Kenza öppnar upp om sin pappa

Jag känner igen mig mycket i det Kenza skriver – hur man som barn tänker att ”om jag bara gjort någonting mer eller annorlunda så hade pappa slutat dricka” – och tänker på alla barn som lever i liknande situationer just nu.
Barn till missbrukare tar ofta på sig ett ansvar för att få föräldern att sluta dricka och känner sig inte helt sällan alldeles ensam i världen i sin situation.
Men de är de inte, och det finns stöd och hjälp att få.
Att Kenza går ut och berättar så här öppet om sin barndom beundrar jag eftersom situationen med hennes pappa fortfarande är så färsk. Det är ju alltid lättare att bara lägga locket på utåt istället för att frikostigt dela med sig av en traumatiserad barndom, men kanske kan det få någon att inte känna sig fullt så ensam? Fantastiskt gjort av Kenza tycker jag!

Som barn kan du få hjälp från Alateen och i vissa fall Alatot.
Grupperna handlar inte om hur man ska få sin anhörig att sluta dricka utan om hur man själv ska kunna må så bra som möjligt trots en annan människas missbruk.

Lever du i en missbruksfamilj – ung som gammal – och behöver stöd och råd?
Här hittar du Alateen och Alanons hemsida.

102 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Så viktigt ämne att lyfta fram.

    Co-anon finns också för den som är anhörig eller vän till någon med alkohol eller drogproblematik! Coanon.se

    Och min kompis har precis förlovat sig med en som har missbrukat sedan han var 12 år. Jag har inga ord.

      Missbrukar han fortfarande?

        Yes.

          Är hans initialer J.L?

            Nope

            Står J för Joakim?

              Vem är den här Joakim?!

              Men vem är den här Joakim?! Känns som alla känner den personen o det här kommentarsfältet.

                Nej Johannes!

          Sorgligt. Jag hoppas din vän tar sig ur förhållandet.

            Tack men det verkar som hon är blind. Men vem är den här J.L?

    Fint att du tar upp ämnet! ❤️

    När jag var barn och i behov av sådana resurser så hade jag inte en tanke på att de fanns överhuvudtaget. Kände mig SÅ ensam, skämdes och hade ångest. Var medberoende och höll tyst, ingen visste om att min förälder missbrukade.
    På något sätt måste man kunna nå barnen som växer upp som medberoende. De hittar inte hjälpen själva för de vet inte att den finns. Hur ska man göra?

      ❤️

      //Moa

      Det vet jag verkligen inte men efter det här inlägget funderar jag hur ska man sprida information till barnen – Du är inte ensam. Broschyrer i skolan? På biblioteket? Som reklam på YouTube? Starta en rörelse av någon som barn ser upp till, en influencer. Känns som att det här viktigt, barnen är ju så ensamma med sina tankar och osäkerhet. #meetoo och #notalone#. Jag vet att detta är hypotetiskt men det verkar som att det finns hjälpande hand men inte kanaler att nå till behövande

        Det borde ju Kenza göra själv faktisk. Hon kan nå tusentals utsatta barn med en enda liten länk och några textrader. Annars är det skolsyster och ev klasslärare som ska fånga upp sånt, men om barnet inget säger eller om det inte märks i kontakten med föräldrarna blir det svårt.

          Det är ju poängen, barn klarar inte ta upp det med ”den innersta kretsen”, som skolsköterska, klasslärare eller någon annan vuxen i umgängeskretsen . Barn är alltid ytterst lojala mot sina föräldrar och vill inte avslöja något negativt avseende dem. Oavsett hur föräldrarna är – även de som misshandlar – de flesta barn älskar föräldrarna

            Yes det var exakt så jag var under min uppväxt med en misshandlande förälder. Jag var nära att ringa BRIS många gånger som barn, men gjorde aldrig det pga skam + jag ville skydda min förälder. Jag tror ändå att det skulle vara bra att ha någon slags kurs i skolan där barn får lära sig om BRIS samt de där stödgrupperna. Det behövs definitivt mer information om detta i skolorna, det fanns iaf väldigt lite när jag gick i grundskolan och vet inte om det har utvecklats?

