tangerade din poäng iaf, eftersom du tycker att det var bra att göra en anmälan, men det var det inte pga hjälpte ingen utan förstörde bara.

      Ja, det är faktiskt synd om Hugo som blev felaktigt anklagad och anmäld för att ha misskött sitt barn och ha varit en olämplig förälder.

      Det är inte olagligt att låta barn cykla bredvid bilen. Herregud vad folk curlar och anmäler hej vilt. Senast var det ju någon som ville anmäla en familj till soc för att föräldrarna såg sura ut varje gång de möttes i affären.

        Haha agree

        Wow, är det så här skvaller fungerar? Det handlade verkligen inte om att anmäla till soc om två föräldrar som såg sura ut. Det är fruktansvärt irriterande med människor som förvränger fakta för att det ska bättre passa in i det du vill säga. Du blev ju själv upprörd för att folk ger ”skitersättning” till sina barn och kallar föräldrar för egoistiska.

      CamCam kan ju inte skriva ett inlägg här om att en okänd kvinna på Facebook uppger sig sett ett barn fara illa, vad ska det vara bra för? En kvinna som dessutom tycka vara lögnaktig överlag. Barn far illa, absolut, och det ska vi såklart bry oss om men här finns ju inte något specifikt fall att diskutera på den här bloggen. Hellre lyfta utsatta barn överlag isf än något löst rykte.

        Istället för / i tillägg till allt ’stackars Hugo’ hade det gått att skriva ’hoppas att barnet som eventuellt var i en utsatt situation fick den omsorg som behövdes’.

          Det säger sig väl självt att om det finns ett barn som far illa så vill Camilla att detta barn ska få hjälp – hon är bloggare, inte hjärtlös. Men man måste kanske inte skriva en lång utläggning om det när det är bloggare CAM bevakar, inte samhället i stort.

          Visst, men jag tänker att det är rätt sjävklart att alla vill att barn som far illa ska få hjälp. Att önska ett oidentifierat barn väl på en random blogg tycker jag känns rätt tandlöst. Och helt orelaterat till sociala media. Uppmärksamhet på internet är liksom inte det viktigaste för barn som får illa att få. Tvenksamt om det ens är önskvärt.

          Skillnad om det hade funnits något vi kunnat göra för att hjälpa barnet.

    Om folk kunde titta till sina anhörigas, grannars, vänners, barnens lagkompisar eller vad det kan vara, och se hur de barnen behandlas istället för hur en random influencer behandlar sina barn. Lev inte på Internet, öppna ögonen så finns det barn irl som behöver någon som ser, om man nu tänker att man ska försöka hjälpa till menar jag.

    Inte acceptabelt att anmäma någon man inte vet vem det är, det var riktigt fult gjort. Stackars Hugo, tänk att få hem en anmälan som inte stämmer.
    http://Www.caloveline.com

      ”Ja bloggbevakning är riktigt vidrigt och hemskt, dom bara gör det för att provocera och tjäna pengar. Tycker jag det känns som.
      http://Www.caloveline.com”

      Vad gör du här då?

      Men gå och läs Bellas blogg om du nu hatar denna blogg så mkt. Bye!

    Hade det inte varit lättare att ta reggnumter på bilen från början så hade vi sluppit den här cirkusen? ??

    Reggnumret *

      Regnummer* ??
      (Hehe) ?

    Utifrån lagstiftningen så är socialtjänsten skyldig att ta emot en anmälan, hur korkad den än är. Sedan är det en annan femma om man väljer att utreda vidare

      Ja självklart ska det utredas innan det avfärdas men ska man göra en anmälan ska msn väl vara 100% säker på vem människan man anklagar är? Man kan ju inte bars gissa? Detta gagnar ju inte någon..tar oerhört mycket tid från barn/ungdomar som faktiskt far illa, tar oerhört mycket tid och psykiskt lidande för familjen (Huga i detta fallet) och man får ändå inte tag i den riktiga som det faktiskt gäller. Sååå…. Var det så bra ändå?

        Stava kunde jag inte göra idag. Sorry för det.

