En Novus-undersökning har tagit reda på vad de i åldrarna 65-79 år helst har nära till där de bor.
En Novus-undersökning har tagit reda på vad de i åldrarna 65-79 år helst har nära till där de bor. - Foto: Marc Femenia/TT, Mickan Palmqvist/TT & Fredrik Sandberg/TT

Det vill pensionärer ha nära till där de bor

Var vi väljer att bo är högst individuellt. Vissa gillar storstadslivet medan andra vill bosätta sig mer lantligt utanför städerna. I en Novus-undersökning har man tagit reda på vad olika åldersgrupper värdesätter att ha nära sitt hem. Och de äldre har några solklara favoriter på sin topplista.


Alla har vi våra preferenser när det kommer till var vi väljer att bo. En del kan känna att det är viktigt med bra förbindelser i lokaltrafik medan andra kan tycka att det är viktigt att bo nära skola och arbete.

I en ny undersökning, genomförd av Novus, har man tittat på vad olika åldersgrupper prioriterar när det kommer till vad som är allra viktigast att ha nära till där man bor. Och när det kommer till den seniora åldersgruppen, 65-79 åringar, så finns det flera favoriter man gärna önskar ha nära sin bostad.

Det visar sig nämligen att de som närmar sig pensionen, eller redan inlett den, har några prioriteringar som sticker ut jämfört de yngre åldersgrupperna i undersökningen.

Därför bor Mikael Tornving på bara 38 kvadrat

Topplista: Det vill äldre helst bo nära

  1. Nära till livsmedelsaffärer: 72 procent
  2. Nära till natur- och grönområden: 70 procent
  3. Nära till vårdcentral/tandläkare/BVC: 52 procent
  4. Bra förbindelser med kollektivtrafiken: 46 procent
  5. Nära till vatten: 37 procent
  6. Tillgång till en attraktiv stadskärna/centrum: 33 procent
  7. Möjlighet till bra shopping: 27 procent

Det skiljer sig en aning från en av de yngre åldersgrupperna, 30-49 åringar. De prioriterar istället att ha nära till sina arbetsplatser och affärer men värdesätter också att ha goda förbindelser i lokaltrafiken liksom nära till skola och förskola där de bor.

Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag av White Arkitekter. Den är statistiskt säkerställd och har 3 390 respondenter mellan 18–79 år.

Här kan du läsa fler nyheter om pensionen:

Här är de som riskerar att få 25 procent mindre i pension

Pensionär? Så får du rabatter i vardagen – med enkla knepet

Detaljerna du måste känna till – så maxar du pensionen 2024

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!