    Mona gör reklam för att låna pengar, och skriver om att låna pengar till bröstlyft ?? Smart brud ??????

      Det är bara reklam i den bloggen numera

        ?? Här tog hon dock priset. Reklam att låna pengar till operationer man inte behöver ??

          Jag tog lån för att operera mig, det tror jag många gör.. sen om man behöver operationer – vem är du att bestämma vad andra behöver? Jag kände att jag behövde en operation iaf. Sen så gör hon inte reklam om att just låna till operationer – ” till t ex kirurgiska ingrepp.. eller en båt” skriver hon ju, rätt ska vara rätt.

      Antagligen är det många som lånar till sina operationer och när det kommer till Mona så finns det liksom inga gränser på hennes konsumtion av allt mellan himmel och jord. Hon har antagligen den filosofin att har man inte parade pengar så lånar man.
      Dålig förebild när det kommer till ekonomi och miljötänk och helt såld på status. Tycker synd om den kvinnan.

        haha, sparade ska det vara även om jag önskar att pengar kunde ”para sig”

    Skriv om Underbara Clara och Norrmans

      Jag hejar på Clara i detta, tycker Anna Norrman stack ut hakan utan nämvärt mycket kött på benen. Hon inleder ju också sin senaste post med att tacka vackra, underbara Clara för alla nya följare…känns som att det kanske var tanken med att hon rörde om. Ingen av de som ’känner’ he ne, t.ex Drömma, Mirandarebecca eller Krickelin verkar ju hålla med Norrmans…

      Tycker debatten blivit så sned på något sätt. Självklart ska influencers ta betalt och kunna försörja sig, det vill säga sälja annonsplatser, göra reklam, ha samarbeten osv. Håller med Clara till 100%. Men förstår inte varför DET är vad som diskuteras.

      Det som borde diskuteras enligt mig är ju all smygreklam, oseriös marknadsföring och konsumtionshets. Dessa oerhört viktiga frågor hamnar i skymundan för någon icke-diskussion om huruvida influencers ens ska få ha samarbeten/tjäna pengar.

      Känns lite som när en influencer får befogad och konstruktiv kritik men bara fokuserar på EN elak hatkommentar? Obs, menar inte att Clara eller någon annan gör så, bara att det blir lite samma osynliggörande av vad som egentligen är problemet.

    Jonna Jinton berättar, på extremt dålig engelska som vanligt, i sin senaste Vlog om hur en man på raden bredvid henne på planet på väg till Google-eventet i Aten dog. Usch, så otäckt.

      Bara nyfiken, men varför var du tvungen att påpeka att hon är dålig på engelska? ?

        Tycker att det ändå är rätt viktigt att hon kan prata engelska bra om hon ska göra sina vloggar på engelska. Annars bättre att göra dem på svenska och texta på engelska. Nu gör hon tvärtom. Vet att felet ligger hos mig men jag blir galen på både uttal och grammatikfel hos henne.

          Men hon kanske vill öva upp sin engelska 🙂 man blir ju inte bättre om man aldrig pratar. Väljer man att kolla får man ju acceptera det bara. Man behöver inte påpeka såna saker, det gör ingen bättre.

          Fast egentligen var det mest ditt beteende jag reagerade på. Att du liksom hade behovet att tillägga det i en kommentar som egentligen handlade om hur hemskt det hon berättade var.

          Ja, felet ligger verkligen hos dig!

          Är så fruktansvärt trött på er som ska klaga på andras engelska! När, när ska personer få öva och bli bättre på sin engelska?? Med ett träd i skogen där ingen hör eller ser?

          Tvi för er gnällspikar!

            Japp, felet ligger hos mig som jag redan sa. Kan inte rå för att jag stör mig sjukt mycket på just det. I övrigt är Jonna makalöst duktig på allt hon gör och en av vårt lands få sanna influensers om du frågar mig.

              Ett tips gill dig då – Håll tyst. Man måste öva för att bli bättre, det gäller allt. Den enda som ser dum ut här är du själv

                *Till

              Men du kan rå för vad du skriver.

          Resonerar du likadant med nysvenskar? Att det är bättre att de pratar sitt eget språk och använder tolk och textning istället för att prata svenska?

            Vad är en nysvensk?