    Den kvinnan behöver sig ett skjut! Herregud!

      vem gör inte det

        ??

        Jag med om nån är ledig.

          Jag tror nog många kan hitta lite ledig tid om du uttrycker det sådär…

            Ja men precis ? Jag är också ledig om det bara är så liksom

              Intressant utveckling här i kommentarsfältet! Köra en variant på Sandras brevvänsupplägg?

      Kan hon inte få bli slickad eller pullad istället? Mycket enklare att komma åt rätt erogena zoner då.

    Fan inte klokt, folk anmäler både kreti å pleti, utan att ha på fötterna, självklart ska man anmäla om det är befogat, med fakta som är sann, har själv haft en granne som i fyllan och villan, anmälde att min hund inte mådde bra, för att någon klagat på henne, dock inte jag, men Länsstyrelsen kom ju på besök, för att skriva att min hund mådde finfint, fick gott betyg, och grannen en tillsägelse.

    Antagligen har vissa alltför mycket tid och alltför lite eget liv. Hur skulle det vara om vi alla tog för vana att tänka oss för inte bara en gång utan tre och dessutom använda oss av en del av tiden till att ta reda på fakta innan vi anklagar – anmäler – dömer. Lite självinsikt har aldrig skadat och för all del, sopa gärna rent framför egen dörr.

    Med samma logik – Jag tycker mig ha sett någon som ser ut som Isabella (det var en kvinna med ljust hår!!) ha sina barn obältade i bilen. Kan jag få skicka ett meddelande till någon av er okändingar via facebook messenger så ni anmäler detta till soc? ?????

    OT:

    Någon podd som har snackat ”skit” Victoria Törnegren och Alexandra Bring. Vill veta vem/vilka!!!! Någon som vet?

      Ja, jag sitter och klipper en video om det just nu faktiskt. Så sit tight så kommer den strax.

        Spännande!!!

      Tror det är Livet på läktaren?

    Vem sitter och gör anmälningar på saker man hört från folk man inte ens känner ?

    OT, inte bara Jon Olsson som hade en strippa på sin svensexa, Janni delér har en strippa på henens möhippa nu också som bla smiskar henne med en piska.

      Gud vad härligt!

        Ja, jag tycker det bara är roligt! Var dock många som kritiserade Jons svensexa.

    Såg i morse en mamma som körde bil med sin ena dotter i knät. Det andra barnet satt i baksätet.. Tror det var hennes karl som förut körde bilen till föris å då satt båda barnen längst bak.
    Dvs i skuffen…. Såg inte en bilbarnstol eller bälte.

      Har du möjlighet att prata med personen? Vet du vem personen är? Annars anmäl. Räcker med bara regnumret tex om du sett de fler äm1 gång. Detta är tex en grej som faktiskt är livsfarligt och sätter barnens liv i fara. Sen vet jag dock inte om det är polissak eller socsak om det är så att du inte väljer att årata med personen/personerna först

    Har du sett det här?
    https://virtanensoffer.blogspot.com/?m=1

    Nu träder fler av Virtanens offer fram för att visa att det uppdrag granskning gör är för jävligt!!!!!!!

      Så förfärligt vidrigt!

    Det finns värre. I den lilla kommun jag kommer ifrån anmäler mina gamla skolkompisar varandra till soc bara för att de är sura på varandra! Och de är 25-30 år gamla XD

      Hoppas de tänker på det när det lilla barnet/ungdomen som faktiskt behöver hjälp från soc inte får det, eftersom tiden går till sånt där skit.

      Va då du en bra kompis och säg åt dem? För de verkar ju då så intellektuellt långsamma att de inte fattar det själva.

    Jag har läst Hugos inlägg om detta. Sjukt att anmälaren inte kollade upp reg nr, alt stannade. Men det att hon borde frågat om det var han, vad tror ni de flesta skulle svara, om det var den personen alltså som gjorde detta, nej förmodligen. Ingen skulle väl erkänna att de låtit sitt barn cykla efter bilen i panik och bekräfta att en anmälan är rimligt?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.