Genrebilder på hudkräm och försöksmöss.
Sophie Piper skriver i en insändare att hon vill stoppa djurförsök i syfte att ta fram kosmetiska produkter. - Foto: Pontus Lundahl/TT och Malin Lundberg/SvD/Scanpix/TT

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Nya produkter som blir testade på oskyldiga djur på opålitliga sätt bara för att en kräm ska vara ofarlig. De blir uppfödda och lever sedan i stress hela sitt liv.

Detta måste stoppas, oskyldiga djur borde inte straffas på detta sätt. 

I Sverige så sker nya försök på cirka 1 600 djur som blir testade varje dag, det vill säga 570 000 per år (2011-2015). Men under 2004-2012 så blev 990 000 djur testade per år vilket visar på en minskning.

Om man kollar på statistiken genom åren så minskar det, men trots det tycker jag att man fortfarande ska försöka forska utan djurförsök. Det som jag framförallt reagerar på är att när man läser om hudvårdkedjor, så är det ett stort antal som faktiskt använder sig av djurförsök, exempelvis Nivea, Mac och Dove.

Alla dessa är väldigt kända och populära märken som jag tycker behövs uppmärksammas lite mer för att de använder djurförsök. 

Jag tycker att det finns två sätt att använda djurförsöken, det nödvändiga och det onödiga. Det nödvändiga är när man använder detta alternativ till botemedel och mediciner som behövs i samhället så som cancerbotemedel och annat, vilket är väldigt viktigt.

Men de djurförsök som jag siktar på är de onödiga, där man testar smink och hudvård på djur som egentligen inte drabbar någon förutom djuren.

Detta gör mig ledsen för att det finns så mycket som gör att djurförsöken blir fel och att man fortsätter ändå när man vet att det finns bättre och säkrare alternativ, som exempelvis cellkulturer, gener och cellfragment, datormodeller och matematiska modeller. 

Det vill säga att min åsikt är att när man testar hudvårdsprodukter på djur är det onödigt och plågsamt för djuret. 

När man testar på djuren så kommer det inte att skydda oss från de farliga kemikalierna. Från början så är inte människorna och djuren samma arter vilket kan göra att resultaten ser olika ut. Då man inte kan vara säker på att resultatet för djuren är likadant som för människorna, skapar detta oro och gör att de flesta djurförsöken blir onödiga. 

Fördelarna med djurförsöken är att forskare enkelt kan hitta botemedel till sjukdomar snabbare, som kommer att förbättra hälsovården. Det vill säga att många tycker att djurförsöken är nödvändiga för att förbättra den mänskliga hälsan. 

Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt. Inte få äta, dricka, springa och bygga bo. Absolut allt tas bort bara för att dessa djur ska bli provade, trots att det finns enorma mängder av andra förslag. 

Djur utsätts för lidande försök, där medel och annat påverkar deras kroppar negativt. Det finns en biologisk skillnad mellan djuren och människor vilket gör det osäkert. Det skyddar inte oss från farliga kemikalier. Djurförsök är dyrt, tidskrävande och i slutändan kommer forskning utan djurförsök att löna sig. 

Välj produkter och annat utan djurförsök, och hjälp mig att befria försöksdjuren!

Sophie Piper går i årskurs sju på SF Montessoriskola och har skickat in sin insändare till Nyheter24.

Vill du också skicka in en krönika – elller en debatt? Hör av dig till oss på tips@nyheter24.se!

Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
/
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.