              En person som precis bosatt sig i Sverige. Är det verkligen svårt att förstå?

                Oj vad arga ni är. Jag frågade bara, aldrig hört uttrycket förut. Sorry!

                  Aldrig hört uttrycket? Bor du inte i Sverige eller?

                  Jo det gör jag. Jag har hört nyanlända, invandrare, flyktingar, ensamkommande barn, kvotflyktingar, asylinvandrare, ekonomiska flyktingar, arbetskraftsinvandring, immigranter… men aldrig nysvenskar. Det lät nazistiskt. Som skinheads. Skinheads och nysvenskar och nassar… förlåt så mycket för att jag inte hört ordet.

                  Jag trodde att nysvensk var något nazistiskt. Det låter nationalsocislistiskt typ. Nysvenskarna – de äkta svenskarna. Typ.

                  Molle. Nej. Det är vad det låter som. En invandrare som precis blivit svensk (svenskt medborgarskap). Ny svensk. Nysvensk

                  Bor Du i skogen under en sten?

                Ja i ordet nysvensk finns ju inget som antyder att det handlar om boende eller boplats. Jag trodde det betydde att man nyss fått svenskt medborgarskap. Och om det betydde det så skulle ju språkfrågor vara mer relevant. Vad någon som endast bosatt sig i Sverige väljer att prata för språk är ju totalt ointressant. Finns många som bor här för att jobba som endast pratar engelska tex.

                  Bosatt sig i Sverige = fått svenskt medborgarskap. Innan du har fått det kan du inte bosätta dig i Sverige, du kan bo i Sverige, men det är på ”lånad” tid.

                  Man kan ju bo i Sverige utan att ha medborgarskap. Om man jobbar eller studerar här, eller om man gömmer sig. Men då är alltså inte illegala flyktingar nysvenskar? Även om de är födda här och har bott här i 10 år?

                  Sofia, nej. De är illegala flyktingar. Nysvensk är en invandrare som har fått svenskt medborgarskap. Du är inte svensk utan det. Om du drar till Norge och hänger där i 10år så blir ju inte du norsk för det

            OT men fick mig att tänka på universitetet. Började nu i höst och har flera i min klass som talar jättedålig svenska, alltså jättedålig. Vi har grupparbeten som ska vara skrivet akademiskt, slutar med att jag får göra det mesta. Finns det inga språkkrav öht? Verkar inte så. Tagit upp det med programansvarig men det är uppenbarligen en känslig fråga. Blir knäpp när jag får sitta och göra allt. Bara att acceptera eller?

              Tänk till och lägg upp grupparbetet smart istället. De kan ju något språk, de får göra lite mer av jobbet istället och du lite mindre så du kan översätta deras arbete. Allt går om man vill

                Det är svårt att ens enas kring arbetet då det är vääldigt svårt att kommunicera. Engelska obefintlig och jag kan inte deras språk. Känner inte heller att det är min uppgift att medla/tolka/göra allt själv. Finns många som bott här hela livet som är långt från ett akademiskt språk, men jag menar att grundläggande stavning och bra läsförståelse saknas här. Aja, hoppas grupparbeten är över snart.

                  Vad är det du läser?

              Många med svenska föräldrar som absolut inte har akademisk nivå på språket. Kommer bli slakt när det är dags för uppsats, inte har de fått någon egentlig träning innan heller så lite är ju skolans fel.

                Man kan lära sig att skriva akademiskt, dock svårt om man inte klarar av språket såpass att man kan tillgodogöra sig instruktioner. Tycker det borde vara språktest för att komma in på universitet, gymnasieutbildning verkar inte räcka. Språktest för alla!

                  Nej… Det där med språktest kan leda till väldigt orättvisa konsekvenser.

                  Givetvis. På mim utbildning har de inte fått möjlighet att utveckla sitt akademiska skrivande och kommer därför få det svårt till uppsatsen.

              Anonym: Allt går inte om man vill i sådana här situationer. Det är inte upp till J att hitta en lösning och gå runt problemet.

