Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro" - Foto: Stina Stjernkvist/TT och Fredrik Sandberg/TT

"Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Alla kvinnor förtjänar att få en vård som kan bemöta deras sjukdomar. Det är inte bara en hälsofråga, utan också en frihetsfråga – ingen ska behöva begränsa sitt utbildnings- eller jobbval, sitt liv, på grund av smärta.

Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar.

Var femte kvinna har idag smärta eller sjukdom i underlivet. Enligt en ny rapport från SKR meddelade ungefär 23 000 16-åriga tjejer att de är tvungna att stanna hemma från skolan flera gånger per år till följd av menssmärtor.

En av tio kvinnor lider av endometrios. Trots det kan det ta flera år innan man får rätt diagnos och många kvinnor upplever att vården inte tar deras smärta på allvar, utan tvärtom, att den normaliseras. Politiker har allt för länge nedprioriterad forskning och kunskap om kvinnosjukdomar.

Det är dags för en förändring för att förbättra livskvalitén för alla kvinnor som drabbas.

Enligt Vagivitals Underlivsbarometer upplever var sjätte kvinna som sökt vård för underlivsbesvär att deras problem inte togs på allvar. Samma negativa trend går att se i studier från SBU. Kunskapsbristen om kvinnosjukdomar i vården gör att det kan ta flera år innan man får rätt diagnos. 

I dag tar det i genomsnitt åtta år innan endometrios diagnosticeras. Det är år av onödig smärta och en begränsning av livet som gjort att man kanske missat skola, jobb och socialt liv. Smärta som hade kunnat lindras om man bara fångat upp kvinnan som lider av det tidigare.

I regeringsställning kommer Moderaterna att tydligt prioritera kvinnohälsan och satsa på forskning om kvinnosjukdomar:

  • Öka allmänbildningen om kvinnosjukdomar: Alltför många kvinnor söker idag inte hjälp för smärta och underlivsbesvär på grund av att kvinnosjukdomar inte har tillräckligt stort utrymme i den offentliga diskussion och att kunskapsläget generellt är lågt. Mer fokus behöver läggas på kvinnosjukdomar redan i grundskolan så att rikliga blödningar och kraftiga menssmärtor inte normaliseras.
  • Kunskapslyft inom elevhälsan och primärvården: Kunskapen om symtomen för de olika kvinnosjukdomarna behöver stärkas hos såväl skolsköterskor som landets ungdomsmottagningar och vårdcentraler. Detta för att snabbt kunna fånga upp de som lider av till exempel endometrios, vulvodyni och myom. Ingen kvinna ska behöva känna att hennes smärta inte tas på allvar, behöva vänta åtta år på rätt diagnos och få försämrad livskvalitet till följd av kunskapsbrist. 
  • Storsatsa på forskningen kring kvinnosjukdomar: Mer pengar behöver gå till forskning på kvinnosjukdomar för att täcka kunskapsluckorna som finns om kvinnosjukdomar. Vi vill se långtidsuppföljning på både endometrios och vulvodyni.
  • Klassificera endometrios som en folksjukdom: Hundratusentals kvinnor lider idag av endometrios vilken försämrar deras livskvalitet avsevärt. Trots det klassas den inte som en folksjukdom. Detta vill vi ändra på. Genom att klassificera endometrios som en folksjukdom skulle även kunskapen om den växa i samhället. 

Det är inte rimligt att kvinnor i Sverige år 2022 måste uttrycka mer smärta för att få samma behandling som män, och allt annat lika får mindre påkostad sjukvård än män. Det är inte rimligt att tusentals unga tjejer tvingas begränsa sina liv för att politiken inte prioriterat forskning om kvinnosjukdomar. 

En moderatledd regering efter valet på söndag skulle innebära ett välbehövligt lyft för kvinnohälsan. 

Elisabeth Svantesson (M)
Vice partiordförande och ekonomiskpolitisk talesperson
 
Matilda Ekeblad (MUF)
Förbundsordförande

Vill du också skriva en debattartikel? Skicka den till tips@nyheter24.se!

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.