Driver du bolag? Då behöver du känna till ett par viktiga detaljer till pensionen.
Driver du bolag? Då behöver du känna till ett par viktiga detaljer till pensionen. - Foto: Christine Olsson/TT & Fredrik Sandberg/TT

Här är de som riskerar att få 25 procent mindre i pension

Varje år går tusentals personer i pension. För de allra flesta sköts pensionssparandet genom anställningen, men du som driver eget bolag har en hel del du behöver känna till för att skapa goda förutsättningar till pensionen.


Att ha koll på pensionen är både viktigt och nödvändigt. 2024 sker flera stora ändringar, däribland höjningen av inkomstpensionen.

Men för dig som inte är anställd utan istället driver ditt egna företag finns det några saker som är oerhört viktiga att känna till för att skapa goda förutsättningar till din framtida pensionsutbetalning. 

Detaljen avgör: Så kan du få hundralappar mer i pension varje månad

Detaljerna i pensionen du måste känna till – som egenföretagare

Som egenföretagare är det du själv som måste ansvara för att tjäna in pengar till pensionen, och för att du ska ha samma rätt till allmän pension behöver du, som har ett aktiebolag, ta ut lön för att insättningar till inkomstpensionen ska göras. Du som driver enskild näringsverksamhet behöver ha ett överskott i bolaget. Därtill behöver du själv spara för att kunna kompensera för tjänstepensionen som anställda vanligtvis får, det skriver Pensionsmyndigheten på sin hemsida.

Detaljerna du måste känna till – så maxar du pensionen 2024

Med bakgrund av allt du behöver känna till finns det, enligt sparekonomen Frida Bratt, flera saker som är viktiga att tänka på för dig som driver ditt egna bolag.

– Nummer ett är att försöka ta ut en marknadsmässig lön, om du kan. Det du tar ut i lön ligger nämligen som grund för insättningar till inkomstpensionen, förklarar hon och tillägger:

– En annan viktig faktor är avsaknaden av tjänstepension, en del som kommer bli allt viktigare för vår totala pension framöver. Här behöver du som egen företagare själv sätta av till din pension, gärna motsvarande 4,5-6 procent som anställda får i inbetald tjänstepension från sin bruttolön.

Pensionär? Så får du rabatter i vardagen – med enkla knepet

Sparekonomen: Fallgropen du ska undvika i pensionen

Bratt är också noga med att betona de fallgropar man lätt kan hamna i som egenföretagare, och hur du bör tänka för att inte hamna i dem. En viktig del att komma ihåg är att ett lågt löneuttag också medför minskad inbetalning till den allmänna pensionen. 

– En annan fallgrop är att inte kompensera för utebliven tjänstepension med ett privat sparande. Vi vet att inkomstpensionen kommer behöva kompenseras med något mer för att det privatekonomiska avbräcket inte ska bli för stort vid pensioneringen, säger Frida Bratt. 

Att ha koll på pension och sparande är med andra ord avgörande för ett gott liv på ålderns höst om du drivit eget bolag. Enligt Pensionsmyndighetens prognos riskerar nämligen företagare att få 25 procent mindre i pension jämfört med en anställd med tjänstepension. 

Misstagen du ska undvika inför pensionen 2024: "Uppenbar risk"

/
/