              J:
              Universiteten får inte ha språktest/antagningsprov. Om antagningsbehörigheten är grundläggande behörighet ingår svenska och då kan man tyvärr inte införa ett nytt antagningsprov (om det inte handlar om yrkesexam.). Om gymnasieskolor och vuxenutbildningar släpper igenom elever med godkänt betyg trots att de egentligen inte uppfyller detta i praktiken släpps de vidare till universitet. Det sker ständigt och har bara blivit värre. Nu handlar det inte ens längre om att studenter inte kan skriva utan en del förstår knappt vad läraren säger i klassrummet och detta i sin tur leder till en rad missförstånd.

              Lärarna kan inte göra något, säger vi ifrån blir vi anmälda för allt möjligt, rasism, diskriminering etc.

              Det bästa ni studenter kan göra är att inte acceptera detta och säga ifrån. Gång på gång.

                Fast det stämmer inte! Jag kommer från ett annat land och var tvungen att antingen göra ett test (minns inte vad det hette men det kostade en del) eller gå en eller två terminer (beroende på vilken nivå man är på) på universitet. Kursen hette behörighetsgivande kurs i svenska.

                  Sökte du på svenska betyg? Annars tänker jag det kan ha med det att göra. Har du svenska betyg går de ”i god” för dina svenskakunskaper.

                  Det jag skriver stämmer naturligtvis. Läs om vad jag har skrivit.

                  Problemet är att man får ett godkänt betyg i svenska trots att man egentligen inte uppfyller kraven för ett godkänt betyg. Det kryllar av sådana fall. Har man fått ett godkänt betyg i svenska får man inte ha egna språktester/antagningsprov på utbildningarna, tyvärr.

                  Att studera två terminer svenska utan att kunna språket sedan tidigare men tanke på hur utbildningarna i svenska ser ut idag räcker (oftast) tyvärr inte för att klara sig på universitetsnivå. Sedan finns det många som lär sig svenska flytande på ett par år men det är tyvärr inte majoriteten.

          Måste man även vara vältränad för att träna på gym? Redan vara duktig på tennis om man väljer att börja träna tennis? Sminka sig bra för att ens få sminka sig? Vara smart och kunna mycket redan innan man börjar skolan? Jag som trodde att övning gav färdighet, inte tvärtom…

            Fast grejen är ju att Js kurs inte är en kurs i svenska språket (uppfattar jag det inte som iallafall), utan en kurs som lärs ut med hjälp av det svenska språket. Där ligger problematiken.

              Nu svarade du väl allt på fel kommentar…

              Yes! Precis där ligger problemet. Hade såklart hellre önskat diskutera mitt ämne med mina grupper och fördjupat min kunskap istället för att spendera timmar med att försöka göra mig förstådd och förstå språket.. hänger ni med? Grupparbetena döljer ju sanningen? Dvs språket är ej på godkänd nivå

          Tänk vad världen skulle vara underbar om alla kunde ha ett perfekt uttal på det språk de talar. Är det inte lite löjligt att påpeka och peka på de som inte har kan det? Huvudsaken är väl att alla törs och kom ihåg att övning ger färdighet.

      Jag tycker precis tvärtom, hennes engelska är så charmig och jag är imponerad att hon gör det för jag tror inte hon är helt bekväm med det. Och absolut inte hennes kille. Men de gör det ändå så att alla kan kolla eftersom hon verkar ha så många internationella tittare. Synd att du kommer och gnäller om det! Hon kommer ju bli bättre och bättre med tiden. Vilken oskön kommentar.

        Hennes kille är ju inte helt bekväm med något, jag får fullständigt krypningar av att se honom tvinga sig själv att interagera i hennes filmer!

      Blev nyfiken och googlade Jonna Jinton Vlog – tittade på den första jag hittade och några till och förstår inte alls vad du menar?? Hon pratar fullt godkänd engelska, näst intill perfekta meningar, med en viss antydan till svensk melodi i språket. Ska man skämmas för det menar du? Så när Sofia Vergara eller Penelope Cruz pratar engelska ska det absolut inte få höras ALLS att de är spansktalande i grunden, det måste låta brittiskt/amerikanskt för att räknas som ”engelska” för dig? Superskumt. Oerhört charmigt att låta sin svenskhet lysa igenom och inget man ska skämmas för, så typiskt svenskar att vilja dölja allt som har med oss att göra… Jämför Alexander Skarsgård och Alicia Vikander i intervjuer – han har behållt sitt svenska uttal medan hon har en fet bred brittisk accent, allt är väl tillåtet men tror många av Jonnas internationella läsare ÄLSKAR att få höra hennes svensk-engelska uttal! Man förstår henne helt och hållet, så sluta klaga…

      Sjukt vad folk klagar på alls engelska! Förstår du vad som sägs? Då är det väl gott nog? Ska man behöva skämmas för att man inte pratar sitt andraspråk 100 procent perfekt?
      Jag har en vän från England och jag pratar och skriver min helt-okej-engelska med henne och det går hur bra som helst. I början till och med berömde hennes mamma mig för min engelska – och den är som sagt medelmåttig. Ironiskt nog att det bara är svenskar som gnäller på detta.

      Tack för mig.

    Önskar att det funnits mer information om detta när jag var yngre. Jag brukade gömma spriflaskorna under sängen i mina blåa lådor som var ämnade för Barbiedockor. Så sorgligt när man tänker på det 🙁

      ❤️

      Vet exakt hur det känns.
      Jag minns klumpen i magen när helgen närmade sig. Såg direkt om pappa hade druckit. Han kunde inte lura mig och säga att han bara var trött.
      Det blev alltid bråk mellan honom och mamma.
      Inland sloga de. Jag var så rädd att mamma skulle skadas…
      När jag flyttade hemifrån var det så underbart att äntligen slippa oroa mig dör helgerna. Det tog ett bra tag att sluta oroa mig för mamma.
      Idag är pappa nykterist.

    Anonym 15.14. att bosätta sig i Sverige kräver verkligen inte medborgarskap. Du kan bosätta Dig på livstid utan att ansöka om medborgarskap och blir inte utsparkad

      Illegalt, ja. Du kan råna en bank och aldrig mer jobba också. Vad är din poäng?

        Är det verkligen illegalt att bo i Sverige utan att vara svensk medborgare?

          Nej det är inte illegalt. Du kan ha tillfälligt eller permanent uppehållstillstånd?

            EU-medborgare behöver inget uppehållstillstånd alls.

          Man kan vara folkbokförd och bo i Sverige utan att vara svensk medborgare!

        Mina morföräldrar levde 40 år i Sverige utan svenskt medborgarskap, men hade permanent uppehållstillstånd. Tror du blandar ihop de två.

        Vad pratar du om? Uppenbarligen har du ingen koll alls, så då är det bättre att hålla tyst bara! Jag har bott i Sverige i åtta år utan medborgarskap och det är absolut inte illegalt.

    Kan du inte lyfta bloggarnas sammarbeten med mathem efter det som kommit fram nu?
    https://www.aftonbladet.se/nojesbladet/a/l12EAo/mathem-lagger-stora-summor-pa-kandissamarbeten

    Känner så igen mig i detta. Missbruket blev även min pappas död. Jag hittade honom död på golvet. 18 år gammal var jag då, mitt yngsta syskon var 10 år.

      Fyfan, jag beklagar verkligen sorgen och att du behövde gå igenom det traumat. <3

    Är inte al-Anon kopplat till scientologerna??? Finns i sådana fall bra mycket seriösare verksamheter!

      Nä, inte det minsta…

      Narconon är det kanske du tänker på.

    Ang rubriken: Det heter inte ”öppnar upp” på svenska utan ”öppnar sig” eller ”talar ut”. Tips till Camcam som gärna direktöversätter från engelskan.

    Det är ju poängen, barn klarar inte ta upp det med ”den innersta kretsen”, som skolsköterska, klasslärare eller någon annan vuxen i umgängeskretsen . Barn är alltid ytterst lojala mot sina föräldrar och vill inte avslöja något negativt avseende dem. Oavsett hur föräldrarna är – även de som misshandlar – de flesta barn älskar föräldrarna

    Oh Alanon är det värsta jag varit på, fick panikångest! En gång och aldrig igen. Men det hjälper kanske vissa och det är bra

      Första gången jag var på Alanon, grät jag mig igenom hela mötet. Fick så mycket stöd, då alla hade varit i min situation. Jag fortsatte gå på möten och det blev mitt andningshål och jag mådde så mycket bättre i mig själv. Jag gick möten, långt innan ”min alkoholist” blev nykter.
      Ja, det är hemskt och oroande den första gången, när man ska berätta om sin ”hemlighet”. Den ”hemlighet” som alla där har gemensamt.
      Så, Alanon är det bästa jag gjort/gör. Jag går fortfarande på möten ibland, då beteendet som medberoende inte försvinner i första taget. Om det någonsin gör det. Trots att alkoholisten varit nykter sedan länge.

      Beteende som medberoende = ”ta hand om-syndrom. (Att ta hand om alla, utom sig själv)

        En sak till. Det pratas om Gud, trots att det inte är religiöst. Gud kan vara slumpen, högre makt, ödet eller liknande. Det har alltså ingenting med religion att göra. Även om man inte är medberoende, kan vem som helst ha nytta av Sinnesrobönen ibland. Ibland har jag den som mantra, när dagen känns lite mörk.

        ”Ge mig sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra.
        Mod att förändra det jag kan
        och förstånd att inse skillnaden.”

    Min kära far dricker som bara den. Det har han gjort hela mitt liv, usch kommer ihåg rädslan och paniken! Satt hemma varje helg ist för att umgås med vänner från 12 års ålder till 17 års ålder ungefär, för jag ville se till att han kom hem. Panikkollade aktuellt på polisens hemsida om han inte svarade, och ringde runt till sjukhus i panik sååå många gånger, fruktansvärt.
    Nu är min älskade, älskade 9 åriga syster i samma sits som jag, om inte värre. Ungen är livrädd för han, rymmer hemifrån, ringer polisen, ringer till soc, och hon har redan försökt ta livet av sig. Skolan samlar in anmälningar till socialen i veckoslutet för det blir minst 10-12 stycken per vecka. Förstå så hemskt, hur kan man inte se vad som händer hos ett barn? Krävs det att stackarn ligger i graven innan folk öppnar ögonen?
    Sorry för långt text, skönt att få av sig though när det var ett passande ämne

      För att tillägga – varför det ramlar in mycket anmälningar från skolan är för att hon berättar för alla hon träffar där, hon bokstavligen skriker efter hjälp. Dom stöttar henne förstås, men så länge socialen inte agerar är det lönlöst

      Så sorgligt! Bra att hon hörs och inte ger upp. Har du berättat om dina erfarenheter för socialen för att förstärka hennes berättelse? Hur har du möjlighet att hjälpa och stötta din syster? Kan hon få bo med dig? Jag tänker på er! Kramar

        Pratar med socialen så ofta som jag kan, skickar in film/bildbevis, har kontakt med polisen, men inget hjälper. Självklart får hon bo hos mig men min far går inte med på det, och jag kan inte bara hämta henne, då anmäler han mig. Det bästa för henne och vad hon själv vill är att hamna hos fosterfamilj, så hoppas verkligen att det kommer hända för henne!

          Jag hoppas att det ordnar sig till det bästa för dig och din syster. Det är bra att ni har varandra. Det är sjukt att ni ska behöva gå igenom vad ni går/gått igenom(!!!) men jag hoppas att det i slutänden ska leda till något bra. Kanske kan ni samla era erfarenheter och dela dem med andra som växer upp med alkoholism i familjen. Ingen ska behöva känna sig ensam. ❤️ Håll din syster i handen, berätta om bättre dagar och led henne framåt. Kram till er båda.

    Ibland känns det som om ”bilden” av alkoholisten behöver nyanseras i Sverige. När jag var liten på 90-talet hade jag otroligt mycket ångest kring mina föräldrars drickande. Så fort de var lediga så drack de och blev jobbiga att ha att göra med. Men efter de klarade av att behålla heltidsjobb, aldrig slogs, inte syntes ute bland A-lagarna, så trodde jag att jag var överkänslig och överdrev problemet i mitt huvud. Har som vuxen gått i terapi och insett att när man nonchalerar sina barn, dricker stora mängder starksprit varje helg och särskilt på storhelger som julafton, struntar i att ens barn lider av det… Ja, då finns där alkoholproblem hur duktig man än är på jobbet. :/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.